PARA TEKNOLOJİ/ ÜRÜN DİRİER Yapay zeka çözümleri hızla değişiyor ve bu değişimle birlikte yapay zekayı yeni kitlelere erişilebilir kılmak için yeni fırsatlar doğuyor. Özellikle üretken yapay zeka ve yapay zeka destekli otomasyondaki son dönemdeki hızlı büyümeyle birlikte yapay zeka evrimi daha hızlı ilerliyor. Son dönemde konuşulan yapay zeka trendleri arasında ise üretken yapay zekanın büyümesi, yapay zekanın demokratikleşmesi, etik ve çevreye daha fazla odaklanılması yer alıyor. SoftwareOne Turkey CEO'su Irmak Pakdemir, yapay zekada yükselen trendleri konuştuk.
Yapay Zekanın Üretkenliği Hız Kesmiyor
Günümüzün popüler teknolojisi yapay zeka, metin, görüntü, ses ve diğer veri oluşturma biçimleri için kullanıcı dostu yapay zeka modelleri sunarak, son dönemlerde teknoloji dünyasını ve tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Her ne kadar GPT-4 ve ChatGPT gibi çözümler şu anda üretken yapay zeka sahnesine hakim durumda olsalar da Google Bard gibi diğer rakipler hızla arayı kapatıyor.
Mevcuttaki yapay zeka çözümlerinin yanı sıra düzinelerce yapay zeka girişiminin halihazırda ilaç keşfi/tasarımı ve risk yönetimi gibi niş pazarlarda iddialarını ortaya koyduğunu belirten Pakdemir, "Önümüzdeki aylarda çok daha fazlasının üretken yapay zeka pazarına girmesi bekleniyor" diyor.
Gömülü ve Kullanıcı Deneyimi Odaklı Yapay Zeka Modelleri Revaçta
Günümüzde bazı yapay zeka şirketi ve startup'lar, üçüncü taraf sistemlerine yerleştirilebilen yapay zeka modelleri sunuyor. Bu modellerin özelliği işletmelerin dahili çalışan veri tabanlarından dışa dönük olarak web sitesi arama çubuklarına ve bilgi tabanlarına kadar her şeyde yapay zeka destekli arama, yardım ve diğer UX (kullanıcı deneyimi) odaklı deneyimler oluşturmasını mümkün kılıyor olmaları. Buna yönelik olarak Microsoft ve Google gibi firmaların etkili yapay zeka asistanlarını kendi arama motorlarına dahil etmek için yoğun şekilde çalıştıkları bilgisini veren Pakdemir, "UX odaklı yapay zeka da bu süreçte büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Buna paralel olarak da yapay zeka şirketleri, çok dilli yeteneklere daha fazla odaklanmış durumdalar. Daha şimdiden pek çok şirket, düzinelerce dil için doğal dil işlemeyi ve anlamayı mümkün kılmak amacıyla yapay zeka modeli eğitim süreçlerini ve küresel veri kümelerini oluşturuyor" diyor.
Siber Güvenlik Endişesi ve Çevre Kaygısı Büyüyor
Yapay zeka araçları olgunlaşmaya ve hayatımızın yeni alanlarına ulaşmaya devam ediyor. Bunu yaparken de büyük miktarlarda kişisel ve hassas veri kullanıldığına işaret eden Pakdemir şunları paylaşıyor: "İşletmeler ve bireyler ise yapay zekanın bu özelliğinden yani hangi verileri toplandığından, nasıl kullanıldığından, kullanım sırasında uygun şekilde güvence altına alıp almadığından ve kullanımdan sonra imha edip etmediğinden giderek daha fazla endişe duyuyor.
Bu nedenle, yapay zeka şirketlerine veri toplama ve model eğitim süreçlerini daha şeffaf hale getirmeleri yönünde bir baskı bulunuyor. Kullanıcılardan gelen bu beklentinin teknoloji liderleri ve ülkeler nezdinde sorgulanmaya başlamasıyla daha da büyümesi bekleniyor.
Bununla birlikte teknoloji uzmanları ve çevreciler en son yapay zeka modellerinin çevresel etkilerini tartışmaya başladılar bile.... Bu araçların çoğu çok büyük miktarda bilgi işlem gerektiriyor ve bu enerji kullanımı önemli bir karbon ayak izi bırakıyor. Hatta diğer modern teknolojilerin çoğunun çevresel etkisini gölgede bırakacak kadar… Bu nedenle bu teknolojileri kullanan şirketlerin çevresel sorunları kısa sürede ele alınması gerekecek."
Yapay Zekanın Demokratikleşmesi
Her ne kadar işletmeler işlenecek çok büyük miktarda veriye sahip olsalar da karmaşık verileri işlemek için ihtiyaç duydukları kaynakların çok azına sahipler. Aynı zamanda buna ek olarak birçok işletme, iş zekasını ve verileri geniş ölçekte toplayacak, yorumlayacak, analiz edecek ve operasyonel iş akışlarına uygulayacak yeterli personele sahip değiller. Bununla mücadele etmek için birçok işletmenin, düşük kodlu/kodsuz teknolojiler geliştirdiğini veya bunlara yatırım yaptıklarını belirten Pakdemir'e göre, ortaya çıkan bu düşük kodlu/kodsuz yapay zeka çözümleri de bir taraftan karar zekası ve veri analitiği için giderek daha önemli hale gelirken diğer taraftan da yapay zekanın demokratikleşmesini sağlıyor.
Yapay Zeka Destekli Siber Güvenlik Çözümleri
Son yıllarda yapay zekanın bazı siber güvenlik çözümlerine dahil edildiğine vurgu yapan Pakdemir şu bilgileri aktarıyor: "Bununla beraber yapay zeka destekli siber güvenlik araçları, yeteneklerini genişlettikçe hızla daha popüler hale gelmeye başladılar bile… Dünyanın önde gelen siber güvenlik şirketleri artık akıllı tehdit tespitini, davranış analizini, doğal dil odaklı sorguları ve güvenlik analizlerini daha da geliştirmek için üretken yapay zekayı kullanıyor."
Bilgisayarla Görerek Üretim
Bilgisayarların görüntü tabanlı verileri ve senaryoları daha iyi anlamasını mümkün kılan bir tür yapay zeka olan bilgisayar görüşü, otomatik ürün kusur tespiti, 3D modelleme, risk yönetimi, ürün sayımı ve paketleme desteği, tahmine dayalı bakım ve envanter yönetimi gibi alanlarda kullanılmaya başlandı. Bu bilgisayarlı görü araçlarının görsel işleme yetenekleri, kalite güvence görevlerini yerine getirme yeteneği veriyor hatta bazı durumlarda, tipik bir insanın bu görevlerde yaratabileceği vizyon ve becerilerin yerini alabiliyor.
Pakdemir'in aktardıklarına göre, en yeni çok modlu yapay zeka modelleri şirketlerin ayrıntılı sınıflandırma, açıklama ve tavsiye çıktıları almak için görüntü girdilerini kullanmalarına olanak tanıyor. Bu noktadan ise kullanıcılar tespit edilen sorunları manuel olarak düzeltebiliyor veya kural tabanlı düzeltmeler yapmak için robotik süreç otomasyonuna (RPA) güvenebiliyorlar. Zamanla üretim ve operasyon gibi süreçleri desteklemek için de yapay zeka çözümlerinin çoğalması bekleniyor.