Traktörleri bulutla otonom hale getiriyorlar

Çiftçi çocuklarının toprağa apayrı bir sevgisi oluyor. Bu çocuklar yetiştiklerinde “aldıklarını toprağa vermek” istiyor. Mühendis olunca bunu yapmak daha kolay. MOVE ON’un kurucusu Ömer Faruk Koç bu tanıma tam olarak uyuyor. MOVE ON, tarım 5.0’ı benimseyen bir “tarımsal yapay zeka girişimi.”
22.06.2023 13:18 GÜNCELLEME : 11.07.2023 12:52

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER MOVE ON'un kurucusu Ömer Faruk Koç, kendi tarım işletmesinde gördüğü tarımın problemlerinden ve küresel teknolojinin gelişim yönünden yola çıkarak 2018 ve 2019 da ilk çalışmalara başlamış. MOVE ON, 2019 yılında Tübitak BIGG sürecini takiben Ocak 2020'de faaliyete geçmiş.

Ömer Faruk Koç, MOVE ON'un nasıl bir boşluğu doldurduğunu şöyle anlatıyor: "MOVE ON, yapay zeka tabanlı tarım teknolojileri mottosu ile traktörleri bulut bağlantılı olarak otonom hale getiren dünyadaki 5 firmadan Türkiye'deki tek firma. Bizler traktörleri otonom hale getiren kitler üretiyoruz. Kitlerimizle traktörlere entegre kamera donanımı ve yapay zeka yazılımı kurarak traktörlerin tarlada otonom bir şekilde çalışma yapmasına olanak sağlıyoruz.

TAS kitimiz kameralı traktör dümenleme çözümümüz. Operasyonlarda traktörlerin tarlada optimal rotada ilerlemesini sağlayan bir hassas tarım çözümü, 1 cm'nin altında bir hassasiyet ile traktörleri konumlayabiliyoruz.

TASAI kitimiz ise tarımda tam otonomiyi amaçlıyor. Traktörün ve tarlanın 360 derece anlık görsellerinden yapay zeka yazılımlarımızla anlam çıkararak tarımda seviye-4 otonomiyi amaçladığımız amiral gemimiz. TAS ve TASAI kitlerimizi traktörlere uygulayarak akıllı ve otonom hale getirirken aynı zamanda MCP çözümümüzle de traktörleri bulut bağlantılı hale getiriyoruz. Bu sayede tarımdaki verimsizlik problemlerine karşın bulutta yapay zeka tabanlı tarımsal çözümler üretiyoruz."

3 MİLYON İNSANI DAHA BESLİYOR

MOVE ON, TAS kiti ile özellikle hasat sırasında manuel dümenlemeden kaynaklanan yüzde 8'lik fireyi sıfıra indirebiliyor. Bu fireyi sıfıra indirerek kayıp maliyeti ortadan kaldırıldığında 3 milyon insan daha beslenebiliyor. TASAI kiti ile traktörü eller serbest sürüş yaparak otonom hale getirirken tarlayı ve bitkileri görerek yapay zeka tabanlı tarım algoritmaları ile analizler yapıyor.

Ömer Faruk Koç şöyle devam ediyor: "Bunun sonucunda bitki ve yabancı ot ayrımı, tarlaların verimlilik ve rekolte haritasının çıkarımı, traktörün önünde bulunan engelleri algılama gibi çözümlerimizi de devreye alabiliyoruz. Dolayısı ile Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat kapsamında kimyasal kullanımını azaltıcı Net Zero ve Karbon Sıfır'ı hedefleyen sürdürülebilirlik odaklı çözümleri tarım için geliştiriyoruz."

TARIMDA OTONOMİ

MOVE ON'un yapay zeka tabanlı tarım yazılımlarının tamamı, elleri klavyede ayakları toprakta olan mühendis ekiplerince geliştiriliyor. Donanımların yüzde 45'i yerli.

MOVE ON Kurucusu Ömer Faruk Koç, yapay zekayı elektronik ve mekanik teknolojileri ile buluşturarak otonominin off-road taraflarından tarım için uygulayabildiklerini belirterek, "Tarıma teknoloji getirmenin yanında elektro-hidrolik dümenleme, eğim algılama, yeşilden yeşil ayrımı ve bitki tanıma gibi geliştirdiğimiz tarım teknolojileri ile literatüre birçok katkılar sağlıyor. Bu doğrultuda teknolojilerimizin, markalarımızın ve ürünlerimizin üç adet marka tescili ile birlikte bir tanesi global olmak üzere toplamda üç patentimiz de var" diye konuşuyor.

Hello Tomorrow ve Meta'nın desteklediği BAŞLAT programına dahil olan MOVE ON Kurucusu Ömer Faruk Koç, "Yurtdışı fuarlardan aldığımız iki gümüş madalyaya sahip teknolojimizi ticarileştirmeye devam ediyoruz" diyor.

BİZE ULAŞIN