Microsoft, Türk startup ekosistemine yatırımlarını güçlendirdi

Microsoft geçtiğimiz birkaç yılda Türkiye’deki yatırımlarını gözle görülür derecede artırdı. Özellikle startup ekosistemindeki varlığı her geçen gün artıyor. Şirketin startup desteklerini Microsoft Türkiye CMO’su Aslı Arbel anlattı.
18.04.2023 11:25 GÜNCELLEME : 18.04.2023 11:25

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Microsoft geçtiğimiz birkaç yılda Türkiye'deki yatırımlarını gözle görülür derecede artırdı. Microsoft Teknoloji Merkezi'nin açılışıyla başlayan yatırım atağı, Equinix / TT anlaşması, yine Microsoft Teknoloji Merkezi içinde hayata geçirilen Perakende Deneyim Odası ve MESS'in teknoloji merkezi MEXT çatısı altında oluşturulan Microsoft Türkiye Manufacturing Core ile devam etti. Bunların ardından, geçtiğimiz sene Türkiye'yi küresel pazarlarda temsil edecek, ülkemizin teknoloji alanındaki gücünü artıracak ve genç yazılımcı istihdamına katkıda bulunacak Ar-Ge Merkezi'nin de açılışını gerçekleştirdi. Burada kamu paydaşlarıyla startup ekosistemini bir araya getirerek, yerli yazılım alanında Türk şirketlerin potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor. Öte yandan Türkiye'nin bilgisayar mühendisliği alanında yetiştirdiği yeteneklere kendilerini global anlamda geliştirme fırsatı sunuyor. 30 mühendisle faaliyete başlayan Ar-Ge Merkezi'ndeki mühendis kadrosunu kısa zamanda 100'e çıkarmayı hedefliyor. En son Founders Hub'ın lansmanını yapan lansmanını yapan şirket startup ekosistemine yatırımlarına devam ediyor. Şirketin startup desteklerini Microsoft Türkiye CMO'su Aslı Arbel ile konuştuk.

Founders Hub projesi kapsamında girişimlere nasıl bir destek paketi sunuyorsunuz?

Founders Hub, Microsoft for Startups'ın en yeni start-up destek programı. Bu girişimin kapsamını daha iyi anlatabilmek için öncelikle Microsoft for Startups'tan kısaca bahsetmek gerekir. Microsoft for Startups, ölçeklerinden bağımsız şekilde tüm girişimleri ihtiyaç duydukları kaynaklarla buluşturmak üzere yola çıkmış bir Microsoft inisiyatifi. Azure, Teams ve GitHub gibi Microsoft bulutlarına erişim imkanı sunduğu gibi aynı zamanda derin bir teknik destek ve mentorluk da veren Microsoft for Startups, her işletmeye özel bir yol haritası geliştirerek uçtan uca destek sağlıyor. Founders Hub ise hem sermayeye erişim imkanını hem de mentorluğu bir arada sunarak teknoloji alanında faaliyet gösteren startup'ların yolundaki engelleri kaldırıyor. Programa dahil olan start-up'lar dakikalar içinde platformdaki yerlerini alarak Microsoft teknolojilerine ücretsiz erişim sağlayabiliyor; böylece hayallerini gerçeğe dönüştürme yolunda ilk adımı atmış oluyorlar. Founders Hub, GitHub gibi güvenilir iş geliştirme araçlarının ve Microsoft Teams gibi iş birliği araçlarının yanı sıra 150 bin dolara kadar Azure kredisi de sunuyor. İşletmeye özel tasarlanmış öğrenme araçlarına ihtiyaç duydukları her an erişebilmek; uzmanlardan birebir görüş alabilmek; teknik bilinmezliklerin çözümünde uzanılacak profesyonel bir yardım elinin varlığını hissetmek tüm girişimler için son derece değerli. Ancak burada start-up'lara sağlanan en büyük faydanın onları Microsoft'un kanalları ve pazarlarıyla buluşturarak çözümlerini satma potansiyellerini artırmalarına katkı sağlamak olduğunu düşünüyorum.

Bir de startup'ların deneyim kazanmasına yönelik GrowthX Accelerator programınız var. Bu programa dahil olan Türk şirketler de olduğunu biliyoruz. Şirketlere ne gibi kazanımlar vadediliyor?

GrowthX Accelerator, Microsoft'un MEA Bölgesi'nde faaliyet gösteren startup'ları teknoloji, pazar erişimi ve mentorluk alanında güçlendirmek amacıyla Abu Dhabi Yatırım Ofisi (ADIO) ile hayata geçirdiği bir eğitim programı. Startup'ların daha iyi teklifler geliştirmesine destek olan ve 10 hafta süren program çerçevesinde girişim satışı, teknik hazır bulunuşluk, yatırımcı hazır bulunuşluğu ve müşteri etkileşimi taktikleri gibi konularda birebir ve gruplara yönelik seanslar sunuluyor. Programa katılan girişimler Microsoft ile yakın temas halinde çalışarak, bölgedeki şirketlerin yaşadığı zorluklara teknoloji temelli çözümler geliştiriyorlar. Startup'lar, aynı zamanda bölgede hukuki danışmanlık veren iş ortaklarından da destek görüyorlar. GrowthX Accelerator'ın tamamlanan son dönemiyle birlikte, 2021'den bu yana GrowthX Accelerator programına katılan startup'ların sayısı 48'e ulaştı. GrowthX Accelerator ile öncelikle B2B modelde çalışan startup'ların teknoloji, mentorluk ve pazar erişimi anlamında güçlendirilmesi ve yeni küresel dijital ekonomide büyümelerine katkı sağlanması hedeflenmişti. Bugün geldiğimiz noktada programın amacına ulaştığını görmek mutluluk verici. ADIO ile iş birliğimiz sayesinde girişimciler fikirlerini projeye dönüştürebilecekleri platformlara ve teknolojik desteğe kolaylıkla ulaşabildikleri gibi, aynı zamanda global çapta markaların temsilcilerinden mentorluk alma şansını da yakalıyorlar. GrowthX Accelerator, startup'ların inovasyonu hızlandırmalarına ve etkilerini büyütmelerine katkı sağlayan son derece verimli bir oluşum olduğunu kanıtladı.

Microsoft'un 6 Şubat depremi sonrasında afet bölgesi için herhangi bir çalışması oldu mu?

11 ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrasında hızla aksiyon alarak bağış toplamaya başladık. Çalışanların bağışlarının üzerine Microsoft'un da aynı miktarda katkı sağlamasıyla oluşan 1.5 Milyon dolarlık desteği Kızılay, Akut Vakfı, İhtiyaç Haritası, Ahbap ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na (KEDV) aktardık. Depremden etkilenen bölgelerdeki çocukların eğitimine destek olmak üzere 1 milyon dolarlık fon ayırdık. 161 Microsoft çalışanı; LOSEV, İhtiyaç Haritası, KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı), Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ve Çorbada Tuzun Olsun gibi STK'lar tarafından yürütülen ürün toplama, kolileme ve dağıtıma destek olma gibi işlerde toplamda 570 saat boyunca gönüllü olarak çalıştılar. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren şirketlere, KOBİ'lere ve STK'lara 1.5 milyon dolar tutarında teknoloji desteği sunduk. OpenAI platformumuzu deprem bölgesi için çözüm üreten startup'ların kullanımına açtık ve startup başına 150 bin dolara ulaşan bulut desteği verdik. Açık veri platformlarındaki uydu görüntüleri üzerinden yapay zeka algoritmalarını kullanarak zarar görmüş bina tespiti modeli oluşturduk. Teams ve Intune mobil cihaz yönetimi çözümleri ile saha çalışanlarının kesintisiz iletişimini sağladık. Modern uygulama geliştirme, ölçeklenme ve veri ambarı mimarileri desteği sunduk.

BİZE ULAŞIN