İki kız kardeş mitolojiyi sanata dönüştürdü
PARA HABER/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR İki kız kardeş, farklı kariyer yolcukları ve sonunda yarattıkları Maji Atelier markaları… Rana Durak ve Eda Durak Yüksel'in ortak girişimiyle ortaya çıkardıkları el işçiliği ve zanaatkârlıkla yapılan sanat eserleri, sofraları süsleyecek cinsten. Her bir parçanın ayrı ayrı hikâyesi bulunuyor. Esinlendikleri en önemli iki şey ise doğa ve mitoloji. Sanata ve sanatın yarattığı etkiye öyle değer veriyorlar ki, ortaya çıkan ürünler de bir o kadar dikkat çekici olmayı başarıyor.
Durak Kardeşler'in bu markayı yaratmadan önceki hikâyelerinde ailenin önemi büyük.
Çamurla tanışıklıkları çocukluk yıllarında başlıyor. "Aileden gelen bir el becerimiz var" diyor Rana Durak; "Annemin dergilerini kesip resimlerden desenler çıkarıyorduk. Babamla da ahşap oymacılığı yapıyorduk. Böyle bir ortamda büyüdük. Sonrasında kariyer yolcuğumuz farklı yönlere evrildi" diye de ekliyor. Pandemi başlarında bir porselen atölyesine giderek geçmişten gelen tanışıklığı tekrar gün yüzüne çıkaran Durak, elini çamurdan çıkaramaz olmuş. Kız kardeşi Eda Durak Yüksel'in de bunu fark etmesiyle bu aşkı nasıl işe dönüştürebilecekleri düşünerek yola çıkmışlar. Sonunda da Maji Atelier ortaya çıkmış… Markanın ilk adımları İzmir'de atılmış. İkisinin de ortak hayali, sanatı ve tasarımı incecik porselenlerle sofralara taşımak…
DOĞA VE MİTOLOJİ ESİNTİLERİ
Markanın çizimleri, kalıpları, tasarımları ve realize etme süreci derken temelleri bir yılda tamamlanmış ve 2021'de resmi olarak kurulmuş. Uzun bir hazırlık sürecinden geçtiklerini söyleyen kız kardeşler, markaları kurulduktan sonra modelleme sürecine başlamışlar. Maji Atelier'da bugün porselenler ve ketenler olarak iki ürün grubu mevcut. Şimdilerde ise bu ürün grubunu bolca çeşitlendirmeye başlamışlar. "Hayalleri cisimleştirmek çok da kolay olmuyor" diyen Durak, "İktisat okusam bile hayatımda el işçiliği ve zanaatkârlık hep vardı. Bankada çalışırken beni besleyen alanın farklı bir yönde olduğunu hissediyordum. İzmirli olduğumuz için de doğa ve mitoloji tohumları içimize Ege'de ekildi. Sanatla içi içe bir ortamda büyümenin de bu yönde ilerlememizde etkisi oldu" diye anlatıyor bu süreci… Kız kardeş Yüksel; Picasso'nun 'Sanatın amacı, ruhumuzu gündelik hayatın tozlarından temizlemektir' sözünü her zaman hafızasında tuttuğunu ifade ederek "Sanatın olduğu her ortam değişir, farklılaşır ve güzelleşir. Biz de bunu hayal ettik. Benzersiz deneyimlerin paylaşıldığı sofralar yaratmak en büyük hayalimizdi" diyor. Kardeşlerin mottosu ise "üretmediğimiz ve yaratmadığımız gün yaşamadığımız gündür" şeklinde.
"EV KADINLARININ EMEĞİNDEN FAYDALANIYORUZ"
İzmir Bayraklı'da 100 metrekarelik bir alanda atölyeleri bulunan markanın pazar günleri hariç diğer günlerde üretim süreçleri devam ediyor. Alsancak'taki showroom'larında ise haftanın altı günü farklı tasarımları seven sanatseverleri ağırlıyor. Üretim aşamasındaki çoğu işi kendileri yapıyormuş. Görsellik tarafıyla Yüksel, yaratıcık tarafıyla ise de daha çok Durak ilgileniyormuş. "Farklılıklarımız yaratıcılığımızı daha da besliyor ve günün sonunda parmak iziniz kadar size özel tasarımları üretiyoruz" diyorlar. İşlerin büyümesiyle de ekibe yeni porselen ustaları katılmış. Ekibiyle keyifli bir yaratım ve üretim sürecinde olduklarını söylüyorlar. İlk olarak bu işe hangi ürünü üretmekle başladıklarını sorduğumuzda ise Durak; "İlk olarak fincanlarımızı üretmeye başladık. Sonra da keten peçete ve masa örtüsü tasarlamaya karar verdik. Burada modern çizgilerle 100 yıllık tel kırma tekniğini bir araya getirdik. Bunlar da anneannemizin sandığından çıkmış ama gelenekselin dışında ketenler. İşte buradaki el işçiliğinde ev kadınlarının emeğinden faydalanıyoruz" diyerek kadınlara da bir yandan destek olduklarının altını çiziyor.
Şirketin kuruluş aşamasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından destek alınmış. Ayrıca bu yola çıkarken de ailelerin desteklerini hep yanında hissetmişler.
KİRKE, SELENE, ARETE…
Her ürünün ayrı bir hikâyesi var. Yüksel; "İzmir'de bir yanımız Efes, bir yanımız Sardes Antik Kenti, bir yanımız Asklepieon. Efes Celsus Kütüphanesi'nin erdemlerini temsil eden heykelleri Sophia'yı, Arete'yi, aynı zamanda Yunan mitolojisinin büyücü tanrıçası Kirke'yi, Roma mitolojisindeki şafak tanrıçası Aurora'yı, ay tanrıçası Selene'yi heykelsi tasarımlarla porselene dönüştürüyoruz. Mitoloji, eşsiz bir kaynak ve bizim yaratıcılık sürecimizi derinden etkiliyor. Ayrıca mitoloji, figüratif porselenlerimize de esin veriyor" diyerek sanatın ilhamında doğa ve mitolojinin olduğu söylüyor. Rutinlerinin her an gözlemlemek, izlemek, antikacılarda dolaşmak ve okumak olduğunu söylemeden de geçmiyor.
Porselen grubunda yer alan tabak, fincan, kâse, vazo ve heykeller, butik olarak üretiliyor. Bu parçalar el yapımı olmaları nedeniyle her tasarım benzersiz. Kardeşler, ürünlerin kişiye özel olmaları gerektiğini düşünüyor. Porselen grubunda 50 parça ürün mevcut. Ürünler alıcıların zevkine göre farklılık gösteriyor. Durak, "Bizim fincan olarak hayat verdiğimiz bir ürünümüz kâse olarak da kullanılabilirken, obje olarak da evlerin başköşelerinde yer alabiliyor. 2023 yılında yeni bir serimiz olacak. Deneme üretimlerini yapıyoruz ve Majisyenler (maji yapabilen kimseye verilen ad) ile paylaşmak için çok heyecanlanıyoruz" diye müjdeyi veriyor. Keten grubunda ise masa örtüsü, Amerikan servisi ve peçetelere ek olarak yılsonunda keten yastıklar ve yine bu yıl içerisinde yatak örtüleri üretilecekmiş.
İSTANBUL'DA YENİ PROJE
Markanın showroom dışında kendi online platformunda ürünlerin satışları bulunuyor. Ayrıca Beymen.com'da da ürünlerin satışı mevcut. Bunun yanı sıra markanın İstanbul, İzmir, Ankara, Kuşadası, Konya, Samsun, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da bayileri bulunuyor. Bayilik şartları arasında ürün sergileme ve satış şartları gibi maddeler yer alıyor. Bayilik alacak girişimcilerin yakın lokasyonlarda yer almamasına özen gösteriyorlar. Durak; "Görüşmesini sürdürdüğümüz bayilerimiz ile yılsonunda bayi ağımızın oldukça genişleyeceğini öngörüyoruz. Yurtdışı ile ilgili de görüşmelerimiz sürüyor. Hedeflerimiz arasında ihracat da var" diyerek hedeflerinden bahsediyor. Şubat ayında ise İstanbul'da açılacak olan farklı bir projede de yer alıp ürünlerin daha çok kitleye ulaştırmayı hedefliyor. Porselenlerde fiyatlar 200-bin 500 TL arasında değişiyor. Keten grubunda fiyatlar ise 200 TL'den başlayıp 2 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. Tasarımlar sanatı seven ve yaşam alanlarına farklılık katmak isteyen herkese hitap ediyor. Durak, ürünlerin tedarik kısmı ithal edildiği için dövize endeksli olarak maliyetlerin arttığına dikkat çekiyor.
MAJİ'NİN TEMELİNDE 'SİHİR' VAR
İnsanlığın en eski öğretisi, hatta dinlerin ve inançların kökeni Maji'dir. Maji sanatı ve onun çocuğu olan büyü, her çağda varolan ve etkinliğini sürdüren bir olaydır. Marka da kuruluşunda ismini belirlerken, yüzde 100 el yapımı ve hikâyesi olan ürünleri, yaşam alanlarında büyülü efektler oluşturmayı amaçlayarak yola çıkmış.
FARKLI MESLEKLER, ORTAK HAYALLER
Rana Durak, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Uzun yıllar bankacılık yapmış, yoğun ve stresli iş hayatının olumsuz etkilerini el becerilerini geliştirecek kurslara katılarak atmaya çalışmış. 2015 yılında işini bırakarak hep hayalini kurduğu yaşamın adımlarını atmış.
Eda Durak Yüksek ise Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tiyatro / Dramatik Yazarlık bölümünden mezun. Reklam, senaryo ve çocuk kitabı yazarlığının yanı sıra takı tasarımı da yapmış.