Bilişim Vadisi'nden gelecek teknolojilerine destek

Bilişim Vadisi, Mobilite Hızlandırma Programı’nı başvuruya açtı. Program kapsamında girişimciler, Bilişim Vadisi yatırım fonlarından yararlanabilecek. Ayrıca KOSGEB’in 1 milyon TL bütçeli Girişimcilik Destek Programı’na başvurabilecek. Şirketini henüz kuramamış girişimciler ise 450 bin TL destek bütçeli TÜBİTAK BİGG’e yönlendirilecek.
20.03.2023 13:20 GÜNCELLEME : 20.03.2023 13:21

PARA HABER/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, mobilitenin geleceğini şekillendirecek girişimcileri desteklemeye devam ediyor. Mobilite ve girişimcilik ekosistemine sunduğu katkılarla sektöre yön veren Bilişim Vadisi, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Mobilite Hızlandırma Programı'na girişimcileri "Yeni bir gelecek deneyimine hazır mısınız" sloganıyla davet ediyor. Potansiyel müşteriler ile girişimcileri bir araya getiren bir platform işlevi de gören Mobilite Hızlandırma Programı için son başvurular 27 Mart 2023 günü alınacak. Program çerçevesinde, girişimcilere mentorluk, finansal ve hukuki danışmanlık, proje takip desteği ve Ar-Ge teşvikleri gibi konularda yol gösterilecek. Mobilite Hızlandırma Programı'nda girişimcilere maddi destek sağlanmayacak olsa da girişimcileri destekleyecek yatırım fonları, TÜBİTAK ve KOSGEB hibe destek programları devreye sokulacak.

PARA Dergisi'nin sorularını yanıtlayan Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, Mobilite Hızlandırma Programı'na kabul edilen girişimcilerin Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarından öncelikli olarak yararlanma imkanı yakalayacaklarına vurgulayarak, girişimcilerin Bilişim Vadisi'nin KOSGEB ile iş birliği yaptığı 1 milyon TL bütçeli Girişimcilik Destek Programı'na yönlendirileceklerini söyledi. İbrahimcioğlu, "Aynı şekilde şirketini henüz kuramamış girişimlerimiz 450 bin TL destek bütçeli, uygulayıcı kuruluşu olduğumuz TÜBİTAK BİGG programına yönlendirilecek. Mobilite alanında uzman, ulusal ve uluslararası mentorlardan bire bir mentorluk ve danışmanlık desteğinden yararlanacaklar. Sektör lideri ve alanında uzman eğitmenler tarafından ihtiyaca yönelik eğitimler alacaklar. Potansiyel iş birlikleri için orijinal ürün üreticileri (OEM) ve tedarikçi firmalar ile görüşmeler yapma fırsatı bulacaklar. Ayrıca program sonunda gerçekleşecek olan 'Demo day' ile yatırımcılarla buluşma fırsatlarından yararlanabilecekler" dedi.

Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu

1 MİLYON DOLARA KADAR YATIRIM FIRSATI

Genel Müdür İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi'nin ortağı olduğu iki girişim sermaye yatırım fonu ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Bu fonlardan ilkinin GSYF (APY) olduğunu açıklayan İbrahimcioğlu, şunları kaydetti:

"Fon, 2020 sonu kuruldu ve 2021'de faaliyete geçti. Fonun bugünkü büyüklüğü 380 milyon TL. Bugüne kadar toplam 19 girişime yatırım yaptı. Yatırım yapılan odak alanlar; sivil teknolojiler, oyun, finans, siber güvenlik, mobilite, tarım ve enerji. Bir girişime yapılabilecek yatırım miktarları 100 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında. İkinci girişim sermayesi yatırım fonu ise '4. GSYF (Arz Portföy)'. Fon 2022 yılı sonunda kuruldu ve 2023'te faaliyete geçti. Fonun şu anki büyüklüğü 13 milyon TL. Yatırım odağı tohum yatırımı üzerine. Bir girişime yapılabilecek yatırım miktarı 400 bin TL (20 bin dolar) - 2 milyon TL (100 bin dolar) arasında değişiyor."

İbrahimcioğlu, Mobilite Hızlandırma Programı'na kabul edilen girişimlerin aldıkları mentorluk ve eğitimler ile girişimlerinin teknoloji seviyelerini ilerleterek yatırım alma potansiyellerini daha da genişleteceklerini ifade etti.

İbrahimcioğlu, mobilite sektörünün gelişiminde oynadığı öncü rolle sektörün odak noktası haline gelen Bilişim Vadisi'nin; özgün, yenilikçi ve sürdürülebilir bir değer üretimi için Türkiye'nin teknoloji girişimciliği ekosistemini desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi.

TEKNOLOJİ TABANLI İŞ FİKİRLERİ DEĞERLENDİRİLECEK

İbrahimcioğlu'nun yaptığı açıklamalara göre bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Mobilite Hızlandırma Programı'na; mobilite odağında teknoloji, özellikle bağlantılı teknolojiler, yapay zeka, nesnelerin interneti, siber güvenlik, akıllı ödeme sistemleri, elektrikli araç çözümleri, batarya teknolojisi gibi alanlarda iş fikrine sahip, prototipini geliştirmekte olan ya da geliştirmiş yerli ve yabancı tüm girişimciler başvuru yapabilecek. Bu minvalde programa başvuru yapan girişimler, bir ön başvuru sürecine tabi tutulacak olup teknoloji hazırlık seviyelerine göre değerlendirilecek.

Mobilite sektörüne hizmet eden tüm alt bileşenler ve bu bileşenleri ortaya koyabilen tüm teknoloji tabanlı iş fikirlerinin kabul edilebileceğini belirten İbrahimcioğlu, "Mobilite sektörü, insanların ve ürünlerin hareketine dahil olan endüstri ve altyapıyı ifade eder. Mobilite sektörünün daha sürdürülebilir, verimli ve erişilebilir bir hale gelmesi için dönüştürülmesine önemli ölçüde odaklanıldı. Bu, elektrikli araçlar, araç paylaşım hizmetleri ve hizmet olarak mobilite platformları gibi yenilikçi teknolojilerin ve iş modellerinin geliştirilmesine yol açtı" dedi.

Mobilite Hızlandırma Programı'nın potansiyel müşteriler ile girişimcileri bir araya getiren bir platform işlevi de gördüğüne işaret eden İbrahimcioğlu, Program'ın, paydaş ve girişimleri buluşturarak daha sağlam ilişkiler kurmalarına ve olası projelerde birlikte çalışmalarına olanak sağladığını ifade etti,

87 GİRİŞİM PROGRAMA KABUL EDİLDİ

2021 ve 2022 yılında gerçekleştirilen Bilişim Vadisi Mobilite Hızlandırma Programı'na toplamda binden fazla başvuru olduğunu dile getiren İbrahimcioğlu, bu kapsamda, mobilite sektörü ve alt bileşenlerinde teknolojik iş fikrine sahip toplam 87 girişimin programa kabul edildiğini vurguladı. İbrahimcioğlu'nun açıklamalarına göre bu girişimlerin dördü yatırım almış, beş girişim ise yatırım görüşmelerini devam ettiriyor. Toplam dört girişim sektörün öncü firmaları ile PoC (kavram kanıtlama) gerçekleştirdi. Program sonunda 6 girişim Bilişim Vadisi Kuluçka İşletme Merkezi'nde faaliyetlerini yürütmeye başladı.

2022 yılında Mobilite Hızlandırma Programı'na 22 yatırım fonu, 45 yatırımcı katıldı ve programa dahil olan girişimcilerle bir araya getirildi. Söz konusu program kapsamında gerçekleştirilen 'demo day' neticesinde sektörün öncü firmalarından yaklaşık 300 kişinin, Mobilite Hızlandırma Programı'nda bir araya geldiğini söyleyen İbrahimcioğlu, 'demo day'de sekiz girişimci iş fikrinin sanayici ve yatırımcılarla buluşturma fırsatı yakalandığını kaydetti.

GİRİŞİMCİLER OFİSLERDEN YARARLANABİLECEK

Mobilite Hızlandırma Programı'na kabul edilen girişimciler Bilişim Vadisi Kuluçka Merkezi'nde ofis imkanlarından yararlanabilecek. Bu olanaklar; 7/24 çalışma alanı, toplantı odaları, eğitim ve konferans salonları kullanım hizmeti, internet, güvenlik ve CCTV sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri, kesintisiz elektrik, ulaşım hizmeti yeme-içme alanı (ortak mutfak kullanımı), yemekhane, kafe, restoran hizmetleri.

Aynı zamanda girişimciler; şirket kurulumu, patent ve faydalı model başvuruları, marka başvuru, hukuki danışmanlık, ulusal ve uluslararası destek mekanizmalarından yararlanabilmek için danışmanlık desteklerinden ücretsiz olarak faydalanabilecek.

FONLARLA GÖRÜŞME İMKANI SAĞLANACAK

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Mobilite Hızlandırma Programı'na ulusal ve uluslararası arenada faaliyetlerini yürüten yatırım ofislerinin, melek yatırımların ve yatırım ağlarının, ulusal destek mekanizması sağlayan kuruluşların temsilcilerinin katılım sağlaması planlanıyor. İbrahimcioğlu'nun açıklamalarına göre, bu kapsamda program sonunda gerçekleştirilecek olan 'demo day' etkinliğinde sunum yapmaya hak kazanan girişimciler, söz konusu fonlar ile görüşme imkanı bulacak. Bu minvalde bu yıl en az beş girişimcinin bu fonlardan yararlanması hedefleniyor.

47 KİŞİLİK MENTOR HAVUZU VAR

Bilişim Vadisi ekosistemi içinde yer alan mobilite sektöründe faaliyet gösteren öncü firmaların yöneticileri ve çalışanları, girişimcilere sunulacak mentorluk ve danışmanlık sürecinde çok önemli bir rol üstlenecek. Yaklaşık 47 kişilik mentor havuzlarının bulunduğunu söyleyen İbrahimcioğlu, "Aynı zamanda girişimin hızlanması sürecinde yine alanında uzman girişimci mentorlarımız da girişimcilerimizi startup düzleminde mentorluk yaparak girişimlerin sağlam adımlarla ilerlemelerinin önünü açacak. Buna ek olarak; Mobilite Hızlandırma Programı'na bu sene ilk kez mobilite sektöründe faaliyet gösteren yabancı firma yöneticileri ve çalışanları girişimcilere bire bir mentorluk verecek. Bu vesileyle girişimler, hem globale açılma yönünde ilk adımı atmış olacak hem de potansiyel uluslararası iş birliği fırsatı yakalamış olacaklar" dedi.

BİZE ULAŞIN