Yangın söndürme drone’u geliştiriyor

Mekatronik mühendisi girişimci Onur Hanlıoğlu’nun 13 yıl önce 4 bin TL sermaye ile evinde kurduğu HTS Mühendislik bugüne kadar 250’nin üzerinde otomasyon ve robot teknoloji projesi gerçekleştirdi. Önümüzdeki dönem için Ortadoğu pazarını hedefleyen Hanlıoğlu, şimdilerde yangın söndürme drone’u geliştirmeye odaklandı.
27.02.2023 13:30 GÜNCELLEME : 27.02.2023 13:30

Mekatronik mühendisi girişimci Onur Hanlıoğlu'nun 13 yıl önce 4 bin TL sermaye ile evinde kurduğu HTS Mühendislik bugüne kadar 250'nin üzerinde otomasyon ve robot teknoloji projesi gerçekleştirdi. Yerli ve yabancı pek çok markaya hizmet veren şirket, Türkiye'nin yurtdışına açılabilen ve satış yapabilen sayılı robot firmalarından biri. Önümüzdeki dönem için Ortadoğu pazarına odaklanan Hanlıoğlu'nun iki yeni girişimi daha var. Hanlıoğlu, "Robotik teknolojiler dışında iki alana daha girdim. Yangın söndürme drone'u geliştiriyoruz. Ayrıca amatör futbol dünyasına yönelik de bir uygulama hazırlığındayız" diyor.

Profesyonel hayat tecrübesinden sonra içindeki girişimcilik ruhunun baskın gelmesiyle kendi işini kurmayı seçen pek çok isim var. 1985 doğumlu Onur Hanlıoğlu da onlardan biri… Bürokrat bir babanın ve eczacı bir annenin çocuğu olan Hanlıoğlu, 2008 yılında Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oluyor. Hatta onun için 'Türkiye'nin ilk mekatronik mühendislerinden' demek de yanlış olmaz. Sonrasında Festo, Gedik Robotik gibi endüstriyel otomasyon ve robotik sistemler alanında faaliyet gösteren firmalarda proje mühendisi, satış koordinatörü gibi pozisyonlarda çalışıyor. 2011 yılında ise kendi şirketi HTS Mühendislik'i kuruyor. Endüstriyel otomasyon ve robotik sistemler üzerine projeler yapmayı amaçlayan bir mühendislik şirketi olarak İstanbul'da kurduğu şirketini 2015 yılında otomotiv ve beyaz eşya sektöründeki müşterilerine yakın olmak amacıyla Kocaeli / Çayırova'ya taşıyor. Robot pazarında en çok satış yapan 4 şirketten 2'si olan KUKA ve ABB firmalarının resmi çözüm partneri olan şirket, Türkiye pazarında bu firmaların robotlarını kullanarak müşterilerinde projeler yapıyor. Şirketin referansları arasında: Toyota, Pirelli, ABB, Arçelik, Arçelik LG, Ford, Opsan, Dostel Makine, Sisan, Erbakır, Kervan Gıda, Ertuğ Reklam, Repkon, Azenco, GU, Adopen, Accado, Renkler Makine, Axor, Technocast, Electrofil, Bosal gibi pek çok firma yer alıyor. 13 yılda 250'nin üzerinde otomasyon ve robot teknolojileri alanında başarılı proje gerçekleştiren Hanlıoğlu'nun girişimleri HTS Mühendislik ile de sınırlı kalmıyor. Zaman içinde 'Yarı Final' ve 'HTS Havacılık' girişimlerini de hayata geçiriyor.

ROBOT TEKNOLOJİLERİNDE ADINI DUYURDU

Çalıştığı şirketlerde firma sahiplerinin ve firma kültürlerinin hayallere kep vuran bir çalışma dinamiğine sahip olduğunu fark eden Hanlıoğlu, hayal ettiği şeyleri gerçekleştirmeye kalktığında, "Biz bunu yapamayız, bunları Avrupa'dan alırlar, robot işinde biz entegrasyondan öteye gidemeyiz" gibi pek çok motivasyon düşürücü tavır ile engellendiğini görüyor. Pek çok meslektaşının da aynı tavırlar sayesinde sektörde geri planda kaldığını ve yıldığını fark ediyor. Belki de ülke olarak robot teknolojilerinde bu kadar geri planda kalmamızın temel sebebinin bu olduğunu düşünen Hanlıoğlu, "Bu makus kaderi kabullenmek yerine bahsettiği şekilde hayalleri gerçeğe dönüştürmek için tam bir deli cesareti ile çalıştığım şirketten istifa ettim ve sıfır sermaye ile ilk şirketim olan HTS Mühendislik firmasını kurdum. HTS Mühendislik'i kurarken hedefim firmayı endüstriyel otomasyon ve robot teknolojileri alanında önde gelen dünya çapında anılan bir firma haline getirmekti. Bugün Türkiye'nin yurtdışına açılabilen ve satış yapabilen sayılı robot firmalarından biriyiz. Yetişmiş insan gücüne sahip bir ekiple sektörde öncü noktaya geldik" diye anlatıyor.

"4 BİN TL SERMAYE İLE YOLA ÇIKTIM"

Amiral gemisi olan HTS Mühendislik'in 13 yıldır faaliyet gösteren bir firma olarak başlangıcından bu güne evrildiği süreci düşününce bir taraftan onurlandırırken bir taraftan da şaşırdığını ifade eden Hanlıoğlu, "İtiraf etmeliyim ki bu kadar kısa sürede bu kadar başarılı bir noktaya geleceğimizi ben bile öngöremiyordum. Dediğim gibi hayaller ile, önünü arkasını düşünmeden kurmuştum şirketimi. İlk sermayesi 4 bin TL olan ve evde kurulan bir şirketti. Hatta ilk şirket çalışanlarım, yapılan projelerden komisyon vermeyi taahhüt ettiğim üniversite yıllarından tanıdığım arkadaşlarımdan oluşuyordu. İlk projemizi yaptığımızda müşterinin istediği robotun tasarımını yaptığımızda imalatını yapacağımız atölyemiz yoktu. Projenin imalatının montaj kısmını müşteri sahasında, ön çalışmalarını ise evimin salonunda yapmıştık. Ama o kadar başarılı bir proje gerçekleşti ki müşterimiz o dönemde Volkswagen'in alt grubu ürünlerine 'denge çubuğu' üreten bir yan sanayi şirketiyken bizim robotlardan sonra Audi veya Porsche gibi üste segmentin de denge çubuklarını üretmeye başladı" diye anlatıyor.

ROTASINI ORTADOĞU ÜLKELERİNE ÇEVİRDİ

HTS Mühendislik bugüne kadar Rusya, Ukrayna, Almanya, Romanya, Irak, Azerbaycan gibi pek çok ülkeye robotik sistemler ihraç ettim bulunuyor. Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle rotalarını Ortadoğu ülkelerine çevirdiklerinden bahseden Hanlıoğlu, "Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirliği gibi Arap ülkeleri turizm ve sanayi alanında devasa yatırımlar yapıyorlar. Birçok 'freezone' ismini verdikleri sanayi siteleri kuruyorlar. Biz de bu noktada bu coğrafyada yapılan yeni sanayi kuruluşlarına robot teknolojilerini sunmak adına çalışmalar yapıyoruz. Sadece o coğrafyaya çalışma yürütecek bir satış ekibi kurduk" diye ekliyor.

AMATÖR FUTBOL DÜNYASINA YÖNELİK UYGULAMA

Bilindiği üzere 2020 yılında pandemi ile insanlar eve kapandı ve tam bir izolasyon yaşandı. Bu dönemde pek çok sektör yara aldı. Sanat ve spor dünyası da salgından olumsuz etkilendi. Özellikle dünya çapında spor branşlarında faaliyet gösteren amatör sporcuların maddi olarak zor günler yaşadıklarını gözlemleyen Hanlıoğlu, ikinci girişimi olan 'Yarı Final'in çıkış noktasının da bu olduğunu dile getiriyor. Hanlıoğlu, şirketin kuruluş öyküsünü şöyle anlatıyor: "Ülkemizde neredeyse milli sporumuz olan ve herkesin ilgi duyduğu futbolda, amatör futbolcular ciddi anlamda sıkıntı yaşadılar. Çünkü amatör futbolcuların en büyük hayali profesyonel takımların kendilerini keşfetmeleriydi. Ne yazık ki pandemiden dolayı profesyonel takımların yetenek avcıları (talent scout), teknik ekipleri, amatör spor turnuvalarını veya takımlarına gidemiyor ve inceleyemiyordu. Biz de bunun üstesinden gelmek istedik. 'Amatör futbolcular ile profesyonel takımları bir araya getirmek üzere neden bir uygulama yapmıyoruz?' fikri ile 2021 yılında 'Yarı Final' şirketini kurduk.

Yarı Final'in amacı futbolcular ve takımların birbiri ile etkileşim alanı oluşturabileceği bir uygulama olmak. Bu alanda AR-GE aşamasında olan şirket iki yıldır uygulamanın nihai hale gelmesi için çalışmalar yürütüyor. Yarı Final'in, 2023 yılının 2'inci yarısında amatör futbol dünyası tarafından etkin kullanılan bir uygulama olmasını hedefleniyor.

YANGINLARI SÖNDÜRMEK İÇİN DRONE GELİŞTİRİYOR

2022 yılının haziran ayında ise üçüncü girişimi 'HTS Havacılık'ı kurmaya karar veriyor Hanlıoğlu. Bu alana girmelerinin ise tamamen rastlantı eseri olduğunu söylüyor. Aldıkları büyük bir projenin kutlaması adına ekip olarak bir restoranda yemek yerken manzaralarını kaplayan bir duman bulutu ile karşılaştıklarını belirten Hanlıoğlu, şöyle devam ediyor: "Bir binanın çatı katı yanıyordu. Biz de merakla olayı izlerken itfaiyenin çatıdaki yangını söndürmekte ciddi şekilde zorlandığını gördük. Ekip arkadaşlarımızla yemek masasında kritik yaparken bir anda bilgisayarların açıldığını ve planların yapıldığı bir durum oluştu. O günün sonunda resmen masada bir dronunun ilk eskizleri çıkmıştı. Yüksek binalarda çıkan yangınları söndürmek amaçlı tasarladık. Can ve mal güvenliğini sağlamak için bir yangın söndürme dorune'u yapmaya karar verdik ve o gün HTS Havacılık'ın temelleri atıldı. Şu anda ilk prototipi çıkan ve testlerini yaptığımız drone'un bir yıl içinde itfaiyelerin kullanabileceği seri üretim ürünler olmasını hedefliyoruz."

BİZE ULAŞIN