“Blockchain Dönüşümü şirketler için zorunlu olacak”

GİRİŞ TARİHİ: 26.01.2023 GİRİŞ TARİHİ: 15:21 SON GÜNCELLEME: 27.01.2023 00:01
Şirketlere Blockchain Dönüşümü çözümleri geliştiren ve kripto para borsalarına teknolojik altyapı hizmeti sunan Keyzersoft, alanında öncü bir firma. Şirketin kurucu ortağı Avukat Büşra Altunay, “Blockchain Dönüşümü şirketler için zorunlu olacak” diyor.

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Kripto paralar günlük hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Kripto para borsaları da, kripto tabanlı ekonominin büyümesiyle giderek daha popüler hale geliyor. Keyzersoft, 2015'ten beri blockchain çözümleri ve kripto para borsa platform yazılımları sunan bir teknoloji şirketi. Şirket, kripto para borsa yazılımı geliştirme sürecinde, kripto para borsa ürünü geliştirme, sanal varlık aleminden fiziki dünyaya ürün bazında taşıma ve bu alana yönelik platform ve kullanıcılara destek sağlama alanlarında hizmet sağlıyor. Keyzersoft Bilgi Teknolojileri kurucu ortağı Avukat Büşra Altunay ile blockchain dönüşümünden yazılımcı bulma sıkıntısına, merkeziyetsiz finanstan borsa çözümlerine merak edilen her şeyi konuştuk.

Sektörde yazılımcı bulmak şu aralar çok zor, siz insan kaynağı konusunda sıkıntı yaşıyor musunuz?

Kendimize olan güvenimiz başta ekibimizden geliyor. Biz Türkiye'nin genç nüfusunu bir maden olarak görüyoruz. Bir maden ki özellikle bilgisayar ve yazılım mühendisliği ana bilim dallarına içtenlik ve azimle yönelen gençlerimizin uluslararası standartların üstünde olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz. Bilhassa bilişim sektöründe çalışmalarını sürdüren bu gençlerimizin yan sektörlere ilişkin de kendilerini geliştirip bugün finans, telekomünikasyon, üretim ve elektronik sektörlerinde de fazlasıyla yer aldığını görüyoruz. Yazılımcı bulmaktan ziyade uygun koşulları sağlamak gerekli diye düşünüyoruz. Uygun koşulları sağladığınız halde gönül rahatlığıyla 'Türkiye bir yazılımcı madeni' diyebiliriz.

Kripto para borsalarına teknoloji altyapısı sağlamak dışında POS cihazı, ATM gibi çözümleriniz de var. Sunduğunuz çözümler hakkında bilgi verir misiniz?

Kripto alışverişlerine dair sadece borsa yazılımı değil diğer çözümleri de sunuyoruz. Kripto varlıklarla ticareti geliştirmek gibi bir hedefimiz de var Keyzer olarak. Bugün dünyanın on binlerce yerinde yüz binlerce kripto ATM hizmet veriyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye için de benzer bir tabloyu göreceğimiz konusunda hiç şüphemiz yok. Keyzer olarak bu dönüşüme altyapı olarak destek veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda kripto borsalara ait Kripto ATM'leri göreceğimiz gibi farklı komisyon oranları ile bağımsız kişilere ait kripto ATM'lerin hizmet verdiğini de göreceğiz. Hali hazırda Türkiye'de bu anlamda altyapı hizmeti sunan tek şirketiz.

Blockchain denince akla ilk olarak kripto paralar geliyor. Bunların dışında blockchain ne sunuyor?

Blockchain, yani Blok Zinciri, bloklardan oluşan zincir yapıyı tanımlıyor. Blockchain, dağınık yapıda bir veritabanı sistemi olarak şifrelenmiş işlemlerin takibini sağlar. Blockchain, iş ağında yer alan işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi gibi süreçleri kolaylaştırmakta. Aynı zamanda bu sistem, paylaşılabilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir defter olarak da düşünülebilir. Bankacılık & Fintech Finansal transferlerin blockchain tabanlı yazılımlarla gerçekleştirilmesi mutabakat sorunlarına çözüm getirebilir. Değerli belgelerin doğrulanması alanında Verilerin değiştirilemez şekilde kayıt edildiği blockchain üzerinde değerli belgeler kayıt altına alınabilir ve bu belgelerin sahtesi asla üretilemez. Dijital kimlik günümüzde E-devlet üzerinden de sunulması planlanıyor. Aynı şekilde Blockchain tabanlı dijital kimlik yönetim sistemi sayesinde birlikte çalışabilirlik, sıfır-sahtecilik ve cihazlar ile entegrasyon mümkündür. Merkeziyetsiz finans dediğimiz akıllı kontratlar sayesinde daha önceden yalnızca merkezi olarak yapılabilen finansal işlemlerin artık blockchain entegrasyonu ile merkeziyetsiz olarak yapılabilmesi de mümkün. Enerji ve sürdürülebilirlik alanında enerji firmalarının ve çevre dostu işletmelerin ihtiyaç duyduğu şeffaflık kurumsal blockchain altyapısı sayesinde sağlanabilir ve akıllı kontratlarla işletmelerin verimliliği arttırılabilir. Sigortacılık alanında sigorta talepleri dolandırıcılığa açık bir noktada olmakla beraber, hasar değerlendirmeleri süreçleri uzun sürebilmektedir. Blockchain veri doğrulamayı, talep işlemeyi ve sigorta ödemelerini güvenli şekilde hızlandırabilir.

Ne tür Blockchain çözümleri sunuyorsunuz?

Blockchain alanında başta kripto para borsa yazılımı olmak üzere kripto paralarla ticareti kolaylaştıran kripto pos cihazı, yine kripto paraların ticaretini kolaylaştıracak kripto ATM gibi ürünlerimiz yanına özellikle kurumsal firmaların ihtiyaçlarına göre özelleştirebileceğimiz inovatif blockchain çözümleri sunuyoruz. Günümüzde kurumsal şirketler için "Blockchain Dönüşümü" artık kaçınılmaz bir gereklilik konumuna gelmiştir. Şirketler verilerini depolamak, veri güvenliğini sağlamak gibi hizmetlerin yanında iş süreçlerini hızlandıracak ve maliyetleri düşürecek blockchain çözümlerini geçiş yapacak.

Blockchain dönüşümünden bahsettiniz. "Blockchain Dönüşümü" nedir?

Özellikle dijitalleşmeyle beraber çoğu kurumsal şirket için Dijital dönüşüm dediğimiz şirket içi bilgisayar altyapısı kurulumundan, ihtiyaçlarına özel şirket içi yazılımların kullanılmasına, fiziki verilerin dijital alanda depolanmasından, iş takip yazılımlarına kadar birçok farklı alanda dijitalleşmeye geçildi. Benzeri bir süreç kurumsal şirketler için blockchain alanında olacak. Blockchain tabanlı çözümler artık bütün şirketler için kaçınılmaz bir gereklilik halini almaya başladı. Blockchain'in sunduğu inovatif çözümlerle beraber şirketler iş süreçlerini hızlandıracak ve maliyetleri düşürecek. Bu anlamda yeni bir dönüşüm döneminden söz etmek mümkün. Dijital dönüşüm nasıl zamanında şirketler için bir zorunluluk halini aldıysa artık aynı şekilde "Blockchain Dönüşümü" de şirketler için zorunlu bir durum olacak.

Blockchain ile öne çıkan merkeziyetsiz finans, nasıl bir borsa yapısını beraberinde getiriyor? İlgili kuruluşlar ve bireysel yatırımcılar bu yeni dünyaya hazır mı?

Geleneksel finans piyasalarında kişiler borç alabilmek veya pasif gelir elde edebilmek için finansal kuruluşlara başvurmak ve çeşitli prosedürlerle onay almak zorunda. Merkeziyetsiz finans dünyasında kullanıcılar tamamen kişiden kişiye ve herhangi bir aracı kuruma güvenmeye gerek kalmadan pasif gelir elde etmeye başlayabilir veya dilediği dijital varlıklarını teminat olarak göstererek borç alabilirler. Hem de tüm bu olanaklara dakikalar içinde internet üzerinden herhangi bir minimum miktar veya vade süresine tabi olmadan gerçekleştirebilirler. Kişiler ellerindeki kripto paraları takas edebilmek için borsalara ihtiyaç duyarlar. Her ne kadar kripto paralar konuşulunca merkeziyetsiz bir sistem düşünülse de dünyadaki en büyük kripto borsaları merkezidir. DeFi'ın çıkış noktasıyla çelişmesinin yanı sıra bu merkezilik kullanıcıların kripto varlıklarını risk altına koyar. Ancak aracı kullanmayan DEX'ler sayesinde kripto varlıklarınızın takası sırasında tüm kontrol kullanıcılarda olur. Kullanıcılar bu yeni dünyaya hazır olmaktan çok daha öte durumdalar.

Önümüzdeki beş yıl içinde Blockchain sektörünü görmek istediğiniz yer neresi?

Blockchain'in bilinirliği özellikle kripto paralar aracılığıyla son yıllarda hızla arttı. Bununla birlikte özellikle son yıllarda kripto varlıklar dışında blockchain'in getirdiği yenilikler, kolaylıklar konuşulmaya, uygulanmaya başladı. Şu anda hem ülkemizde hem de dünya çapında özellikle büyük kurumlar ve holdinglerin bu alanda yatırımları artmaya başladı. Aynı şekilde sadece şirketler değil devlet kurumları da blockchain'in sundukları ile ilgilenmeye başladı. Örneğin şu anda dijital TL çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Kimlik bilgilerinin güvenilir bir şekilde e-devlet üzerinde kontrol edilmesini sağlayan dijital kimlik üzerine çalışmalarda Bakanlık tarafından devam ediyor. Önümüzde ki beş yıl içerisinde blockchain hayatımızın her alanında aktif bir şekilde kullanacağımız bir teknoloji olacak. Bu sürece hızlı bir şekilde adapte olan şirketler ve ülkeler de bu işten en karlı çıkanlar olacak.

Her talep edene borsa kuruyor musunuz? Birçok dolandırıcı da oluyor piyasada...

Bu noktada Keyzer olarak ilkeli bir tutum içinde olmakla beraber aynı zamanda bir avukat olarak işin hukuki ve bürokratik tarafında da tecrübemiz var. Keyzer olarak sadece yazılım ve çözüm hizmeti vermiyoruz. Müşterilerimize aynı zamanda gerekli bütün yasal süreçlerde de hizmet veriyoruz. Kripto para platformlarına ilişkin olarak yürürlükte mevzuatta herhangi bir düzenleme olmadığı için süreç genel hükümlere göre yürümektedir. Yasal mevzuatımızda bir anonim şirket kurulmasıyla işbu süreçler başlamaktadır. Yeni düzenlemeyle birlikte şirketlerin MASAK'ın para hareketi denetimini sağlaması gerekmekte. MASAK denetimi kapsamında; Müşteri Kimliğinin Tanınması, Şüpheli İşlemlerin Bildirilmesi, Şüpheli İşlemler gibi konularda bazı yükümlülükler getirilmiştir. Kripto para borsası açmak isteyen yatırımcıların, unutmaması gereken en önemli nokta, proje aşamasında sermaye yatırımı almak ve sonrasında şirket hisselerinin halka arz edilmesi planı kapsamında hareket edilmesi isteniyorsa SPK nezdinde izinlerin ve prosedürlerin tamamlanması gerekliliğidir.

Keyzer olarak 2023 hedefleriniz nelerdir?

Keyzer olarak yeni yıl için kendimize yeni hedefler koyduk. Bu yıl itibariyle yurtdışında devam etmekte olan şirketleşme sürecimizi tamamlayarak dünya çapında kripto para borsa yazılımı ve inovatif blockchain çözümleri alanında dünyada bu alanda hizmet veren sayılı şirket arasında olmayı hedefliyoruz. Özellikle ülkemizde kurumsal şirketler için, ihtiyaçlarına yönelik inovatif blockchain çözümleri ile beraber daha fazla şirkete Blockchain Dönüşümü noktasında hizmet vermekte öncelikli hedeflerimiz arasında.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.