AgriTech girişimi Cowealthy 400 bin dolar yatırım aldı

Tarım teknolojisi (AgriTech) girişimi Cowealthy, APY Ventures liderliğinde 400 bin dolar yatırım aldı. Girişimin inek çiftliklerinde kullanılan sürü yönetim çözümleri ilgi çekerken, çiftliklerin karbon ayak izinin azaltılmasına destek oluyor.
07.01.2022 10:17 GÜNCELLEME : 07.01.2022 10:17

Albaraka Türk iştiraki Albaraka Portföy Yönetimi'nin kurucusu ve yöneticisi olduğu Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun liderlik ettiği tohum yatırımı turunda, Cowealthy'ye 400 bin dolar yatırım yapıldı.

Albaraka Türk, Vakıf Katılım ve Bilişim Vadisi tarafından kurulan, Albaraka Portföy Yönetimi A.Ş.'nin yöneticisi olduğu Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (BV GSYF), sürdürülebilir bir dünya için IOT ve yapay zeka tabanlı yenilikçi hayvancılık teknolojileri geliştiren Cowealthy'e yatırım yaptı. Cowealthy, bugüne kadar hayvancılık alanında geliştirdiği katma değeri yüksek elektronik ürünleri ile yurtdışında onlarca ülkeye ulaştı. Cowealthy aldığı yeni yatırımı, ürünlerini geliştirmekte ve ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlama açılmakta kullanacak.

Tüm dünyada özellikle sağmal inek çiftliklerinde giderek artan şekilde kullanılan sürü yönetim çözümleri ülkemizde de endüstriyel çiftlikler tarafından ilgi görmeye ve kullanılmaya başlandı. Temel olarak sürüdeki ineklerin hareket, vücut sıcaklığı gibi bireysel verilerinin toplanması ve bu verilerin yapay zeka algoritmalar ile işlenerek faydalı bilgi haline getirilmesi esasına dayanıyor. Hassas tarım uygulamaları kapsamında değerlendirilen bu teknoloji "sürü yönetim çözümleri" olarak adlandırılıyor Dünyada bu alanda hem donanım hem de yazılım olarak bütüncül ürün geliştiren çok az sayıda şirket bulunurken, Cowealthy bu teknolojiyi bütüncül olarak geliştiren tek Türk şirketi olma özelliğini taşıyor.

Bilimsel çalışmalar ve sahadan toplanan veriler, çiftliklerde insan varlığının azalması ile verim artışının doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Dolaysıyla, canlı hayvan çiftliklerinde otonom teknolojiler başlı başına verim artışı için bir kaynak teşkil ediyor. Diğer yandan sürü büyüklükleri arttıkça Cowealthy Sürü Yönetim Sistemi gibi çözümler olmadan işletmelerin idare edilmeleri imkansız hale gelmiş durumda. Cowealthy girişimi Aralık 2020'de Türkiye'nin Kalkınma Hamlesinin sivil üssü Bilişim Vadisi'nde, Melih Ertürk, Volkan Uslu, Mevlüt Altunterim, Bener Karadeniz, Yücel Saykal ve İsmail Bican tarafından tohum öncesi yatırım ile kurulmuştu.

"Yenilikçi ekonomiyi hep birlikte inşa edeceğiz"

Albaraka Portföy Genel Müdürü Muhammed Emin Özer; Türkiye'deki start up ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamayı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'muz ile ekosistemdeki en büyük eksikliklerden olan donanım girişimlerini de destekleyerek yenilikçi girişimlere yatırım yapmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Girişimcilere dokunduğumuz çatı markamız APY Ventures'ın, yönettiği fonlar ile startup ekosistemine yaptığı katkıyla daha katma değerli ve yenilikçi ekonomiyi hep birlikte inşa edeceğimize inanıyoruz" dedi.

Cowealthy kurucusu İsmail Bican ise yaptığı değerlendirmede; "Dünyada insan nüfusunun önlemez şekilde arttığı ve bu mavi kürenin kaynaklarının bizleri beslemekte zorlandığını hepimiz net şekilde görüyoruz. Cowealthy daha iyi bir gelecek için kaynakların verimli kullanımına katkı sağlamak için kurulmuş bir girişim. Amacımız çiftlik hayvanlarının dilinden anlayarak, endüstriyel çiftliklerde hayvan refahını sağlamak ve bu sayede üretim verimini artırmak. Geliştirdiğimiz çözüm ile başta sağmal inekler olmak üzere tüm çiftlik hayvanlarının yaşam kalitesinin artırılmasını sağlıyoruz. Hayvan konforu arttığında verim artıyor. Birim tüketim başına üretilen süt artıyor. Saha çalışmaları çiftliğe göre değişmekle birlikte, çözüm yatırımının kendisini 6-12 ay içerisinde ödediğini gösteriyor. Sistem ömür hedefinin minimum 6 yıl olduğu düşünülürse, geri kalan süre boyunca çiftçilere sürekli değer üreten bir çözüm sunuyoruz" dedi.

"Hedef dünyanın önemli oyuncuları arasına girmek"

Bilindiği gibi küresel iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının başında büyükbaş çiftlik hayvanlarının saldıkları metan gazları geldiğini kaydeden Bican; "Biz sağladığımız verim artışı ile küresel iklim değişikline karşı fayda üretiyoruz, çiftliklerin karbon ayak izini azaltmasına destek oluyoruz. Halihazırda çiftlikler için dünyanın birçok ülkesine, otomatik hayvan kaşıma fırçası motor sürücüsü, sağım pulsatörü kontrolcüleri gibi yüksek teknoloji elektronik donanım ihraç ediyoruz. Hedefimiz, 2022 yılı içerisinde dünya çapında yeni ve ileri teknoloji sürü yönetim çözümümüzü pazara sunmak ve Türkiye'den çıkarak alanımızda dünyanın önemli oyuncular arasına girmek" dedi.

BİZE ULAŞIN