Türk Telekom, sektörün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures ile yerli girişimcilik ekosistemini globale taşıyacak yatırımlarına devam ediyor. Türkiye'nin en yüksek yatırım yapan teknoloji markalarından Türk Telekom, girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi ve büyütmeyi amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda 2013'ten beri devam eden Türkiye'nin ilk girişim hızlandırma programı PİLOT ile her yıl 20'ye yakın teknoloji girişimini destekleyen Türk Telekom, program aracılığıyla tanıştığı girişimciler ve onların fikirleri ile girişimcilikle ilgili beklentileri çok daha üst seviyelere taşıdı.
PİLOT programı ile bugüne kadar 91 girişime yaklaşık 10 milyon TL nakit desteği sağlayan Türk Telekom, girişimlere nakdi desteğin yanı sıra geniş mentor ağına erişim imkânı da sunuyor. Girişimlere iş birliği fırsatı, eğitimler, iş bağlantıları ve yatırımcılara erişim imkânı da sunan Türk Telekom, bünyesinde 21 unicorn ve binlerce yatırım barındıran, dünyanın sayılı inovasyon ve girişim platformlarından biri olan Plug and Play ile imzaladığı iş birliği ile, Türk girişimlerinin dünyaya açılmasını sağlıyor. Bu yıl PİLOT programından 18 girişim: reklam doğrulama hizmeti sunan Adnsafe, akıllı tarım uygulaması Agrovisio, yapay zekâ ve derin öğrenme veri servisi Arcanor, döngüsel ekonomi yeşil fintek çözümü Barty, şarj istasyonu çözümü Bluedot, otonom iş süreçleri geliştirme platformu Cameralyze, kollektif veri açıklama servisi Co-one, maliyet tahminleme ve tedarik zinciri yönetimi çözümü Costifier, dijital platformlardaki sahte ürünleri tespit eden Counterfake, sosyal medya karar destek çözümü Earnado, yapay zekâ destekli nöro teknoloji platformu emoty.Al, yapay zekâ ve doğal dil işleme tabanlı müşteri deneyim çözümü Feedgage, tedarik zinciri yönetim platformu Freightest, yapay zekâ tabanlı desen ve doku üretim yazılımı MYTH.AI, e-ticaret analitik çözümü NeSatılır.com, 3 boyutlu kalite kontrol yapılmasını sağlayan çözüm surfvis.ai, siber güvenlik çözümü Wallids ve video analitik çözümü XENA-VISION. Mezun olan ekipler arasından seçilen Arcanor, Cameralyze ve Myth ekipleri, Google, PayPal gibi bugün dünya devi olan çoğu şirketin büyümesinde önemli rol oynayan Plug and Play'in 4 haftalık ABD programına katılma fırsatına sahip oldu.
TT Ventures ile yerli girişim ekosistemini globale taşıyacak yatırımlar
Türkiye'nin dijital dönüşüm öncüsü olma sorumluluğu üstlenen Türk Telekom, PİLOT programının yanı sıra 2018'de kurduğu, sektörün ilk kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures ile büyüme aşamasındaki girişimlerin uzun vadeli iş hedeflerini gerçekleştirmesini destekliyor, yerli girişim ekosistemini globale taşıyacak yatırımlarına devam ediyor. Türk Telekom, iş birlikleri ve yatırımları ile önümüzdeki birkaç yılda bünyesinden küresel arenada boy gösterecek 'unicorn'lar (milyar dolarlık değerlemeye sahip şirketler) çıkarmaya kararlı.
Türk Telekom'un kurumsal girişim sermayesi şirketi TT Ventures, özellikle küresel anlamda gelişim potansiyeli olan yerli girişim ekosistemini uçtan uca büyütmeyi ve güçlendirmeyi hedefliyor. Bu amaçla dünya pazarında rekabet edebilecek inovatif ürün ve servisler geliştiren girişimlere yatırımlarını sürdüren Türk Telekom, TT Ventures ile yakın zamanda yatırım yaptığı 4 girişim ile birlikte, yatırım yaptığı girişim sayısını 8'e çıkararak portöyünü ikiye katladı. Yerli üretimi canlandırarak, ülke ekonomisine katma değer sağlayan Türk Telekom, TT Ventures ile yapay zekâ temelli çözümler üreten ve özellikle yurt dışı pazarlarında yer almak üzere stratejilerini oluşturan Syntonym, Optiyol, QuantWifi ve B2Metric şirketlerine yatırım yaptı.
Satış, pazarlama, altyapı ve teknoloji desteği
TT Ventures, geliştirdiği kendine özgü yatırım modeli ile finansal yatırımlara ek olarak girişimlere, Türk Telekom üzerinden satış, pazarlama, altyapı ve teknoloji gibi çeşitli destekler sunuyor. Yakın zamanda yatırım yapılan girişimlerden biri, sentetik veri anonimleştirme teknolojisini geliştiren Syntonym oldu. Syntonym, geleneksel yöntemlerin aksine analitik metrikleri koruyarak hem anonimleştirme sürecindeki yapısal ve işlevsel kayıpların önüne geçmeyi hem de elde edilen verilerin yapay zekâ eğitimlerinde kullanılmasını mümkün kılıyor. Optiyol yapay zekâ teknolojisi ile e-ticaretten taşımacılığa, lojistik operasyonları yürüten pek çok farklı sektöre rotalama çözümü sağlıyor. Diğer yatırım yapılan girişimlerden biri olan QuantWifi, özellikle Covid19 sürecinde hızla artan evlerdeki internet ihtiyacı ve buna bağlı Wi-Fi bağlantı deneyimini ölçümleyerek, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkartmayı hedefliyor. B2Metric ise yapay zekâ tabanlı müşteri hareket anlamlandırma platformu ile otomatik makine öğrenmesi modelleme alt yapısını kullanarak farklı kaynaklardan verileri bir araya getirme, temizleme ve gelecek öngörüleri üretmede çözümler sunuyor.