PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Modern Innova, gerçeğin ve sanalın iç içe geçtiği kurgusal bir evren tasarladı. Vemaker platformu ile kullanıcılar sanal ortamda etkinlik, toplantı, buluşma, kongre ve fuarlar düzenleyebiliyor. Kurgusal evren tasarımcısı olarak da adlandırılan Vemaker platformu üzerinde markalar online fuar, toplantı, etkinlik ve kongre düzenleyebiliyor. Sistem içinde kendi avatarınızı oluşturarak gezebiliyorsunuz. Dilerseniz ofis kiralayabiliyor ve hatta satın alabiliyorsunuz. Platform çeşitli bölümlerden oluşuyor. Bir yerden bir yere gitmek için sanal trene binip etkinlik etkinlik gezebiliyorsunuz. Platform özellikle M.I.C.E. sektörü tarafından rağbet görüyor. Modern Innova Yönetici Ortağı Alper Gökçer ile bu sıra dışı platformun detaylarını konuştuk.
Vemaker nedir? Nasıl bir platform?
-Vemaker'ı bir etkinlik, eğitim, buluşma, çalışma ve paylaşım platformu olarak tanımlamak mümkün. Platformun temelleri 3 boyutlu etkileyici bir meta dünya olarak tasarlandı ve tasarım kökleri olarak başta kolay kullanım ve yüksek katılım ile birlikte öncelikle bilgisayar ve tarayıcılar, ardından ise VR ve mobil market medyaları hedeflenerek şekillendirildi. 4 fazlı devasa bir yaşam adası olarak geliştirilmeye başlanan bu sanal dünyanın şu an 2'nci fazı bitti ve 3'üncü faz çalışmaları için de hazırlıklar yapılıyor. Tam işlevsellik ile pazara sunulmuş olan platformda şu an firmalar tüm etkinliklerini, toplantılarını, kongrelerini, fuarlarını ve özel buluşmalarını yapabiliyor. Aynı zamanda firmalar için özel düzenlemeler yapılarak platform sanal ofis veya ofislere dönüşerek çalışanların bir arada çalışabildikleri alanlara dönüştürülebiliyor. Eş zamanlı tasarlanmakta olan web portal yapısı ile tüm katılımcı ve firmaların isteklerine özel, gizliliğe mutlak önem verilecek şekilde verileri ve çalışma ile katılma izleri tutulabiliyor, böylece herkes için çok anlamlı veriler eş zamanlı elde edilebilir hâle geliyor.
Alper Gökçer
Vemaker kullanıcısına neler sunuyor? İçinde neler var?
-Kullanıcılara olabildiğince gerçek yaşama yakın deneyimler yaşatmayı hedefliyoruz. Bunun için kullandığımız en önemli argümanımız ise kullanıcıların seslerini yanındaymış gibi hissettiren 3D ses sistemi. Diğer kuvvetli argümanımız ise etkinlikler içinde oluşan kaosu kontrollü olarak yönetebilmek. İstenirse, katılımcıların hangi odada, nereye oturmaları gerekiyorsa onları anında oraya ışınlayabiliyoruz ya da kiminle ne kadar süre konuştu gibi verileri de toplayabiliyoruz. Gelecek için Vemaker'ı bir sosyal platform olarak tasarlıyoruz. Vemaker, 7/24 insanların içinde oldukları ve sosyalleşebildikleri bir mecra olacak. İnsanların ev kıyafetleriyle otururken akla gelmeyen bir olasılık içinde bir tanışma gerçekleştirmesi ve bu tanışmaların olabildiğince artması en büyük kişisel hayalim. İkinci kişisel hayalim ise Vemaker içinde yıllardır görüşmeyen iki kişinin karşılaşması. Platformun sonsuz oyunlaştırmaya öncelik veren yapısı ile tüm buluşmaları ilgi çekici hale dönüştürmek mümkün. Sanal avatar yapısı ile katılabildiğiniz platformda ayrıca tüm profil özelliklerinizi de paylaşabiliyorsunuz, ayrıca tüm çalışma ve katılım tarihçenizi de kayıt altına almak mümkün.
Vemaker firmalara ne gibi avantajlar sunuyor?
-Firmalar Vemaker ile fuar, konferans gibi uzak etkinliklere gitmeyerek zaman kazanmış ve ekonomik anlamda tasarruf sağlamış olacaklar. Bununla birlikte kullanıcılar Zoom gibi online platformlarda olmayan yan yana iletişim hissine sahip olacaklar. Firmalar, ölçülebilir bir yapı oluşturduğumuz için etkinlik sonrasının rakamsal verilerini de elde edebilecekler. Firmaların platformu kullanması ile tüm etkinlik veya çalışma ortamlarında ciddi maliyet faydaları sağlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca tamamen yeşil bir platform olarak düşünebileceğimiz bu sistem ile firmaların karbon ayak izlerini azaltmaları ve bu kapsamda kendilerini anlatmaları için de onlara önemli bir fırsat sunuyoruz. Yüzde yüz yerli bir yazılım olan platform içerisinde Anadolu'ya ait eser ve motifleri görmek de mümkün.
Vemaker adası içerisinde hangi organizasyonlar yapılabiliyor, fuar alanı veya ofis nasıl kiralanabiliyor?
-Vemaker ile toplantılar, teşvik etkinlikleri, konferanslar, kutlamalar ve fuarlar düzenleyebileceğiniz gibi ofis alanlarınızı Vemaker'a taşıyabilir, eğitimlerinizi de Vemaker'da verebilirsiniz.
Hizmet fiyatları nedir?
-Hizmet fiyatları katılımcı sayısı, etkinlik süresine göre değişkenlik göstermekte. Ayrıca yapılacak özel geliştirmeler veya platforma eklenebilecek butik alanlara göre de opsiyonel bütçeleme yapılabiliyor.
Platformda şimdiye dek ne tür projeler gerçekleştirildi?
-Platformumuzda Entek Projesi ve Yılbaşı Etkinliği projelerini gerçekleştirdik. Ayrıca 5 Mayıs'ta Siemens Dijital Kariyer Günü Etkinliği düzenlendi. Aksan Akademi ile de bir etkinlik düzenliyoruz. Aksan Akademi etkinlikleri ile yeni işe alım süreçlerine yol göstermesi bakımından üniversitelerin 3. sınıf öğrencilerinden itibaren katılımlar alınıyor. Öncelikle başlangıç konferansı ile başlayan etkinlik, 40 öğrencinin 4 takıma bölünüp Vemaker çalıştaylarında farklı günlerde yapacakları çalışmalar ve takım oyunu hazırlıkları ile sürecek. Davalı ve davacı olarak takımlara ayrılacak öğrenciler farazi bir davaya hazırlanacaklar. Ardından sanal mahkeme salonunda farazi bir dava üzerinde yarışacaklar ve jüri değerlendirmeleri ile kendilerini ispatlama şansı bulacaklar.
2021 için hedefleriniz ve yeni yatırım planlarınız neler?
-2021 hedeflerinde platformun 3. fazının tamamlanması ve haftada 4-5 orta büyüklükte etkinlik veya katılımın olacağı okazyonlar hedeflemekteyiz. Eş zamanlı olarak sürdürülen TÜBİTAK desteği ve platformun VR alanına taşınması için ise hali hazırda görüşmeleri sürdürülen 2. TÜBİTAK projesi ile birlikte ek yatırımlar için destek çalışmaları sağlamak da planlarımız arasında.
Dünyada ve Türkiye'de başka böyle bir proje var mı?
-Benzer proje örneği olarak dünyada Virbella örneğini gösterebilirim. Facebook da Horizon ile benzer bir platform oluşturuyor. Bunun dışında Türkiye'de yurtdışından altyapı sağlayarak bu işi yapan firmalar da var. Platformumuzun çeşitli webinar uygulamalarıyla karıştırılmaması gerektiğini düşünüyoruz.
Hizmetinizi genellikle hangi sektör ve iş kolları tercih ediyor?
-M.I.C.E. sektörü, yani etkinlikler, kongreler, fuarlar ve lansmanlar ile tüm bu hizmetleri veren organizasyon şirketleri ve ajanslar öncelikli sektör ve iş kollarımızdan. Ayrıca tüm katmanları ile eğitim sektörü ve bunun yanında ofis yaşamı ve ofis ortaklığı uygulamaları alanında da platformumuzu kullanarak fark yaratabiliyoruz.
Bu uygulama sadece iş için mi kullanılıyor?
-İlk hedefimiz tüm iş hayatı süreçlerine yönelik olarak, bir araya gelmek üzerine kurgulanıyor. Bununla birlikte büyük resimde Vemaker platformunu hem iş hayatının bir araya gelme ihtiyaçları hem de sosyalleşme ve network oluşturma gereksinimleri için kullanılacak bir yaşam platformu olarak kurguluyoruz. Tüm etapları ile yaşayan ve nefes alan bir adalar bütünü haline geldiği zaman platform içerisinde insana dair pek çok değer bulabileceğiz.