Sanal gerçeklik teknolojileriyle iş dallarına uygun eğitim modülleri, iş güvenliği simülasyonları ve oyunlaştırma içerikleri sunan Vemaker platformunda online kurgusal dava yarışması düzenlendi. Aksan Hukuk Bürosu iş birliğiyle gerçekleştirilen dava yarışmasına katılan 40 öğrenci, davalı ve davacı tarafları olarak ayrılarak, kurgusal bir dava gerçekleştirdiler. Jüri üyelerinin yönetiminde gerçekleşen davalar sonucunda jüri, sunulan dilekçeleri ve takımların duruşma performansını değerlendirdi.
Davalı ve davacılar sanal duruşma salonunda bir araya geldi
Dava öncesinde Vemaker çalıştayları üzerinde buluşan takımlar önce bir olay metni üzerinden takım arkadaşları ile bir araya geldi, bu kapsamda dava ve cevap dilekçesi oluşturdular. Takımlar, ardından platform üzerinde yaptıkları ikişer toplantı ile duruşmaya hazırlandılar. Kurgusal dava günü, davalı ve davacı takımlar sanal duruşma salonunda bir araya geldi. Öğrencilerin, jüri üyelerinin, gözlemcilerin ve seyircilerin kendilerini bir avatar ile temsil ettiği duruşmalar ile gerçek bir davaya en yakın kurgusal bir duruşma ortamı oluşturuldu. Duruşmada takımlar kendi konuları ile ilgili dilekçelerini sunup savunmalarını gerçekleştirdiler. Jüri üyelerinin yönetiminde gerçekleşen davalar sonucunda jüri, sunulan dilekçeleri ve takımların duruşma performansını değerlendirdi.
Mahkemelerin sanal ortamda gerçekleştirilebilmesinin önünü açıldı
Vemaker'ı bir etkinlik, eğitim, buluşma, çalışma ve paylaşım platformu olarak tanımlamak mümkün. Platformun temelleri 3 boyutlu etkileyici bir meta dünya olarak tasarlandı ve tasarım kökleri olarak başta kolay kullanım ve yüksek katılım ile birlikte öncelikle bilgisayar ve tarayıcılar, ardından ise VR ve mobil market medyaları hedeflenerek şekillendirildi. 4 fazlı devasa bir yaşam adası olarak geliştirilmeye başlanan bu sanal dünyanın şu an 2'nci fazı bitti ve 3'üncü faz çalışmaları için de hazırlıklar yapılıyor. Tam işlevsellik ile pazara sunulmuş olan platformda şu an firmalar tüm etkinliklerini, toplantılarını, kongrelerini, fuarlarını ve özel buluşmalarını yapabiliyor. Aynı zamanda firmalar için özel düzenlemeler yapılarak platform sanal ofis veya ofislere dönüşerek çalışanların bir arada çalışabildikleri alanlara dönüştürülebiliyor. Eş zamanlı tasarlanmakta olan web portal yapısı ile tüm katılımcı ve firmaların isteklerine özel, gizliliğe mutlak önem verilecek şekilde verileri ve çalışma ile katılma izleri tutulabiliyor, böylece herkes için çok anlamlı veriler eş zamanlı elde edilebilir hâle geliyor. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojileri alanında çözümler sunan Modern Innova, etkinlik, toplantı, kongre ve fuarlar düzenlenebilmesini sağlayan yerli yazılım Vemaker platformuyla kullanıcılarına gerçek yaşama en yakın deneyimi yaşatıyor. Dava yarışmasının online ortamda gerçekleştirilen ilk sanal mahkeme ve duruşma olma özelliği taşıdığının altını çizen Modern Innova Yönetici Ortağı Alper Gökçer, "Aksan Hukuk Bürosu iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz dava yarışmasıyla bugüne kadar hiç yapılmamış bir projeye daha imza attık. Projemizle mahkemelerin sanal ortamda gerçekleştirilebilmesinin de önünü açmış olduk" dedi.
World Economic Forum'un "geleceğin futuristik işleri" listesinde
Vemaker modelinin World Economic Forum'da açıklanan 'geleceğin futuristik işleri' listesine girmiş yedi işten biri olma özelliği taşıdığına dikkat çeken Gökçer, "Platformumuzu yeni dönem yaşam düzeninde birçok farklı ihtiyaca cevap vermek üzere tasarladık. Platformumuz evden çalışma sistemlerinin sorunlarına çözümler getirmesinin yanında, tüm katmanları ile eğitim sektörü uygulamaları alanında da fark yaratıyor. Bu kapsamda, Aksan Akademi 2021 Programı'nda yer alan kurgusal dava yarışmasıyla katılımcılara gerçek bir yaşam simülasyonu sunduk" diyor.