İDİL TARAKLI/ Geçen hafta ABD'de çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 gümrük vergisi ile ilgili kararname ABD Başkanı Trump tarafından imzalandı. ABD'de karşılıklı mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri öngören kararnamenin Başkan Trump tarafından imzalanması, KDV gibi uygulamaları da içerecek şekilde olmasına karşın küresel piyasalar üzerinde olumlu etki yarattığı görüldü. Uzmanlar, bu olumlu etkinin ağırlıklı olarak agresif ve saldırgan bir tarife politikası güdülmeyeceği algısından ve ABD açısından da olsa tarifelerde bir adaletin gözetilmesine bağlıyor. Bu arada Türkiye'de üretilen benzer ürünlerin ithalatına 2018'den bu yana zaten yüzde 25 gümrük vergisi uygulandığı için alınan kararın bize doğrudan bir etkisi beklenmiyor.
Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının ardından piyasa beklentileri değişti ve Fed'in ilk faiz indirimini Mayıs yerine Temmuz 2025'te gerçekleştireceği öngörüldü. Ancak ABD'de beklentileri aşan TÜFE verilerinin ise Fed'den faiz indirim beklentilerini 2025'in son çeyreğine ötelediği görüldü.
ABD Başkanı Donald Trump da faiz oranlarının indirilmesine yönelik çağrısını kendine ait sosyal medya platformu üzerinden yineledi. Trump, yayınladığı mesajda "Faiz oranları düşürülmeli, bu da önümüzdeki tarife düzenlemeleri ile el ele yürümelidir. Hadi Rock'n Roll yapalım Amerika!" ifadelerini kullandı.
Bank of America (BofA) ise doların 2025 seyrine ilişkin dikkat çeken tahminlerde bulundu. Küresel ticaret dengesini bozan ABD Başkanı Donald Trump'ın tarifelerine işaret eden banka, bunun dolar üzerinde negatif etki yaratacağını söyledi.
Borsa İstanbul tarafından açıklanan aylık verilere göre de yabancılar Kasım ve Aralık ayının ardından Ocak ayında da net alıcı tarafta yer aldı. Ocak'ta net 253 milyon dolar hisse senedi alımı yapan yabancılar en çok THY, Turkcell ve Astor Enerji hissesi alırken, Anadolu Efes, Mavi Giyim ve Ereğli'de ise satıcı olmuş.
İç ve dış siyaset odaklı haber akışının piyasa ağırlığının yüksek olduğu bir dönemde bulunduğumuzu hatırlatan analistler, böyle dönemlerde öngörülebilirliğin son derece azaldığını, bu nedenle de kısa vadeli ve trade amaçlı pozisyonların daha riskli olacağına dikkat çekiyor. Orta ve uzun vadeli görünümde ise 12 aylık ortalama BIST -100 endeks hedeflerinin 14.200 civarında ve endeks bazında yüzde 44 getiri potansiyeline işaret ettiğini belirten borsa uzmanları; bu potansiyelin, tahmini enflasyon ile olası kur ve mevduat getirilerinin üzerinde olduğunun altını çiziyor.
BIST-100 endeksinde kısa vadede 9.980 - 10.000 direnç bölgesinin hedeflenebileceğini kaydeden analistler ancak, ana direnç bölgesinin 10.200 – 10.300 bandı olduğunu, 9.600 – 9.700 bandının da ana destek aralığı olarak izlenebileceğini düşünüyor. Borsa İstanbul dalgalı bir seyir izlenmekle beraber, para girişinin sürmesi ve değerlemelerin olumlu görünümü nedeniyle öngörülen ana direnç bölgesinin önümüzdeki günlerde test edilmesi bekleniyor.
Borsa İstanbul'da son üç aylık dönemde 9.750 – 10.250 seviyeleri arasında "testere" dediğimiz bir piyasa görünümü ile fiyatlamaların sürdüğünü hatırlatan borsa uzmanları, uzun süredir patinaj yapan borsada ön plana çıkan şirketlere dikkat çekiyor. Analistler mevcut gündem maddelerine paralel uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 20 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
"TRUMP'I İZLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Seçim vaatlerinden biri olan ek tarifeleri Oval Ofis'e girdiği gibi yürürlüğe sokan ABD Başkanı Donald Trump'ın, bu vergileri politika unsurundan daha çok tehdit olarak kullandığını belirten Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Ahmet Deniz Yağbasan, "Meksika ve Kanada bu ek tarifelerden en ağır şekilde nasibini alırken, Trump'ın tarife tehdidi bu ülkeleri düzensiz göç ve uyuşturucu maddelerinin taşınmasını önlemek sınırlarına asker koymaya ikna etmiş gibi gözüküyor. Diğer yandan geldiği andan itibaren en çok mücadele edeceği beklenen Çin'e ise koyduğu vergi tarifeleri beklenenin epey altında kaldı. Nitekim yüzde altmış ve daha üzerindeki ek tarife vergilerine hazırlanan Çinli yetkililer, şimdilik gerçekleşen yüzde onluk artışa ılımlı bakıyor. Biden döneminde gergin olan Çin-ABD ilişkileri, Trump döneminde yeni bir diplomatik barış umudu taşıyor. ABD'nin en son yürürlüğe soktuğu alüminyum ve çelik ihracatına yüzde 25'lik ek gümrük vergisi en çok Kanada ve Meksika ülkelerini etkileyecek. Zira bu iki ülkenin ABD'ye alüminyum çelik ithalatı 17 milyar doları aşıyor. Önümüzdeki dönemde kestirmesi güç vergi politikalarının seyrini ve bunun ekonomilere olan etkilerini izlemeye devam edeceğiz." diyor.
"SPK'NIN TEMKİNLİ İLERLEMEK İSTEMESİ GAYET NORMAL"
Öte yandan halka arz şirketlerinin borsa performanslarının 2024 yılında bekleneni veremezken, faiz araçlarının getiri cazibesinin yatırımcıları yüksek riskli enstrümanlardan uzak durmaya teşvik ettiğini de dile getiren Yağbasan,
yeni yıl itibariyle de halka arz temposu ilk bir buçuk aylık süreçte hızlı ilerlerken, 11 şirketin 2025 yılında Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığını hatırlatıyor. Bu 11 şirketin 4 tanesi halka arz fiyatının altında işlem görürken, toplam arz büyüklüğünün 26 milyar TL olarak gerçekleştiğinin altını çizerek, "Borsa tarafında yeni para girişi görmediğimiz bu dönemde, SPK'nın halka arz süreçlerinde yılın geri kalanında 'temkinli' ilerlemek istemesini gayet normal karşılıyoruz. Finansman koşullarının gevşediği ve Borsa İstanbul'a ilginin artığı, hacimlerin tekrar yükseliş gösterdiği bir dönemde şirketlere yönelik fiyatlama davranışlarının daha sağlıklı olabileceği bir süreci görebiliriz" yorumunu yapıyor.
"KISA SÜREDE HIZLI BİR RALLİ YAŞAYABİLİRİZ"
"Geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verisi ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarından sonra yeni haftada biraz daha veri gündemi bakımından sakin bir seyir bizleri bekliyor" diyen Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Ahmet Deniz Yağbasan, "Haftanın ilk işlem gününde ABD piyasaları Washington'un Doğum Günü nedeniyle kapalı olurken Pazar gününü Pazartesi'ye bağlanan gecede Japonya'da 4. Çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Çarşamba günü ise İngiltere'de Tüketici Fiyat Endeksini karşılıyor olacağız. Bu akışla birlikte piyasa da ek bir volatilite yaratacak bir veri yayını bulunmuyor" şeklinde konuşuyor.
Borsa İstanbul'da son üç aylık dönemde 9.750 – 10.250 seviyeleri arasında "testere" dediğimiz bir piyasa görünümü ile fiyatlamaların sürdüğünü hatırlatan Yağbasan, direnç seviyelerinde olumlu gelişmelerden ziyade piyasanın olumsuzlukları gördüğü, destek seviyesinde ise görece daha olumlu gelişmelerin fiyatlandığı bir süreçten geçtiğimizi belirtiyor.
Yağbasan, kısa vadede bu hareketliliğin devam etmesini beklese de 10.250 seviyesinin aşılması halinde Borsa İstanbul'da kısa sürede hızlı bir ralli yaşayabileceğimizi düşünüyor.
Bu aşamadan sonra ise 300 dolar direnci 10.700-10.900 bandında bir konsolidasyon süreci görebileceğimizi de dile getiren Yağbasan, "Bu sürecin ağırlıklı olarak ikinci çeyreğin başlarında gerçekleşmesini öngörüyorum. Yılın ikinci yarısında da Borsa İstanbul'da biraz daha farklı bir görünümle çoğunlukla yeni rekor seviyeler gördüğümüz bir sürecin başlangıcı olabilir. Fakat, küresel piyasalarda olduğu gibi Türkiye'de de Trump etkisini yakından takip etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bu paralelde bütün göstergelerin ve haber akışlarının normal bir şekilde gerçekleşmesi ile Borsa İstanbul'un 14.500 bölgesinde yılı tamamlamasını öngörüyorum" yorumunu yapıyor.
"BORSADA DİNAMİK BİR YATIRIM GERÇEKLEŞTİRİLMELİ"
Her ne koşulda olursa olsun yatırımcıların tasarruflarını değerlendirirken riski dağıtmaları yani bir sepet oluşturmaları gerektiğinin altını çizen Yağbasan,
"İçerisinde bulunduğumuz günlerde risksiz yatırım araçlarının ön plana çıktığını görüyoruz. Bu kapsamda portföylerin yüzde 40'a yakın bölümü bu alanda değerlendirilebilir. Tabii risksiz araçlar başlığını kullansak da vade ve nakit akışına göre burada da birçok ürün çeşidi var. Bu noktada kısa vadeli likit ihtiyaçlara karşı para piyasası fonları, bankaların sunmuş olduğu mevduat gibi kampanyalı ve getirisi görece iyi olan enstrümanlar veya yine bu başlık altında portföylerin bir kısmı içinde 2.5 ve 10 yıllık DIBS'ler düşünülebilir" diyor.
Yatırımcıların portföylerini risk algısına göre yüzde 60 ile yüzde 40'ını da Borsa İstanbul'da değerlendirebileceğini bu çerçevede ise biraz daha dinamik bir yönetim gerçekleştirmek gerektiğini dile getiren Yağbasan, "Yüksek faiz ortamından geçiş dönemindeyiz. Bu paralelde de sektörel ayrıştırmaları buna göre yapmalıyız. Havacılık ve bankacılık yakından takip ettiğimiz ve portföylerde bulunması gereken sektörlerin başında geliyor. İletişim sektörüne kısa bir süre daha portföylerde yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum, GYO'ların portföylere düşük ağırlıkta dahil edilmesini, gıda perakendenin ise portföylerde tutulmaya devam etmesi gerektiğini öngörüyorum. Yatırımcılar portföylerinin yaklaşık yüzde 20'lik kısımları ile altın, yurtdışı borçlanma araçları veya hisse senedi piyasasında hedge maksatlı pozisyon alabilir. Altın yatırımcıları için bir parantez açmak gerekirse buralarda yeni pozisyon almak yerine geri çekilme ve kâr realizasyonlarında portföylere dahil edilmesi gerektiğini elinde bulunduranlar içinde kademeli kâr realizasyonuna gitmeleri akılcı olabilir." açıklamasını yapıyor.
Yılın ikinci yarısında kademeli olarak canlanma gösterebilecek otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sektörlerinde kademeli pozisyonlanma yapılabileceğini söyleyen Yağbasan, mevcut gündem maddelerine paralel uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Aksa Enerji, Astor Enerji, BİM, Brisa, Emlak Konut GYO, Ereğli, Ford Otomotiv, Garanti BBVA, İş Bankası, Kardemir, Mavi Giyim, Migros, Pegasus, TAV Havalimanları Holding, Turkcell, THY, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Türk Telekom, Vestel ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini hatırlatıyor.
"ANADOLU SİGORTA'DA HEDEF FİYATIMIZ 213.8 TL"
OYAK Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Anadolu Sigorta için hedef fiyatını 213.8 TL, tavsiyesini "endeks üstü getiri" olarak koruduğunu açıkladı.
Anadolu Sigorta'nın 4Ç24'te piyasa beklentisinin (2.724 milyon TL) üzerinde 2.999 milyon TL (çeyreksel +%23, yıllık +%517) net kar açıkladığını hatırlatan OYAK Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; bu çeyrekte teknik branş, daha yüksek hasarlar ve artan faaliyet giderleri nedeniyle daha az destekleyici olduğunu belirtti. Şirketin bir önceki çeyrekte yüzde 15 olan karşılık oranının 4Ç'de yüzde 5'e gerilediğini de kaydeden OYAK Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlemeyi yaptı: "Birleşik oran 3Ç'deki yüzde 104 seviyesinden 4Ç'de yüzde111'e yükselirken, bir yıl önceki yüzde133 seviyesinden gerilemiştir. Finansal gelirler, genişleyen portföy büyüklüğü ve yüksek getirili enstrümanlara yapılan aktif portföy değişikliği sayesinde bu çeyrekte sonuçlara katkı sağlamıştır. Takip eden özkaynak karlılığı 3Ç'deki yüzde 39 ve bir yıl önceki yüzde 55 seviyesinden 4Ç'de yüzde 42'ye yükselmiştir. 2024 kümülatif sonuçlarına gelince, Anadolu Sigorta yüzde105 kombine oran ve yüzde 46 daha yüksek yatırım getirisi ile desteklenen yüzde 84'lük bir kar artışı kaydetmiştir. 2025 yılında yüzde 41 özkaynak karlılığı ile yüzde 35 daha yüksek kar bekliyoruz.
Anadolu Sigorta için 213.80 TL hedef fiyat ve "Endeks Üzeri Getiri" tavsiyemiz bulunuyor. Anadolu Sigorta 25T F/DD 1.3 ve 3.7 F/K ile işlem görürken, 25T özkaynak karlılığı yüzde 41 seviyesindedir. Sonuçları hisse için hafif olumlu olarak değerlendiriyoruz."
Ahmet Deniz YAĞBASAN / Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı
"Tofaş'ı 'al' önerimizle portföyümüzde bulundurmaya devam ediyoruz"
TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKALARI: Şirket 24Q4'te 27.7 milyar TL hasılat açıkladı. Bu rakam Ahlatcı Yatırım Araştırma Departmanı olarak 28.73 milyar TL beklentimizin yüzde 3.6 kadar altında şekillenirken piyasadaki konsensüs beklenti olan 28.04 milyar TL'nin yüzde 1.2 altında gerçekleşti. Tofaş Otomobil 24Q4'te 214.8 milyon TL FAVÖK bildirdidi. Tofaş Otomobil 24Q4'te 120.9 milyon TL net zarar açıkladı. Üretimine yeni modellerin dahil edilmesi ile yaratılacak yeni sinerjinin yanı sıra Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş'nin devralma sürecinde Rekabet Kurumu onayında son aşamada bulunuyor olması şirket nezdinde pozitif gördüğümüz noktalar arasında değerlendirilebilir. Her ne kadar finansallarda beklediğimiz sonucu karşılayamasak da gelecek dönemdeki beklentilerimiz de bir sapma olmaması nedeniyle ve modellememizdeki projeksiyona bağlı kalarak Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş'nin hedef fiyatını 291.91 TL olarak teyit ederken 'al' önerimizle model portföyümüzde bulundurmaya devam ediyoruz.
İŞ BANKASI: Banka 24Q4'te 176.8 milyar TL faiz geliri elde ederken bu rakam 24Q3'e göre yüzde 9 seviyesinde büyümeyi beraberinde getirdi. 24Q4'te net faaliyet kârı 16.8 milyar TL olurken bu rakam 24Q3'e göre yüzde 120 seviyesinde artış gösterdi. İş Bankası konsensüs ve Ahlatcı Yatırım beklentisi olan 7.2 milyar ve 7.22 milyar TL'nin üzerinde 10.3 milyar TL kar açıkladı. 2025 yılında ise yüzde 30 özkaynak kârlılığı, yüzde 35 oranında TL kredi büyümesi ve yüzde 50'nin üzerinde net ücret ve komisyon geliri büyümesi bekleniyor. Bankanın açıklamış olduğu 2024 finansallarına paralel olarak 2025 yılına ilişkin beklentileri de güçlü. İş Bankası'nda 19.80 TL hedef fiyatla "AL" önerisini sürdürüyoruz.
TÜRK HAVA YOLLARI: Global çapta bir oyuncu olması nedeni ile küresel alanda Trump ile Putin arasında gerçekleşen görüşme, savaşın sonlanacağına dair haber akışının; şirketi gelecek dönem faaliyetleri açısından pozitif etkileyebileceğini düşünüyoruz. Jeopolitik gelişmelere rağmen 2024 yılında yolcu taşımasında büyüme ivmesini sürdüren şirketin kargo operasyonlarındaki başarısı da finansallara önemli bir katkı sağlıyor. 2024 yılında yolcu büyümesinde yüzde 2.1'lik artışın yanı sıra tonaj bakımından kargo taşımacılığı 2024 yılında yüzde 21 oranında büyüme gösterdi. Ocak 2025 dönemine de güçlü bir başlangıç yapan THY'nin jeopolitik gerilimlerin sonra ermesi ve 2033 vizyonu çerçevesinde filoya yıllara sari eklenecek yeni uçak filosuyla büyüme ivmesini artırmasını her geçen çeyrekte artırmasını bekliyoruz. Bu paralelde THY hisselerinde 425.96 TL hedef fiyatla "AL" önerisinde bulunuyoruz.
Kalyon PV ve Enda Enerji Ana Pazar'da işlem görmeye başladı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından halka arzları onaylanan Kalyon Güneş Teknolojileri ve Enda Enerji geçen hafta Borsa İstanbul Ana Pazar'da işlem görmeye başladı. Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş 46 milyon 334 bin 639 adet hisseyi halka arz etti. 1 TL nominal değerli paylarını 70.30 TL fiyatla halka arz eden şirketin halka arz büyüklüğü 3 milyar 257 milyon 325 bin TL olarak gerçekleşti. Şirketin 70.30 TL'den halka arz edilen payları açılışta yüzde 2.42 artışla 72.00 TL seviyesine çıktı.
Halka arz büyüklüğü 1.5 milyar TL olan Enda Enerji'nin ise 5-6-7 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdiği halka arz sürecinde 286.914 yatırımcı halka arza katılırken, şirketin 17.44 TL'den halka arz edilen payları, açılışta yüzde 1.95 artışla 17.78 TL seviyesine çıktı. Enda hissesi işleme başladıktan 23 dakika sonra yüzde 3'lük düşüşle 16.90 TL'den devre kesti.
Kalyon Güneş Teknolojileri' nin halka arzında Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun törende yaptığı konuşmasında, "Kalyon Güneş Teknolojileri, yerli ve yenilenebilir enerji üretiminde büyük bir başarı göstererek sektörünün önemli bir üreticisi olmuştur. Panel üretimini uçtan uca entegre bir şekilde gerçekleştirerek, dünyadaki sayılı tesislerden biri haline gelmiştir. Ürettiği panellerle, bir yandan yurt içinde artan talebi karşılarken, diğer yandan yurt dışında birçok güneş enerjisi santrallerine panel tedarik etmektedir. Bugün Borsamızda işlem görmeye başlayarak, halka arzdan elde ettiği geliriyle kapasitesini artırmayı ve yeni projelerini gerçekleştirmeyi planlamaktadır. Büyümenin ve yatırımlarının finansmanını sermaye piyasalarından sağlamayı tercih ettikleri için bu stratejik karardan dolayı şirketin değerli yöneticilerini tebrik ediyorum" dedi.
Kalyon PV Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli ise "Kalyon PV olarak, enerji sektöründe sürdürülebilirliğe öncülük etmek ve Türkiye'nin temiz enerji dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla yola çıktık. Kurulduğumuz günden bu yana güneş teknolojileri alanında ülkemize ve dünyaya değer katmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kalyon PV olarak borsada işlem görmeye başlayarak yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz. Bu karar; şeffaflık, kurumsallık yolunda attığımız önemli bir adımdır. Bu adım, Türkiye'nin enerji sektöründe daha güçlü bir oyuncu olma hedefi doğrultusunda, ulusal ve uluslararası ölçekteki iş birliklerimizi güçlendirmemize imkân sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Balsu Gıda geçen hafta talep topladı
Türkiye'nin en büyük sanayi şirketleri ve ihracatçıları arasında yer alan Balsu Gıda, geçen hafta (12- 13 ve 14 Şubat 2025) Ziraat Yatırım ve İnfo Yatırım liderliğinde toplam 45 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla pay başına 17.57 TL sabit fiyatla talep topladı. Toplam 278 milyon TL nominal değerli payın satışa sunulduğu halka arzın yaklaşık 4.9 milyar TL büyüklükte olması hedefleniyor.
Balsu olarak orta ve uzun vadede dünya fındık pazarında liderliğe doğru istikrarlı bir çizgide büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Balsu Gıda CEO'su Ahmet Bilge Anbarlılar, halka arzın, bu hedeflerine ivme kazandıracak önemli bir adım olduğunu belirtti. Balsu Gıda'nın fındık endüstrisindeki konumunu anlamak için öncelikle global pazara bakmanın önemine dikkat çeken Anbarlılar, şöyle konuştu: "Türkiye dünyada fındık piyasasına yön veriyor diyebiliriz. Dünyada fındık üretimi her yıl ortalama 1.2 milyon civarında gerçekleşiyor. Türkiye ortalama 750 bin ton fındık üretimi ile dünya üretiminin yüzde 65'ini tek başına gerçekleştiriyor. Ülkemiz ihracatta da oldukça güçlü bir oyuncu. 2024 yılında Türkiye'den gerçekleştirilen fındık ihracatı 320 bin tonu aşarak değer olarak 2.6 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıla kıyasla miktar olarak yüzde 14, değer bazında ise yüzde 42 oranında bir artış gerçekleşti. Türkiye hem üretimde hem ihracatta dünyada açık ara pazar lideri olarak konumlanıyor."
Fındık endüstrisinin en büyük kuruluşlarından biri olduklarına dikkat çeken Anbarlılar şu bilgileri verdi: "Balsu Gıda olarak biz de bu endüstrinin en büyük şirketlerinden biriyiz. Şirketin temelleri 1980'li yıllara dayanmakta olup üreticilerden aldığımız kabuklu ve iç fındıkları, 46 yıldır doğal veya işlenmiş olarak iç ve dış pazardaki çikolata ve şekerleme başta olmak üzere gıda endüstrisine satıyoruz. Çok uluslu çikolata üreticileri ve üretiminde fındık ürünlerini yarı mamul olarak kullanan gıda üreticilerine sağladığımız tedarik ile küresel ölçekte bir fındık sanayii şirketi konumundayız. Hendek yerleşkemizde bulunan fındık kırım ve işleme tesisimizde kavrulmuş ve beyazlatılmış fındık, fındık ezme, granül fındık ve fındık unu üretimi yapıyoruz. Ayrıca Ordu'da da fındık kırım tesisimiz, depo ve lojistik hatları bulunuyor. 2023 fındık sezonu itibarıyla günlük 900 tondan fazla fındık kırma, 500 tondan fazla iç fındık natürel seçme ve 160 ton kavurma kapasitesine sahibiz. Son yaptığımız yatırımlarla 2023 sene sonu itibarıyla yaklaşık 35 bin ton (iç ve kabuklu fındık toplam) kabuklu karşılığı depolama kapasitesine ulaştık."
MSCI, endekslerinde değişiklikler açıkladı
MSCI, endekslerinde 28 Şubat 2025 gece yarısından itibaren geçerli olacak değişiklikleri açıkladı. MSCI Global Standard Endeksler içerisinde Türkiye Endeksi'nde yapılan değişiklik kapsamında eklenen hisse olmazken Anadolu Efes çıkarıldı. MSCI Global Small Cap Endeksi'ne Türkiye'den Anadolu Efes eklenirken, Jantsa ve Reeder Teknoloji endeksten çıkarıldı. MSCI (Morgan Stanley Capital International) endeksi, dünya genelindeki çeşitli ülkelerdeki hisse senetlerinin performansını ölçmek için kullanılan bir dizi piyasa endeksi olup; MSCI, yatırımcılara küresel piyasalarda referans noktası sağlamaktadır.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
LİLA KAĞIT: Lila Kağıt, 4Ç24 finansal sonuçlarında 133 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 29, çeyreklik bazda ise yüzde 64 daraldı. Aynı dönemde şirketin cirosu yıllık bazda yüzde 12, çeyreklik bazda yüzde 17 daraldı. Şirket, 2024'te toplam satış tonajını yıllık bazda yüzde 13 artırdı. Ek olarak şirket, pay başına brüt 1.50 TL temettü dağıtma kararı aldı.
TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, 4Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin altında 316 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 4.8 milyar TL, bir önceki çeyrekte ise 985 milyon TL net kar bildirmişti. Böylece Türk Traktör 2024 yılını toplam 5.7 milyar TL kar ile tamamlamış oldu. Şirket, 4Ç24'te 14.3 milyar TL satış geliri elde ederek piyasa beklentisi olan 13.4 milyar TL'yi aştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri ise yıllık bazda yüzde 33 azalırken, çeyreksel bazda ise yüzde 4.2 artış gösterdi. 2024 yılında toplamda 43.611 adet traktör üretimi gerçekleştirirken bu rakam bir önceki yıla kıyasla yüzde 15.2 azalış gösterdi. Yine aynı dönemde şirketin 2024 yılında toplam ihraç ettiği traktör sayısı bir önceki yıla göre yüzde 22 azalarak 12.516 adet oldu. İhracattaki toplam payı yüzde 79'dan yüzde 73'e gerilemiş oldu. Öte yandan Türk Traktör, pay başına brüt 48.46 TL temettü dağıtma kararı aldı.
EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, Türkiye'de yerleşik olarak faaliyet gösteren bir firma ile 1.28 milyon euro tutarında satış sözleşmesi imzalandığını açıkladı.
FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, "Lifeline Yoğun Bakım Yönetim Sistemi" ürününün Medicana Sağlık Grubu'na ait 14 hastanede kullanılmasına yönelik 25.5 milyon TL bedel üzerinden 36 ay süreli sözleşme imzalandığını açıkladı.
PEGASUS: Pegasus Hava Taşımacılığı, kayıtlı sermaye tavanını 500 milyon TL'den 2.5 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yaptığı başvuru SPK ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı. Öte yandan Pegasus Hava Taşımacılığı, 4Ç24 finansal sonuçlarını 4 Mart tarihinde açıklayacağını duyurdu.
TURKCELL: Turkcell, 4Ç24 finansal sonuçlarını 27 Şubat tarihinde açıklayacağını duyurdu.
DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, 2024 yılının son çeyreğine ilişkin finansal raporlarını 28 Şubat'ta kamuya duyurulacağını bildirdi.
EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli Demir Çelik beklentilere paralel, 4Ç24 finansal sonuçlarında 2.7 milyar TL net kar açıkladı. Bu dönemde şirketin cirosu ise beklentilerin üzerinde 55 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
GÜRSEL TURİZM: Gürsel Turizm, Saudi Arabia Engineering Consultants ile bağlayıcı olmayan bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladığını duyurdu. MoU, Mekke Şehri ve Kutsal Yerler Kraliyet Komisyonu tarafından ihale edilen "Mekke Otobüslerinin İşletilmesinin Denetlenmesi ve İkinci Aşamanın Araştırılması" projesine alt danışman olarak destek verilmesini kapsıyor.
İŞ BANKASI: Banka, 4Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisi (7.45 milyar TL) üzerinde 10.8 milyar TL net kar açıkladı. Ancak net kar yıllık bazda yüzde 37 gerileyerek 2024 yılı toplamında 45.5 milyar TL olarak gerçekleşti. Faiz gelirleri yıllık bazda yüzde 139 artışla 530.9 milyar TL olurken, faiz giderleri yüzde 219 artarak 496.5 milyar TL'ye ulaştı.
İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir, 4Ç24 finansal sonuçlarınıda 6 milyar TL net kar açıkladı. Bu dönemde, şirketin cirosu ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 daraldı.
PEKER GMYO: Şirket 4Ç24 finansal sonuçlarında 236 milyon TL net zarar açıkladı, böylece 2024 yılında 106 milyon TL net kar elde etmiş oldu. Şirketin nakit ve nakit benzerleri bu sene geçen yıla oranla yüzde 36, özkaynakları aynı dönemde yüzde 27 düşüş kaydetti. Şirketin ortalama özkaynak karlılığı yüzde 2.80 civarında gerçekleşti.
ARENA BİLGİSAYAR: Arena Bilgisayar, 4Ç24 finansal sonuçlarında 17 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 81 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 131 milyon TL kar bildirmişti. Aynı dönemde şirket, yıllık bazda yüzde15, çeyreklik bazda ise yüzde 16 artışla 9.6 milyar TL satış geliri açıkladı. Marjlar yıllık bazda hafif daralırken, çeyreklik bazda iyileşti.
ATP YAZILIM: ATP Yazılım, kayıtlı sermaye tavanını 200 milyon TL'den 450 milyon TL'ye yükseltmek ve geçerlilik süresini 2029'a kadar uzatmak için SPK'ya başvurduğunu açıkladı.
CW ENERJİ: CW Enerji 5.8 milyar TL teşvikli hücre üretim yatırımına başladığını duyurdu. Bu kapsamda şirketin 8 yıl vadeli 1.85 milyar TL kredisi onaylanmış olup, İlk fazın 2025 ortasında tamamlanması ve 2025 yılı için 50 milyon dolar, sonraki yıllar için yıllık 100 milyon dolar ciro katkısı bekleniyor.
KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Koza Altın İşletmeleri'nin Kaymaz Altın Madeni 3. Maden Atığı Depolama Tesisi Projesi'ne ilişkin ÇED olumlu kararı, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi tarafından temyiz yolu açık olmak üzere iptal edilmişti. Koza Altın İşletmeleri'nin temyiz başvurusu sonucunda Danıştay, idare mahkemesinin kararını Koza Altın İşletmeleri lehine iptal etti. Tesisin inşaatı tamamlanmış olup, gerekli izinlerin alınmasının ardından faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu kapsamda yaklaşık 203.774 ons altın üretilmesi bekleniyor.
PETKİM: Petkim, Petlim Limancılık'ın Akbank ile 2015'te imzaladığı ve şirketin garantör olduğu 212 milyon dolar tutarlı kredinin gönüllü erken ödeme kapsamında bakiye tutarının bankaya geri ödemesinin gerçekleştirildiğini açıkladı.
ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar, Aydost Enerji'nin hisselerini 13.2 milyon dolar bedelle devralmak için anlaşma sağladı. Aydost Enerji, bünyesinde 11 adet güneş enerji santrali yer almakta olup, bu santrallerin toplam kurulu gücü 13.127,40 kWp.
BEYAZ FİLO: Beyaz Filo, Balıkesir'de "Edremit Mobilite Otomotiv Anonim Şirketi" ünvanlı ve 20 milyon TL başlangıç sermayeli şirketin kuruluş işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.
BMS BİRLEŞİK METAL: BMS Birleşik Metal, 4Ç24 finansal sonuçlarında 13 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 12 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 80 milyon TL zarar bildirmişti.
DAGİ GİYİM: Dagi Giyim, bayiler ve e-ticaret hariç olmak üzere güncel mağaza sayısının 83 olduğunu açıkladı.
INDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar, şirket ve bağlı ortaklıklarının aktifinde yer alan gayrimenkullerin değerinin, yeniden değerleme sonucunda 2.4 milyar TL'ye ulaştığını açıkladı.
MARTI OTEL İŞLETMELERİ: Martı Otel İşletmeleri, 3Ç24 finansal sonuçlarında 164 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 41 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 285 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 75.7 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde 72.7 azalarak 194 milyon TL oldu.
ANADOLU SİGORTA: Şirket, 2024 4Ç finansal sonuçlarında piyasa beklentilerinin hafif üstünde 2.99 milyar TL net kar açıkladı. Net kar yıllık bazda yüzde 84 artışla 10.9 milyar TL olarak kaydedildi. Teknik gelirler geçen seneye oranla yüzde 66 artarak 58.8 milyar TL, teknik giderler yüzde 56 artarak 43.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Teknik denge / gelir oranı geçen seneye paralel hafif artış göstererek 0.25 oldu. Şirket 2024 yılında özkaynaklarını yüzde 116 büyüterek 30.7 milyar TL olarak belirlerken ortalama özkaynak karlılığı yüzde 48.50 oldu.
AVRUPA KENT GMYO: Şirket, yatırım stratejisi kapsamında düzenli kira geliri elde etmek amacıyla, Avrupa Konutları Yenimahalle projesindeki 26 dükkanı 980 milyon TL + KDV bedelle peşin olarak satın alma kararı aldı. Söz konusu taşınmazların piyasa değeri 1.09 milyar TL olarak belirlenmiş olup, yaklaşık yüzde10 iskonto uygulanarak alım gerçekleştirildi.
AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, 2024 CDP İklim Değişikliği ve Su Raporlamasında "A Liderlik Seviyesi" notunu alarak Global A List'te yer almaya devam etti. Enerji sektöründe bu iki kategoride de en yüksek notu alan tek şirket oldu.
BAHADIR KİMYA: Bahadır Kimya, Kırıkkale'deki mevcut fabrikasında üretimi artırmak ve ürün çeşitliliğini genişletmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan mevcut yatırım teşvik belgesine ek olarak 16.6 milyon TL tutarında yeni makine ve ekipman teşviki aldığını duyurdu. Böylece yatırım teşvik belgesinin toplam tutarı 29.1 milyon TL'ye ulaştı.
EBEBEK: Ebebek, Ocak ayında Türkiye'de mağazalar ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedinin yıllık bazda yüzde 7 artışla 7.3 milyon olarak gerçekleştiğini açıkladı.
ORGE ENERJİ: Orge Enerji, Pendik-Fevzi Çakmak Metro Projesi için yapılan fiyat farkı anlaşmasıyla sözleşme büyüklüğünü 81.6 milyon TL arttırarak 9.8 milyon euro + 133.8 milyon TL'ye revize etti.
PARK ELEKTRİK: Park Elektrik, 4Ç24 finansal sonuçlarını 6 Mart tarihinde açıklayacağını duyurdu.
TURCAS PETROL: Turcas Petrol, yüzde 30 oranında iştiraki, RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim'in sermayesinin 400 milyon TL azaltılarak 763 milyon TL'ye indirileceğini açıkladı.