İDİL TARAKLI/ Geçen hafta küresel piyasalarda, ABD'nin ek gümrük vergilerine yönelik endişelerin sınırlı da olsa azalmasıyla karışık seyir izlenirken, içeride haftanın son günü yılın 1. Enflasyon Raporu'nun tanıtımı ilk kez, İstanbul Finans Merkezi'ndeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Yerleşkesi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamaları piyasada etkili oldu. Karahan, 2025 sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, "2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi ise koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz" dedi.
Karahan, "(Faiz indirimleri) Burada herhangi bir şekilde oto pilotta değiliz, toplantıdan toplantıya gidiyoruz, veri odaklı gidiyoruz, belli bir alanımızın olduğunu değerlendiriyoruz ama ihtiyatlı bir şekilde gitmek burada oldukça önemli" ifadelerini kullandı.
Analistler ise BIST- 100 endeksinde 9.900 ve 9.950 puanın direnç, 9.750 ve 9.650 seviyelerinin de destek konumunda olduğunu düşünüyor.
Öte yandan borsada trendi belirleyecek belli başlı gündem maddelerinin volatiliteyi de desteklediğini belirten borsa uzmanları, BIST-100 hisseleri içinde işlem hacmi ve fiyat artışı ile ön plana çıkan ve son 3 ayda endeksi 10 bin seviyelerine taşıyan hisselere dikkat çekiyor. Son üç aylık (Kasım, Aralık, Ocak) enflasyonun yüzde 8.30 olduğunu hatırlatan analistler, bu kapsamda işlem hacmi ve fiyat artışı (enflasyonun üstünde) ile 15 hissenin ön plana çıktığını ve bunların uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor. Nitekim son 3 aylık ortalama enflasyon yüzde 8.30 iken, yüzde 65.12'lere varan getirilere sahip hisseler görülüyor.
"ÖNEMLİ VERİLERİ TAKİP EDECEĞİZ"
Gelecek hafta (10 Şubat haftası) veri yoğunluğu açısından görece sakin görünse de hafta boyunca küreselde ve lokalde önemli verilerin takip edileceğini belirten
Tera Yatırım Araştırma Direktörü Mehmet Bilal Bircan, "Küresel tarafta Euro Bölgesi'nden 4. çeyrek öncü büyüme rakamları, İngiltere'den 4. çeyrek büyümesi ile sanayi ve imalat üretimi öne çıkarken, haftanın odağı ABD'den gelecek enflasyon verilerinde olacak" diyor.
ABD'de TÜFE Ekim 2024'ten bu yana bozulmaya işaret ederken, çekirdek TÜFE'de Aralık ayı verisinin gerilemeye işaret ettiğine de dikkat çeken Bircan, "İçeride ise işsizlik oranı, cari denge ve TCMB piyasa katılımcıları anketi izlenecek. Ocak ayı Piyasa Katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 27.05'ti. Son gelen enflasyon rakamları sonrasında beklentilerin yukarı yönlü revize edilmesi söz konusu olabilir. Ayrıca hafta genelinde ekonomik verilerin dışında, 2024 yılı 4. çeyrek şirket finansallarını da karşılamaya devam edeceğiz" hatırlatmasını yapıyor.
"HİSSE SENEDİ AĞIRLIKLI FONLAR HARİÇ TUTULDU"
Bircan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın son düzenlemesi ile mevduat ve fonlarda stopaj oranının 5'er puan artırılmasına yönelik ise düzenlemede hisse senedi ağırlıklı fonların hariç tutulduğunun altını çizerek konuya yönelik şu değerlemeyi yapıyor: "Böylece yatırım fonlarında stopaj oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltilirken, mevduatta da vadeye göre 5'er puanlık stopaj artışı gerçekleştirildi. Düzenleme öncesinde yatırımcılar elde ettikleri getiri üzerinden daha düşük vergi öderken, son düzenleme ile birlikte elde edilen net getirinin azalması durumu söz konusu olacak. Bu da daha fazla risk almayı tercih eden yatırımcıları, daha yüksek getiri sağlayan hisse senedi gibi alternatif yatırım araçlarına yönlendirici bir etki oluşturabilir. Özellikle fonlar tarafında, son düzenlemenin düşük riskli fonlara yatırım yapan yatırımcıların net getirilerini düşürmesi ve hisse senedi ağırlıklı fonların düzenlemenin dışında tutulması nedeniyle, hisse senedi ağırlıklı fonların vergi açısından daha avantajlı hale gelmesini sağlayacaktır. Bu da borsaya ve hisse senedi fonlarına olan ilgiyi artırabilir. Dolayısıyla bu düzenleme ile daha fazla vergi yükü, mevduat ve tahvil fonları gibi görece düşük riskli yatırım araçlarını tercih eden yatırımcıları, daha yüksek riskli ama potansiyel olarak daha yüksek getirili hisse senedi gibi seçeneklere yönlendirebilir. Tabi düzenlemenin uzun vadeli yatırımcılar için, mevduat ve fonlardaki stopaj artışının net getiri üzerinde görece daha az etkili olabileceğini dikkate alırsak, vadeye göre belirlenen stopaj oranı artışının, uzun vadeli yatırımların toplam vergi yükünü daha sınırlı etkileyecektir. Dolayısıyla düzenlemenin uzun vadeli yatırımcıdan ziyade, kısa vadeli yatırımcılar için daha belirgin bir fark yaratacağını söylemek mümkün."
"TRUMP'IN KARARLARI VOLATİLİTEYİ ARTIRABİLİR"
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın tarife uygulamalarının da kaosa döndüğünü dile getiren Bircan, nitekim önceki hafta sonu Kanada, Meksika ve Çin'e tarife uygulayacağını duyuran Trump'ın, Kanada ve Meksika liderleriyle görüşerek, göç ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele için daha sert önlemler alınması karşılığında bu ülkelere yönelik tarifeleri geçici olarak askıya aldığını açıkladığını hatırlatıyor. Açıklama sonrası küresel borsalar biraz rahatlarken, risk iştahının yeniden arttığını da vurgulayan Bircan, "Yine de olası her yeni tarife uygulama kararı küresel ticaret ve ülke ekonomileri üzerinde belirsizlikler yaratmaya devam edecektir. Dolayısıyla bu kararların borsalar üzerinde de dalgalanmayı artıracağını söylemek mümkün. Trump'ın uygulayacağı tariflerin küresel ticareti daha pahalı hale getirirken ithalat-ihracat dengelerini değiştirebileceği bir ortamda, gelişmekte olan piyasalara olan talep azalabilir. Buna bağlı olarak Borsa İstanbul özelinde, devam eden süreçte de gelebilecek hemen her tarife kararının volatiliteyi ve baskılanmayı artırması söz konusu olabilir" diyor.
"YILLIK ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR"
Ocak ayı enflasyon verilerinde aylık bazda TÜFE beklentilerin üzerinde gelse de yıllık enflasyonun düşmeye devam ettiğini de hatırlatan Bircan, diğer yandan talepte devam eden normalleşme, TL'nin görece istikrarlı kalması ve fiyatlama davranışlarında iyileşmenin sürmesinin, yıllık enflasyonun kademeli düşmesini desteklemeye devam edeceğini söylüyor. Bu nedenle TCMB'nin, mevsimsel olarak düzeltilmiş enflasyonu takip ederek, Şubat ayında negatif bir sürpriz olmadığı takdirde Mart'ta faiz indirimine devam etmesini muhtemel görüyor. Bircan, tüm bu veriler ışığında Şubat ayı enflasyonunun hem enflasyon beklentilerinin yeniden şekillenmesinde hem de TCMB'nin atacağı adımlarda daha da önemli hale geldiğini düşünüyor.
"12 AYLIK DÖNEMDE BEKLENTİMİZ 14.300 SEVİYESİNDE"
Enflasyonda gerilemenin yanı sıra faiz indirimlerinin başlaması ve 2025 yılı içerisinde de faiz indirimlerine devam edilmesine dair beklentilerin borsa için ana destekleyici rolde olduğunu kaydeden Bircan, ek olarak rezervler tarafındaki birikim ile cari denge tarafındaki risklerin azalmasının TL'nin değerlenmesine katkı sağladığını belirtiyor. Böyle bir ortamda TL varlıklara ilginin sürebileceğini dile getiren Bircan, "Dolayısıyla orta vade için zaman zaman kar realizasyonları ve geri çekilmeler görülse de borsa tarafında trendin yukarı yönde devam etmesini bekliyoruz. Faiz indirim teması ve TL varlıklara ilginin devam etmesi ile BİST-100 endeksi için 12 aylık dönemde beklentimiz 14.300 seviyesinde. Bununla birlikte küreselde ve yereldeki risk faktörlerini göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle küresel tarafta Trump'ın uygulamaya başladığı gümrük tarifeleri, Çin ve Euro Bölgesi ekonomilerine dair belirsizlikler ile jeopolitik risklerin yanı sıra içeride enflasyon tarafında olası bir bozulma borsa üzerinde baskılayıcı olabilir. Böyle bir durumda ise aşağı yönlü hareketler için 9.700 ve 9.400 seviyeleri destek olarak takip edilebilir" diyor.
Bircan, işlem hacmi ve fiyat artışı ile Akbank, Anadolu Sigorta, BİM Mağazalar, Coca Cola İçecek, Çimsa, Emlak Konut GMYO, Garanti BBVA, İş Bankası (C), Migros Ticaret, Oyak Çimento, TSKB, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Turkcell, Türkiye Sigorta ve Yapı Kredi hisselerinin ön plana çıktığını ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini düşünüyor.
"MAKRO GÖRÜNÜM HALA UMUT VERİCİ"
QNB Invest araştırma departmanı yetkilileri ise hisse senetlerine yeni girişlerin zayıf kalmaya devam ettiğini, ancak önümüzdeki 2 ay için daha cesaret verici beklentiler olduğunu açıkladı.
Bir önceki notumuzda, Türkiye'de hane halkı finansal toplam varlıkları içinde hisse senetlerinin payının yüzde 12 gibi tarihi yüksek bir seviyeye ulaştığını ve yerli ve/veya yabancı yatırımcılardan gelecek yeni girişlerin BIST-100'ün yönünü belirleyeceğini vurgulayan detaylı bir analiz yaptıklarını belirten QNB Invest araştırma departmanı yetkilileri, "BIST-100 Endeksi'nin iskontolu F/K'sının 5.8 olduğu ve reel olarak yüzde 15 kazanç büyümesi öngörüldüğü dikkate alındığında, temel perspektiften Türk hisse senetleri için 2025 yılına ilişkin iyimser görüşümüzü korurken, beklenenden yüksek gelen Ocak ayı enflasyon rakamı bir miktar kısa vadeli volatiliteye yol açsa da makro görünüm hala umut verici" yorumunu yaptı.
Yabancı yatırımcılardan yeni girişler açısından, açığa satış yasağı gibi kısıtlayıcı önlemlerin kaldırılmasının ve TL borçlanma faizlerinin pozisyon alma açısından daha seçici bir seviyeye gelmesinin, yabancı ilgisinin artması için önemini daha önce vurguladıklarını da hatırlatan QNB Invest araştırma departmanı yetkilileri, konuya yönelik ise şu değerlemeyi yaptı: "Bu açıdan geçtiğimiz aya baktığımızda, BIST-50 şirketleri için açığa satış yasağının kaldırılmasının daha sağlıklı bir piyasa ortamının yeniden tesis edilmesine yardımcı olduğunu görüyoruz. Açığa satış hacminin toplam piyasa hacminin yüzde 13'üne yükselerek tarihi seviyelere ulaşması, yabancı yatırımcılar, özellikle de halen toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 30'unu aday gösteren HFT yatırımcıları için çok önemli olan hacim beklentileri açısından hisse senedi piyasasının gelecekteki beklentileri için yapıcı bir gelişme olarak değerlendirilmekte. Bu olumlu gelişme, devam eden faiz indirimleri ve Ocak ayında açıklanan son verilerde de görüldüğü üzere iyileşen makroekonomik zeminin desteğiyle, ay başından bu yana kümülatif toplam net girişler yaklaşık 295 milyon dolara ulaşmış ve Londra'daki Türkiye konferansından bir hafta sonrasına denk gelen haftalık 345 milyon dolarlık girişle Nisan 2024'ten bu yana en yüksek haftalık giriş miktarı kaydedilmiştir."
Geçen yılın toplam 2.9 milyar dolarlık çıkışıyla kıyaslandığında, yabancı yatırımcıların tam güçle geri döndüğünü iddia etmek için henüz biraz erken olduğunu da ifade eden QNB Invest araştırma departmanı yetkilileri, "Öte yandan TCMB'den Mart ayında 250 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekliyoruz. Yıl sonuna kadar politika faizinin ise yüzde 30 civarına düşeceğini öngörüyoruz" açıklamasını yaptı.
"ANADOLU SİGORTA VE GARANTİ BBVA'YI EKLEDİK"
Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri de hisse öneri listesine Anadolu Sigorta ve Garanti BBVA'yı da ekleyip, İş Bankası'nı listeden çıkardığını bildirdi. BIST-banka endeksinin faizde düşüş beklentisinin etkisiyle Kasım başı ile Ocak sonu arasında yüzde 30 oranında yükseldiğini ve BIST sanayi endeksinin yüzde 25'i geçtiğini belirten Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Ancak beklentiden yüksek Ocak enflasyonu faiz indirimine ilişkin kısa/orta vadeli iyimserliği zayıflatabilir ve banka hisselerinin bir süre geride kalmasına neden olabilir. Yılsonu enflasyon tahminimiz ise iyimserlik için yeterli. Bu nedenle bankalarda "Hafif Endeks Üzeri Ağırlık" görüşünü koruyoruz" açıklamasını yaptı.
Garanti Bankasını ve Anadolu Sigorta'yı hisse önerilerine eklemelerine yönelik ise "Bankanın hem ana senaryoda hem de görünümün bir miktar kötüleştiği durumda optimum risk/getiri profili sunduğunu düşünüyoruz. 2024'te öz kaynak getirisi rakiplerin neredeyse iki katıydı. Banka 2025'te de rakiplerle aynı 300 baz puan NFM genişlemesi ile öz kaynak getirisini korumayı hedefliyor. Enflasyon görünümünde zayıflama durumunda bankanın benzerlerine göre karlılığında daha sınırlı düşüş ön görüyoruz. Hissenin 2025T F/DD oranı 1.2 ile benzerlerinin yüzde 20 üzerinde ve son on yıldaki en yüksek 12 aylık ileriye dönük F/DD 1.4'te bulunuyor.
2025 yılında reel net kar büyümesi ve ortalama enflasyonun üstünde çekirdek özkaynak karlılığı, cazip değerleme çarpanları ve iştiraki olan Anadolu Hayat'la ilgili güçlü kârlılık beklentimiz nedeni ile Anadolu Sigorta'ya yönelik olumlu görüşe sahibiz ve hisseyi öneri listemize ekledik. Hissenin 2025T F/DD oranı 1.2 iken, son 3 yıllık tarihsel F/DD ortalamasına göre yüzde 30 iskontoya işaret ediyor" yorumunu yaptı.
Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, İş Bankası'nı listeden çıkarmalarına yönelik ise "Küresel görünümde süregelen belirsizlikler göz önüne alındığında, 2025 yılının ilk yarısında cam iştirakinde toparlanma ihtimali zayıf görünüyor. Hisseyi daha önce iştirak performansında olası toparlanma ve enflasyon muhasebesinin olumlu etkisi nedeniyle eklemiştik.
Hisse önerilerimiz Ocak ayını ortalama yüzde 1 getiri ile tamamladı ve BIST-100'ün yüzde 2 getirisinin arkasında kaldı. Mavi Giyim, Otokar ve Koç Holding hisseleri portföy getirisini baskılarken Türk Telekom, THY, Migros ve Medical Park performansa destek verdi" açıklamasında bulundu.
Mehmet Bilal BİRCAN/Tera Yatırım Araştırma Direktörü
"Türkiye Sigorta'da 'Endeks Üstü Getiri' tavsiyemizi koruyoruz"
TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta, 4Ç24'te beklentiler dahilinde 3.080 milyon TL konsolide olmayan net kar bildirdi. Net kar 4Ç24'te yıllık bazda yüzde 192 artarken çeyreklik bazda sabit kaldı ve yüzde 47'lik güçlü bir özkaynak getirisine tekabül etti. 2024 net karı ise yıllık bazda yüzde 107 arttı ve özkaynak getirisi yüzde 59 ile çok güçlü gerçekleşti. Teknik kâr ve net yatırım geliri toplamının tahminimizden biraz daha yüksek olduğunu gözlemlerken, bunların muhafazakâr provizyonlar ve beklenenden yüksek diğer işletme giderleri ile dengelendiğini gördük. 4Ç24'te brüt yazılan primler yıllık yüzde 38 oranında artarak 2024'teki artışı yüzde 70'e getirdi ve yıllık ortalama enflasyona göre yüzde 7'lik reel bir büyüme gösterdi. Şirket 2024'te yüzde 13.7'lik toplam payla hayat dışı sigorta pazarına liderlik etmeye devam etti. Kasko ve sağlık gibi hedeflenen segmentlerde pazar payını artırmaya devam ederken, trafikte pazar payını önemli ölçüde azalttı ve yüzde 6.9'a düşürdü. Bileşik rasyo beklentilerden biraz daha iyi performans gösterdi ve çeyrek bazında hafif bir artış ile yüzde 102'ye çıktı (zayıf trafik mevsimselliğine rağmen) ve 4Ç23'teki yüzde 130'un oldukça altında kaldı. Net yatırım geliri 4Ç24'te 5.2 milyar TL'ye yükselmeye devam etti. Yüzde 8 çeyreklik artışla 54 milyar TL'ye ulaşan yatırım portföyü üzerinden istikrarlı yüzde 40 yatırım getirisi sağlandı ve döviz payı da yüzde 7'ye düşmeye devam etti. Türkiye Sigorta'nın 2025'te yüzde 51 özkaynak getirisi beklentisi ile 12 aylık dönem için hedef fiyatımız hisse başına 27.16 TL olup "Endeks Üstü Getiri" tavsiyemizi koruyoruz.
GARANTİ BBVA: Garanti BBVA 4Ç24'te 24.710 milyon TL konsensüs tahminlerinin hemen üzerinde 25.241milyon TL konsolide olmayan net kar bildirdi. Garanti'nin net karı çeyreklik bazda yüzde 14 artarken yıllık bazda yüzde 15 azaldı ve yüzde 32'lik bir özsermaye karlılığına tekabül etti. Bu sayede Garanti'nin karı 2024'te yüzde 33'lük bir özsermaye karlılığı ile yüzde 6 yıllık artış gösterdi. Krediler, özel bankalara kıyasla genel pazar payı kazanımları ve sabit döviz kredileriyle birlikte, kurdan arındırılmış olarak yüzde 8 çeyreklik artış gösterdi. Mevduatlar, TL mevduatlarda yüzde 7 çeyreklik artış ve döviz mevduatlarda yüzde 3 düşüşle, kurdan arındırılmış olarak yüzde 4 çeyreklik artış gösterdi. Swapla düzeltilmiş net faiz marjı, esas olarak daha düşük swap maliyetleri de dahil olmak üzere çekirdek makas genişlemesi sayesinde çeyreklik 90 baz puan arttı. Dövizle düzeltilmiş risk maliyeti, 4Ç24'te, bazı tek seferlik kurumsal tahsilatların desteğiyle 52 bps'ye düştü. Komisyonlar, ödeme sistemleri sayesinde 4Ç24'te yıllık yüzde 75 oranında büyümeye devam etti. Maliyet büyüme ivmesi ise genel maliyet baskıları nedeniyle yıllık yüzde 101 seviyesinde yüksek kaldı. Hisse başına 204.58 TL olan 12 aylık hedef fiyatımız ile Garanti BBVA için Endeks Üstü Getiri tavsiyemizi sürdürüyoruz.
TURKCELL: Turkcell'in 2025 yılı itibarıyla, tarifelerdeki artışların gecikmeli etkisiyle güçlü bir mobil ARPU büyümesi kaydedeceğini öngörüyoruz. Üç yıl süren avantajlı ara bağlantı giderlerinin sona ermesi ve personel maliyetlerinde olası bir artışa rağmen, 2025'te reel mobil ARPU'nun yüzde 10 oranında büyümesini bekliyoruz. Bu da tarihsel olarak daha yüksek marjlar anlamına geliyor. Tarihsel enflasyon etkilerinin daha güçlü olması durumunda, yüzde 10'luk mobil ARPU varsayımımızın muhafazakar bir tahmin olabileceği kanaatindeyiz. Ayrıca Türk hisse senetlerine yönelik mevcut zayıf yabancı ilgisinin yeniden canlanması durumunda, güçlü TL gelir yapısı sayesinde yabancı sermaye yatırımcılarının dikkatini çekebileceğini düşünüyoruz. Turkcell'in veri ve bulut hizmetleri, dört operasyonel veri merkezi tarafından desteklenerek toplam gelirlerin yalnızca yüzde 1.5'ini oluşturuyor. Bununla birlikte 33 MW'lık etkin kapasitesinin neredeyse tamamı kullanıma girdi. Bu da fiyatlama açısından olumlu bir etki yaratmaktadır. Turkcell için 12 aylık (temettü hariç) hedef fiyatını hisse başına 167.6 TL olarak belirliyor ve takip ettiğimiz şirketler listesine "Endeks Üstü Getiri" önerisiyle ekliyoruz.
Bulls GSYO'nun halka arz başvurusu onaylandı
Yüksek büyüme potansiyeli taşıyan, vizyoner girişimcilerin projelerine destek veren Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın (Bulls GSYO) halka arz başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.
Bulls Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğindeki halka arzda 1 TL nominal değerli paylar 12.18 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. 68 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 4 milyon 500 bin TL nominal değerli paylar ortak satışı olmak üzere toplam 72 milyon 500 bin TL nominal değerli paylar satışa sunulacak. Halka arz büyüklüğünün 883 milyon 50 bin TL, halka arzdan elde edilecek net gelirin ise 801 milyon 259 bin 898 TL olacağı tahmin ediliyor. Halka açıklık oranı ise yüzde 27.05 olarak öngörülüyor.
Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, büyüme evresindeki ve orta büyüklükteki şirketlere, finansal, yönetsel ve yapılandırma desteği sağlayarak, bu girişimleri profesyonel sermaye ile bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Sermaye ve karlılıklarına katkı sağlamak, kurumsal yapısı ile paydaşlarına değer katmak üzere, Sermaye Piyasası Kurulu'nun "Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği'' kapsamında "Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş." unvanı ile kurulmuştur.
Bulls GSYO'nun yatırım yaptığı şirketler arasında; Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş., One Life Ventures Girişim, Sporttz Spor Yatırımları A.Ş., Bin Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri A.Ş., Repg Real Power Industry, Mediazz Yeni Medya ve Teknoloji Yatırımları A.Ş., Lydia Yeşil Enerji Kaynakları A.Ş., RE-PIE Portföy Yönetim A.Ş., Perakende Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, RE-PIE Portföy Yönetim A.Ş., Secondary Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, RE-PIE Portföy Yönetim A.Ş., ARF Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Re-Pie Portföy Simit Sarayı GSYF, Tera Portföy Ludus Ventures GSYF, Pardus Portföy Teknoloji GSYF, Pardus Portföy Dördüncü GSYF, Letven Capital Portföy Yönetimi Tars GSYF, Letven Capital Portföy Yönetimi Milres GSYF, Finar İletişim Teknolojileri A.Ş. ve GAMI Teknoloji A.Ş. yer alıyor.
Fitch, THY'nin kredi notunu yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk Hava Yolları'nın kredi notunu güncelledi. Fitch ve THY'den yapılan açıklamaya göre, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketinin kredi notu 'BB'ye yükseltildi. Türk Hava Yoları uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in THY'nin kredi notunu yükselttiğini ve not görünümünü de 'Durağan' olarak teyit ettiğini belirtti. THY'nin konuya yönelik şu açıklamayı yaptı: "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Ortaklığımızın kredi notunu BB-'den BB'ye yükseltmiştir. Not görünümünü ise 'durağan' olarak teyit etmiştir. Fitch ayrıca, Ortaklığımızın 2015 yılında ihraç etmiş olduğu dolar cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikaları'na ait kredi notunu BB+ olarak teyit etmiştir."
Balsu Gıda'nın halka arz başvurusu onaylandı
Temelleri 1985 yılında Hasan Cuneyd Zapsu tarafından atılan ve bugün Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 218'inci sırada yer alan Balsu Gıda'nın halka arz başvurusu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı. Halka arz işleminde; 112 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artışı, 166 milyon TL nominal değerli paylar ise ortak satışı yoluyla olmak suretiyle toplam 278 milyon TL nominal değerli paylar satışa sunulacak. Satış, Ziraat Yatırım ve İnfo Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından, "Sabit Fiyat ile Talep Toplama" ve "En İyi Gayret Aracılığı" yöntemiyle gerçekleştirilecek.
Halka arz sonrası şirketin sermayesi 1 milyar TL'den 1 milyar 112 milyon TL'ye çıkarılmış olacak. Halka arzda pay başına satış fiyatı 17.57 TL olarak belirlenirken, şirket paylarının Borsa İstanbul (BİST) Yıldız Pazar'da işlem görmesi planlanıyor. Halka açıklık oranının yüzde 25 olarak gerçekleşmesi öngörülürken, halka arz büyüklüğünün ise 4 milyar 884 milyon 460 bin TL olması hedefleniyor.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
GÜBRE FABRİKALARI: Şirket Kurumsal Yönetim Komitesinin önergesine istinaden Yönetim Kurulu tarafından Hasan DURSUN ve Dr. Vahit Ferhan BENLİ'nin Yönetim Kurulu bağımsız üye adayları olarak SPK'nın onayına sunulmasına, SPK'nın onayının alınması halinde Yönetim Kurulu bağımsız üye adayları olarak Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda pay sahiplerinin onayına sunulmasına karar verildiğini açıkladı.
ALBARAKA TÜRK: Şirket ihraç edilen 600.000.000 -TL nominal tutarlı, 91 gün vadeli,TRDBRKT22527 ISIN kodlu kira sertifikalarının ana para ve kar payı ödemesinin gerçekleştirildiğini bildirdi.
KUŞTUR: Sermaye Piyasası Kurulu II.17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 4.2.8. maddesine uygun olarak, şirket sermayesinin yüzde 25'ini aşacak şekilde halihazırda var olan "Yönetici Sorumluluk Sigortası" poliçesinin 1 (bir) yıl süreyle yenilendiği açıklandı.
ICBC TURKEY: 7.02.2025 tarihi itibarıyla "ICBC Turkey Bank A.Ş. Uşak Şubesi"nin faaliyetlerine son verildiğini açıkladı.
TERA PORTFÖY YÖNETİMİ AŞ: Tera Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu ve yöneticisi olduğu fonlar tarafından 06.02.2025 tarihlerinde Destek Finans Faktoring A.Ş. (DSTKF) payları ile ilgili olarak 51.65 TL fiyattan 950.618,00 adet alış işlemi gerçekleştirildi. Bu işlemlerle, Tera Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu ve yöneticisi olduğu fonların Destek Finans Faktoring A.Ş. (DSTKF) sermayesindeki fon toplam payı ve oy hakkının 06.02.2025 tarihi itibariyle yüzde 5.256 sınırına ulaştığı bildirildi.
EYG GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI AŞ: EYG Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. şirketin 200.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 190.000.000 TL'si dönem karından, 167.000.000 TL'si sermaye düzeltmesi olumlu farklarından, 54.000.000 TL'si hisse senedi ihraç primlerinden ve 89.000.000 TL'si geçmiş yıl karlarından karşılanmak suretiyle, 500.000.000 TL artırılarak 700.000.000 TL'ye çıkarılması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na yapılan başvurunun Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun görüldüğünü bildirdi.
TÜRKİYE KALKINMA VE YATIRIM BANKASI: Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş; bankanın mevcut 5.500.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin, 4.500.000.000 TL (%81,8 oranında) nakdi (bedelli) artışı ile 10.000.000.000 TL'ye çıkarılması ile ilgili olarak, ihraç edilecek 4.500.000.000 TL nominal değerli paylara ilişkin başvurunun Sermaye Piyasası Kurulu'nun 06.02.2025 tarihli toplantısında onaylandığını bildirdi.
E-DATA TEKNOLOJİ PAZARLAMA AŞ: Yüzde 197,9037 iç kaynaklardan bedelsiz, bölünme sonrası teorik fiyatın 4.465 TL olduğunu açıkladı. (Teorik fiyat, fiyat adımına yuvarlanmamıştır.)
USAK SERAMİK SANAYİ AŞ: Yüzde 400 İç Kaynaklardan Bedelsiz, bölünme sonrası teorik fiyatın 2.51 TL olduğunu açıkladı. (Teorik fiyat, fiyat adımına yuvarlanmamıştır.)
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta 7.2.2025 piyasa kapanışının ardından 4Ç24 finansal sonuçlarını açıklayacak. Piyasa beklentisi şirketin 2.610 milyon TL net kar açıklaması yönünde.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik, Şubat'ın ilk haftasında 4Ç24 finansal sonuçlarını açıklayacak. Piyasa beklentisi şirketin 1.046 milyon TL net kar açıklaması yönünde.
TSKB: TSKB, 4Ç24 konsolide olmayan finansallarında 3.1 milyar TL net kar açıkladı. Banka, 3Ç23'e göre serbest karşılık tutarını ise 400 milyon TL artırarak 2.050 milyar TL'ye yükseltti. Bankanın bu dönemde net kar rakamı yüzde 17.7 ç/ç ve yüzde 53.9 y/y artarken, özsermaye karlılığı ise yüzde 40.2 olarak gerçekleşti. 2024 tüm yıl kar rakamı ise yıllık yüzde 44 artış ile 10.135 milyon TL, özsermaye karlılığı yüzde 38.1 olarak gerçekleşti. Banka, 2025 yılında yüzde 30 civarında özsermaye karlılığı bekliyor.
ASELSAN: Şirketin 01.01.2024 – 31.12.2024 hesap dönemine ilişkin finansal raporlarını 25.02.2025 tarihinde kamuya açıklaması bekleniyor.
FORD OTOSAN: Şirketin 01.01.2024 – 31.12.2024 hesap dönemine ilişkin finansal raporlarını 17.02.2025 tarihinde kamuya açıklaması bekleniyor.
TÜRK TELEKOM: Şirketin 01.01.2024 – 31.12.2024 hesap dönemine ilişkin finansal raporlarını 10.03.2025 tarihinde kamuya açıklaması bekleniyor.
BIGCHEFS: Türkiye'de 29 şehirde 122 şube, yurt dışında 9 ülkede 12 şube, toplam 134 şubeye sahip olan şirketin, 3 Şubat 2025 tarihi itibarıyla şube sayısının, Türkiye'de 29 şehirde 122 şube, yurt dışında 10 ülkede 13 şube olmak üzere, toplamda 135'e ulaştığını bildirdi. 1Ocak 2025 – 31Ocak 2025 tarihleri arasında; Elya Center ve Phuket Bigchefs; Street Food Maidan olmak üzere toplamda 3 şube açıldığını, aynı tarihlerde Alanya ve Marmaris Marina Bigchefs şubelerinin operasyonel verimlilik çalışmaları kapsamında kapandığını bildirdi.
LOKMAN HEKİM SAĞLIK: Şirketin geri alım programı çerçevesinde sahip olduğu toplam 6.681.952 adet hissenin, 31.01.2025 tarihinde 21 TL birim fiyatla yerli kurumsal yatırımcılara özel emir yoluyla satıldığı bildirildi. Söz konusu hisselerin birim maliyetinin 13.20 TL olduğu, gerçekleştirilen satıştan 52 milyon TL tutarında kâr elde edildiği kaydedildi. Elde edilen nakit gelirin, yatırım harcamalarının finansmanı ve finansal borçların azaltılması amacıyla kullanılacağı belirtilerek şirketin, hisse fiyatının piyasa koşullarından olumsuz etkilenmesini önlemek, pay sahiplerinin hak ve menfaatlerini korumak, hisse değerinin istikrarlı ve gerçekçi bir seviyede oluşmasını sağlamak ve yatırımcı güvenini sürdürmek amacıyla 2015 yılından bu yana kesintisiz olarak geri alım programını kararlılıkla uyguladığı bildirildi. Bu çerçevede şirketin geri alım programına aktif olarak ilgili mevzuat çerçevesinde devam edileceği açıklandı.
PETKİM: Şirket bağlı ortaklığı Petlim Limancılık Ticaret A.Ş ile J.P. Morgan arasında, şirketin garantörlüğünde, 140 milyon dolar tutarlı bir kredi anlaşması imzalandığını açıkladı. Söz konusu kredinin 3 yıl vadeli ve anapara vadede ödemeli olup, yıllık faiz oranının SOFR +%4.35 olduğu bildirildi. Anılan kredi sözleşmesinin, kredi alan sıfatıyla Petlim Limancılık Ticaret A.Ş tarafından 2015 yılında ve şirketin garantör olduğu 212 milyon dolar tutarlı kredi sözleşmesi tahtında kullanılan kredinin refinansmanı amacıyla imzalandığı kaydedildi.
TEKFEN HOLDİNG: Şirket 31.01.2024 tarihinde başlatılan "Geri Alım Programı" nın 31.01.2025 tarihi itibari ile sona erdiğini açıkladı. Geri Alım Programı'nın yürürlükte olduğu 12 aylık dönemde yapılan alım işlemlerinde
geri alınan paylar için ödenmiş olan ortalama bedelin pay başına 68.6 TL, geri alınan toplam pay sayısının 13.430.000 adet ve bu payların sermayeye oranının yüzde 3.6297, bu geri alımların maliyetinin ise toplam 924.841.027,21 TL olarak gerçekleştiği belirtilerek bu maliyetin, şirketin kendi öz kaynaklarından karşılandığı bildirildi.