PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya küresel piyasalarda Çinli yapay zeka asistanı "DeepSeek" depremi ile başladı. Çin merkezli DeepSeek'in piyasaya sürdüğü son yapay zeka modelinin diğer uluslararası rakiplerine göre daha az çip kullanılarak ve kısa sürede geliştirilmesinin ardından küresel çip şirketlerinin hisseleri değer kaybetti.
ABD merkezli Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT'nin tahtını sallayan DeepSeek, Apple Store'da zirveye yerleşirken, ABD'nin ve çip üreticisi NVidia'nın bu alandaki liderliğine yönelik şüphelere neden oldu. Gelişmelere paralel ABD ve Avrupa borsaları zayıf, Asya'da ise Japonya dışındaki borsalar alıcılı başladı.
Yurtiçinde ise Moody's'in bir önceki hafta Cuma akşamı beklentilerin aksine bir not değişikliğine gitmemesi, Borsa İstanbul'un haftaya düşük enerji ile başlamasına neden oldu. Bilindiği gibi Moody's, yatırım yapılabilir ülke statüsünün 4 kademe altında olan Türkiye'nin kredi notunu ve pozitif olan not görünümünü değiştirmezken; dezenflasyon, mali istikrar, Liralaşma, büyümede iyileşme gibi konulara vurgu yapan bir değerlendirme notu yayınlamıştı.
Hafta ortasında ABD borsalarında, özellikle teknoloji şirketlerine gelen tepki alımları dikkat çekti. DeepSeek depremi sonrasında ucuz yapay zeka uygulamalarının özellikle sanayi şirketlerine faydalı olabileceğine dair haber ve yorumlar hisseleri destekledi.
Hafta sonuna doğru ise Fed beklendiği gibi politika faizini değiştirmeyerek yüzde 4.25 – 4.50 bandında bıraktı. Karar metninden 'enflasyonda gevşeme konusunda ilerleme kaydedildiği' ifadesi çıkartıldı ve bu durum şahin bir mesaj olarak algılandı. Ancak Fed'in zaten bu yıl sadece bir adet faiz indirimine gidebileceği, bunu da en erken Haziran ayında yapabileceği fiyatlaması yapılıyordu.
Borsa İstanbul'da ise hafta boyunca endeksin 10-10.100 aralığında bir seyir izlediği görüldü. BIST- 100 endeksi için 12 aylık ortalama hedef endeks değerinin 14.100 seviyelerine tırmandığını belirten borsa uzmanları, söz konusu seviyelerin, TL'de reel değerlenme beklentisi nedeniyle dolar bazında da cazip bir getiriye işaret ettiğinin altını çiziyor. Bu nedenle yabancı ilgisinin devamı bekleniyor. Bu seviyeleri para girişlerinin de takip etmesi halinde BIST'te daha belirgin bir yükseliş hareketi öngörülüyor.
Öte yandan geçen hafta Garanti BBVA, Akbank ve Yapı Kredi bilançosunu açıkladı. Analistler, Akbank ve Garanti BBVA'nın bilançolarının beklentilere yakın, Yapı Kredi'nin ise beklentilerin yaklaşık yüzde 3 üzerinde net kar açıkladığı yorumunu yaptı. Borsa uzmanları, banka hisselerine yönelik yatırımcı ilgisinin ise devam edeceğini düşünüyor.
Bu haftadan itibaren 11 Mart tarihine kadar borsada açıklanacak yılsonu bilançolarının trendin belirlenmesinde etkili olacağını belirten analistler, bilançoların özellikle hisse bazında katalizör vazifesi göreceğini öngörüyor.
Borsa uzmanları, yılsonu bilançosu ile ilk etapta 10 hissenin ön plana çıkabileceğini ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
"BİLANÇOLAR ÖNEMLİ BİR GÜNDEM MADDESİ"
Bu hafta (3 Şubat haftası) FED, ECB ve Fitch'in açıklayacağı Türkiye kredi notu değerlemesi (geçen hafta 29 Ocak Fed, 30 Ocak günü ECB faiz kararı ve Fitch'in 31 Ocak günü açıkladığı Türkiye kredi notu değerlendirmesi ile bu toplantıların yansımaları bu hafta devam edecektir) başta olmak üzere
3 Şubat günü enflasyon verisi, 7 Şubat günü Merkez Bankası'nda düzenlenecek enflasyon raporu toplantısı, 7 Şubat ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi'nin borsada trendi belirleyecek belli başlı gündem maddeleri olarak sıralanabileceğini belirten Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, önümüzdeki günlerde en önemli gündem maddelerinden birinin de açıklanmaya başlanan yılsonu bilançoları olduğunu söylüyor.
Bilançoların 29 Ocak'ta başladığını konsolide olmayan şirketlerin 3 Mart, konsolide olanların 11 Mart 2025'de sona ereceğini kaydeden Akkoyunlu,
"Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazda normalleşen marjların etkilerinin devam ederek genel anlamda zayıf bilançolar bekliyoruz. Bunun ana nedenini yavaşlayan iç talep ile beraber fiyat geçişlerinin yavaşlaması, ihracatçı şirketlerin ise yavaş seyreden global talep ve güçlü TL'den olumsuz etkilenmesi olarak yorumlayabiliriz. Bu ivmenin 2025'in ilk çeyreğinde de devam etmesini bekliyoruz. Bankalarda ise sanayii şirketlerine nazaran tam tersi bir resim mevcut. Çünkü artan kredi risk maliyetlerine ve operasyonel giderlere karşın, TL kredi-mevduat makasındaki toparlanmanın etkisiyle marjlarda gelişim ve net ücret komisyon gelirlerinin desteğiyle net kârlılıklarda ılımlı bir iyileşme öngörüyoruz. Bu ivmenin ise düşmeye devam etmesi beklenen faizlerle birlikte önümüzdeki çeyrekte artarak devam edeceğini düşünüyoruz" yorumunu yapıyor.
"BORSA FAİZİN ÜZERİNDE GETİRİ SAĞLAYACAKTIR"
Orta vadede hali hazırdaki şirket değerlemelerinden hesaplanan endeks adil değer tahminlerinin 13.027 seviyelerine karşılık geldiğini de ifade eden Akkoyunlu, "2026 öngörülebilirliği arttıkça hisse senetlerinin prim yapabileceğini ve adil değer tahminimizin artma ihtimali olduğunu görüyoruz. Ve borsanın faizin üzerinde getiri sağlayabilme olasılığının mümkün olduğunu düşünüyoruz. Artabilecek olası global riskler durumunda ise öngördüğümüz minimum seviye 8.400 seviyeleri" diyor.
Akkoyunlu, sanayii hisseleri karlarının genel olarak baskı altında kalmaya devam etmesini beklediği için yılsonu bilançolarının borsada çok güçlü bir katalizör vazifesi görmesini öngörmediklerini de de ifade ederek, "Öte yandan şirket bazında katalizörler olabilir. Bankacılık sektöründe ise karların genel olarak fiyatlandığını düşünmekle birlikte, önümüzdeki çeyreklerde kar ivmesinin artış beklentisi katalizör görevi üstlenebilir." yorumunu yapıyor.
"SEÇİMLER ÇOK DAHA DİKKATLİ YAPILMALI"
Yılsonu bilançolarını esas alarak portföy yenilemek veya pozisyon almak isteyen yatırımcılara da Akkoyunlu, şu önerilerde bulunuyor: "Bilanço döneminde pozisyon almak isteyen yatırımcılar, özellikle karlarında baskı altında olduğu ve çeyreksel olarak değişkenlik gözetmesinden dolayı ön hazırlıklarını geçmişe nazaran çok daha detaylı yapmalı. Bu kapsamda aracı kurumların kar beklenti raporları analiz edilebilir. Buna ek olarak, ürün fiyat ayarlamalarını yapabilen veya hacim büyümesi gerçekleştiren şirketler, maliyetlerini de ayarlayabildiği takdirde ön plana çıkabilir."
"GARANTİ'DE HEDEF FİYATIMIZ 170.7 TL"
İnfo Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Garanti BBVA hisse senedi için hedef fiyatını 167 TL'den 170.7 TL'ye yükselttiğini açıkladı. Bankanın, 2024 yılı itibarıyla çeyreklik bazda beklentilere yakın 24.9 milyar TL net kâr elde ederken, yıllık bazda yüzde 6'lık artışla 91.2 milyar TL seviyesine ulaştığını hatırlatan İnfo Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "2024 yılı sonunda Net Faiz Marjı (NFM) yüzde 4.1 olarak gerçekleşirken, banka 2025 yılı sonu itibarıyla 300 baz puan iyileşme öngörüyor" açıklamasını yaptı.
Garanti BBVA'nın 2025 yılı sonunda yüzde 26.5 enflasyon tahmin ederken, ortalama enflasyonun üzerinde TL kredi büyümesi ve yüzde 10-12 bandında yabancı para (YP) kredi büyümesi beklediğini de dile getiren İnfo Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, net ücret ve komisyon gelirlerinin de ortalama TÜFE'nin üzerinde artmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Fonlama maliyetlerinin düşmesi sayesinde Net Faiz Marjı'nda iyileşme bekleyen İnfo Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlemeyi yaptı: "2025 yılında banka için olumlu senaryosunu koruyor. Ancak, 2024 yılı son çeyrek sonuçlarında karşılık giderlerindeki artışın 2025'te de devam etmesi net kâr artışını sınırlayabilir ve özsermaye kârlılığının 2024 seviyelerinde kalmasına neden olabilir. Bankanın aktif verimliliğinin sektör ortalamasının üzerinde kalmaya devam etmesi beklenirken, al-sat ve ücret & komisyon gelirleri sayesinde daralan kredi-mevduat faiz makasından en az etkilenen banka olduğu düşünüyoruz.
2025 yılında banka, bütçesine paralel olarak Net Faiz Marjı'nda 300 baz puan civarında bir artış sağlayabilir. Ancak, bu olumlu etkinin kredi riski maliyetinin 200-250 baz puana yükselmesi nedeniyle kısmen dengeleneceği öngörülüyor.
Bu kapsamda, 2024 yılında 92.2 milyar TL olarak açıklanan net kârın, 2025 yılında 129.1 milyar TL'ye yükselerek yüzde 32.6 özsermaye getirisi sağlaması bekleniyor. Bireysel bankacılık alanındaki güçlü pazar payı, komisyon gelirlerinin yüksek seviyede korunmasına olanak tanıyabilir.
Garanti BBVA, geçmişte olduğu gibi aktif-pasif yönetimini en iyi değerlendiren banka olarak faiz düşüşlerinden en olumlu etkilenen banka olabilir. Al-sat gelirlerini 2024 seviyesinde korumaya devam edebileceği düşünülüyor.
Bankanın faiz düşüşü ortamında en olumlu ayrışan kurum olmasının bir diğer nedeni ise toplam aktifleri içerisindeki kredilerin yüzde 58 paya sahip olması (sektör ortalaması %50), bonoların ise yalnızca yüzde14 paya sahip olmasıdır."
Ali Kerim AKKOYUNLU /Gedik Yatırım Araştırma Direktörü
"Indeks Bilgisayar'ın kapasitesini 4 katına çıkarmasını bekliyoruz"
INDEKS BİLGİSAYAR: Şirket, düşük segment elektronik ürün talebinin esnek olmayan talep yapısı nedeniyle dirençli bir ciro büyüme hikâyesi sunuyor. Geçtiğimiz yıl yapılan Telco kanalındaki dağıtım anlaşması sonucu, 2024 yılında yaklaşık 70 milyon dolar ciro katkısı beklerken, tam yıl etkisinin 2025 yılında 100 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Bilgisayar satışları tarafında, 2024 yılında ılımlı bir seyir öngörürken, ilgili ciro kırılımında 2025 yılı içerisinde toparlanma bekliyoruz. 2024 yılının son çeyreği itibarıyla, şirketin FAVÖK üretiminin önceki çeyreğe göre reel olarak yüzde 36 artış göstereceğini düşünüyoruz. 9A24 sonuçlarında görülen 314 milyon TL net nakit pozisyonunun yıl sonunda 1.4 milyar TL seviyesinde gerçekleşerek sağlıklı bilanço görünümünü koruyacağını öngörüyoruz. Ayrıca, şirketin bağlı ortaklığı Teklos aracılığıyla kapasitesini 2026 yıl sonuna kadar 4 katına çıkarmasını ve bu kapasite artışının orta-uzun vadede hacimsel genişlemeyi desteklemesini bekliyoruz. Şirket iskontolu fiyatlama sunarken, 2025 beklentilerimize göre 1.4 FD/FAVÖK çarpanından işlem görüyor. İndeks Bilgisayar hisselerinde yüzde 55 yükseliş potansiyeli ile 12.15 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ÜLKER BİSKÜVİ: Geçen çeyreğe göre satış hacim büyümesi ve fiyatlama sayesinde satış gelirlerinde yüzde 35 büyüme ve FAVÖK marjında 131bp'lık artışla, FAVÖK'te yüzde 45 yükseliş öngörüyoruz. Büyüme beklentilerimiz gerçekleştiği takdirde hisse 2024 beklentimize göre 4.5 FD/FAVÖK gibi iskontolu bir rasyoda işlem görecektir. Buna ek olarak 2025 yılında Ülker Bisküvi döngüsel iş modeline sahip şirketler ile kıyaslandığında daha öngörülebilir bir iş modeline sahip olup, şirketin faaliyetlerinin en az enflasyona paralel büyümesi muhtemel. Bu kapsamda hisselerde FD/FAVÖK çarpan rasyosu 2025 beklentimize göre 3.5'a kadar düşüyor. Şirket hisselerinde yüzde 38 yükseliş potansiyeli ile 161 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
KARDEMİR: Ton başı kârlılığın son iki çeyreğe kıyasla önemli seviyede iyileşme göstereceğini düşünüyoruz. 4Ç24'te iyileşmesini beklediğimiz kârlılığa karşın; zayıf satış hacimlerine bağlı olarak muhafazakar bir yaklaşımla net zarar öngörmeye devam ediyoruz. Şirket payları 2024 yılında yüzde13'lük negatif ayrışmasının yüzde 4'lük kısmını zayıf gelen 3Ç24 sonuçlarının ardından (11 Kasım 2024) yıl sonuna kadar geçen kısa bir zaman diliminde yaşadı. YBB ise yüzde 4'e yakın bir negatif ayrışma görüyoruz (27 Ocak 2025 kapanışı itibariyle) Dolayısıyla 4Ç operasyonel figürleri beklentimiz dahilinde göreceli olarak güçlü gerçekleşirse, bu negatif ayrışmanın önemli kısmını kısa bir zaman diliminde pozitif anlamda fiyatlayabilir. Orta vadede ise henüz sektörü yukarı itebilecek bir katalist bulunmuyor. Fiyat rekabeti yüksek olan Çin menşeli çelik ürünlerinin global piyasalara yayılımını azaltabilecek tüm gelişmelerin (Çin iç piyasa teşvikleri, gümrük vergileri vb.) EMEA bölgesi çelik üreticilerini destekleyebileceğini düşünüyoruz. 2025 yılının ikinci yarısında güçlü normalleşme beklentimiz şu aşamada baz senaryomuz. Bu beklentilerimize göre; Kardemir için 2.4 milyon ton satış tonajı, 73 dolar /ton FAVÖK ve yaklaşık 120 milyon dolar ton Aralık 25 net borç varsayımımız bulunuyor. Şirket payları için 2025 yılı için tahmini 5.1 FD/FAVÖK rasyosu hesaplıyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 53 yükseliş potansiyeli ile 40.54 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
X Koren Elektrik, halka arza hazırlanıyor
X Koren Elektrik, sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla toplam 199 milyon 900 bin TL nominal değerli paylarını halka arz etmeyi planlıyor. Halka arz edilecek toplam payların; 148 milyon 100 bin liralık bölümü sermaye artırımı, 51 milyon 800 bin liralık bölümü ise ortak satışı şeklinde gerçekleşecek. Halka arz işlemi ile birlikte şirketin sermayesi 849 milyon 900 bin TL'den, 998 milyon liraya çıkarılmış olacak. İnfo Yatırım liderliğinde oluşturulacak konsorsiyum tarafından 'Sabit Fiyatla Talep Toplama' ve 'En İyi Gayret Aracılığı' yöntemiyle gerçekleşecek arz işlemi sonrası şirketin halka açıklık oranının yüzde 20.03 olması planlanıyor.
Halka arzdan elde edilecek gelir ile öncelikle üretim kapasitesini arttırıp, maliyetleri azaltarak, yeni yatırımları finanse etmeyi planladıklarını belirten X Koren Elektrik Genel Müdürü Harun Yerlikaya, "Bu kapsamda; tesis, makine ve AR-GE yatırımlarına ayırdığımız yüzde 45 oranında bir bütçemiz var. Ayrıca yüzde 40'lık bir kısmı da işletme sermayemizi desteklemek ve operasyonlarımızı güçlendirmek için kullanmayı planlıyoruz. Kalan yüzde 15 ise finansal borç anapara ve faiz ödemelerinde kullanılacak" diyor.
Şirketin 2023 yılında 13.3 milyar TL olan cirosunu 2024 yılının ilk 9 aylık döneminde 17.7 milyar TL olarak açıkladığını da kaydeden Yerlikaya, "2023 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ciroda yüzde 33.6'lık bir büyümeye elde edildi. 2023'de 581.7 milyon TL olarak gerçekleşen net dönem karımızda 2024 yılının ilk 9 aylık döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 65.3 artışla 883.7 milyon TL'ye yükseldi" bilgisini veriyor.
Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yer aldıklarının da altını çizen Yerlikaya, X Koren Elektrik'in faaliyet alanları ve ürün gamı hakkında şunları söylüyor: "X Koren Elektrik, alçak gerilim şalt ürünlerinin yanı sıra elektrikli ve elektronik kontrol cihazları, devre elemanları ve mikroçiplerin üretimi, alım-satımı, ithalatı ve ihracatında faaliyet gösteriyor. Üretim yelpazemizde otomatik sigortalar, kaçak akım koruma şalterleri, termik manyetik kompakt şalterler, açık tip güç şalterleri, kontaktörler, motor koruma ve otomatik transfer şalterleri gibi geniş bir şalt malzemesi çeşitliliği bulunuyor. Ürün gamımızda, giderek önem kazanan elektrikli araç şarj teknolojileri ve yenilenebilir enerji sistemlerine yönelik çeşitli ürünler de yer alıyor. 2024 yılında toplam satışlarımızın yaklaşık yüzde 93'ünü oluşturan ve net satışlarımızın önemli bir bölümünü kapsayan şalt malzemeleri, sektör içindeki güçlü konumumuzu destekleyen ana kategorimiz. Ayrıca, pano ürünleri de bizim için önemli bir yere sahip; bu kategori, toplam satışlarımızın yüzde 7'sini kapsayarak ürün gamımıza çeşitlilik katıyor."
31 Aralık 2023 itibariyle yıllık satışlarının yüzde 70.5'inin ihracat faaliyetlerine ait olduğunu da dile getiren Yerlikaya, "Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Uzakdoğu'ya kadar dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat yapıyoruz.
2024 yılının ilk 9 ayı itibarıyla satışlarımızın yüzde 65.3'ü ihracattan, kalan bölüm yurt içi satışlardan geldi. Malezya, Çin, Singapur, Pakistan, Güney Kore, Bulgaristan, Hong Kong, Bahreyn, Polonya, Slovenya, Filipinler, Suudi Arabistan, Peru, Bolivya, Mısır, Vietnam, Hollanda, Afganistan, Gürcistan ve Tunus ihracat yaptığımız belli başlı ülkeler arasında yer alıyor. Gelecek dönemde de ihracat portföyümüze yeni pazarlar ekleyerek 'dünya devi yerli bir marka olma' yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz" diyor.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
AKBANK: Akbank beklentilere paralel 4Ç24 finansal sonuçlarında 9.2 milyar TL net kar açıkladı. 4Ç24'te faiz gelirleri çeyreksel bazda yüzde 12.6 artarak 142.4 milyar TL seviyesine ulaşırken, yıllık bazda yüzde 82 büyüdü. 2024 yılı toplamında faiz gelirleri 480 milyar TL olarak gerçekleşirken, faiz giderleri 415 milyar TL oldu.
ARÇELİK: Arçelik, İtalya operasyonlarının uzun vadeli sürdürülebilir dönüşüm planına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini duyurdu. Şirket, İtalya'yı endüstriyel tasarım ve pişirici cihazlar alanında stratejik bir merkez olarak konumlandırma hedefini koruduğunu belirtti. Bu kapsamda, daha önce duyurulan 110 milyon euroluk yatırım planı, süresi ve kapsamı genişletilerek 300 milyon euroya yükseltildi. Söz konusu yatırımın üçte biri Ar-Ge çalışmalarına ayrılacak olup, önümüzdeki 5 yıllık dönemde operasyonel giderler ve iş sürekliliği kapsamında değerlendirileceği bildirildi.
BİNBİN: Bin Ulaşım, Uşak'taki faaliyetlerin kaynakların daha etkin kullanımı amacıyla sonlandırıldığını ve kentteki scooterların diğer şehirlere aktarılacağını duyurdu.
CVK MADEN: Sermaye Piyasası Kurulu; CVK Maden İşletmeleri'nin bedelsiz sermaye artırım başvurusunu onayladı.
MİA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, uluslararası bir şirketten, akıllı şehir projesi kapsamında toplu taşıma araçlarının yapay zeka destekli akıllı ulaşım sistemine dahil edilmesi ve gerekli tüm yazılım, donanım, kurulum, test ve devreye alma işlemlerini içeren, 629 bin dolar tutarında sipariş aldığını açıkladı.
YATAŞ: Yataş, Ankara ve Kayseri'de bulunan fabrikaların çatılarına kurulacak Güneş Enerjisi Santrali'nin 6 aylık bir süre içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini, proje kapsamında Free Yapı Enerji ile 4.1 milyon dolar tutarlı anlaşma imzalandığını açıkladı.
YAPI KREDİ: Banka 4Ç24 finansal sonuçlarında 6.6 milyar TL ile beklentilerin yüzde 3 üzerinde net kar açıkladı. 4Ç24'te faiz gelirleri çeyreksel bazda yüzde 5.7 artarak 130.5 milyar TL seviyesine ulaşırken, yıllık bazda yüzde 69 büyüdü. 2024 yılı toplamında faiz gelirleri 453 milyar TL, faiz giderleri ise 377 milyar TL olarak gerçekleşti.
CW ENERJİ: CW Enerji, 7.6 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 3.2'sine tekabül ediyor.
FORD OTOSAN: Ford Otosan, yüzde 900 oranında bedelsiz sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu'na izin başvurusunda bulundu.
GARANTİ BBVA: Banka 4Ç24'te beklentilere paralel 25.2 milyar TL net kar açıkladı. (konsensus 24.7 milyar TL) 2024 genelinde net kar yüzde 6 artarak 92.2 milyar TL'ye ulaştı. Net faiz marjı çeyreklik 0.9 puan artarak yüzde 4.7'ye yükseldi, ancak 2024 genelinde yıllık bazda yüzde 3.7'ye geriledi. Komisyon gelirleri çeyreklik yüzde 12 büyürken, gider/gelir oranı yüzde 42'ye çıktı.
GÜLERMAK: Gülermak Ağır Sanayi, katılmış olduğu ihalede 14 milyar TL teklif ile en avantajlı teklifi verdiğini duyurdu.
KALEKİM: Kalekim Kimyevi Maddeler, Muğla'da bulunan ve şirketin halen kiracısı olduğu 2.020 metre kare kapalı alan ve 5.652 metre kare açık alana sahip fabrika ile demirbaşı 115.6 milyon TL bedel karşılığında satın aldığını açıkladı.
MLP SAĞLIK: MLP Sağlık, Medical Park Çanakkale hastanesinin deprem güvenlik analizi sonrası 30 Ocak 2025 itibarıyla faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Yeni binanın 18 ay içinde yeniden açılması planlanırken, mevcut binada güçlendirme seçeneğinin de değerlendirileceği açıklandı.
RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Holding'in yüzde 51 bağlı ortaklığı MÇ Müteahhitlik, katılmış olduğu ihalede 2.59 milyar TL ile en avantajlı 2. teklifi verdiğini duyurdu.
TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, 2024 yılının son çeyreğine ilişkin finansal raporları 13 Şubat'ta kamuya duyurulacağını bildirdi.
AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ: Akfen Yenilenebilir Enerji'nin bağlı ortaklıkları, YEKA RES-2024 yarışmalarında ihaleyi kazanan şirketler arasında yer almadığını duyurdu.
HİTİT BİLGİSAYAR: Hitit Bilgisayar, 360 gün vadeli ve 180 milyon TL tutarında TL Reeskont kredisi kullanmak için Türk Eximbank ile anlaşma yaptığını duyurdu.
MEDİTERA: Meditera Tıbbi Malzeme, Devlet Malzeme Ofisi tarafından düzenlenen "Aralık 2024 Tıbbi Sarf Malzeme" ihalesine katıldığını bildirdi.
MERCAN KİMYA: Mercan Kimya, Depo ve Hammadde Üretim Tesisi projesinde hafriyat ve kaba inşaat sürecinin tamamlandığını duyurdu.
ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ: Onur Yüksek Teknoloji, yurtiçi bir müşterisi ile sözleşme görüşmelerinin olumlu yönde tamamlanmış olup, müşteriden hava araçlarının görev kritik haberleşme ihtiyaçlarına yönelik olarak toplam 10.5 milyon dolar sipariş alındığını açıkladı.
ÖZATA DENİZCİLİK: Özata Denizcilik 2.6 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı.
PEGASUS: Pegasus, kayıtlı sermaye tavanını 500 milyon TL'den 2.5 milyar TL'ye yükseltmek ve geçerlilik süresini 2029 yılı sonuna kadar uzatmak için SPK'ya başvuruda bulundu.
TÜPRAŞ: Tüpraş, şirketin kayıtlı sermaye tavanının 10 milyar TL'ye artırılmasına ve geçerlilik süresinin 2029 yılının sonuna kadar uzatılmasına yönelik SPK'ya başvurduğunu açıkladı.
ANADOLU EFES: JCR Eurasia Rating, ara dönem gözden geçirmesi sonucunda, Anadolu Efes'in Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu'nu en yüksek seviyede "AAA (tr)", Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu'nu ise "J1+ (tr)" olarak teyit ettiğini ve görünümlerini "durağan" olarak belirlediğini bildirdi. Ayrıca, JCR Eurasia Rating, şirketin Uzun Vadeli, Yabancı ve Yerel Para Cinsinden Uluslararası Kurum Kredi Rating Notları'nı "BB+" olarak teyit ettiğini, not görünümlerini "negatif" olarak revize ettiğini açıkladı.
AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, Göktaş HES için hibrit kurulum onayı aldı. Tesis tamamlandığında GÖKTAŞ HES'in kurulu gücü 275,6 MWm'den 283.1 MWm'e çıkacak. Ek olarak şirket, aralık ayı elektrik üretimi verilerini paylaştı, buna göre aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33 azalışla 147 GWh, 2024 yılı genelinde ise 2023 yılının yüzde 9 altında 2.156 GWh elektrik üretimi gerçekleşti.
AYGAZ: Aygaz, sermayesinde yüzde 27.5 oranında pay sahibi olduğu iştiraki Sendeo Dağıtım Hizmetleri A.Ş'nin sermayesinin 700 milyon TL'ye yükseltilmesi amacıyla yapılacak sermaye artırımına iştirak edilmesine ve Aygaz'ın payına isabet eden 110 milyon TL'lik rüçhan hakkının kullanılmasına, tutarın tamamının 28 Şubat 2025'e kadar nakden ödenmesine karar verildiğini açıkladı. Ek olarak Aygaz, 4Ç24 finansal sonuçlarını 17 Şubat tarihinde açıklayacağını duyurdu.
CW ENERJİ: CW Enerji, 19 Ağustos 2024 tarihinde 27 milyon dolar büyüklüğünde olan, imzaladığı sözleşmenin müşterinin söz konusu projeye ilişkin yatırım kararını ertelemesi neticesinde feshedildiğini duyurdu.
KARSAN OTOMOTİV: Karsan Otomotiv, Regione Campania ve ACaMIR arasında 42 adet e-ATAK satışı için yaklaşık 15.5 milyon euro bedelli bir sözleşme imzalandığını duyurdu. Araçların teslimatının 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı'nın işletme hakkının verilmesine ilişkin sözleşmenin ihale şartnamesine uygun olarak Kalamış A.Ş. tarafından imzalamasına karar verildiğini ve 504 milyon dolar ödeneceğini açıkladı. Bu kapsamda Tek-Art'ın sermayesinin 361.5 milyon TL'ye yükseltilmesine ve Koç Holding tarafından söz konusu sermaye artırımına iştirak edilmesine karar verildiğini, sermaye artırımı sonucunda Koç Holding' in Tek-Art sermayesindeki payının yüzde 75.3'e ulaşacağını açıkladı. Ek olarak Koç Holding, 4Ç24 finansal sonuçlarını 18 Şubat tarihinde açıklayacağını duyurdu.