Borsa duayenleri 63 hisseye dikkat çekiyor

2024’ün sonuna gelirken, her sene yılbaşı öncesi yaşanan ‘yılbaşı rallisi’ne yönelik beklentilerin artığı görülüyor. Borsa duayenleri, yılsonu rallisine değil, hisselere odaklanmanın çok daha akılcı olacağının altını çizerek; şimdi satmak yerine elde tutmak ve almanın daha doğru bir strateji olacağını söylüyor.
27.11.2024 15:51 GÜNCELLEME : 28.11.2024 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Önceki hafta 9.500 direncini test eden ancak aşamayan BIST -100 endeksi, geçen haftaya dengeli bir başlangıç yaptı. Hafta ortasında Rusya'nın nükleer tehdidi ile satış gören riskli varlıklar, yine Rusya'nın geri adımı sonrası toparlandı. Analistler yeni ve negatif bir gelişme olmaması halinde, BIST- 100 endeksinde 9.500 direncine yönelimin devam etmesini bekliyor.

İlerleyen günlerde jeopolitik tansiyonda yatışma fiyatlaması devam ederken, Ukrayna'nın yeniden Rusya'yı vurması Borsa İstanbul'da kapanışa doğru panik fiyatlaması getirdi. Uzmanlar bu nedenle, risk iştahında anlamlı bir artış beklenmediğini söylüyor. Perşembe günü PPK faiz kararı sonrasında Aralık'ta faiz indirim olasılığının artması, bankalar öncülüğünde BIST'e alım getirirken para girişi ve hacim artışının da momentumu desteklediği görüldü.

Analistler, hacimli ve para girişi ile desteklenen bir yukarı kırılım olmadığı sürece, BIST'te pozitif hareketlere temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyor. Öte yandan büyüme odaklı göstergelerde hafif bir toparlanma görüldüğünü belirten borsa uzmanları, bunun 4Ç finansallarına ilişkin beklentileri de kısmen iyileştirebileceğini, bu durumun küresel görünümün de izin vermesi halinde Borsa İstanbul'u yeniden 10 binli seviyelere taşıyabileceğini öngörüyor.

Öte yandan 2024 yılının bitmesine çok az bir süre kala her sene yılbaşı öncesi yaşanan 'yılbaşı rallisi'ne yönelik beklentilerin artığı görülüyor.

Borsanın duayenleri ise yılsonu rallisine değil, hisselere odaklanmanın çok daha akılcı olacağının altını çizerek; şimdi satmak yerine elde tutmak ve almanın daha doğru bir strateji olacağını söylüyor.

Olası bir rüzgarda ilk banka hisselerinin ön plana çıkacağını da belirterek mevcut konjonktür de uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 63 hissenin takip edilmesini öneriyor. .

"YUKARI YÖNLÜ HAREKET POTANSİYELİ ÖN PLANA ÇIKTI"

Yılın bitmesine yaklaşık altı haftalık bir süre kalmışken hem küresel hem de lokal piyasalarda hareketliliğin ön plana çıktığını belirten Tera Yatırım Araştırma Direktörü Mehmet Bilal Bircan, küreselde Trump'ın uygulayacağı politikalara dair yapacağı açıklamalar, Fed ve BoJ'un faiz kararları, Çin'den olası yeni teşvik paketlerinin açıklanması; yurt içinde ise TCMB'nin faiz kararı ve enflasyondaki seyir ile 2025 yılına dair asgari ücret görüşmelerinin piyasalar için belirleyici başlıklar olacağını düşünüyor. Özellikle içeride aylık bazda enflasyonda geri çekilmeye dair Kasım ayı verisinin iyi gelmesi durumunda, yılın son haftasında gerçekleşecek PPK toplantısında TCMB'nin faiz indirim olasılığını güçlendireceğini belirten Bircan, bunun da piyasalar tarafını pozitif etkileyebileceğini söylüyor.

Bircan, ABD'de başkanlık seçimlerinin geride kalması ve yılın son Enflasyon Raporu toplantısında TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın açıklamalarının Aralık ya da Ocak 2025 toplantısında TCMB'nin faiz indirimine gidebileceğine dair beklentileri güçlendirdiğini ifade eden Bircan, Borsa İstanbul'da Kasım ayının ilk haftasından itibaren bir toparlanma görüldüğünün de altını çiziyor. Bircan, "Teknik olarak da, güçlü direnç konumundaki 9.250-9.300 bandının üzerinde kalmaya devam eden BİST-100 endeksi için ekstrem bir bozulma olmaz ise zaman zaman geri çekilme ve kar realizasyonlarıyla birlikte, yıl sonuna kadarki süreçte yukarı yönlü hareket potansiyelinin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Böyle bir senaryoda, endeksin yılı 9.500-10.000 bandında tamamlama olasılığı yüksek. Diğer yandan kısa vadeli hareketlerde volatil seyrin devam ettiğini dikkate alırsak olası aşağı yönlü hareketlerde 9.250 altında 9.000 ve 8.900 seviyeleri destek olarak izlenebilir" diyor.

"BİR SÜRE DAHA VOLATİLİTE DEVAM EDER"

Temmuz ayı ortalarında başlayan baskılanmanın Kasım ayının ilk haftası itibarıyla tersine döndüğünü dile getiren Bircan, özellikle ABD'de başkanlık seçimlerinin geride kalması ve TCMB'den olası ilk faiz indirimine yönelik beklentilerin Aralık ve Ocak 2025'te yoğunlaşmış olmasının bu anlamda borsayı desteklediğini belirtiyor. Önceki hafta TCMB'nin faiz kararı sonrasında PPK metninde de mevcut ifadelerin sürdürülmesi ve faiz indirimine dair beklentilerin güçlenmesinin de borsa için bir katalizör olduğunu kaydeden Bircan, "Ancak diğer taraftan yıl sonuna kadar yukarı yönlü hareket olasılığını daha olası görsek de hacim tarafının görece zayıf kalmaya devam etmesi ve yükselişlerin banka ve sınai endekslerinin her ikisiyle de desteklenmiyor olması borsada bir ralli olasılığını zayıflatıyor. Diğer yandan faiz indirim beklentilerine rağmen, henüz yeni bir hikaye yaratacak gelişmeye dair sinyal alınamamış olmasını da göz önüne alırsak, Borsa İstanbul'da bir süre daha volatilitenin devam ettiği bir seyir izleyeceğiz gibi görünüyor" yorumunu yapıyor.

"SEKTÖR HİSSELERİ POZİTİF AYRIŞABİLİR"

Olası bir faiz indirim döngüsünün hisse senetleri için olumlu sinyaller vereceğinin altını çizen Bircan, azalan enflasyon ile birlikte, TCMB'nin olası faiz indirim döngüsünün, Fed ve ECB'nin döngüsüyle aynı döneme denk gelmesinin, hisse senetleri için destekleyici bir ortam oluşturacağını düşünüyor. Dolayısıyla daha önceki faiz indirim döngülerinde genellikle iyi performans gösteren borsa şirketlerinin böyle bir ortamdan yeniden pozitif etkilenmesinin beklenebileceğini söylüyor. Öte yandan Bircan, faiz indirim beklentilerinin öne çıktığı bir konjonktürde, faiz indirimleriyle birlikte olası yabancı portföy girişlerinin de borsada sektörel anlamda ayrışmaya neden olabileceğini öngörüyor. Bütün bu veriler ışığında da bankacılık, holding, havacılık, enerji ve gıda perakendeciliği sektör hisselerinin pozitif ayrışma gösterebileceğini ifade ediyor.

Bircan, mevcut gündem maddeleri eşliğinde ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Akbank, Akfen Yenilenebilir Enerji, Aydem Yenilenebilir Enerji, BİM Birleşik Mağazaları, Doğan Holding, Emlak Konut GYO, Enka İnşaat, Ford Otosan, Galata Wind Enerji, Garanti BBVA, İş Bankası, İş Yatırım Menkul Değerler, Koç Holding, Mavi Giyim, Migros, Pegasus Hava Yolları, Sabancı Holding, Tav Havalimanları, Tofaş Oto Fabrikaları, Turkcell, THY, Türk Telekom, TSKB, Türkiye Sigorta ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"BİLANÇOLAR DIŞARIDA VE İÇERDE ÖNEMİNİ KORUYOR"

Küresel piyasalarda en önemli gündem maddesinin Trump yönetiminin belli olması ve göreve geldikten sonra yani 20 Ocak'ta yapacakları ile ilgili ipuçları olduğunu belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar ise, seçim söylemlerinde kurumsal vergileri düşürme, ithalatta başta Çin olmak üzere tarifeleri arttırma, göçmenleri gönderme, savaşları bitirme, konvansiyonel enerji tüketimine ağırlık verme ve regülasyonları azaltma gibi maddelerin söz konusu olduğunu hatırlatıyor. Bunların hangi ölçekte yapılacağına dair ipuçlarının piyasaların odağında olacağını ayrıca FED'in 2025 yılı faiz indirim patikası ile beklentilerin piyasalar açısından önemli olduğunu söylüyor. Bu sene 2 kere 0.25 puanlık faiz indirimine garanti gibi bakan Coşar, ancak 2025 yılının belirsizlik taşıdığını, bu açıdan FED ve diğer merkez bankalarına ilişkin gelişmelerin, enflasyon ve istihdam verilerinin piyasaların odağında olacağının altını çiziyor. Yurt içinde ise enflasyonun seyri, TCMB'nin ne zaman faiz indirimine başlayacağının piyasalar için en önemli gündem maddeleri olduğunu kaydeden Coşar, "Bununla beraber ABD yönetim değişikliği sonrası dış politik gelişmeler de piyasaları etkileyebilir. Şirket bilançoları ise hem içeride hem dışarıda önemini koruyor" diyor.

"YILSONU RALLİSİNE DEĞİL HİSSELERE ODAKLANILMALI"

BIST-100 Endeksinin 8.600/8.700 destek seviyelerini test ettikten sonra aşırı satım bölgelerinden gelen tepki ve ABD seçimleri sonrası ABD borsalarında görülen yükselişin etkisi ile 9 bin psikolojik seviyesinin üzerine çıktığını da kaydeden Coşar, "Enflasyonda istenenden yavaşta olsa gerileme beklentisi ve merkez bankasının faiz indirme olasılığı yurt içi piyasaların ana gündem maddesi. Bu konuyla ilgili gelişmeler piyasanın yönünü belirleyecektir. Endeks için 9.200 seviyesini izliyorum üzerinde kalırsa ilk önce 10 binler ve daha sonra 11.200/300 seviyesi hedeflenebilir. Borsa ABD seçimleri sonrası geçtiğimiz haftalara göre daha olumlu bir teknik görünüme sahip. Bunun devamını enflasyon ve faiz ile ilgili gelişmeler belirler diye düşünüyorum. Endeks için minimum 8.600 maksimum ise 11.200 seviyeleri öngörülebilir. Dolayısıyla 11.200/300 bandına kadar yükselişler mümkün. Bu sene için kalan 1.5 ayda sert bir ralli şu an için görünmüyor. Ancak ralliden öte orta vade ve uzun vade için borsada çok sayıda uygun fiyatlı hisse var, bunlara odaklanmak daha önemli" yorumunu yapıyor.

"OLASI BİR RÜZGARDAN ÖNCE BANKALAR ETKİLENİR"

Olası bir yükselişten önce banka hisselerinin olumlu etkileneceğini de öngören Coşar, "Bununla beraber bilanço beklentileri diğer sektörlere göre daha olumlu olan gıda, içecek, perakende, havacılık, sigorta, telekomünikasyon sektörleri de bu rüzgardan faydalanabilir. Ayrıca son dönem bilançoları olumsuz gelmiş ancak bunun fiyatlandığı ve 2025 yılı bilanço dönemlerinde bilançolarını toparlayabilecek şirketler de incelenmeli. Bilançolarda bir iyileşme olursa bu çarpanlara ve dolayısı ile fiyatlara yansıyabilir" diyor.

Mevcut dinamikler eşliğinde yatırımcılara panik satışlardan uzak durmalarını da hatırlatan Coşar, şu an mevcut seviyelerin satış için değil elde tutmak yada alım yapmak için daha uygun şartlar olduğunun da altını çiziyor.

Alış yaparken 2024 ve 2025 beklentileri olumlu sektör ve hisselere bakılmasını, özellikle de küçük ve orta ölçekli şirketlerde likit ve mali oranların dikkate alınmasını öneren Coşar, "Finansal kaldıracı ve net borcu gelirine göre yüksek olan şirketlere karşı dikkatli olunmalı. Faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda faiz geliri de önemli bir alternatif. Dolayısıyla portföyün bir kısmını para piyasası fonları gibi faizli ürünlerde tutmak faydalı olabilir. Böylece beklenmedik gerilemeler görülürse daha düşük fiyatlardan portföylere ekleme yapılabilir. Ayrıca mevcut fiyatlara bakıldığında mümkünse 1 sene ve üzeri vadeye odaklanmak daha olumlu sonuç verir. Fiyatı çok çıkmış ya da çarpanları çok yüksek hisselere karşı ise temkinli yaklaşmakta fayda var." diyor.

Coşar, mevcut gündem maddeleri eşliğinde ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere THY, Tüpraş, Ülker, Türk Traktör, Türk Telekom, Turkcell, Vestel Beyaz Eşya, Tav Havalimanları, Yeo Teknoloji, Mia Teknoloji, Indeks Bilgisayar, Mavi Giyim, Koç Holding, Ford Otosan, Çimsa, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Anadolu Grubu Holding, Anadolu Sigorta, Türkiye Sigorta, BİM Birleşik Mağazaları, Migros ve Astor Enerji hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

Burak SALMAN/Bulls Yatırım Genel Müdürü

"Aralık'ta faiz indirimlerinin başlamasını bekliyoruz"

Yurtiçinde yılsonuna kadar gündemi belirleyecek en önemli gündem maddesinin Merkez Bankası'nın faiz kararları olacağını belirten Bulls Yatırım Genel Müdürü Burak Salman, "Bulls Menkul Değerler olarak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Aralık toplantısı itibariyle faiz indirimlerine başlamasını bekliyoruz. Öte yandan yurtdışında ise ABD'de FED'in faiz kararları, jeopolitik süreçler ile ABD'de Ocak ayında başkanlık koltuğuna oturacak olan Trump'un bu süreçteki adımları dikkatle izlenecek" diyor.

2024 yılı içinde 11.200'lü seviyelerine ulaşan borsanın son dönemde yaşanan düşüşle birlikte 8.600'lere kadar gerilediğini, mevcutta ise 9.200'ler civarında işlem gördüğünü de hatırlatan Salman; TCMB'nin alacağı politika faiz kararı ve bunun sektörler üzerindeki etkilerini de göz önünde bulundurduğunda yılsonuna kadar bu seviyelerin dip olabileceğini düşünüyor. Salman, borsanın yılı 9.500-10.000 puan aralığında kapatabileceğini öngörüyor.

"ENDEKS YILI MEVCUT SEVİYELERİN ÜZERİNDE KAPATIR"

Genellikle yılsonlarında borsada güçlü bir seyir olduğunu, bu sene de özellikle faiz kararıyla birlikte borsada endeksin yılsonuna doğru mevcut seviyelerin üzerinde kapanacağını tahmin eden Salman, "Enflasyonun düşüş patikasına girmesi ile 1 haftalık repo faizinde atılacak adımlar ve karar metninde daha güvercin ifadeleri piyasalar pozitif algılayacaktır" yorumunu yapıyor.

Salman'da bu rüzgardan ilk etapta bankacılık ve gayrimenkul sektörlerinin pozitif etkilenmesini bekliyor. Özellikle faiz indirimlerinin başlaması ve devamının geleceği beklentisinin, bankacılık ve gayrimenkul sektörleri dışında, oto, beyaz eşya, cam, çimento gibi diğer sektörlere de olumlu yansıyacağını söyleyen Salman, ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürme ve makroekonomik istikrarı sağlama yönünde süregelen kararlılığı ve bu yönde atılan adımlar ile bu makro disiplinin enflasyon düşene kadar sürecek olmasının ise yabancı yatırımcıların uzun vadeli yatırım kararlarını pozitif etkileyeceğinin altını çiziyor. Son 15 yılda borsada yabancı takas oranının yüzde 60'ların üzerinde olduğu dönemler olduğunu da hatırlatan Salman, halen yüzde 37 civarında olan yabancı payının önümüzdeki dönemde güçlü makroekonomik politikaların devamlılığı ve enflasyondaki düşüşle birlikte artacağını öngörüyor.

Yatırımcılara yatırım kararlarını temel ve teknik analiz prensiplerine göre almalarını, global ve lokal gelişmeleri analiz etmelerini de öneren Salman, "Yatırımcılar yatırım kararı aldıklarında özellikle kâr alma ve stop seviyelerine dikkat etmeli. Ayrıca hisse, mevduat, değerli maden vb ürünlere de portföylerinde dengeli bir şekilde yer vermeleri ve geçişleri zamanında yapmaları önemli" diyor.

Salman, mevcut gündem maddeleri eşliğinde ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere İş Bankası, Yapı Kredi, Akbank, Koç Holding, Sabancı Holding, Emlak Konut GYO, Pegasus, Türk Hava Yoları, Altınay Savunma, Koza Madencilik, İpek Doğal Enerji, Gübre Fabrikaları, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Halkbank, Vakıfbank, Sasa Polyester, BİM Birleşik Mağazaları, Migros, Aselsan ve Şişe Cam hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

Burak SALMAN/Bulls Yatırım Genel Müdürü

"Halk Bankası için en kötüsünün geride kaldığını düşünüyoruz"

HALK BANKASI: 2023 yılının ilk aylarından bu yana yükselen 1 haftalık repo faizi için önümüzdeki dönemde indirim döngüsünün başlamasını bekliyoruz. Aralık ayı itibariyle faiz indiriminin başlayacağını düşünüyoruz. Faiz indirimi döngüsüyle birlikte, kamu bankaları genelinde ve Halk Bankası özelinde pozitif bir döneme gireceğimizi öngörüyoruz. Dolar bazlı tarihi zirvesinden yüzde 77, tarihi zirvesinden ise yüzde 60 civarında aşağıda olan Halk Bankası, bankacılık sektör ortalamasından da daha iskontolu işlem görüyor. Halk Bankası için en kötüsünün geride kaldığını düşünürken, faiz indirimi döngüsüyle birlikte banka için önümüzdeki dönemde toparlanmanın başlamasını bekliyoruz. Banka hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

GÜBRE FABRİKALARI: Gübre Fabrikaları'nın ilk 9 ayda konsolide cirosu yıllık yüzde 6 azalsa da FAVÖK'ü yıllık yüzde 133 artış gösterdi ve şirket yüzde 6.4'lük FAVÖK marjına ulaştı. (Geçen sene ilk 9 ay: %2.6) Şirketin net zararı ise 2.2 milyar TL'den 2024 ilk 9 ayda 1.1 milyar TL'ye iyileşti. Gübre Fabrikaları güçlenen finansallarına ek olarak, Söğüt altın madeni tesisinde bir yatırım kararı aldı. İki aşamalı olarak yapılacak olan toplamda 205 milyon dolar tutarında olan yatırımın Gübretaş'ın yıllık altın işleme kapasitesinin 240 bin ton'dan 800 bin tona çıkarılması hedefleniyor. Daha önce Gübretaş, Akbaştepe ve Korudanlık damarlarında 9.48 milyon ton cevher ve ortalama 11.5 g/t Au içerikli toplam 3.5 milyon ons altın kaynağı tespit edildiğini açıklamıştı. Akbaştepe ve Korudanlık damarlarındaki tesislerinin tamamlanması sonrasında, Gübretaş'ın maden işlerinden yıllık 600 milyon dolar civarında ciro elde edebileceğini hesaplıyoruz. Gübre Fabrikaları hisseleri de uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

Tuna ÇETİNKAYA / Colendi Menkul Değerler Genel Müdürü

"Yatırım kararlarının önden alınmasını bekliyoruz"

Colendi Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Çetinkaya, ekonomik takvimde majör merkez bankalarının aralık ayındaki faiz kararlarının 2025 temasına yön vermesini bekliyor. FED'in faiz kararında pas geçme ihtimalinin arttığını belirten Çetinkaya, TCMB'nin de 2024'te faiz indirimlerine başlayacağını düşünüyor. Öte yandan ABD seçimlerinin ardından Trump'ın savaşları bitirme vaatlerinin üzerine son günlerde jeopolitik tansiyonun artması endişelerini de beraberinde getirdiğini kaydeden Çetinkaya, bu noktada piyasada trendin belirlenmesinde jeopolitik gerilimlerin artmaya devam edip etmeyeceğinin de yakından takip edileceğini belirtiyor.

Yıl sonuna doğru borsada 2025 yılı beklentilerinin satın alınmaya başlandığı bir piyasa takip edebileceğimizi öngören Çetinkaya, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Dezenflasyon sürecinin gerek yılın son 2 aylık etkisini gösterip 2025 yılında da devam edeceği senaryoda yatırım kararlarının önden alınmasını bekliyoruz. Yılbaşından beri günlük ortalama işlem hacmi 135.8 milyar TL iken Ekim ayında 96.4 milyar TL ile yılın en düşük seviyesinden gerçekleşmişti. Kasım ayında 100 milyar TL üzerine çıkarak 113 milyar TL seviyelerine ulaştığını takip ediyoruz. İşlem hacmindeki bu artışın 8.600 seviyesinden başlayan tepki yükselişiyle 9.320 seviyesi olan 200 günlük ortalamada dengelendiğini görüyoruz. Borsa İstanbul'un 2024 yılını iyi senaryoda dolar bazlı 200 günlük ortalama olacak 9.800 – 10.000 aralığında kötü senaryoda ise 8.800 - 9.000 aralığında tamamlamasını bekliyoruz".

Çetinkaya, yılsonuna doğru jeopolitik tansiyonun düşmesi koşulu ile piyasanın 2025 yılında dezenflasyon süreciyle birlikte faiz indirim senaryosunun erken fiyatlanması anlamında da yükseliş bekliyor. Bu noktada en belirgin sebebi ise TCMB'nin aralık ayında faiz indirimlerine başlama sinyalleriyle mevduat ve para piyasası fonlarındaki getirilerin düşeceği beklentisinin borsaya para akışını desteklemesi olarak özetliyor.

"GYO'LAR VE FİNANSMAN YÜKÜ YÜKSEK ŞİRKETLER"

Böylece faiz indirimlerinin ilk olarak bankacılıkta kredi mevduat makasında daha pozitif seyredecek olmasının, GYO şirketlerinin gerek düşük faizli ortamda daha çok talep görebileceğini ve yılın son döneminde yaptıkları değerlemelerle iskonto oranlarının artacağını, finansman yükü yüksek olan şirketlerin de daha uygun koşullarla finansmana erişimi anlamında pozitif etkileneceğini düşünüyor.

Çetinkaya, yatırımcıların ise talep esnekliği az olan ve büyüme kaydeden sektörler içerisinde kurumsal yönetim ilkelerine bağlı, finansal olarak nakit üretme kabiliyeti yüksek, işletme sermayesinde zorluk çekmeyen ve reel olarak karlılığını artırabilen şirketlere öncelik vererek portföy oluşturmalarını öneriyor. Özellikle de küreseldeki gelişmeleri yakından takip ederek dünya ticaretinde ABD'nin korumacı yapısının gündeme getireceği sektörlerde risk ve fırsatları analiz etmelerinin önemini hatırlatan Çetinkaya, mevcut gündem maddeleri eşliğinde ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Efes, Pegasus, Turkcell, Türk Telekom, İş Yatırım Menkul Değerler, Ford Otosan, Özak GYO, Aselsan, İş Bankası, Ülker, Doğan Holding, Enka İnşaat, Çimsa, ARD Bilişim Teknolojileri, Migros, Say Yenilenebilir Enerji ve Arçelik hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

Tuna ÇETİNKAYA / Colendi Menkul Değerler Genel Müdürü

"Anadolu Efes 2024 yılı beklentilerini revize etti"

ANADOLU EFES: Şirket 3Ç24 döneminde bir önceki yıla göre konsolide satış gelirlerini yüzde 2.5 artış ile 62.2 milyar TL solarak açıkladı. Bira grubunda satış gelirleri yüzde 27.4 artış ile 25 milyar TL'yi aşarken, meşrubat grubu gelirleri yüzde 9.3 daralma ile 37.7 seviyesinde gerçekleşti. Brüt kar geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.4 artarken, bira grubunda brüt kar artışı yüzde 21'e ulaştı. Meşrubat grubunda ise brüt kar etkin maliyet yönetimi ile ciroya kıyasla hafif şekilde yüzde 6 geriledi. Şirket çeyrek sonunda yaptığı değerlendirmede 2024 yılı beklentilerini revize etti. Yurt dışı bira grubundaki güçlü büyüme ile yüksek tek haneli hacim büyümesi (önceki: orta tek haneli) beklerken, meşrubat grubunda yurt içi ve yurt dışında ciroda önemli payı bulunan bölgelerde alım gücünün zayıflaması ile talep düşüşüne paralel düşük-orta tek haneli düşüş (yatay- düşük-orta tek haneli artış) bekliyor. Şirket küresel benzerlerinden oluşan sepet ortalaması ve son 3 yıllık ortalama çarpanlarına göre de yüzde 44 iskontolu işlem görüyor. Anadolu Efes hisseleri orta ve uzun vadeli portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

TURKCELL: Şirket yılın ilk 9 ayında toplam ciroda yüzde 5 oranında reel büyüme elde ederken, aynı dönemde brüt karda yüzde 16, FAVÖK'te yüzde 4 büyüme elde etti. Yılın ilk 9 ayında 20.5 milyar TL net kar elde eden şirket geçen yılın aynı döneminde 5.7 milyar TL zarar etmişti. Şirket bu yıl için ciroda yüzde 7 büyüme, FAVÖK marjının da yıl sonunda yüzde 42 olmasını bekliyor. Dezenflasyon sürecinin 2025'te hız kazanması ile birlikte şirketin geriye dönük enflasyona göre taahhüt yenileme iş modeli sebebiyle reel ciro büyümesinin devam etmesini, maliyet artış hızının yavaşlamasını ve TL'nin reel değerlenme sürecinin devam etmesi ile güçlü kar marjlarını koruyacağını öngörüyoruz. Şirket geriye dönük 12 aylık veriler ile 3.4 FD/FAVÖK, 4.7 F/K çarpanları ile işlem görürken, küresel benzerleri ve son 3 yıllık ortalamalarına göre yüzde 36 iskontolu işlem görüyor. Turkcell hisseleri orta ve uzun vadeli portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

İbrahim ÇETİN /ALB Yatırım Genel Müdürü

"Faiz indirim döngüsünün başlayacağı beklentisi, önemli bir katalizör"

TCMB'nin potansiyel bir faiz indirimi kararının, piyasalardaki risk iştahını artırabilirken, enflasyon beklentilerini de şekillendirebileceğini hatırlatan ALB Yatırım Genel Müdürü İbrahim Çetin, jeopolitik gelişmelerin de Borsa İstanbul üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam edeceğini söylüyor.

Özellikle de Orta Doğu'daki çatışmalar, İsrail-Filistin gerginliği ve Türkiye'nin bölgedeki rolünün, yatırımcıların risk algısını şekillendirebileceğinin altını çizen Çetin, yıl sonuna kadar dolar/TL'deki hareketler, enerji fiyatlarındaki değişim ve AB ile Gümrük Birliği müzakerelerindeki gelişmelerin, ihracatçı şirketlerin performansı açısından da kritik olacağını belirterek, "Bunun yanında yıl sonu bilanço açıklamaları, şirketlerin kârlılık durumu ve temettü beklentileri gibi şirket bazlı gelişmelerde hisse bazlı hareketlere neden olabilir. Özellikle bankacılık sektörü, artan faiz oranlarının kredi büyümesi üzerindeki etkisi ve savunma sanayi ile teknoloji sektörlerindeki gelişmeler, yatırımcılar için öncelikli takip konuları arasında yer alıyor. Tüm bu faktörler, yılın son çeyreğinde piyasalarda volatilitenin artmasına yol açabilir" diyor.

2024 sonbaharında endeksin teknik açıdan kritik bir karar aşamasında olduğunu da hatırlatan Çetin, bu süreçte düşük işlem hacmi, artan borçlanma maliyetleri ve zayıf 2. çeyrek bilançolarının yeni bir katalizör arayışını beraberinde getirdiğini söylüyor. Bu noktada özellikle 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirim döngüsünün başlamasına dair artan beklentilerin, Borsa İstanbul'da yükseliş için önemli bir katalizör olarak değerlendirildiğini de dile getiren Çetin, "Yıl sonuna kadar endeksin 200 günlük üssel hareketli ortalamanın bulunduğu 9.000 seviyesi ile 9.500 direnci arasında dalgalanması bekleniyor. Bu seviyelerin üzerinde yaşanabilecek bir kırılım, piyasalara yeni bir ivme kazandırabilir. Bu hususta 9.800 seviyesi endeksin yıl sonu kadar ki dönemde yaşayacağı olası bir kırılımda tepe noktalardan birisi olarak görülebilir" yorumunu yapıyor.

Yıl sonu için Borsa İstanbul'da bir ralli beklentisinden ziyade, endeksin 9.800-9.000 bandında bir dalgalanma göstermesini bekleyen Çetin, mevcut gündem maddeleri eşliğinde ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Astor Enerji, Emlak Konut GYO, Çimsa, Aselsan, Garanti BBVA, TSKB, Doğan Holding, Sabancı Holding, THY, Pegasus, Tav Havalimanları Holding, Ford Otosan, BİM Birleşik Mağazaları, Migros, Kardemir, Tüpraş, Turkcell, Coca Cola İçecek, Mavi Giyim, Anadolu Sigorta ve Vakıfbank hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"Alınan risk bazında değerlendirilmeli"

Borsada hisse seçiminde çok daha dikkatli ve seçici olunması gereken bir dönemde olduğumuzu vurgulayan ALB Yatırım Genel Müdürü İbrahim Çetin, mevcut koşullarda yatırımcılara özellikle aşağıdaki başlıklara dikkat etmelerini öneriyor.

*Yüksek enflasyonist ortamda finansal ürünlerin getirileri nominal bazda ne kadar çekici görünse bile alınan risk bazında değerlendirildiğinde beklenen getirileri sunamayabilir. Yatırımcıların yatırımlarını bu bazda değerlendirmesi gerekir.

*Yatırımcıların sektörler ile ilgili aracı kurumların araştırma raporlarını incelemeleri, yatırımlarını bu çerçevede değerlendirmeleri ve yatırım stratejilerini oluşturmaları, reel bazda doğru finansal kararları vermelerinde önemli bir araç olduğu unutulmamalı.

*Özellikle devletimizin makroekonomik faktörler çerçevesinde desteklediği sektörler, vergi, faaliyet ve net karlılık açısından önemli avantaj sağlayabilir. Yatırım stratejilerini değerlendirirken bu sektörlerin dikkate alınması da önemli bir ayrıntıdır.

*Net borç/FAVÖK tarafında faaliyet karlılığı borçlarından fazlasını karşılayabilecek şirketler, bu makroekonomik konjonktürde finansman maliyeti açısından daha az risk içeren şirketler olarak göz önünde bulundurulabilir.

Tarkan AKGÜL / İnfo Yatırım Genel Müdürü

"Düşüş trendinin yukarı kırılması yükseliş trendini destekleyebilir"

Yurt içindeki ana gündem maddesinin yıl sonuna kadar enflasyon ve para politikası olarak kalmaya devam edeceğini düşünen İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül, TCMB'nin Enflasyon Raporu sonrasında risk iştahının yükseldiğini söylüyor. TCMB'nin 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı yönlü, piyasalara da paralel olarak revize ettiğini de hatırlatan Akgül, "Geçtiğimiz hafta Perşembe günü PPK'nın güvercin metninden sonra Aralık ayındaki 200- 250 baz puanlık faiz indirim beklentileri artı" diyor.

Endeks 9.300'ün üzerinde kapanış yapmaya devam ettiği sürece yükseliş trendinin devam etmesinin beklenebileceğini de kaydeden Akgül, "Ayrıca işlem hacminin artmaya devam etmesi ve Temmuz ayında başlayan düşüş trendinin yukarı kırılması yükseliş trendini destekleyebilir. Aşağı yönlü hareketlerde 9.000 psikolojik destek seviyesi olarak takip edilecekken, yukarı yönlü hareketlerde 10.200 seviyesi geçilene kadar tüm alımların tepki alımı olacağını düşünüyoruz. Çünkü 5 Ağustos tarihinde ABD'deki resesyon endişelerinden kaynaklı 10.200 ile 10.400 arasında gap oluşmuştu." yorumunu yapıyor.

Global piyasalarda yıl sonuna yaklaşılması kaynaklı olarak tarihsel olarak bakıldığında da noel baba rallisi beklendiğini, Fed'in faiz indirimine başlaması ve ABD'de seçim belirsizliğinin sona ermesinde katalizör olabileceğini belirten Akgül, bu durumun yabancı payı artan yurt içi piyasalara da yansıyabileceğini düşünüyor. Akgül, yurt içinde ayrıca faiz indirim beklentilerinin yeni hikayeyi yabancı yatırımcı ile beraberinde getirebileceğinin altını çiziyor.

Yatırımcıların ise her dönemin ayrı bir hikayesi olduğunu ve bu hikayelerden olumlu ya da olumsuz etkilenen bir çok hisse ile sektör bulunduğunun bilincinde karar vermesi gerektiğini de hatırlatan Akgül, büyüme hikayesi olan, temeli ve tekniği güçlü hisselere odaklanmanın önemini de vurguluyor.

Akgül, mevcut gündem maddeleri eşliğinde ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, Astor Enerji, Aselsan, Akbank, Çimsa, Ereğli Demir Çelik, Enka İnşaat, Emlak Konut GYO, Galata Wind Enerji, Garanti BBVA, Koç Holding, Mavi Giyim, Migros, MLP Sağlık, Turkcell, Torunlar GYO, Özak GYO, Tatlı Pınar Enerji Üretim, Pegasus, Sasa Polyester, Tüpraş, THY, Tofaş Oto Fabrikaları, Türkiye Sigorta ve Ülker hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

Tarkan AKGÜL / İnfo Yatırım Genel Müdürü

"Aselsan'ın nakit akışının daha da güçlenmesini öngörüyoruz"

ASELSAN: Dünyada savunma sanayiinin önde gelen şirketlerinden olan Aselsan'ın 2021 itibarıyla işletme faaliyetlerinden elde edilen nakit akışlarında görülen iyileşme, şirketin değerlemesine pozitif etki yaratıyor ve büyüme sürecinde finansman maliyeti yükünün azalmasına yol açıyor. Siparişlerinin her geçen gün artarak devam etmesi ve güçlü yapısı ile şirketin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Yıl sonunda nakit akışlarının daha da güçleneceği varsayımı, şirketin yaptığı yazılımlar ve güçlü ürünleri ile hisselerinde yüzde 38 yükseliş potansiyel ile 90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS: Şirketin filo büyüklüğü 2024 yılı 2. çeyrek sonu itibariyle 108 uçak seviyesindeyken, 2024 yılı sonunda 118 uçak olarak planlanıyor. 2024 yılının geri kalanında 11 adet A321neo'nun teslim alınması, 1 adet B737- 800'ün filodan çıkması öngörülüyor. Ortalama koltuk sayısının ise 2021'deki 191'den 2029'da 228'e yükseleceği belirtildi. Şirketin uçuş ağı da genişlemeyi sürdürüyor. 2012 yılında 27 ülke, 60 destinasyon (27 iç hat 33 dış hat)

olarak açıklanan uçuş ağı, şirketin 2022 yıl sonu sunumunda 47 ülke 126 destinasyon (36 iç hat 90 dış hat) olarak belirtilirken, şirket tarafından 2Ç24 sunumunda belirtilen mevcut uçuş ağı verilerine göre uçuş ağı 53 ülke 141 destinasyona (35 iç hat 106 dış hat) ulaştı. Pegasus'un üçüncü çeyrek finansalları da dönemsel bazlı güçlü geldi. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde 40.08 milyar TL ciro, 16.03 milyar TL FAVÖK ve 10.82 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan finansallar geçen yılın aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında ciroda yüzde 42.8, FAVÖK'te yüzde 33 artışa işaret ederken, net karda ise yüzde 40.2'lik bir yükseliş gerçekleşti. 9A24 verilerinde ise 2023 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ciro yüzde 61.7, FAVÖK yüzde 40.5, net kar ise yüzde 25.1'lik artış göstererek 11.32 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin 2024 yılında 3.0 milyar euro, 2025 yılında ise 3.3 milyar euro ciro elde etmesini bekliyoruz. İleriye dönük projeksiyon beklentimiz kapsamında şirket hisselerinde yüzde 59 yükseliş potansiyeli ile 380 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TORUNLAR GYO: Şirket, AVM, gayrimenkul, yurt, otel projeleri, ofis, arsa ve araziler ile iştiraklerinin projelerinin etkisi birleştiğinde çeşitlendirilmiş portföy yapısına sahip. Torunlar GYO'nun enflasyon üzerinde güçlü kira gelirlerinin yanı sıra tamamlanacak projelerin de finansallar üzerinde pozitif etki yaratmasını bekliyoruz. Torun Tower'ın Nisan 2024'te 11.6 milyar + KDV TL'ye Denizbank'a satışı ile şirketin net nakit pozisyonu ve ilerdeki yatırımları açısından elini güçlendirdiğini düşünüyoruz. Faiz indirimi beklentileri GYO sektörüne olumlu yansırken, özellikle yıl sonunda değerleme artışlarının yansıması finansal yapıyı güçlendirebilir. İleriye dönük projeksiyon beklentimiz ile hissede yüzde 46 yükseliş potansiyeli ile 80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Mehmet Serkan ESENPAK / A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü

"Yılsonunda borsada kısa bir ralli yaşayabiliriz"

TCMB'nin faiz indirimine dair vereceği mesajların ana gündemimiz olmaya devam edeceğini dile getiren A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Mehmet Serkan Esenpak, yurtdışında ise 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan Trump'ın görev öncesi vereceği mesajlarında önemli olduğunu hatırlatıyor. Esenpak, öte yandan Fed'in son gelen veriler ışığında Aralık ayında faiz indirimi yapıp yapmayacağı, ECB'nin de reel ekonominin durgunluğuna odaklanması ve resmi faiz oranlarını 'nötr, hatta genişlemeci bölgeye' taşımaya niyetinin olup olmadığının da yakından takip edileceğini belirtiyor.

Borsa İstanbul'un hem emsallerine hem de diğer varlık gruplarına göre oldukça ucuz olduğunu da kaydeden Esenpak, ancak ucuzluğun tek başına bir alım gerekçesi de olmadığının da altını çiziyor. Şu anda elimizdeki tek hikayenin TCMB'den gelebilecek faiz indirimi ve bunun yansımaları olduğunu ifade eden Esenpak, "Endeks bu süreçte 9.500- 9.600 seviyesini geçerse alım konusunda iştahsız kalan bireysel ve kurumsal yatırımcılar yıl biterken endeks getirisinden geride kalmama adına alımlarını hızlandırabilirler. Bu durum borsamızda likiditeyi de artırarak daha sağlıklı bir fiyat oluşmasını sağlayabilir. 9.600 üzerinde ise ilk hedefin 5 Ağustos'ta Japonya kaynaklı yaşanan sert düşüşte oluşan boşluğun dolacağı 10.400 civarı olacağını düşünüyoruz. Endeksin kasım ayı başında gördüğü en düşük seviyeler olan 8.500 civarının küreselde ya da içeride çok majör bir olay yaşanmadığı sürece yılın geri kalanı için de dip seviyeler olarak kalacağını öngörüyoruz" diyor.

Jeopolitik risklerde yumuşama ve TCMB'den de faiz indirimi gördüğümüz takdirde yılsonunda borsada kısa bir ralli yaşayabileceğimizi de dile getiren Esenpak, "Kısa diyoruz çünkü endeks zaten 8.500'den 9.500'e faiz indirimi beklentileri ile gelmiş durumda. Endekste paranın girdiği sektörler olarak bankacılık ve GYO'ların ön plana çıkması da bunun en güzel kanıtı" yorumunu yapıyor.

Esenpak, her ne kadar Borsa İstanbul'un ucuz olduğunu ve uzun vadede potansiyelinin yüksek olduğunu düşünse de kısa vadeli dalgalanmaların sertliği, likidite sorunun devam etmesi üstelik mevduatlardaki yüksek seviye ve de altının rallisi bir araya geldiğinde yatırımcıların TCMB'nin faiz indirim süreçleri ile Trump ve etkilerini de düşünerek portföy dağılımı yapmalarını öneriyor. Bu noktada en önemli hususun kaldıraç ve kredili işlemlerden uzak durmak olduğunu da vurgulayan Esenpak, "Öncelikle portföyler risk algılarına göre dağıtılmalı. Ayrıca mevduat, para piyasası fonları, altın, kısa vadeli borçlanma araçları, yurtdışı teknoloji hisseleri ve hisse senetlerini içeren portföyler oluşturmakta fayda var" diyor.

Esenpak, mevcut gündem maddeleri eşliğinde ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere İş Bankası, Akbank, Emlak Konut GYO, Sinpaş GYO, Ziraat GYO, Tav Havalimanları Holding, Çelebi, MLP Park, Lokman Hekim Sağlık, Tofaş Oto Fabrikaları, Koç Holding, Enka İnşaat, Kardemir, Turkcell, Çimsa, Oyak Çimento, BİM Birleşik Mağazaları, Garanti BBVA, Migros, Ford Otosan, Hitit Bilgisayar, Türk Telekom ve Gür-Sel Turizm Taşımacılık hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

Mehmet Serkan ESENPAK / A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü

"BİM hisselerinde AL tavsiyemizi koruyoruz"

BİM: Şirket satış gelirlerinin büyümesi, operasyonel sonuçlarının güçlü kalması, FAVÖK büyümesindeki devamlılık, net borcun azalması ve kuvvetli nakit akışı ile şirket ön plana çıkıyor. Öte yandan File mağazalarının satış payının hem toplam satışlar hem de online satışlar da artması da önemli. BİM hisselerinde AL tavsiyemizi ve 12 aylık hedef fiyatımızı 782 TL olarak koruyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Antalya Havalimanı yeni terminalinin yolcu trafiğine 1Ç25'te açılmasının beklenmesi, Ankara Esenboğa Havalimanı projesinin2Ç25'te tamamlanmasının planlanması, güneş paneli yatırımları ile Bodrum, İzmir ve Ankara havalimanlarının toplam elektrik tüketiminin yüzde 30'unun karşılanma beklentisi önemli. Ayrıca Almatı, Antalya ve Gürcistan'daki yolcu büyümesinin devamı, kış sezonu için koltuk arz planlarının kuvvetli görünmesi, Paris operasyonlarının tam konsolide edilmesi, havalimanları servis şirketlerinden daha fazla katkı sağlanması hisseyi ön plana çıkarıyor. TAV Havalimanları Holding hisselerinde AL tavsiyemizi ve 12 aylık hedef fiyatımızı 355 TL olarak koruyoruz.

TÜRK TELEKOM: Güçlü operasyonel karlılık, toplam içinde faturalı abonelerin payındaki artış, güçlü FAVÖK ve FAVÖK marjı genişlemesi, dezenflasyon sürecinde de kontratlar yenilendikçe zamların devreye girmesiyle ARPU büyümesinin enflasyon üzerinde artış göstermesini beklememiz bizim için önemli kriterler. Türk Telekom hisselerinde AL tavsiyemizi ve 12 aylık hedef fiyatımızı 70 TL olarak koruyoruz.

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"Anadolu Grubu Holding, portföylere eklenmek üzere değerlendirilebilir"

ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Holding bünyesinde Migros ve iştirakleri, Bira ve Cola grubu, otomotiv ve kırtasiye segmenti bulunmakta olup, gelirlerinin yaklaşık yarısı yurt dışı kaynaklı. Faaliyet gösterdiği sektörlerin büyük ölçüde makro ekonomik dalgalanmalara dayanıklı defansif sektörler olması, gelirlerinin yaklaşık yarısının yurt dışı kaynaklı olması, geniş bir coğrafyaya yayılmış olması, faaliyet gösterdiği Orta Doğu ve Orta Asya pazarlarının genç nüfusu ve büyüme potansiyeli barındırması, Migros'un yurt içinde hem fiziksel hem online kanallar yoluyla büyümesi; gelecek yıllarda da büyümesinin devam edeceğini işaret ediyor. Diğer yandan hissenin fiyatının net aktif değerine, ilgili iştiraklere yapılan değerlemeye göre iskontolu olduğu söylenebilir. Gelecek dönem iştiraklerindeki büyümenin, holding hissesinin fiyatına da yansıması beklenebilir. Anadolu Grubu Holding hissesini portföylere eklemek yada ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

MİGROS: Şirket 2024 yılının ilk 9 ayında mağaza sayısını 345 adet artırarak 3.550 adet seviyesine yükselterek, satış alanını da metrekare bazında yüzde 5.7 artırdı. Depolama kapasitesini de yüzde 17 yükseltti. Bununla beraber online hizmet veren mağaza sayısını da hızla artırmaya devam ediyor. Çoklu kanal, ilçelerde yaygınlaşma ve yeni markalar, ödeme sistemleri, hazır yemek sektörlerinde büyüme devam ediyor. Şirketin pazar payında da artış var. Migros'un finansallarına gelince 2024 3. çeyrekte cirosu yüzde 12 artış ile 74 milyar 487 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK 3. çeyrekte yüzde 693 artarak 5 milyar 685 milyon TL, ilk 9 ayda FAVÖK yüzde 133 artarak 10 milyar 81 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Net kar ise parasal kazanç/kayıp kaleminin etkisi ve vadeli alımlardan kaynaklanan faiz gideri etkisi ile 3. çeyrekte yüzde 35 azalarak 3 milyar 308 milyon TL, ilk 9 ayda yüzde 50 azalış ile 5 milyar 464 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket son açıklanan finansallarında satış büyüme beklentisini yukarı yönlü revize etti. Öte yandan net nakdi ve pozitif nakit akımı bulunuyor. Şirketin hem fiziksel hem online dağıtım kanalı kaynaklı büyüme politikası, ödeme sistemleri, hazır yemek, hızlı teslimat gibi alanlarda büyümesi gelecek dönemler için de olumlu beklentileri destekliyor. Bununla beraber makro ekonomik dalgalanmalara karşı defansif gıda perakende sektörü mevcut şartlar için uygun. Hisse senedi fiyatı da makul seviyelerde. Şirket hissesinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

THY: Şirketin 2024 yılı ilk 9 ay trafik verilerine baktığımız zaman yurt içi ve yurt dışında toplam yolcu sayısı, uçuş sayısı, uçulan kilometre ve AKK verilerinin geçen sene aynı döneme göre yükseldiğini aynı zamanda koltuk kapasitesinde de önemli artış olduğunu görüyoruz. Ayrıca kargo segmentinde yüzde 26.5 seviyesinde büyüme dikkat çekiyor. Şirketin gelirleri 2024 yılı 3. çeyrekte yüzde 4.9 artarak 6 milyar 630 milyon dolar, ilk 9 ayda ise yüzde 7.8 artarak 17 milyar 60 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kargo segmentinde de güçlü büyüme görüldü. Cirodaki büyümede kargo segmenti etkili oldu. Maliyet artışları ve kar marjlarında ki azalma ile beraber şirketin net karı 2023 3. çeyrekte geçen sene aynı döneme göre yüzde 19.6 azalarak 1 milyar 543 milyon dolar , ilk 9 ayda yüzde 2.7 azalarak 2 milyar 712 milyon dolar olarak gerçekleşti. Havacılık küresel ve ulusal bazda büyümeye devam etmesi, filo ve koltuk kapasitesi artışları ile şirket önümüzdeki yıllara yönelikte olumlu beklentilere sahip. Ancak finansal giderlerdeki ve yakıt maliyetlerindeki olası artışlar ve özellikle jeopolitik riskler şirketin ana risklerini oluşturuyor. Mevcut durumda şirket hissesinin fiyatı makul seviyelerde olup, gelecek yıl kar artışları hesaba katıldığında uygun seviyelerde olduğu söylenebilir. Genel olarak havacılık sektörüne dair beklentiler de olumlu.Şirket hissesinin portföylere eklenmek yada ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

"Kısa vadeli piyasa dalgalanmaları yatırımcıları yanıltmamalı"

Yatırımcılar için kritik ve hareketli piyasalarda doğru stratejiler belirlemenin önemine vurgu yapan Tera Yatırım Araştırma Direktörü Mehmet Bilal Bircan, mevcut dinamikler eşliğinde yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

*Her şeyden önce orta-uzun vadeli bir perspektifle güçlü finansallara sahip şirketlerin hisselerine ya da varlıklara yatırım yapılmalı.

*Piyasa düşüşlerinde korku ve panik satışları yaygın olabilir. Dolayısıyla kısa vadeli piyasa dalgalanmaları yatırımcıları yanıltmamalı.

*Risk yönetimi kapsamında sadece hisse ya da sektör değil, varlık sınıfı bazında da çeşitlendirmeye gidilmeli.

*Olası piyasa volatilitesine karşı, zararı sınırlamak ve karı güvence altına almak için belirli seviyeler de stop-loss (zarar durdurma) ve take-profit (kar alma) emirleri kullanılmalı.

*Faiz, enflasyon, istihdam gibi ekonomik göstergeler, piyasaların gelecekteki yönünü etkileme potansiyeline sahip olduğundan, makroekonomik veriler bu gibi dönemlerde yakından izlenmeli.

*Sürekli değişen piyasa koşullarında, portföyün düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gerekli durumlarda riskli varlıkların çıkartılıp, kazanç fırsatı sunan varlıkların eklenmesi ile avantaj sağlanabileceği unutulmamalı.

Mehmet Bilal BİRCAN/ Tera Yatırım Araştırma Direktörü

"Garanti BBVA'da önerimiz AL şeklinde"

GARANTİ BBVA: 2024 yılı üçüncü çeyrek finansallarında yüzde 30 oranındaki güçlü özsermaye karlılığı ile beklentilerle tamamen uyumlu sonuçlar açıklayan Garanti BBVA, bu dönemde 21.228 milyon TL konsensüs ve 21.689 milyon TL Tera Yatırım tahminleriyle uyumlu olarak 22.095 milyon TL konsolide olmayan net kar bildirdi. Ayrıca üçüncü çeyrekte bankanın finansallarında, güçlü bir hacim büyümesi, bir miktar marj genişlemesi, komisyonlarda devam eden güçlü artış, yüksek maliyet büyümesi ve risk maliyetinde beklenen bir artış oldu. Diğer yandan normalleşen iş ortamı, Garanti BBVA için rakiplerine kıyasla marka değerini ve sürdürülebilir ana müşteri bankacılığı gelir üretme potansiyelini netleştirdi. 2025 yılı tahmini ROE oranı yüzde 37'dir. Bütün bunlara istinaden banka için 12 aylık dönemde hedef fiyatımız 156.99 TL olup, mevcut fiyata göre yaklaşık yüzde 37 getiri potansiyeline işaret ediyor. Hissede önerimiz ise AL şeklindedir.

GALATA WIND ENERJİ: 297 MW kurulu kapasiteye sahip orta büyüklükte bir yenilenebilir enerji üretim şirketi olan Galata Wind'in portföyü, rüzgar enerjisi (%83) ve güneş enerjisi (%17) üretim santrallerinden oluşuyor. 2024 yılı üçüncü çeyreğinde operasyonel olarak beklentilerle uyumlu finansallar açıklayan Galata Wind'in net karı yüksek finansal gider ve düşük parasal kazanç nedeniyle bir miktar düşük gerçekleşti. Galata Wind, güçlü nakit akışı ve düşük borç seviyelerini kullanarak sağlam bir büyüme hedefliyor. Aynı zamanda Avrupa'da toplamda 300 MW kapasiteye kadar güneş enerjisi projeleri geliştirmeyi planlayan Galata Wind için 12 aylık dönemde yüzde 126 getiri potansiyeli ve 54.68 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Hissede önerimiz ise 'AL' şeklindedir.

TÜRKİYE SİGORTA: Üçüncü çeyrek finansallarında 3.062 milyon TL konsensüs ve 3.045 milyon TL Tera tahminleriyle uyumlu olarak 3.071 milyon TL konsolide olmayan net kar bildirdi. Karı sağlam bir şekilde yıllık yüzde 36 artarken, çeyreklik yüzde 1 yükseliş ile yüzde 54'lük güçlü bir özsermaye karlılığı oluştu. Bu dönemde, brüt yazılan primler sağlam bir şekilde yıllık yüzde 55 büyüdü ve bu da şirketin 9 aylık dönemde yüzde 14.5'lik toplam payla hayat dışı sigorta pazarına liderlik etmeye devam etmesini sağladı. Şirket, üçüncü çeyrekte özellikle kasko ve sağlık gibi hedef segmentlerde pazar payı kazanmaya da devam etti. Pazar lideri konumu ve benzersiz dağıtım ağı ile Türkiye Sigorta daha kârlı segmentlere doğru devam eden iş modeli, güçlü zarar yönetimi kapasitesi ve ölçek avantajı ile ön plana çıkıyor. Yüksek faiz oranları sayesinde 2024 boyunca artan yatırım geliri potansiyelinin yanı sıra, rakiplerine kıyasla en iyi sermaye pozisyonu, şirketin temettü ödemesine olanak tanıyor. Bu kapsamda Türkiye Sigorta için 12 aylık dönemde 21.30 TL hedef fiyat ve yüzde 71 getiri potansiyeli öngörüyoruz. Hissede önerimiz 'AL' şeklindedir.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ALKİM KİMYA: Alkim Kimya, 3Ç24 finansal sonuçlarında 17 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 112 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 81 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 6, çeyreksel bazda ise yüzde 1 arttı.

ARSAN TEKSTİL: Arsan Tekstil yüzde 976 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı. Öte yandan Arsan Tekstil yüzde 27.50 oranında iştirakleri olduğu Akedaş Elektrik Satış ve Akedaş Elektrik Dağıtım, 2023 yılı dönem karlarından hissedarlara 401.5 milyon TL tutarında kar dağıtımı yapılmasına karar verdiğini açıkladı.

BİM: Şirket 448.53 TL fiyattan 43.031 adet pay geri aldı. Bu işlemle birlikte sahip olunan payların şirket sermayesine oranı yüzde 1.87'ye ulaştı.

BEŞİKTAJ FUTBOL YATIRIMLARI: Beşiktaş Futbol Yatırımları, 1Ç24 finansal sonuçlarında 153 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 160 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 1.5 milyar TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 29.1 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde 20.7 azaldı.

DÖKTAŞ: Döktaş, 3.7 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, 184 milyon TL tutarında ihalenin uhdesine kaldığını ve kesinleşme kararının bildirildiğini açıkladı.

GSD HOLDİNG: GSD Holding'in yüzde100 bağlı ortaklığı GSD Varlık Yönetimi, 64.5 milyon TL büyüklüğündeki anapara ihalesini en yüksek teklifi vererek kazandığını açıkladı. Öte yandan GSD Holding'in bağlı ortaklığı GSD Varlık Yönetim A.Ş., Yapı Kredi'nin gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satış ihalesinde kazandığı toplam 194 milyon TL anapara büyüklüğündeki ticari/KOBİ portföyüne ilişkin devir ve temlik işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

HATSAN GEMİ: Hatsan Gemi, yurtdışında mukim bir firma ile yapılan gemi dönüşüm sözleşmesi kapsamında, birinci projenin ilk etap teslimatını 31 milyon dolar bedelle gerçekleştirdiğini duyurdu.

İPEK DOĞAL ENERJİ: İpek Doğal Enerji, 3Ç24 finansal sonuçlarında 209 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 740 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 14 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 41.3 çeyreksel bazda ise yüzde 6.4 azaldı.

KOZA ANADOLU METAL MADENCİLİK: Koza Anadolu Metal Madencilik, 3Ç24 finansal sonuçlarında 1.575 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 1.467 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 23 milyon TL net zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 41.4, çeyreksel bazda ise yüzde 6.3 azaldı.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Koza Altın İşletmeleri, 3Ç24 finansal sonuçlarında 776 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 2.1 milyar TL, bir önceki çeyrekte ise 39 milyon TL net zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 42.6 çeyreksel bazda ise yüzde11 azaldı.

TUREKS TURUNÇ MADENCİLİK: Tureks Turunç Madencilik, Ortadoğu'daki pazar payını genişletme hedefiyle Dubai merkezli bir firma ile bayilik anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile yeni müşteriler kazanmayı, projeler geliştirmeyi ve mevcut müşterilere hızlı hizmet sunarak bölgedeki satışları artırmayı, dolayısıyla ciroya olumlu katkı sağlamayı hedeflediğini bildirdi.

TÜRKİYE SİGORTA: Bağımsız denetimden geçmemiş ekim sonu toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81 oranında artışla 80 milyar TL'ye ulaştı.

AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ: Akfen Yenilenebilir Enerji, yatırım projelerinin finansmanı ve banka kredilerinin refinansmanı için 215 milyon dolar tutarında, 72 ay vadeli kredi sözleşmesi imzaladı. 2027 yılında tamamlanması beklenen projelerin toplam kurulu güce 485-525 MW ve FAVÖK'e 65 milyon dolar katkı sağlaması hedefleniyor.

ARÇELİK: Arçelik'in sahibi olduğu Beko, İtalya'daki işgücünü yüzde 44 oranında azaltarak 1.935 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Şirket, Asya'dan gelen rekabet ve düşük talep nedeniyle operasyonlarının finansal olarak sürdürülemediğini, fabrikaların kapasite kullanım oranının yüzde 40'ın altında olduğunu belirtti. Beko, İtalya'daki varlığını yeniden yapılandırmak için 110 milyon euro yatırım yapacağını duyurdu.

BERKOSAN: Berkosan, yüzde 200 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 31.2 milyon TL'den 93.6 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

FONET: Fonet, 21.3 milyon TL ile en iyi teklifi verdiği, Amasya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, yurt dışında uluslararası bir şirket ile 424 bin dolar değerinde yazılım sözleşmesi imzalandığını açıkladı.

TEKNOSA: Teknosa, iklim bilimine uygun olarak karbon emisyonlarını azaltma yönünde yakın vadeli hedefler belirlemeyi taahhüt etti. Karbon emisyonu azaltım hedefleri en geç 24 ay içerisinde SBTi'nin resmi onayına sunulacak.

E-DATA: E-Data, Mirket Yazılım ve Siber Güvenlik ile kimlik doğrulama çözümlerinin dağıtıcısı olmak üzere iş birliği anlaşması imzalandığını açıkladı.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding'in uzun vadeli kredi notu, S&P tarafından "BB+" seviyesine yükseltildi ve görünüm "durağan" olarak belirlendi. Kısa vadeli kredi notu ise "B" olarak teyit edildi.

LİNK BİLGİSAYAR: Link Bilgisayar, Dünya Grup Medya Gazetecilik ile 1 milyon TL tutarlı iş birliği anlaşması imzalandığını açıkladı.

LOKMAN HEKİM: Lokman Hekim, 16.57-17.50 TL fiyat aralığından 126 bin adet payın geri alındığını duyurdu. İşlem sonucunda, sahip olunan payların şirket sermayesine oranı yüzde 2.52'ye ulaştı. Öte yandan Lokman Hekim, 3Ç24 finansal sonuçlarında 10 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 7 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 35 milyon TL net kar bildirmişti.Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 8, çeyreksel bazda ise yüzde 20 arttı.

SAMAT MATBAACILIK: Samat Matbaacılık, 2Ç24 finansal sonuçlarında 15 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 8 milyon TL kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 11 milyon TL zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, çeyreklik bazda yüzde14, yıllık bazda ise yüzde 18 daraldı.

SANEL MÜHENDİSLİK: Sanel Mühendislik, bağlı ortaklıkları ve ilişkili taraflarla oluşturulan yeni sağlık grubu şirketi Salacak Sağlık Yatırımları A.Ş. bünyesinde birleşti. Şirketin birleşme sonucunda payı yüzde 48.9 olarak açıklandı.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, yüzde 51 hissesine sahip olduğu DEFIC Globe ile RB Solar Energy Srl, Energie Soleil Srl ve Solar World Srl arasında Romanya'da toplam 190 MWp kapasiteli iki güneş enerji santrali projesi için EPC Termsheet imzalandığını duyurdu.

AZTEK TEKNOLOJİ: Aztek Teknoloji, Boompods markalı kulaklık, hoparlör ve mobil cihaz aksesuarları grubu ürünlerinin Türkiye yetkili distribütörü olduğunu açıkladı.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli Demir ve Çelik, İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'nin 6 Şubat 2023 depremi sonrası sigorta hasar tazminatı için toplamda 360 milyon dolarlık mutabakata varıldığını duyurdu. Daha önce tahsil edilen 205 milyon dolara ek olarak 155 milyon dolar tahsil edilecek olup, toplam tahsilatın yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

ESCORT TEKNOLOJİ: Escort Teknoloji, bağlı ortaklığı Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım'ın, 25 milyon TL olan sermayesini, 201.5 milyon TL'ye çıkarma kararı aldığını açıkladı.

KERVAN GIDA: Kervan Gıda, ortalama 2.19 TL fiyattan 50 bin adet payın geri alındığını duyurdu. İşlem sonucunda, sahip olunan payların şirket sermayesine oranı yüzde 1.20'ye yükseldi.

PC İLETİŞİM: PC İletişim, 3Ç24 finansal sonuçlarında 3 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 139 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 33 milyon TL kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, çeyreklik bazda yüzde 31, yıllık bazda ise yüzde 26 daraldı.

BİZE ULAŞIN