Temettü ve vergi avantajı ile ön plana çıkan 5 GYO hissesi

Enflasyonist ortamda yatırımcılar için cazip bir yatırım aracı olarak ön plana çıkan GYO’ların yılbaşından itibaren yüzde 35 getiri sağladığına işaret eden borsa uzmanları, GYO’ların birçok avantajının olduğunun da altını çiziyor…
21.11.2024 11:39 GÜNCELLEME : 21.11.2024 11:39

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya para girişi ve hacim artışı ile güçlenen bir momentum ile başladı. Ancak borsa uzmanları özellikle dışarıdaki ralli havasının hız kesmesinin, BIST'te de ivme kaybı getirebileceğinden temkinli kalınması ve kısa vadeli pozisyon risklerinin yakından izlenmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Nitekim hafta ortasında ABD'de Trump coşkusu yatışırken, tahvil faizlerinde yükseliş, Avrupa'da artan kaygılar ve Trump Kabinesi'nde Çin karşıtı söylemleri ile öne çıkan isimlerin yer almasının küresel borsalara satış getirdiği görüldü. Buna paralel Borsa İstanbul'da da güçlü yükseliş ve yüksek para girişi sonrası hafta ortasında momentum kaybı ve para çıkışı ile kar realizasyonu görüldü.

Öte yandan resmi olarak doğrulanmamış Koç Holding ve Yapı Kredi eksenli satış söylentileri de hafta ortasında borsada etkili oldu. Hafta sonuna doğru da Fed Başkanı Powell'ın "faiz indirimlerinde yavaşlama" mesajı ABD borsalarına satış getirdi.

Analistler kısa vadeli pozitif görüşünü korumakla beraber, orta vadeli iyimserliğin güçlenmesi için içeride bilançolarda toparlanma, faiz indirimlerinin başlaması ve büyümenin tekrar iyileşeceğine dair algının kuvvetlenmesi gerektiğini düşünüyor. Bu konudaki ajandanın ise en erken 2025'in ilk aylarına işaret ettiğini ifade eden borsa uzmanları bu nedenle, ABD seçimleri sonrası Borsa İstanbul'da oluşan güçlü pozitif havanın dikkatle izlenmesini ve uygun durumlarda kârların bir kısmının realize edilerek pozisyonların sürdürülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Analistler BIST -100 endeksi için 12 aylık hedeflerin ortalama 13.300 civarında ve yaklaşık yüzde 45 getiri potansiyeline işaret ettiğine de dikkat çekiyor.

Borsa uzmanları, içinde bulunduğumuz enflasyonist ortamda yatırımcılar için cazip bir yatırım aracı olarak ön plana çıkan GYO'ların yılbaşından itibaren yüzde 35 getiri sağladığını belirtiyor. Analistler, GYO'ların elinde bulundurduğu menkullerden ticari amaçla kira geliri elde ediyor olması, düzenli temettü ödemesi ve GYO kaynaklı vergi avantajı elde etmeleri nedeniyle cazip konumda bulunduğunu hatırlatıyor. Bu kapsamda da portföylere dahil edilmek üzere 5 GYO hissesinin takip edilmesini öneriyor.

"GYO'LARDA TALEP ARTIŞI BEKLİYORUZ"

Halen Borsa İstanbul'da 2024 yılında Ahes GYO halka arzının gerçekleşmesi ile toplamda 47 adet Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissesinin işlem gördüğünü belirten Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Ahmet Deniz Yağbasan, bu şirketlerin toplam piyasa değerinin 443 milyar TL (AHSGY Hariç) seviyesinde bulunduğunu hatırlatıyor. Bu rakamın 2023 yılsonunda 328.1 milyar TL seviyesinde bulunduğunu da kaydeden Yağbasan, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Yılın tamamlanmasına sayılı günler kala Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinin toplam piyasa değeri yılbaşından itibaren yüzde 35 değer artışı sağladı. Türkiye'de son 2-3 yıllık süreçte enflasyonist sürecin yaşanması yatırımcıların tasarruflarının enflasyona karşı korunması açısından GYO hisselerini tercih etmesindeki en önemli sebepler arasında yer alıyor. Ayrıca Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren diğer sektörlere kıyasla Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın çarpan bakımından daha iskontolu işlem görmesi GYO hisselerinin tercih edilmesinde önemli bir rol oynuyor. İçinde bulunduğumuz dönemde yüksek faiz kaynaklı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sektöründe baskılanma görülse de 2025 yılında faiz indirimlerinin gündeme gelmesi ile GYO'lara yönelik ertelenmiş talebi artıracağını düşünüyoruz. Ayrıca şirketin elinde bulundurduğu menkullerden ticari amaçla kira geliri elde ediyor olması hissenin düzenli temettü ödemesine ve GYO kaynaklı vergi avantajı elde etmesi de sektör hisselerini ön plana çıkarıyor."

Yağbasan, GYO hissesi alınırken içinde bulunduğumuz dönemde yüksek faiz ortamı etkisi ile şirketlerin borçluluk yapısı ve borçluluk maliyetinin finansallarda dikkat edilmesi gereken en önemli kalemler arasında yer aldığını söylüyor.

"KİRA GELİRLERİ ÖNEMLİ"

Ayrıca şirketlerin portföyünde bulunan alanlar ve bu alanlardan elde edilen kira gelirlerinin de oldukça önemli olduğunu dile getiren Yağbasan, faaliyet giderlerine ve bu giderlerin sektördeki ortalamalarına göre değerlendirme yapmanın da önemli olduğunu vurguluyor. Son olarak ise tabii ilgili Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının aktifinde bulunan şirketlerin güncel piyasa değerinin hissenin fiyatına oranının da yatırım yapılıp yapılmaması konusunda en önemli veri olduğunun altını çizen Yağbasan, bu noktada borsada işlem gören Emlak Konut GYO, İş GYO, Torunlar GYO, Sinpaş GYO ve Akiş GYO hisselerinin alım yapılmak üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"EMLAK KONUT GYO'DA TAVSİYEMİZ 'AL'"

Halk Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Emlak Konut GYO için hedef fiyatını 16.55 TL, tavsiyesini 'AL' olarak koruduğunu açıkladı.

Güçlü operasyonel performansa ek olarak net parasal pozisyon kaybındaki belirgin azalışın karlılığı desteklediğini belirten Halk Yatırım araştırma departmanı yetkilileri hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Emlak Konut GYO 3Ç24'te, beklentimiz olan 1.73 milyar TL'nin üzerinde 2.42 milyar TL net kar açıkladı. Tahminimizden daha düşük parasal kayıp kaydedilmesi net kar tahminimizdeki sapmada etkili oldu. Emlak Konut GYO geçen yıl aynı dönemdeki 6.3 milyar TL'lik net parasal kayıp karşısında, 3Ç24'te 341 milyon TL net parasal kayıp kaydetti. Operasyonel karlılık ise, beklentimiz olan 1.64 milyar TL'ye yakın 1.67 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, şirket bir önceki çeyrekte kaydettiği 4.3 milyar TL net nakit pozisyonundan, 2.8 milyar TL net borç pozisyonuna geçti. Genel olarak beklentilerimizi karşılayan olumlu üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının hisse performansına yansımasını 'pozitif' olarak değerlendiriyoruz.

Arsa satışının desteğinde, güçlü ciro performansı. Emlak Konut GYO'nun, 3Ç24'te net satış gelirleri beklentimiz ile uyumlu yıllık bazda yüzde 101 artışla 8.46 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Satış gelirlerinin kırılımına baktığımızda, gelir paylaşımı yöntemi ile projelendirilen arsaların satışlarından 5.6 milyar TL, konut ve ticari ünite satış gelirlerinden 721.7 milyon TL, müşavirlik gelirlerinden 2.1 milyar TL'lik gelir kaydedildi. Maliyetler TMS 29 dahil 3Ç24'te yıllık bazda yüzde 73 artışla 6.08 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken; gelir paylaşımı yöntemi ile projelendirilen arsaların maliyetleri 5 milyar TL, müşavirlik maliyetleri 619.8 milyon TL, satılan konut ve ticari ünite maliyetleri ise 453.9 mn TL'lik kısmını oluşturdu.

Beklentimizi karşılayan operasyonel karlılık. Emlak Konut GYO 3Ç24'te kurum beklentimiz olan 1.64 milyar TL'ye yakın 1.67 milyar TL FAVÖK kaydetti. FAVÖK marjı ise yıllık bazda 19.7 puan artarak yüzde 19.8 seviyesinde gerçekleşti. Beklentimizin 0.3 puan üzerinde, bir önceki çeyreğe göre de 1.7 puanlık iyileşmeye işaret ediyor.

Emlak Konut GYO için 16,55 TL seviyesindeki 12 aylık hedef fiyatımızı ve 'AL' tavsiyemizi sürdürüyoruz. Genel olarak beklentilerimizi karşılayan üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını olumlu olarak değerlendiriyoruz. Yılın ilk çeyreğinde faiz indirim döngüsünün başlayabileceği beklentileri ve faizlerdeki düşüş ile birlikte konut satışlarının artacağını ve bu beklentiler çerçevesinde de NAD iskotosunun daralacağını öngörüyoruz."

"TAB GIDA'YI MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, TAB Gıda'yı 236.00 TL hedef fiyat ile model portföyüne eklerken, Şok Marketler'i model portföyünden çıkardığını açıkladı. TAB Gıda için yüzde 74 getiri potansiyeli öngören Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "2024 yılsonu için gelir ve FAVÖK tahminimiz sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 56 büyümeye tekabül ediyor. Hisse 2025 tahminlerimize göre güncel 4.1 FD/VAFÖK ve 7.0 F/K çarpanlarından işlem görüyor. Şirket için önümüzdeki beş yılda ortalama yüzde 34 özkaynak karlılığı ve yüzde 46 yatırılan sermaye getirisi öngörüyoruz. Öte yandan model portföyümüze aldığımız günden bu yana endeksin yüzde 29 altında performans gösteren Şok Marketler'i model porföyümüzden çıkarıyoruz. 1Y24 sonuçlarının ardından 3Ç24 sonuçlarının da yılbaşındaki beklentilerimizin gerisinde kalması sonrası, hisse için hedef fiyat ve önerimizi 'gözden geçiriliyor' olarak değiştirdik." açıklamasını yaptı.

Ahmet Deniz YAĞBASAN / Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı

"Torunlar GYO portföylere dahil edilmek üzere izlenebilir"

TORUNLAR GYO: Şirketin 2024-3 çeyrek hasılat kalemi beklentilerin üzerinde 1.7 milyar TL olarak açıklandı. Bu rakam 2024-2. çeyreğe göre yüzde 13 artışa, 2023-3. çeyreğe göre ise yüzde 4 seviyesinde daralmaya neden oldu. FAVÖK kalemi ise 2024-3 çeyrekte 1.1 milyar TL seviyesine ulaşırken 2024-2 çeyrekte 938.7 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. 2023-3. Çeyrekte 1.1 milyar TL düzeyinde gerçekleşen FAVÖK rakamı 2024-3 çeyreğe göre yüzde13 FAVÖK büyümesi elde eden şirketin 2024-3 çeyreğe göre paralel bir seyir izlemesine neden oldu. Şirketin net nakit pozisyonunun yanı sıra kira gelirleri kaynaklı güçlü pozisyonu faiz indirimlerinin gündeme gelmesi ile NAD iskontosunda daralma ile endeks üzerinde getiri sağlamasına neden olabilir. Portföylere dahil edilmek üzere izlenebilir.

EMLAK KONUT GYO: Şirketin 2024 -3 çeyrekte açıklamış olduğu hasılat kalemi arsa satışının etkisi ile 8.6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam 2024 -2 çeyreğe göre yüzde 57, 2024-3 çeyreğe göre de yüzde 97 büyüme göstermiştir. Şirketin FAVÖK kalemi 2024-3 çeyrekte 1.8 milyar TL seviyesinde açıklanırken 2024-2 çeyrekte 1.5 milyar TL olarak bildirildi. 2023-3 çeyrekte ise bu rakam -218.3 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Emlak Konut GYO'nun bir önceki yılın aynı döneminde yaşanan düşük baz etki nedeniyle FAVÖK kalemi dönemsel bazda yüzde 69 büyüme ile 3.9 milyar TL olarak açıklandı. 2025 yılında şirket hisselerinde faiz indirim beklentilerinin gündeme gelmesi ve ertenmiş talebin etkisi ile endeks üzerinde getiri görebiliriz. Portföylere dahil edilmek üzere izlenebilir.

İŞ GYO: Şirket açıklamış olduğu 2024-3 çeyrek verilerinde hasılat kalemi arsa satışının etkisi ile 1 milyar TL seviyesinde gerçekleşme gösterirdi. Bu rakam 2024-2. çeyreğe göre yüksek baz etkisi kaynaklı yüzde 25 daralırken 2024-3 çeyreğe göre de yüzde 200 büyüme kaydetti. Şirketin yıllık çeyreklik rakamlarına göre artış etkisi konut satış gelirlerinden kaynaklı önemli bir büyüme gösterdi. İŞ GYO'nun genel yönetim ve pazarlama giderlerindeki artış şirketin FAVÖK marjında daralmanın sürmesine neden oldu. Gelecek dönemde faiz indirimlerinin gündeme gelmesi ile şirketin NAD iskontosunda daralma görülebilir. Şirket hisseleri portföylere dahil edilmek üzere izlenebilir.

Pegasus, 2029 sonrası planlarını hazırlamaya başladı

Pegasus Hava Yolları, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde misafir sayısında yüzde 18 artış elde ederek 28 milyona ulaştı, doluluk oranı ise yüzde 88 oldu. Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk, şirketin kapasite artışını devam ettirmek için 2029 sonrası planların şimdiden hazırlanmaya başlandığı söyledi. Pegasus Hava Yolları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Ulu Önder Atatürk'ü, sonsuzluğa uğurlanışının 86. yılında, dünyaya geldiği şehir olan Selanik'te anmak için 10 Kasım'da bir basın gezisi düzenledi. Cumhuriyet'in 100. Yılında filoya katılan, kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk'ün silueti ve imzasını taşıyan 'Cumhuriyet' uçağıyla yapılan özel seferle Selanik'e giden Pegasus yönetimi ve basın mensupları, Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret ederek, Ata'ya özlem ve şükran duygularını dile getirdi. Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Selanik'te anmanın kendileri için manevi olarak çok değerli olduğunu söyledi.

Öztürk, Selanik'te 2024 yılına ilişkin genel bir değerlendirme de yaparak 2025 hedefleri hakkında bilgiler verdi. Öztürk, "Zorlu küresel ortama rağmen başarılı bir finansal performansla dünyanın operasyonel açıdan en verimli ve en kârlı havayollarından biri olma iddiamızı sürdürüyoruz" dedi.

Şirketin kapasite artışını devam ettirmek için 2029 sonrası planların şimdiden hazırlanmaya başlandığını da belirten Öztürk, konuya ilişkin şu bilgilendirmeyi yaptı: "2025-2029 yılları arasında filomuza 52 adet Airbus uçağı daha eklemeyi planlıyoruz. 2021 yılı sonunda 191 olan filonun ortalama koltuk sayısının 2029 yılı sonunda 228'e ulaşmasını hedefliyoruz. Pegasus olarak, gelecek dönemde Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (MENA), Orta Asya'nın yanı sıra yurt içindeki uçuş ağını da genişletmeye devam edeceğiz. Ayrıca Pegasus olarak verimliliği artırmak, uçuş deneyimini iyileştirmek ve operasyonel mükemmelliğe ulaşmak için teknolojiden büyük oranda yararlanıyoruz. Silikon Vadisi'nde kurulan Pegasus Innovation Lab'in teknoloji ve inovasyonlar alanında şirketi güçlendirmesi, şirket içinde kültürel dönüşümün sağlanması için itici güç olmasını hedefliyoruz."

Pegasus'ta en önemli başarı kriterlerinden birinin kaynakları verimli şekilde kullanıp çevresel etkiyi en aza indirirken, toplumsal etkiyi artırmak olduğunu da kaydeden Öztürk, "IATA'nın ortaya koyduğu 2050 yılında 'karbon nötr' havacılık hedefini biz de benimsiyoruz. 2030 ara hedeflerimiz doğrultusunda, bu tarihe gelindiğinde, 2019 baz yılına oranla karbon emisyonlarımızı yüzde 20 oranında azaltmış olmayı istiyoruz. Filomuzu gençleştirme çabamız ve operasyonel verimlilik tedbirlerimizle daha şimdiden sektörümüzdeki en düşük karbon emisyonu oranlarından birine erişmiş durumdayız" dedi.

Pegasus'un filosundaki 112 uçakla Türkiye dahil 53 ülkede 144 farklı noktaya sefer gerçekleştirdiğini dile getiren Öztürk, çift haneli büyümeye devam ettiklerini açıkladı. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde taşıdıkları yolcu sayısının yüzde 18 artışla 28 milyona ulaştığını ifade eden Öztürk, doluluk oranının ise yüzde 88 olduğunu kaydetti. Pegasus'un yılın ilk yarısındaki toplam gelirinin 1.28 milyar euro olduğunu da hatırlatan Öztürk, "Bu rakam, pandemi öncesi son normal yıl olarak değerlendirilen 2019'a oranla yüzde 84 gibi çok önemli bir artışı ifade ediyor. Aynı dönemde uluslararası uçuşlardan sağlanan tarifeli yolcu geliri de 2019 baz yılına göre yüzde 87 oranında arttı" bilgisini verdi.

Düşük maliyetli hava yolları kategorisinde yer alan Pegasus için verimliliğin büyük önem taşıdığını vurgulayan Güliz Öztürk, "Pegasus olarak beklentilerimiz doğrultusunda büyüme sağlıyoruz, ancak en büyük gurur duyduğumuz nokta bunu çok verimli bir şekilde gerçekleştirmemiz. Operasyonel verimliliği koruyoruz ve sektörde daima en üst sıralarda yer alan bir FAVÖK performansı sergiliyoruz" dedi.

Lila Kağıt yeni yatırımlarla sürdürülebilir büyüme hedefliyor

Dünyada 5 kıtada 80'den fazla ülkeye yaptığı ihracatı ve Sofia, Maylo, UltraBerrak, Nua markaları ile temizlik kağıdı sektörünün en büyük oyuncularından biri olan Lila Kağıt'ın 2024 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına göre vergi sonrası net dönem kârı geçen yılın aynı dönemine göre 9.3 puanlık artış göstererek 981 milyon TL olarak gerçekleşti.

Lila Kağıt CEO'su Alp Öğücü, 2024 yılının ilk 9 ayında, ulusal ve uluslararası piyasalarda yaşanan ekonomik zorluklara rağmen 160 bin tonluk satış yaparken, satışlarımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 seviyesinde artırmayı başardık dedi.

2024 Mayıs ayında gerçekleşen halka arzın ardından, temizlik kağıdı sektöründe sürdürülebilir büyüme hedefi ile yeni yatırımlara odaklandıklarını belirten Öğücü, şu açıklamalarda bulundu: "Erzurum, 2018'de araştırmalarına başladığımız, 2022 yılında iş planı tamamlanan bir yatırım. Doğu Anadolu ve Karadeniz'in ilk temizlik kağıdı üretim tesisini kuruyoruz. Türkiye'nin batı bölgesinde yoğunlaşmış bir temizlik kağıdı üretim stratejisinin aksine ilk etapta hem Anadolu'nun büyük kısmı hem de Gürcistan, Irak, Azerbaycan gibi yakın pazarları da içine alan 30 milyonu aşkın nüfusa sahip pazarlara daha hızlı ve daha düşük lojistik maliyetle sevkiyat yapmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda bölgede sanayiciliğin gelişimi ve istihdama da önemli bir katkı sağlayacağız. Halka arzın hemen ardından inşaatına başlanan ve yapımı devam eden tesisimizde hava müsaade ettiği sürece 2024'ün sonuna kadar çalışmaya niyetliyiz. 2025'in yaz aylarında konverting bölümü devreye girecek şekilde planlamamızı yapıyoruz. Bobin kağıt üretimimizin de 2027 yılında Erzurum'da faaliyete geçmesiyle hedef pazarlarımızı genişleteceğiz."

Sürdürülebilirlik stratejilerinin temel unsurlarından biri olan etkin ve verimli enerji yönetimi ile yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarını önceliklendirdiklerini ifade eden Öğücü, "Bu kapsamda ilk olarak Tekirdağ Ergene fabrikamızın çatılarında 12.5 MW kapasite ile güneş enerjisi üretimine başladık. Yaklaşık 16 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kaplayan güneş enerjisi santralimiz bu yönüyle Türkiye ve dünyanın sayılı GES projelerinden biri olurken, yaklaşık 10.000 hanenin tüketimi ile eşdeğer seviyede elektrik üretebilecek." dedi. Ağır sanayi bir faaliyet yürütmelerinden dolayı bu kadar ölçekli bir santralin, tesisin enerji tüketiminin yüzde 8'ini karşıladığını ifade eden Öğücü, "Farklı lokasyonlarda da GES yatırımı yaparak ilk olarak taahhüdümüz olan 50 MW'lık kısmı tamamlamayı, ardından tüketimimizin yüzde 50'sini aşacak bir yatırıma kadar çıkmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar sayesinde elektrik tüketiminde yıllık ortalama 14 M dolarlık avantaj sağlamış olacağız. İkinci adım olarak Bitlis'te arazi tipi GES yapmak için çağrı mektubumuz ve imar iznimiz onaylandı, ÇED onayı aşamasındayız. Bitlis'te bu defa yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde bir alana yatırım yaparak 28.1 MW kapasiteli GES'i hızlıca devreye almak istiyoruz" diye konuştu.

Finansal sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Lila Kağıt CFO'su Işıl Tireli de şöyle konuştu: "Dokuz aylık süreçte 9.3 milyar TL konsolide net satış geliri elde ettik. Vergi sonrası net dönem kârımız ise geçen yılın aynı dönemine göre 9.3 puanlık artış göstererek yüzde 10.6 seviyesine yükseldi ve net kârımız 981 milyon TL olarak gerçekleşti. 2024 yılı dokuz aylık dönemde Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık şirketler arasında kârlılığı en yüksek olan ilk 100 şirket arasında yer alıyoruz."

Tireli şöyle devam etti: "Şirketimiz kuruluşundan beri odağında tuttuğu ve iş modelinin temelini oluşturan ihracat modeli ile kur riskinden doğal korunma sağlarken, net ihracatçı pozisyonuyla dış ticaret fazlası veren bir yapıya sahip. Bu kapsamda 2024 yılının dokuz aylık döneminde yüzde 73'lük bir ihracat oranı elde ettik. Düşük finansal borçluluk ve 11 milyar TL'yi aşan özkaynaklarımız da bizi betimleyen en güçlü finansal göstergelerimiz arasında yer alıyor."

Halka arz sonrası yaptıkları ilk olağan genel kurulda alınan karar ile 1 Ağustos 2024 tarihinde bir önceki yıl kârının yüzde 88.42'si tutarında brüt kâr dağıtımı gerçekleştirdiklerini de ifade eden Tireli, "Son 11 yılın 10'unda düzenli kâr dağıtımı yapmış bir şirket olarak, finansal pozisyonumuza, yapılacak yatırımlarla ilgili diğer fon ihtiyaçlarına, sektörün içinde bulunduğu ve ekonomik ortamdaki koşullara bağlı olarak geçmiş performansımız ile tutarlı olacak şekilde kâr dağıtımını devam ettirmek hedeflerimiz arasında yer alıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

SPK Başkanı Gönül: Halka arzlar devam edecek

SPK Başkanı Gönül, halka arzların yıl sonuna dek süreceğini belirtti; finansal okuryazarlık vurgusu yaptı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, bu yıl yaklaşık 30 halka arz gerçekleştirdiklerini belirterek, kalan iki ayda halka arzların süreceğini ve ilgili dosyaların incelendiğini ifade etti. Adana Sanayi Odası'nda düzenlenen Adana İş Dünyası Buluşması'nda konuşan Gönül, sermaye piyasalarının Türkiye'de her haneye ulaşması gerektiğini ve bu konuda yatırım fonları ve bireysel emeklilik gibi araçların önemini vurguladı.

Finansal okuryazarlığın önemine dikkat çeken Gönül, bu konudaki farkındalığın artırılması için gençler, ev hanımları ve iş dünyasını hedef aldıklarını belirtti. "Gençler, tasarruf ve bütçe yönetimini erken yaşta öğrenmeli; ev hanımları ise bütçe yönetimiyle aile ekonomisine katkıda bulunmalı" diyen Gönül, finansal bilginin iş dünyasında da kritik olduğunun altını çizdi. Küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerine yönelik projeler geliştirdiklerini ve finansal istikrarın çalışan memnuniyetini de artırdığını ekledi.

Halka arzlara ilginin arttığını belirten Gönül, pandemiden önce 2 milyon olan yatırımcı sayısının 8.5 milyona yükseldiğini ve bu yıl 30 civarında halka arz gerçekleştiğini söyledi. Taleplerin ve başvuruların güçlü olduğunu belirten Gönül, bu sürecin, özellikle faiz hassasiyeti olan şirketlerin büyümek için sermaye piyasalarını tercih etmesine olanak tanıdığını ifade etti.

Gönül, kadınların finansal okuryazarlığının artmasının iş dünyasında olumlu etkiler yaratacağını da belirtti. Finansal okuryazarlığın geniş kitlelere ulaşması gerektiğini ifade eden Gönül, "Kadınlar ve gençler, finansal bilgi ve karar alma süreçlerinde güçlü olmalı" dedi.

Gönül ayrıca, yeni platformlar sayesinde sermaye piyasası araçlarına erişimin kolaylaşacağını ve yatırım fonlarının artık her haneye ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ADESE GAYRİMENKUL: Adese Gayrimenkul, Siirt'te bulunan GES projesi kapsamında 170.2 milyon TL tutarındaki teşvik belgesinin onaylandığını açıkladı.

AKFEN GMYO: Akfen GMYO, sahip olduğu Akfen Karaköy Gayrimenkul Yatırımları ve İnşaat A.Ş. paylarını yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı olan Akfen Güney İşletme A.Ş 'ye satmaya karar verdiğini açıkladı.

LÜKS KADİFE: Lüks Kadife, 3Ç24 finansal sonuçlarında 64 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 65 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 52 milyon TL zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, çeyreklik bazda yüzde 9, yıllık bazda yüzde 60 daraldı.

ÖZATA DENİZCİLİK: Özata Denizcilik, yurt dışında mukim bir firma ile imzalanan sözleşme kapsamında geminin tamir, bakım ve onarımı başarı ile tamamlandığını, ilave talepler doğrultusunda nihai sözleşme tutarının 2 milyon dolardan 3.08 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Holding'in yüzde 51 bağlı ortaklığı MC Müteahhitlik, 2.65 milyar TL ile katılmış olduğu ihalede en düşük 2. teklifi verdiğini duyurdu.

TURKCELL: Turkcell'in kredi notu, S&P Global Ratings tarafından "BB-" seviyesinden "BB" seviyesine yükseltildi. Not görünümü ise "Pozitif"ten "Durağan"a revize edildi.

THY: Türk Hava Yolları'nın kredi notu, S&P tarafından B+'dan BB'ye yükseltildi, not görünümü ise "Durağan" olarak güncellendi. Ayrıca, 2015'te ihraç edilen dolar cinsi Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikaları'nın kredi notu, BB+'dan yatırım yapılabilir düzey olan BBB'ye çıkarıldı.

BOSCH FREN SİSTEMLERİ: Bosch Fren Sistemleri, 3Ç24 finansal sonuçlarında 21 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 112 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 9 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 20 azalırken, çeyreksel bazda ise yüzde 16 arttı.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, 3Ç24 finansal sonuçlarında 52 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 7 daraldı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 14 milyon TL zarar bildirmişti.

HALK BANKASI: Halk Bankası, 3Ç24 finansal sonuçlarında 3 milyar TL net kar açıkladı. 9 aylıkta yüzde153 yıllık bazda artışla 476 milyon TL faiz geliri, yüzde 182 artış ile 446 milyon TL faiz gideri kaydedildi. 2.9 milyar TL faaliyet karına ulaşılsa da geçen seneye göre bu rakam yüzde 65 daraldı. Net kar / faiz geliri oranı yüzde 2.36, net faiz geliri / krediler oranı yüzde 2.82 oldu.

MONDİ TURKEY: Mondi Turkey, 3Ç24 finansal sonuçlarında 112 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 119 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 38 milyon TL kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, çeyreklik bazda yüzde 9 iyileşirken, yıllık bazda yüzde 17 daraldı. Artan maliyetler nedeniyle brüt karlılık daraldı.

TRABZON LİMAN İŞLETMECİLİĞİ: Trabzon Liman İşletmeciliği, 3Ç24 finansal sonuçlarında 99 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 17 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 19 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 12 azalırken, çeyreksel bazda ise yüzde 7 arttı.

VİKİNG KAĞIT: Viking Kağıt, Rekabet Kurulu tarafından yürütülen soruşturmanın sonlandırılmış olup 9 milyon TL tutarında idari para cezası verilmesine karar verildiğini açıkladı.

ARÇELİK: Arçelik'te, Fitch Ratings tarafından Uzun Vadeli Yerel ve Yabancı Para İhraççı Temerrüt Notlarının her ikisi de 'BB-' seviyesine düşürüldü ve görünümleri "Negatif" olarak belirlendi. Fitch, EBITDA brüt kaldıraç oranının 2024 sonunda 6'i aşmasını, 2026'ya kadar ise 4.5'in üzerinde kalabileceğini öngörüyor.

ÇİMSA: 2024'ün son çeyreğinden itibaren başlanarak Mersin Fabrikası'nda CAC tesisi kapasite arttırım çalışmaları başlanmasına karar verildi. Yapılacak yatırıma 31.8 milyon dolar ayrıldı.

HATSAN GEMİ: Hatsan Gemi, 3Ç24 finansal sonuçlarında 763 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 33 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 42 milyon TL net kar bildirmişti. 3Ç24 döneminde şirket, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 1.22 milyar TL ciro yaratırken, açıklanan FAVÖK ise bir önceki yıla göre yüzde 119 artarak 508 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.

ALTINAY SAVUNMA: Altınay Savunma, 3Ç24 finansal sonuçlarında 45 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 24 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 189 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 83 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde 40 azaldı.

BANVİT: Banvit, 3Ç24 finansal sonuçlarında1.3 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar önceki çeyreğe göre yüzde 6, yıllık bazda ise yüzde 64 artış kaydetti. 2024 yılının ilk 9 ayında brüt kar 5.6 milyar TL olarak bildirildi.

BİM: Bim Birleşik Mağazalar, 3Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin altında kalarak 4.4 milyar TL net kar açıkladı (piyasa beklentisi 5.2 milyar TL) Açıklanan net kar önceki çeyreğe göre yüzde 4, yıllık bazda ise yüzde 43 azalış gösterdi.

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ: Çelebi Hava Servisi, 3Ç24 finansal sonuçlarında 1.4 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 129, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 107 arttı. 3Ç24 döneminde şirketin cirosu, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 62 artarken, FAVÖK marjı yüzde 39.1'den yüzde 33.8'e gerileyerek 1.96 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, 3Ç24 finansal sonuçlarında 33 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 14 milyon TL kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 58 milyon TL zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, çeyreklik bazda yüzde15 artarken, yıllık bazda yüzde 8 daraldı.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, 3Ç24 finansal sonuçlarında 280 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 8.6 milyar TL, bir önceki çeyrekte ise 2 milyar TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 35, çeyreklik bazda ise yüzde 2.6 azaldı. Ek olarak şirket, 3Ç24 finansal sonuçları ardından ara dönem karından kar payı avansı dağıtılmayacağını bildirdi.

BİZE ULAŞIN