Olumlu bilanço açıklaması beklenen 22 hisse

Borsa uzmanları, mevcut koşullarda nispeten olumlu bilanço açıklaması beklenen ayrıca olumsuz bilanço sezonundan geçip de bunu hisse fiyatlarına büyük ölçüde yansıttığı düşünülen 22 hissenin orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor…
07.11.2024 14:17 GÜNCELLEME : 07.11.2024 14:17

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya 3Ç24 bilançolarına dair zayıf beklentilerin de etkisi ile yine sıkışık başladı ve tepki alımlarının sınırlı kaldığı görüldü.

Analistler kısa vadeli görünümde Borsa İstanbul'u destekleyici bir haber etkisi bulunmadığını ancak teknik açıdan artan momentumla birlikte tepkinin devamının beklenebileceğini düşünüyor. Hafta ortasında Borsa İstanbul'da endeks 8.650 - 8.700 bölgesinde verilen tepki sonrasında para girişi ile 9.000 puanın üzerine yöneldi. Ancak hafta sonuna doğru Borsa İstanbul'un da dışarıdaki zayıflıktan ayrışamadığını ve endeksin yeniden 8.900'ün altına gerilediğini gördük.

Borsa uzmanları, momentum ve trend göstergelerindeki iyileşmenin devamı ile önce 9.080, ardından 9.200 – 9.500 direnç bölgesine yönelimin görülebileceğini öngörüyor. Analistler, BIST -100 endeksi için 12 aylık hedeflerin ortalama 13.300 civarında ve yaklaşık yüzde 50 getiri potansiyeline işaret etmeye devam ettiğinin de altını çiziyor. Finansal sonuçların hedef fiyatlarda ve endeks hedeflerinde aşağı revizyonlar getirebileceğini belirten uzmanlar, ancak yine de beklenen enflasyon ve tahmini ortalama mevduat getirileri üzerinde potansiyelin süreceğini söylüyor.

Bu hafta (4 Kasım haftası) yurt içinde ekim ayı enflasyon verileri, 3. çeyrek Merkez Bankası enflasyon sunumu, yurt dışında ise FED faiz oranı, İngiltere Merkez Bankası faiz oranı kararı ayrıca küresel imalat ve hizmet PMI verileri ile en önemlisi ABD Başkanlık seçimleri izlenecekler listesinde yer alıyor. FED tarafında 0.25 puanlık faiz indirimi beklenirken, ABD başkanlık seçimi sürecinde mevcut durumda birbirine çok yakın iki aday arasından hangi adayın kazanacağının yanı sıra, kongre ve senatoda temsilcilerin iki parti arasında hangi oranda dağılacağı, başkanlığı kazanan partinin aynı zamanda kongre ve senatoda da çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı önemli olacak. Piyasalar açısından pozitif senaryo, başkanlığı kazanan tarafın kongre ve senatoda da çoğunluğu sağlaması.

Borsa uzmanları, mevcut koşullarda nispeten olumlu bilanço açıklaması beklenen ayrıca olumsuz bilanço sezonundan geçip de bunu hisse fiyatlarına büyük ölçüde yansıttığı düşünülen 22 hissenin orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİM BEKLENTİLERİ ÖNEMLİ"

Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, mevcut durumda BIST -100 endeksinin gerilediği aşırı satım bölgelerinde 8.600-8.700 destek seviyesinden yukarı doğru tepki vermekle beraber, zayıf trendin devam ettiğini hatırlatıyor. Coşar, "İşlem hacmi de güçlü değil. Eğer endeks 9.200 üzerine geçer ve kalıcılık sağlarsa yukarı yönlü bir hareket beklenebilir. Burada gelecek enflasyon oranı verileri ve buna bağlı olarak oluşacak Merkez Bankası faiz indirim beklentileri önemli ve etkili olacaktır" diyor.

Bilanço döneminde olduğumuzu da belirten Coşar, finansal verilere yönelik açıklamalarının iki hafta önce Aselsan ile başladığını, konsolide olmayan şirketlerin 3. çeyrek sonuçlarının 30 Ekim'e, konsolide olanların ise 11 Kasım 2024 tarihine kadar açıklanacağının altını çiziyor.

Ancak bilançolara sektörel bazda bakmak gerektiğini de kaydeden Coşar, "Gıda perakende, telekom, sigorta, havacılık ve savunma tarafında olumlu bilançolar yani reel anlamda gelir ve kar büyümeleri beklenirken sanayi genelinde ve aynı zamanda bankaların güçlü bir bilanço sezonu geçirdiği söylenemez. Bu sektörlerde kar azalmaları ile karşılaşıyoruz. Otomotiv tarafında Ford Otosan'a dair beklentiler olumlu olmakla beraber diğer şirketlerde güçlü bilanço görülmüyor. Enerji sektöründe nispeten iyi bilançolar gelebilir. Nette bilançolar şu an borsaya pozitif katkı yapamıyor" diyor.

BIST -100 bünyesinde şu ana kadar 17, BIST tüm bünyesinde ise 160'tan fazla şirketin bilanço bildirdiğini dile getiren Coşar, sigorta, havacılık, savunma ve çimento şirketlerinin nispeten daha olumlu sonuçlar açıklarken, beyaz eşya, sanayi, otomotiv ve bankaların bilançolarının daha zayıf olduğunu söylüyor.

"İYİ OLANLAR NOT EDİLEBİLİR"

Bir şirketin güçlü bilanço açıkladığını söylemek için satışların, FAVÖK'ün, net karın geçen sene aynı döneme göre enflasyondan arındırılmış verilere göre yükselmesi gerektiğini belirten Coşar, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Aynı zamanda şirket satışları hacimsel ya da adetsel bazda artmalı. Bununla beraber bu rakamların piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi de olumludur. Ayrıca şirketin başta net borç olmak üzere likit ve mali oranları kabul edilebilir seviyelerde olmalı. Günümüz şatlarında bu kriterlerin tamamını yakalayan şirket bulmak oldukça zor ancak verilere karşılaştırmalı olarak bakılarak nispeten iyi olanlar not edilebilir. Diğer yandan sadece bilançoya bakılmamalı bununla beraber hisse fiyatı ne durumda olumsuzlukları ya da olumlu gelişmeleri fiyatladı mı? Bu da incelenmeli. Olumsuz bilançoları fiyatlamış birçok şirket var. Ayrıca bu şirketlerin çarpanları ucuz konuma gelmiş durumda. Gelecek dönemde bilançolarda bir toparlanma olması durumunda bu toparlanmanın fiyatlara yansıması beklenebilir. Dolayısı ile şu anda bilançosu çok olumlu değil ama bunu fiyatlamış, ucuzlamış, gelecek dönemde bilançoların olumlu tarafa dönmesi durumunda bunu fiyatlayacak, rekabet üstünlüğü olan ve prim potansiyeli taşıyan şirketleri bulmak da önemli. Ancak bu en az bir sene orta ve uzun vade bakış açısına sahip yatırımcılar için uygun bir strateji. Doğru hisseleri çeşitlendirilmiş şekilde seçip en az 1 yıl sabredenlerin dönem içi ya da sonunda bunun ödülünü alma ihtimalleri yüksek. Dolayısıyla sabır gerekiyor."

Coşar, bu noktada nispeten olumlu bilanço açıklaması beklenen ayrıca olumsuz bilanço sezonundan geçip de bunu hisse fiyatlarına büyük ölçüde yansıttığını düşündüğü Türk Hava Yoları, Tüpraş, Ülker, Türk Traktör, Türk Telekom, Turkcell, Astor Enerji, Tav Havalimanları, Yeo Teknoloji, Mia Teknoloji, Indeks Bilgisayar, Mavi Giyim, Koç Holding, Ford Otosan, Çimsa, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Anadolu Grubu Holding, Anadolu Sigorta, Türkiye Sigorta, BİM Mağazalar ve Migros hisselerinin orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"POTANSİYEL GETİRİ YÜZDE 90"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Kordsa'da potansiyel getirinin yüzde 90 olduğunu belirterek, 3Ç2024 finansal sonuçları sonrası şirket hisselerinde hedef fiyat 142.64 TL olarak belirlediğini açıkladı.

Şirketin 3Ç24'te 7.865 milyon TL satış geliri, 523 milyon TL FAVÖK ve 262 milyon TL net zarar açıkladığını belirten Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Kordsa'nın son finansal verilerine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"TL bazında satış gelirleri temel olarak lastik güçlendirme segmentindeki devam eden fiyat rekabeti ve düşük marjlı satışlarla yoğun kompozit iş kolunda devam eden daralmayla yıllık yüzde 8 azalışla 7.865 milyon TL oldu. Brüt kar marjı çeyreklik yatay ama yıldan yıla 134bp'lık daralmayla yüzde 13.8 olarak gerçekleşti. Brezilya'da inşaat ihracatı olumlu bir görüntü gösterse de genel olarak kompozit teknoloji hattı yıllık bazda kısmi bir daralma yaşadı. Her iki önemli iş segmenti de daralırken Microtext kompozit segmente 9 milyon dolar katkıda bulundu. Şirketin FAVÖK'ü yıllık bazda yüzde 31 azalırken, yüksek işçilik ve enerji maliyetleri sonrası FAVÖK marjı çeyreklik bazda 215bp daralma gösterdi. Şirket, Tayland ve Endonezya operasyonlarından kaynaklanan yüksek vergi giderleri ve finansman maliyetleri, Süveyş Kanalı sorunlarıyla ilgili olarak hammadde geçiş sürelerinin uzaması nedeniyle genel olarak yüksek işletme sermayesi kullanımı sonrası 262 milyon TL net zarar (3Ç23: +53 milyon TL) açıkladı. Net borç yıllık bazda yaklaşık yüzde 56 artış kaydetti. Hisse 2024 yılı beklentilerimize göre 7.1 FD/FAVÖK ile işlem görmektedir. Açıklanan mali tabloların marj daralması, döviz gelirlerinin yıllık bazda düşük olması ve göreceli yüksek borçluluk nedeniyle hisse fiyatları üzerindeki etkisini negatif olarak değerlendiriyoruz."

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"Astor Enerji için büyüme hissesi denilebilir"

ASTOR ENERJİ: Şirketin satışları 2024 yılı 3. çeyrekte yüzde 9.15 azalarak 6 milyar 62 milyon TL, FAVÖK yüzde 29.5 azalma ile 2 milyar 224 milyon TL, net kar ise (net parasal pozisyon kazanç etkisi ile) yüzde 30 artarak 2 milyar 70 milyon TL olarak gerçekleşti. İlk 9 ayda kümüle satışlar yüzde 17 artarak 18 milyar 537 milyon TL, FAVÖK yüzde 2.18 yükselerek 6 milyar 51 milyon TL, net kar ise yüzde 47 artarak 3 milyar 466 milyon TL olarak açıklandı. Şirketin net nakdi bulunuyor ve pozitif serbest nakit akışa sahip. Transformatörler ve yenilenebilir enerji üretimi için ekipman ve donanım üreten şirketin yıllara yayılan büyüme trendi var. Ayrıca artan enerji tüketimi, yenilenebilir enerjinin stratejik bir sektör olması ve yatırımlar, yenilenebilir enerjinin toplam elektrik tüketimi içinde payının agresif bir şekilde artmasının planlanması şirkete önümüzdeki yıllarda da büyüme katkısı sunabilir. Astor Enerji için büyüme hissesi denilebilir. Son fiyat gerilemeleri ile beraber şirketin hisse fiyatı uygun yerlere gelmiş olup, piyasa çarpanları açısından da büyüme uygun yerlerde. Astor Enerji hisselerinin portföye eklemek ya da ağırlık artırmak yönünde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI: Şirketin cirosu 2024 3. çeyrekte geçen sene aynı çeyreğe göre yüzde 18 artarak 499 milyon euro, ilk 9 ayda yüze 25 artış ile 1 milyar 232 milyon euro olarak açıklandı. FAVÖK 3. çeyrekte yüzde 12 artış ile 196 milyon euro ilk 9 ayda yüzde 28 artış ile 411 milyon euro olarak gerçekleşti. Aynı dönemde net kar yüzde 43 azalarak 104 milyon euro, ilk 9 ayda yüzde 5 artarak 185 milyon euro olarak belirlendi. Ancak 3. çeyrekte net kar azalışının geçen sene hisse satışından elde edilen tek seferlik gelirin getirdiği baz etkisi kaynaklı olduğunu belirtmekte fayda var. TL bazlı hesap edildiğinde kur etkisiyle satış ve kar rakamlarındaki artışın daha yüksek olduğunu görüyoruz. 2024 yılı ilk 9 ay da hizmet verilen yolcu sayısı 2023 yılı aynı dönemine göre yüzde 12 artış kaydetti. Şirketin gelirlerinin yüzde 39'u Türkiye kaynaklı iken, yüzde 32'si Kazakistan, yüzde 11.5 Gürcistan ve kalan bölümde bir çok ülkeye yayılmış durumda. Nitekim TAV Havalimanları'nın faaliyetlerinde coğrafi çeşitlilik dikkat çekiyor. Şirketin Almatı Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı'nda devam eden ve 2025 yılı başta olmak üzere devreye alınması beklenen ve ciroya katkı vermesi öngörülen yatırımları mevcut. Diğer açıdan havacılık sektöründe yolcu sayısı, havayolu şirketi sayısı ve uçak sayısının hem bölgesel hem de küresel bazda artması bekleniyor. Bununda uzun dönemde şirket cirosuna katkı sağlaması öngörülüyor. Şirketin hisse senedi fiyatı da piyasa fiyatı çarpanlarına göre kıyaslandığında uygun seviyelerde. Gelecek yıllar yeni yatırımların devreye alınması ve ciro artışını hesaplarsak tahmini piyasa çarpanları daha da uygun seviyelere geliyor. TAV Havalimanları hisselerinin portföye eklemek ya da ağırlık artırmak yönünde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ÇİMSA: Şirketin yılın 3. çeyreğinde satış gelirleri yüzde 6.3 azalarak 5 milyar 928 milyon TL, ilk 9 ayda yüzde 7.7 azalarak 18 milyar 490 milyon TL olarak gerçekleşti. Bununla beraber FAVÖK 3. çeyrekte yüzde 95.5 artarak 1 milyar 660 milyon TL, ilk 9 ayda ise yüzde 14.2 yükselerek 3 milyar 898 milyon TL olarak açıklandı. Ana maliyet kalemlerindeki iyileşme ile FAVÖK marjında yükseliş görüldü. Net kar ise ilk 9 ayda yüzde 74 artarak 3 milyar 305 milyon TL olarak gerçekleşti. Açıklanan bilançonun güçlü olduğu görülüyor. Öte yandan Türkiye çimento hacmi yılın ilk 7 ayında yaklaşık yüzde 17 artış gösterdi. Ancak ihracat tarafında yüzde 20'ye yakın azalma görüldü. Çimsa'nın küresel ve yurt içi toplam satışları hacimsel bazda yüzde 4.3 arttı. Şirket yurtdışında yaptığı satın almalar ve yeni ürün grupları ile beraber, yurt dışı pazarda büyümeyi planlıyor. Hisse fiyatı da uygun seviyelerde işlem görüyor. Çimsa hisselerinin portföye eklemek ya da ağırlık artırmak yönünde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Ulusoy Un İtalya'da stratejik bir yatırıma imza attı

Ulusoy Un, katma değeri yüksek alanlarda genişleme stratejisi doğrultusunda, İtalya'nın Silvano d'Orba bölgesinde 100 yılı aşkın süredir yüksek kaliteli İtalyan makarnası üretimi gerçekleştiren Pastificio Mediterranea S.r.l.'nin hisselerinin yüzde 85'ini İspanyol Cerealto grubundan satın aldığını açıkladı.

"Pastificio'nun 100 yılı aşkın sürede inşa ettiği bilgi birikimi bizleri etkiledi" diyen Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, satın alma işlemiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Yüksek kaliteli ve katma değerli makarna üretimi alanındaki yeni stratejik yatırımımızın, Ulusoy Un'un büyüme adımlarını güçlendireceğine, yeni yatırımlarımıza ve gelecekteki başarılarımıza ivme kazandıracağına inanıyoruz. Grubumuzun hammadde tedarik imkanları ve farklı coğrafyalardaki geniş müşteri ağı ile Pastificio'nun büyümesine katkıda bulunarak coğrafi erişimini daha da genişleteceğiz."

Pastificio Mediterranea CEO'su Marco Ferraroni de önemli bir grup ile yola devam etmekten heyecan duyduklarını belirterek, "Birlikte şirketimizi ileri bir seviyeye taşıyacağımıza eminiz" dedi. Kurucu Moccagatta ailesi şirkette görev almaya ve bilgi birikimini aktarmaya devam edecek. Pastificio Mediterranea, 50'nin üzerinde farklı boy ve şekilde ürettiği yüksek kaliteli İtalyan makarnasını, başta "Moccagatta dal 1908" olmak üzere çeşitli markalar ile farklı coğrafyalardaki pazarlara sunuyor. Ayrıca özel markalı üretim de gerçekleştiriyor.

Yusuf DOĞAN- İnfo Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü

"Gelişmekte olan ülke para birimleri, en çok ABD seçimlerinde dalgalanıyor"

2024 ABD Başkanlık seçimlerinin son düzlüğe girdiğini belirten İnfo Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Yusuf Doğan, ABD başkanlık seçimlerinin tarihsel olarak küresel finans piyasaları, özellikle de gelişmekte olan piyasalar için fiyatlamada oldukça önemli bir parametre olarak karşımıza çıktığını hatırlatıyor. Doğan, "Diğer bir deyişle gelişmekte olan ülke para birimleri, doların gücü/zayıflığı ve Fed'in tepkisi nedeniyle tipik olarak en çok ABD seçimleri sırasında dalgalanıyor. ABD'nin ticaret, faiz oranları ve dış ilişkilerle ilgili politikaları genellikle seçimlerden sonra değişir ve bu da küresel piyasalarda dalgalanmaya ve sermayenin yeniden tahsis edilmesine neden olabiliyor" diyor.

Doların gücünün, ABD'de seçilecek yeni yönetimin beklenen mali ve parasal politika duruşuna bağlı olarak seçimler etrafında tarihsel datalara bakıldığında dalgalanma eğiliminde olduğuna da dikkat çeken Doğan, "Örneğin, 2016 seçimlerinden sonra Trump yönetimi büyüme yanlısı ve ticareti korumacı politikalar önerdiğinde, dolar başlangıçta güçlenmiş ve bu da gelişmekte olan piyasa para birimlerini baskılamıştı. Sonrasında ise güçlü bir dolar, dolar cinsinden borç yükünü artırdığı ve gelişmekte olan ekonomiler üzerinde rekabetçi döviz kurlarını koruma baskısı yarattığı için genellikle gelişmekte olan piyasa para birimlerinin zayıflamasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya gibi yüksek düzeyde dolar cinsinden borcu olan gelişmekte olan ülkeler, bu tür senaryolarda genellikle sermaye çıkışları ve değer kaybeden para birimleriyle karşı karşıya kalıyorlar." yorumunu yapıyor.

"Obama döneminde olduğu gibi ticaret yanlısı politikalar genellikle küresel ticaret akışını destekleyerek gelişmekte olan piyasalara fayda sağlarken, Trump dönemindeki gibi korumacı politikalar küresel ticaret hacimleri ve gelişmekte olan piyasa ihracatları üzerinde soğutucu bir etkiye sahip" diyen Doğan, ABD seçimlerine yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Meksika, Brezilya ve Çin gibi ABD'ye önemli ticari bağımlılıkları olan ülkeler, Trump'ın seçilmesi sonrasında alacağı kararlar bağlamında ABD ticaret politikasındaki olası değişimlere karşı özellikle fazla duyarlı olmaları ile ön plana çıkıyor. Hindistan ve Güneydoğu Asya (Asya-Pasifik) gibi güçlü büyüme potansiyeline sahip gelişmekte olan ülkeler, küresel risk iştahının arttığı dönemlerden faydalanma eğiliminde. Özellikle son dönemlerde global ölçekte iş yapan yatırım bankalarının Asya-Pasifik bölgesine olan ilgilerinin de arttığını gözlemliyoruz. Hatta büyük bir yatırım bankasının yılbaşından bu yana hisse senedi getirilerine baktığımızda 1. sırada Tayvan, 2. sırada Singapur ve 3. sırada Çin' i görmekteyiz. Hindistan ise 7. sırada. Ancak şu da unutulmamalı, belirsizlik veya politika değişiklikleri dönemlerinde Asya-Pasik bölgesinde daha yüksek volatilite ve satışlar da gözlemlenebilir."

"Enerji verimli ürünler ile hem haneye hem cari açığa destek"

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) sektöre ilişkin 2024 yılının ilk dokuz aylık verilerini değerlendirdi. İç satışlarda yüzde 4'lük artış gerçekleşirken, ihracatta uzun süredir devam eden azalış trendi bu yılın aynı dönemine yüzde 6'lık bir düşüş olarak yansıdı. Toplam satışlarda yüzde 3'lük, üretim miktarlarında da bir önceki yıla göre yüzde 4'lük bir azalma kaydedildi. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, üretim seviyelerindeki düşüşün kalıcı hale gelmesinden endişe duyduklarını ifade ederken, enerji verimli ürünlerin yaygınlaşmasının ülke, tüketiciler ve sektörün ortak faydasına olacağına işaret etti.

Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Groupe SEB, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli, uluslararası, ithalatçı ve üretici firmaları bünyesinde barındıran TÜRKBESD'in paylaştığı bilgilere göre aylık veriler değerlendirildiğinde Eylül ayında iç pazarda yüzde 15 oranında bir daralma yaşanırken ihracatta uzun zamandır devam eden küçülme, Eylül ayında yüzde 34'e ulaştı. İç ve dış pazarlardaki küçülme üretime de yüzde 37 düşüş olarak yansıdı. Yüzde 7'lik üretim hacmi ile Avrupa'da birinci, dünyada ise en büyük ikinci üretim merkezi konumunda olan Türkiye beyaz eşya sanayinin 33 milyon adetlik üretim ve 23 milyon adetlik ihracat kapasitesi bulunuyor. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, 60 bin doğrudan 600 bin dolaylı istihdam alanı sağlayan sektörün Ar-Ge, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarıyla dünya çapında rekabet ettiğini aktardı.

Üretim seviyelerinde görülen düşüşün kalıcı olmasından endişe ettiklerini belirten Sığın, "Bu darboğazın ülkemiz, tüketicilerimiz ve sektörümüzün ortak faydasına olacak bir hareket planı ile aşılabileceğine inanıyoruz. Gelişen teknolojiler ve inovasyonlarla sanayimiz her geçen gün daha fazla enerji tasarrufu sağlayan ürünleri piyasaya sunuyor. Bu ürünler doğal kaynakların yanında tüketicilerimizin cebini de koruyor" diye konuştu.

Sığın enerji verimli ürünlerin kullanımıyla ilgili olarak yakın zamanda yapılan bir çalışmanın da sonuçlarını paylaştı: "Çalışmamıza göre; mevcut pazar koşullarının devamı halinde gelecek 10 yılda sadece buzdolaplarının daha enerji verimli yeni nesil cihazlarla değiştirilmesi Keban barajının 2 yıllık üretimi kadar tasarruf getiriyor. Bir diğer deyişle 4.3 milyon ailenin yıllık elektrik tüketimi tasarruf edilebiliyor."

Enerji verimli ürünlerin piyasada yaygınlaşmasıyla doğal kaynakların korunmasına, üretim ve ihracata destek olunacağına dikkat çeken Sığın, "Bu bağlamda tüketicilerin enerji verimli ürünlere ulaşmasını kolaylaştıracak her türlü teşvikin milli servete katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

QNB TÜRKİYE: 30 Eylül 2024 itibarıyla, QNB Türkiye'nin toplam aktifleri 2023 yıl sonuna kıyasla yüzde 38 artarak 1 trilyon 363 milyar 39 milyon TL'ye ulaştı. Aynı dönemde, net krediler yüzde 39 artış kaydederek 795 milyar 226 milyon TL'ye, müşteri mevduatı ise yüzde 27 artış ile 772 milyar 744 milyon TL'ye yükseldi. Bankanın 2024 yılının ilk dokuz aylık dönemindeki net kârı ise 27 milyar 231 milyon TL olarak gerçekleşti.

ATP YAZILIM: Atp Yazılım, Alibaba Cloud ile bulut bilişim hizmetleri ve çözümlerinin Türkiye'de pazarlanması, satışı, dağıtımı ve destek hizmetleri için distribütörlük sözleşmesi imzalandığını açıkladı.

BRİSA: Bridgestone Sabancı Lastik, 3Ç24 finansal sonuçlarında 307 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 704 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 109 milyon TL net kar bildirmişti.

GSD HOLDİNG: GSD Holding'in yüzde100 bağlı ortaklığı olan GSD Varlık Yönetimi, Yapı Kredi Bankası tarafından satışa çıkarılan toplam 194 milyon TL anapara değerindeki ticari/KOBİ nitelikli tahsili gecikmiş alacak portföyünün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazandığını duyurdu.

MEDİTERA: Meditera, mevcut 2.109,80 kWP Güneş Enerjisi Santrali'ne (GES) ek olarak 280 kWP güneş paneli yatırımı yapıldığını ve bu yatırımın tamamlanarak devreye alındığını duyurdu. Bu yeni yatırımla birlikte tesisin toplam elektrik üretim kapasitesi 2.389,80 kWP'ye ulaştı.

NATUREL GAZ: Naturelgaz, 3Ç24 finansal sonuçlarında 47 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 11 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 1 milyon TL kar bildirmişti.

TURKCELL: Turkcell, yurt dışı borçlanma aracı ihracı için SPK'ya başvuruda bulundu. İhraç kararı sürdürülebilir olmayan tahviller için 500 milyon dolara kadar ve sürdürülebilir/yeşil tahvil ihracı için de 500 milyon dolara kadar olmak üzere toplamda 1 milyar dolar olarak güncellendi.

TSKB: Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası 3Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentilerinin hafif üstünde 2.6 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda yüzde 4 arttı.

AKÇANSA: Akçansa Çimento, 2024 yılı 9 aylık dönemde 1.24 milyar TL net kâr açıkladı. Enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen yılın 9 aylık net kârını 2.87 milyar TL'den 2.52 milyar TL'ye revize etti. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarında 508 milyon TL net kâr bildirdi. Net kâr çeyreklik yüzde 24 düşerken, yıllık bazda yüzde 5.6 arttı.

AK SİGORTA: Ak Sigorta, 2024 yılı 9 aylık dönemde 1.2 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar geçen sene aynı döneme göre yüzde 62 arttı. Teknik gelirler bu dönemde geçen seneye oranla yüzde 39 artarak 10.9 milyar TL oldu. Teknik giderler ise aynı dönemlerde yüzde 41 artarak 9.5 milyar TL'ye ulaştı.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, 3Ç24 finansal sonuçlarında 286 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 151 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 14 milyon TL net kar bildirmişti.

ATAKEY PATATES: Atakey Patates, 2024 yılı 9 aylık dönemde 8.9 milyon TL net kâr açıkladı. Enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen yılın 9 aylık net kârını 299.7 milyon TL'den 163.9 milyon TL'ye revize etti. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarında 38 milyon TL net kâr bildirdi. Net satışlar çeyreklik bazda yüzde 12 düşerken, yıllık bazda yüzde 5 arttı. Net kâr ise yıllık yüzde 4.3, çeyreklik yüzde 544 yükseldi.

BÜYÜK ŞEFLER: Büyük Şefler, 2024 yılı 9 aylık dönemde 143 milyon TL net kâr açıkladı. Enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen yılın 9 aylık net kârını 142 milyon TL'den 177 milyon TL'ye revize etti. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarında 57 milyon TL net kâr bildirdi. Net kar çeyreklik yüzde 4, yıllık yüzde 410 arttı.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA 2024 yılı 9 aylık dönemde 67 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar geçen sene aynı döneme göre yüzde 16 artış gösterdi. Banka, 3Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 4 üzerinde 22.1 milyar TL net kar bildirdi.

İŞ BANKASI: İş Bankası dokuz aylık konsolide ve konsolide olmayan finansal sonuçlarını 4 Kasım 2024 tarihinde açıklayacağını duyurdu.

İŞ GYO: İş GYO, 2024 yılı 9 aylık dönemde 2.41 milyar TL net kâr açıkladı. Enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen yılın 9 aylık net kârını 4.85 milyar TL'den 3.71 milyar TL'ye revize etti.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, 3Ç24 finansal sonuçlarında 26 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 85, yıllık bazda ise yüzde 6 daraldı.

KORDSA TEKSTİL: Kordsa Teknik Tekstil, 3Ç24 finansal sonuçlarında 262 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 53 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 42 milyon TL net zarar bildirmişti.

PETKİM: Petkim, yüzde 12 oranında dolaylı ortağı olduğu STAR Rafineri'de 5 Eylül'de başlayan periyodik planlı bakım çalışmasının tamamlandığını açıkladı. Çalışma sonucunda rafinerinin üretim kapasitesi yüzde 2.5 arttı.

PINAR SÜT: Pınar Süt, 2024 yılı 9 aylık dönemde 806 milyon TL net zarar açıkladı. Enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen yılın 9 aylık net kârını 154 milyon TL'den 106 milyon TL'ye revize etti. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarında 247 milyon TL net zarar bildirdi.

TAT GIDA: Tat Gıda, 2024 yılı 9 aylık dönemde 545 milyon TL net zarar açıkladı. Enflasyon düzeltmesi uygulayan şirket, geçen yılın 9 aylık net kârını 195 milyon TL'den 277 milyon TL'ye revize etti. Üçüncü çeyrek finansal sonuçlarında 100 milyon TL net zarar bildirdi.

TEKNOSA: Teknosa, 3Ç24 finansal sonuçlarında 369 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 611 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 418 milyon TL kar bildirmişti.

TURCAS PETROL: Turcas Petrol, 3Ç24 finansal sonuçlarında 470 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 147 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 1.1 milyar TL kar bildirmişti.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Vestel Beyaz Eşya, 3Ç24 döneminde 418 milyon TL net zarar açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 3.130 milyon TL net kâr elde eden şirket, 2Ç24'te ise 60,2 milyon TL ana ortaklık net kârı bildirmişti.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi, 3Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisine paralel 5 milyar TL net kar bildirdi. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 30, yıllık bazda ise yüzde 80 daraldı.

TÜRK İLAÇ: Türk İlaç, 3Ç24 finansal sonuçlarında 1 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 56 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 93 milyon TL net kar bildirmişti.

YİĞİT AKÜ: Yiğit Akü, 3Ç24 finansal sonuçlarında 240 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 354 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 222 milyon TL net kar bildirmişti.

YAYLA AGRO GIDA: Yayla Agro Gıda 3Ç24 finansal sonuçlarında 198 milyon TL net kar açıkladı.

ALCATEL: Alcatel, 3Ç24 finansal sonuçlarında 143 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 57, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttı.

ARÇELİK: Arçelik, 3Ç24 finansal sonuçlarında 5 milyar TL net zarar bildirdi. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 1.6 milyar TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 432 milyon TL net zarar bildirmişti.

GARANTİ FAKTORİNG: Garanti Faktoring 3Ç24 finansal sonuçlarında 387 milyon TL net kar açıkladı.

GOODYEAR LASTİKLERİ: Goodyear Lastikleri, 3Ç24 finansal sonuçlarında 345 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 182 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 99 milyon TL net zarar bildirmişti.

ŞEKERBANK: Şekerbank 3Ç24 finansal sonuçlarında 332 milyon TL net kar açıkladı. Net kar 2024 yılının ilk 9 ayında 1.6 milyar TL oldu, geçen sene aynı dönemde 1.5 milyar TL olarak bildirmişti. Net kar yıllık bazda yüzde 2 artış gösterdi.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, bağlı ortaklığı Solar Santral Enerji ile Jantsa arasında Konya'da kurulması planlanan 10 MW güneş enerjisi santrali projesinin 6 MW'lik kısmının bölgedeki dağıtım kapasitesi yetersizliği nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Kalan 4 MW'lik kısmın ise 2025 yılı 2. çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, 3Ç24 finansal sonuçlarını 11 Kasım 2024 tarihinde kamuya açıklayacağını duyurdu.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın uzun vadeli ulusal notu "AAA (tr)" ve kısa vadeli ulusal notu "J1+ (tr)", JCR Avrasya tarafından "Stabil" görünümle teyit edildi.

ŞİŞE CAM: Şişecam, ICRON'un sermaye artırım işlemlerinin tamamlandığını, şirketin Şişecam Investment B.V.'deki payının yüzde 25'e yükseldiğini açıkladı.

TÜPRAŞ: Tüpraş, ihale sonucunda İstanbul Havalimanı'na 5 yıl süreyle yıllık 1.8 milyon ton jet yakıtı satışına hak kazandığını açıkladı.

BİZE ULAŞIN