Borsaya dönecekler için 25 hisse

Borsa İstanbul, 10 bin puan psikolojik sınırını geçen hafta da aşamadı. Analistler, bu sınırın aşılabilmesi için para girişi ile desteklenen hacimli bir yükseliş gerektiğini, kalıcı iyimserlik için ise 10.200 – 10.500 direnç bölgesinin aşılması gerektiğini söylüyor…
03.10.2024 11:14 GÜNCELLEME : 03.10.2024 11:14

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Bir önceki hafta 10 bin puanı test eden Borsa İstanbul'da geçen hafta da benzer bir durum yaşandı. 10 bin puan psikolojik direnç seviyesinin her gün test edildiği ancak orta – uzun vadeli cazip değerlemelere karşın yatırımcıların katalist ve iştah bulmakta zorlandığı dikkat çekti. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 29.09.2024 tarihli sayısına aittir)

Küresel piyasalar ise geçen haftaya Çin'de açıklanan bir dizi teşvikle başladı. Faiz indirimleri, 400 milyar dolara yakın likidite ve borsadan hisse alımlarına destek gibi adımlar içeren ekonomiyi canlandırma programı sonrasında Asya borsalarının pozitif bölgede olduğu görüldü. Ancak uzmanlar, bu pozitif havanın tüm gelişmekte olan ülke borsalarını destekleyecek boyutta olmadığının altını çiziyor. Nitekim haftanın ilk günlerinde Borsa İstanbul'da 10 bin direnci altında sıkışmanın devam ettiği belirlendi. Analistler, bu sınırın aşılabilmesi için para girişi ile desteklenen hacimli bir yükseliş gerektiğini, kalıcı iyimserlik için ise 10.200 – 10.500 direnç bölgesinin aşılması gerektiğini söylüyor. Hafta ortasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın "borsa ve kripto piyasalarına gelebilecek vergilerin gündemden düştüğü" yönündeki açıklaması Borsa İstanbul açısından önemli bir belirsizliği ortadan kaldırdı. Son 3-4 aydır borsada hissedilen baskının ortadan kalkması ile BIST-100 endeksi üç hafta sonra ilk kez 10 bin puanın üzerinde kapanırken, aynı zamanda 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamaların da aşıldığı dikkat çekti.

Analistlere göre, Fed ve ECB'nin faiz indirdiği bu dönemde, TCMB'nin de Kasım'dan itibaren indirim sürecine yaklaşması ve büyümeye dair iyileşme algısının güç bulması halinde Borsa İstanbul'da yeni zirveler radara girebilir. Öte yandan hafta sonuna doğru da Asya'da 'teşvik coşkusu' sürerken, ABD ve Avrupa borsalarında da genel olarak moralli seyrin devam ettiği görüldü.

Borsa İstanbul'da ise yılın son aylarında otomotiv yan sanayi, çimento, enerji, havacılık, iletişim, gıda, içecek ve perakende sektör hisselerinde fırsatlar bulunduğunu hatırlatan uzmanlar, bu kapsamda 25 hisseye dikkat çekiyor.

"HAVACILIK, İLETİŞİM, GIDA, İÇECEK VE PERAKENDE"

Son dönemde hem küresel piyasalarda hem de yurt içinde yüksek volatilitenin gözlemlendiğini belirten Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Ahmet Deniz Yağbasan, bu dalgalanmanın, makroekonomik verilerin önemini daha da artırdığına dikkat çekiyor. Bu hafta Türkiye'de açıklanacak tüketici enflasyonu ve küresel ölçekte izlenecek olan ABD tarım dışı istihdam verisinin ise piyasa hareketleri üzerinde belirleyici olacağını hatırlatıyor. Yağbasan, konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Türkiye özelinde, beklentilerin altında gerçekleşecek bir enflasyon verisi, piyasalarda bir rahatlama sağlayabilir. Bu durum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası üzerinde olumlu bir etki yaratabilir. Düşük enflasyon verisi, TCMB'nin gelecekte daha ılımlı faiz adımları atabileceği beklentilerini artırarak, finansal piyasaları destekleyebilir. Öte yandan ABD ekonomisi için önemli göstergelerden biri olan tarım dışı istihdam verisi de dikkatle takip ediliyor. Eğer bu veri olası bir resesyon ihtimalini gündeme getirmeden beklentilere paralel veya hafif altında kalırsa, ABD Merkez Bankası (Fed) ek faiz indirimleri yapma ihtimalini değerlendirebilir. Bu durum, küresel piyasalarda risk iştahını artırabilir ve gelişmekte olan piyasalar için pozitif bir ortam yaratabilir.

Ayrıca ikinci çeyrek finansal döneminin sona ermesiyle birlikte, birçok sektörün enflasyon karşısında zorlandığını gördük. İletişim, havacılık ve gıda-tekstil perakende sektörleri dışında, diğer sektörlerde hasılat ve FAVÖK rakamlarında önemli düşüşler yaşandı. Ancak, Ekim ayına girilmesiyle birlikte üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına odaklanıyoruz. Özellikle havacılık, iletişim, gıda-içecek,enerji ve perakende sektörlerinde pozitif finansal sonuçlar bekliyoruz.

Nitekim 2024 yılında elektrik fiyatlarının düşük seyretmesi ve yüksek fonlama maliyeti nedeniyle yenilenebilir enerji sistemlerine yönelik talep geçtiğimiz yıllara nazaran düşük seyrederken enerji dağıtım şirketlerinin kârlılığında da düşüşler görmüştük. 2025 yılında faiz indirim döngüsüne girilmesi ile fonlama maliyetindeki düşüş ve olası elektrik fiyatlarında artış yaşanması durumunda enerji dağıtım ve yenilenebilir enerji şirketlerinin hasılatında 2024 yılına göre bir ivme artışı görülebilir."

"YILI 12 BİN SEVİYELERİNDEN KAPATABİLİRİZ"

Son dönemde jeopolitik gerilimlerin artması ile finansal piyasalarda belirgin dalgalanmalar yaşandığını da kaydeden Yağbasan, Borsa İstanbul gibi riskli yatırım enstrümanlarından para çıkışları gözlemlenirken, altın ve dolar gibi güvenli limanlara yönelimin arttığını söylüyor. Bu gelişmelerin, yatırımcıların risk iştahını azaltarak, sermayeyi daha stabil ve güvenli varlıklara kaydırmalarına neden olduğunu vurgulayan Yağbasan, "Aynı zamanda, Borsa İstanbul'a yönelik vergi düzenlemesi yapılacağına dair açıklamalar, bu süreci hızlandırdı ve yatırımcıları alternatif yatırım araçlarına yönlendirdi. Jeopolitik gerilimlerin geçtiğimiz döneme göre sakinleşmesi ve Borsa İstanbul'a yönelik vergi düzenlemesinin masadan kalkması piyasalarda yeniden bir canlanma potansiyeli yaratabilir. Bu gelişmeler hem yerli hem de yabancı yatırımcıların risk iştahını artırabilir. Bütün bu gelişmeler dahlinde Borsa İstanbul'da kısa bir süre içerisinde yukarı yönlü momentumun devam etmesini beklerken yıl sonunda 12 bin seviyelerinde bir kapanış görebiliriz" diyor.

"YAN HİSSELERE DİKKAT"

Borsa İstanbul'un diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına kıyasla iskontolu işlem görmeye devam ettiğini de kaydeden Yağbasan, bunun yatırımcılar için önemli fırsatlar sunarken, yan hisselere yönelik alımların BIST- 100'e kıyasla biraz daha gecikmeli olabileceğinin altını çiziyor. Ana hisselerin yan hisselere göre daha yüksek likiditeye sahip olduğunu da dile getiren Yağbasan, "Yüksek likidite, ana hisselere yabancı alımlarının daha hızlı yansımasını sağlarken, yan tahtalarda daha düşük oranlarda alımlara yol açabiliyor. Ancak yan tahtalarda, sektöre kıyasla iskontolu faaliyet gösteren, ilginç hikayeler barındıran ve düşük çarpanlara sahip hisselere yönelik alımların artma potansiyeli bulunuyor" yorumunu yapıyor.

"FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ POZİTİF ETKİLEYEBİLİR"

2020 yılından itibaren Türkiye'de 4 milyonun üzerinde araç satışının gerçekleşmesi ile otomotiv yan sanayinin öneminin her geçen gün artığını da dile getiren Yağbasan, bu süreçte, Türkiye'ye yönelik araç yatırımlarının hız kazanması ve yeni model üretimlerinin de devreye girecek olmasının, otomotiv sektöründe ciddi bir potansiyel yaratabileceğini öngörüyor. Yağbasan, hem iç pazarın büyüklüğü hem de Türkiye'nin üretim üssü olarak stratejik konumunun, bu sektörde uzun vadeli fırsatların devam edeceğine işaret ettiğini söylüyor.

Yılın son çeyreğinde faiz indirimlerinin gerçekleşebileceğine yönelik beklentilerin, finansal piyasalarda olumlu hava yarattığını da kaydeden Yağbasan "Özellikle gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ve çimento gibi sektörler, faiz indirimi beklentilerinden pozitif yönde etkilenebilir. Düşük faiz ortamı, bu sektörlerdeki projelerin finansman maliyetlerini düşürebilir ve yatırımcıların ilgisini artırabilir. Ayrıca, üçüncü çeyrek finansallarının yaklaşmasıyla birlikte, ulaştırma ve iletişim gibi güçlü beklentilere sahip sektörler ön plana çıkıyor" diyor.

Yağbasan, beklentilere paralel uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere THY, Pegasus, TAV Havalimanları Holding, Migros, BİM, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Ford Otomotiv, Tofaş Oto Fabrikaları, Doğuş Otomotiv, Brisa, Ereğli, Kardemir, MLP Sağlık, Lokman Hekim Sağlık, Turkcell, Türk Telekom, Emlak Konut GYO, Torunlar GMYO, Türkiye Sigorta, Anadolu Sigorta, Anadolu Efes, Koç Holding, Sabancı Holding ve Çimsa hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"ENDEKSE PARALEL GETİRİ BEKLİYORUZ"

Gedik Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri, Koza Altın İşletmeleri hisselerinde "endekse paralel getiri" beklediğini açıkladı. Şirket hisselerinde yüzde 18.45 yükseliş potansiyeli öngören yetkililer 28.83 TL hedef fiyat öngörüyor. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri'nin 2024/06 dönemine ait bilançosuna da değinen Gedik Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri, bu sonuçlar itibariyle şirketin net satışlarının 2. çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 17.48 azalışla 2.087 milyon TL olduğuna dikkat çekiyor. FAVÖK'ünün 2. çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 23.04 artışla 624 milyon TL, FAVÖK marjının 984 baz puan artışla yüzde 29.9 ve geçen yılın 2. çeyreğinde 1.124 milyon TL net kar açıklayan şirketin, bu yılın 2. çeyreğinde 39 milyon TL net zarar bildirdiğine dikkat çekiyor.

Hissenin 2025 yılı beklentilerine göre 10.3 FD/FAVÖK ile işlem gördüğünü de hatırlatan Gedik Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri, şirketin finansal verilerine yönelik de şu değerlendirmeyi yapıyor: "Şirket 2Ç24'te 2.087 milyon TL satış geliri (yıllık: -%18), 624 milyon TL FAVÖK (yıllık: +%23) ve 39 milyon TL net zarar (2Ç23: +1.124 mn TL) açıklamıştır. 2Ç24'te satış gelirleri yıllık yüzde18 gerilemiştir. Satış hacmi ise 1Y24'te yüzde 12 azalışla 71.223 bin ons (1Y23: 81.063 bin ons), 1Y24'te nakit maliyeti ons başına yüzde 24 azalışla 1.688 dolar (1Y23: 1.988 dolar) olmuştur. Operasyonel giderler yüzde 3 gerilerken, satışların maliyeti yıllık yüzde 16 düşmüş ve brüt kar marjı 84bp'lık daralma kaydetmiştir. Böylelikle şirketin FAVÖK'ü 2Ç24'te yıllık yüzde 23 artarak 624 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 825 milyon TL yatırım faaliyetlerinden gelir (2Ç23: 2.925 milyon TL gider), 1.706 milyon TL net parasal kayıp (2Ç23: 1.268 milyon TL) ve 628 milyon TL ertelenmiş vergi geliri (2Ç23: 92 milyon TL) elde etmiş olup, 39 milyon TL net zarar (2Ç23: +1.124 mn TL) açıklamıştır. Şirketin net nakdi yıllık yüzde 9, çeyreklik yüzde 3 azalışla 10.656 milyon TL olmuştur. Finansal sonuçların hisse üzerindeki etkisini negatif olarak değerlendiriyoruz."

"PETKİM'DE ÖNERİMİZ TUT"

Deniz Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, Petkim hisse senedi için hedef fiyatını 22 TL, tavsiyesini 'tut' olarak koruduğunu açıkladı. Petkim tarafından paylaşılan verilere göre, etilen-nafta makasının 20 Eylül 2024 tarihi itibarıyla haftalık bazda 12.8 dolar/ton (%3.8) azalış ile 319.0 dolar/ton seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Deniz Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Etilen fiyatlarında 1.5 dolar/ton (%0,2) seviyesinde bir artış yaşanırken, nafta fiyatında ise 14.3 dolar/tonluk (%2,3) bir artış yaşandı. Hatırlanacağı üzere, makas bir önceki hafta 332.8 dolar/ton seviyesinden 331.8 dolar/tona toplamda 1.0 dolar/ton azalış göstermişti. Etilen-nafta makasının geçen haftaki azalışın ardından bu hafta azalış göstermiş olmasını Petkim açısından olumsuz olarak değerlendiriyoruz. Yıl başından itibaren 175.5 dolar/ton seviyesinde gerçekleşen etilen nafta makası 2021, 2022 ve 2023 yıllarında sırasıyla 585.6 dolar/ton, 364.9 dolar/ton ve 190.4 dolar/ton seviyelerinde gerçekleşmişti. Platts Petrokimya endeksi haftalık bazda yüzde 2.2 azalışla 854.2 dolar/ton seviyesinde gerçekleşti. Yıl başından itibaren 889.8 dolar/ton seviyesinde gerçekleşen endeks 2021, 2022 ve 2023 yıllarında ise sırasıyla 1103.9 dolar/ton, 1065.1 dolar/ton ve 854.0 dolar/ton seviyelerinde gerçekleşmişti. Etilen-nafta makası petrokimya endüstrisi için genel bir karlılık metriği olmakla birlikte karlılık görünümü ile ilgili daha sağlıklı yorum yapmak için nihai ürün fiyatlarının takip edilmesi gerekmektedir. Belirli petrokimya ürünlerinin fiyatlarının endeksi olması açısından Platts endeksi da bu açıdan izlenebilir. Ancak söz konusu endeksin Petkim'in ürettiği ürün gamı ile birebir örtüşmediğini belirtelim. Petkim Petrokimya için 12 aylık hedef fiyatımız 22.00 TL, önerimizi de TUT olarak sürdürüyoruz. Hisse yıl başından itibaren BIST 100 Endeksi'nin yüzde 2 gerisinde performans göstermiştir. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 3.4 F/K çarpanıyla işlem görmekte."

Ahmet Deniz YAĞBASAN/ Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı

Brisa'da yüzde 51.59 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz"

BRISA: Şirketin elektrikli araçlar için lastik üretimine başlaması önemli. Bunu TOGG'un SUV araçlarında başta olmak üzere piyasaya 2025 yılında sürülmesi planlanan TOGG Sedan ile diğer yerli ve ithal araçlarda öncelikle orijinal ekipman ve hemen sonrasında yenileme kanalında önemli bir tedarikçi olma potansiyelinin şirket faaliyetleri üzerinde pozitif etki yaratabileceğini düşünüyoruz. Brisa'nın konjonktürü gereği 2. çeyrek finansallarının 1. ve 4. çeyrek finansallara nazaran görece pozitif performans sergilemesini bekliyoruz. Bu paralelde şirket hisselerinde gelecek 12 aylık hedef fiyatımızı 138.48 TL olarak belirlerken bu rakam yüzde 51.59 seviyesinde getiri potansiyeline işaret ediyor.

ÇİMSA: Yüksek karlılığa sahip ürünlere odaklanmış portföy optimizasyonu ile geleneksel çimento şirketi kimliğini de koruyan şirketin operasyonel faaliyetleri, enflasyon muhasebesi ve yüksek faiz ortamına rağmen karlılığını korumayı başarması şirket için önemli bir indikatör olurken küresel piyasalarda başlayan kademeli gevşeme politikasının şirketin gelecek dönemdeki finansallarında pozitif bir etki yaratacağını düşünüyoruz. Çimsa hisselerinde gelecek 12 aylık hedef fiyatımızı 54.19 TL olarak belirlerken bu rakam yüzde 50.19 seviyesinde getiri potansiyeline işaret ediyor.

ANADOLU EFES: Rusya, Irak ve Azerbaycan'da hasılatın güçlü seyretmesinin grubunun dengede kalmasındaki en büyük etkenlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Rusya pazarındaki güçlü seyir Rusya – Ukrayna arasında yaşanan jeopolitik gelişmeler nedeniyle Avrupa menşeili firmaların pazardan çekilmesine neden olurken gelecek dönemde de Anadolu Efes'in pazar payını artıracağını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde gelecek 12 aylık hedef fiyatımızı 295.09 TL olarak belirlerken bu rakam yüzde 46.66 seviyesinde getiri potansiyeline işaret ediyor.

Yatırım Fonları 3.6 trilyon lira büyüklüğe ulaştı

Portföy Yönetim sektörü 2020 yılı Ağustos ayı sonunda 348 milyar TL'den dört yılda yüzde 1.500 büyüyerek 2024 Ağustos ayı sonu itibariyle 5.6 trilyon TL'ye ulaştı. Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Yağız Oral, Türkiye'nin istikrarlı büyüme için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli finansman kaynağının sağlanmasında portföy yönetimi sektörünün katkısının artarak devam ettiğini ve edeceğini belirtti. Oral, "Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2015 yılında fon kuruculuğunu Portföy Yönetimi Şirketlerine devretmesi ve Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nun (TEFAS) Takasbank tarafından devreye alınması, sektörümüz için bir dönüm noktası olmuştur" dedi. Oral, sözlerine şu şekilde devam etti: "Ürün çeşitliliğinin artması ile tasarruf sahiplerinin tasarruflarını, büyüklüğüne bakmaksızın farklı varlık gruplarındaki fonlara yönlendirmeleri ile sektörün büyüklüğü hatırı sayılır şekilde artarak 5.6 trilyon TL'ye ulaştı. Sektörün yönettiği varlıklar GSYH'nin yüzde 16'sına geldi. Ağustos 2020'de 3 milyon olan yatırım fonu yatırımcı sayısı Ağustos 2024 itibarı ile 5.2 milyon kişiye ulaştı. Bu yüzde 73'lük bir artışa denk geliyor. Sektörün son yıllarda sergilediği etkileyici büyüme ile geldiği bu noktayı çok önemsiyoruz. Ancak gelişmiş ülke ekonomileri ile karşılaştırıldığında gidilecek daha çok yol olduğunu da görüyoruz."

Oral, yönetim kurulu üyeliğini üstlendiği Avrupa Fon ve Varlık Yönetimi Birliği EFAMA'nın raporlarına göre; 2023 sonu itibarı ile Avrupa Portföy Yönetimi sektörünün yönettiği varlıkların 20.6 trilyon euro büyüklük ile Avrupa GSYH'nin yüzde 120'sinde olduğunu, dünyaya bakıldığında dünya fon yönetimi sektörünün 67 trilyon euro büyüklük ile dünya GSYH'nin yüzde 69'u civarında bulunduğunu açıkladı. Oral "TKYD olarak bu seviyelere yaklaşmayı hedefliyoruz. Daha gelişmiş ve derinleşmiş sermaye piyasaları ile birlikte ülkemizin finansal istikrarının artmasına ve ekonomimizin gelişmesine katkı vermeye devam edeceğiz" dedi.

Yağız Oral, Ağustos 2024 itibarı ile yatırım fonlarının 3.6 trilyon TL'ye ulaştığını, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon tutarının 1.0 trilyon TL eşiğini geçtiğini, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) fon tutarının 75.6 milyar TL'ye ve diğer yönetilen varlıkların ise 879 milyar TL'ye yükseldiğini ifade ederek, "Yatırım fonlarının hızlı büyümesi 2024 yılında da devam ederek 2023 yılı sonundan 23 Eylül 2024'e kadar 1.4 trilyon TL net giriş yaşandı ve yatırım fonları büyüklüğü 3.9 trilyon TL oldu" dedi.

Tatlıpınar Enerji'nin 6 aylık kârı yüzde 919 arttı

Tatlıpınar Enerji'nin, 6 aylık kârı yüzde 919 oranında artarak 479 milyon 564 bin TL'ye ulaştı. Geçtiğimiz yıl aynı dönem, 47 milyon TL kâr açıklayan Tatlıpınar Enerji, kârını geçen yıl aynı döneme göre yaklaşık 10 katına çıkartmış oldu. Şirketin 6 aylık esas faaliyet kârı ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 201 artışla 478 milyon 303 bin TL oldu.

Geçen yıl 512 milyon 605 bin TL olarak gerçekleşen hasılat rakamı, bu yılın aynı döneminde yüzde 71 artış göstererek 876 milyon 145 bin TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 225 milyon 696 bin TL olan brüt kar ise yüzde 71 artış göstererek, 386 milyon 422 bin TL'ye ulaştı. Aktif büyüklüğünü yüzde 12 oranında artırarak 9 milyar 863 milyon 830 bine çıkaran Tatlıpınar Enerji'nin toplam özkaynakları ise yüzde 10 artışla 5 milyar 148 milyon TL oldu. Yılın ilk üç ayında kârlarını yüzde 75 oranında artırarak kapasite artışlarının etkilerini görmeye başladıklarını, ikinci çeyrek itibarıyla da bu oranı yüzde 919'a çıkararak bir başarı hikayesine imza attıklarını belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su ve Tatlıpınar Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kutluğ, "İlk çeyrek bilançomuzun ardından önemli satın almalar gerçekleştirdik. Ayrıca kapasite artışı yatırımlarımıza tüm hızıyla devam ettik. Bu çalışmalarımızın meyvelerini de yıl içinde toplamaya devam edeceğimizi belirtmiştik. İlk 6 aylık bilançomuz ile bu yatırımlarımızın karşılığını aldık" dedi. Tatlıpınar Enerji'nin halka arz olduğu 17 Ağustos 2023'te kombine işletmedeki kurulu gücün 115,5 MW olduğunu, bugün ise yüzde 262 büyümeyle bu rakamı 303,2 MW'a çıkarttıklarını kaydeden Kutluğ, "Planladığımız yeni yatırımlarla yakın zamanda toplam kapasitemizi 349,1 MW'a çıkaracağız. Kürekdağı projesinde 13,50 MW RES, Esenköy projesinde 12,60 MW RES, Umutlu projesinde 5 MW GES ve Tatlıpınar projesinde ise 14 MW GES olacak şekilde toplamda 46 MW kapasite artışı yapacağız" açıklamasını yaptı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, 2Ç24 finansallarında 161.2 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda ise yüzde 5130 oranında arttı.

ASTOR ENERJİ: Şirket, Ankara'nın Sincan ilçesindeki 228.660 Metre kare arsa üzerinde toplam 91.500 metre kare inşaat alanına sahip ofis, işyeri ve fabrika yapılarının inşası için Sincan Belediyesi'nden inşaat ruhsatı aldığını ve inşaat çalışmalarına başladığını duyurdu.

AVRUPAKENT GYO: Avrupakent GYO, ekspertiz değeri 3.56 milyar TL olan ve ruhsatları 2023'te alınan Şişli Residence Projesi'nde bağımsız bölümlerde değişiklik yaparak 127 konut ve 17 ticari ünite için tadilat ruhsatlarını aldı. Toplam 34.616 metre kare inşaat alanı ruhsatlandırıldı.

BİM: BİM, 2Ç24 finansal sonuçlarını sektör medyan net kar beklentisine paralel 4.3 milyar TL olarak açıkladı. Böylece net karını 2024 yılının ilk yarısında geçen seneye oranla yüzde 66 arttırmış oldu. Net satışlar ise bu çeyrek geçen sene aynı çeyreğe göre yüzde 8 artarak 109.3 milyar TL olarak açıklandı. FAVÖK 3.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin 6 ayda elde ettiği net esas faaliyet karı 1.3 milyar TL.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek yüzde 80 hissesine sahip olduğu Anadolu Etap İçecek'in kalan yüzde 20 hissesini de 28 milyon dolar bedelle Anadolu Etap Tarım'dan satın alarak yüzde 100 sahiplik elde etti. Satış bedeli, TCMB döviz kurları ortalamasıyla hesaplanarak 955 milyon TL olarak nakden ödendi.

ÇİMSA: Çimsa, Hollanda'daki bağlı ortaklığı CBS BV'nin sermayesini Mannok Holding DAC pay alımı ve diğer yatırımlar için 107.5 milyon Euro artırarak 294.5 milyon euroya yükseltti. Çimsa, bu artışa 150 milyon euro ödeyerek yüzde 50.1 olan payını yüzde 68.31'e çıkardı. Diğer ortak H.Ö. Sabancı Holding sermaye artışına katılmadı.

CW ENERJİ: Şirket, Mersin Hayvancılık paylarının yüzde100'ünü devralarak, 50.000,00 TL değerinde 100 adet pay satın almaya karar verdi.

DOGAN BURDA: Şirket, Alt Capital Holding A.Ş., Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. ve ilgili ortaklar tarafından gerçekleştirilen pay devrine ilişkin olarak 18 Eylül 2024 tarihinde tamamlanan işlem sonucunda, söz konusu ortakların Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. paylarının yüzde 76.30'una sahip olduğunu duyurdu.

DOĞAN HOLDİNG: Doğan Holding, 2Ç24 finansallarında 579.6 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 93 oranında azaldı.

ENERYA ENERJİ: Şirket, bağlı ortaklığı Enerya Aksaray Gaz Dağıtım A.Ş Yönetim Kurulu tarafından Yenikent Belediyesi'nden gelen talep doğrultusunda, Yenikent İlçesi'ne doğal gaz dağıtımı yapmak amacıyla lisans kapsamının genişletilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvuruda bulundu.

ERCİYES ÇELİK BORU: Erciyas Çelik Boru, JCR Avrasya tarafından yapılan kredi derecelendirme sürecinin tamamlandığını, Uzun Vadeli Ulusal Notu ''A- (tr) / (Stabil Görünüm)" ve Kısa Vadeli Ulusal Notu "J2 (tr) / (Stabil Görünüm)" olarak belirlendiğini duyurdu.

HİDROPAR HAREKET: Hidropar Hareket, 2Ç24 finansal sonuçlarında 32 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 17 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 2 milyon TL zarar bildirmişti.

İHLAS YAYIN HOLDİNG: Şirket, 2Ç24 finansallarında 120 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 113,5 milyon TL net zarar bildirmişti.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, son 43 günde 92.9 milyon dolar tutarında çelik profil siparişi aldığını duyurdu.

KOLEKSİYON MOBİLYA: Koleksiyon Mobilya, 2Ç24'te 68 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 32, çeyreklik bazda ise yüzde 14 daraldı. Aynı dönemde satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 33 daralırken, çeyreklik bazda yüzde 40 arttı.

KOTON: Koton, 2Ç24'te 647 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 44 daralırken, çeyreklik bazda ise iyileşti. Finansal giderler ve net parasal kazancın etkisinin azalması, net karı baskıladı. Aynı dönemde satış gelirleri, yıllık bazda aynı kalırken, çeyreklik bazda yüzde 20 arttı. Şirket, 2024 yılı hedeflerini de paylaştı. Buna göre 2024 yılında yüzde 5 konsolide satış reel büyümesi, yüzde 50'nin üzerinde brüt kar marjı ve mağaza sayısının 450'nin üzerinde olması bekleniyor.

PASİFİK EURASİA: Pasifik Eurasia, Türkiye-Azerbaycan demiryolu hattında geliştirdiği proje taşımacılığı faaliyetleri kapsamında Azerbaycan Demir Yolları'nın Türkiye'den aldığı 18 bin 400 ton rayın 2024'ün son çeyreğinde taşınması için anlaşma imzalamış olup, bu anlaşmadan yaklaşık 1.7 milyon dolar ciro elde etmeyi planlanıyor. Taşımalar Ekim'in ilk haftasında başlayacak ve 2025'te 50 bin ton ray taşıma hedefleniyor.

PERA YATIRIM HOLDİNG: Şirket, Sümerpark AVM'nin zemin katında yer alan 260.4 metre kare mağaza için Ecrou Mağazacılık A.Ş. ile 10 yıllık kira sözleşmesi imzaladı.

PLATFORM TURİZM: Platform Turizm, 60 milyon TL tutarında bir personel taşıma sözleşmesi imzaladı.

RODRİGO TEKSTİL: Rodrigo Tekstil, 2Ç24'te 22 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 4 milyon TL zarar bildirmişti. Aynı dönemde satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 21, çeyreklik bazda yüzde 46 arttı.

REYSAŞ LOJİSTİK: Reysaş Lojistik, 2Ç24 finansallarında 571 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 100 milyon TL net zarar bildirmişti.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding, 2Ç24 finansallarında 602.1 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 295 oranında arttı.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta, JCR Avrasya tarafından yapılan kredi derecelendirme sürecinin tamamlandığını, "Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu AAA (tr) / (Stabil Görünüm), Kısa Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu J + (tr) / (Stabil Görünüm), Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para Kurum Kredi Rating Notu BB / (Stabil Görünüm), Uzun Vadeli Uluslararası Yerel Para Kurum Kredi Rating Notu BB / (Stabil Görünüm)" olarak belirlendiğini duyurdu.

BORLEASE OTOMOTİV: Borlease Otomotiv, 2Ç24 finansal sonuçlarında 125 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 216 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 338 milyon TL net zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 41, çeyreksel bazda ise yüzde 42 artarak 1.256 milyar TL oldu.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, 2Ç24 finansal sonuçlarında 56 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 28 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 3 milyon TL net kar bildirmişti.

ÇEMAŞ DÖKÜM: Çemaş Döküm, 2Ç24 finansal sonuçlarında 58 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 28 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 274 milyon TL zarar bildirmişti.

FUZUL GMYO: Fuzul GMYO 2. dönem finansal sonuçlarında 252 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket 2024 yılının ilk yarısında 728 milyon TL ciro yaptı buna karşılık 72 milyon TL brüt zarar gerçekleşti.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA toplamda 60 milyar TL tutara kadar borçlanma aracı ihraç etme kararı aldı.

GÜBRE FABRİKALARI: Gübre Fabrikaları, 2Ç24 finansal sonuçlarında 1.06 milyar TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 757 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 1.47 milyar TL zarar bildirmişti.

KEREVİTAŞ: Şirket, TMS 29 kapsamındaki düzeltmelerden kaynaklı olarak Parasal Kazanç / (Kayıp) kaleminin hesaplanması ve muhasebeleştirilmesinde sehven hata yaptığını düzeltip paylaşacağını bildirdi.

KUZU GRUP GMYO: Şirket, halka arzdan elde edilen gelirin kullanım yerine ilişkin raporu KAP'da yayınladı.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polietilen, konkordato sürecinde sermaye artırımına ilişkin kararını revize ederek, tamamı nakden karşılanmak üzere sermayesini 550 milyon TL arttırarak 275 milyon TL'den 825 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

UŞAK SERAMİK: Şirket, açıklanan kar dağıtım tablosunda vergi kısmını sehven boş bıraktığını açıkladı ve sebebini KAP'da açıkladı.

ALFA SOLAR: Alfa Solar, 2Ç24'te 641 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 arttı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 22 azalırken, çeyreklik bazda ise yüzde 16 arttı.

ALTINYAĞ MADENCİLİK: Altınyağ Madencilik, 2Ç24 finansal sonuçlarında 14 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 40 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 17 milyon TL net zarar ile bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda yüzde 79, çeyreksel bazda ise yüzde 69 azaldı.

BMS BİRLEŞİK METAL: BMS Birleşik Metal, 2Ç24 finansal sonuçlarında 5 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 30, yıllık bazda ise yüzde 91 daraldı.

KAREL: Karel Elektronik, 2Ç24 finansal sonuçlarında 270 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 121 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 58 milyon TL net kar ile bildirmişti.

BİZE ULAŞIN