PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa geçen haftaya Fed Başkanı Powell'ın enflasyonda gerilemenin faiz indirme eşiğine uygun olduğu, istihdam tarafının desteğe ihtiyacı olabileceği ve para politikasında değişim zamanının geldiği yönündeki mesajlarının etkisi ile 18 Eylül Fed toplantısında faiz indirimi geleceği beklentileri ile başladı. Uzmanlar, takip eden bir yıl boyunca da Fed'in her toplantıda faiz indirmesini bekliyor. (Bu yazı Para Dergisi'nin 01.09.2024 tarihli sayısına aittir)
Öte yandan önceki hafta Cuma günü Borsa İstanbul'da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa edeceği söylentileri, Borsa İstanbul'a satış getirmiş ancak akşam saatlerinde Şimşek tarafından bu söylentiler yalanlanmıştı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ise söylentileri yayanlar için soruşturma başlattığını duyurması üzerine borsanın haftaya tepki alımları ile başlaması bekleniyordu. Ancak istifa söylentilerinin kesin bir dille yalanlanmasına rağmen İsrail – Lübnan arasında artan tansiyon ve Borsa İstanbul'da teknik görünümdeki bozulma nedeniyle tepki alımlarının zayıf kaldığı görüldü.
Tüm bu gelişmelere karşın analistlerin şirketlerin 12 aylık hedef değerleri üzerinden BIST-100 endeksi için ortalama hedefleri hala 13.500 civarında. Borsa uzmanları, bu nedenle, makro verilerde iyileşme, bilançolarda dengelenme ve jeopolitik risklerde yatışma görülmesi ile yatırımcı iştahının yeniden güçlenmesini bekliyor. Ancak bu durumun biraz zaman alacağını da düşünüyor.
Uzmanlar, bu dönemde Borsa İstanbul'da seçici pozisyonlarla ilerleyerek portföylerde riskli varlık ağırlığını düşürmenin önemine vurgu yapıyor.
Borsanın genelde sonbahar aylarında bir yükseliş sergileme eğiliminde olduğunu göz ardı etmemek gerektiğinin altını çizen analistler, mevcut piyasa koşullarında uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 25 hissenin takip edilmesini öneriyor.
"BİZİ YOĞUN BİR GÜNDEM BEKLİYOR"
Bu hafta bizleri yoğun bir gündemin beklediğini dile getiren InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; küresel tarafta PMI verileri ile ABD'den gelecek istihdam verilerinin ön plana çıktığını söylüyor. "PMI verilerinin beklentileri karşılaması ekonomik aktiviteye dair beklentileri pozitif etkilerken, küresel borsalarda iyimserliği artırabilir" diyen Bircan, "Diğer yandan ABD'den gelecek istihdam verileri Fed'in sadece Eylül ayında değil, devam eden aylar için de faiz indirimlerine dair atacağı adımlarda belirleyici olabilir. Gelecek veriler sonrasında Eylül toplantısının ardından devam eden aylarda da faiz indirim olasılığı güçlenirse, bu durum küresel borsalar için bir başka destekleyici faktör olmasının yanında, bizim borsamız için de katalizör olabilir. İçeride ise haftanın ilk işlem gününde Türkiye ekonomisine dair ikinci çeyrek büyüme verisi karşılanacak. Beklentilerden iyi gelecek bir veri, son dönemde talep tarafındaki baskılanmanın borsa üzerindeki negatif etkisini tersine çevirebilir. Haftanın devamında ise odak noktamız Ağustos ayı enflasyon verileri ile Fitch Rating'in Türkiye'ye dair olası not değerlendirmesi olacak. Buradan gelecek veri ve açıklamaların pozitifliği desteklemesi, borsada alımları hızlandırabilir" yorumunu yapıyor.
"12.500-13.000 BANDINI GÖREBİLİRİZ"
BİST-100 endeksinde son 1-1.5 aylık dönemde aşağı yönlü hareketlerin öne çıktığını ve en son Nisan ayında gördüğü 9.500 seviyelerine kadar gerilediğini hatırlatan Bircan, son dönemdeki baskılanmada jeopolitik riskler, enflasyon muhasebesinin ikinci çeyrekte de şirket finansalları üzerinde devam eden olumsuz etkisi ve talep tarafındaki baskılanmanın devam eden dönemler için şirket karlılıklarına olası etkisine dair beklentiler gibi nedenlerin etkili olduğunu söylüyor. Temmuz ayında 11.250'lerin üzerini test edip 9.500'lere gerileyen BİST-100 endeksi için gelinen seviyelerin mevcut olumsuzlukların fiyatlamalara yansıdığını da kaydeden Bircan, "Dolayısıyla 9.500 ve belki daha aşağıda 9.200'lerin endeks için şu aşamada minimum seviyeler olduğunu söylemek mümkün. Diğer yandan enflasyonda geri çekilme, makroekonomik iyileşme, TL'nin artan değeri ve özellikle büyüme tarafında beklendiği gibi korkutucu bir tablo ile karşılaşılmaz ise yılın devamında 12.500-13.000 bandına kadar yükselen bir BİST-100 endeksi görebiliriz" diyor.
"RİSKLİ VARLIKLARDAN UZAK DURULMALI"
Geçtiğimiz 1-1.5 aylık sürede Borsa İstanbul'da volatil seyrin yanı sıra aşağı baskılanmanın öne çıkmış olmasının, hem hisse senetleri özelinde daha seçici olmayı hem de olası risklere karşı portföy çeşitlendirmenin önemini bir kez daha hatırlattığını dile getiren Bircan, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Risk faktörlerinin çok olduğu, fiyatlamada yönün aşağı seyrettiği bu gibi dönemlerde portföylerde riskli varlıkların ağırlığını düşük tutmak risk ve getiri anlamında avantaj sağlayacaktır. Özellikle belirli bir dönemde sabit bir getiri sunmayan, fiyat dalgalanmasının yani volatilitesinin yüksek, işlem hacminin görece düşük olduğu riskli varlıklar bu dönemlerde tercih edilmemeli. Bunu hisse özelinde açarsak, dalgalanmanın yüksek, likiditenin düşük yani hacmin zayıf olduğu ve piyasa değeri görece düşük şirket hisselerini riskli sınıfa koymak mümkün. Dolayısıyla temkinli olmak isteyen yatırımcıların, sabit getirili varlıkların düşük ağırlıkta olduğu ya da bu tür varlıklara hiç yer verilmeyen, daha çok hisse senedi, hisse senedi fonları ve döviz gibi risk ağırlıklı varlıklardan oluşan riskli portföylerden uzak durmaları sağlıklı bir yatırım için önemli."
"TCMB HAREKET ALANINI GENİŞLETEBİLİR"
TCMB'nin Ağustos ayı PPK toplantı özetinde, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun sürdürüleceği vurgusunun yinelendiğini, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun vurgulandığını belirten Bircan; bunun yanı sıra likidite koşullarının da yakından izlendiğine yer verildiğini hatırlatıyor. Özellikle, TCMB'nin sıkı duruşunun talep dengelenmesi, TL'de değerlenme ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi vasıtasıyla dezenflasyonist süreci hızlandıracağına işaret ettiğinin görüldüğünü kaydeden Bircan, "KKM'deki çözülmeyi hızlandıran adımların TL mevduatın yanında sınırlı da olsa YP mevduata da talebi arttırdığı belirtildi. Ayrıca piyasada oluşan likidite fazlasının mevduat faizleri üzerinde belirleyici olduğuna işaret edildi. Özette, üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin talepteki baskılanmasına işaret ederken talebin, enflasyonist etkisinin de azaldığı belirtildi. Dolayısıyla özette TCMB'nin piyasaların odağında olan birçok noktaya değindiği görülürken, özellikle likidite tarafının mevduat faizleri üzerindeki etkisi ve talep baskılanmasının dezenflasyon sürecine katkısı ile yine metinde işaret edilen Ağustos ayı enflasyon verisinin aylık bazda yavaşlayabileceğine atıf yapılmasının devam eden süreçte TCMB'nin elini rahatlatmasını ve hareket alanını genişletmesini bekleyebiliriz" değerlemesini yapıyor.
"BORSA TARAFINDA ALIMLAR HIZLANABİLİR"
Önceki hafta Fed Başkanı Powell'ın, Jackson Hole'de enflasyonun hedeflerine yaklaşmaya devam ettiğine, enflasyon beklentilerinin çıpalanmış durumda olduğuna, istihdam piyasasının daha fazla yavaşlamasının beklenmediğine ve faizlerdeki mevcut seviyenin Fed için yeterli alanı tanıdığına vurgu yaptığına da dikkat çeken Bircan; diğer yandan piyasaların, faiz indirimine kesin gözüyle bakılan Eylül toplantısına dair Powell'ın 25 ya da 50 bps indirime işaret edip etmeyeceğine odaklandığını ifade ediyor. Ancak Bircan, Powell'ın faiz indirimlerinin hızı ve miktarının verilere bağlı olacağını açıklayarak bu soruya net cevap vermekten kaçındığını hatırlatıyor.
Bu kapsamda yatırımcıların, Eylül ayı faiz indirimini altın ve borsalar başta olmak üzere birçok piyasada fiyatladığının altını çizen Bircan, bundan sonraki süreçte belirleyici olacak olan Kasım veya Aralık ayında başka bir faiz indirimi gelir mi sorusuna verilecek cevap olduğunu söylüyor.
Eğer Fed faiz indirimlerine devam ederse, yükseliş trendi izlediğimiz altında yukarı yönlü hareketlerin ivme kazanabileceğini de belirten Bircan, "Borsalar tarafında da alımların hızlanması söz konusu olacaktır. Ancak Powell'ın Jackson Hole'de dikkat çektiği bir diğer önemli nokta, hedefe yaklaşan enflasyon ile Fed'in artık odağını ikili görevine, yani tam istihdam ve fiyat istikrarına eşit şekilde odaklayabileceği açıklaması oldu. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte enflasyonda gerileme devam ederken, istihdam piyasasındaki seyirde hızlı bir toparlanma görülmesi faiz indirimleri konusunda Fed'in yavaşlamasına yol açabilir ve bu durum küresel borsalar ve altın başta olmak üzere birçok piyasayı olumsuz etkileyebilir" diyor.
Bircan mevcut piyasa koşullarında uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Grubu Holding, Astor Enerji, Borusan Boru Sanayi, Borusan Yatırım Pazarlama, Coca Cola İçecek, Çimsa, Enerjisa Enerji, Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Garanti BBVA, İş Bankası (C), Kardemir (D), Kontrolmatik Teknoloji, Migros Ticaret, Pegasus, SDT Uzay ve Savunma, TSKB, TAV Havalimanları, Teknosa İç ve Dış Ticaret, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türkiye Sigorta, Vakıflar Bankası, Vestel Beyaz Eşya ile Yapı Kredi hisselerinin takip edilmesini öneriyor.
"AG ANADOLU GRUBUNU VE İŞ BANKASI'NI EKLEDİK"
Gedik Yatırım, model portföyüne AG Anadolu Grubu Holding'i ve İş Bankası'nı eklediğini açıkladı. Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, şirket hisselerinde görülen son dönemdeki satış dalgasının yeniden alım fırsatı yarattığını düşündüğü için AG Anadolu Grubu Holding'i model portföyüne dahil ettiğini bildirdi.
"Bankacılık sektöründe en kötünün geride kaldığını düşünmemiz sebebiyle model portföydeki banka ağırlığımızı artırıyoruz" diyen Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Son dönemde mevduat maliyetlerindeki geri çekilme ve kredi getirilerindeki artış kaynaklı bankanın çekirdek marjlarında 3.çeyrekten itibaren toparlanma bekliyoruz. Ayrıca 4.çeyrekte faiz indirim döngüsünün başlaması beklentimiz sektör marjlarını ileriye dönük olarak da destekleyecektir. Hisseler özel benzerlerinin sene başından beri ortalama yüzde 39'luk endeks üzeri performansına kıyasla sene başından beri endeksin yalnızca +%14 üzerinde performans gösterdi. Hisse 2024 ve 2025 beklentilerimize göre sırasıyla 5.5-2.3 F/K ve 1.0-0.7 PD/DD ile işlem görüyor" açıklamasını yaptı.
"TAB GIDA'DA HEDEF FİYATIMIZ 356.60TL"
Deniz Yatırım TAB Gıda için 12 aylık hedef fiyatını 356.60 TL, önerisini ise AL olarak belirledi. Şirket hissesinin yıl başından itibaren BIST-100 endeksinin yüzde 4 üzerinde performans gösterdiğini geriye dönük 12 aylık verilere göre 22.4 F/K ve 7.3 FD/FAVÖK çarpanlarından işlem gördüğüne dikkat çeken Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, TAB Gıda'nın açıkladığı son bilançoya göre şirket hissesine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Enflasyon muhasebesi uygulanmış verilere göre, TAB Gıda, 2Ç24'te 7.528 milyon TL satış geliri (Deniz Yatırım: 7.257 milyon TL), 1.774 milyon TL FAVÖK (Deniz Yatırım: 1.553 milyon TL) ve 769 milyon TL net kar (Deniz Yatırım: 561 milyon TL) açıkladı. Muhasebe değişikliği nedeniyle 2Ç24 döneminde finansallarında, parasal kazanç/kayıp kalemi altında 355 milyon TL'lik olumsuz etki oluştu. Enflasyon muhasebesi etkilerini içeren 2Ç24 finansallarında, yıllık bazda, satış geliri büyümesi, FAVÖK kaleminde paralel seyir ve net kar kaleminde ise hafif daralma görüldü. Şirket, tahminlerimizin üzerinde sonuçlar açıkladı. Marjlar güçlü geçen 2Ç23 dönemine yakınsarken, net nakit pozisyonunda artış görüldü. Açıklanan finansal sonuçları olumlu olarak değerlendiriyoruz. Henüz beklentilerde herhangi bir güncelleme yapılmamakla birlikte, ciro tarafında olası aşağı yönlü kısmi revize yapılabileceğinin belirtilmesinin, ilk bakışta, yatırımcı algısı üzerinde hafif olumsuz etki yaratabileceğini düşünüyoruz."
Mehmet Bilal BİRCAN/InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü
"Astor Enerji'de ihracatın artış göstermesini bekliyoruz"
ASTOR ENERJİ: Yılın ilk çeyreğindeki güçlü artışına karşın ikinci çeyrekte net satışlarda sınırlı bir artış gözlenen Astor Enerji için FAVÖK ve net kar tarafındaki artışların yanı sıra marjlarda da yükseliş dikkat çekiyor. Finansal yapısının sadece nakit üretimi açısından değil, aynı zamanda yeni yatırımlar için alan tanımasını şirket için pozitif değerlendiriyoruz. Şirketin bulunduğu faaliyet alanı ve ana ihracat pazarının Avrupa ve Orta Doğu olduğu dikkate alındığında ihracatının devam eden dönemlerde artış göstermesini bekliyoruz. Astor Enerji hisselerinde bütün bu temaları baz aldığımızda 12 aylık dönem için hedef fiyatımız yüzde 50 getiri potansiyeli ile 111.2 TL olup AL olan önerimizi sürdürüyoruz.
ENKA İNŞAAT: İkinci çeyrek finansalları itibarıyla Enka İnşaat'ın aktif büyüklüğü 315.4 milyar TL ve dönem içinde konsolide satış gelirleri 41.9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Ana ortaklık payları itibarıyla net kar ise 6.3 milyar TL olurken, şirketin bu dönemdeki net nakit pozisyonu 164.1 milyar TL düzeyinde açıklandı. Faiz indirim temalarının küresel inşaat aktivitesini canlandırmasını beklediğimiz bir konjonktürde, küresel enerji yatırımlarının da artıyor olmasını şirketin yeni proje kazanımı olasılığını arttıracağını düşünüyoruz. Diğer yandan ilk çeyrekte düşen marjların ikinci çeyrekte toparladığı görüldü. Marjlardaki toparlamanın devam eden dönemlerde de sürebileceği görüşündeyiz. Bu kapsamda Enka İnşaat hisselerinde 12 aylık dönemde hedef fiyatımız 67.60 TL olup yüzde 37 getiri potansiyeliyle AL önerimizi sürdürüyoruz.
EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Operasyonel tarafta sıvı çelik üretimi geçen yılın ilk yarısına kıyasla 2024 yılının ilk yarısında yüzde 41.1 artış gösterirken, ham çelik kapasite kullanım oranı yüzde 93 seviyesine yükselmiş durumda. İhracatın toplam satışlar içerisindeki payında da bu yılın ikinci çeyreğinde artış dikkat çekiyor. Şirketin ton başına FAVÖK'ü son dört çeyrektir 100-120 dolara /ton bandında kalmaya devam ediyor. Şirket geçen yılın aynı dönemindeki zararına karşılık bu yılın ikinci çeyreğinde 4.3 milyar TL ana ortaklık net dönem karı elde etti. 2024 yılı ilk yarıda 421 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştiren Ereğli hisselerinde 12 aylık dönemde 69.8 TL hedef fiyat ve yüzde 46 getiri potansiyeli ile AL önerimizi sürdürüyoruz.
"Borsanın sonbaharda yükseliş eğiliminde olduğu unutulmamalı"
Yaz aylarını geride bırakıp sonbahara giriş yaparken, geçtiğimiz yıllardaki tecrübelere istinaden, borsanın genelde sonbahar aylarında bir yükseliş sergileme eğilimi olduğunu göz ardı etmemek gerektiğini belirten analistler, "Yaz aylarının rehavetinden çıkış, yıl sonu bilançolarına yönelik beklentilerin oluşmaya başlaması ve bir çok sektör için mevsimselliğin pozitif etkisinin ağırlıklı olarak bu döneme denk gelmesi sonbahar aylarında borsada yükselişler için önemli bir destekleyici oluyor. Böyle bir durumda yatırımcıların yılsonu bilanço beklentileri iyi olan ve mevsimselliğin pozitif etkisinin öne çıktığı sektörlere odaklanmaları avantaj sağlayabilir" diyor.
"Orta vadede borsada katalizör vazifesi görecek"
Son dönemde Borsa İstanbul'da yaşanan aşağı yönlü volatil seyrin, kısa vadeden ziyade orta vadeli temaları öne çıkartmaya başladığını kaydeden InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; bu kapsamda borsada katalizör görevi görebilecek etkenleri ise şöyle sıralıyor;
*Enflasyonda kalıcı gerileme ve değer kazanan TL'nin dezenflasyonist süreci desteklemesi ile TL varlıklara ilginin artmaya devam etmesi borsaya girişlerin hızlanmasını ön plana çıkartabilir.
*Son dönemde gelen veriler talep tarafında sert baskılanmaya işaret etse de, devam eden süreçte TCMB'den gelecek olası faiz indirimleri talebi canlandırırken büyüme üzerindeki baskıyı da azaltarak borsa için destekleyici bir faktör olabilir.
*Enflasyonda geri çekilme, cari açıkta daralma ve rezerv birikimini konuştuğumuz bir ortamda makroekonomi tarafında yaşanmaya başlanan iyileşmenin, ekonomik istikrarın yanı sıra belirsizlikleri azaltarak öngörülebilirliği artırması, finansal piyasalar ve borsa tarafına girişleri destekleyebilir.
*Uygulanan geleneksel politikalarla birlikte 2024 yılının ilk yarısında peş peşe not artırımlarını takip ettik. Bundan sonraki süreçte yeni not artırımlarının gelmesi CDS'leri aşağı çekerken, kaynak girişlerinin hızlanması ile borsada da yükseliş hareketlerini tetikleyebilir.
*Küresel taraftaki konjonktür de bizim borsamız için orta vadeli önemli destekleyici unsurlardan bir tanesi. Öyle ki ECB ve FED gibi majör merkez bankalarından faiz indirimlerini konuştuğumuz bir ortamda, gelecek faiz indirimleri ile küresel borsalara paralel bizim borsamızda da hareketlilik görebiliriz.
Riskli hisselerden uzak durmanın koşulları;
Bir hisse senedinin riskli olduğunu gösteren işaretlere de değinen Mehmet Bilal Bircan; bu kapsamda şu başlıklara dikkat çekiyor;
*Mali yapısının ve finansallarının sağlam olmaması,
*İşlem hacminin düşük olması,
*Fiyat dalgalanmalarının yüksek olması,
*Piyasa değerinin ve halka açıklık oranının düşük olması ve
*KAP gibi yatırımcının şirkete dair önemli gelişmeleri takip edebileceği platformlarda, ilgili şirketin sorumlulukları dahilindeki gelişmeleri duyurmaması ya da geç duyurması.
"BIST-100 hedefimizi 14.000'e yükselttik"
Ata Yatırım, Ağustos 2024 Strateji Raporu'nda BIST-100 için 1 yıllık hedefini, yüzde 40 yukarı yönlü potansiyele işaret eden, 11.000 seviyesinden 14.000'e revize etti. Raporda, yeni ekonomik programla birlikte Türkiye'nin makroekonomik dengelenme sürecinin olumlu ilerlediği, yerli yatırımcıların artan ilgisi ve yabancı yatırımcıların düşük payının piyasaları uluslararası dalgalanmalardan koruyan önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekildi.
Merkez Bankası rezervlerinin 2020 yılından bu yana ilk kez pozitife döndüğünü dile getiren Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, "Yerli kurumsal ve bireysel yatırımcılar, yabancı yatırımcıların 2020'den bu yana gerçekleştirdiği 9.9 milyar dolarlık hisse senedi satışını karşılamış durumda. 2001-2020 yılları arasında Türkiye'de 1.1 milyon bireysel sermaye yatırımcı hesabı varken, Ocak 2020'den bu yana 6.7 milyon yeni hesap açıldı. Buna karşılık, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin TL cinsinden kamu borcundaki payı, 2013 yılındaki zirve seviyesi olan yüzde 70'ten yüzde 0.8'e gerilerken, BIST'te yabancı yatırımcıların elinde bulundurduğu halka açık pay ise 2018'deki yüzde 65'ten yüzde 38'e geriledi. Bu durum, Türk hisse senetlerinin son iki yılda uluslararası piyasalardaki dalgalanmalardan korunmasına yardımcı oldu. 2024 yılında yabancı yatırımcılar, Türk hisse senetlerinde satıcı olmaya devam ederken, özellikle TL cinsi tahvillerdeki alımlarını artırdılar. Bu durum, Türkiye'nin yeni ekonomik programına olan güveni ve yüksek faizler ile güçlü liranın sunduğu 'carry-trade' fırsatlarını değerlendirme stratejisini yansıtmaktadır. Ve piyasada uzun vadeli güvenin ve getiri arayışının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir" şeklinde konuştu.
Hikâyesi ve güçlü bilançosu olan şirketleri tercih ettiklerini belirten Cemal Demirtaş, "Temmuz 2023'te yıllık yüzde 72 ile son zamanların zirvesine ulaşan enflasyonun 2024 yıl sonunda yüzde 42'ye, 2025 yıl sonunda ise yüzde 28'e gerilemesini bekliyoruz. Bu 'dayanıklılık testi' döneminde, iç talepteki yavaşlamadan en az etkilenebilecek zorunlu tüketim malları satan sektörlere yöneliyoruz. Daha çok bilançosu sağlam, güçlü pazar payına ve operasyonel verimliliğe sahip şirketlere odaklanıyoruz. 2024 yılında takibimizdeki şirketler için yüzde 27.8 kâr düşüşü beklerken, 2025 yılında yüzde 75.1 net kâr artışının takip etmesini bekliyoruz. 2024 için takibimizde olan banka dışı şirketler ve holdingler için ise sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 90.4 net kâr daralması beklerken, bankalar için yüzde 10 net kâr daralması tahmin etmekteyiz. 2025 için takibimizde olan banka dışı şirketler için yüzde 49.1 net kâr büyümesi beklerken, holdingler için düşük baz etkisi ile yüzde 795.4 net kâr büyümesi öngörüyoruz. Ayrıca bankalar için ise 2025'te yüzde 83.4 net kâr büyümesi tahmin ediyoruz" dedi. Ata Yatırım tarafından önerilen hisseler listesinde; Migros, Sabancı Holding, Şok Marketler, Tüpraş, Turkcell, Ülker, Aksa Enerji, Alarko Holding, BİM, Tav Havalimanları ve Tofaş yer alırken, Coca Cola İçecek ile Aygaz ise listeden çıkarıldı.
Cem Zeytin talep toplamaya başladı
Cem Zeytin geçtiğimiz hafta (29 Ağustos) talep toplamaya başladı. Şirket talep toplamaya bu hafta da (2-3 Eylül) devam edecek.
Türkiye'nin önemli zeytin üreticileri arasında yer alan Cem Zeytin, pay başına 15.30 TL sabit fiyatla talep toplayacak. Doğal ve sağlıklı zeytin çeşitlerini başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ulaştırdıklarını belirten Cem Zeytin yönetimi, halka arzla beraber üretim kapasitelerini daha da güçlendireceklerini açıkladı.
30 yıllık geçmişe sahip olan Cem Zeytin'in halka arzı, Bulls Yatırım liderliğinde toplam 41 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilecek.
Cem Zeytin'in çıkarılmış sermayesinin 302 milyon TL'den 402 milyon TL'ye yükseltilmesi nedeniyle artırılacak 100 milyon TL nominal değerli payların halka arz büyüklüğünün 1 milyar 530 milyon TL olması hedefleniyor. Halka arz sonrası halka açıklık oranının ise yüzde 24.87 olması öngörülüyor. Halka arz edilecek payların yüzde 60'ının yurt içi bireysel yatırımcıya, yüzde 40'ının ise yurt içi kurumsal yatırımcıya tahsis edilmesi planlanıyor.
Cem Zeytin yönetiminden yapılan açıklamada "1990'lı yılların başlarında başladığımız faaliyetlerimize, Edremit ve Mut tesislerimizde devam ediyoruz. Doğal ve sağlıklı zeytin çeşitlerimizi başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ulaştırıyoruz. Yerli üretimi ve üreticiyi destekliyor, tüm süreçlerde sürdürülebilir tarıma ve üretim politikalarına öncelik veriyoruz. Yeni lezzetler için de AR-GE çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz" denildi.
Açıklamada şirkete yönelik şu bilgilere yer verildi: "2023 yılında 14.20 milyar dolar olan dünya zeytin pazarı büyüklüğünün 2028 yılında 17.99 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Halka arzdan elde edeceğimiz fon ile Edremit tesisimizin makine ve teçhizatlarını yenileyerek modernizasyonunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yıllık 25 bin ton kapasiteli Mut tesisimizi Haziran 2024 yılı itibarıyla devreye aldık. Tesislerimiz tam kapasite ile faaliyet geçtiğinde toplam zeytin üretim kapasitemiz yıllık 50 bin tona ulaştı. Bu yatırımımız ile bölgedeki üretimimizin Mersin limanından doğrudan ihracatını gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte Mut tesisimizde sofralık zeytin üretiminin yanı sıra daha az tuzlu olan çerezlik zeytin üretimine de planlıyoruz. Özellikle yurt dışı pazarlara hitap eden bu ürünümüzle ihracatımızı da artırmayı amaçlıyoruz.
Öte yandan sürdürülebilirlik vizyonumuz doğrultusunda ihtiyaç duyduğumuz elektrik enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Edremit ve Mut tesislerinde toplam 8,45 MWp'lik çatı üzeri güneş enerjisi yatırımı planlıyoruz. Her iki tesisteki GES kurulumunu bu yıl tamamlamayı ve devreye almayı öngörüyoruz."
Sabancı Holding net aktif değerini 2.5 katına çıkardı
2024 yılının ilk yarısına ilişkin enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıklayan Sabancı Holding, söz konusu dönemde kombine satışlarını 517.9 milyar TL seviyesine yükseltirken, holdingin kombine FAVÖK'ü ise 61.8 milyar TL'ye ulaştı.
2024 yılının ikinci çeyreği itibarıyla, holdingin dolar cinsinden net aktif değeri 11 milyar doları aştı. 2021 yılının ikinci çeyreğinde 4.37 milyar dolarlık net aktif değere sahip olan Sabancı Holding, böylece net aktif değerini son 3 yılda yaklaşık 2.5 katına yükseltti. Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, 2022 yılında duyurdukları yatırım stratejisiyle tutarlı bir planla yola devam ettiklerinin altını çizdi. Alper, "Bu dönemde, hem organik hem de inorganik büyümemizi hızlandırmak için yatırımlarımızı yaklaşık ikiye katlarken, 'yeni ekonomi' olarak ifade ettiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve dijital alanlarında odaklı büyümemizi sürdürüyoruz. Yatırım kriterlerimizde sürdürülebilirliğin yanı sıra müşteri tabanımızı da uluslararası ölçekte büyütmeyi önceliklendiriyoruz. Bu plan dahilinde, 2022 başından bu yana gerçekleştirdiğimiz yatırımlarda yeni ekonominin payı yüzde 73 olarak gerçekleşti. Stratejik planımızla uyumlu bir yol haritasını takip ederken, yurt içinde ve yurt dışında topluluğumuza yeni yetkinlikler kazandıracak adımları atmayı sürdürüyoruz" dedi.
Topluluk şirketlerinin de bu plan dahilinde önemli adımlar attığını ifade eden Cenk Alper, "Enerjisa Enerji, Türkiye'nin enerji dönüşümüne sunduğu katkıları 2024'ün ilk yarısında da sürdürdü ve ülkemizin enerji altyapısına 1.3 milyar TL yatırım yaptı. Mevcut santrallerinde kapasite artırım yatırımlarını hayata geçirirken, yeni enerji üretim projelerini de bünyesine katmayı sürdüren Enerjisa Üretim, son olarak Aydos RES'in sahibi olan şirketlerin hisselerinin tamamını da devraldı. Böylece Enerjisa Üretim'in 9 ayrı santralindeki toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 417 MW'a, tüm tesislerindeki toplam kurulu gücü ise 3.813 MW'a ulaştı. Devam eden yatırımların tamamlanması ve devreye alınacak kapasite artışları ile birlikte Enerjisa Üretim, 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 5.000 MW'lık kurulu güce ve yüzde 60 yenilenebilir enerji payına ulaşarak, elektrik üretiminde Türkiye'nin lider özel sektör oyuncusu konumunu güçlendirecek" ifadelerini kullandı.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
QNB FİNANSBANK: QNB Finansbank, takipteki krediler portföyünde izlenen 1.7 milyar TL tutarlı kredi kartı, bireysel kredi ve ticari kredi türlerindeki tahsili gecikmiş alacağın 4 ayrı varlık yönetim firmasına satıldığını açıkladı.
TAB GIDA: Şirket 2Ç24 finansal sonuçlarında 769 milyon TL net kar açıkladı. Bu çeyrekte marjlarında artış gösteren şirketin özkaynak karlılığı da bir önceki çeyreğe göre yükseliş kaydetti.
YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, Azerbaycan'da bulunan müşterisi ile 500/330 kV'luk trafo merkezinin mühendislik ekipman tedariki dahil kurulmasına yönelik 11.8 milyon dolar bedelle sözleşme imzalandığını açıkladı.
TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta, sermayesine yüzde 50 oranında iştirak edilen Türk P ve I Sigorta AŞ'nin bedelli sermaye artırımına iştirak edilmesine ve pay hakkı kullanım bedeli olan 100 milyon TL'nin ilgili hesaplara yatırılmasına karar verildiğini açıkladı.
CW ENERJİ: CW Enerji, yurt içinde yerleşik bir müşteri ile güneş paneli satışına ilişkin KDV hariç 2.8 milyon dolar tutarında anlaşma sağlandığını açıkladı. Öte yandan CW Enerji, Galata Wind Enerji (GWIND) ile KDV hariç 2.8 milyon dolar tutarında güneş paneli anlaşması imzalandığını açıkladı.
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş, şirket iştiraki Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi arasında KDV hariç 1.6 milyon dolar tutarında Güneş Paneli Satış Sözleşmesi imzalandığını açıkladı.
KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik yüzde 99 bağlı ortaklığı Kocaer Enerji'nin 300 milyon TL olan sermayesinin 600 milyon TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı. Söz konusu sermaye artırımına sahip olunan pay doğrultusunda 297 milyon TL ile katılım sağlanacak.
ÇİMSA: Çimsa'nın bağlı ortaklığı Cimsa Ireland Ltd, İrlanda'da faaliyet gösteren Mannok Holdings DAC'nin yüzde 94.7'sini 330 milyon euro şirket değeri üzerinden satın almak için bir sözleşme imzaladı.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji 2Ç24 finansallarında 662 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artarken, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 7 yükseldi.
ENERJİSA: Enerjisa, 2Ç24 finansal sonuçlarında 17 milyon TL ile piyasa beklentisinin altında net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte finansal sonuçlarında 2.99 milyar TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 1.81 milyar TL net kar bildirmişti.
SELÇUK ECZA: Selçuk Ecza, 2Ç24 finansal sonuçlarında 132 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 51 daraldı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 468 milyon TL zarar bildirmişti.
ERCİYAS BORU: Erciyas Boru, 2Ç24 finansal sonuçlarında 17 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 49 daralırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21 arttı.
BANTAŞ BANDIRMA: Bantaş Bandırma, 2Ç24 finansal sonuçlarında 71 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda yüzde 41, yıllık bazda ise yüzde 21 arttı.
GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, Madrid'te yerleşik Comaple firması ile 1.37 milyon dolar bedelli sözleşme imzalandığını açıkladı.
RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil, CW Enerji ile 20 MW GES kurulumu için 10 milyon dolara bedelle anlaşmaya vardığını açıkladı.
EFOR ÇAY: Efor Çay, yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren bir perakende zinciri ile çay satım anlaşması yapıldığını, 12 aylık dönemde ciroya 1.3 milyar TL katkı yapmasını beklediğini açıkladı.
RTA LABORATUVARLARI: Gebze'de bulunan tesiste yapılması öngörülen modernizasyon yatırımlarında kullanılmak üzere, yatırım teşvik belgesi başvurusu onaylandı. Söz konusu belgenin geçerlilik tarihi 03.01.2026, toplam tutarı ise 20.398.328 TL olarak açıklandı.
ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Anadolu Grubu Holding, 2Ç24 finansallarında 7.5 milyar TL ne kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 oranında azaldı.
DENİZ GMYO: Şirket 2Ç24 finansallarında 800 bin TL net kar açıkladı, böylece 2024/06 için net kar 61 milyon TL oldu ve geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 81 daraldı.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik Teknoloji, 2Ç24 finansal sonuçlarında 345 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde14 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 48 arttı.
SASA POLYESTER: Sasa Polyester, 2Ç24 finansal sonuçlarında 2 milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 11.6 milyar TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 4.9 milyar TL net zarar bildirmişti. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 azalış gösterdi.
VESTEL: Vestel, 2Ç24 finansal sonuçlarında 961 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 234 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 2.12 milyar TL zarar bildirmişti.