Enflasyonun üzerinde getiri potansiyeline sahip 28 hisse

Mevcut gündem maddeleri ışığında hisse seçiminde çeşitlendirme yapmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, Borsa İstanbul’da hala enflasyonun üzerinde getiri elde etmenin mümkün olduğunu söylüyor. Analistler, bu kapsamda 28 hisseye dikkat çekiyor…
29.08.2024 13:00 GÜNCELLEME : 29.08.2024 13:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftanın en önemli gündem maddesi içeride TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, dışarıda ise ABD ve Avrupa PMI verileri ile Jackson Holse Sempozyumu idi. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 25.08.2024 tarihli sayısına aittir.)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı toplantısında da politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Böylelikle Merkez Bankası 5 aydır politika faizini değiştirmedi.

Borsa İstanbul'da halen 10 bin civarında volatil günler yaşıyoruz. Hafta başında 11 gün sonra ilk kez 10 binin üzerinde kapanış sergileyen BIST- 100 endeksinde, bu seviyenin üzerinde tutunma çabasının devam etmesi bekleniyor. 10.200'ün ilk kritik direnç olarak izlenebileceğini kaydeden uzmanlar, değerlemelerin, endeksin orta vadede hala 12.500 –13.000 aralığına işaret ettiğine dikkat çekiyor. Ancak yakın vadede endeksi bu banda yönlendirebilecek katalist olmadığını, bu nedenle yukarı yönlü hareketlerin de sınırlı kalmasından endişe ediliyor.

Hafta ortasına doğru ABD ve Avrupa'da son dönemde yaşanan tepki sürecinin yerini Jackson Hole öncesi kısmi kâr satışlarına bıraktığı görüldü. Borsa İstanbul'da ise endeks yeniden 10 binin altına sınırlı bir gerileme kaydetti.

Fed tutanaklarında da Eylül ayında faiz indirimini destekleyen görüşlerin yer alması ise küresel borsalara alım getirdi. Borsa İstanbul'da da bir miktar satış ve para çıkışı etkili oldu. BIST- 100 endeksi de yeniden 9.900 seviyelerini gördü. Ve küresel piyasalar tarafından takip edilen Jackson Hole Sempozyumu da başladı.

Haftanın son işlem gününde küresel risk iştahı, Japonya'da açıklanan ve manşet rakamda beklentileri aşan enflasyon verileri sonrası karışık bir görünüm sergiledi. Ayrıca ABD'de Jackson Hole Sempozyumu'nda TSİ 17:00'de Fed Başkanı Jerome Powell'ın vereceği mesajlara kilitlenen bir piyasa ortamı etkili oldu. Üç haftadır 9.700 – 10.200 bandında yatay bir seyir izleyen BIST'te, işlem marjının giderek daraldığı görüldü. Analistler, yakın zamanda Jackson Hole'da verilebilecek mesajlar dışında Borsa İstanbul'u hareketlendirebilecek ve belirgin bir yöne yönelim getirebilecek bir başlık olmadığını hatırlatıyor.

Mevcut gündem maddeleri ışığında hisse seçiminde çeşitlendirme yapmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, Borsa İstanbul'da hala enflasyonun üzerinde getiri elde etmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Değerlemelerin ise 12.500 – 13.000 aralığına işaret ettiğini kaydeden uzmanlar,

enflasyonun üzerinde getiri elde etmek amacı ile hisse seçiminde ön plana çıkan başlıklara dikkat edilmesini öneriyor. Analistler, bu kapsamda enflasyonun üzerinde getiri potansiyeline sahip 28 hisseye dikkat çekiyor.

"12.000 SEVİYELERİ HALA MASADA"

Bu hafta ABD tarafında büyüme, çekirdek enflasyon verileri, dayanıklı tüketim malı siparişleri, Avrupa tarafında ise enflasyon verileri, yurt içinde ticaret dengesi, imalat güveni ile kapasite kullanım oranı verilerinin açıklanacağını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; ayrıca küresel bazda başta FED olmak merkez bankacılarının açıklamaları ile Ortadoğu ve Rusya/Ukrayna hattında jeopolitik gelişmelerin önemli olacağını söylüyor. Geçtiğimiz haftalarda beklentilerin altında gelen ABD istihdam ve enflasyon verilerinin resesyon kaygısı yaratması üzerine, özellikle ABD tarafından yeni gelecek verilerin önem arz ettiğini kaydeden Coşar, "Eğer veriler düşük gelir ve ekonomik yavaşlamaya tekrar işaret ederse, bu piyasalar üzerinde hareketlilik yaratabilir" diyor.

Bu sene içinde endekste 12.000 seviyelerinin hala masada olduğunu, ancak hem yurt dışı gelişmeler, hem de faizlerin yüksek olmasının aynı zamanda yılın ikinci yarısında iç talepte yavaşlama beklentisinin borsayı olumsuz etkilediğini de ifade eden Coşar, "9.700 endeksin destek aldığı seviye. Bunun aşağısında 9.300 seviyesi, yani 200 günlük haraketli ortama ana destek, bu seviyeye kadar geri çekilme olursa sürpriz olmaz. Mevcut durumda borsadaki görünüm çok güçlü değil. Ancak dramatik ve uzun soluklu bir gerileme beklemiyorum. Bu seviyeye yaklaşılan yerler kademeli toplama bölgesi. Diğer yandan borsanın toparlanması için 10.150 seviyesini aşması lazım. Önümüzdeki dönem mümkün olmakla beraber, şu an kısa vade için endeks çok güçlü görünmüyor" diyor.

"ENFLASYON YILI YÜZDE 40-45 ARASINDA TAMAMLAR"

Bu sene enflasyonun yılı yüzde 40-45 arasında bir rakamla tamamlayıp, ertesi sene yüzde 20'lerin mümkün olacağını düşünen Coşar, tek haneye dönebilmek için daha zaman olduğunu söylüyor. Coşar, "Eğer beklenmeyen bir yavaşlama ya da resesyon olmaz ise enflasyon gerilese bile yüksek enflasyon dönemi bu sene ve önümüzdeki sene devam edecek. Hesapları buna göre yapmakta fayda var. Burada daha önceki dönemlerde düşük faizden kredi kullanmış, finansman bulmuş kişi ve kurumlar avantajlı. Borçlarının reel değeri azalmaya devam edecek, yani borçlarını bir nevi enflasyon ödeyecek. İstenmeyen bir durum olmakla beraber ekonomide dramatik bir yavaşlama olursa, enflasyonun daha hızlı geri geldiğini görebiliriz. Ancak bu ana senaryo değil" yorumunu yapıyor.

"ÇEŞİTLENDİRME YAPILMALI"

Borsada enflasyonun üzerinde getiri elde etmenin mümkün olduğunu da kaydeden Coşar, konuya yönelik görüşlerini şöyle özetliyor: "Mesela mevcut koşullar altında mevduat faizlerinden enflasyon üzeri getiri elde edilebiliyor. Ancak bu borsada şu anda çok kolay değil. BIST- 100 endeksi sene başından bu yana yaklaşık yüzde 45 getiri elde ettikten sonra bir düzeltme yaptı ve şu an sene başına göre yüzde 33 artıda. Yılın diğer aylarında bir miktar daha getiri sağlayabilir, seneyi enflasyonun üzerinde bir getiri ile tamamlayabilir. Ancak yılın ikinci yarısı itibari ile hesaplarsak enflasyonu geçmesi pek kolay değil. Tabi seçici olmak kaydıyla, 2024 ve 2025 bilanço ve sektörel beklentileri olumlu, fiyat çarpanları çok yüksek olmayan, mali ve likidite değerlerinde sorun bulunmayan, pozitif nakit akışına sahip, şirketlerden oluşacak bir portföy ile enflasyonun üzerinde getiri sağlamak mümkün. Ayrıca sanayi endeksi yıl başından bu yana hem borsa genelinden hem de bankalara göre olumsuz performans gösterdi. Sanayi hisselerine olası bir yönelim şu an olmamakla beraber takip edilmeli."

Bu kapsamda gıda, içecek, gıda perakende, perakende, telekomünikasyon, sigorta, havacılık ayrıca son dönem fiyat düzeltmesine uğrayan otomotiv ve rafinaj ile GYO sektörünün enflasyon üzerinde getiri potansiyeline sahip olduğunu da kaydeden Coşar, "Özellikle bu sektörlerdeki geri çekilmeler alım fırsatı olarak kullanılabilir. Ayrıca sektörel değil ama hisse bazlı fırsatlar oluşabilir. Ancak çeşitlendirme yapılmalı" diyor.

Coşar, enflasyon üzerinde getiri potansiyeline sahip ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere TSKB, Yapı Kredi, Koç Holding, Brisa, Anadolu Grubu Holding, Enka Holding, Ford Otosan, Tofaş Oto Fabrikaları, Türk Traktör, Migros, Şok Marketler, BİM Birleşik Mağazalar, Mavi Giyim, Suwen Tekstil, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Türk Telekom, Logo Yazılım, Aksa Akrilik, Şişe Cam, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Pegasus, Torunlar GYO, Anadolu Sigorta ve Türkiye Sigorta hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"YAPI KREDİ'Yİ EKLİYORUZ"

Gedik Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri, model portföyüne Yapı Kredi'yi eklediğini açıkladı. "Yapı Kredi'yi 3.çeyrekte TL kredi getirilerindeki iyileşmeye bağlı olarak çekirdek marjlarda güçlü toparlanma beklentimiz sebebiyle model portföyümüze ekliyoruz" diyen Gedik Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri, "Ayrıca 4.çeyrekte faiz indirim döngüsünün başlaması beklentimiz sektör marjlarını ileriye dönük olarak da destekleyecektir. Hisse özel benzerlerinin sene başından beri ortalama yüzde 32'lik endeks üzeri performansına kıyasla sene başından beri endeksin yalnızca +%21 üzerinde performans gösterdi. Hisse 2024 ve 2025 beklentilerimize göre sırasıyla 6.0-2.2x F/K ve 1.2-0.8 PD/DD ile işlem görmekte" açıklamasını yaptı.

"ALARKO EN BEĞENDİĞİMİZ HİSSELER ARASINDA"

Ata Yatırım, Alarko Holding'i en beğendiği hisseler listesine ekledi. Ata Yatırım, araştırma departmanı yetkilileri yaptığı değerlendirmede "Alarko Holding'i en çok tercih edilenler listemize ekliyoruz. Güncellenmiş NAV değerlememize dayanarak, hedef fiyatımızı 131 TL'den 164 TL'ye yükselttik, bu da yüzde 66 yukarı yönlü potansiyele işaret ediyor. Bu nedenle, notumuzu "Outperform "a yükseltiyoruz. Şirket hisseleri son 6 ayda yüzde 25 değer kaybetti. BIST-100 endeksinin yüzde 31 altında performans göstermesi, bize göre mevcut seviyelerde iyi bir giriş fırsatı anlamına geliyor" yorumunu yaptı.

Şirketin tarım, havacılık ve batarya üretimi alanlarındaki uzun vadeli dönüşüm planlarını oldukça cazip bulduklarını da kaydeden Ata Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, bunun da daha dengeli ve daha az riskli bir portföy yapısı sağlayacağını belirtiyor. Ata Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "Enerji segmentinin NAV içindeki payı şu anda yüzde 80 civarında olsa da, NAV içindeki toplam payının yüzde 35'e ulaşması beklenen tarım, havacılık ve pil üretimi ile 2030 yılına kadar yüzde 50'nin altına düşmesini bekliyoruz. 2Y24E'de finansallarda iyileşme, daha yüksek elektrik tarifeleri ve tarım, havacılık veya pil üretimi işinde yeni yatırımlara ilişkin potansiyel haber akışının katalizör görevi görmesi muhtemeldir."

"THY'DE HEDEF FİYATIMIZI DEĞİŞTİRDİK"

QNB Finansinvest araştırma departmanı yetkilileri ise THY hissesinde güçlü performansın devam edeceğini belirterek, turizmdeki canlanma ve kârlılık artışıyla hisse için hedef fiyatını yukarı yönlü revize ettiğini açıkladı.

Buna göre QNB Finansinvest araştırma departmanı yetkilileri, THY için hedef fiyatını 310 TL'den 450 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "endeks üstü getiri" olarak korudu.

Şirketin güçlü performansının devam edeceğini belirten QNB Finansinvest araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik "THY'nin büyüme potansiyeli ve mevcut ekonomik ortamda rekabet avantajlarının altını çizmek isteriz. Özellikle turizm sektöründeki toparlanma ve artan dış hat yolcu talebi, şirketin gelir artışını destekleyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. THY'nin güçlü finansal performansı sürdürülebilir. Şirketin maliyet yönetimindeki başarısı ve kapasite artırımı, kârlılığın yüksek seviyelerde kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda, artan yakıt fiyatlarına rağmen verimli maliyet yönetimi sayesinde marjlarda baskı yaşanmaması bekleniyor" yorumunu yaptı.

Yeni hedef fiyatın, hissenin mevcut seviyelerine kıyasla çift haneli yükseliş potansiyeli sunduğunu da kaydeden QNB Finansinvest araştırma departmanı yetkilileri, "Bu yükselişin arkasındaki temel sebepler ise artan kârlılık, turizmdeki canlanma ve şirketin büyüme stratejilerinin etkin bir şekilde uygulanması olarak sıralanabilir. Öte yandan küresel ekonomik belirsizlikler, rekabetin yoğunlaşması ve olası makroekonomik dalgalanmalar önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Ancak, şirketin güçlü nakit akışı ve borçluluk seviyesinin kontrol altında tutulması bu riskleri dengeleyici unsurlar olarak ön plana çıkıyor" dedi.

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"Aksa Akrilik'in 2025 yılında devreye alınması beklenen yatırımları var"

AKSA AKRİLİK: Şirketin satışları 2024 ilk yarıda enflasyona göre düzeltmiş verilere göre yüzde 11 azalarak 13 milyar 577 milyon TL, FAVÖK nerdeyse değişmeyerek 2 milyar 328 milyon TL, net kar ise finansman ve vergi giderlerindeki azalma ile yüzde 553 artarak 746 milyon TL oldu. Şirketin pazar payı küresel yüzde 25, yurt içi yüzde 85 seviyesinde olup, kapasite kullanım oranı yüzde 92. Yani şirketin rekabet ve fiyatlama üstünlüğüne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aksa Akrilik düzenli olarak temettü dağıtıyor. Şirketin 2025 yılında devreye alınması beklenen yatırımları bulunuyor. Ayrıca başta karbon elyaf olmak üzere teknik elyafta büyümesi bekleniyor. Uygulanan ekonomik programın faizlerin yüksek olması ancak kurun enflasyon kadar yükselmemesi, TL'nin reel anlamda değer kazanması ve özellikle tekstil sektörünün bundan olumsuz etkilenmesine rağmen şirketin satışlarının ve marjlarının büyük ölçüde dayanıklı olduğunu görüyoruz. Son 2-3 yıldır borsa geneline göre negatif ayrışan şirketin uygun konjektüre gelince pozitif ayrışabileceği göz önünde bulundurulmalı ve açıklayacağı finansal tablolarda kar marjlarının seyri incelenmeli. Orta ve uzun vade de fırsat verebilir. Şirket hissesinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

LOGO YAZILIM: Şirketin 2024 ilk yarıda enflasyona göre düzeltilmiş verilere göre satışları yüzde 19 artarak 2 milyar 276 milyon TL, FAVÖK yüzde 25 artarak 827 milyon TL, net kar ise özellikle finansal giderlerin etkisi ile yüzde 36 azalarak 190 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kardaki gerileme kur farkı gelirlerinin azalması ve faiz giderlerinin artmasından kaynaklanmakta. Bununla beraber şirketin brüt kar ve FAVÖK marjı önceki seneye göre yükselmiş olup, şirketin net nakdi bulunuyor. Şirketin kar marjlarının yükselmesi olumlu olarak değerlendirilebilir. Ayrıca müşteri sayısı ve tekrarlayan gelirleri büyümeye devam ediyor. Tabana yayılan ve çeşitlendirilmiş müşteri portföyü, şirketin büyümeye devam etmesi, toplam gelirler arasında tekrarlayan gelirlerin yüzde 72 olması ve gelir yapısının istikrarlı olması, küresel ve ulusal bazda dijitalleşme eğilimi ve bununla ilgili regülasyonlar şirketin beğendiğimiz yönleri. Öte yandan şirket hisse geri alım programı uyguluyor. Şirketin hisse senedi fiyatı son yıllarda borsa geneline göre negatif, bu sene haziran itibari ile pozitif ayrışmaya başladı. Kar marjlarında yükseliş devam ederse pozitif ayrışma devam edebilir. Logo Yazılım hissesinin portföylere eklenmek yada ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

FORD OTOSAN: Yılın ilk yarısında şirketin yurt dışı satış adedi yüzde 1 artarken, yurt içi satış adedi 19 azalarak toplamda satış adetleri yüzde 5 gerileyerek 241.404 adet oldu. Ancak 2024 ikinci çeyrek özelinde baktığımızda yurt dışı satışların yüzde 11, yurt içi satışların ise yüzde 34 azaldığını görüyoruz. Yani satışlarda azalmanın ikinci çeyrekte başladığını görüyoruz. Özellikle euro bölgesinde yavaşlama, yurt içinde sıkı para politikası nedeni ile otomotiv satışlarındaki azalma şirketin satış adetlerinde kendini gösterdi. Mevcut iç talepteki yavaşlama görünümü altında şirketin satış adetlerinde önümüzdeki iki-üç çeyrekte de azalmanın devamı beklenebilir. Bilanço bazlı baktığımızda şirketin satışları yılın ilk 6 ayında yıllık yüzde 5 azalarak 241 milyar 404 milyon TL, FAVÖK yüzde 32 azalarak 18 milyar 2 milyon TL, net kar ise yüzde 19 azalarak 15 milyar 702 milyon TL oldu. Şirketin mevcut durumda yaklaşık 750 bin senelik yatırım kapasitesi var. Ancak 2025 yılı özellikle 1 tonluk ticari araç yatırımı ile beraber kapasitenin 950 bin üzerine çıkması bekleniyor. Şirketin elektrikli araç dönüşümü devam ediyor. Satışlarının yüzde 75'ten fazlasını yurt dışına yapıyor. Ford Otosan'ın ticari araç üretmesi özellikle Çin'den beklenen rekabete karşı nispeten dayanıklı olmasını ayrıca satışlarının yurt dışına yapılması içerideki talep koşullarına karşı nispeten dayanıklı olmasını sağlıyor. Şirketin satışları bu sene azalmakla beraber hisse fiyatı gerileyerek bunu fiyatladı. Hissenin çarpanları makul seviyelerde. 2025 yılında faizlerin gerileyip piyasanın canlanması ve yeni yatırımların devreye alınması durumunda şirketin satışları tekrar toparlanabilir. Şirket hissesinin bu fiyatlardan ilgi çekici olacağını düşünüyoruz. Ford Otosan hissesinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Enflasyonun üzerinde getiri elde etmenin şartları;

BIST- 100 endeksinin yılın diğer aylarında bir miktar daha getiri sağlayarak seneyi enflasyonun üzerinde bir getiri ile tamamlayabileceğini belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; bu kapsamda geride kalmış sanayi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor. Coşar; enflasyonun üzerinde getiri elde etmek için şu başlıklara dikkat edilmesini öneriyor:

*Öncelikle seçici olmak gerekiyor.

*2024 ve 2025 bilanço ve sektörel beklentileri olumlu olmalı.

*Fiyat çarpanları çok yüksek olmamalı. İskonto göz önünde bulundurulmalı.

*Mali ve likidite değerlerinde sorun bulunmamalı.

*Pozitif nakit akışına sahip olmalı.

Borsa İstanbul'da gong Gündoğdu Gıda için çaldı

Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri A.Ş geçen hafta (22 Ağustos 2024) Borsa İstanbul'da gerçekleştirilen gong töreni ile Ana Pazar'da 'GUNDG' koduyla işlem görmeye başladı.

Törende konuşan Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, şunları söyledi: "Gündoğdu Gıda, uzun yıllara dayalı tecrübesiyle güven veren, ürünlerinin kalitesiyle ve yenilikçi yaklaşımıyla başarıyı yakalayan köklü bir şirketimiz. Gündoğdu Gıda, halka arzdan elde ettiği gelirle sürdürülebilir bir büyümeyi sağlamayı hedefliyor. Bugün Borsamızda işlem görmeye başlayarak, bir yandan kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atarken, diğer yandan marka değerini de güçlendirecektir. Gündoğdu Gıda'ya hoş geldiniz diyorum."

Gong töreninde konuşan Gündoğdu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zülküf Kopuz ise, "Bugün burada olmamızın nedeni yaklaşık 600 bin yatırımcının güvenini sağlayarak Gündoğdu Gıda'nın halka arzını başarıyla tamamlamamızdır. Biliyoruz ki şirketimizin halka arzına katılan yatırımcılar gibi bundan sonraki süreçte borsadan hisse senedimizi alacak yatırımcılar da bize inanarak bu yatırımları gerçekleştirecek. Biz de Gündoğdu Gıda olarak önümüzdeki dönemde atacağımız tüm adımları bu gerçeği aklımızdan hiç çıkarmadan gerçekleştirecek ve küçük yatırımcıların haklarını ve çıkarlarını her şeyin önünde tutacağız" diye konuştu.

Gündoğdu Gıda Genel Müdürü Hakan Tokgöz ise 49 yıllık geçmişlerine çok önemli başarılar sığdırdıklarını ve halka arzla birlikte başarılarını taçlandırdıklarını söyledi. Manisa Salihli'de bulunan üretim tesisi ve Ödemiş'te bulunan süt toplama merkezi ve 200'ü aşkın çalışanı ile gıda sektörüne değer kattıklarını ifade eden Tokgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurulduğumuz günden bu yana çiftlikten sofraya kalite anlayışımızla tüketicilerimizin güvenini kazandık ve öz sermayeyle büyüdük. Halka arzdan elde edeceğimiz geliri de öncelikle işletme sermayemizi güçlendirmek için kullanacağız. Bu sayede bir taraftan üretim kapasitemizi artırırken, diğer taraftan da pazar payımızı genişletip, kurumsallaşma sürecimizi hızlandıracağız."

Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. halka arzında "Borsa'da Satış – Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi" ile 15 – 16 Ağustos 2024 tarihlerinde 1 TL nominal değerli pay için 35.00 TL'den talep toplandı. Halka arzda sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla halka arz edilen 10.000.000 TL nominal değerli payların tamamı satıldı. Toplam halka arz büyüklüğü 350.000.000 TL olarak gerçekleşti. Borsa İstanbul tarafından paylaşılan verilere göre; halka arzda toplam filtre edilmemiş veriler baz alındığında 10.000.000 adet emir ile satışa sunulan adedin 3.53 katına denk gelen 35.380.927 adet nominal değerli paylar için 1.238.332.445 TL tutarlı talep geldi. Dağıtım sonucunda 599.321 adet yatırımcıya 10.000.000 TL nominal değerli payların satışı gerçekleştirildi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil, yurt dışındaki yerleşik bir firmayla toplam 10 milyon dolar tutarlı ihracat satış sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Öte yandan Rubenis Tekstil, mevcut yatırımları hakkında bilgi verdi. Buna göre, 100 milyon dolar yatırım ile 100 bin metrekare kapalı alana sahip üç entegre fabrika kurulumunun tamamlandığını ve günlük 50 ton kumaş üretim kapasitesine ulaştığını, kumaş boya ve apre fabrikası yatırımının üretimine başlamasının ardından yurt dışından ithal edilen örgü kumaş makinelerinin kurulumunun tamamlanarak fabrikanın örgü kumaş üretim kapasitesini yüzde 80 oranında arttırdığını duyurdu.

KALEKİM: Kalekim, GES 1 için TEDAŞ ile kabul işlemlerinin tamamlandığını, yüzde 100 kapasite ile çalışmaya başladığını açıkladı.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, Milli Savunma Bakanlığı Mürted Hava Meydan Komutanlığı ile çevre güvenlik kamera sistemi projesi kapsamında 21.5 milyon TL tutarında sözleşme imzaladığını açıkladı.

PASİFİK GYO: Pasifik GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 1.55 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53 daraldı.

AKFEN GYO: Akfen GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 850 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 200 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 56 daraldı.

TURKCELL: Turkcell, 2Ç24 finansal sonuçlarını 12 Eylül tarihinde açıklayacağını duyurdu.

ALARKO GYO: Alarko GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 61 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 4 milyon TL net kar bildirmişti.

DENİZ GYO: Deniz GYO, Muğla ilinde bulunan arsasının 37.7 milyon TL bedelle satıldığını duyurdu.

BIG CHEFS: Big Chefs, 2Ç24 finansal sonuçlarında 55 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 75 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 daraldı.

BRISA BRİDGESTONE: Brisa Bridgestone, 2Ç24 finansal sonuçlarında 109 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 649 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 843 milyon TL net kar bildirmişti. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.4 oranında azalış gösterdi. 6A24'te yurtiçi lastik satış tonajı yıllık bazda yüzde 2 artış gösterirken, ihracat tarafı ise yüzde 5 azalış gösterdi. Şirketin lastik üretim miktarı ise adet bazda 6A24'te bir önceki yıla göre yüzde 5 artış gösterdi. Tonaj bazında üretim miktarında ise 6A23' göre yüzde 2 azalış kaydetti.

EGE PROFİL: Ege Profil Ticaret ve Sanayi, 2Ç24 finansal sonuçlarında 210 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin net karı bir önceki çeyreğe göre yüzde 10.5 oranında azalış gösterirken, bir önceki yılın aynı döneminde ise 459 milyon TL net kar bildirmişti. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalış gösterdi.

KORDSA: Kordsa, 2Ç24 finansal sonuçlarında 42 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket bir önceki çeyrek 34 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 83 milyon TL net zarar bildirmişti. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artış gösterdi.

MLP SAĞLIK: MLP Sağlık, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 21 üzerinde 1.05 milyar TL net kar bildirdi. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 54, yıllık bazda ise yüzde 53 arttı.

TEKNOSA: Teknosa, 2Ç24 finansal sonuçlarında 561 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 156 milyon TL net kar bildirmişti. Finansman giderleri ve kredi kartı komisyonlarındaki artış net karı baskılayıcı oldu.

GIPTA OFİS: Gıpta Ofis, EKAP Elektronik Kamu Alımları Platformu'nda yapılan ihale sonrasında 411.9 milyon TL tutarındaki ihalenin uhdesinde kaldığını bildirdi.

KOLEKSİYON MOBİLYA: Koleksiyon Mobilya, katılmış olduğu ihalede 1.olduğunu bildirdi. İhale baz bedeli 280 milyon TL olarak gerçekleşti.

INDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar, E.N.D. Alüminyum Metal Makina Kimya Sanayi ve Tic. Ltd. Şirket'ine ait olan Gebze ilçesi'nde 9.182,13 metrekarelik yüzölçümüne sahip arsayı 124.7 milyon TL'ye satın alındı.

E-DATA TEKNOLOJİ: E-Data Teknoloji, çıkarılmış sermayesini 135 milyon TL'den 405 milyon TL'ye artırma kararı aldığını açıkladı.

MİGROS: Migros, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 66 altında 604 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 51, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 60 azaldı.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 27 altında 4 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 26, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 38 arttı.

CARREFOURSA: CarrefourSA, 2Ç24 finansal sonuçlarında 808 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 171 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 155 milyon TL zarar bildirmişti.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polietilen, konkordato başvurusu yapması sebebiyle Yakın İzleme Pazarı'na alındı.

KOZA: İpek Holding, İpek Doğal Enerji ve Koza Anadolu Metal dahil 12 şirketin sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamının, ana ortaklık -iştirak ilişkileri de korunmak suretiyle bir bütün halinde TVF'ye aktarılmasına karar verildi.

ACISELSAN: Acıselsan, 2Ç24 finansal sonuçlarında 8 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 9 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 19 milyon TL net kar bildirmişti. Satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit kaldı.

ADEL KALEMCİLİK: Adel Kalemcilik, 2Ç24 finansal sonuçlarında 54 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 38, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54 daraldı.

ALBARAKA TÜRK: Albaraka Türk 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 22 üzerinde 1.48 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 34, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 51 arttı.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, 2Ç24 finansal sonuçlarında 20 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 431 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 532 milyon TL net kar bildirmişti. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 azalış gösterdi.

AVRUPAKENT GYO: Avrupa Kent GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 4.7 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 39 arttı.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisine paralel 5.4 milyar TL net kar bildirdi. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 99, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 126 arttı. Coca-Cola İçecek, 2024 yılı için revize edilmiş beklentilerini paylaştı. Şirket, Orta Doğu'daki hassasiyetler ve alım gücündeki düşüş nedeniyle satış hacmi büyüme beklentisini "orta-tek haneli büyüme"den "yatay-düşük-tek haneli büyüme"ye revize etti. Kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyüme beklentisi de "düşük 40'lı yüzdelerden" "düşük 30'lu yüzdelere" çekildi. FAVÖK marjı beklentisi ise 2023 yılına göre "hafif düşüş-yatay" olarak güncellendi.

ÇELEBİ: Çelebi, 2Ç24 finansal sonuçlarında 609 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde19, yıllık bazda yüzde 28 arttı.

AKÇANSA: Akçansa, 2Ç24 finansal sonuçlarında 671 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 2 milyon TL net kar bildirirken, 2Ç24 döneminde açıklanan net kar bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 43 daraldı.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 43 üzerinde 6.36 milyar TL net kar bildirdi. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 36, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 159 arttı.

İŞ GYO: İş GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 2.56 milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 112 milyon TL zarar açıklarken, açıklanan net kar bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 25 daraldı.

ŞEKER GYO: Şeker GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 93 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 171 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 715 milyon TL net kar bildirmişti.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Vestel Beyaz Eşya, 2Ç24 finansal sonuçlarında 1 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 668 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 637 milyon TL net kar bildirmişti. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde16.3 azalış gösterdi.

VERUSATÜRK: Verusaturk, 2Ç24 finansal sonuçlarında 181 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 495 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 2.3 milyar TL zarar bildirmişti.

ZİRAAT GYO: Ziraat GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 244 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 209 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 77 daraldı.

AYGAZ: Aygaz yüzde 50 iştiraki Bangladeş'te kurulu United Aygaz şirketinin 14 milyon dolar tutarındaki sermaye arttırımına 7 milyon dolar nakden iştirak edeceğini duyurdu.

IC ENTRA YENİLENEBİLİR ENERJİ: IC Enterra Yenilenebilir Enerji, 136 MW kapasiteli YEKA Erzin-2 GES santralinin bu ay sonundan itibaren yıl sonuna kadar kademeli olarak devreye alınacağını duyurdu.

BİZE ULAŞIN