Yapay zekanın önerdiği 5 hisse

Yıl sonuna doğru yeni zirveler bekleyen analistler, hisse seçiminde yapay zekadan faydalanılabileceğini hatırlatıyorlar. Nitekim BIST-30 hisselerinin haberimizi hazırladığımız sırada sadece 10 tanesi bilançosunu açıklamıştı. Yapay zekanın ise bunların içinden 5 tanesinin portföylere dahil edilmek üzere takibini önerdiği görülüyor…
21.08.2024 13:22 GÜNCELLEME : 22.08.2024 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da önceki hafta banka ve holdingler üzerinde yoğunlaşan baskı, özellikle Cuma günü çok etkiliydi. Borsa İstanbul yeni haftaya da bu negatif baskı ile başladı. (Bu yazı Para Dergisi'nin 18.08.2024 tarihli sayısına aittir)

Önceki haftayı 10 bin puanın altında kapatan BIST-100 endeksinde teknik görünümde bozulmanın devamı dikkat çekti. Öte yandan yurt dışında Rusya – Ukrayna arasında artan çatışmalar ile İran – İsrail gerilimi çerçevesinde yaşanan jeopolitik gelişmeler yakından takip edildi.

Analistler ise değerlemelerin halen 12 aylık ortalama BIST -100 endeks hedefinin 13.500 civarına işaret ettiğini söylüyor. Ancak sanayi üretimindeki yavaşlama, işsizlik oranındaki artış, TCMB'nin sıkı parasal duruşu koruma kararlılığı gibi etkenlerin değerlemeleri aşağı çekmesinden endişe ediliyor.

Borsa uzmanları, bu nedenle hisse senedi piyasalarında temkinli ve defansif kalınması gerektiğinin özellikle altını çiziyorlar.

Öte yandan hafta ortasında Borsa İstanbul'da kapanışa doğru gelen alımlarla kritik 9.700 desteğinden 9.900 üzerine tepki görüldü.

Bu arada Maymun Çiçeği (Mpox) hastalığına dair risklerin devam etmesine rağmen, pandemi riskinin düşük görülmesi havacılık sektör hisselerinde hafta ortasında satışlara neden oldu. Hafta sonuna doğru ise yüzde 5'lere varan tepki alımlarını gözlemledik.

Tüm bu gelişmelere rağmen analistler, yılın ikinci çeyreğine yönelik bilançoların da desteği ile hisse senedinin her daim portföylerde olması gerektiğini söylüyor. Bu noktada belirli dönemlerde konjonktüre göre hisse ağırlığının azaltılıp artırılmasının doğru olacağını vurguluyorlar. Bireysel yatırımcıların hisse yatırımına uzun vadeli bakış açısı ile yaklaşmasının, varlıklarını büyütmek açısından önem arz ettiğine dikkat çeken uzmanlar,

borsada enflasyon üzeri getiri elde etmenin de mümkün olduğunu belirtiyorlar.

Yıl sonuna doğru yeni zirveler bekleyen analistler, hisse seçiminde yapay zekadan faydalanılabileceğini de hatırlatıyorlar. Nitekim BIST-30 hisselerinin haberimizi hazırladığımız sırada sadece 10 tanesi bilançosunu açıklamıştı. Yapay zekanın ise bunların içinden 5 tanesinin portföylere dahil edilmek üzere takibini önerdiği görülüyor.

Borsa uzmanları, yapay zekanın piyasaya etki edebilecek tüm verileri dinamik bir şekilde analiz eden canlı bir yapı olduğunun, dolayısıyla yapılan tüm analizlerin, piyasanın koşullarına göre anlık olarak değerlendirildiğinin özellikle altını çiziyorlar. Dolayısıyla yapay zeka BIST-30 bilançoları yayınlandığında buradaki rasyoları analiz ederek fırsatları değerlendirirken, o anda global ölçekteki makro ekonomik verilerin etkisi veya ülkeler arasındaki olası politika değişikliklerinin piyasaya etkisini de değerlendirip yatırım kararlarını değiştirebiliyor. Yani yatırımcıların yerine piyasadaki tüm değişkenleri değerlendirip yeni tavsiyeler üretebiliyor. Bu nedenle analistler, söz konusu tavsiyelerin kısa ve orta vadeli olup, günün dinamiklerine ve yapay zekanın yeniden dengeleme (rebalance) parametrelerine göre değişim gösterebileceğini özellikle vurguluyorlar.

"YILSONUNA DOĞRU YENİ ZİRVELER GÖRÜLECEKTİR"

Sene başından itibaren yüzde 50'ye yakın bir yükseliş kaydeden endeksin gelen kar realizasyonları ile bugünlerde endeks getirisinin yüzde 30'lu seviyelere gerilediğini belirten Colendi Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, kısa vadede endekste 9500-10500 arası yatay bir seyir beklediklerini söylüyor. Enflasyondaki aylık düşüş eğiliminin hızlanmasıyla birlikte güçlenecek faiz indirim beklentilerinin son çeyrekte yeni bir trend başlatacağını düşündüklerini dile getiren Çalışır, yılı kapatırken TL bazlı yeni zirveler görüleceğini öngörüyor.

Yıl sonuna kadar endeks için 9.500'lü seviyelerin fırsat,12.500'lerin ise yıl içi zirve olabileceğini de kaydeden Çalışır, "2Ç24 finansal sonuçların açıklanması için son tarihler konsolide olmayan tablolar için 20 eylül olurken, konsolide finansal sonuçların son tarihi 30 Eylül olarak belirlendi. 14 Ağustos itibariyle Borsa İstanbul'da 65 şirket 2Ç24 finansal sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 500 şirket daha kalan sürede finansal tablo açıklayacak. Yılın ikinci çeyreğine yönelik bilançolarında desteği ile hisse senedinin her daim portföylerde olması gerektiğini düşünüyoruz. Belirli dönemlerde konjonktüre göre hisse ağırlığının azaltılıp artırılması doğru olacaktır ancak her daim portföylerde olmalıdır. Bunun ana sebeplerinden birisi gelişmekte olan ülke olarak Türkiye'nin büyüme potansiyelinden faydalanmak olarak düşünebilir. Bireysel yatırımcıların hisse yatırımına uzun vadeli bakış açışı ile yaklaşması varlıklarını büyütme açısından önem arz ediyor. Türkiye küresel büyüme ortalamalarının üzerinde büyüyen bir ülke olarak sanayisi ile yatırımcılar için uzun vadede fırsat oluşturuyor. Şu an içinde bulunduğumuz sıkı para politikasının bir süre daha devam edeceği ve pozitif reel faizin ciddi bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Ancak orta vadede faiz indirim beklentileri yeniden hisse senedi piyasalarına ilgiyi artıracaktır" diyor.

"BORSADA ENFLASYON ÜZERİ GETİRİ MÜMKÜN"
Çalışır,
borsada enflasyon üzeri getiri sağlamanın da mümkün olduğunu da dile getirerek, "Bu konuda en önemli 2 başlık ise birincisi enflasyonu hangi vadede yenmek istediğiniz ve beklediğiniz enflasyon değerinin ne olduğudur. Bunun en rahat dönemi trendin yukarı yönde olduğu dönemlerde gerçekleşse de hisse seçiminiz ve o dönem göstereceği reaksiyonlarda portföyünüzde fark oluşturabilir. Mevcuttaki enflasyonun düşüş beklentisi elbette borsadaki beklenen getiri oranını da aşağı yönlü çekecektir fakat önemli olan reel bir kazanç elde edebilmeyi başarabilmek. Piyasaların son dönemlerdeki dalgalanmalarına baktığımızda 9 -12 aylık yatırım periyoduna bakmak kaydıyla enflasyon üzeri getiri potansiyeli sunacağını düşünüyoruz. Bu zamanlama ise enflasyondaki kalıcı düşüşle beraber ekonominin resesyona girmeden tekrardan faizlerin düşmesiyle birlikte yatırımların artırılmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle önümüzdeki 6 ay enflasyon beklentilerinin kırılması ve kalıcı düşüşün sağlanması için önemli olmakla birlikte diğer 6 aylık periyotta hem küresel hem de TCMB'nin faiz indirimlerinin başlaması borsada canlanmayı meydana getirebilir. Yatırımcılar burada endeks performansına odaklanmak yerine var olan koşullarda hangi sektörlerin avantaj sağlayacağını bulmalı. Bu kapsamda doğru sektörlerden seçim yaparak yatırımcı alfa yaratabilir ve enflasyon üzeri getiri bulabilir" yorumunu yapıyor.
İçinde bulunduğumuz dönemde öz sermaye karlılığı yüksek, net nakit pozisyonu ve yüksek kar marjlarını koruyabilen şirket hisselerini tercih etmenin hem düşüşlerde defansif olarak az etkilenebilecek hem de yükselişe öncü edebilme potansiyelini sunan bir portföy oluşturma imkanı sunacağını da hatırlatan Çalışır, özellikle ekonomik koşulların sıkılaştığı dönemde talep esnekliği düşük sektör (gıda, sağlık, ilaç, savunma sanayii) hisselerinin fırsat oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

"HİSSE SEÇİMİNDE YAPAY ZEKADAN FAYDALANILABİLİR"

Bu noktada yapay zeka ile hisse analizine de dikkat çeken Çalışır, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Biz de Colendi Menkul olarak Magnus'un kendine has geliştirdiği makine öğrenimi algoritmaları ile ürettikleri hisse senedi modellerini farklı temalarda son kullanıcılara sunmak üzerine bir çalışma yapıyoruz. Böylelikle kullanıcılar hem yurtiçi hem de yurtdışı hisse senetlerine yatırım yaparken yapay zekanın gücünden de faydalanabilecek. Burada yapay zekanın aslında profesyonel bir portföy yöneticisi gibi çalıştığını fakat bir insanın analiz edebileceğinden çok daha fazla veriyi, çok daha hızlı bir şekilde değerlendirebildiğini söyleyebiliriz. Bu açıdan baktığımızda piyasaya etki edebilecek tüm verileri dinamik bir şekilde analiz eden canlı bir yapıdan bahsediyoruz. Dolayısıyla yapılan tüm analizler, piyasanın koşullarına göre anlık olarak değerlendiriliyor. Haliyle örneğin BIST-30 bilançoları yayınlandığında buradaki rasyoları analiz ederek fırsatları değerlendirirken, o anda global ölçekteki makro ekonomik verilerin etkisi veya ülkeler arasındaki olası politika değişikliklerinin piyasaya etkisini de değerlendirip yatırım kararlarını değiştirebiliyor. Yani yatırımcıların yerine piyasadaki tüm değişkenleri değerlendirip yeni tavsiyeler üretebiliyor. Tabii bu tavsiyeler kısa ve orta vadeli olup, günün dinamiklerine ve yapay zekanın yeniden dengeleme (rebalance) parametrelerine göre değişim gösteriyor."

Haberin hazırlandığı sırada BIST-30 içinde yer alan Akbank, Yapı Kredi, İş Bankası, Garanti BBVA, Koç Holding, Tofaş Otomobil, Ford Oto, THY, Pegasus ve Ereğli olmak üzere sadece 10 şirketin bilançosunu açıkladığını da kaydeden Çalışır, yapay zeka partneri Magnus AI'ın portföylere dahil edilmek üzere kısa ve orta vade için Enka İnşaat, Turkcell, BİM, Ford Otomotiv ve THY hisselerini seçtiğini söylüyor. Yine yapay zeka çıktılarına göre yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte BİM, Enka İnşaat ve Turkcell için yükseliş potansiyeli gördüğünü dile getiren Çalışır "Ancak bu elbette yarın bile değişebilir. Zaten piyasanın doğası gereği bu değişimlerin de yatırımcılara doğru şekilde yansıtılması gerekiyor. Dijital bir aracı kurum olarak rekabetin müşteri deneyiminde olduğunu görüyoruz. Magnus'la yaptığımız yapay zeka iş birliği ile de bu deneyim rekabetine ve sektörün dijital geleceğine katkı sağlamaya devam ediyoruz" diyor.

"DÖRT HİSSEYE 'AL' VERİYORUZ"

Deniz Yatırım dört hisseye 'al' verdi. Buna göre Deniz Yatırım araştırma departmanı, Sabancı Holding, Bigchefs, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel hisselerinde hedef fiyat açıkladı.

Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Sabancı Holding hissesinde hedef fiyatını 138.0 TL, Vestel'de hedef fiyatını 118.0 TL, Vestel Beyaz Eşya'da hedef fiyatını 28.27 TL, Bigchefs'de ise hedef fiyatını 52.46 TL olarak belirlediğini bildirdi. Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, bu dört hissede de tavsiyesini 'al' olarak koruduğunu açıkladı.

"EREĞLİ'DE HEDEF FİYATIMIZ 54.10 TL"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri ise Ereğli'de hedef fiyatını 54.10 olarak belirlediğini açıkladı. Şirketin 2Ç24'te 50.470 milyon TL satış geliri (yıllık: +%35), 6.388 milyon TL FAVÖK (yıllık: +%67) ve 4.386 milyon TL net kar (2Ç23: -3.999 milyon TL) açıkladığını hatırlatan Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, şirketin finansal verilerine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Ton başına FAVÖK 101 dolar ile 2Ç23'teki 141 doların altındadır. Nispeten güçlü satış hacmi (ve ihracat hacminin payı) ve kapasite kullanım oranı, geçtiğimiz yılın aynı çeyreğindeki oldukça düşük baz nedeniyle yıllık bazda finansalları desteklemiştir. Ancak ton başına FAVÖK baskısı devam etmiştir. Yıllık bazda kayda değer yukarı yönlü normalleşmeye rağmen, ton başına FAVÖK'teki çeyreklik bozulma ve esas olarak yüksek sermaye harcamalarından kaynaklanan negatif nakit akışı üretimi nedeniyle sonuçları sınırlı negatif değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bu görünüm borçluluk oranında bir miktar bozulmaya neden olmuştur. Yıllık bazda bir miktar toparlanma olsa da; bu aşamada sektör oyuncularının operasyonel nakit akışını canlandıracak güçlü bir makro katalizör henüz mevcut değildir. 3Ç23'te yatırım harcamaları hariç serbest nakit akışında önemli bir iyileşme görmemize rağmen 4Ç23, 1Ç24 ve 2Ç24'te bu seyir sürmemiştir. Dolar bazında satış gelirleri yıllık yüzde 4 artışla (çeyreklik: -%3) 1.56 milyar dolar olurken, satış hacmi yıllık yüzde 18 yükselişle (çeyreklik: -%1) 1.96 milyon ton olmuştur."

Sadullah ÇALIŞIR/ Colendi Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

"Enka hisseleri tarihsel çarpanlara göre yüzde 29 iskonto barındırıyor"

ENKA İNŞAAT: Şirket 2024 yılı 1. çeyrekte 18.2 milyar TL net satış, 2.9 milyar TL FAVÖK ve 4.7 milyar TL net kar açıkladı. Bu sonuçlar 2023 yılı 1.çeyrek ile kıyaslandığında satışlarda yüzde 4, FAVÖK'te yüzde 26 ve net karda ise yüzde 23 artışa işaret etti. Şirketin uzun dönemdir net nakit pozisyonunda olması ve bunun 2023 son çeyrekten sonra 2024 ilk çeyreğinde yüzde 18 artırarak 101.3 milyar TL'ye çıkarmasını oldukça pozitif buluyoruz. Enka toplam nakit ve finansal yatırımları ile 5 milyar dolar değerinde bir portföye sahip. Yatırımların yüzde 59'u yabancı devlet tahvillerinden ve yüzde 25'i ise hisse senetlerinden oluşuyor. Ağırlıklı döviz bazlı bu yatırımlar iş modelini destekleyici hedge pozisyonu olmasını sağlıyor. Şirket inşaat faaliyetlerinde bekleyen işlerde 5.04 milyar dolar ile bu zamana kadar en yüksek Backlog'unu barındırıyor. Ayrıca şirketin 2. çeyrekte 880 milyon euro ve 175 milyon dolarlık sipariş aldığını duyurmasıyla 6 milyar doları aşan iş potansiyeline sahip. ABD'de yapılacak seçim sonrasında Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılmasına yönelik yapılan açıklamaların şirketin mevcut ve yeni iş sözleşmeleri açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Son 4 çeyreklik verilerine göre şirket 15.01 F/K, 1.13 PD/DD çarpanları ile işlem görürken, son üç yıllık ortalamalar 21.3 F/K, 1.14 PD/DD seviyelerinde. Şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 4.6 rölatif getiri elde etmiş. Enka hisseleri tarihsel çarpanlara göre yüzde 29 iskonto barındırıyor.

TÜRK HAVA YOLLARI: Şirket 2024 yılı 2. çeyrekte 182.8 milyar TL satış, 34 milyar TL FAVÖK ve 30 milyar TL net kar elde etti. Bu sonuçları 2023 yılı 2. çeyreğe göre kıyasladığımızda satışlarda yüzde 70, FAVÖK'te yüzde 32 ve net karda yüzde 121 oranlarında artış sağlandı. Yeni nesil uçak sayısının payı yüzde 33'de kalırken toplam filo ise geçen yılın yarıyılında 419 dan 2024 yarıyılında yüzde 9.3 artarak 458'e ulaştı. Güçlü e-ticaret büyümesiyle şirketin performansında kargo gelirlerinin etkisi arttı. Son finansallarda şirket dünyada taşınan kargo ton kilometreye göre 3. sıraya yükselerek pazar payının yüzde 5.1'ine sahip. Yılın ilk 6 ayında yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 4.8 artarak 4.6 milyona ulaştı. Doluluk oranının ise 80 baz puanlık bir kayıp yaşayarak yüzde 80.8'e gerilediği görülüyor. Personel, yer hizmetleri ve amortisman giderlerindeki artışlar sebebiyle de marjlarda daralma meydana gelmişti. Mevsimsellik etkisiyle yılın güçlü çeyreğine giriş yapan Türk Hava Yolları'nın performans açısından endekse pozitif katkı sunmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yılın 3. çeyreğinde 2. çeyreğine göre dolar bazında ciro yüzde 22 artarak 6.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık -3% rölatif getiri elde etmiş. Küresel benzer şirketlere göre kıyasladığımızda sektör ortalaması 7.35 FD/FAVÖK çarpanına göre yaklaşık yüzde 40 iskontolu 4.3 FD/FAVOK ile işlem görüyor.
ÜLKER: Şirket bu hafta açıkladığı 2Ç24 finansalları ile birlikte yılın ilk yarısında ciroda yüzde 4 reel büyümeye ulaşarak 36.6 milyar TL hasılat elde ederken, aynı dönemde etkin maliyet yönetimi ile brüt karda yüzde 12 FAVÖK'te yüzde 9'luk büyüme elde etti. 2Ç24 çeyreklik sonuçlarda geçen yılın aynı dönemine göre şirket 2.4 milyar TL net zarar açıklarken, bu çeyrekte 1.26 milyar TL net kar elde etti. Şirket finansal sonuçlarının ardından düzenlediği tabloda 3Ç24'ün okula dönüş hikayesi ile birlikte en iyi çeyreği olacağını, son çeyrek içinde geçen yıla göre oldukça pozitif geçeceğini belirtti. Sene başından itibaren güçlü performansına rağmen, şirket son 4 çeyreklik sonuçlara göre 7.7 F/K, 5.9 FD/FAVÖK çarpanları ile işlem görüyor. Şirketin maliyet yönetimindeki başarısı ile birlikte marjlarındaki iyileşme, döviz hassasiyetinin azalması ve borç yapısının iyileşmesi şirketi beğenme sebeplerimiz arasında bulunurken, büyümeye ilişkin risklerin arttığı ortamda temel gıda olmasa bile defansif sayılabilecek konumda yer alıyor. Şirket 2024 sonu için TMS-29 dahil 85 milyar TL ciro ve yüzde 18.5 FAVÖK marjı beklentilerini korudu. Şirketin bu beklentilerini aşacağı öngörümüzle birlikte, bu oranlarda kalması halinde dahi prospektif FD/FAVÖK 4.5 seviyelerine geriliyor. Bu da küresel benzerlerinden oluşan sepete göreceli olarak yaklaşık yüzde 50 iskontoya işaret ediyor.

Halkbank, 2024'ün ilk yarısında 2.6 trilyon TL aktif büyüklüğe ulaştı

Halkbank, 86. yılının ilk yarısına dair finansal sonuçlarını açıkladı. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, yaptığı açıklamada, değer odaklı finansman modelleriyle müşteri portföyünü büyütmeye devam eden Halkbank'ın, 2024'ün ilk yarısında 1.2 trilyon TL'ye ulaşan ticari nitelikli kredilerinin yüzde 55'ini Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ'lere tahsis ettiğini belirtti.

Banka 2024 yılının ilk yarısında, aktif büyüklüğünü yüzde 18.9 artırarak 2.6 trilyon TL'ye yükseltirken, nakdi kredilerini ise yüzde 7.6 artırarak 1.4 trilyon TL'ye ulaştırdı. Halkbank'ın 2024 yılının ilk yarısında toplam kredileri yüzde 11 oranında artarak 2.1 trilyon TL'ye, mevduatı yüzde 15.4 artarak 2.2 trilyon TL'ye, öz kaynakları ise yüzde 6 oranında artış göstererek 136 milyar TL'ye yükseldi.

Arslan, "2024 yılının ilk yarısında KOBİ kredilerinde yüzde 7.2 büyüyerek sektörde KOBİ kredileri pazar payındaki liderliğimizi sürdürdük. İkinci çeyrekte KOBİ kredilerinin bireysel krediler hariç nakdi krediler bakiyesi içindeki payını yüzde 55'e taşıdık. Esnaf ve sanatkârın ekonomik gücünü artıran yenilikçi finansal çözümler ve kredi destekleri ile ülkemizin üretkenliğine ve ticari hayatına değer katan öncü banka olarak, esnaf kredi kullandırım tutarımızı bu yılın ilk yarısında 61 milyar TL'ye ulaştı" dedi.

Horoz Lojistik'in Çerkezköy Entegre Lojistik Tesisi faaliyete geçti

Horoz Lojistik, Tekirdağ-Çerkezköy Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında yeni bir entegre lojistik deposunu faaliyete geçirdi. 46.500 metrekare zemin yerleşim alanı üzerinde bütünleşik kullanıma uygun 4 holden oluşan modüler yapısı ile her türlü lojistik talebi karşılayacak şekilde tasarlanan bu tesisin; fulfillment hizmetleri yüksek teknoloji ile sunan e-Depoculuk, konvansiyonel depoculuk, e-ticaret lojistiği ve katma değerli hizmetlerin sunulduğu Horoz Lojistik'in Türkiye'deki en kapsamlı all in one deposu olarak konumlandığı açıklandı.

Yurtiçi Lojistik Grup Başkanı Birol Zengin, bu yeni yatırım hakkında şunları söyledi: "Perakendenin Omnichannel pazarlama stratejilerini destekleyecek altyapıların kurulduğu çok yönlü hizmeti, çoklu sipariş desteği ile güçlendirip firmaların maliyet ve stok optimizasyonu yapmasına destek olmak lojistik hizmet sağlayıcıların misyonlarından biri haline geliyor. Perakendenin güçlü markalarının B2B, B2C ve E-Ticaret kanallarında etkin stok yönetimi, hızlı ve doğru sipariş akışı, yüksek kalitede müşteri deneyimini Horoz Lojistik'ten alabileceği bir yapıyı daha güçlü teknolojiler ile bu tesiste sunmayı hedefliyoruz. Sektör ayrımını minimize eden, etkin pazaryeri operasyonları sunan, ölçek bağımsız hizmet alan tüm firmaların maliyetlerden iştiraki oranında pay alacağı ama hizmet kalitesinin üst düzey standartlarda oluştuğu bir operasyon sunmak Horoz Lojistik'in öncelikli hedeflerinden biri olacak. Bu yatırımla birlikte Horoz Lojistik'in yönettiği toplam operasyonel kapalı alan boyutu 622.043 metrekareye ulaşmıştır. Horoz Lojistik'in sürdürülebilirlik ve yenilikçilik ilkelerine bağlı olarak inşa edilen Çerkezköy Entegre Lojistik Tesisi, yeşil lojistik alanında da önemli kazanımlar sunacak. Tesisin çatısı, tamamen güneş enerjisi sistemleri (GES) ile kaplanmış durumda. Bu sayede depo, kendi enerjisini üreterek çevre dostu bir operasyon modeli sunacak ve sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunacak."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik 2Ç24 finansal sonuçlarında 14 milyon TL net kar açıkladı. Şirket bir önceki çeyrek 732 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 249milyon TL net zarar bildirmişti.

ÇİMSA: Çimsa 2Ç24 finansal sonuçlarında 1.28 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine paralel gerçekleşirken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 225 arttı.

EBEBEK: Ebebek, 2Ç24 finansal sonuçlarında 36 milyon net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 112 milyon TL zarar ile açıklamıştı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda ise %36 daraldı.

EREĞLİ: Ereğli, 2Ç24 finansal sonuçlarında 4.4 milyar TL ile piyasa beklentisinin yüzde 51 üzerinde net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 22 daralırken, şirket bir önceki yılın aynı döneminde 4 milyar TL zarar bildirmişti.

ICBC TÜRKİYE: ICBC Türkiye, 2Ç24 finansal sonuçlarında 54 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 115 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 832 milyon TL net kar bildirmişti.

İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir, 2Ç24 finansal sonuçlarında 2.8 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 36 daralırken, şirket bir önceki yılın aynı döneminde ise 1.62 milyar TL zarar bildirmişti.

ULUSAL FACTORİNG: Ulusal Faktoring, 2Ç24 finansal sonuçlarında 247 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 60, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 77 arttı.

YENİ GİMAT: Yeni Gimat GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarında 256 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 62 artarken, şirket bir önceki yılın aynı döneminde ise 1.43 milyar TL zarar bildirmişti.

ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Anadolu Grubu Holding, 2Ç24 finansal sonuçlarını 23 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

ŞİŞECAM: Şişecam, 2Ç24 finansal sonuçlarını 29 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

MEGA METAL: Mega Metal, 2Ç24 finansal sonuçlarında 213 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 54, yıllık bazda ise yüzde 565 arttı.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, 2Ç24 finansal sonuçlarında 76 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 317, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19 arttı.

YİĞİT AKÜ: Yiğit Akü, 2Ç24 finansal sonuçlarında 222 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 95 arttı.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, bağlı ortaklığı Alsim Alarko Sanayi'deki hisselerin satışı da dahil olmak üzere farklı stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi sürecini durdurma kararı aldığını açıkladı. Potansiyel yatırımcılarla yapılan görüşmelerin ardından, bu sürecin devam ettirilmemesine karar verildi.

ALCATEL: Alcatel, bir telekom şirketli ile telekom altyapı sistemlerinin tedariği ve kurulum hizmetleri çerçevesinde 5 yıl süreli 93 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı.

ALTIN KILIÇ: Altınkılıç, pay başına brüt 0.09 TL temettü dağıtma kararı aldı.

BIOTREND: Biotrend bağlı ortaklığı, İzmir'de bir yatırım için Cumhurbaşkanı Kararı ile yatırım yeri tahsisi aldığını duyurdu. İzmir Aliağa'da bulunan 544.870 metre kare büyüklüğündeki hazine taşınmazının 120.000 metre karelik kısmı için 49 yıllık irtifak hakkı tanındığını bildirdi.

BATIÇİM: Batıçim Çimento yüzde 3000 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 180 milyon TL'den 5.58 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

ENTERRA: Enterra, İtalya'da 57,6 MW kapasiteli RES projesi için başvuruda bulunulduğunu açıkladı. Proje ile arazi edinimi, ÇED ve lisans süreçlerinin tamamlanmasının ardından, 2026'da yatırıma başlanması ve 2027'de projenin devreye alınması planlanıyor.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, kazanmış olduğu 225.3 milyon TL büyüklüğündeki 1 bireysel portföyün ihalesinin devir ve temlik işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

GRAİNTÜRK TARIM: Grainturk Tarım, Grain Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk şirketinin paylarının tamamının bağlı ortaklığı olan Özova Tarım'a satılmasına karar verdi.

AGESA: Agesa, temmuz ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 11, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 95 artışla 1.25 milyar TL düzeyinde brüt prim üretimi gerçekleşti. 2024 yılının ilk 7 aylık döneminde, toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 101 artışla 7.73 milyar TL'ye ulaştı.

BANVİT: Banvit, 2Ç24 finansal sonuçlarında 1.2 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 65, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 399 arttı.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, 2Ç24 finansal sonuçlarını 28 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

EUROPOWER: Europower yüzde 200 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 220 milyon TL'den 440 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding, 2008 yılında katıldığı Başkent Doğalgaz özelleştirme ihalesiyle ilgili devam eden dava hakkında bir güncelleme yaptı. Şirket, 50 milyon dolar tutarındaki teminat mektubunun nakde çevrilmesine ilişkin davada, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararı değiştirdiğini ve davanın reddine karar verdiğini belirtti. Bu gelişmelerin, şirketin finansal tabloları ve faaliyetleri üzerinde bir etkisi olmayacağı ifade edildi.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, 211.8 milyon TL tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2024 yılı satış hedefinin yüzde 4.64'üne tekabül ediyor. Ek olarak şirket 8.7 milyon dolar bedelinde GES projesinin finansal kiralama yöntemiyle finanse edileceğini ve 60 ay vadede ödeneceğini duyurdu.

KLİMASAN: Klimasan, 2Ç24 finansal sonuçlarında 9 milyon TL zarar

açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 62 milyon TL zarar bir önceki yılın aynı döneminde ise 69 milyon TL net kar bildirmişti.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, kayıtlı sermaye tavanını 750 milyon TL'den 4 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

PENTA TEKNOLOJİ: Penta Teknoloji, 2Ç24 finansal sonuçlarında 21 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 63 milyon TL net kar bilidirmişti.

AFYON ÇİMENTO: Afyon Çimento, 2Ç24 finansal sonuçlarında 144 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 7 milyon TL net kar bildirirken, açıklanan net kar bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2 arttı.

BORUSAN YATIRIM: Borusan Yatırım, 2Ç24 finansal sonuçlarında 409.6 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 55 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 daraldı.

PEGASUS: Pegasus, 2Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin yüzde 66 üzerinde 4 milyar TL net kar çıkladı. Ciro beklentilere paralel açıklanırken, etkin maliyet yönetimi sayesinde net kar ve FAVÖK beklentinin üzerinde gerçekleşti. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 3.5 milyar TL zarar ile bildirirken, 2Ç24 döneminde açıklanan net kar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 108 arttı.

ÜLKER: Ülker, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 24 altında 1.26 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 46 daraldı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 2.5 milyar TL zarar bildirmişti.

BİZE ULAŞIN