Borsadaki düşüşün öne çıkardığı 33 hisse

Volatilitenin süreceğini düşünen analistler, negatif bir haber akışı olmadığı sürece aşağı yönlü marjları sınırlı, yukarı yönlü hareket alanını ise daha olası görüyor. Geri çekilmelerin “kademeli biriktirme” fırsatı olacağını belirten borsa uzmanları, portföy güncellemek ya da portföy oluşturmak üzere orta ve uzun vadeli olarak 33 hissenin takip edilebileceğini söylüyor…
15.08.2024 11:54 GÜNCELLEME : 15.08.2024 11:54

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya küresel borsalarda yaşanan sert değer kayıpları ile başladı. Hafta başında küresel piyasalarda Japonya etkisi devam ederken, BoJ Başkan Yardımcısı Uchida'nın "piyasaların istikrarsız olduğu ortamda faiz artırılmayacağı" mesajının, Tokyo başta olmak üzere Asya borsaları ve ABD / Avrupa vadelilerine alım getirdiği görüldü. Yine ABD'de Fed'den gelen mesajların da alımları desteklediği dikkat çekti. Haftanın ilerleyen günlerinde küresel risk iştahında genele yayılan bir toparlanma görüldü. Ancak jeopolitik riskleri artıran, İsrail'in bazı şehirlerinin hava savunma sistemleri aşılarak vurulduğu haberleri piyasaları baskıladı. Volatilitenin süreceğini düşünen analistler, yeni ve negatif bir haber akışı oluşmadığı sürece aşağı yönlü marjları sınırlı, yukarı yönlü hareket alanını ise daha olası görüyor.

Uzmanlar, 12 aylık değerlemeler üzerinden hesaplanan BIST -100 endeks hedeflerinin 13.500 / 14.000 bölgesine işaret ettiğinden, mevcut çalkantılı dönem sona erdiğinde Borsa İstanbul'un yeniden yatırımcı iştahını çekeceğini düşünüyor. Nitekim Borsa İstanbul'da özellikle hafta sonuna doğru 10 bin puanın üzerinde tutunma çabasının devam ettiği görüldü. "Endeks üzeri getiri" öngörülen şirketlerden oluşturulan bir portföyün orta – uzun vadeli perspektifte verim sağlayacağını öngören analistler, bu nedenle mevcut endeks seviyelerinde yaşanabilecek geri çekilmelerin "kademeli biriktirme" fırsatı olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Bu noktada borsa uzmanları, son dönemde borsadaki düşüşe rağmen portföy güncellemek ya da portföy oluşturmak üzere orta ve uzun vadeli olarak 33 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"ENDEKSİ DESTEKLEYEBİLİR"

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan Yenigün; Borsa İstanbul'da, üç hafta önce 11.250 civarından başlayan geri çekilmenin, endeks bazında getiri potansiyelinin sınırlı kalması ve 2Ç24 finansallarına dair zayıf beklentilerle açıklanabileceğini söylüyor. Ancak önceki hafta ve geçen haftanın ilk işlem günü yaşanan sert satışlarda ABD'de resesyon endişeleri, Japon Yeni'nde yaşanan değerlenmenin carry trade pozisyonlarında çözülme getirmesi ve Ortadoğu'da artan tansiyonun yarattığı paniğin etkili olduğunu belirtiyor. Yenigün; bu kapsamda ilk ikisine dair endişelerin yatıştığını, ancak jeopolitik konuları öngörmenin kolay olmadığının altını çizerek, volatilitenin süreceğini ve son dönemde yaşanan kayıpların telafisinin aynı hızda olmayacağını düşünüyor.

BIST- 100 endeksi için teknik açıdan 9.500 / 9.700 bandının kritik bir destek alanı olarak takip edilebileceğini dile getiren Yenigün; bununla beraber, yeni ve negatif haber akışları oluşursa daha aşağıda hangi seviyeler test edilebilir konusuna temel açıdan bakıldığında ve borsadaki şirketlerin, son bir yılda gördükleri en düşük çarpanlara (bankalar FD/DD, sanayiler FD/FAVÖK) gerilemesi halinde olası en düşük endeks değerinin 8.700'lerde olduğunu söylüyor. Yenigün, bu seviyelerin test edilmesini beklemese de, negatif gelişmelerin devamı halinde bu rakamların radara girmesinden endişe ediyor. Ancak son dönemde piyasaları baskılayan negatif gelişmelerin yatışması, Fed'den faiz indirim beklentilerinin sürmesi ve ek olarak likidite desteği ve değerleme bazlı getiri potansiyellerinin cazip seviyelere ulaşmasının endeksi destekleyeceğini hatırlatıyor.

"HEDEF 13.500-14.000"

BIST -100 için 13.500- 14.000 civarı endeks hedefleri hesaplanabildiğini kaydeden Yenigün, "Bu da 10 bin civarındaki endeks seviyeleri için yüzde 35 - 40 civarında endeks bazında getiri potansiyeli anlamına geliyor. Bu oranların, orta – uzun vadeli düşünen yatırımcılar için cazip olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, borsalardaki düşüşler, uzun vadeli düşünen yatırımcılar için biriktirme fırsatı sunuyor. Özellikle de ulaştırma, telekomünikasyon, çimento, yenilenebilir enerji şirketleri, gıda üreticileri ve perakendeciler orta – uzun vadeli perspektifte ön plana çıkıyor" diyor.

"BİRİKTİRME AMAÇLI ALIM FIRSATI SUNABİLİR"

Yenigün, BIST- 30 hisselerinin borsa genelinden ayrışan bir performans kaydetmediğini, BIST- 30 endeksinde zirveden en dip seviyeye TL bazında yaklaşık yüzde 13, dolar bazında yaklaşık yüzde 15 geri çekilme yaşandığının da altını çiziyor. Genel olarak hacimli ve likit şirketler olmaları nedeniyle bu tür zamanlarda BIST -30 şirketlerinin, riskten kaçış ve pozisyon azaltma tercihlerinin en yoğun hissedildiği şirketler olabileceğini de kaydeden Yenigün, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Endeks hisselerine kendi içinde baktığımızda Enka İnşaat, Koza Altın, Oyak Çimento, Gübre Fabrikaları ve Emlak Konut GYO'nun pozitif ayrıştığını, Tofaş Oto Fabrikaları, Ford Otosan, Kardemir, Akbank ve İş Bankası'nın ise negatif tarafta daha fazla baskı gördüğünü izliyoruz.

Yabancılar açısından, yüksek getiri potansiyeli sunan, fakat piyasa geneline gelen satış dalgasından negatif etkilenen şirketler orta – uzun vadeli perspektifle biriktirme amaçlı bir alım fırsatı sunabilir. Nitekim, son 2-3 haftalık dönemde, borsada bir momentum kaybı ve endekste gerileme olmasına karşın para girişi olan şirketler de görüyoruz."

"HİSSE SENEDİ MİKTARI ARTIRILABİLİR"

Borsalarda, dışsal ve geçici faktörlerle yaşanan gerileme dönemlerinin, uzun vadeli değerlemeleri açısından potansiyel sunan şirketlerde pozisyon biriktirme fırsatı olarak değerlendirilebileceğini de ifade eden Yenigün, "Bu sürece yüklü miktarda pozisyonla yakalanan yatırımcıların ise panik yapmadan soğukkanlı bir şekilde hareket etmeleri gerekiyor. Satış sürecinin temel sebeplerini doğru bir şekilde ortaya koyduktan sonra, portföyde bulunan şirketlerden bu sebeplerden negatif anlamda daha fazla etkilenebilecek olanları azaltıp, daha dirençli kalan hisselere bir rotasyon yapmak doğru bir tercih olabilir. Yatırımcıların portföylerinde ne oranda hisse senedi taşıyacakları ise risk profilleri ile ilgili bir konu. Dengeli profilde diyebileceğimiz bir yatırımcının bu tür dönemlerde çok aşırıya kaçmadan hisse senedi oranını bir miktar artırması uygun bir tercih olacaktır" diyor.

Yenigün son dönemde borsadaki düşüşe rağmen portföy güncellenmek ya da portföy oluşturmak üzere orta ve uzun vadeli olarak yatırımcıların Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Şişe Cam, Çimsa, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Kardemir, Aksa Enerji, Ülker, Tav Havalimanları, Türk Hava Yolları, Anadolu Grubu Holding, Koç Holding, Sabancı Holding, Enka İnşaat, Turkcell, Aselsan, Alarko Holding, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan, Otokar, Tofaş Oto Fabrikaları, Torunlar GYO, Akiş GYO, Akfen Yenilenebilir Enerji, Galata Wind, Aydem Enerji, Şok Marketler Ticaret, Teknosa ve Mavi Giyim hisselerini takip edilebileceğini söylüyor.

"FED'DEN ERKEN FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR"

ABD'de son istihdam verisinin önceki hafta geldiğini ve alarm zillerinin çaldığını belirten Sermaye Piyasaları Danışmanı Yunus Kaya, "Zira bugüne kadar her şey FED'in istediği gibi, onun öngördüğü patikada gidiyordu. 'Önümüzdeki iki yıl boyunca ekonomi yüzde 2 civarında büyür, işsizlik yüzde 4.1'i geçmez, enflasyon indikçe de faizi indiririm' diyordu. Ama önceki hafta işsizlik yüzde 4.3'e fırladı. FED faiz artışlarını bitirdiği Temmuz 2023'de yüzde 3.5 olan işsizlik oranı yılbaşında 3.7 idi. Bu veri sonrasında "resesyon" söylemleri arttı. FED'in faiz indiriminde geç kaldığı bu yüzden 18 Eylül, 7 Kasım ve 18 Aralık toplantılarında 0.25'den 3 indirim yapacağı beklentisi gitti, yerine 100 yada 125 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi geldi. Geçen pazartesi yaşanan çalkantıda acilen toplanıp indirsin deniliyordu da sonradan sakinledi biraz ortalık. FED'in bir sonraki toplantısına 38 gün daha var. Bu kadar sürede piyasalar yangın yerine dönerse, kendi tahminlerini aşan ekonomideki yavaşlamaya müdahalede geç kalıyor demek olacaktır. Hele Çarşamba günü gelecek TÜFE verisi beklentilerin çok altına inerse erken bir faiz indirimi toplantısı beklemek mantıklı olabilir. FED, bakalım öngörü hatasından nasıl dönecek?" yorumunu yapıyor.

"KOZA ALTIN'DA HEDEF FİYATIMIZI YÜKSELTTİK"

Halk Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, Koza Altın için hedef fiyatını 29.30 TL'den 35.70 TL'ye yükselttiğini ve tavsiyesini 'AL' olarak koruduğunu açıkladı.

2020 yılından bu yana üretimde düşüş eğiliminin öne çıktığı Koza Altın'ın altın üretiminin geçen yıl yıllık bazda yüzde 27 gerileyerek 141.617 ons seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Halk Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri böylece, üretimdeki düşüş eğiliminin, 2020-2022 yılları arasında üretimde görülen ortalama yüzde 18'lik gerilemeyi aştığını hatırlatıyor. Ancak 1Ç24 döneminde ise üretim tarafında çeyreksel ve yıllık bazda belirgin toparlanmanın ön plana çıktığını belirten yetkililer, "Bu dönemde yıllık bazda üretim yüzde 1'lik ılımlı düşüşle 49.253 ons seviyesinde gerçekleşti. Çeyreksel bazda ise altın ons üretimi yüzde 168 yükseliş kaydederek, 2Ç16'dan bu yana en güçlü artışını kaydetti.

Son dönemde üretimde görülen ivmelenmenin, şirketin altın rezervlerinin geçen yıl yüzde 25 oranında belirgin artış kaydetmesine ek olarak, sürdürülen projelerin de desteğinde ilerleyen dönemlere sirayet edeceğini düşünüyoruz. (2023 yılında şirketin altın rezervleri yıllık bazda yüzde 25 artış kaydederek 2.5 milyon ons ile son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı) Bu çerçevede şirketin altın üretiminin 2024 yılında yıllık bazda yüzde 20 artışla 170.000 ons seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Tahmin aralığımızın geri kalan sürecinde ise Mollakara ve Karapınar projelerinin desteğinde üretimin 250.000 ons seviyesinde dengeleneceğini tahmin ediyoruz. Ons başına nakit maliyetindeki dengelenme operasyonel karlılığı destekleyecek. Geçen yıl yüzde 57 artışla 1309 dolar/onsa yükselen ons başına nakit maliyetin, üretim cephesinde öngördüğümüz toparlanmaya ek olarak, global konjonktür ün altın ons fiyatları üzerindeki yansımalarının etkisiyle, yılsonunda 1.233 dolar /onsa gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Tahmin aralığımızın sonuna kadar olan süreçte de söz konusu göstergenin 1000 dolar /onsaa yakınsayacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede ons başına elde edilen FAVÖK tutarında görülmesini beklediğimiz artış paralelinde şirketin operasyonel karlılığının da güçleneceğini tahmin ediyoruz" yorumunu yapıyor.

"HİSSE, ENDEKSTEN YÜZDE 16 POZİTİF AYRIŞTI"

2023 yılsonunda üretimdeki gerileme nedeniyle yıllık bazda yüzde 60 düşüşle 747 dolar seviyesine gerileyen ons başına FAVÖK'ün, projeksiyonları ışığında 2024 yılını 1.065 dolar ile tamamlayacağını öngören Halk Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, tahmin aralığının geri kalan sürecinde de söz konusu göstergenin 1.200 – 1.300 dolar aralığında seyredeceğini düşünüyor. Bu çerçevede bu yıl şirketin FAVÖK'ünün yıllık bazda yüzde 133 artış kaydederek 5.86 milyar TL seviyesine yükseleceğini tahmin eden Halk Yatırım Araştırma Departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlemeyi yapıyor: "FAVÖK marjının da 15.29 puan yükselerek yüzde 46.34 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Tahmin aralığımızın geri kalan sürecinde de FAVÖK'ün yıllık bazda ortalama yüzde 34 artış kaydederek 2028 yılında 16 milyar TL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz. FAVÖK marjının da süreç içerisinde artış eğilimini sürdürerek tahmin aralığımızın sonunda yüzde 56'ya yükseleceğini öngörüyoruz. Bu kapsamda 10 Temmuz'da 1Ç24 finansallarına yönelik değerlendirmelerimiz de şirketin üretim performansında görülen toparlanma sonrası Koza Altın için hedef fiyatımızı 26.30 TL'den 29.30 TL'ye revize etmiş, 'TUT' tavsiyemizi de 'AL' olarak güncellemiştik. Revizyonumuzdan bu yana hissenin endeksten yüzde 16 pozitif ayrıştığını gözlemliyoruz. Son durumda da üretim cephesinde ve küresel konjonktördeki gelişmeler çerçevesinde Koza Altın için hedef fiyatımızı 35.70 TL olarak güncelliyor, 'AL' tavsiyemizi sürdürüyoruz. Hisseye yönelik; tahminlerimizin altında gerçekleşecek altın üretimi ve altın satışı, dolar bazında ons altın fiyatları, şirket aleyhine sonuçlanacak dava süreçleri, madencilik sektörünü olumsuz etkileyebilecek yasal düzenlemeler, Türk Lirası'nın değer kazancı, modelimizde aşağı yönlü başlıca risk unsurları olarak yer alıyor."

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü

"Enka İnşaat'ın nakit yaratma kabiliyeti güçlü"

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, istikrarlı büyüme performansı ile dikkat çekiyor. 5 milyar doların üzerinde sipariş portföyü bulunan şirketin küresel çapta derin bir resesyon olasılığı dışında nakit yaratma kabiliyetinin güçlü kalmaya devam edeceğini, böyle bir olasılıkta da defansif kalacağından portföylerde yer bulacağını düşünüyoruz. Enerji alanında da aktif olan ve Türkiye'deki enerji ihtiyacının onda birine yakın bölümünü karşılama kapasitesi olan şirketin, bu alanda da büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Tarifelerdeki artış sonrasında, bu işkolundan elde edilen gelirlerin toplam ciroya katkısının da artmasını bekliyoruz. Finansal borç yükü oldukça düşük olan şirketin, döviz bazlı finansal varlık yatırımlarının da destekleyici olduğunu belirtelim. Enka İnşaat hisselerinde 1.70 dolar civarındaki hedef fiyat, güncel kur beklentilerimiz ile yaklaşık 65 TL hedef fiyata ve yüzde 42 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

TÜRK HAVA YOLLARI: Türk Hava Yolları, güçlü kargo operasyonları ve artan yolcu trafiğiyle büyümeye devam ediyor. 2Ç24'te piyasa beklentisinin yüzde 37 üzerinde 30.4 milyar TL net kar açıklayan şirket, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artışla piyasa beklentisi paralelinde 183 milyar TL ciro yarattı. 2024 yılının 2. çeyreğinde taşınan yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artışla 22 milyon kişiye ulaşırken, yolcu gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 artışla 148.5 milyar TL'ye yükseldi. Taşınan kargo ise tonaj bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 511 bin ton düzeyinde gerçekleşti. Kargo gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 129 artışla 28.6 milyar TL'ye, teknik gelirleri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87 artışla 4.5 milyar TL'ye ulaştı. Jet yakıtı maliyetlerinin yüzde 50'lik kısmını hedge eden THY için 428 TL hedef fiyatla yüzde 42 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

TORUNLAR GYO: Torunlar GYO, net aktif değerine göre yüksek iskonto ile işlem gören GYO'lardan biri. Ek olarak, çeşitlendirilmiş portföy yapısının makro ekonomik görünümdeki olası dalgalanmalara karşı defansif bir yapı sunduğunu düşünüyoruz. Yakın zamanda, önemli bir varlığı olan İstanbul Esentepe'deki Torun Tower'ı, binayı uzun süredir genel müdürlük ofisi olarak kullanan Denizbank'a 11.6 milyar TL (+KDV) bedel ile satan Torunlar GYO'nun nakit yapısındaki güçlenmenin gayrimenkul geliştiricileri için kritik önemde olan özkaynaklarla finansman açısından yapısal bir iyileşme sağladığını düşünüyoruz. 2023 sonunda 80 milyar TL üzerinde hesaplanan gayrimenkul portföyü ile beraber, şirketin net aktif büyüklüğünün yeniden değerlemeler sonrasında sene sonunda 100 milyar TL'yi, 12 aylık periyotta ise 110 – 120 milyar TL bandını göreceğini tahmin ediyoruz. Yüzde 40 gibi yüksek bir GYO iskontosu ile hesapladığımız hedef fiyatımız, Torunlar GYO hisselerinde 70 TL civarında hisse senedi fiyatına ve yüzde 47 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

Mega Metal, üretim kapasitesini yüzde 50 artıracak

Başta AB ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanında 30'dan fazla ülkeye üretimin yüzde 50'sinden fazlasını ihracat eden Mega Metal, yeni yatırımlarla birlikte hem ihracat hem de iç pazar satış hacmini artırmayı hedefliyor. Oksijensiz elektrolitik bakır tel üretimi gerçekleştiren Mega Metal, gümüşlü ve kalay kaplı tel üretiminde rekabet avantajını daha da artırmak amacıyla yatırımlarını sürdürüyor. Süper ince tel üretimi konusunda bölgesinde lider konumda olan Mega Metal, Kayseri'de 75 bin metrekare alan üzerinde kurulu tesisinde yeni makine yatırımları ile üretim kapasitesini yıllık 72 bin tona çıkaracak.

Süper ince tel üretiminde gümüş ve nikel kaplamalı ürünlerle dünya pazarında ayrışmayı ve bu yönde büyümeyi hedeflediklerini belirten Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut şunları söyledi: "Özellikle ABD pazarında büyük bir potansiyele sahip nikel ve gümüş kaplamalı tel üretiminde büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımıza hız verdik. Gümüş kaplamalı teller özellikli alanlarda kullanılan son derce niş ürünler, sahip olduğumuz teknolojiyle bu ürünü tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikte üretebilecek know-how ve tecrübeye sahibiz. Örneğin, gümüş teller, son yıllarda büyük bir teknolojik dönüşüm geçiren sağlık sektörünün çok temel bir ihtiyacı ve Türkiye'de bu ürün gamında bizim dışımızda bir üretici yok. Ayrıca nikel kaplamalı tel konusunda da hazırlıklarımız devam ediyor."

Mega Metal tarafından üretilen tellerin, yenilenebilir enerji santrallerinden otomotiv endüstrisine, uzay araçlarından yüksek teknoloji gerektiren beyaz eşyalara, tıbbi cihazlara ve robotlara kadar geniş bir alanda kullanıldığına dikkat çeken Turgut: "Bugün otomotiv, beyaz eşya, sağlık, telekomünikasyon gibi sektörlerde birçok yerel ve küresel markanın dolaylı tedarikçisi konumunda olan şirketler tarafından ürünlerimiz NASA, Tesla, Paris Metrosu gibi prestijli projelerde tercih ediliyor."

Bahadır Kimya'nın halka arzına 3.5 kat talep geldi

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden endüstri ve otomotiv sektörü için madeni yağlar ve kimyasallar üreten Bahadır Kimya, 5-6-7 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleşen talep toplama sürecini tamamladı. Tera Yatırım liderliğinde toplam 39 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla 5-6-7 Ağustos 2024 tarihlerinde pay başına 51 TL sabit fiyatla, talep toplama yöntemiyle gerçekleşen halka arzda halka arzın büyüklüğü 816 milyon TL oldu. Bahadır Kimya paylarının halka arzında yurt içi bireysel yatırımcı kategorisinde tahsisatın 3.4 katı, yurt içi kurumsal yatırımcı kategorisinde tahsisatın 4 katı ve yurt dışı kurumsal yatırımcı kategorisinde ise tahsisatın 1.7 katı talep toplandı. Satışa sunulan 16 milyon TL nominal değerli paya yatırımcılardan halka arz büyüklüğünün yaklaşık 3.5 katı tutarında 55 milyon 927 bin 334 TL nominal talep geldi. Halka arzda 373 bin 692 adet yurt içi bireysel yatırımcıya, 70 adet yurt içi kurumsal yatırımcıya ve 4 adet yurt dışı kurumsal yatırımcıya olmak üzere toplamda 373 bin 766 yatırımcıya dağıtım yapıldı. Dağıtıma esas tahsisat oranları ise yurt içi bireysel yatırımcılar için yüzde 50, yurt içi kurumsal yatırımcılar için yüzde 40 ve yurt dışı kurumsal yatırımcılar için ise yüzde 10 olarak gerçekleşti. Satış sonuçlarına göre, Bahadır Kimya'nın halka açıklık oranı yüzde 29.09 oldu.

Bahadır Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Bahadır, "Halka arz ile birlikte kurumsal kimliğimizi daha da pekiştirecek, işletme sermayemizi güçlendireceğiz. Artış gösterecek öz kaynaklarımız ile de yeni yatırımlarımızı finanse edecek, fırsatları değerlendirerek yeni projelerimizi gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atacağız. Halka arzdan elde edeceğimiz geliri hammadde tedarikinde kullanmayı planlıyoruz. Bununla birlikte ürünlerimizin ambalajlarını üretmek için Kırıkkale OSB içerisinde tahsis süreci devam eden arsa üzerinde de yeni bir fabrika yatırımı düşünüyoruz. Ayrıca ekonominin ve piyasanın elverdiği koşullarda başta şirket alımı olmak üzere çıkabilecek diğer fırsatları da değerlendireceğiz" dedi. Bahadır Kimya'nın 13 Ağustos Salı günü Borsa İstanbul Ana Pazar'da #BAHKM koduyla işlem görmesi planlanıyor.

Koç Holding ilk yarıda yaklaşık 1.9 milyar dolar kombine yatırım yaptı

Koç Holding, 2024 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 30.8 milyar dolar gelir elde etti. Yılın ilk yarısında yaklaşık 1.9 milyar dolar kombine yatırım yapan Koç Holding'in son 5 yıldaki kombine yatırım tutarı ise 12.3 milyar dolara ulaştı.

2024 yılının ilk yarı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, " Küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda Topluluğumuzu önümüzdeki yüzyılın rekabetine hazırlayacak ve uluslararası rekabet gücümüzü artıracak stratejik hamlelerde bulunuyor, coğrafi olarak faaliyet gösterdiğimiz ülkeleri genişletiyoruz. Koç Topluluğu olarak Türkiye dışında 58 ülkede, 128 üretim tesisi ve pazarlama şirketiyle faaliyet gösteriyoruz. Ofislerimizde 58 dil konuşuluyor ve 43 farklı para birimiyle işlem yapılıyor. Koç Topluluğu olarak ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7'sini üstleniyoruz. Topluluk şirketlerimiz 155'ten fazla ülkeye yaptıkları ihracatla, ülke ekonomimize önemli katkı sağlıyor" dedi.

SPK 2 şirketin halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta Kıraç Galvaniz Telekomünikasyon ve Gündoğdu Gıda'nın halka arzlarını onayladı. Buna göre Kıraç Galvaniz Telekomünikasyon 24.00 TL'den, Gündoğdu Gıda ise 35.00 TL'den talep toplayacak.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

LOGO YAZILIM: Logo Yazılım, 2Ç24 finansal sonuçlarında 229 milyon TL net kar açıkladı. Bu dönemde şirket bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışla 1.225 milyon TL düzeyinde ciro yarattı. Şirketin yıl başında paylaşmış olduğu 2024 beklentileri aynı kaldı.

MAÇKOLİK: Maçkolik, 2Ç24 finansal sonuçlarında 54 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 daralırken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 41 arttı. Ek olarak şirket, pay başına brüt 1.8 TL temettü dağıtma kararı aldı.

PASİFİK EURASİA: Pasifik Eurasia, Azerbaycan'da Terminal Management şirketinin yüzde 50 hissesini 50 bin manat (yaklaşık 1 milyon TL) bedelle satın aldığını duyurdu. Bu yatırım şirketin Demir İpek Yolu güzergahında lojistik faaliyetlerini genişletmek amacıyla gerçekleştirildi. Öte yandan Pasifik Eurasia, yüzde 300 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 168 milyon TL'den 672 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

İŞ BANKASI: İş Bankası, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 45 üzerinde 15.1 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 daralırken, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 8 arttı.

ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Anadolu Grubu Holding, 728 gün vadeli değişken faizli 8 kupon ödemeli 6 Ağustos 2026 itfa tarihli tahvil ihracında 2.5 milyar TL ihraç tavanında, 1.4 milyar TL talep toplandığını ve işlemin takasının gerçekleşeceğini duyurdu.

EBEBEK: Ebebek, Temmuz 2024 satış adetlerini açıkladı. Buna göre temmuz ayında toplamda adet bazında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 artışla 7.5 milyon adet seviyesinde satışın gerçekleştiğini duyurdu.

ECZACIBAŞI İLAÇ: Eczacıbaşı İlaç, Eczacıbaşı Monrol Nükleer Ürünler'deki yüzde 50 payının Curium International Trading B.V. tarafından devralınması için Rekabet Kurulu'na yapılan başvurunun nihai incelemeye alındığını duyurdu.

FORD OTOSAN: Ford Otosan, 2Ç24 finansal sonuçlarında 5.97 milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 9.73 milyar TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 10.6 milyar TL net kar bildirmişti. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 38.6 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43.4 azalış gösterdi. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69.2 azalış gösterdi. Satış adetlerinde ihracat tarafında yıllık bazda yüzde 3'lük bir artış elde edilirken, yurt içi satışlarda yüzde17 daralma yaşandı.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes, AB InBev Efes BV'nin kontrol gücü olmayan hisselerinin Efes Breweries International BV tarafından satın alınması süreciyle ilgili olarak, resmi kurumlardan herhangi bir ret kararı hakkında bilgilendirilmediklerini açıkladı. Süreçte gelişmeler oldukça, resmi açıklamaların yapılacağı belirtildi.

BAREM AMBALAJ: Şirket, devam eden Konya Ereğli Kağıt Fabrikası yatırım finansmanında kullanılmak üzere alınan toplam 1.5 milyar TL'lik kredinin 212 milyon TL olan son diliminin kullanıldığını açıkladı.

DOĞAN HOLDİNG: Doğan Holding, DMC'nin sermayesinin yüzde 40'ına tekabül eden payların 38.28 milyon euro bedelle Believe International'a satılmasına karar verdi.

HEKTAŞ: Şirketin Özbekistan'da inşaatına ve kurulumuna başlayacağı üretim tesisinin lokasyonu konusunda Özbek-Türk Sanayi Kümesi içerisinde yer alan 10 hektarlık arazinin kiralanmasına yönelik sözleşme Hektaş Asia LLC ile Ostim Global Turk Sanoat Klasteri Direksiyasi şirketi arasında, imzalandığını açıkladı. Öte yandan Hektaş, Özbekistan ve çevre pazarlarda bitki koruma ve bitki besleme alanında faaliyet göstermek üzere yüzde 100 bağlı ortaklığı HEKTAS ASIA LLC şirketi ile bitki koruma ilaçları üretim tesisi için bir mühendislik-satın alma-inşaat (EPC) sözleşmesi imzalandığını duyurdu. Bu yatırımın finansmanı, 2022 yılında yapılan sermaye artışından elde edilen fonlarla ve dış finansman yoluyla sağlanacak. İlk etapta inşa edilecek tesisin 28 ayda tamamlanması öngörülüyor.

KOROPLAST TEMİZLİK AMBALAJ: Şirket, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen güvenilir şirketlere sağlanan ve uluslararası geçerliliği olan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) almaya hak kazandığını açıkladı.

AYGAZ: Aygaz, 2Ç24 finansal sonuçlarında 257 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 4 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde de 834 milyon TL net kar ile bildirmişti. Şirketin satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69.2 azaldı.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polietilen, tamamı nakden karşılanmak üzere çıkarılmış sermayesini 275 milyon TL'den 825 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, 31 Temmuz 2024 tarihi itibari ile satış noktası sayısının yurtiçinde 652, yurtdışında 113 olmak üzere 765 satış noktasına ulaştığını açıkladı.

TÜPRAŞ: Tüpraş, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 34 üzerinde 5 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1341 arttı, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 46 azaldı. Şirket, geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere pay başına brüt 11.94 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi yüzde 7.8 düzeyinde. Ek olarak şirketin 2024 yılı beklentilerinde aşağı yönlü revizyona gidildi. 14 $/v ortalama ürün marjı beklentisi 12$/v'ye revize edildi. Bu yıl için planlanan 500 milyonluk dolarlık yatırım harcaması 400 milyona dolara revize edildi.

THY: Türk Hava Yolları, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 37 üzerinde 30.4 milyar TL net kar açıkladı. Bu dönemde Türk Hava Yolları, cirosunu bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 arttırırken, FAVÖK'te ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 büyüme gerçekleşti.

AGESA: Agesa, 2Ç24 finansal sonuçlarındı piyasa beklentisinin yüzde 6 gerisinde 603 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 10 arttı.

ŞEKERBANK: Şekerbank, 2Ç24 finansal sonuçlarında 716 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 42 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine paralel gerçekleşti.

HEDEF GİRİŞİM SERMAYASİ: Hedef Girişim Sermayesi, 2Ç24 finansal sonuçlarında 125 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 119 milyon TL zarar bildirmişti.

KARSAN: Karsan, yıllık izin ve planlı bakım faaliyetleri nedeniyle; LFF (Renault Megane) hatlarında 5 Ağustos -1 Eylül 2024 tarihleri arasında, diğer tüm hatlarda ise 19 Ağustos - 1 Eylül 2024 tarihleri arasında üretime geçici olarak ara verileceğini duyurdu.

SUWEN: Şirket, 1 Ağustos 2024 itibarıyla yurtiçinde 176 ve yurtdışında 18 olmak üzere toplam 195 mağaza sayısına ulaşıldığını açıkladı.

ALBARAKA TÜRK: Albaraka Türk, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisine paralel 1.26 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı.

ALCATEL: Alcatel, 2Ç24 finansal sonuçlarında 91 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 67 milyon TL zarar bildirmişti.

LİDER FACTORİNG: Lider Faktoring, 2Ç24 finansal sonuçlarında 153 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 14, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 arttı.

LİLA KAĞIT: Lila Kağıt, 2Ç24 finansal sonuçlarında 447 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 241, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde197 arttı.

VAKIFBANK: Vakıfbank, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisine paralel 7.2 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net karı bir önceki çeyreğe göre yüzde 40 daralırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 612 arttı.

BİM: BİM Birleşik Mağazalar, yüzde 100 bağlı ortaklığı Emek Yatırım ile devralma yoluyla birleşme kararı aldı.

BIOTREND: Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş., bağlı ortaklığı Biotrend Ayvacık Yenilenebilir Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş 'nin Ayvacık Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) 29.04.2040 tarihine kadar geçerli olacak üretim lisansı aldığını duyurdu. Tesiste 4,365 MWm/4,242 MWe kurulu gücünde 3 ünite bulunacak.

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek'in, yüzde 1000 oranında bedelsiz sermaye artırımına ilişkin SPK'ya yaptığı başvuru onaylandı.

KOZA POLYESTER: Koza Polyester, 2Ç24 finansal sonuçlarında 155 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12 daraldı.

BİZE ULAŞIN