İkinci yarı finansalların yükselişe destek olması bekleniyor

Telekomünikasyon, gıda, içecek, perakende ve sağlık sektörlerindeki ivmenin devam edeceğini savunan borsa uzmanları, bu dönemde GYO’ların da diğer şirketlerden ayrışabileceğini ifade ediyor. Analistler, yılın ikinci yarısında bilançosu ile ön plana çıkabilecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 25 hissenin takip edilmesini öneriyor…
01.08.2024 12:58 GÜNCELLEME : 01.08.2024 12:58

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta (22 Temmuz'da) TAV Havalimanları'nın bilançosuyla Borsa İstanbul'da ikinci çeyrek sezonu açıldı. 30 Eylül tarihine kadar bilançoların tamamının açıklanması bekleniyor. Yıl sonuna kadar borsada 13.000-13.500 seviyelerini öngören analistler, ikinci yarı finansallarının da yükselişe destek olacağını düşünüyor. Telekomünikasyon, gıda, içecek, perakende ve sağlık sektörlerindeki ivmenin devam edeceğini savunan borsa uzmanları, bu dönemde GYO'ların da diğer şirketlerden ayrışabileceğini ifade ediyor. Ayrıca havacılık hisselerinin de endeksi yukarı taşımada öncü sektörlerden olabileceğini belirten uzmanlar, savunma sanayi sektör hisselerine de portföylerde yer verilmesinin stratejik öneme sahip olduğunu söylüyor.

Analistler, yılın ikinci yarısında bilançosu ile ön plana çıkabilecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 25 hissenin takip edilmesini öneriyor.

"DEMİR ÇELİK VE SANAYİ HİSSELERİNDE TOPARLANMA VAR"

Bankaların 19 Ağustos, konsolide olmayan bilançoların 20 Eylül ve konsolide olan bilançoların da 30 Eylül tarihine kadar finansal sonuçlarını açıklaması gerektiğini, ancak buna rağmen birçok şirketin ağustos ayı içinde bilançosunu bildireceğini düşünen Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, ilk çeyrekte genel olarak perakende, gıda, gıda perakende, havacılık, sigorta ve enerji sektörlerinin iyi bilanço açıkladığını hatırlatıyor. Coşar, demir çelik ve bazı sanayi hisselerinde de toparlanma olduğuna dikkat çekerek, "Ancak borsanın genelinde olumlu bir bilanço görünümü olduğunu söyleyemem. Enflasyon muhasebesi olumsuz etkilemiş gibi görünüyor. 2. Çeyrek itibari ile iç talepte yavaşlamayı da hesaba kattığımızda ki finansman maliyetleri de yüksek, bilançoların borsaya çok katkı sağlamasını beklemiyorum" yorumunu yapıyor.

"BANKACILIK'DA KARLILIĞIN DEVAMINI BEKLİYORUZ"

Yılın ikinci çeyrek finansallarına dair bankalar için solo ve konsolide son açıklama tarihleri sırasıyla 9 Ağustos ve 19 Ağustos, banka dışı şirketlerde ise solo finansallar için son tarih 20 Eylül iken, konsolide finansallar için 30 Eylül olarak açıklandığını belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, ilk çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de enflasyon muhasebesinin etkilerini şirket finansallarında izlemeye devam edeceğimizi söylüyor. İkinci çeyreğin sıkılaştırıcı politikalar çerçevesinde talepte dengelenmenin öne çıktığı ve buna bağlı olarak da dayanıklı tüketim, gayrimenkul ve otomotiv gibi sektörlerin görece baskılanma yaşadığı bir çeyrek olduğunu hatırlatan Bircan, "Regülasyonlarla şekillenmeye devam eden bankacılık sektöründe ise ikinci çeyrek, mevduat tarafında faizlerin aşağıya gelmesinin istenmediği, buna istinaden mevduat maliyetlerinin baskısının hissedildiği ve kredi tarafının görece zayıfladığı bir çeyrek oldu. Yine de bankacılık sektöründe ikinci çeyrek finansallarında karlılığın yıllık bazda sınırlı bir gerileme ile devam etmesini bekliyoruz" diyor.

"PİYASA GÜCÜNÜ KORUYOR"

Temmuz ayında hem yurtiçi hem de yurtdışından uzun zamandır beklenen olumlu haberler aldığımızı belirten Colendi Menkul Değerler Araştırma Analisti İbrahim Şişman ise, önümüzdeki dönem için piyasanın enflasyon beklentilerinin de zayıfladığını hatırlatıyor.

Gri listeden çıkış ve Moody's not artışlarının temmuz ayında en çok konuşulan gündem maddeleri arasındaki yerini koruduğunu da kaydeden Şişman, "Yurtdışındaki gelişmeler de gelişmekte olan ülkelere para akışını destekleyecek nitelikte oldu. FED'in gerek enflasyonun hedefine yakınsaması gerekse de istihdamdaki bozulmayı önlemesi için faizleri eylül ayında indireceğine dair piyasa beklentisi oluştu. FED'in faiz indirim sürecine başlayacak olmasını ve Türkiye'nin not artırımı gibi önemli gelişmeleri ise yabancı yatırımcıların Türkiye'de pozisyon almaları için destekleyici unsur olarak görüyoruz" yorumunu yapıyor.

Borsaya teknik olarak bakıldığında özellikle yıl sonuna kadar 10.000 seviyesinin önemli bir destek olacağını da söyleyen Şişman, bu seviyenin altına gelmesi için özellikle küresel risk iştahında ciddi bir kayıp veya jeopolitik risklerin tetikleyebileceği önemli gelişmelerin piyasa için tehdit oluşturabileceğini düşünüyor. Yüksek faize rağmen daha uzun vadeli beklentilerle piyasanın gücünü koruduğunu da hatırlatan Şişman, yıl sonuna kadar teknik olarak 13.000-13.500 seviyelerinin görülebileceğini belirtiyor.

"YABANCI YATIRIMCI ALIMA GEÇTİ"

Piyasanın yerli yatırımcı ilgisiyle önemli seviyelere geldiğinin altını çizen Şişman'a göre, bunun korunması ve endeksin öngördüğü hedef seviyelere gelmesinde en önemli kriter yabancı yatırımcının geçtiğimiz yıl sonunda olduğu gibi piyasada tekrar alım pozisyonuna geçmesi.

Yabancı yatırımcıların 2023'ün son 2 ayında yaklaşık 2 milyar dolarlık hisse alımının 1.1 milyar dolarlık kısmını yılın ilk 7 ayında sattığını da hatırlatan Şişman, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Tabii burada hisse senedini satarken yoğun bir şekilde DİBS'e ilginin olduğunu gördük. Nitekim yılbaşından itibaren 10.5 milyar dolarlık alım yapıldığını takip ettik. Moody's not artışıyla çok spekülatif sınıfın en üstüne yükseldik. S&P ve Fitch'in sınıf atlatacak not artışları her ne kadar yatırım yapılabilir sınıfa taşımasa da makro çerçevede olumlu yol kat eden gelişmelerin ışığında piyasaya ilgiyi tekrardan tetikleyebilecek nitelikte.

Ancak, piyasanın asıl tıkandığı konu, yüksek faizli dönemden geçmemizle küresel büyümenin yavaşlaması ve enflasyon muhasebesinin uygulanmasıyla birlikte karlılıkların azalması ve tarihsel çarpanların üst bandına çıkması. FED'in faiz indirimine erken başlamasıyla gerek para akımlarının gelişmekte olan ülkelere yönelmesini destekleyici unsurlar buna bağlı olarak uzun süredir olumlu sinyal alamadığımız sanayi sektöründeki iyileşme beklentilerinin oluşması temel katalizör olacaktır. Diğer taraftan enflasyon beklentilerindeki azalmayla birlikte yabancıların DİBS getirilerinde beklenen düşüş ve buna bağlı Borsa İstanbul'da fırsat görmesiyle tekrar yabancı yatırımcıların pozisyon alma eğilimine dönmesi olacaktır."

"İKİNCİ ÇEYREK AÇILDI"

22 Temmuz'da TAV Havalimanları'nın bilançosuyla ikinci çeyrek sezonunun açıldığını da dile getiren Şişman, yılın ikinci yarısına yönelik bilanço beklentilerine yönelik ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "Yılın ikinci yarısında enflasyonda ciddi bir düşüş bekliyoruz. Faiz indirimlerinin küreselde devam edeceği, fakat TCMB için erken olduğu bir dönem. Yılın ilk yarısında telekomünikasyon, gıda, içecek, perakende, sağlık sektörleri gerek bilançolarda gerekse borsa performanslarında pozitif ayrıştı. Yılın ikinci yarısında da bu ivmenin devam edeceğini beklemekle birlikte son dönemde GYO'lar ile ilgili hayata geçen temettü dağıtılması zorunluluğu gibi düzenlemelerin etkisiyle yüksek iskontolu ve nakit pozisyonunda olan şirketlerin ayrışabileceğini düşünüyoruz. Havacılık da olumlu mevsimsellik etkisinin görülme potansiyeline paralel olarak endeksi yukarı taşımada öncü sektörlerden olabilir.

Son dönemde Türkiye'nin yüksek katma değerli savunma sanayi ürünleriyle ön plana çıktığını, 2023 yılında 5.5 milyar dolarlık ihracat yaptığını ve 2024 yılında da 7 milyar dolarlık bir hedefi olduğunu görüyoruz. Buna bağlı olarak savunma sanayi sektörüne de portföylerde yer verilmesinin stratejik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

Bankacılık sektöründe ise gerek 2'inci çeyrek kar beklentilerindeki azalma gerekse 2025 yılında bilançoların enflasyon muhasebesi çerçevesinde açıklanacak olması, 2024 yılında kaydettiğimiz karlılıkların görülemeyeceğine işaret ediyor.

2024'ün ilk yarısında düşük performans gösteren enerji sektörü için de GYO'larda olduğu gibi düzenlemelerle Türkiye'nin cari açığını kapatıcı stratejik adımlar gelme potansiyeli var. Bu kapsamda sanayilerde değil konutlarda da yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden elektrik üretimini destekleyici önemli adımların gelme ihtimali sektör için önemli bir katalizör olabilir."

Şişman, yılın ikinci yarısında bilançosu ile ön plana çıkabilecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Efes, Aselsan, BİM, Doğan Holding, Emlak Konut GYO, Enerjisa, Enka İnşaat, Ford Otosan, İş Yatırım Menkul Değerler, Koç Holding, Kervan Gıda, Mavi Giyim, Migros, Otokar, Turkcell, THY, Tekfen Holding, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Türk Telekom, Tukaş, Tüpraş, Aksa Enerji, Lokman Hekim Sağlık, Özak GMYO ve Polisan Holding hisselerinin takip edilmesini öneriyor.

İbrahim ŞİŞMAN/ Colendi Menkul Değerler Araştırma Analisti

"Enka İnşaat 6 milyar doları aşan iş potansiyeli barındırıyor"

ENKA İNŞAAT: Şirket 2024 yılı 1. çeyrekte 18.2 milyar TL net satış, 2.9 milyar TL FAVÖK ve 4.7 milyar TL net kar açıkladı. Bu sonuçlar 2023 yılı 1.çeyrek ile kıyaslandığında satışlarda yüzde 4, FAVÖK'te yüzde 26 ve net karda ise yüzde 23 artışa işaret etti. Şirketin uzun dönemdir net nakit pozisyonunda olması ve bunun 2023 son çeyrekten sonra 2024 ilk çeyreğinde yüzde 18 artırarak 101.3 milyar TL'ye çıkarmasını oldukça pozitif buluyoruz. Enka toplam nakit ve finansal yatırımları ile 5 milyar dolar değerinde bir portföye sahip. Yatırımların yüzde 59'u yabancı devlet tahvillerinden ve yüzde 25'i ise hisse senetlerinden oluşuyor. Ağırlıklı döviz bazlı bu yatırımlar iş modelini destekleyici hedge pozisyonu olmasını sağlıyor. Şirket inşaat faaliyetlerinde bekleyen işlerde 5.04 milyar dolar ile bu zamanlara kadarki en yüksek Backlog'unu barındırıyor. Ayrıca şirketin 2. çeyrekte 880 milyon euro ve 175 milyon dolarlık sipariş aldığını duyurmasıyla 6 milyar doları aşan iş potansiyeli barındırıyor. ABD'de yapılacak seçim sonrasında Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılmasına yönelik yapılan açıklamaların şirketin mevcut ve yeni iş sözleşmeleri açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Son 4 çeyreklik verilerine göre şirket 15.4 F/K, 1.10 PD/DD çarpanları ile işlem görürken, son üç yıllık ortalamalar 21.3 F/K, 1.14 PD/DD seviyelerinde. Şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık -9% rölatif getiri elde etmiş. Şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık -9% rölatif getiri elde etmiş. Enka hisseleri tarihsel çarpanlara göre yüzde 27 iskonto barındırıyor.

FORD OTOSAN: Ford Otosan 2024 ilk çeyreğinde 124.1 milyar TL satışla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9 artış kaydetti. FAVÖK ise 11.9 milyar TL'den yılın ilk çeyreğinde 10 milyar TL'ye geriledi. FAVÖK marjlarıda yüzde 2.3'lük bir daralmaya işaret etti. 2024 yılında 8.9 milyar TL'lik ilk çeyrek karıyla önceki yılın aynı çeyreğinde olan yüzde 7.2 net kar marjını korudu. Şirket 2024 yılında toplam üretim adetlerinin geçen yıla göre yüzde 14.5 artış ile ortalama 675 bin adet olmasını bekliyor. Toplam satış beklentilerini ise 660-720 bin olarak öngörüyor. Geçen yılki 610 bin adetlik satışa göre yüzde13'lük adetsel büyüme bekleniyor. Avrupa'da 1Ç24 döneminde hafif ticari araç satışları yüzde 12.6 artış gösterirken, otobüsler yüzde 23.3 arttı. Yaklaşık yüzde 75 ihracat oranı ile çalışan şirket, satışlarının önemli bölümünü pazar lideri olduğu Avrupa bölgesine yapıyor. Bu bölgede pazardaki iyileşme şirketin iş hacmine destek verirken, AMB'nin faiz indirimlerine başlaması ile bölgede sektördeki olumlu seyrin devam etmesi bekleniyor. Avrupa bölgesinde karbon salınımını azaltma kapsamında elektrikli araç teşviklerinin artmasıyla şirket 2025 yılına kadar 9 aracın 6'sını elektrikli satışa sunmayı hedefliyor. Ford Otosan cari olarak 6.2 F/K ve 8.9 FD/FAVÖK çarpanlarından işlem görmekle birlikte küresel benzerleri 14.2 F/K ve 9.05 FD/FAVÖK çarpanlarına sahip. Şirketin büyüme beklentileri göz önüne alındığında benzerlerine kıyasla fırsat barındırdığını görüyoruz.

TÜRK TELEKOM: Şirket EM uygulanmış 1Ç24 finansal sonuçlarında toplam gelirlerini yüzde 6 artış ile 28 milyar TL'ye yükseltti. Taahhütlü iş modelinin marjlara olan gecikmeli etkisinin hissedilmeye başladığı dönemde iyileşen marjlar ile brüt kar yüzde 52 artarken, FAVÖK yüzde 25 yükseliş kaydetti. Net kar ise yıldan yıla yüzde 16 daralma ile 1.043 milyon TL'ye geriledi. Aynı dönemde şirketin net borç/FAVÖK rasyosu 1.13 seviyesine geriledi. Gelirlerin kırılımına baktığımızda sabit internet ve mobil tarafı, faaliyet gelirlerinin yüzde 73'ünü oluşturdu. İki iş kolunun gelirlerindeki toplam 2.6 milyar TL'lik artış yıllık büyümeye önemli katkı sağladı. Sabit internet gelirindeki yıllık yüzde 7.4'lük artışta sırasıyla yüzde 2.5'lik ortalama abone büyümesi ve yüzde 4.7'lik ARPU büyümesi etkili oldu. Mobil segmentteki yüzde 20.9'luk artış da benzer şekilde yüzde 2.6'lık ortalama abone büyümesinin yanı sıra yüzde 15.7'lik kuvvetli ARPU büyümesinden kaynaklandı. Marjlara baktığımızda FAVÖK marjı 5.2 puan artış ile şirket beklentilerine paralel yüzde 37.3 oldu. Şirketin gelir tablosunun kur hassasiyetinden kaynaklı döviz kurunun yüzde 10 yükseldiği ilk çeyrekte kur etkisi vergi öncesi kara -1,1 milyar TL oldu. İkinci çeyrekte döviz kurundaki yüzde 1.8'lik sınırlı artışın karlılıkta daha güçlü sonuçları desteklemesini bekliyoruz. TL'nin reel olarak değer kazandığı temadan faydalanan şirketin ayrıca iş modeli gereği enflasyonun düşüş eğilimine girdiği dönemde marjlardaki iyileşmesinin devam edeceğini düşünüyoruz. 2025'te yapılması beklenen 5G ihalesinin şirketin yatırım harcamalarını artırması beklenirken, döviz kurlarındaki öngörülebilir seyrin maliyet yönetimi açısından olumlu olacağını öngörüyoruz. Ayrıca Şirket BTK ile Şubat 2026'da bitecek olan imtiyaz sözleşmesinin uzatılması için başvuruda bulunmuştu. Sözleşmenin bu yıl içerisinde uzatılması beklenirken, kararın ardından olası bir ikincil halka arz gündeme gelebilir. Şirket 2024 yılında ciroda TMS-29 sonrası ortalama yüzde 12 büyüme ve FAVÖK marjının yüzde 37 seviyelerinde olmasını bekliyor. Son 4 çeyreklik verilerine göre şirket 6.6 FD/FAVÖK 1.55 PD/DD çarpanları ile işlem görürken, son üç yıllık ortalamalar 4.00 FD/FAVÖK, 2.60 PD/DD seviyelerinde. Şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 45 rölatif getiri elde etmiş. Türk Telekom hisseleri de küresel emsallerin gelecek 12 aylık tahminlerine göre yüzde 45 iskonto barındırıyor.

Polifarma halka arz için SPK'ya başvurdu

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olan ve yaklaşık 38 yıldır toplum sağlığına ve sağlık sektörüne katkı sağlayan Polifarma, Ünlü Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde halka arza hazırlanıyor. 1986 yılında faaliyetine başlayan, farklı ülkelerden alınmış GMP (Good Manufacturing Practices) sertifikasına sahip, yaklaşık 62 bin metrekare alan üzerine kurulu Tekirdağ-Ergene'deki üretim tesisinde faaliyet gösteren Polifarma, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulundu.

Sağlık sektöründeki yolculuklarında 'Önce Hayat' mottosuyla yola çıktıklarını belirten Polifarma Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vildan Kumrulu, "Bugün, yaklaşık 62 bin metre kare alan üzerine kurulu, Tekirdağ-Ergene üretim tesisimizde, 16 farklı üretim hattında PP/Cam/PVC serumdan liyofilize ile enjektabl ampul ve flakona, PFS'den alüminyum tüp şişe gibi farklı formlardaki ürünlere kadar çok çeşitli ürün gamımızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2023 yılı itibariyle 50'yi aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.

Halka arzdan elde edecekleri geliri nasıl kullanmayı hedeflediklerini de anlatan Kumrulu, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: "Halka arzımız sonrasında sermaye artırımından elde edeceğimiz gelirin yüzde 40 ile yüzde 50'sine tekabül eden bölümünü büyüme stratejimiz doğrultusunda gerçekleştireceğimiz yatırımlarda kullanacağız. Kalan kısmını ise işletme sermayesi ihtiyacımızı karşılamaya ve mevcut finansal borçlarımızın azaltılmasına ilişkin olarak değerlendirmeyi öngörüyoruz."

1500'ü aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Polifarma, 2023 yılında 6.3 milyar TL ciroya ve yüzde 33 FAVÖK marjına ulaştı. Polifarma, 2022 'Türkiye AR-GE 250 Araştırması'nın sonuçlarına göre; "En Çok AR-GE Harcaması Yapan", "AR-GE Merkezlerinde En Fazla Proje Yürüten", "AR-GE Merkezlerinde En Çok Marka Alan" ve "AR-GE Merkezlerinde En Çok Kadın Personel İstihdam Eden" şirketler arasında yer alıyor.

Burgan Yatırım, Burgan Trade'i yeniledi

Burgan Yatırım, Burgan Trade işlem platformunu tamamen yeniledi.

Burgan Yatırım Genel Müdürü Serhan Taylan, yenilenen Burgan Trade platformunun Burgan Yatırım'ın büyüme stratejisinin bir parçası olduğunu ve müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmayı hedeflediğini belirterek, "Burgan Yatırım olarak alt yapılarımızı kuvvetlendirmenin ardından son iki senedir yaşadığımız dönüşümle müşterilerimizin yatırımda doğru adımlar atmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Büyüme stratejimiz kapsamında, Burgan Yatırım olarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebilmek adına Burgan Trade platformumuzu baştan sona deneyimi ve teknolojisiyle yeniden tasarladık. Amacımız, yatırımcılarımızın ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebilecek, güvenilir ve kullanıcı dostu bir platform sunmak" dedi.

Yeni arayüz ile kullanıcı dostu bir deneyim sunmayı hedeflediklerini söyleyen Serhan Taylan, şöyle devam etti: "Yurt içi ve yurt dışı müşteri portföylerinin tek ekranda görüntülenebilmesi, tek uygulama üzerinden tüm piyasalara erişimin sağlanması, kişiselleştirilebilir ayarlar ve hızlı emir iletimi gibi özelliklerle de kullanıcılarımızın yatırım yapma konforunu artırdık. Face-ID,Touch-ID biyotmetrik girişler ve özelleştirilebilir şifre giriş seçenekleri, yurt içi ve yurt dışı piyasalar dahil tüm portföyü tek bir ekran üzerinden yönetebilme, kokpit ile hızlı emir gönderimi, Trading View grafiklerinin kullanımı ve gelişmiş teknik analiz modülü ile yatırımcılarımızın en doğru kararı alabilmeleri için gerekli tüm araçları sunarak tüm piyasalarda güvenli ve hızlı emir iletimine olanak tanıdık. Hedeflediğimiz Burgan Yatırım'ın butik yatırım danışmanlığı hizmetini, farklı şehirlerde de konumlandıracağımız şubelerimizle Türkiye'deki ağımızı genişletiyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Sermaye Piyasası Kurulu tarafından alınan onayla İstanbul Nişantaşı ve Bodrum şubelerimiz de yatırımcılarla buluşuyor."

Hakan HALAÇ/ Yapı Kredi Yatırım Yatırım Stratejileri Müdürü

"Trump'ın FED üzerinde baskıyı arttıracağını tahmin etmek güç değil"

ABD'de 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak 60. Başkanlık seçimlerine giderek yaklaşılırken, iki aday arasındaki yarışın iyice kızışması bekleniyor.

Demokrat Parti'de Kamala Harris'in, Ağustos ayındaki parti toplantısında Başkan adayı olarak seçilmesi, en olası durum olarak ön plana çıkıyor. Demokratların adayına yönelik belirsizlik önümüzdeki birkaç hafta daha devam edebilir. Bu süreçte piyasalarda son iki haftada hız kazanan Trump fiyatlamalarında bir soluklanma görebiliriz. Ancak Demokratlar tarafından hangi aday çıkarsa çıksın, Trump suikast girişimi sonrasında arkasına aldığı rüzgarı devam ettirebilir. Kamala Harris'in büyük ölçüde Biden politikalarını devam ettireceği düşünüldüğünde ve Trump'ın halen yarışta önde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki aylarda piyasalarda Trump trade'lerinin etkili olmaya devam edebileceğini ve yatırımcıların bu etkiyi göz önüne alarak portföylerinde ince ayar yapmalarının doğru olacağını düşündürüyor.

Varlık fiyatları üzerinde Trump etkisini anlamak için bu dinamiklerin fiyatlamalara en çok yansıdığı 27 Haziran - 19 Temmuz arasında varlık sınıflarının performanslarına göz atmak gerekiyor ve bu dönemde belli başlı başlıklarda aşağıdaki gibi bir görüntü ortaya çıkıyor:

*Trump politikalarının enflasyonist etkisi, uzun vadeli tahviller üzerinde baskı yaratacaktır.

*Hisse senedi endekslerinde güçlü performans görebiliriz.

*Altın, uzun vadede yüksek enflasyon beklentisinin canlı kalması ve kısa vadede faiz indirim olasılığının artmasından olumlu etkilenecektir.

*Petrol fiyatlarında bir baskı görebiliriz.

*Politik adımlarını kestirmek güç olsa da, Trump'ın Suudilere yönelik daha sert ve yaptırımcı tutumu Ortadoğu'da üretimin artmasına ve fiyatların gevşemesine neden olabilir. Aynı zamanda Rusya-Ukrayna savaşını bitirmeye yönelik uzlaşma baskısının da sonuç verme olasılığı, petrol, alüminyum, buğday gibi emtia fiyatlamalarına önemli etki edebilir.

*Dolar ilk etapta korumacı politikaların cari açığa etkisi ve global bazda politik gerginliklerin tırmanmasının güvenli limanlara yaratacağı fon akımlarından olumlu etkilenebilir.

*Kriptopara evreni ve Bitcoin, Trump'ın sektöre yönelik olumlu bakış açısından faydalanacaktır.

*Trump'ın yenilebilir enerjiye karşı olumsuz tavrı, Biden'ın getirdiği sübvansiyon ve destekleri (IRA) tersine çevirerek solar, rüzgar ve hidro gibi alanlara ve elektrikli araçlara yatırımları yavaşlatacaktır. Her ne kadar Tesla elektrikli araçlar tarafında akla gelse de, Elon Musk'ın hızla Trump'a desteğini açıklaması ve kampanyasına önemli bir yardım yapması, bu etkiyi azaltabilir.

*Nükleer enerjiye destek devam edecektir.

*Çin politikalarında şahin duruşun devamı ilişkilerde gerginliğin tırmanmasına neden olacaktır.

*Trump'ın jeopolitik gerginliklerin yüksek olduğu bir dönemde tekrar başa gelmesi, Kuzey Kore, Rusya, İran, Çin gibi ülkelerle ilk etapta gerilimlerin ve karşılıklı tehditlerin daha da tırmanmasına yol açabilir.

8 Kasım 2016'da yapılan ve Trump'ın kazandığı seçimlerin hemen sonrasında da; Finansallar, Sağlık, Sanayi ve Temel Materyaller sırasıyla en güçlü performansı gösteren S&P 500 sektörleri idi. Jeopolitik açıdan değerlendirirsek, bir Trump başkanlığının tahmin edilmesi güç sonuçları olabilir. Trump'ın kendisi başkan olsaydı Ukrayna-Rusya savaşının olmayabileceğine yönelik açıklamaları göz önüne alındığında, bu tarz bir gelişmenin birçok emtia üzerinde ve Rusya ile iş yapan şirketler için enteresan fiyatlamalara yol açabileceği aşikar. Trump'ın şahsi serveti için önemli olan ve pandemi sonrasında eski günlerine dönmekte zorlanan ticari emlak piyasası, olası bir Trump Başkanlığından fayda görebilir. Trump'ın kampanya başlar başlamaz faiz indirimleri konusunda FED'in üzerine gideceği ve başkan olması durumda baskıyı arttıracağını da tahmin etmek güç değil.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

KALKINMA BANKASI: Türkiye Kalkınma Bankası, 2Ç24 finansal sonuçlarında 1.7 milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 1.25 milyar TL net kar bildirmişti.

KOTON: Koton, MENA Bölgesi'ndeki büyüme planları kapsamında bölgenin Dubai merkezli Apparel Group ile şirket arasında GCC ülkelerinde ortaklığa yönelik bir ön sözleşme imzaladı.

MİGROS: Migros, 2Ç24 finansal sonuçlarını 20 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

MIA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji'nin içerisinde bulunduğu iş ortaklığının, NATO Communications and Information Agency (NCIA) tarafından Ship-Shore-Ship Buffer (SSSB) (Birleşik Krallık, Hollanda, Yunanistan) projesine ait sözleşme tutarı 35.4 milyon euro düzeyinde gerçekleşti.

MLP SAĞLIK: MLP Sağlık, yüzde 80 oranında iştiraki Samsun Medikal Grup altında faaliyet göstermek adına Kosova Priştine'de 80 yatak kapasitesi ve 4 ameliyathanesi bulunan Medical Park Hospital'ın kabul sözleşmesini imzaladığını duyurdu. Hastanenin ağustos ayında faaliyete geçmesi planlanıyor.

TURKCELL: Turkcell, Ukrayna bağlı ortaklıklarının hisselerinin tamamının NJJ Capital'e devredilmesine ilişkin Ukrayna Rekabet Kurulu tarafından onay alındığını ve satışa ilişkin sürecin devam ettiğini duyurdu.

THY: Türk Hava Yolları, yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde "THY Gayrimenkul" ünvanında şirket kuruluşunun tamamlandığını ve şirketin tescil edildiğini duyurdu.

TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, Rekabet Kurulu tarafından şirketin içinde bulunduğu sektöre yönelik yürütülen soruşturma neticesinde şirketin herhangi bir ihlali bulunmadığı, dolasıyla herhangi bir yaptırıma tabii tutulmayacağını duyurdu. Öte yandan Türk Traktör, 2Ç24 finansallarını 31 Temmuz tarihinde açıklayacağını bildirdi.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, haziran ayı elektrik üretim verilerini paylaştı. Buna göre, haziran ayında özellikle HES kaynağından elde edilen üretimdeki yüzde 57 daralma ile toplam aylık elektrik üretimi yüzde 34 daralarak 192 GWh düzeyinde gerçekleşti. Ocak – haziran döneminde üretilen toplam elektrik, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 1.331 GWh düzeyinde gerçekleşti.

EFOR ÇAY: Efor Çay, bağlı ortaklığı Efor Gübre'nin yaklaşık 12 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladığını duyurdu.

FONET: Fonet, kayıtlı sermaye tavanının 400 milyon TL'den 2.5 milyar TL'ye çıkarılmasına karar verdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Romanya'da yerleşik yüzde 100 bağlı ortaklığının kuruluş işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, "Kocaer 1 JES" Jeotermal Enerji Santrali projesi için sondaj çalışmalarının devam etmekte olduğunu, 2.62 milyar TL tutarındaki yatırım için ÇED izin sürecinin başlatıldığını duyurdu. Aydın Kuyucak'taki 24 MW kapasiteli ilk fazın 2026 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.

PASİFİK EURASİA: Pasifik Eurasia, 2Ç24 finansal sonuçlarında 112 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 daraldı.

ATLAS MENKUL KIYMETLER: Atlas Menkul Kıymetler, 2Ç24 finansal sonuçlarında 29 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar yüzde 22 daraldı.

AZTEK TEKNOLOJİ: Aztek Teknoloji'nin dağıtımını yaptığı kulaklık ve hoparlör pazarlarıyla ilgili 2024 yılının ilk yarısına dair GFK Türkiye pazar araştırma raporu yayımlandı. Türkiye kulaklık pazarı cirosu yüzde 68 büyürken, Aztek Teknoloji'nin pazar payı yüzde 56.2 oldu (1Y 2023: %51,7). Hoparlör pazarı cirosu ise yüzde103 büyürken, Aztek Teknoloji'nin pazar payı yüzde 63.6 olarak gerçekleşti (1Y 2023: %66,4).

BANVİT: Banvit yüzde100 ortaklığı olan Nutrinvestments B.V.'nin tasfiye işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, 2 milyar Türk Lirası'nı aşmayacak şekilde 3 yıl vadeye kadar borçlanma aracı ihraç edilmesine onay alınması için SPK'ya başvurdu.

KOZA POLYESTER: Koza Polyester, yüzde 500 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 216 milyon TL'den 1.3 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

KÖRFEZ GYO: Körfez GYO, yüzde 400 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 66 milyon TL'den 330 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

MİGROS: Migros, bağlı ortaklığı olan Kazakistan'da yerleşik Ramstore'un yüzde 100 paylarının TOO Evrazia Almaty şirketine devrine ilişkin 34.5 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı.

METRO YATIRIM ORTAKLIĞI: Metro Yatırım Ortaklığı, 2Ç24 finansal sonuçlarında 30 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 daraldı.

SEKURO PLASTİK: Sekuro Plastik, Yönetim Kurulu kararı neticesinde yapmış olduğu tahsisli sermaye artırımı başvurusunu iptal etme kararı aldı.

ŞEKERBANK: Moody's, Şekerbank'ın Uzun Vadeli TL ve YP Mevduat notlarını üçer kademe birden artırarak "Caa1"'den "B1"e yükseltti ve not görünümlerini "Pozitif" olarak belirledi.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi, Almanya'da bankacılık faaliyetlerinde bulunabilmek adına Bankhaus J. Faisst OHG hisselerinin tamamının devralınmasına ilişkin sürecin tamamlandığını duyurdu.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisi olan 2.1 milyar TL'nin üzerinde 2.5 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 183 arttı. Şirket, 2025 beklentilerini yüzde14-18 euro bazlı ciroda büyüme, yüzde14-20 euro bazında FAVÖK büyümesi ve 90-110 milyon euro tutarında yatırım harcamaları düzeyine revize etti.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu, 70 adetlik 18 metre boyunda otobüs satışına ilişkin sözleşme imzaladı.

EREĞLİ: Ereğli, Tata Steel International (North America) Ltd. tarafından açılan tazminat davasına ilişkin güncellemeyi duyurdu. Karadeniz Ereğli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin davayı kısmen kabul eden kararı üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne yapılan istinaf başvurusu sonucunda dosya tekrar değerlendirilmek üzere geri gönderildi. Şirketin son istinaf başvurusu kabul edildi ve davanın kısmen kabulüne karar verildi. Şirket, karara karşı Yargıtay'da temyiz başvurusunda bulunacağını açıkladı.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, Aperion Biologics AG'deki yüzde 0.57 oranındaki hisselerinin tamamını 518.8 bin dolar bedelle Ligand Pharmaceuticals'a sattı. İşlem sonucunda Gen İlaç'ın Aperion Biologics AG ile herhangi bir hissedarlık bağı kalmadı. Satış işlemi ile Gen İlaç yaklaşık 15.14 milyon TL kar elde etti.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv, 2Ç24 finansallarını 6 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

BATI ÇİM: Batıçim, 1Ç24 finansal sonuçlarında 158 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 541 milyon TL net kar açıklamıştı.

İŞ BANKASI: İş Bankası, iştirak portföyünün yüzde 100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak holding çatısı altında yönetilmesine ilişkin yasal sürecin 31 Ağustos'a kadar sonuçlanma ihtimalinin kalmadığını açıkladı.

KAFEİN YAZILIM: Şirketin yüzde 51 bağlı ortaklığı Karmasis Bilişim Çözümleri'nin, mevcut 5 milyon TL tutarındaki sermayesinin, tamamı şirketin iç kaynak fonlarından karşılanmak üzere 150 milyon TL'ye çıkarılmasına ilişkin tescil başvurusu yapıldı.

MONDİ TURKEY: Mondi, 1Ç24 finansallarında 383 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 391 milyon TL zarar açıklamıştı.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Holding'in yüzde 41 oranında bağlı ortaklığı, katılmış olduğu ihalenin ikinci oturumunda 2.65 milyar TL düzeyinde teklifle en avantajlı teklifi veren 6. şirket olduğunu duyurdu.

RODRİGO TEKSTİL: Şirketin, mevcut 7 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin, yüzde 300 oranında artırılarak 28 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin başvuru, SPK tarafından onaylandı.

SERVET GYO: Servet GYO, yüzde 6150 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile tamamı geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere, mevcut sermayesini 52 milyon TL'den 3.25 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

BİZE ULAŞIN