10.036 seviyesi kritik nokta

Son günlerde etkili olan satışlarla birlikte, endeksin göstergelerinde bozulmanın sürdüğünü görüyoruz. Ayrıca kısa vadeli önemli ortalamaların altına inilmiş olmasını, geri çekilme eğiliminin düzeltme boyutundan bir trende döndüğünün işareti olarak değerlendiriyoruz…
13.06.2024 14:35 GÜNCELLEME : 13.06.2024 14:35

GÖKSEL TEKİNER/ Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta satış baskısının genele yayılır şekilde etkili olduğu görüldü. Önceki dönemde yükseliş rallisinin en büyük destekçisi olan bankacılık sektör hisselerinde de artan satış baskısının, endekste geri çekilme eğilimini hızlandırdığını söyleyebiliriz. (Bu yazı Para Dergisi'nin 9.6.2024 tarihli sayısına aittir)

Geçtiğimiz haftanın genelinde negatif yönde seyrini sürdüren BIST-100 endeksi, haftayı yüzde 2.51 oranında değer kaybıyla 10138.97 seviyesinden tamamladı.

Sanayi endeksi haftayı yüzde 2.40 oranında değer kaybı ile tamamlarken, bankacılık endeksindeki kayıp yüzde 6.02 oranında gerçekleşti.

Endeksin teknik görünümüne baktığımızda ise 11.088 zirvesinin test edilmesinden sonra yaşanan geri çekilmelerle beraber, endekste yüzde 9.37 oranında değer kaybı yaşandı.

Son günlerde etkili olan bu satışlarla birlikte, endeksin göstergelerinde bozulmanın sürdüğünü görüyoruz. Ayrıca kısa vadeli önemli ortalamaların altına inilmiş olmasını, geri çekilme eğiliminin düzeltme boyutundan bir trende döndüğünün işareti olarak değerlendiriyoruz.

İçinde bulunduğumuz hafta, mayıs ayı ortasında tepki hareketlerinin başladığı seviye olan 10.036'yı ilk önemli destek noktası olarak takip edeceğiz.

50 günlük üstel ortalamanın bahsettiğimiz seviyelere yakın olması ve 26 Aralık 2023 tarihinden başlayan uzun vadeli yükselen trend desteğinin bu seviyelerden geçmesi nedeniyle 10.036 seviyesini kritik nokta olarak takip edeceğiz.

Haftanın ilk günlerinde bu seviyenin üzerinde destek oluşturma çabasıyla beraber tepki hareketlerinin etkili olmasını bekliyoruz. Saatlik grafiklerde göstergelerin aşırı satım noktalarından dönüyor olması, bu beklentimizi desteklerken, yaşanabilecek olası tepki yükselişlerinde ise 10.383 seviyesini ilk direnç noktası olarak izleyeceğiz.

10.383 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleşmedikçe endekste geri çekilme eğiliminin devamını görebiliriz. Bu nedenle tepki amaçlı açılacak pozisyonlarda kar al noktalarının yakın tutulması ve 10.383 seviyesi geçilmeden kalıcı pozisyonlar açılmamasını öneriyoruz.

Endekste tepki hareketlerinin zayıf kalması sonrasında yaşanabilecek satışlar ile 10.036 desteğinin kırılmasını ise endekste orta vadeli bir düşüş trendinin başlandığının işareti olarak değerlendireceğiz.

Bu desteğinin kırılması endekste yaz aylarını içine alabilecek volatil bir düşüş trendine neden olabilir!

BİZE ULAŞIN