Mola tamam, yola devam…

Haftanın veri takvimine baktığımızda perşembe günü açıklanacak olan TCMB politika faiz kararını, haftanın en önemli makro verisi olarak takip edeceğiz. TCMB’nin bu toplantıda da faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Açıklanmaya devam eden birinci çeyrek bilanço rakamlarını da yakından takip edeceğiz…
23.05.2024 11:36 GÜNCELLEME : 23.05.2024 11:36

GÖKSEL TEKİNER/ Haftaya zayıf başlayan ve etkili olan satışlar ile 10036 seviyesine kadar geri çekilen BİST-100 endeksinde hafta ortasından sonra alım iştahının tekrar güçlendiği görüldü. Özellikle perşembe ve cuma günü artan alımlarla beraber tarihi zirve olarak takip ettiğimiz 10.383 seviyesini kıran BİST-100 endeksi, haftayı yüzde 4.16 değer kazanımı ile 10643.58 seviyesinden tamamladı. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 19.05.2024 tarihli sayısına aittir.)

Banka hisselerinde süren alım iştahı endeksteki yükselişi desteklemeye devam ediyor. Hafta içindeki volatiliteye rağmen özellikle son iki işlem gününde güçlenen alımlarla beraber bankacılık endeksi haftayı yüzde 8.30 oranında güçlü yükselişle tamamladı. Endeks'te diğer lokomotif sektör olan sanayi endeksinde ise yüzde 1.14 gibi sınırlı bir değer kazanımı gerçekleşti.

Haftanın en dikkat çekici gelişmelerinden biri, Türk Hava Yolları ve Tüpraş gibi önemli hisselerde perşembe gününe kadar süren yabancı satışı oldu. Etkili olan bu satışların, sanayi sektör hisselerinde yoğun bir şekilde baskı oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ancak cuma günü satışların bitmesi ile birlikte toparlanmanın da aynı hızda gerçekleştiğini gördük.

Haftanın veri takvimine baktığımızda ise perşembe günü açıklanacak olan TCMB politika faiz kararını, haftanın en önemli makro verisi olarak takip edeceğiz. TCMB'nin bu toplantıda da faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Açıklanmaya devam eden birinci çeyrek bilanço rakamlarını da yakından takip edeceğiz.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde, perşembe ve cuma günü artan işlem hacmi desteği ile beraber yaşanan güçlü yükseliş, endeks'te tarihi zirvenin yenilenmesini sağladı.

10.383 zirvesinin geçilmiş olması, içinde bulunduğumuz haftada trendin devamını destekliyor. Bir önceki zirve olan ve artık destek noktası olarak takip ettiğimiz 10.383 seviyesinin üzerindeki hareketlerde, mevcut pozisyonları sürdürmesini uygun bulmakla birlikte kademeli olarak pozisyonlar da arttırılabilir.

Bu seviyenin üzerindeki hareketlerde 10.850 seviyesini ilk direnç noktası olarak takip edeceğiz. Bu direnç Aralık 2023'ten bugüne kadarki süreçte etkisini sürdüren ve uzun vadeli olarak yükselen trendin üst bandı olması açısından kritik nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Mevcut teknik görünüm, bu direncin geçilme olasılığını arttırsa da, uzun vadeli bir trend direnci konumunda olan 10850'ye yaklaşan hareketler sonrasında gelebilecek yer satışlarına da dikkat edilmesini öneriyoruz. 10.850 seviyesinin kırılması durumunda ise ilk etapta 11.250'ye kadar trendin devamını bekliyor olacağız.

BİZE ULAŞIN