Yeni hisseler flaş olma yolunda
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta teknik açıdan yukarı yönlü hareket alanının korunduğu dikkat çekti. Analistler, bu noktada endeksin hem teknik açıdan önemli 9.850 puanın, hem de psikolojik açıdan önem taşıyan 10 bin puanın belirgin şekilde üzerinde olmasını kısa vadeli görünümün desteklenmesi açısından önemli buluyor.
Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'nun (FATF) Türkiye'nin gri listede kalmasına neden olan gelişmeleri ele aldığı toplantılar yaptığına yönelik haberler de borsada endeksin tepki alımları ile karşılaşmasını destekledi. Hatırlanacağı gibi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı açıklamada Haziran ayında yapılacak çalışmalar neticesinde gri listeden çıkma sürecinin tamamlanacağını belirtmişti. Hafta sonuna doğru günlük bazdaki ivme kaybına karşın endeksin önemli teknik seviyelerin üzerinde tutunmaya devam ettiği görüldü.
Uzmanlar, borsada yaşanan durgunluğu gündemin çok sakin olması ve hisse senetlerinin yön bulmasını zorlaştırması olarak yorumladı. Genel olarak aşağı yönlü önemli bir kırılma olmadığı için görünümde şimdilik belirgin bir bozulma göze çarpmıyor. Bu nedenle analistler, ivme kaybının devam edip etmeyeceğinin kısa vadeli görünümü belirleyeceğini düşünüyor.
Öte yandan geçtiğimiz hafta Koton ve Lila Kağıt hisseleri de borsada işlem görmeye başladı. Uzmanlar, yeni halka arz olan hisselerin de uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere izlenebileceğini söylüyor. Hali hazırda SPK'ya halka arz başvurusunda bulunmuş ve onay bekleyen 80'den fazla şirket bulunduğunu da hatırlatan analistler, bu kapsamda son bir yıl içinde halka açılmış 11 hisseye dikkat çekiyor.
"BU HAFTA BİZİ YOĞUN BİR GÜNDEM BEKLİYOR"
Bu hafta bizi (12 Mayıs haftası) yoğun bir gündemin beklediğini söyleyen InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan,
"Küresel tarafta Japonya'dan ilk çeyrek büyüme verisi ile Çin'den sanayi üretimi ve perakende satışlarının izleneceği haftada, Euro bölgesinden sanayi üretimi ve TÜFE, Almanya'dan ise TÜFE ve ZEW ekonomik hissiyatı öne çıkıyor" diyor.
Küresel tarafta haftanın odağında ise ABD'den gelecek enflasyon verileri olacağını kaydeden Bircan, "Son dönemde ABD'den gelen verilerle FED'in faiz indirimlerine yönelik beklentiler ötelenirken, bu anlamda gelecek enflasyon verileri ile faiz indirimlerine yönelik beklentiler yeniden şekillenebilir. Diğer yandan içeride ise cari denge ile bütçe dengesinin yanı sıra TCMB tarafından piyasa katılımcıları anketi takibimizde olacak. Piyasa katılımcıları anketinde yılsonu enflasyon beklentilerindeki seyrin TCMB ve finansal piyasalar tarafında yansımaları izlenecek" açıklamasını yapıyor.
"12 BİN ÜZERİ BEKLENTİLER GÜÇLENEBİLİR"
Yerel seçimleri geride bırakırken önümüzde daha net bir tablo olduğunun da altını çizen Bircan; seçimler geride kalırken mevcut sıkılaştırıcı uygulamaların devam edeceğine yönelik piyasalarda oluşan güven ve S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu artırması ile CDS'lerde yaşanan geri çekilmenin risk iştahını artırmaya devam ettirdiğini söylüyor. Buna bağlı olarak beklentilerin pozitif tarafta yoğunlaştığını hatırlatıyor. Mevcut makroekonomik dengelenme de göz önüne alındığında önümüzdeki süreçte kredi derecelendirme kuruluşlarının not artışlarının devam edeceği beklentisinin de güçlendiğini kaydeden Bircan, "Böyle bir senaryoda orta ve uzun vade için 10.500 seviyesinin üzerinde 10.700 ve 11.000 seviyeleri ilk direnç seviyelerimiz. 11 bin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise 12 bin üzeri seviyelere dair beklentilerin güçlenmesi ön plana çıkabilir. Olası olumsuz haber akışlarında ise 10.000-10.060 bandı güçlü destek bölgesi konumunda. Yine de bu seviyenin kırılması halinde 9.700 ve 9.450 takip edilebilir" diyor.
Bircan son 1 yıl içerisinde halka arz olan şirketler arasında orta ve uzun vadede pozitif ayrışabileceğini düşündüğü Agrotech Teknoloji, Europower Enerji, Katılımevim Tasarruf Finansman, Koza Polyester, Kuzey Boru, Limak Doğu Anadolu, Mega Metal, Meka Beton, Oba Makarnacılık, Şeker Yatırım ve Tatlıpınar Enerji Üretim hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
Halka arzdan hisse alacaklar dikkat etmeli
Son yıllarda borsada halka arzların yoğun şekilde ön plana çıktığını belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, buna paralel yatırımcıların ilgisinin de artığını söylüyor. Halka arz olan şirketlerin ilk işlem görmeye başladığında bir süre tavan fiyattan işlem görmeleri getiri anlamında yatırıcıyı cezbetse de Bircan; halka arz olan şirket hisselerini almadan önce bazı noktaların göz önünde bulundurulmasının önem arz ettiğini hatırlatıyor. Bircan, yatırımcılara halka arzdan hisse alırken aşağıdaki noktalara özelikle dikkat etmelerini öneriyor.
*Mutlaka izahname okunmalı ve şirket finansalları detaylı incelenmeli.
*Fiyat tespit raporu ve fiyat tespit raporuna dair yazılan analist görüşleri dikkatle alınmalı. Halka arz fiyatının adil değer tespitinin yapılmış olması ve mevcut piyasa şartlarında bir getiri potansiyeli sunup sunmadığı göz önüne alınmalı.
*Şirketin halka arz olma gerekçesi ve halka arz gelirlerinin kullanım alanları irdelenmeli. Bu noktada özellikle şirketin halka arz ile elde edeceği kaynağın şirket ya da hissedarlar arasında nasıl paylaşılacağı ile gelirin borç ödemesi mi yatırım amaçlı mı kullanılacağına dikkat edilmeli.
*Halka arz sürecinde şirket tarafından hangi taahhütler verilmekte? Satılamayan payların bulunması durumunda ve yatırımcıya güven vermek adına cevaplanması gereken soruların başında gelmekte.
*Ayrıca şirketin hangi pazarda işlem göreceği ve (her ne kadar son dönemde mevzuat değişikliği gereği sadece eşit dağıtım yapılabilse de) dağıtım esasları incelenmeli.
*Son olarak mevcut ekonomik konjonktür ve şirketin bulunduğu sektörün yapısı ve geleceğe dair beklentilerin de yatırımcılar tarafından göz önünde bulundurulması riskin minimize edilmesi açısından önem arz etmekte.
Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü
"Kuzey Boru pozitif ayrışabilecek şirketler arasında yer alıyor"
KUZEY BORU: 2023 sonu finansallarında cirosunu yıllık bazda yüzde 11.2 artıran Kuzey Boru'nun satışların maliyeti tarafındaki yıllık yüzde 3.7 geri çekilmenin brüt kar marjını desteklediği görüldü. FAVÖK'ü yıllık yüzde 94.2 artışla 277 milyon TL olarak gerçekleşirken FAVÖK marjı yüzde 2.3 seviyesine yükseldi. Şirketin bu çeyrekte ana ortaklık net dönem karı ise yıllık bazda yüzde 52.6 gerileme gösterdi. 162 bin metrekare üretim alanı ve İtalya'nın yanı sıra Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki satış temsilcilikleri ile sadece Türkiye'de değil dünya pazarlarında da yer alıyor. Türkiye'de plastik boru sektöründeki yükseliş trendi de dikkate alındığında 220 bin ton üzerindeki üretim kapasitesi ile Kuzey Boru sektörün öncü firmaları arasında. Diğer yandan 2023 yılına kadar dünyadaki plastik boru pazarının 48.5 milyar dolara ulaşması beklendiği göz önüne alınırsa Kuzey Boru'nun önümüzdeki dönemde pozitif ayrışabilecek şirketler arasında yer alabileceğini düşünüyoruz.
LİMAK DOĞU ANADOLU: 2023 yılının son çeyreğinde satışlarındaki yıllık yüzde 8.6'lık sınırlı düşüşe karşın satışların maliyetinde yaşanan yüzde 27.5 gerilemenin brüt karı desteklediği görülüyor. FAVÖK'ünü yıllık bazda yüzde 43.8 artıran Limak Doğu Anadolu Çimento'nun FAVÖK marjının ise bu dönemde yıllık bazda 14.4 puan artışla yüzde 39.6 seviyesine yükseldiği görülüyor. Şirket ana ortaklık net dönem karını ise aynı dönemde yıllık yüzde 181.6 artırarak 1.1 milyar TL'ye yükseltti. Sürdürülebilirliğin hayatın her alanında öne çıktığı günümüzde, ürün gruplarını daha yüksek katkı kullanım oranları ile üretim yapılan ürünlerden oluşturan şirket, böylece daha yüksek katkı kullanımı ile karbon ayak izi düşük ve daha çevreci ürünlerin üretimini yapıyor. Avantajlı konumu, hammadde kaynaklarına kolay ve düşük maliyetle erişimi ve sıfır borçluluk yapısı ile orta ve uzun vadeli yatırım hedefleri için portföylere dahil edilebileceği görüşündeyiz.
TATLIPINAR ENERJİ ÜRETİM: Tatlıpınar Enerji, 2023 yılı son çeyreğinde cirosunu yıllık yüzde 10.2 artırırken, maliyetlerdeki gerilemenin brüt kar marjını desteklediği görülüyor. Bu dönemde 557 milyon TL FAVÖK açıklayan şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 72.2 seviyesinde gerçekleşti. Şirketin ana ortaklık net dönem karı yıllık yüzde 147.9 artarken, net kar marjı da yıllık bazda 29.7 puan artışla yüzde 53.6 seviyesine yükseldi. Balıkesir'de 27 rüzgar türbininden oluşan toplam 125.51 MW gücünde RES'i bulunan şirketin yeni RES ve GES ilaveleriyle bu kapasiteyi 228.1 MW'a çıkartarak, bu kapasite artırımları için gerekli lisans onaylarını almasını şirketin gelecekteki finansal performansı için pozitif olarak değerlendiriyoruz. RES ve GES için yatırımların 2024 yılının ilk yarısında da devam edeceğine yönelik yönlendirmeler şirkete dair gelecek dönem beklentilerini pozitif etkilerken, orta ve uzun vadede portföylere eklenebileceği yönündeki görüşümüzü destekliyor.
Armada Gıda, pazar payını artırmayı hedefliyor
Yeni yatırımlarla büyümesini sürdürmeyi hedefleyen Armada Gıda, bir yandan da halka arza hazırlanıyor. Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Kalıpçı Sönmez, "Halka arzdan elde edeceğimiz gelirle işletme sermayemizi güçlendirirken, büyüme stratejimiz doğrultusundaki yatırımlar ve kapasitemizi artırmak için kullanmayı planlıyoruz. Hem kısa hem de orta vadeli büyüme ve sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmak için stratejik yol haritamızı hazırladık" dedi.
30 yılı aşkın köklü bir geçmişe ve deneyime sahip olduklarını belirten Sönmez, "Kurulduğumuz günden bu yana gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla bugün Türkiye'nin en büyük konvansiyonel ve organik gıda üreticileri ve ihracatçıları arasında yerimizi almayı başardık. Bugün Mersin'de Merkez Fabrikamız ve Organik Üretim Fabrikamız'da 13 ayrı hatta üretime devam ediyoruz. İnşaat halindeki 3. fabrikamızın yatırımı son hızıyla devam ediyor. Merkez Fabrikamız, toplam 2.199 ton/gün ürün işleme kapasitesine sahip. Aynı zamanda 38.995 metre küp hacimli, 5 adet dikey silodan ve 5.084 metre kare 2 yatay depodan oluşan gümrüklü antrepo alanımız bulunuyor. Merkez Fabrikamızda yer alan 483 ton/gün ürün işleme kapasiteli bulgur işleme hattımızın kapasitesini, yaklaşık 7 milyon dolar yatırımla 966 ton/gün'e çıkarmayı planlıyoruz. Bu yatırımı 2024 yılı içinde tamamlayarak, 2025 yılının ilk yarısında faaliyete almayı öngörüyoruz. Organik Üretim Fabrikamızda ise 579 ton/gün ürün işleme kapasitesiyle üretime devam ediyoruz. "Armada Foods", "Organik Doyum", "Anadolu" ve "Popipop" markası ile yurt içi pazarda, organik ürün markamız "Mediterranean Village" markası ile ise global pazarlarda ürünlerimizi ulusal ve uluslararası müşterilerimizle buluşturuyoruz" diye konuştu.
Üçüncü fabrika yatırımı hakkında da bilgi veren Sönmez, "Yatırımı devam eden üçüncü fabrika alanımızda 30.000 MT depolama kapasitesini 2023 yılında devreye almıştık. 2.000 metre karelik fabrika alanımızın inşaat çalışmaları da Şubat ayında tamamlandı. Söz konusu fabrikamızda toplam 40 ton/saat üretim kapasiteli fonksiyonel gıda tesisini bu ay itibarıyla devreye almayı planlıyoruz. Yatırımın tamamlanması akabinde aynı alanda 4.800 ton/gün ürün işleme kapasiteli ve 181.500 MT depolama alanlı bir bakliyat fabrikası kurmayı da hedefliyoruz. Bahsi geçen ürün işleme kapasitesinin 2.400 ton/gün'lük kısmının 2024 yılı içerisinde, 1.920 ton/gün'lük kısmının 2025 yılı içerisinde, 480 ton/gün'lük kısmının ise 2026 yılı içerisinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. 2023 yılının sonuna kadar arazi dahil toplam 12.4 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik. 2025 yılı dahil toplam yatırım tutarının 53.7 milyon dolara ulaşmasını öngörüyoruz" bilgisini verdi.
90'ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini de dile getiren Sönmez, "Armada Gıda olarak büyüyen sektörün büyüyen oyuncusuyuz. 2030 yılına kadar küresel bakliyat üretiminin yüzde 5.8 YBBO ile artış göstermesi bekleniyor. Ülkemizde yıllık ortalama 1.3 milyon ton seviyesinde bakliyat üretilirken, ihracatı yapılan bakliyat oranı yüzde 93 seviyelerinde. Küresel hububat üretimi de her geçen yıl büyümesini sürdürüyor. Türkiye, 2023 yılında bakliyat işleme ile beraber yaklaşık 12 milyar dolar değerinde hububat ihracatı gerçekleştirdi. Armada Gıda olarak biz 31.12.2023 tarihinde sona eren finansal dönem itibarıyla seçili bakliyat ürünlerinde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 7.2'sini, hububat ürünlerinde ise toplam ihracatın yüzde 7.4'ünü gerçekleştirdik. Yaşanan global belirsizlikler ve giderek zorlaşan piyasa koşullarına rağmen ciromuzu ve ciromuzdaki ihracatın payını artırmayı başardık. 2022 yılında 5.7 milyar TL olan ciromuzu yurt dışı satışlarımızın da katkısıyla yüzde 5 artışla 2023 yılında 6 milyar TL'ye çıkardık. 2023 yılında ihracatımızı yüzde 15 oranında artırdık. 2022 yılında ciromuzun içinde yüzde 61.9 olan ihracat payını, 2023 yılında yüzde 67.6'ye yükselttik. Almanya, İtalya, Mısır, Kanada, Tunus ve Fransa başta olmak üzere 90'ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber 2023 yılında bir önceki yılın yaklaşık 13 katına çıkarak 194 milyon 615 bin TL net kâr ve 729 milyon TL FAVÖK elde ettik. Brüt kâr marjı yüzde14, FAVÖK marjı ise yüzde12 olarak gerçekleşti" diye belirtti.
Şirket tarihlerine önemli bir kilometre taşı eklemek için halka arzı gündemlerine aldıklarını da belirten Sönmez, şöyle konuştu: "Halka açılmak için Sermaye Piyasası Kurumu'na ve Borsa İstanbul'a başvurularımızı gerçekleştirdik. Halka arzda şirketimizin çıkarılmış sermayesi, 54 milyon 996 bin 53 TL sermaye artırımı ile 219 milyon 984 bin TL'den 274 milyon 980 bin 53 TL'ye yükseltilecek. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirle işletme sermayemizi güçlendirirken, büyüme stratejimiz doğrultusundaki yatırımlar ve kapasitemizi artırmak için kullanmayı planlıyoruz"
Sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde karbon ayak izimizi azaltmayı da hedefliyoruz diyen Sönmez "Toplam 28,8MW GES yatırımlarını devreye almayı planlıyoruz. Şanlıurfa Viranşehir'de 250 dönüm arazi üzerinde kurulumu devam eden yaklaşık 19 MW'lık GES'imizi bu yıl devreye almayı öngörüyoruz. Hatay Antakya'da 150 dönüm arazi üzerinde kurmayı planladığımız 9,8 MW GES projemiz için ise TEİAŞ'tan kapasite uygunluğu verilmesini bekliyoruz. GES'lerimizi devreye aldığımızda fabrikalarımızda tükettiğimiz enerjinin tamamını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılayacağız. Bununla beraber kalan üretim kapasitesini 5.1.h kapsamında piyasaya satıyor olacağız" açıklamasını yaptı. Sönmez Kazakistan'da inşa etmeyi planladıkları tarımsal ürün işleme tesisi için de 29.11.2022 tarihinde, şirketin bağlı ortaklığı olarak AC Agro LLP şirketini kurduklarını belirterek "Tesisimizi kurmayı planladığımız arazi için görüşmelerimiz devam ediyor. İlk etapta yaklaşık 4 milyon dolar yatırımla 4.000 - 5.000 metre kare depolama alanı ve bakliyat işleme tesisi kurmayı hedefliyoruz" dedi.
Astor Enerji 826 milyon dolar ciro hedefliyor
Ankara Sincan'da yer alan Ankara ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 140 bin metrekare arsa üzerinde toplam 105 bin metrekare kapalı alanlı birbiri ile entegre iki ayrı fabrikada üretim yapan Astor Enerji, 2024 yılında 826 milyon dolar ciro hedeflediğini açıkladı. Astor Enerji A.Ş, CFO'su Olcay Doğan, Sincan'da bulunan Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde tahsis edilen 228.897 metrekarelik arsa üzerinde 2024 yılında yapılacak yeni fabrika binasında, kapasite artışı yatırımlarına yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirtti.
şirketin 2025 yılı ciro hedefini dolar bazlı yüzde 23 artış ile 1.013 bin dolar, 2024 yılı ihracat hedefini 400 milyon dolar, 2025 yılı ihracat hedefini dolar bazlı yüzde 28'lik artış ile 512 milyon dolar olarak belirlediklerini söyledi.
Doğan, şirketin finansal verilerine de değinerek şu bilgileri paylaştı: "2022 sonuna göre yüzde 59 oranında artarak 2023 yıl sonu itibariyle 18.8 milyar TL aktif büyüklüğüne ulaşan Astor Enerji, 2022 yıl sonuna göre hasılatını yüzde 23 oranında arttırarak 16.9 milyar TL'ye taşıdı. Yurt dışı satışları toplam hasılatının yüzde 34'üne ulaşan şirketimiz, ihracatın payını 2024 yıl sonu itibariyle yüzde 48'e 2025 yıl sonu itibariyle yüzde 51'e taşımayı hedefliyor. Öte yandan 2022 yılında 6.7 milyar TL olan Özkaynaklarımız 2023 yılında yüzde 83'lik artışla 12.2 milyar TL'ye ulaştı. Özkaynaklar, güçlü ve sürdürülebilir kârlılık yapısıyla cari dönemde de artışını sürdürdü. Net dönem kârımız 2022 dönemine göre yüzde125 artışla 2023 yılı sonu itibariyle 4.6 milyar olarak gerçekleşti. Aktif Kârlılık Rasyomuz ise 2022 yılında yüzde 17.3 iken 2023 yıl sonu itibariyle yüzde 24.5'e Özkaynak Kârlılığı rasyosumuz ise yüzde 30.5'den yüzde 37.6'ya yükseldi."
2023 itibarıyla üretilen ürünlerin dünyanın 90'dan fazla ülkesine ihraç edildiğini de aktaran Doğan; ihracatın toplam satışlar içindeki payının yüzde 34'ler seviyesine yükseldiğini söyledi. Bölge bazında en yüksek ihracatın ise yüzde 50 ile Avrupa Ülkelerine, yüzde 25 ile de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya gerçekleştirildiğini belirtti.
Astor Enerji'nin gerek yurt içi gerekse yurt dışı siparişlerinin oldukça yoğun olduğunu da kaydeden Doğan, "2024 üretim kapasitesi maksimum seviye ile çalışırken, özellikle güç trafolarındaki siparişlerin bir kısmını 2025 yılında teslim etmek üzere alıyoruz. Bu çerçevede kapasite artışı ve sürdürülebilirlik yatırımlarına da bir yandan devam eden şirketimiz, 2024 yılı hasılatını 826 milyon dolar, 2025 yılı hasılatını ise 1 milyar dolar olarak hedefliyor. Yurt içi ve yurt dışı satışlarını kapasitesini arttırarak karşılayan Astor Enerji 2024 ve 2025 yılı ihracatı hasılatının yaklaşık yüzde 50'si olarak öngörüyor" dedi.
Enerji sektöründeki faaliyet yelpazesini genişletmekte olan Astor Enerji'nin, mevcut işlerine ilaveten, GES ve Şarj ağı işletmeciliği yatırımları da yaptığını belirten Doğan, "Bu kapsamda 2023 itibariyle 31 ilde toplam 302 adet şarj ünitesi tesis edilerek kullanıma açıldı. 2024 yılı sonu itibariyle AC/DC olmak üzere toplam 800 slot istasyon kurulumunun tamamlanmasını hedefliyoruz" dedi.
VakıfBank aktif büyüklükte 3 trilyon TL seviyesini aştı
VakıfBank, 2024 yılının ilk çeyreğinde ulaştığı 15 milyar 588 milyon TL brüt kârından 3 milyar 565 milyon TL vergi karşılığı ayırarak, 12 milyar 23 milyon TL net kâr elde etti.
Bankanın birinci çeyrek finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "Bankamızın nakdi ve gayri nakdi krediler yoluyla Türkiye ekonomisine sağladığı finansman desteği yıllık bazda yüzde 54 artarak 2.1 trilyon TL'yi aştı. Aynı dönemde nakdi kredilerimiz yıllık yüzde 48 artışla 1.6 trilyon TL seviyesine ulaşırken, aktif toplamımız ise yıllık yüzde 67 artışla ilk defa 3 trilyon seviyesini aştı." dedi.
Bankanın ana fonlama kalemi olan mevduatlar tarafındaki performansına da değinen Üstünsalih, VakıfBank'ın toplam mevduatlarının da yıllık bazda yüzde 60 artış ile ilk defa 2 trilyon TL seviyesini geride bıraktığının altını çizdi. "TL mevduatlarımız ise yıllık bazda yüzde 48 oranında artarak 1.2 trilyon TL seviyesine yükseldi" diyen Üstünsalih, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tabana yaygın mevduat politikamız sayesinde, bir önceki yıla göre yüzde 84 oranında artışla 844 milyar TL'ye ulaşan tasarruf mevduatı toplamının toplam mevduatlar içindeki payı, yüzde 37'den yüzde 42 seviyesine ulaştı."
Yurt dışından sağlanan fonlamaların Türkiye ve Türk bankacılık sektörü için önemine de vurgu yapan Üstünsalih, ''Başarıyla tamamladığımız ilave ana sermaye ihracıyla birlikte, sendikasyon kredisi hariç olmak üzere yılbaşından itibaren uluslararası piyasalardan çeşitli yapılar altında Türkiye'ye toplam 3 milyar dolar taze kaynak getirerek bu alandaki öncü konumumuzu koruduk." dedi.
Bizim Toptan, 2024'ün ilk mağazasını Şırnak'ta açtı
Türkiye'nin dört bir yanında mağaza ve depo yatırımlarını sürdüren Bizim Toptan, Şırnak'ın Cizre ilçesinde açtığı yeni mağaza ile müşterilere hizmet vermeye başladı. Bizim Toptan yeni mağazasıyla bölgeye kesintisiz tedarik sağlarken bölgedeki ticaretin güçlenmesine de destek olmayı hedefliyor.
Yeni mağazayla birlikte Bizim Toptan'ın ülke çapındaki toplam mağaza sayısı ise183'e yükseldi. Bölgede faaliyet gösteren işletmelerin ve esnafın, ihtiyaç duydukları ürünlere Bizim Toptan'ın geniş ürün portföyü ve toptan fiyatına satış avantajıyla ulaşabileceklerini belirten Bizim Toptan CEO'su Hüseyin Balcı "Dijital kanallardan verilen siparişlerin istenilen gün ve saatte mağazadan teslim alınmasını sağlayan "Tıkla Gel Al" hizmeti Cizre mağazamızda da kullanıma sunuldu. Bu sayede müşterilerimiz hızlı ve kolay alışveriş imkanından yararlanabilecek" dedi.
Yeni mağaza ile bölgede kesintisiz tedarik altyapısı güçlendirilerek ticaret ve istihdama da katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Balcı mağaza yatırımlarının süreceğini söyledi. Önümüzdeki dönemde öncelikli olarak Sinop, Çankırı, Kırşehir, Artvin, Ardahan, Gümüşhane, Bayburt, Tunceli ve Adıyaman'da olmak istediklerini de dile getiren Balcı "Nitekim ilk etapta Adıyaman'da inşaatımız devam ediyor. İskenderun'daki mağazamız ise depremde yıkılmıştı. Bu mağazanın yerine yeni mağazamız yapılacak. Ve sabit mağazaya döneceğiz" bilgisini paylaştı.
Cizre'de müşterilerimizin hizmetine sunduğumuz yeni mağazamızla Türkiye'de yer aldığımız il sayısını da artırarak 72 ilde 183 mağazaya ulaştık diyen Balcı sözlerine şöyle devam etti "Ev Dışı Tüketim sektörünün lider tedarikçisi olarak saha ekiplerimiz vasıtasıyla ülkemizin 81 iline hizmet veriyoruz. Güçlü tedarik ve lojistik altyapımız sayesinde yeni mağazamız ile buradaki müşterilerimize kesintisiz tedarik sağlayarak bölgedeki ticaretin gelişmesine katkı sunacağız. Aynı zamanda gerçekleştireceğimiz istihdamla nitelikli insan kaynağının artmasına da destek olacağız."
Hareket Proje Taşımacılığı'nın halka arzı onaylandı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği AŞ'nin pay başına 70 liradan halka arzına onay verdi. Kurul, Garanti Faktoring AŞ'nin 318 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu, Lider Faktoring AŞ'nin 135 milyon lira, Creditwest Faktoring AŞ'nin 60 milyon lira, Deniz Finansal Kiralama AŞ'nin 775 milyon lira, ING Bank AŞ'nin 250 milyon dolar ve Ülker Bisküvi Sanayi AŞ'nin 550 milyon dolar tutarındaki borçlanma aracı ihraç başvurusunu da onayladı.
Ayrıca SPK, Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 25 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verdi.
Öte yandan Logos Portföy Yönetimi AŞ'nin 7.5 milyon lira olan çıkarılmış sermayesinin 32 milyon liraya artırılmasına izin verilmesi talebini de olumlu karşıladı.
Borsa İstanbul'da gong, Koton için çaldı
Koton, Borsa İstanbul'da gerçekleşen gong töreniyle geçen hafta (10 Mayıs) "KOTON" koduyla borsada işlem görmeye başladı. Hisselerinin yüzde 16.5'i borsaya açılan Koton'un halka arz büyüklüğü 4.17 milyar TL oldu. Pay fiyatının 30.50 TL olarak belirlendiği halka arza ilişkin talep toplama sürecinde yurt içi bireysel yatırımcılar ve şirket çalışanlarından 1.4 kat, yurt içi kurumsal yatırımcılardan ise 4.8 kat talep toplandı. Halka arzın büyüklüğü ise 4 milyar 166 milyon 300 bin TL olarak gerçekleşti. Konsolide cirosunu 2023 yılsonu itibarıyla 17.2 milyar TL seviyesine taşıyan, yurt içi ve dışındaki 437 mağazası ve e-ticaret operasyonlarıyla 70 ülkede faaliyet gösteren Koton'un halka arzı, İş Yatırım konsorsiyum liderliği ve Ak Yatırım konsorsiyum eş liderliğinde oluşturulan konsorsiyum aracılığı ile yapıldı. Koton, halka arzdan elde edeceği gelirin yüzde 30-40'ını yurt içi ve yurt dışı mağaza açılışları ve yenilemeleri, depo otomasyon yatırımları ile bilgi teknolojileri yatırımları, yüzde 60-70'ini ise büyüme amaçlı ürün alımlarına yönelik işletme sermayesi finansmanı için değerlendirecek.
"Koton'un hisselerinin Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamasıyla, bizler için yepyeni bir dönem başlıyor" diyen Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Koton'un geleceğine güvenen 3 milyon 473 bin 380 yeni ortağımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Şu anda 70 ülkede varız. Hedefimiz, daha fazla ülkede daha fazla tüketiciyle buluşmak. Türkiye'nin moda markası olan Koton'un dünyanın moda markası olması için çalışacağız ve birlikte başaracağız." dedi.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, 2023 yılı finansal sonuçlarında 5.49 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıla göre yüzde 2 daraldı.
EREĞLİ: Ereğli, 1Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 13 üzerinde 5.6 milyar TL net kar açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 90 milyon TL net kar ile bildirmişti. Öte yandan Ereğli, mevcut sermayesinin yüzde100 oranında bedelsiz sermaye arttırımı ile 3.5 milyar TL'den 7 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya başvurduğunu açıkladı.
İSKENDERUN DEMİR ÇELİK: İskenderun Demir 1Ç24 finansal sonuçlarında 5.4 milyar TL net kar açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 845 milyon TL net zarar ile bildirmişti.
ARD YAZILIM: Ard Yazılım pay başına brüt 0.02 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0.04 düzeyinde.
BAREM AMBALAJ: Barem Ambalaj, 2023 yılı finansal sonuçlarında 115 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, bir önceki yıla göre yüzde 45 daraldı.
BORUSAN YATIRIM: Borusan Yatırım, 1Ç24 finansal sonuçlarında 264 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 50, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 56 daraldı.
EGE SERAMİK: Ege Seramik, 2023 yılı finansal sonuçlarında 108 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılda 221.7 milyon TL net kar ile bildirmişti
KALEKİM: Kalekim, pay başına brüt 0.14 kuruş temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0.6 düzeyinde.
KOZA ALTIN: Koza Altın işletmeleri, 4Ç23 finansal sonuçlarında TMS29 etkisi hariç 1.216 milyar TL net kar açıkladı. Şirket bir önceki çeyrek 1.6 milyar TL net kar bildirmişti.
DOĞAN HOLDİNG: Doğan Holding 2023 yılı finansal sonuçlarında 297 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin 2023 yılı düzeltilmiş net karı bir önceki yıla göre yüzde 28 arttı.
MİGROS: Migros, 1Ç24 finansal sonuçlarını 23 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.
PEGASUS: Pegasus, 1Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisine paralel olarak 3.5 milyar TL net zarar açıkladı. Şirket bir önceki çeyrek 11.9 milyar TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 600 milyon TL net zarar bildirmişti.
ALFA SOLAR: Alfa Solar, 23 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 9'una tekabül ediyor.
ASCE GYO: Asce GYO, 4Ç23 finansal sonuçlarında 2. milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 19 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 329 milyon TL net zarar bildirmişti.
CONSUS ENERJİ: Consus Enerji, yüzde 100 oranında bedelli sermaye arttırımı ile mevcut sermayesinin 385.5 milyon TL'den 771 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.
INVESTCO HOLDİNG: Investco Holding, 4Ç23 finansal sonuçlarındı 5.1 milyar TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 2.4 milyar TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 3 milyar TL net kar bilidirmişti.
TEKNOSA: Teknosa, 1Ç24 finansal sonuçlarını 28 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.
AGESA: Agesa, 1Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisine paralel 595 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 64, yıllık bazda ise yüzde 192 arttı.
ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, ana faaliyet konusu jeotermal enerjiye dayalı seracılık olan Nata Tarım hisselerinin tamamını 20.3 milyon dolar bedelle devraldı.
BANVİT: Banvit, 1Ç24 finansal sonuçlarında 666 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 7 daralırken, şirket bir önceki yılın aynı döneminde 97 milyon TL net zarar bildirmişti.
LİDER FAKTORİNG: Lider Faktoring, 1Ç24 finansal sonuçlarında 134 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde17 daralırken, yıllık bazda ise yüzde 63 arttı.
ZİRAAT GYO: Ziraat GYO, 4Ç23 finansal sonuçlarında 3.3 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 433 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63 daraldı.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, kayıtlı sermaye tavanının 750 milyon TL'den 4 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya yaptığı başvurunun kabul edildiğini açıkladı. Ek olarak şirket, Pomega ve Varta şirketleri ile iş birliği kurmak üzere mutabakat anlaşması (MOU) imzaladı. Ayrıca şirket 18.3 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık euro bazlı gelirlerinin yüzde 13'üne tekabül ediyor.
VERUSATÜRK: Verusatürk, geri almış olduğu sermayesinin yüzde 2.91'ine tekabül eden 1.5 milyon adet paydan geriye kalan 487 bin adetlik payın 62.75 TL fiyattan satışını gerçekleştirdi. Bu işlem ile birlikte Verusatürk sermayesinde geri alınan pay kalmadı.
KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, yurtdışı operasyonlarının gelişmesi ve globalleşme çalışmalarına hız verilmesi amacıyla 2 milyon TL başlangıç sermayesiyle yüzde 99 oranında iştirak ettiği KCR Dış Ticaret şirketinin kuruluşunun tescil edildiğini açıkladı.
TORUNLAR GYO: Torunlar GYO, pay başına brüt 2.35 TL temettü dağıtma kararı aldı.
AKSİGORTA:Ak Sigorta beklentilere paralel 1Ç24 finansal sonuçlarında 273 milyon TL düzeyinde net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 42 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde108 arttı.
CW ENERJİ:CW Enerji, 4Ç23 finansal sonuçlarınıda 370 milyon TL net zarar açıkladı.
YAYLA GIDA: Yayla Gıda, 4Ç23 finansal sonuçlarında 811 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 516 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 306 milyon TL net zarar bildirmişti.
ARD YAZILIM: ARD Yazılım, 4Ç23 finansal sonuçlarında 206 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda yüzde 61, yıllık bazda ise yüzde 219 arttı.
ATP YAZILIM: ATP Yazılım, 4Ç 23 finansal sonuçlarında 65 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 74 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 106 milyon TL net zarar bildirmişti.
EGE ENDÜSTRİ: Ege Endüstri, 4Ç23 finansal sonuçlarında 210 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 373 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 63 milyon TL net zarar bildirmişti.
KAREL ELEKTRONİK: Karel Elektronik, 4Ç23 finansal sonuçlarında 91 milyon TL net zarar bildirdi.
PENTA TEKNOLOJİ: Penta Teknoloji, 1Ç24 finansal sonuçlarında 63 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 46, yıllık bazda ise yüzde 24 daraldı.
TOFAŞ OTOMOTİV: Tofaş Otomotiv, 1Ç24 finansal sonuçlarını 21 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.
VAKKO: Vakko, pay başına brüt 2.5 TL temettü dağıtma kararı aldı. Öte yandan Vakko, 4Ç23 finansal sonuçlarında 878 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda yüzde 95 artarken, yıllık bazda ise yüzde 17 daraldı.
İZMİR DEMİR ÇELİK: İzmir Demir Çelik, 4Ç23 finansal sonuçlarında 2 milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 201 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 4.1 milyar TL net kar bildirmişti.
KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, Otokar sermayesinin yüzde 2.7'sine tekabül eden 3.2 milyon adet payını 1.6 milyar TL bedelle satın aldı. Ek olarak, Tofaş sermayesinin yüzde 0.04'üne tekabül eden 176 bin adet payını 47.3 milyon TL bedelle satın aldı.
TORUNLAR GYO: Torunlar GYO, 4Ç23 finansal sonuçlarında piyasa beklentisi olan 28.4 milyar TL'nin altında 11.3 milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 790 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 16.2 milyar TL net kar bildirmişti.
TUKAŞ: Tukaş, 4Ç23 finansal sonuçlarında 141 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 73, yıllık bazda ise yüzde 83 daraldı.
VESTEL BEYAZ EŞYA: Vestel Beyaz Eşya, pay başına brüt 0.73 TL temettü dağıtma kararı aldı..
DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, nisan ayında 7 mağaza açılışıyla toplam 742 mağazaya ulaştı.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik 4Ç23 finansal sonuçlarında 463 milyon TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 469 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 330 milyon TL net kar bildirmişti.
GSD HOLDİNG: GSD Holding, 4Ç23 finansal sonuçlarında 2.1 milyar TL net zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 35 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 3.4 milyar TL net zarar bildirmişti.