Bu dönem için al veren 41 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 14.03.2024 GİRİŞ TARİHİ: 11:00 SON GÜNCELLEME: 14.03.2024 11:00
Bir miktar geri çekilme yaşansa da BIST-100 endeksi güçlü konumunu sürdürüyor. Analistlere göre Ramazan ayının başlaması ve ay sonunda yapılacak yerel seçimler, yatırımcıları temkinli davranmaya itiyor. Analistlerin altını çizdiği bir başka nokta da olası geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği…

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Önceki hafta Borsa İstanbul sekiz haftalık yükseliş serisine son verdi. Uzmanlar yukarıda 9.400 puanı en önemli direnç olarak görmeye devam ediyor.

Borsa İstanbul geçen haftaya da yurt dışındaki iyimser havaya paralel olarak iyimser başladı. BIST-100 endeksi açılışın hemen ardından 9.150 puan sınırını test etti. Ancak bu seviyeyi aşmakta başarılı olamadı. Analistler zayıflığın çok büyük ölçüde önceki haftalardaki güçlü performanstan kaynaklandığını düşünüyor. Yüksek enflasyon hisse senetlerinin cazibesini arttırırken, ay sonundaki seçimler temkinli yaklaşıma yol açıyor. Teknik açıdan bakıldığında da 9.000 puanın altındaki seviyelerin kısa vadede düzeltmenin devam etme potansiyelini canlı tuttuğu hatırlatılıyor. Uzmanlar 9.000 puan seviyesinin altında kalındıkça kırılganlığın devam etme ihtimalini daha yüksek buluyor. Ancak hafta başından itibaren gerçekleşen kayıp ile 8.750 puanın altını gören BIST-100 endeksi hafta sonuna doğru kayıplarının önemli bir kısmını geri aldı.

Ramazan ayının başlaması ve ardından gelecek seçimlerin borsada sektörel çeşitliliğe ve bu kapsamda gıda, perakende şirket hisselerinin ön plana çıkmasında etkili olacağını da kaydeden analistler, her dönemin ayrı bir hikayesi bulunduğunu hatırlatıyor. Defansif sektörlerin pozitif ayrışabileceğini de dile getiren uzmanlar, Ramazan ve seçim öncesi orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere 41 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"GIDA, PERAKENDE ŞİRKETLERİ ÖN PLANA ÇIKABİLİR"

Endeksin şu ana kadar iyi bir yükseliş aşaması kaydettiğini belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; BIST 100 endeksinin aralık ayında gördüğü 7.200 seviyesinden yükselerek 9.400 seviyesini test ettiğini, bunun da yaklaşık yüzde 30'luk bir artışa karşılık geldiğini hatırlatıyor. Endeks bu hareketi Merkez Bankası ile ilgili gelişmeler, CDS'lerin gerilemesi, iskonto faktörü ve yurt dışı borsalarda ki iyimser havanın da katkısı ile gerçekleştirdiğinin altını çizerek,

bu seviyeden başlayarak yaklaşık 8.700 seviyesine kadar yaşanan düzeltmenin makul olduğunu düşünüyor. 8.700 seviyesinden tekrar toparlanmaya başlayan endeksin 9.400 'e kadar gitmesini ve 9.400' ü aşması durumunda da yukarı yönlü hareketin devamının beklenebileceğini, 9.000-8.600 bandına geri çekilmeler görülürse bunun da alım yerleri olarak kullanılabileceğini söylüyor. 8.600'ün aşağısını kalıcı olarak beklemeyen Coşar; "Ramazan ayında gıda ve gıda perakende şirketleri ön plana çıkabilir. Ayrıca borsada hacim düşebilir. Öte yandan önümüzde seçimler var. Seçimlerden de borsanın geneli, özellikle de endeksi temsil eden büyük çaplı hisseler, banka ve holdingler etkilenir. Ancak şu ana kadar seçim kaynaklı bir gerginlik piyasada oluşmadı. Seçimlerin yerel seçim olması nedeniyle 2023 Mayıs ayında borsada görülen gerginlik ve hacimsizlik söz konusu değil. Yani seçimin şu an piyasalar üzerinde net bir etkisi yok" dedi.

"TEKNİK DÜZELTME FAYDALI OLABİLİR"

BIST- 100'ün daha önce 9.400'e kadar yükseldiğini ancak bu seviyeleri aşamadığının da altını çizen Coşar; endeksin bu seviyelerde konsolide olduğunu ve aşağı yönlü bir düzeltme yaptığını hatırlatıyor. Düzeltmede 8.600-9.000 arasının alım yerleri olarak değerlendirilebileceğini; yani teknik düzeltmenin daha önemli hatta faydalı olabileceğini düşünüyor.

Ramazan ve seçim öncesi portföy güncellemek ve yeni pozisyon almak isteyenlerin öncelikle fiyatları çok yükselmiş, yüksek çarpanlarda işlem gören hisselere özellikle yan hisselere karşı temkinli olmasını öneren Coşar; şu önerilerde bulunuyor: "2024 yılı beklentileri olumlu olan, satış ve kar büyümesi beklenen aynı zamanda makul ya da ucuz çarpanlardan işlem gören şirket hisselerinden portföy oluşturulabilir. Bu kapsamda seçici olmakta fayda var.

Mevcut enflasyon ortamı gıda içecek ve gıda perakende sektörlerini destekliyor. Portföylerde bu sektör hisseleri de bulunmalı. Öte yandan endekse kar satışı ya da düzeltme gelme ihtimaline karşı, alttan maliyet yapmak için portföyün yüzde 30-50 kadarlık bölümünü nakit ve benzeri ürünlere ayırmak da faydalı olabilir. Bu kapsamda kısa vadeli faizli ürünlerde beklenebilir."

Coşar; Ramazan ve seçim öncesi orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere TSKB, Yapı Kredi, Koç Holding, Sabancı Holding, Anadolu Grubu Holding, Ford Otosan, Tofaş Oto Fabrikaları, Türk Traktör, Migros, Şok Marketler, BİM Birleşik Mağazalar, Mavi Giyim, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Turkcell ve

Torunlar GMYO hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"HER DÖNEMİN AYRI BİR HİKAYESİ VAR"

BIST-100 endeksinin 9.400 seviyesini test etmesine rağmen bu seviyeyi aşmakta zorlandığını hatırlatan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, "Teknik olarak bakıldığında BIST-100 endeksi, 3 aylık alçalan trendini Ocak ayında kırmasıyla yükseliş trendine girdi. 8.500 direncinin de kırılmasıyla yaklaşık 1 ayda yeni tarihi zirve seviyesini test etti. Dolayısıyla 9.400 seviyesinin aşılması durumunda kısa vadeli 310 dolar seviyesi hedef haline gelebilir. Geri çekilmelerde psikolojik seviye 9.000 olsa da ana destek seviyesi 8.500 olarak gözüküyor" diyor.

Yüksek enflasyon ortamında alternatif getiri arayışlarında borsanın ön plana çıkabileceğini belirten Toros; risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalmasının borsaya olan ilgiyi artırdığını söylüyor.

Ayrıca Fitch'in yapacağı değerlendirmede Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir düzeye yaklaştırması durumunda yabancı yatırımcı ilgisiyle endeksin ayrı bir katalizör kazanacağını düşünüyor.

Her konjonktürün kendi içinde ön plana çıkardığı sektörler olduğunu da hatırlatan Toros, borsada her dönemde ayrı bir hikaye oluştuğunu ve buradaki hikayeyi iyi analiz etmek gerektiğini söylüyor.

Toros; Ramazan ve seçim öncesi orta ve uzun vade için portföylere dahil edilmek üzere Akbank, Garanti BBVA, Anadolu Sigorta, TAV Havalimanları Holding, Pegasus, THY, BİM Birleşik Mağazaları, Migros, Şok Marketler, Mavi Giyim, Ford Otosan, Doğuş Otomotiv, Tofaş Oto Fabrikaları, Coca Cola İçecek, Alarko Holding, Koç Holding, Sabancı Holding, Çimsa, Arçelik, Turkcell, Torunlar GMYO ve Astor Enerji hisselerinin takip edilebileceğini vurguluyor.

"YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDER"

Borsa İstanbul'da mevcut ralli sona erse bile, olumsuz bir veri ya da haber akışı olmadığı sürece, endekste yükseliş trendinin devam etmesini bekleyen InvestAZ Araştrıma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; ancak zaman zaman kar realizasyonlarına bağlı geri çekilmelerin görülebileceğini düşünüyor. Bu tarz düzeltmelerin yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini söylüyor.

BİST-100 endeksinde son dönemde yaşanan yükselişin temelinde, TCMB'nin gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşılmasına bağlı olarak parasal sıkılaşma adımlarına son vermesi olduğunu düşünen Bircan; buna bağlı olarak özellikle mevduat faizlerinin de son dönemde görece yükseliş ivmesini kaybetmiş olmasının borsayı destekleyen faktörler arasında sayılabileceğini hatırlatıyor. Nitekim Şubat ayı toplantısında da TCMB'nin, beklentilere paralel, faizlerde bir değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bıraktığını ifade eden Bircan, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Ek olarak Şubat ayı başında TCMB'de gerçekleşen görev değişikliği sonrasında yeni başkan Fatih Karahan'ın mevcut politikaların sürdürüleceğine işaret etmesi, piyasalara güven verirken, CDS'ler de 330 baz puan seviyelerinden 300 seviyesine geriledi. Dolayısı ile Mart ayı sonunda gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde yukarı yönlü trendin sürdürmesini beklediğimiz BIST-100 endeksinin yılın ilk çeyreğini 9.750-9.900 aralığında tamamlamasını bekliyoruz. Enflasyon muhasebesine istinaden, endeks içerisinde ağırlığı yüksek şirketlerin öz kaynak ve net karlarında düşüş görülmesi ise BIST-100 endeksini baskılayabilir. Böyle bir durumda yaşanacak olası aşağı yönlü hareketlerde 8.750-8.800 bandı güçlü destek bölgesi olarak takip edilebilir."

"SEKTÖREL ÇEŞİTLİLİK ÖN PLANA ÇIKIYOR"

Önümüzde Ramazan ayının olduğunu, ardından gelecek seçimlerin de borsada sektörel çeşitliliğin ön plana çıkmasında etkili olacağını kaydeden Bircan, "Yılbaşından bu yana yukarı yönlü hareketini sürdüren BIST-100 endeksinde bankacılık ve sınai sektörünün yükselişleri birlikte desteklediğini gözlemlesek de borsada yükselişlere öncülük eden asıl sektörün teknoloji ve bilişim olduğunu görüyoruz. Nitekim BIST Teknoloji endeksinin son 3 aylık performansına baktığımızda yüzde 45'in üzerinde olduğu dikkat çekiyor. Aynı dönemde BIST Bilişim endeksi ise yüzde 65'in üzerinde yükseliş göstermiş durumda. Küresel tarafta da teknoloji ve bilişim şirketlerine son dönemde ilginin arttığı düşünüldüğünde, bu sektörde yer alan şirket hisselerine portföylerde yer verilebilir. Diğer yandan yine son 3 aylık performansına baktığımızda bankacılık ve finans sektörünün yılın ilk çeyreğinde ön plana çıkmaya devam etmesi beklenebilir. Yine sektörel çeşitliliğin ön plana çıktığı bir dönemde holdinglerin de pozitif ayrışacağı düşünülebilir" yorumunu yapıyor.

Finansal piyasalarda iyimserliğin ön plana çıktığı bir dönemde olduğumuzu da dile getiren Bircan, olumsuz bir veri ya da haber akışı görülmediği sürece yatırımcıların teknik seviyeleri dikkate alarak işlemlerini sürdürebileceğini düşünüyor. Özellikle böyle dönemlerde geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin getiri avantajı sağlayabileceğinin de altını çiziyor.

"DEFANSİF SEKTÖRLER POZİTİF AYRIŞABİLİR"

Enflasyon muhasebesinin şirket bazında ayrışmayı ön plana çıkaracağını da belirten Bircan, "Dolayısı ile sadece sektörel bazda çeşitlendirilmiş portföyler değil, şirket bazında da çeşitlendirmeye önem verilmesi riskin minimize edilmesinde etkin rol oynayacaktır. Sıkılaştırıcı politikaların etkisi ile 2024 yılında büyümenin baskılanması bekleniyor. Yılın ilk çeyreği ve yılın ilk yarısında buna bağlı olarak büyümeyle korelasyonu yüksek dayanıklı tüketim, demir çelik, otomotiv ve çimento gibi sektörler ikinci planda kalabilir. Bunun yerine gıda, ulaştırma, tekstil gibi defansif sektörlerin pozitif ayrışabileceği dikkate alınırsa portföylerin buna göre çeşitlendirilmesi risk ve getiri avantajı sağlayabilir" diyor.

Mevcut şartlar göz önüne alındığında yatırımcıların pasif portföy yönetimi ya da "al ve tut" stratejisi yerine daha aktif bir portföy yönetimi ve gerekli durumlarda portföylerini revize etmelerinin getiri anlamında pozitif katkı sağlayabileceğini de öngören Bircan; bu süreçte olası kar realizasyonları ve düzeltme hareketlerine karşı duygusal tepki vermekten kaçınarak, ani piyasa hareketlerine karşı temkinli davranmanın önemine vurgu yapıyor.

Bircan; Ramazan ve seçim öncesi orta ve uzun vade için portföylere dahil etmek üzere AGESA Hayat Emeklilik, Akbank, Aksigorta, Albaraka Türk, Anadolu Hayat Emeklilik, Anadolu Sigorta, DO-CO, Ereğli Demir Çelik, Garanti BBVA, Garanti Faktoring, ICBC Turkey Bank, İskenderun Demir Çelik, İş Bankası (C), Katılımevim Tas. Fin., Mega Metal, Ray Sigorta, TSKB, TAV Havalimanları Holding, Türkiye Sigorta ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"ARÇELİK'TE HEDEF FİYATIMIZI GÜNCELEYECEĞİZ"

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Arçelik hisseleri için 185.0 TL 12 aylık hedef fiyat ile 'TUT' tavsiyesini koruduğunu açıkladı. Yetkililer önümüzdeki günlerde TMS29 etkisi ile tahminlerini düzenledikten sonra hedef fiyatı güncelleyeceklerini de bildirdi.

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri TMS29 etkisi hariç açıklanan VAFÖK'ün, tahminlerinden biraz daha düşük geldiğini belirterek; genel olarak, yurtiçi tarafta devam eden güçlü talep ve 1Y24 sonrasında Avrupa'daki satışlarda potansiyel bir toparlanma senaryosu göz önüne alındığında, paylaşılan beklentilerin ulaşılabilir olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

Arçelik'in 2023'de TMS29 etkisi ile 7.7 milyar TL (yıllık %22) net kar açıkladığını hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Net satışlar yıllık bazda yatay kalırken (yurtiçi: +%23, yurtdışı: -%10,2), VAFÖK yıllık yüzde 25 arttı. Şirket enflasyon muhasebesi etkisi hariç bazı ana finansal kalemlerini açıkladı. Buna göre 4Ç23 geliri 60.8 milyar (yıllık +%55) ile tahminimizle neredeyse aynı seviyede gerçekleşti. Şirket tanımlı VAFÖK (bazı finansman giderleri dahil) 5.1 milyar TL (yıllık +%34) olarak gerçekleşirken, azınlık payları öncesi net kar yıllık yüzde 35 arttı. VAFÖK tahminimiz şirket tarafından paylaşılan VAFÖK ile karşılaştırılabilir olmamakla birlikte, ilgili düzeltmeleri yaptıktan sonra açıklanan rakamların tahminimizin yüzde 7 altında olduğunu hesaplıyoruz. Kategori bazında, 2023 yılı beyaz eşya satışları yıllık yüzde 2.7 azalırken, tüketici elektroniği satışları yıllık yüzde 8.3 ve diğer segment yıllık yüzde 11 arttı. Yılsonu finansallarında ise şirket 9.9 milyar TL parasal kazanç kaydetmiş. (2022: 7,9 milyar TL) Bunun temel nedeni günlük operasyonların öz kaynak finansmanından ziyade borçla finanse edilmesi olduğunu düşünüyoruz. 2023 net borç 44.3 milyar TL'den 53.6 TL'ye yükselirken, net borç/VAFÖK oranı 2.7'te sabit kalmış."

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"TSKB karlılık açısından bankalar geneline göre pozitif ayrışıyor"

TSKB: Bankanın 2024 4. Çeyrek bilançosu açıklandı. Yıllık bazda değerlendirildiğinde bankanın 2023 yılı net faiz geliri yüzde 49 artarak 9 milyar 564 milyon TL, ticari kar ve komisyon gelirlerinin katkısı ile net bankacılık gelirleri yüzde 59 artarak 11 milyar 449 milyon TL, net kar ise yüzde 74 artarak 7 milyar 41 milyon TL olarak gerçekleşti. Öz sermaye karlılığı yüzde 41 ile bankacılık sektörü genelinin üzerinde. Sermaye yeterlilik oranı ve kar marjı da sektörün üzerinde. Öte yandan bankanın net faiz marjı hedeflediğinin üzerinde yüzde 7 olarak açıklandı. Merkez Bankası mevcut para politikası, cari dengede toparlanma, yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonda sınırlıda olsa gerileme beklentisi, CDS'ler deki düşüş bankacılık sektörü hisselerine pozitif yansıyabilir. Bu nedenle portföylerde sınırlı olmakla beraber banka hissesi tutmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Bununla beraber TSKB karlılık açısından bankalar geneline göre pozitif ayrıştığı için tercih edilebilir. Hissenin portföylere eklemek ve ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini öngörüyoruz.

TÜRK TRAKTÖR: Şirketin 2023 yılı faaliyetleri oldukça olumlu geçti. Hem üretim hem de satış adedi bazında önemli artış yaşandı. 2023 yılı traktör üretimi yüzde 15 artarak 51 bin 423 adet olarak gerçekleşirken; yurt içi traktör üretiminin yüzde 56'sını gerçekleştirdi. Yurt içi satışlar yüzde 30 yükselerek 34 bin 984, ihracat ise yüzde 6 azalışla 16 bin 16 adet olarak açıklandı. Şirketin traktör ihracatındaki payı ise yüzde 82 olarak gerçekleşirken toplam satışlar da yüzde 16 arttı. Yıllık bazda gelirler yüzde 41 artışla 58 milyar 436 milyon TL, FAVÖK yüzde 168 artışla 13 milyar 193 milyon TL, net kar da yüzde 117 artışla 9 milyar 342 milyon TL olarak netleşti. 2024 yılı için yüksek faizlerin etkisi ile yurt içi traktör satışlarında gerileme beklenirken; tarım ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir, tarım sektörüne yapılan devlet teşvikleri ayrıca traktör finansmanında yerli traktörler için faizin yüzde 50 oranında faizin iskonto edilmesi, yurt içinde traktör parkının önemli bir kısmının eski olması ve yenilenme ihtiyacı, ihracat yapılan ülke sayısının artması gibi nedenlerle önümüzdeki yıllarda şirket açısından istikrarlı gelir ve kar yapısının devam etmesi beklenebilir. Öte yandan Türk Traktör her sene yüksek oranda temettü ödüyor ve temettü verimi en yüksek şirketler arasında yer alıyor. Bu nedenle temettü yatırımcıları içinde ilgi çekici olabilir. Hissenin portföylere eklemek ve ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

FORD OTOSAN: Ford Otosan'ın 2023 yıl genelinde toplam yurt içi satış adedi yüzde 38 artarak 117 bin 582 adet, yurt dışı satışları yüzde 26 artarak 492 bin 82 adet, toplam satış adedi ise yüzde 28 artarak 609 bin 664 adet olarak gerçekleşti. Üretim miktarı ise yüzde 27 artarak 589 bin 758 adet oldu ve kapasite kullanım oranı yüzde 81. 2023 yılı satış adetlerinin artmasında hem yurt içi hem Avrupa otomotiv pazarında büyüme aynı zamanda şirketin faaliyete geçirdiği kapasite arttırım ve Romanya Fabrikası yatırımı etkili oldu. Bilanço tarafında şirketin gelirleri 2023 yılında geçen sene aynı döneme göre yüzde 28 artarak 411 milyar 906 milyon TL, FAVÖK yüzde 35 artarak 43 milyar 359 milyon TL, net kar ise yüzde 77 artarak 49 milyar 55 milyon TL olarak açıklandı. Şirketin disiplinli fiyatlama ve maliyet yönetimi sayesinde kar marjları da yükseldi. Sonuçların güçlü olduğu söylenebilir. Şirketin 2024 yılı yurt içi satış beklentisi 2023 yılına göre benzer seviyede 100-110 bin bandında, yurt dışı satışların ise yükselerek 560-610 bin bandında gerçekleşmesi bekleniyor. Şirketin kapasite artırım, yeni modeller, elektrikli araç yatırımcıları gelecek seneler büyümeye motor olması öngörülüyor. Satışların yüzde 80'nin yurt dışına olması yurt içi talep dalgalanmalarına karşı şirketi nispeten korunaklı kılıyor. Diğer yandan şirket için en büyük risk Avrupa'da olası bir talep daralması. Ford Otosan hissesi son açıklanan bilanço ile beraber yaklaşık 7.5 FK düzeyinde işlem görmektedir ki, oldukça uygun bir fiyat. Hissenin portföye eklemek veya ağrılık artırmak şeklinde değerlendirebileceğini düşünüyoruz.

Ön plana çıkması beklenen sektörler:

İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, Ramazan ve ardından gelecek seçim dolayısıyla ön plana çıkabileceğini düşündüğü sektörleri gerekçeleri ile şöyle sıralıyor;

*Kredi derecelendirme kuruluşları beklentileri ile bankalar,

*Riski dağıtan portföy dağılımlarının olması ve Net Aktif Değerlerinin piyasa değerinin altında kaldığını düşündüğümüz holdingler,

*Enflasyon temasından kaynaklı olarak gıda perakende,

*Verilerin güçlü gelmesi ve turizm gelirlerinin artması ile ulaştırma,

*Verilerinin düzelmeye başlaması ve ihracat ile birlikte kötünün geride kaldığı beklentileri ile demir çelik sektörü.

Çağlar TOROS/ İnfo Yatırım Stratejisti

"THY'de güçlü yolcu trafik verileri sürüyor"

THY: Ocak ayında 2023 yılının aynı dönemine göre iç hat yolcu sayısı yüzde 1.9 azalışla 2.2 milyona gerilerken, yolcu doluluk oranı 2.5 puan artışla yüzde 84.7'ye yükseldi. Dış hat yolcu sayısı yüzde 5.4 artışla 4.1 milyona yükselirken, yolcu doluluk oranı 0.6 puan azalışla yüzde 79.8'e geriledi. Toplam yolcu sayısı ise yüzde 2.7 artışla 6.3 milyona yükselirken, yolcu doluluk oranı 0.4 puan azalışla yüzde 80.3'e geriledi. Verilere bakıldığında güçlü yolcu trafik verilerinin sürdüğü aşikar. Diğer yandan ise turizm istatistiklerinin güçlü kalmaya devam etmesi, şirketin kargoculuk faaliyetlerinin ön planda olması ve küresel iklim koşullarında sıcaklıkların devam ederek tabir-i caizse yaz turizmi gibi sürecin devam etmesinin şirkete katalizör etki yaratacağını düşünüyorum. THY hisselerinin uygun seviyelerde portföy sepetinde bir yer edinebileceği ve potansiyeli olduğu kanaatindeyiz.

TOFAŞ OTO FABRİKALARI: 2023 yılında talebin öne çekilmesi, kurdaki oynaklığın satışlara yansıtılması, çip krizinin azalması gibi faktörler ile otomotiv sektöründe rekor satışlar geldi. Talep enflasyonu ile birlikte enflasyonun gelecekte daha da artacağı beklentileri sonrasında ileride alınması planlanan ürünler bugünden alınmaya başladı. Stoklanmaya yönelme ve talebin hızlı artması otomotiv sektörüne de yansımış durumda. Kur artışı enflasyonu fazlasıyla tetiklerken üretim tarafında maliyetlerin artması, vergi zamları gibi sebeplerden de satış fiyatlarında yukarı yönlü revizyonlara gidildi. Tofaş Fabrika, 2023 yılının son çeyreğinde 58.8 milyar TL ciro, 7.7 milyar TL FAVÖK, 2.6 milyar TL net kar açıkladı. Son çeyrek verilerine göre 2023 üçüncü çeyreğine kıyasla ciro yüzde 120, FAVÖK yüzde 61 artarken, net kar yüzde 49 azaldı. Bu oranlar geçen sene ile kıyaslandığında ise net satış, FAVÖK, net kar sırasıyla yüzde 3,yüzde 8, yüzde 70 artış gösterdi.2023 yılında iç talebe bağlı olarak iç satışların güçlü seyri finansallara olumlu yansıdı. Şirketin Fiat markası 2023'te yüzde 15.7 pazar payıyla iç pazar liderliğini korudu. Kurun satışlara yansıtılması ile öne çekilen talebin satışları artırması kar marjlarını yükseltti. 2024 yılında otomotiv sektöründe yeni hikayenin elektrikli araçlar olacağını düşünüyoruz. İç pazardaki konumu nedeniyle Tofaş Oto Fabrikaları'nın uygun seviyelerde portföy sepetinde bir yer edinebileceğini ve potansiyeli olduğu kanaatindeyiz.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 8.0 milyar TL ciro, 2.9 milyar TL FAVÖK ve 1.6 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan finansallar geçen çeyreğe kıyasla ciroda yüzde 91, FAVÖK'te yüzde108, net karda yüzde 8 artışa işaret etti. 2023 'ün tamamında ise geçen yıla göre ciro, FAVÖK ve net kar sırasıyla yüzde 23, yüzde 60, yüzde 125 artış gösterdi. Şirket tarafından 2024 yılı ihracat beklentisi 400 milyon dolar olarak açıklandı. 2023 yılında şirketin gerçekleştirdiği ihracatın hasılata oranı yaklaşık yüzde 34 olarak gerçekleşti. İhracatın yüzde 47'lik kısmı Avrupa'ya yüzde 25'lik kısmı Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya, yüzde 10'u Afrika'ya yapıldı. 2023 yılında 2022 yılına göre yurt içi satışlar yüzde 3, yurt dışı satışlar yüzde 96 artış kaydetti. Şirket 2024 ciro hedefini ise 826 milyon dolar olarak belirledi. Türkiye'de büyüme 2024 yılında iç talepten ziyade ihracat odaklı strateji ile yapılmak isteniyor. Bu kapsamda da adımlar atılmaya devam ediyor. İhracatını yukarı yönlü sürdürmek isteyen ve ihracat payını artırmak isteyen Astor, Türkiye ekonomisine de bu kapsamda önemli katkılar sunabilir. Artan nüfusla beraber temiz enerjiye küresel yönelim, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde artan altyapı yatırımlarıyla desteklenen yükselen elektrik talebi, yüksek enerji maliyetinin kısılması beklentileri şirkete katalist etki yaratabilir. Astor Enerji, hisselerinin de uygun seviyelerde portföy sepetinde bir yer edinebileceği ve potansiyeli olduğu kanaatindeyiz.

Mehmet Bilal BİRCAN/InvestAZ Araştrıma ve Strateji Birim Müdürü

"Ereğli temettü dağıtımına devam ediyor"

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: 2023 yılının son çeyreğinde beklentilerin üzerinde yıllık yüzde 149 artışla 7.9 milyar TL net kar açıklayan Erdemir, yıllık bazda 6.6 kat artışla 5.1 milyar TL FAVÖK elde etti. FAVÖK marjı bu dönemde yıllık 8.5 puan artışla yüzde 10.9 seviyesine yükseldi. Temettü politikalarında bir değişiklik olması beklenmeyen Erdemir'in nakit akışları sağlıklı bir zeminde devam ettiği sürece temettü dağıtımına devam etmesini bekliyoruz. 2023 yılı 4. çeyrek finansallarıyla birlikte 2024 yılına dair beklentilerini paylaşan Erdemir kapasite kullanımını yüzde 90, ihracat oranını ise yüzde 15 üzerinde ve yatırım harcamalarını 1 milyar dolar olarak öngörüyor. Bu kapsamda 12 aylık dönemde yüzde 39 getiri potansiyeli ile hedef fiyatımızın 63.9 TL olduğu Erdemir için önerimiz AL şeklindedir.

GARANTİ BBVA: 2023 yılının son çeyreğinde piyasa beklentisinin üzerinde 29.7 milyar TL net kar açıklayan Garanti BBVA, böylece net karını yıllık bazda yüzde 50 artırmış oldu. TÜFE'ye endeksli menkul kıymet gelirlerinin desteğiyle net faiz gelirleri son çeyrekte 22.6 milyar TL olarak gerçekleşirken bankanın ticari karı da 6.2 milyar TL oldu. Bu dönemde bankanın net faiz marjı yüzde 6.2 seviyesine yükselirken öz sermaye karlılığı da yüzde 55 oldu. Ücret ve komisyon gelirleri yıllık bazda yüzde 192 artış gösteren Garanti BBVA'nın kur etkisi hariç net kredi risk maliyeti son çeyrekte 69 baz puan olarak gerçekleşti. 2024 yılında TL kredilerin ortalama TÜFE üzerinde büyümesi beklenirken, swap maliyetine göre düzeltilmiş net faiz marjının yatay kalması öngörülüyor. Banka için 12 aylık dönemde hedef fiyatımız 87.1 TL olup yüzde 40 getiri potansiyeline işaret ediyor. Hisse için önerimizi ise AL olarak sürdürüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: TAV Havalimanları 2023 yılı 4. çeyreğinde piyasa beklentilerinin üzerinde 2.1 milyar TL ana ortaklık net dönem karı açıkladı. Güç kar artışının yanı sıra 4. çeyrekte güçlü operasyonel sonuçlar elde eden şirket yüzde 15 yıllık dış hat yolcu büyümesi ve euro bazında yüzde 15 yılık FAVÖK büyümesi gerçekleştirdi. Küresel trafik büyümesinin 2040 yılına kadar yaklaşık yüzde 4 bileşik büyüme gerçekleştirmesine yönelik beklentilerin yanı sıra son finansalların ardından gerçekleştirdiğimiz revize ile TAV Havalimanları için 12 aylık dönemde yüzde 38 yükseliş potansiyeli ile hedef fiyatımız 237.5 TL olup AL önerimizi sürdürüyoruz.

Torunlar GYO üç yıl içinde 8.3 milyar TL yatırım yapacak

2023 yılını 82.7 milyar TL portföy büyüklüğü ile kapatan Torunlar GYO, 3 yıl içinde 8.3 milyar TL yatırım yaparak portföyünde yer alan tüm projeleri tamamlamayı hedefliyor. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Borcumuzu sıfırladığımız bir yılı geride bıraktık. 2026 sonuna kadar portföyümüzdeki projeleri tamamlayarak 51.9 milyar TL'ye ulaşacak güçlü bir satış büyümesi ve 18.1 milyar TL kira geliri elde etmeyi planlıyoruz" dedi.

Torun; AVM, konut, ofis ve turizm yatırımları ile 82.7 milyar TL portföy büyüklüğüne ulaşan Torunlar GYO'nun istikrarlı bir şekilde büyüme kaydettiğini vurguladı. 600 bin metrekare kiralanabilir alanı ile Türkiye'nin en büyük yerli alışveriş merkezi yatırımcısı unvanını da taşıdıklarını belirten Torun, "Porföyümüzün yüzde 44.8'ini düzenli gelir elde ettiğimiz AVM'lerimiz oluşturuyor. AVM'lerimizde bir yandan yeni kiracılar ve konseptlerle verimliliğe odaklanıyor, bir yandan da kiralanabilir alanlarımızı genişletiyoruz. 2023 yılında Torunlar GYO'ya bağlı AVM'lerimizde yerli ve yabancı yaklaşık 61 milyon ziyaretçi ağırladık. Kira gelirlerimizde ise 2.5 milyar TL hedefimizi yaklaşık yüzde 10 oranında aştık" açıklamasını yaptı.

2023 yılında yaşanan deprem sonrası güvenli ofis arayışının hız kazandığını da vurgulayan Torun, "2023 yılında Torun Center projemizde çok sayıda ulusal ve uluslararası kurum ile el sıkıştık. Torun Center'da bir yılda 13 bin 500 metrekare ticari alan kiralaması yaparken, 3.000 de ofis satışı gerçekleştirdik. Torun Center ofislerine ilgi yoğun şekilde devam ediyor. Yaklaşık 32 bin metrekarelik ticari alan stokumuzu da 2024 yılında kiralamayı hedefliyoruz" bilgisini verdi.

5. Levent'in ikinci etabı 5. Levent Korupark'ın inşaatının hızla devam ettiğini de hatırlatan Torun, sözlerine şöyle devam etti: "5. Levent Korupark, şu ana kadar inşaat harcamalarının çok üstünde başarılı bir satış grafiği sergiledi. 744 daireden oluşan projemizde 300 bağımsız bölümün ön satışını gerçekleştirdik. Daire teslimlerine 2024 yılının sonunda başlamak üzere hazırlık yapıyoruz."

Torun Center'ın henüz satışa sunulmayan üçüncü kulesindeki residenceları da satışa sunmaya hazırlandıklarını dile getiren Torun, "1+1'den 4+1'e farklı residence seçenekleri bulunan 190 dairemizi de Nisan ayında satışa sunmak üzere hazırlanıyoruz" dedi.

Türkiye'ye ve Avrupa'ya ilk kez Torun Center ile giriş yapacak Embassy Suites by Hilton'un 33'ü stüdyo, 77 tanesi ise bir yataklı süit olmak üzere toplam 110 odası ile 2025 yılında misafirlerini ağırlamaya başlayacağını ifade eden Torun, sözlerine şöyle devam etti: "Torunlar GYO'nun en prestijli projelerinden biri olan Paşabahçe projesinde de süreç hızlandı. İnşaat çalışmalarını başlattığımız Paşabahçe projesinin en önemli çekim noktalarından biri olan otel konsepti için de dünyaca ünlü otel zincirleri ile görüşmelerimizi başlattık. Bu sene içinde bu süreci de tamamlamak istiyoruz.

Öte yandan Torunlar GYO, finansal tablosunda geçtiğimiz yıllarda kambio zararlarından kaynaklanan negatif görünümden kurtuldu ve 2023 sonu itibariyle borcumuzu sıfırladık. 3 yıl içinde 8.3 milyar TL yatırım yaparak portföyümüzde yer alan tüm projeleri tamamlamayı hedefliyoruz. Buna paralel de üç yıl içinde 51.9 milyar TL'ye ulaşacak güçlü bir satış büyümesi ve 18.1 milyar TL kira geliri elde etmeyi planlıyoruz. Ayrıca Torunlar GYO'nun dağıtılabilir karının minimum yüzde 30'unu temettü olarak dağıtmak ve yatırımcılarıyla paylaşma temel prensibi de şirketin önümüzdeki dönem stratejileri arasında yer alıyor."

Şişecam'ın net satışları 152 milyar TL'ye ulaştı

Şişecam, 2023 yılına ait enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını açıkladı. 4 kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri bulunan şirketin konsolide net satışları 152 milyar TL'ye ulaştı. Şişecam'ın toplam satışları içerisinde uluslararası satışlarının payı yüzde 60 seviyesinde gerçekleşirken, yatırımları 21 milyar TL, ihracatı ise 31.7 milyar TL oldu.

Şişecam'ın 2024'te de faaliyetlerini ihtiyatlı ve sağlam büyüme yaklaşımıyla sürdüreceğinin altını çizen Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kırman, yeni yıl beklenti ve hedefleriyle ilgili şunları aktardı: "Ana faaliyet alanlarımızda dünyanın ilk üç oyuncusundan biri olma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Sürdürülebilir değer yaratma vizyonumuz doğrultusunda girdi verdiğimiz sektörlerin büyümelerini destekleyecek yatırımlara da ara vermeden devam ediyoruz. Bir yandan risklerin ve dönemselliğin etkilerini yönetirken diğer yandan mevcut ve potansiyel pazarlardaki fırsatları yakından takip ediyoruz. Macaristan'daki 2 fırınlı yeşil saha cam ambalaj üretim tesisi yatırımımız sürüyor. Eskişehir'de hayata geçireceğimiz yeni cam ambalaj hattı yatırımımız sonrasında Eskişehir tesisimiz dünyanın en büyük entegre cam ambalaj üretim noktası olacak. Mersin'de enerji camı üretecek ikinci buzlu cam fırını ve enerji işletme camı hattı kapasitesi artışı yine Mersin soda külü tesisinde kapasite artışı, ABD doğal soda külü yatırımı ve lojistik altyapısını da destekleyecek olan Stockton Liman işletmesi yatırımı, Tarsus OSB'deki yeni düz cam tesisi ve stratejik maden yatırımlarımız sürüyor. Bu yıl da katma değerli ürünlerin toplam üretim hacmimizdeki oranını ve dünya pazarlarındaki rekabet gücümüzü artıracak 20 milyon metrekarelik kaplamalı cam hattı yatırımları konusundaki kararımızı duyurduk. Türkiye, İtalya ve Bulgaristan'da hayata geçireceğimiz bu yatırımlarla kaplamalı hat üretim kapasitemizi neredeyse 2 katına çıkartacağız. Önümüzdeki 5 yıl yoğun yatırım dönemi olacak. Bu yatırımlarımızı, bulunduğumuz pazarların dinamiklerini de göz önüne alarak devreye alacağız. 2024 yılında 24 bini aşan insan kaynağımızı yüzde 5 civarında artırma hedefimiz bulunuyor."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

THY: Türk Hava Yolları Şubat ayında 6.1 milyon yolcu taşıdı. Şirketin aylık trafik verilerine göre Şubat 2024'te toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 25.4 artışla 6.1 milyona ulaştı. Yurtiçi yolcu sayısı yıllık yüzde 54 artışla 2.2 milyona yükselirken, yurtdışı yolcu sayısı yüzde 13.6 artışla 3.9 milyona ulaştı. Uluslararası Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK) yıllık bazda yüzde 17 artarak 16.6 milyar km'ye yükselirken, aynı dönemde yurtiçi AKK yüzde 49 arttı. Doluluk oranı Şubat 2024'te geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 81.3 ile yatay seyretti. Kargo tarafında, hacim yıllık bazda yüzde 46 artarak 149 bin ton ile Ocak 2024'e kıyasla benzer seviyede gerçekleşti.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, Kalyon İnşaat ile 300 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, SPARK, PLODSİ ve LIXHIUM ile G-Charge istasyon ağının SPARK uygulaması ile entegrasyonu için işbirliği sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Gersan ayrıca, Alachaty Turizm ile 281 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Öte yandan Gersan Elektrik, E365 Dijital Teknoloji ile şirket üretimi olan G-Charge'ın ABD ve Meksika'da toptan satışı ve işletimi için sözleşme imzalandığını bildirdi. Şirket ayrıca Yunanistan'da yerleşik Helvetia-Hellas ile G-Charge'ın satışına ilişkin olarak sözleşme imzalandığını açıkladı.

MİGROS: Migros, Şubat ayında 16 adet Migros, 15 adet Migros Jet, 1 adet 5M, 6 adet Macrocenter ve 3 adet Mion olmak üzere toplam 41 mağaza açılışı yapıldığını bildirdi. Şirketin toplam mağaza sayısı 3407'ye yükseldi.

MARTI GYO: Martı GYO sermayesinin 330 milyon TL'den yüzde 14 oranında bedelsiz olarak 46.2 milyon TL artışla 376.2 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

ARÇELİK: Arçelik/Whirlpool EMEA birleşme soruşturmasının final raporuna göre, Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), Arçelik A.Ş. ile Whirlpool Corporation arasında kurulması öngörülen ortak girişimin (Birleşik Krallık 'ta (BK) büyük ev aletleri (MDA) ürünlerinin tedarikinde rekabetin önemli ölçüde azaltılması (SLC) ile sonuçlanmasının beklenemeyeceğine karar verdi.

Öte yandan Arçelik 2023 yılında 7.7 milyar TL net kar açıkladı. TMS 29 uygulamasının bir sonucu olarak, şirket 2023 yılında 9.9 milyar TL net parasal kazanç kaydetti. Net kar büyümesi 2022 finansallarına kıyasla yüzde 19 olarak gerçekleşti. Net kar marjı 2023 yılında yüzde 3.3 olarak gerçekleşirken, TMS 29 etkileri hariç tutulduğunda net kar marjı (azınlık payı öncesi net kar) aynı dönemde yüzde 2.2 oldu. TMS 29'un etkileri hariç tutulduğunda 2023 yılında hasılat yüzde 53.7 oranında artarak 205.9 milyar TL'ye ulaşırken, bu rakam 4Ç23'te 60.8 milyar TL'lik hasılata (çeyrek bazında +%4,5, yıllık bazda +%55,2) işaret etmekte. Yurtiçi hasılat yüzde 87 artarken, uluslararası hasılat (döviz bazında) 2023 yılında -%6 daraldı. Türkiye'nin toplam hasılattaki payı 2022'de yüzde 30 iken 2023'te yüzde 37'ye yükseldi. Batı Avrupa beyaz eşya pazarı (adet bazında) 4Ç23 ve 2023'te sırasıyla yıllık bazda yaklaşık yüzde 1 ve yüzde 6 daralmış. Doğu Avrupa beyaz eşya pazarı (adet bazında) ise 2022'deki düşük baz nedeniyle 4Ç23 ve 2023'te sırasıyla yıllık yaklaşık yüzde 8 ve yüzde 2 artmış. Arçelik, TMS 29'un uygulanması ile 2023 yılında yıllık yüzde 23 FAVÖK büyümesi ile 20.08 milyar TL FAVÖK raporlamış. Buna paralel olarak, 2022 finansallarında yüzde 6.4 olan FAVÖK marjı 2023'te yüzde 7.8 (yıllık +145 baz puan) olarak gerçekleşmiş. TMS29 uygulanmadığında, FAVÖK marjı bir önceki yıl yüzde 9 iken 2023 yılında yüzde 9.8 olarak gerçekleşti. Şirketin net borcu 2023 yılı sonunda 53.6 milyar TL seviyesinde. Net Borç/FAVÖK oranı 2022 yılındaki 2.71 seviyesinden 2023 yılında 2.67 seviyesine hafif bir iyileşme gösterdi. Yatırım harcamaları/ satışlar oranı ise 2022'deki yüzde 3.8 seviyesinden aynı dönemde yüzde 5.1'e yükseldi. Serbest nakit akışı 2022 ve 2023 yıllarında sırasıyla -13 milyar TL ve -22 milyar TL olarak gerçekleşti.

ENKA İNŞAAT: ENKAI 4Ç23 döneminde 6.9 milyar TL net kar açıkladı (geçen yılın aynı döneminde 5.1 milyar TL kar) Bu rakam 5.3 milyar TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Konsolide FAVÖK çeyreksel yatay seyir izledi ve 4.5 milyar TL olarak gerçekleşti. (beklenti 5.0 milyar TL) İnşaat iş kolundan elde edilen gelir 2023 yılında geçen yıla göre 1.9 milyar dolardan 2.0 milyar dolar seviyesine yükseldi. İnşaat iş kolunun FAVÖK performansı 2023 yılında bir miktar normalleşti ve 2022 yılına göre yüzde 25'ten yüzde 17 seviyesine gerilerken, dolar bazında 483 milyondan 346 milyona düştü. Sene sonu itibariyle Enka'nın toplam inşaat işlerinin kalan bakiyesi 5.0 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rusya'daki gayrimenkullerden elde edilen kira geliri 2023 yılında 304 milyon dolardan 324 milyon dolara yükseldi. Enerji üretim iş kolunda ise düşük elektrik fiyatlarının etkisiyle 2023 yılında sadece 5 milyon dolar FAVÖK kaydedildi. Şirketin net nakit pozisyonu ise sene sonunda 5.1 milyar dolar seviyesine yükseldi. Öte yandan Enka İnşaat, pay başına brüt 1.25 TL temettü ödeme kararı aldı.

BMS BİRLEŞİK METAL: BMS Birleşik Metal, Avrupa'da yerleşik müşterileri ile 16.5 milyon TL tutarda sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.

CVK MADEN: CVK Maden, bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik aracılığı ile 34.26 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 3.6'sına karşılık geliyor.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, B-SHIVER S.R.L. ile NOVAMARINE marka "Bot ve Sürat Botları"nın Türkiye'deki satış ve servis hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

QNB FİNANSAL KİRALAMA: QNB Finans Finansal Kiralama sermayesi geçen hafta 115 milyon TL'den yüzde 769.5 oranında bedelsiz olarak 885 milyon TL artışla 1 milyar TL'ye yükseltildi.

ŞİŞECAM: Şişe Cam, Hollanda'da yerleşik yüzde 100 bağlı ortaklığı dolayısıyla yüzde 30 dolaylı bağlı ortaklığı olan Mısır'da yerleşik Saint Gobain Glass Egypt SAE şirketinin Mısır'da ikinci düz cam hattı projesinin başlayacağını bildirdi. Şirket, söz konusu yatırım için yüzde 30 ortaklığı kapsamında 5.05 milyon euro tutarında katılım sağlayacak. Öte yandan Şişecam 2023 yılı net karını 17.1 milyar TL olarak açıkladı. Şirket, enflasyon muhasebesi uygulanan 12 aylık finansal sonuçlarında 17.1 milyar TL net kar açıkladı. Enflasyon muhasebesi öncesi 9 aylık net kar 13.3 milyar TL seviyesindeydi ve 12 aylık net kar beklentisi ise yaklaşık 20 milyar TL seviyesindeydi. FAVÖK performansı 2023 yılı 12 aylık sonuçlarda 20.7 milyar TL oldu ve FAVÖK marjı yüzde 16.4 olarak kaydedildi. (9 aylık enflasyon muhasebesi öncesi FAVÖK marjı yüzde 21.5 seviyesindeydi) 2023 yılında uluslararası satışların konsolide satışlar içindeki payı yüzde 60 oldu (2022 yılı %59). Şişecam 2023 yılı boyunca 5.2 milyon ton cam ve 4.7 milyon ton soda külü üretimi gerçekleştirdi. (2022 yılı 5.8 milyon ton cam ve 4.9 milyon ton soda külü. Şirketin net borç pozisyonu yıl sonunda 40 milyar TL seviyesine yükseldi. (önceki çeyrek: 36 milyar TL) Diğer yandan şirket 2023 yılı karından hisse başına brüt 0.7182 TL ve toplamda 2.2 milyar TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunma kararı aldı. 31 Mayıs tarihinde gerçekleşmesi beklenen temettü dağıtımına göre temettü verimi yüzde 1.4 seviyesinde. Ayrıca Şişe Cam, 31 Mayıs'ta pay başına brüt 0.72 TL temettü ödeme kararı aldı.

MOGAN ENERJİ: Mogan Enerji payları geçen hafta (7 Mart) 11.33 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

FORD OTOSAN: Şirket Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunulmak üzere hisse başına brüt 43.3TL temettü dağıtma kararı alındı. Temettü verimi net yüzde 3.74 seviyesinde olup, ödemenin 16 Nisan tarihinde yapılması bekleniyor.

AYGAZ: Aygaz, 4 Nisan'da pay başına brüt 6.85 TL temettü ödeme kararı aldı.

LOKMAN HEKİM: Lokman Hekim, 7 Nisan ve 22 Temmuz'da iki eşit taksit olmak üzere pay başına brüt toplam 1.39 TL temettü ödeme kararı aldı.

EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, Cezayir'in petrol ve doğalgaz kamu kuruluşu Sonatrach'ın yüzde 100 iştirakiyle toplamda 6.45 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 37.4'üne karşılık geliyor.

İMAS MAKİNA: İmaş Makine, Ortadoğu'da yer alan bir müşterisi ile 1 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 5.5'ine karşılık geliyor.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, yurtiçindeki bir müşterisi ile 57.5 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023 yılı hasılatının yüzde 2.8'ine karşılık geliyor. Öte yandan Kuzey Boru, Güney Kore, Norveç ve Romanya'da yerleşik şirketler ile 1.9 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/12A dönemi hasılatının yüzde 3.2'sine karşılık geliyor.

QUA GRANİT: Qua Granit, yurtiçinde bir müşterisi ile 15.8 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.4'üne karşılık geliyor.

AYGAZ: Aygaz, 4 Nisan'da pay başına brüt 6.85 TL temettü ödeme kararı aldı.

TÜPRAŞ: Tüpraş'ın net karı piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Tüpraş, enflasyon muhasebesi uygulanan 12 aylık finansal sonuçlarında 53.6 milyar TL net kar açıkladı. Enflasyon muhasebesi etkisi hariç olarak ise net kar 2023 yılında yaklaşık 55 milyar TL olarak gerçekleşti. Buna göre 4Ç23'te konsensüs tahmini olan 12.2 milyar TL'nin oldukça üzerinde net kar elde edilmiş oldu. FAVÖK performansı da benzer şekilde 18.7 milyar TL olan son çeyrek piyasa beklentisinin üzerinde 22.1 milyar TL olarak kaydedildi (Enflasyon muhasebesi hariç). Ertelenmiş vergi gelirleri pozitif etkisinin yanı sıra, güçlü nakit pozisyonu üzerinden elde edilen finansal gelirler de net kara destek oldu. Şirketin net nakit pozisyonu yılsonunda 63 milyar TL seviyesine yükseldi (önceki çeyrek: 53 milyar TL). Şirket yönetimi 2024 yılı için paylaştığı beklentilerde ortalama 14 dolar/varil ürün karlılığı öngörüsü paylaştı. Diğer yandan Tüpraş 2023 yılı karından hisse başına brüt 10.38 TL ve toplamda 20 milyar TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayını sunma kararı aldı. 3 Nisan tarihinde gerçekleşmesi beklenen temettü dağıtımına göre temettü verimi yüzde 6.4 seviyesinde. Şirket yönetimi yılın geri kalanında ikinci bir temettü dağıtımını değerlendirebileceklerini açıkladı. Öte yandan Tüpraş, 3 Nisan'da pay başına brüt 10.4 TL temettü ödeme kararı alındığını bildirdi.

PEGASUS: Pegasus 4Ç23'te konsensüs tahmini olan 1.85 milyar TL'nin üzerinde 11.9 milyar TL net kar açıkladı (yıllık +%186). Operasyonel sonuçlar piyasa beklentileriyle uyumlu olsa da, ertelenmiş vergi geliri (4Ç23'te +11,09 milyar TL ertelenmiş vergi geliri) bu çeyrekte piyasa tahminlerinin sapmasına neden oldu. PGSUS'un toplam gelirleri 4Ç23'te beklentilere paralel olarak yıllık bazda yüzde 48.7 artarak 18.6 milyar TL (609 milyon euro) olarak gerçekleşti. Konsolide gelirler, geçen yıldan devam eden yüksek baz nedeniyle euro bazında yıllık yüzde 10 azaldı. Yurtiçi ve Uluslararası tarifeli gelirler ise sırasıyla yıllık bazda -%6 ve -%18 azaldı. Öte yandan, yan gelirler 4Ç23'te yıllık bazda yüzde 3 artarak 198 milyon euroya yükseldi. Dış hat yolcu birim geliri ve yolcu başına yan gelirler sırasıyla yıllık yüzde 28 ve yüzde 10 azalmıştır. Şirketin FAVÖK'ü yıllık bazda yüzde 8.8 azalarak 3.6 milyar TL (131milyon euro) olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı 4Ç23'te geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 34.1'e kıyasla yüzde 21.5 olarak gerçekleşti. Birim maliyet tarafında, arz edilen koltuk (AKK) başına birim giderler yıllık bazda -%5 azalırken, arz edilen koltuk (AKK) başına yakıt dışı birim giderler 4Ç22'ye kıyasla yatay seyretti. PGSUS'un düzeltilmiş net borç (Uçak alımları kaynaklı ön ödemeler/2 dahil) pozisyonu 3Ç23'teki 2 milyar euro seviyesinden 4Ç23'te 2.4 milyar euroya yükseldi. 2023 yılı itibariyle Pegasus'un toplam filo büyüklüğü 110 uçağa ulaşırken, 2024 yılı sonunda filo büyüklüğünün 118 uçak olması planlanıyor.

İZMİR DEMİR ÇELİK: İzmir Demir Çelik, uzun vadeli stratejik hedefleri çerçevesinde gemi faaliyetlerinin sonlandırılmasına karar verildiğini bildirdi. Şirket söz konusu gemilerini ise toplamda 23 milyon dolar bedelle satmaya karar verdi.

KOLLEKSİYON MOBİLYA: Koleksiyon Mobilya, yurtiçindeki bir müşterisi ile 1.8 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7.8'ine karşılık geliyor.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, 3 Nisan'da pay başına brüt 5.0 TL temettü ödeme kararı alındığını bildirdi. Temettü verimi yüzde 4.8.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik, 29 Nisan'da pay başına brüt 0.15 TL temettü ödeme kararı alındığını bildirdi.

TOFAŞ OTO FABRİKALARI: Şirket Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunulmak üzere hisse başına brüt 20 TL olacak şekilde nakit temettü dağıtım kararı alındı. Temettü verimi net yüzde 7 seviyesinde olup, ödemenin 8 Nisan tarihinde yapılması beklenmekte. Şirket likidite durumunun gelişimine göre yılın ikinci yarısında uygun koşullar oluşması halinde olağanüstü genel kurul kararı ile ilave kâr payı dağıtım imkanlarının ayrıca değerlendirilmesine karar verdi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik ile SAHOL iştiraki olan Enerjisa Üretim arasında Kontrolmatik Teknoloji'nin, Enerjisa Üretim portföyünde yer alan depolamalı rüzgar enerjisi santrallerinin elektrifikasyon ve trafo merkezleri kurulumlarını anahtar teslim gerçekleştirmesine ilişkin sözleşme imzalandı.

NATUREL ENERJİ: Naturel Enerji, yurtiçinde bir müşterisi ile 13 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 45'ine karşılık geliyor.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding, geçtiğimiz yıl Haziran ayında açıkladığı yatırımına ilişkin olarak Balıkesir ilinde bulunan 9,6 MW kurulu güç ve 14,4 MW üretim lisansına sahip Babadağ Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş ünvanlı şirket hisselerinin tamamının 17 milyon dolar bedele satın alınması için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tekfen Holding ayrıca Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından Toros Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş'nin yüzde 30'luk payını (%70'ini daha önceden almıştı) 1 milyon dolar bedelle satın aldığını bildirdi.

ARTEMİS HALI: Artemis Halı payları 4 Mart itibariyle 25.36 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.