PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul, önceki hafta yakaladığı iyimserliği yeni haftaya başlarken de devam ettirdi. Yurtiçinde piyasalara yön verebilecek önemde bir gündem maddesi bulunmazken TCMB, önceki hafta gerçekleştirdiği ve politika faizini 250 baz puan artırımla yüzde 45 seviyesine çıkardığı PPK toplantısının özetlerini yayımladı.
FED ise geçen hafta yılın ilk FOMC toplantısında politika faizini yüzde 5.25-5.50 bandında tuttu. Böylece arka arkaya dördüncü toplantıda da faizler aynı seviyede kalmış oldu. FED Başkanı Powell ise yaptığı açıklamada yıl içinde faiz indirimlerine başlanacağını ancak belirsizlikler göz önünde bulundurulduğunda geç adım atmak kadar erken adım atmanın da riskli olduğuna dikkat çekti.
Uzmanlar, böylece son haftalarda kendi iç dinamikleriyle hareket ederek yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışan Borsa İstanbul'un FED toplantısının ardından küresel piyasalardaki değişimlere daha fazla hassasiyet gösterebileceğini düşünüyor.
Öte yandan geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul'da bilançolar açıklanmaya başladı. Bilindiği gibi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), finansal olmayan şirketlerin 2023 yılsonu finansal tablolarında enflasyon muhasebesi uygulamasına geçme zorunluluğu nedeniyle 2023 yılsonu finansal tablolarının açıklanma süresini 10 hafta uzatmıştı. Dolayısıyla bilanço sezonu da 20 Mayıs'a kadar uzadı. Analistler; şirketlerin temettü dağıtım programlarının da bundan etkilenebileceğine dikkat çekiyor.
Uzmanlar, PPK toplantısı, FED kararları ve bilanço beklentileri gibi trendi belirlemede belli başlı gündem maddeleri çerçevesinde Şubat ayında 24 hissenin ön plana çıkabileceğini belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.
"SEÇİMLERE KADAR YÜKSELİŞ ILIMLI SEYREDER"
Bu hafta (5 Şubat haftası) başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülkeden PMI verilerini takip edeceğimizi belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, "Almanya'dan dış ticaret verileri ile TÜFE'nin öne çıktığı haftada Çin'den Caixin hizmet PMI ve enflasyon izlenecek. Yurtiçinde ise Ocak ayı enflasyon verilerinin yanı sıra hazine nakit dengesi ile sanayi üretimi ön plana çıkıyor. Veri gündemine ek olarak şirketlerin dördüncü çeyrek finansalları da haftanın önemli başlıkları arasında yer alıyor. Hafta içinde Tofaş Otomobil, Vakıf Bank, TSKB, Anadolu Hayat ve Aksigorta gibi şirketlerin finansallarını izliyor olacağız" dedi.
Yıla alımlarla başlayan Borsa İstanbul'da hacim tarafında ki toparlanmanın, beklentileri pozitif etkilemeye devam ettiğini hatırlatarak; BIST-100 endeksinde yukarı yönlü hareketlerin devam etmesini beklenmekle birlikte, Mart ayındaki yerel seçimlere kadar yükselişlerin ılımlı bir seyir göstereceğini düşünüyor. Haftalık bazda 8.500 üzerinde kalındığı sürece 8.600 ve 8.740 seviyelerinin izlenebileceğini de kaydederek "Olası aşağı yönlü hareketlerde 8.400 altında 8.250 ve 8.100 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Biraz daha orta vadeli perspektiften bakarsak seçim sonrası sıkılaştırıcı politikaların devam etmesi ve enflasyonla mücadelede kararlı duruşun sürdürülmesi belirleyici olacaktır. Ortodoks politikaların sürdürülmesi, yabancı yatırımcıyı yurtiçine çekerken borsaya girişleri de hızlandırabilir. Böyle bir durumda yıl ortasında 9.500 üzeri seviyeler söz konusu olabilir' diyor.
"NOT ARTIRIMLARI ÖNEMLİ"
Haziran 2023'te borsadaki yabancı payının yüzde 27 seviyelerine kadar gerileyerek tarihi dip seviyelerini gördüğünü de dile getiren Bircan, devam eden süreçte yeni ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara dönüşünün ve sıkılaştırıcı adımların yabancı yatırımcılar tarafında olumlu karşılık bulduğunu ve devamında yabancı payında bir toparlanma izlendiğinin altını çiziyor. Halihazırda borsada yabancı payının yüzde 37.3 seviyelerinde bulunduğunu kaydederek "Yerel seçimler öncesinde yabancı yatırımcının temkinli davrandığını görüyoruz. Dolayısıyla seçimler sonrasında sıkı para politikası duruşunun devam etmesi, yılın ikinci çeyreğinde yabancı yatırımcının girişlerini hızlandırabilir. Yine de yabancı yatırımcı payının pandemi öncesindeki yüzde 60-65 bandına dönmesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarına bağlı olarak zaman alacaktır" yorumunu yapıyor.
"TL REEL DEĞERİNİ KORUMALI!.."
TCMB'nin faizleri yüzde 45 seviyesine çekmesini de hatırlatan Bircan, konuya yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:
"Kasım ve Aralık toplantılarında TCMB dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını ve parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılarak sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağını öngördüğünü ifade etmişti. Akabinde TCMB, Ocak toplantısında piyasa beklentilerine paralel faizleri 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çekerken, basın metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini belirtti. Dolayısıyla son üç toplantıda sürece dair açık şekilde yönlendirmesini yapan bir merkez bankası gördük. Tabii bunun piyasalar üzerindeki etkisi de daha önceden fiyatlanmaya başladığından sınırlı oldu. Diğer yandan gelinen yüzde 45 politika faizi seviyesi yabancı yatırımcıyı borsaya çekmek için tek başına bir katalizör olamayacağını eklemek gerekiyor. Halihazırda yabancı yatırımcılar, uygulanan sıkılaştırıcı adımları pozitif karşılasalar da borsaya giriş konusunda temkinli davranmaya devam ediyor. Yabancı yatırımcı, yerel seçimler sonrasında, ortodoks politikalara devam edilip edilmeyeceğine bağlı olarak girişlerini hızlandırabilir. Ancak bu noktada, TL'nin reel değerini koruması ve enflasyon tarafında, her ne kadar Temmuz ayına kadar yüksek seyrin devam etmesi beklense de en azından enflasyon beklentilerinde gerilemenin sürmesi önemli olacaktır.
"YABANCI YATIRIMCI BASKIYI AZALTABİLİR"
Aralık ayı ile birlikte TCMB'nin net fonlamasının arttığını da kaydeden Bircan, devamında Aralık PPK metninde sterilizasyon adımlarına vurgu yapan TCMB'nin bu tarihten sonra ihale yoluyla piyasadaki likiditeye müdahale ettiğini söyledi. Ancak halihazırda piyasada likidite fazlasının devam ettiğini de belirterek; buna bağlı olarak mevduat faizlerinde de kısa süreli geri çekilmeler gözlenebildiğini ifade ediyor. Bundan sonraki süreçte TCMB'nin piyasadaki likiditeyi kontrol etmesine bağlı olarak mevduat faizlerinin şekilleneceğini kaydeden Bircan, "Burada önemli bir nokta ise mevcut durumdaki mevduat faizleri ile 12 ay sonrası beklenen enflasyonun reel pozitif faize işaret etmesi. Yılın ilk yarısı enflasyonda yeniden yükseliş seyri bekleniyor. Böyle bir durumda TCMB'nin aynı sıkı duruşu sürdürmesi, dolayısıyla da piyasadaki likiditenin emilerek mevduat faizlerinde yükselişlerin sürmesi beklenebilir. Mevduat faizlerinin artmaya devam etmesi ise borsa için bir baskı unsuru olsa da makroekonomik dengelenme ve beraberinde yabancı yatırımcının girişi bu baskıyı hafifletebilir" diyor.
"ENFLASYON MUHASEBESİ TAHMİN YAPMAYI ZORLAŞTIRDI"
Bircan, 2023 yılsonu finansallarını izlediğimiz bir dönemde olduğumuzu anımsatarak şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Bankalar için solo finansalların son açıklanma tarihi 29 Şubat iken konsolide banka finansalları için son tarih 11 Mart. Enflasyon muhasebesi nedeniyle sanayi şirketlerinde ise solo finansallar için son tarih 9 Mayıs ve konsolide finansallar için 20 Mayıs şeklinde. Ancak enflasyon muhasebesi bu çeyrek özelinde tahmin yapmayı zorlaştırdı. Dolayısıyla 2023 yılı son çeyreğine dair özellikle enflasyon muhasebesine tabi olan şirketler için bir öngörüde bulunmak zor ve sağlıklı olmayabilir. Diğer yandan, enflasyon muhasebesinin dışında tutulan bankalar tarafında, Garanti BBVA beklentilerin üzerinde 29.3 milyar TL net dönem kârı açıkladı. 2023 yılı son çeyreğinde bankalar tarafında TÜFEX gelirleri ile net faiz gelirleri tarafında düşüş beklense de ücret ve komisyon gelirlerinin güçlü kalması ve kârlılığın devam etmesini bekliyoruz."
"POWELL YAKINDAN TAKİP EDİLECEK"
Geçen hafta FED'in beklentilere paralel yılın ilk FOMC toplantısında politika faizini yüzde 5.25-5.50 bandında tuttuğunu da belirten Bircan; böylece arka arkaya dördüncü toplantıda faizlerin aynı seviyede kaldığının altını çiziyor. Değişiklik beklenmediği için piyasaların Merkez Bankası'nın gelecek dönemlere ilişkin vereceği sinyallere odaklandığını da kaydederek "Nitekim toplantı sonrasında yayımlanan metinde en fazla dikkat çeken ifade enflasyonun yüzde 2'ye doğru hareket ettiğine daha fazla güven duyulana kadar faiz indirimine gitmenin uygun görülmediğinin belirtilmesiydi. Sonuç olarak veriler büyük bir sürpriz yapmazsa FED Mart'ta da faiz indirimine gitmez. Dolayısıyla bundan sonrası için Powell'ın çizdiği perspektif yakından takip edilecek. Powell, beklendiği gibi ilk faiz indirimi için en erken Mayıs ayını işaret etti. Beklentilere paralel gelen karar ve karar sonrası açıklamalar, ABD borsaları üzerinde pozitif etki oluşturdu."
Bircan; PPK toplantısı, FED kararları ve bilanço beklentileri gibi trendi belirlemede belli başlı gündem maddeleri çerçevesinde Şubat ayında
AGESA Hayat Emeklilik, Akbank, Aksigorta, Aksu Enerji, Anadolu Sigorta, Batı Çimento, Biotrend Çevre ve Enerji, Bizim Mağazaları, Doğanlar Mobilya, Garanti BBVA, İzmir Demir Çelik, Koç Holding, Kontrolmatik Teknoloji, Pasifik GYO, Pınar Su, Sabancı Holding, Sasa Polyester, TSKB, TAB Gıda, Türkiye Sigorta, Vakıflar Bankası, Vestel Elektronik, Yapı Kredi ve Zorlu Enerji hisselerinin ön plana çıkabileceğini belirterek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilmesini öneriyor.
Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü
"Aksu Enerji'nin enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenmesini bekliyoruz"
AKSU ENERJİ: Aksu Enerji enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenmesini beklediğimiz şirketler arasında yer alıyor. Şirketin ticari alacaklarının toplam aktiflere oranının yüzde 7.8 ve stok devir hızının görece düşük seviyede olmasını pozitif değerlendiriyoruz. Duran, varlıklarının öz kaynaklarının 3.5 ve toplam yükümlülüklerinin ise öz kaynaklarının yaklaşık 3.0 katı olması Aksu Enerji'ye enflasyon muhasebesi yönünden olumlu etki edebilecek göstergeler. Şirketin, yenilenebilir enerji sistemleri üzerinde devam eden Ar-Ge faaliyetlerini de dikkate aldığımızda 12 aylık periyotta 18.95 TL hedef fiyat ile yüzde 36 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz. Önerimiz de 'AL' şeklindedir.
TAB GIDA: Geniş marka portföyü ile pazar lideri konumunda olan TAB Gıda için yerel tatlar tarafındaki operasyonları ve dijital hizmetlere verilen ağırlığı şirket için sürdürülebilir kârlılığı destekleyici unsurlar olarak görüyoruz. Dikey entegrasyon ile tedarik zincirindeki risklerini minimize eden TAB Gıda'nın ayrıca farklı müşteri segmentlerine hitap edebilmesinin sadece kârlılığı destekleyici olarak değil, aynı zamanda mali yapı için de önemli olduğu görüşündeyiz. Enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenmesini beklediğimiz TAB Gıda için büyümeyi destekleyen pazar dinamikleri de dikkate alındığında 12 aylık dönemde yüzde 33 yükseliş potansiyeli 184.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Önerimiz de 'AL' şeklindedir.
VAKIFBANK: 2023 son çeyreğinde, bankalar arasında en yüksek net faiz gelirini açıklamasını beklediğimiz banka için swap maliyetlerindeki artışa bağlı olarak 'trading' zararı hesaplasak da net ücret ve komisyon gelirlerini yıllık bazda yüzde 100'ün üzerinde artıracağını tahmin ediyoruz. Bu çeyrekte serbest karşılık ayırmasını beklediğimiz Vakıfbank için 10.114 milyon TL net kâr açıklamasını bekliyoruz. 2024 yılında kredi risk maliyetlerini 200 baz puanın altına çekmesini ve karlılığın ana bankacılık gelirleriyle desteklenmeye devam edileceğini düşünüyoruz. Vakıfbank için 12 aylık periyotta yüzde 34 yükseliş potansiyeli ile 19.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Önerimiz de 'AL' şeklindedir.
ebebek 2023'te istikrarlı büyümesini sürdürdü
Anne-bebek ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ebebek, 2023 yılında da büyümesini sürdürerek, 23 yılda 65 ilde 235 mağaza sayısına ulaştığını açıkladı. E-ticaret sitesi ve mobil uygulaması üzerinden Türkiye'nin 81 iline 7/24, fiziksel mağazalarıyla da hizmet sunduğunu belirten şirket yetkilileri; doğum öncesinden başlayıp dört yaşa kadar uzanan süreçte anne ve bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ebebek'in fiziksel mağazalarından 2023 yılında 47 milyon 440 bin 630 kişinin alışveriş yaptığını söyledi. 2022 yılının 12 aylık döneminde 38 milyon 528 bin 662 kişinin ziyaret ettiği ebebek'in, 2023'te bu rakamı yaklaşık 9 milyon kişi artırdığını da kaydederek "ebebek fiziksel mağazalarıyla 2023 yılında 47 milyon 440 bin 630 kişiye ulaşırken, online tarafta ise bu sayı 128 milyon 859 bin 724 kişi oldu. ebebek 2023 yılında hem mağaza hem de e-ticaret kanalından toplamda 81 milyon 642 bin 901 ürünü kullanıcılarına ulaştırdı. 2022 yılında 69 milyon 353 bin 786 ürünü kullanıcıları ile buluştururken, 2023 yılında ise bu rakamı 12 milyon 289 bin 115 adet kadar artırmayı başardı" dedi.
EgeYapı, SPK'dan GYO iznini aldı
EgeYapı Avrupa Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, halka arz yolunda ilk aşamayı tamamlayarak Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) dönüşüm iznini aldı. Şirket, portföyündeki projelerle halka arz sürecini 2024 yılı bitmeden tamamlamayı hedefliyor.
2015 yılında temelleri atılan EgeYapı, yurtiçi ve yurtdışında konut, ofis, otel, alışveriş merkezi ve eğitim kurumu gibi birçok projenin müteahhitlik ve gayrimenkul geliştirme işlerini gerçekleştiriyor.
Şirketin bugüne kadar hayata geçirdiği projeleri; BatıŞehir, Cer İstanbul, Kordon İstanbul Projesi ve ÇamlıYaka Konakları olarak sıralanıyor. Ayrıca EgeYapı'nın devam eden ModernYaka ve EgeYapı Kekliktepe projeleri bulunuyor. Gelecekte ise İstanbul'da Şile ve Beyoğlu; İzmir'de Urla; Çanakkale Ezine ile Ayvacık'ta Paşaköy ve Ahmetçe; Yalova'da Altınova projelerini hayata geçirmeyi hedefliyor.
2023-2025 yılları arasında 7 milyar TL yatırım değerinde yedi projeyi tamamlamayı planlayan şirket, [ana hissedarı Ege Yapı A.Ş. ve Şirket'in konsolidasyona tabi iş ortaklıkları ile birlikte] bugün sahada 3 bin 500 kişi, merkezde 113 kişi ve mühendislik kadrosunda 400 kişilik bir istihdam sağlıyor.
Türkiye Sigorta sağlıklı ve dengeli büyümeyi hedefliyor
2023 yılını yüzde 136 büyüme ve 60 milyar TL prim üretimi ile kapatan Türkiye Sigorta; 2024'te de güçlü finansal yapısını koruyarak, enflasyonun üzerinde dengeli bir büyüme sağlamayı hedefliyor.
Türkiye Sigorta'nın 2023 yılı değerlendirmesiyle birlikte 2024 yılı hedeflerini aktaran Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak; hedeflerinin 2024 yılında kasko, sağlık, yangın, iş yeri ve ticari poliçelerde öncü ve yön belirleyici konumlarını sürdürmek, aynı zamanda stratejik branşlarda büyümek olduğunu ifade etti. Çakmak, "2023 rakamları stratejimizin ne kadar doğru olduğunu gösterdi. 2023 yılında toplam prim üretimimizi bir önceki yıla göre yüzde 136 artırarak; 60 milyar TL'lik rekor bir üretime imza attık. Bunu yaparken güçlü finansal yapımızla, sağlıklı ve dengeli büyümemizi devam ettirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Çakmak; "Ürün bazındaki büyümelere göz attığımızda; hemen her branşta yüzde 100'ün hatta kimilerinde yüzde 200'ün üzerinde artışlar görüyoruz. Kaza sigortalarında yüzde 36; yangın ve doğal afet ile tarım sigortalarında ise yüzde 20'nin üzerindeki pazar paylarımızla birinci konumdayız. Prim üretiminde çeyrek bazlı karşılaştırmalara baktığımızda ise; özellikle yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğindeki yüksek artışlar, mutlaka dikkatinizi çekecektir. Üçüncü çeyrekte yüzde 194 ve dördüncü çeyrekte yüzde 130'luk bir büyüme gösterdik" diye konuştu.
Sürdürülebilir kârlılığı önemsediklerinin de altını çizen Çakmak, tüm bu büyümelerin, yükselen rakamlar ve pazar paylarının şirketin borsa performansına da önemli bir katkısı olduğunu belirtti. Çakmak, "Piyasa değerimiz, bir yılda 774 milyon dolardan 1.8 milyar dolara yükseldi ve sigortacılık sektörünün en değerli halka açık şirketi unvanını korumayı sürdürdük. Ayrıca; güçlü bilanço yapıları ve sermaye yeterlilikleriyle, her iki şirketimizle otoritenin izin verdiği sürelerde temettü dağıtımı yapan şirketlerden olduk" dedi.
Çakmak; 2024'ü şirketleri için 'verimlilik yılı' olarak gördüklerine de işaret ederek "2024 yılında da hem hayat hem hayat dışında liderliğimizi pekiştireceğiz. Ayrıca, kasko ve sağlık gibi bireysel ürün gruplarında öncü olarak etkinliğimizi daha da geliştirip; yangın, iş yeri ve ticari poliçelerde sektörün yön belirleyicisi olmaya devam edeceğiz. Kârlılığı önemsiyoruz. Bu doğrultuda, şirketimizin güçlü bilanço ve kârlılık yolcuğunu 2024 yılında da sürdürerek; pazar payında dengeli ve sağlıklı büyüyeceğiz" şeklinde konuştu.
HALKA ARZ İZİNLERİ
*Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri: Şirket sermayesinin 120 milyon TL'den 14 milyon TL artışla 134 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 35.00 TL fiyattan halka arzı için yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı. Şirket ayrıca 13 milyon TL mevcut pay satışı yapacak.
*Bor Şeker A.Ş: Şirket sermayesinin 200 milyon TL'den 40 milyon TL artışla 240 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 26.54 TL fiyattan halka arzı için yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı. Şirket ayrıca 30 milyon TL ek mevcut pay satışı yapacak.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?
AKBANK: Akbank, 4Ç23'te 15 milyar TL net kâr ile 13.4 milyar TL'lik konsensüs tahminlerinin yüzde 12 üstünde sonuç açıkladı. Şirket 2023 yılı net kârını yıllık yüzde 11 artırarak ile 66.5 milyar TL net kâr ile tamamladı.
YAPI KREDİ: Yapı Kredi 4Ç23'te 19.3 milyar TL net kâr açıklayarak beklentilerin altında kalan vergi rakamının da etkisiyle 16 milyar TL olan konsensüs tahminlerini yüzde 21 oranında aştı. Şirket, 2023 yılını yıllık bazda yüzde 29 büyüme ile 68 milyar TL net kâr ile tamamladı.
ASELSAN: Şirket, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM-ASELSAN-HAVELSAN-ASFAT arasında Denizaltı Modernizasyonuna yönelik sistem tedariki kapsamında sözleşme değişikliği imzalandığını duyurdu. Yeni sözleşmede Aselsan'ın iş payının 30.5 milyon euro tutarında olduğu açıklandı. Söz konusu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatların 2026-2030 yıllarında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Yeni sözleşme değişikliği Aselsan'ın bakiye siparişleri (3Ç23 itibarıyla 10.8 milyar dolar) içerisindeki payı yüzde 0.3'tür. Öte yandan Aselsan, yurtiçi bir şirket ile 20 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 2'sine karşılık geliyor.
AHLATÇI GAZ & ENERYA ENERJİ: Ahlatcı Doğalgaz, 50 milyon TL sermayeli A Doğal Gas ve Elektrik A.Ş. şirketine yüzde 51'lik pay ile iştirak edileceğini bildirdi. Enerya Enerji ise söz konusu şirketin yüzde 49 oranında ortağı olarak yer alacak.
ALKİM KAĞIT: Alkim Kağıt, Lidl & Kaufland Asia Pte ile Avrupa'nın 18 ayrı ülkesindeki mağazalarında satışa sunulmak üzere 2024 Mart ve Nisan aylarında yüklenecek toplam bin 383 ton kağıt satışı için sözleşme imzalandığını bildirdi.
EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, TEİAŞ tarafından açılan ihalede 463.1 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Yine TEİAŞ tarafından açılan başka bir ihalede ise 5.72 milyon dolar tutarında teklifin ilk sırada yer aldığı bildirdi. TEİAŞ tarafından açılan başka bir ihalede ise şirket 2.2 milyon dolar tutar ile en iyi teklifi verdiğini açıkladı. Toplam tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 120'sine karşılık geliyor.
ÇİMSA: Çimsa Aralık 2023'te başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 31 Ocak 2024 tarihi itibarıyla anlaşma ile sonuçlandığını bildirdi. Anlaşmaya göre, çalışanların saat ücretlerine 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yüzde 60 oranında zam yapılacak. Sözleşmenin ikinci yılında ise saat ücretlerine 31.12.2024 tarihinden itibaren TÜFE+yüzde3 oranında zam yapılacak. Ayrıca toplu iş sözleşmesi döneminde yıl içerisinde asgari ücrette ilave artış olması halinde işçilerin ücretlerine asgari ücretteki artış tutarı kadar (TL bazında) zam yapılacak. 9A23 itibarıyla personel giderleri Çimsa'nın toplam maliyetleri içerisinde yüzde 6.8 paya sahip.
EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO tarafından geliştirilen projelerde, 1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri itibarıyla toplam 53.2 milyar TL olup (2022: 27,2 milyar TL) , satışa esas brüt 785 bin metre kare (2022:701bin ) büyüklüğe ulaşan, 5.717 adet bağımsız bölümün satışının gerçekleştiğini açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, dördüncü çeyrek 2023'te 115 bin metrekare (3Ç23:161bn m2) satılmış olup tutarı 6.7 milyar TL ve (3Ç23: 17 milyar TL) 4.çeyrekte 710 adet bağımsız bölümün satışı gerçekleşmiş.
CW ENERJİ: CW Enerji, Kuzey Boru A.Ş ile 8.7 milyon dolar tutarında GES kurulumu için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 4'üne karşılık geliyor.
HATSAN GEMİ: HAT-SAN Gemi, yurtdışında yer alan bir müşterisi ile 4.8 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 13.9'una karşılık geliyor. Öte yandan HAT-SAN Gemi İnşaa, yurtdışında bir şirket ile de 4.02 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 10.77'sine karşılık geliyor.
YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, bir müşterisi ile 11.7 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 16.8'ine karşılık geliyor.
TUĞÇELİK: Tuğçelik Alüminyum sermayesinin 30 milyon TL'den yüzde 500 oranında bedelsiz olarak 150 milyon TL artışla 180 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin başvurunun SPK tarafından onaylandığını bildirdi.
ANADOLU EFES: Anadolu Efes ile Tek Gıda-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yasal takvim çerçevesinde devam etmekte olup Tek-Gıda İş Sendikası tarafından, 29 Ocak 2024 tarihinde üretim tesislerinde grev kararı alındığını ve anlaşma sağlanamadığı takdirde 26 Şubat 2024 tarihinde grev yapılacağını duyurdu.
TURKCELL: Turkcell, Ukrayna'da faaliyet gösteren bağlı ortaklıklarından lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower'ın satış sürecine ilişkin olarak sürecin yasal izinler sonrasında tamamlanması beklendiğini bildirdi. Öte yandan Turkcell, veri merkezi şirketi kurdu. Yüzde 100 Turkcell'e ait olacak yeni şirket, veri işleme, veri analizi, veri depolama, sunucu barındırma, sunucu kiralama ve bulut çözümleri ile bilgisayar programlama alanlarında faaliyet gösterecek. Bu doğrultuda, tüm veri merkezi operasyonları yeni kurulan bu veri merkezi şirketine devredilecek. 3Ç23 itibarıyla veri merkezi ve bulut hizmetleri gelirleri sırasıyla yıllık bazda +yüzde161 ve +yüzde144 artış gösterdi. Buna ek olarak, dijital iş servislerinden gelirler 9A23'te 5.5 milyar TL (Konsolide gelirlere oranı yüzde8.5) olarak gerçekleşti.
OSMANLI YATIRIM: Osmanlı Yatırım, geçen hafta pay başına brüt 1.11 TL temettü ödedi.
GARANTİ BBVA: 4Ç23'te Garanti, piyasa beklentisinin yüzde 26 üzerinde 29.8 milyar TL net kâr açıkladı. Garanti, 2023'de net kârını yıldan yıla yüzde 49 artırarak yılı 87.3 milyar TL net kârla tamamladı ve başlangıçtaki bankanın hedefi olan yüzde 28'in üzerinde bir öz sermaye kârlılığıyla yüzde 44.9 ile kapattı (serbest karşılık çözülmesi hariç yüzde41).
AKSU ENERJİ: Aksu Enerji sermayesi geçen hafta 33 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 33 milyon TL artışla 66 milyon TL'ye yükseltildi.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 7.18 milyon dolar bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.4'üne karşılık geliyor.
EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, Enerjisa Üretim ile yaklaşık 735 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 4.6'sına karşılık geliyor.
EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Toroslar Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 7.19 milyon dolar bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7'sine karşılık geliyor.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Dorçe Prefabrik ile 890 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.5'ine karşılık geliyor. Girişim Elektrik, ayrıca Tanrıverdi Mensucat ile 3.95 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.1'ine karşılık geliyor.
GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, Denizbank'ın tahsili gecikmiş alacak satışında 108 milyon TL anaparaya sahip portföy ihalesini kazandığını bildirdi. İhale sonucu henüz kesinleşmedi.
BATI SÖKE: Batısöke Çimento sermayesinin 400 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelli olarak 1.2 milyar TL artışla 1.6 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, yüzde 85 bağlı ortaklığı olan Bülbüloğlu Çelik Endüstri aracılığı ile 1.39 milyon euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 3.9'una karşılık geliyor.
FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim, Türkiye ve Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü'nün açtığı ihalede 989 bin dolar ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 30'una karşılık geliyor.
KONFRUT GIDA: Konfrut Gıda sermayesi geçen hafta 132 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 132 milyon TL artışla 264 milyar TL'ye yükseltildi.
ONCOSEM: Oncosem Onkolojik Sistemler bağlı ortaklığı olan Santek Sağlık, Dicle Üniversitesi tarafından açılan 36 ay süreli ilaç hizmeti alım ihalesi için 29.1 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini ve şirketin ihaleyi kazandığını bildirildi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 21.9'una karşılık geliyor.
PAPİLON SAVUNMA: Papilon Savunma, Emniyet Genel Müdürlüğü ile 12.5 milyon TL + KDV tutarlı bir iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 56'sına karşılık geliyor.
POLİSAN HOLDİNG: Polisan Holding, geçtiğimiz Eylül ayında bildirdiği Polisan Hellas'ın Yunanistan'da yaşadığı sel felaketinde sigorta şirketinden 7.7 milyon euro tutarında ödeme alındığını bildirdi.
THY: Yapılan açıklamaya göre Moody's, Türk Hava Yolları'nın dolar cinsinden Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikası notunu B2'ye (B3'ten) ve Japon Yeni cinsinden Ekipman Teminatlı Geliştirilmiş Kredi Sertifikası notunu B1'e (B2'den) yükseltti. Ayrıca, bu sertifikalara ilişkin görünümler durağandan pozitife revize edildi.
TRABZONSPOR: Trabzonspor sermayesi geçen hafta 1 milyar TL'den yüzde 150 oranında bedelli olarak 1.5 milyar TL artışla 2.5 milyar TL'ye yükseltildi.