Ucuz ama yükselme potansiyeli olan 27 hisse

Seçimlerden sonra yukarı yönlü hareket bekleyen uzmanlar, Borsa İstanbul’da şu günlerde hisse seçiminin önemli olduğunu belirtiyor. Beklentileri olumlu ve çarpanları düşük hisselere ucuz denilebileceğini ya da ucuzluğun o zaman bir değer ifade edeceğini dile getiren analistler, takip edilebilecek 27 hisseye dikkat çekiyor.
10.01.2024 14:04 GÜNCELLEME : 11.01.2024 00:01

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul, 2023 yılını yüzde 35.6'lık yükselişle tamamladı. Yeni yıla ise hızlı başladı ve yılın ilk işlem gününde yüzde 2.1'lik güçlü bir yükseliş kaydetti. Ancak ilerleyen günlerde kazanımlarını koruyamadı. Endeksin hafta boyunca inişli çıkışlı bir görünüm sergilenmesi, anlamlı bir trend yakalanmasına izin vermedi. Satış baskısının artmasında Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında devam eden anlaşmazlığa yönelik haber akışının da etkili olduğu belirtildi. Endeksin kısa vadeli görünümünün zayıfladığını hatırlatan borsa uzmanları; 7.530 direnç haline gelirken, bu seviye aşılmadığı sürece endeksin yeniden destek seviyelerine doğru çekilme riskinin devam etmesinden endişe ediyor. 7.360 ve 7.200 seviyelerinin ise destek seviyeleri olarak takip edilebileceğini söylüyor. 7.650 puanın üzerinde kalıcı kapanış yapılmasının önemine vurgu yapan analistler, bu seviyenin üzerinde yapılabilecek kapanışların yükseliş trendini destekleyeceğini söylüyor.

Öte yandan endekste 7.900-8.000 ana direnç seviyelerinin aşılabilmesi için son dönemde 100-120 milyar TL bandında gerçekleşen işlem hacminin kalıcı olarak artması gerektiğini belirtiyor.

İlk çeyreğin sonu ikinci çeyreğin başı itibarıyla seçimlerin de geçmesiyle beraber borsada yukarı doğru bir atılım görebileceğimizi düşünen borsa uzmanları, 2024 yılında hisse seçiminin çok daha önemli olduğunu hatırlatıyor.

Analistler, bu kapsamda ucuz ama yükselme potansiyeli yüksek hisse seçiminin önemine vurgu yapıyor. Beklentileri olumlu ve çarpanları düşük hisselere ucuz denilebileceğini ya da ucuzluğun o zaman bir değer ifade edeceğini de dile getirerek 27 hissenin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"ENDEKSİ TETİKLEYEBİLİR"

Mevcut Merkez Bankası (MB) faiz artırım süreci ve kredileri kısıtlayıcı tedbirlerden sonra 2024 yılında enflasyonun yılın ikinci çeyreğinde yüzde 70'ler seviyesinde zirve yapıp yılın ikinci yarısında gerilemeye başlamasını bekleyen Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, ancak yine yüksek enflasyonlu bir yıl olacağını tahmin ediyor. Bu kapsamda MB, 2024 sonu beklentisi yüzde 36 olmakla beraber muhtemelen bu rakama yakın olsa da daha yüksek enflasyon ile senenin biteceğini düşünüyor. Büyümenin önceki yıllara göre daha düşük gerçekleşeceğini, ancak cari dengede toparlanma olacağını öngören Coşar, "Enflasyonun gerileme beklentisi, cari dengede toparlanma, iç tüketimin hız kesmesi, faizlerin daha yüksek olması nedeniyle CDS'lerde gerileme görülebilir, kredi derecelendirme kuruluşlarından görünüm ya da not artırımı gelebilir. Faizler yüksek kalmaya devam eder, kurlarda ise kademeli yatay pozitif bir ortamda yükselir ancak yukarı yönlü bir kopma olmaz" diyor.

Yılın ilk çeyreğinde borsada fazla bir hareketlenme beklemeyen Coşar; zirve seviyenin 8.600 dip seviyenin de yaklaşık 7.200/300 aralığında dalgalanabileceğini söylüyor. Ancak ilk çeyreğin sonu ikinci çeyreğin başı itibarıyla seçimlerinde geçmesiyle beraber borsada yukarı doğru bir atılım görebileceğimizi belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"CDS'lerde olası gerileme, not artırımı, enflasyonun zirve yaptıktan sonra gerilemeye başlayacağı ve cari dengede toparlanma beklentisi, özellikle bankalar öncülüğünde endeksi tetikleyebilir. Ancak diğer yandan faizler yüksek, iç talepte azalma ihtimali söz konusu, bu da borsayı olumsuz etkileyebilir. FED'in ve diğer büyük merkez bankalarının 2024 yılında faiz indirimine gideceği senaryosu borsayı destekleyebilir. 2024 yılı içinde eğer enflasyon beklendiği gibi gerilerse faiz indirimlerinin konuşulmaya başlanma ihtimali söz konusu. Böyle bir senaryo, endeksi tetikleyebilir."

Şu anda borsanın yaklaşık 6.2 F/K seviyesinde bulunduğunu ve 2024 tahmini çarpanlara 5 F/K aşağısında işlem gördüğünün de altını çizen Coşar, "Bu da iskontoya işaret ediyor. Yani uygun seviyelerde olduğu söylenebilir. İlk çeyrekte 8.600-7.300 arası dalgalı bir seyir ilk çeyrek sonrası yukarı yönlü toparlanma ve sene içerisinde 10.000-11.000 banında fiyatlamalar görebiliriz. Bu seviyeler makul olmakla beraber yukarı yönlü daha yüksek seviyelerde sürpriz olmaz. Ancak diğer yandan faizler ve enflasyon da yüksek. Faiz ve enflasyonu geçmek için seçici ve iyi planlanmış bir portföy taşımak önemli. Önümüzdeki birkaç ay uygun fiyattan beklentileri olumlu hisseleri toplamak için değerlendirilebilir" yorumunu yapıyor.

Coşar, orta vadede TCMB faiz artırımları ve sıkılaştırma süreci, olası not ya da görünüm artırımları, iç tüketimde yavaşlama, yabancı girişi, sene içerisinde enflasyonun gerilemeye başlaması, FED faiz indirim beklentisi ile hem yurtiçi hem yurtdışı seçimlerin borsada trendi belirleyecek belli başlı gündem maddeleri arasında yer alacağının da altını çiziyor.

"UCUZLUK TEK KRİTER DEĞİLDİR"

Borsada yatırım yaparken uygun seviyelerden hisse almanın önemine de vurgu yapan Coşar; bu noktada fiyatı mevcut beklentiler dahilinde emsallerinden ya da geçmişinden daha ucuz ve iskontolu olan hisselere 'ucuz ya da iskontolu' denebileceğini söylüyor. Bir hisse kendisine özel gelişmelerden dolayı iskontolu olabileceği gibi genel anlamda bütün piyasa, yani hisse senetlerinin genelinin iskontolu olabileceğini de hatırlatarak "Ancak ucuzluk hisse alımında tek kriter değildir, zira şirketin ucuz olmasının da özel sebepleri olabilir. Büyüyememe, mali ya da likidite sıkıntıları, kurumsal ya da güvenilir olmayan patronaj, yüksek oynaklık sebebiyle piyasa, bu hisseyi iskontolu fiyatlıyor olabilir. Burada önemli olan; beklentileri olumlu, güvenilir ve kurumsal bir patronaj tarafından yönetilen hisseleri iskontolu fiyattan almaktır. Bu da genelde, genel piyasa ucuzken mümkün olur. Tabii bunun tam tersi de olabilir" diyor.

Bu noktada Coşar, fiyatı düşük ama yükselme potansiyeli yüksek olan; Akbank, Aksa Akrilik, Akçansa, Anadolu Efes, Aygaz, Çimsa, Coca Cola İçecek, Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, İş Bankası, İş Gayrimenkul, Koç Holding, Logo Yazılım, Mavi Giyim, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Şok Marketler, Tekfen Holding, Tav Havalimanları, Türk Hava Yolları, Torunlar GYO, Tofaş Otomobil, Türk Traktör, TSKB,Turkcell ve Yapı Kredi hisselerinin 2024 yılı beklentilerine göre fiyatların uygun olduğunu belirterek takip edilmesini öneriyor.

"BANKACILIK, SİGORTA, ULAŞTIRMA, PERAKENDE"

Yerel seçime kadar dolar kurunun 32 TL, enflasyonun yüzde 64.8 seviyesinde olmasını öngören İnfo Yatırım araştırma birimi ise Aralık 2024'te enflasyonun yüzde 39.2'ye düşmesini, dolar/TL'nin de 40.90 TL'ye yükselmesini bekliyor. 2023'te en çok kazandıran sektörün sigortacılık olduğunu belirten araştırma birimi yetkilileri, yeni yılda borsada yatırımcısını sevindirebilecek sektörlerin ise bankacılık, sigortacılık, ulaştırma, taş toprak, gıda perakende ve giyim perakende olacağı düşünüyor.

Yerel seçimlerin etkilerinin genel seçim kadar fazla olmayacağını ifade eden İnfo Yatırım araştırma birimi yetkilileri, "Reel getirideki pozitiflik beklentisi ve risksiz getirilerin enflasyona yaklaşmasıyla hisse ve sektörler ön plana çıkacaktır. Bu kapsamda ihracat odaklı, döviz gelirleri olan ve kurdaki yükselişi satışlarına yansıtan şirketler, ilk sıralarda yer alabilir. Belirsizliklere bağlı baskılar olsa da 2024 yılında hisse ve sektör bazlı olarak BİST'in yatırımcılar açısından yine ön planda olmasını bekliyoruz" diyor.

"YABANCI ÖNCE BORÇLANMA ARAÇLARI İLE GELİR"

Eylül 2023'te açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) üç yıllık kalkınma planının piyasa beklentileriyle paralel, 2024 yılında beklenen enflasyonun yüzde 36 ve politika faizinin yüzde 40 olması ile reel getirideki pozitifliğin yabancı yatırımcının ilgisini artırabileceğine de dikkat çeken İnfo Yatırım araştırma birimi; "Yabancı yatırımcının ilgisini artırmasını, yerel seçim sürecinin ardından enflasyondaki geri çekilme beklentisi ile ekonomi yönetiminde atılan adımlarla birlikte bankacılık sektörünün lokomotif olmasını bekliyoruz. Piyasadan önce yabancı yatırımcıların borçlanma araçları ile yurtiçine gelebileceğini düşünüyoruz. Hazine tarafından önceki hafta yapılan 10 yıllık tahvil ihalesine olan ilginin de bu görüşü güçlendirdiği kanaatindeyiz" yorumunu yapıyor.

"2024, BÜYÜK FIRSATLAR BARINDIRIYOR"

2024 yılı içerisinde makroekonomik açıdan ekonomi yönetiminin kararlarının ve atılan adımların rakamlara yansımasını da bekleyen İnfo Yatırım araştırma birimi, yeni yıla yönelik beklentilerini şöyle özetliyor:

"Bu da 2024'te reel getirilerin pozitife dönmesi beklentilerini artırabilir. Özellikle ileriye dönük projeksiyonlar için açıklanan rakamların beklentilere paralel olması, piyasalar açısından pozitif. 2024 yılında yurtiçi dinamiklerdeki beklentilere paralel büyüme odaklı stratejiler, daha çok gündeme gelebilir. Yurtiçinde kur, politika faizi, enflasyon ön planda olarak gözükse de unutulmaması gereken bir konu da 2024'teki Türkiye'nin ikinci defa uygulayacağı enflasyon muhasebesi olacaktır.

Diğer taraftan küresel enflasyon seviyelerinde yaşanan düşüş eğiliminin devamı ve küresel resesyonun azalma ihtimali, merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikalarının da bir yıl içinde terse dönme potansiyelini artırıyor. Son bir yılda artan finansman maliyetlerinin bir yıl ve üzeri vadelerde düşmesiyle olası genişlemeci para politikalarının ise gelişmekte olan ülke ekonomilerini risk iştahındaki artışla beraber destekleyici bir konuma gelme ihtimali de söz konusu. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda her ne kadar belli başlı bazı kırılganlıklar olsa da büyük resimde, Türkiye adına önümüzdeki sürecin büyük fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz."

"TORUNLAR GYO'DA HEDEF FİYATIMIZ 50 TL"

Öte yandan İnfo Yatırım araştırma birimi, Torunlar GYO için hedef fiyatını 50 TL, tavsiyesini 'al' olarak belirleyerek öneri listesine aldığını açıkladı.

Şirket hissesini yüzde 65 getiri potansiyeliyle öneri listesine eklediklerini belirterek hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Torunlar GYO, değerlememizde hedef NAD hesabımıza göre yaklaşık yüzde 39 iskontolu işlem görüyor. Torunlar'ın güçlü kira gelirleri ve 2023 sonunda net nakit pozisyona geçme beklentisiyle birlikte oluşan cazip çarpanlar, önemli bir faktör oluşturuyor. Şirket AVM ve ofis kiraları odaklı düzenli gelir modelinin yanı sıra üst segment otel ve konut projeleri ile gayrimenkul sektöründe fark yaratıyor. Enflasyon üzeri yıllık yüzde 86 artışla nakit akışını destekleyen kira gelirlerinin yaklaşık yüzde 40'ı AVM'lerden, yaklaşık yüzde 20'si ofislerden kaynaklanıyor.

5. Levent 2. Etap'ın ön satışları, Torun Center'da kalan konut stoklarının otele dönüşümüyle düzenli nakit akışı imkanı ve Paşabahçe'de geliştirilen proje ile şirketin 2023 yıl sonunda net nakit pozisyona geçme planları, önümüzdeki dönemde potansiyel vadediyor. 2022 yılından itibaren düzenli olarak azalmakta olan net borcun olumlu seyrinin devam etmesiyle finansman maliyetlerinin önem kazandığı son dönemde şirketin net finansal gelir elde etmesine olanak sağlarken temettü dağıtma ihtimalini de artırıyor."

Brüt kiralanabilir alanın (BKA) 2024 ve 2025'te artışının planlandığını da kaydederek; Torun Center'daki konutların otel olarak kullanıma açılmak üzere Embassy Suits by Hilton ile anlaşılmasını, nakit akışı düzenliliğini artırmak üzere olumlu bir hamle olarak değerlendiriyor. Otelin 2024'te operasyona başlamasının beklendiğini de ifade eden İnfo Yatırım araştırma birimi, şirketin BKA'larına yönelik de şu değerlendirmeyi yaptı:

"2024'te Torun Center ve Karaköy'deki otellerden toplamda yaklaşık 17 bin 500 metrekare ilave, 2025'te Paşabahçe Otel ve Villa projesi ve Mall of Antalya Otel projesinden toplamda yaklaşık 34 bin metrekare BKA artış planı söz konusu. (mevcut BKA: 599 bin 932 metrekare) Paşabahçe projesinden 2024'te yaklaşık 80 milyon dolar ciro katkısı bekliyoruz. Torun Tower'da kiracı olan Denizbank'ın 2024'te 10. yılı tamamlanmış oluyor. 2024 yılında yeniden düzenlenecek kira sözleşmesiyle kira bedelinin rayiç değerlere göre güncellenmesini ise bir diğer pozitif katkı olarak görüyoruz. Torunlar'ın gayrimenkullerini kira elde etmek üzere dönüştürme ve stoklarını eriterek nakit akışı sağlama, akabinde borçlarını azaltma stratejisi şirket için gelecekte güçlü bir mali yapı potansiyeli sağlıyor.

2023 dokuz aylık periyotta yıllık yüzde 86 kira geliri artışıyla enflasyonun üzerinde artış sağlandı. Önümüzdeki dönemde benzer şekilde nakit akışlarına olan katkının devamını bekliyoruz. Şirketin cirosunun yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan kira gelirleri, ağırlıklı olarak alışveriş merkezlerinden ve Torun Tower ofislerinden elde ediliyor. Varlıkların yüzde 40'ını ise başta Mall of İstanbul olmak üzere AVM'ler oluşturuyor. Ortalama kira/ciro oranı yüzde 8.1 seviyesinde. Torunlar'ın doluluk oranı yüzde 86 olan Torium dışındaki AVM'lerinin doluluk oranları, yüzde 100'e yakın seviyede. AVM kiraları, minimum sabit kiranın üzerine mağaza cirolarına orantılı olarak artış modeliyle çalışıyor. Yabancı tüketici ağırlıklı olan Mall of İstanbul, ofisler ve otellerin de katkısıyla birlikte kira gelirlerinin enflasyon üzeri büyümesinin devamını ve 2023 sonu toplamda yaklaşık 2,5 milyar TL kira geliri bekliyoruz."

UCUZ HİSSE NASIL BELİRLENİR?

"Beklentileri olumlu ve çarpanları düşük hisselere ucuz denilebilir ya da ucuzluk o zaman bir değer ifade eder" diyen Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, yatırımcıların bir hissenin ucuz hisse olduğunu aşağıdaki kriterler eşliğinde değerlendirebileceğini söylüyor;

-Öncelikle hisse senetlerinin ucuzluk karşılaştırması F/K ve FD/FAVÖK gibi çarpanların diğer emsal şirketler ve geçmiş değerler ile karşılaştırılması ile bulunur. F/K ve FD/FAVÖK çarpanları diğer şirketlere göre veya hissenin kendi geçmişine göre düşük ise bu hisse iskontolu olabilir. Ancak bu çarpanlara sadece mevcut cari ortamda değil, aynı zamanda gelecek beklentilerine göre de bakmak önemlidir. Yani F/K ya da FD/FAVÖK çarpanlarının 2024 sonu beklenti kârlarına göre hesaplayıp iskontolu olduğunu bu yolla tespit etmek gerekir. Mevcut cari çarpanlar yanıltıcı olabilir. Şirketin bir-iki sene içinde beklentileri olumsuz ise çarpanlar düşük olabilir, ama hep düşük kalabilir. Ya da şirketin mali yapısı veya kurumsal yapısı ile sorun olabilir. Bu sebeple çarpanlarını 2024 sonu beklenti kârlarına göre (eğer mümkün ise 2025 beklentilerine bakmakta da fayda var) iskontolu olup olmadığını değerlendirmek gerekir.

-Yani bu kapsamda kısaca ciro ve kâr beklentileri olumlu, güvenilir ve çarpanları düşük hisseler yatırım için uygundur.

-Ayrıca hisse portföyüne çeşitlendirme yapmak da çok önemlidir. Zira borsada hiçbir hesabın kesinliği yoktur, hesabınız doğru olsa bile konjonktür değişebilir. Bu sebeple bütün portföyü tek hisseye bağlamak risklidir. En az beş muhtemelen 10 kadar hisseden portföy oluşturmak makuldür.

"ŞOK MARKETLER HİSSELERİ PORTFÖYLERE EKLENMEK ÜZERE DEĞERLENDİRİLEBİLİR"

Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, şu bilgileri paylaşıyor:

ŞOK MARKETLER: Şirketi 2023 ilk dokuz ayda satışları, geçen sene aynı döneme göre yüzde 85 artarak 75 milyar 47 milyon TL'ye, FAVÖK yüzde 56 artarak 5 milyar 161 milyon TL'ye, net kâr ise yüzde 47 artarak 3 milyar 870 milyon TL seviyesine yükseldi. Şok Marketler hem mağaza sayısı hem satış alanı hem müşteri sayısı bakımından büyümeye devam ediyor. 2023 ilk dokuz ayda şirket 550 adet mağaza açarak mağaza sayısını 10 bin 601'e yükseltti. Diğer açından online pazar da uygulama ve web tabanlı online alışverişte büyümeye devam ediyor ve müşteri sayısı artıyor. Yüksek gıda enflasyonu, gıda sektörü özellikle gıda perakendecilerinin cirolarını yükseltiyor. Yüksek enflasyon nedeniyle tüketiciler de zincir marketlere ve market markalı ürünlere yöneliyor. Bu durumda gıda, perakende sektörünü destekliyor. Diğer yandan şirketin hisse senedi fiyatı düşük çarpanlardan işlem görmekte olup, 2024 yılı beklenen kâr da hesaba katıldığında fiyatının oldukça uygun seviyelerde olup yüksek iskontoya işaret ettiğini söyleyebiliriz. Şok Marketler hisselerinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

TURKCELL: Şirketin gelirleri 2023 ilk dokuz ayda yüzde 71.6 artarak 64 milyar 920 milyon TL'ye, FAVÖK yüzde 80.1 artarak 27 milyar 595 milyon TL'ye, net kâr ise yüzde 126.5 artarak 11 milyar 456 milyon TL seviyesine yükseldi. 2022 yılında abone başına geliri enflasyon oranında artırmayan şirket, 2023 yılında enflasyonu abonelere yansıtabildi ve önemli ölçüde gelir ve kâr büyümesi sağladı. Diğer yandan şirketin abone sayısı hem yurtiçinde hem uluslararası operasyonlarda artmaya devam ediyor. Dijital hizmet sağlayan iştiraklerinde de büyüme devam ediyor. 2024 yılında şirket abone başına geliri enflasyonun üzerinde artırmayı sağlayabilirse 2024 yılında da güçlü gelir ve kâr artışı görürüz. Ayrıca şirketin hissesi düşük cari çarpanlarda işlem görüyor. 2024 yılı kâr büyüme beklentisini hesaba kattığımızda hisse fiyatının iskontolu olduğunu söyleyebiliriz. Turkcell hisselerinin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz

TSKB: Bankanın net faiz gelirleri 2023 ilk dokuz ayda yüzde 48 artarak 6 milyar 518 milyon TL seviyesine, ticari kâr ve komisyon gelirlerinde görülen yüksek artışın da etkisiyle net bankacılık gelirleri de yüzde 58 artarak 7 milyar 975 milyon TL seviyesine yükseldi. Bankanın net kârı ise aynı dönemde yüzde 90 artarak 5 milyar 28 milyon TL seviyesine ulaştı. Bankadaki gelir ve kâr artışı, sektör genelinin üzerinde. Net faiz marjı da hem sektör ortalaması hem de beklentilerin üzerinde. Bu da bankanın kârlılığını destekliyor. Danışmanlık ve yatırım bankacılığı gelirleri banka gelirlerini desteklemekte olup, kullandırılan kredilerin yüzde 93'ü yabancı para cinsinden. 2023 yılı genelinde bankacılık sektörü; merkez bankası para politikası sıkılaştırması, enflasyonu ön planda tutması, CDS risk primlerinin gerilemesi, daha önceki senelerde bankaları da etkileyen makro ihtiyati tedbirlerin azaltılması yerine daha sade bir para politikasına geçilmesi nedenleriyle borsa genelinden pozitif ayrıştı ve daha çok getiri sağladı. 2024 yılında da aynı politika devam ettirilir; başta enflasyon ve cari denge tarafında olumlu sonuçlar elde edilirse, risk primlerinin gerilemesi, kredi derecelendirme kuruluşlarından not ve görünüm artırımı gelebilir. Bu beklentide 2024 yılında bankaları desteklemeye devam eder. TSKB hissesinin portföylerde özellikle banka taşımak isteyen yatırımcılar için portföye eklenmek üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

ALCATEL LUCENT: Alcatel Lucent, bir Telekom şirketi ile telekom altyapı sistemlerinin tedariki ve kurulum hizmetleri alanında iş birliği gerçekleştirdiğini bildirdi. Söz konusu iş birliği çerçevesinde önümüzdeki beş yıl içerisinde yaklaşık 30 milyon euro katkı sağlanması bekleniyor.

İMAŞ MAKİNA: İmaş Makine, yurtdışındaki bir müşterisinden 3.8 milyon dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 19.8'ine karşılık geliyor. Öte yandan İmaş Makine, Afrika'da yerleşik bir müşterisi ile de 1.4 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 7.3'üne karşılık geliyor.

ASELSAN: Aselsan, uluslararası son kullanıcılarının kullanımı için Türk platform üreticisi şirketlerle toplam 9.9 milyon dolar (Aselsan'ın piyasa değerinin yüzde 0,1'i) değerinde savunma sistemi ihracatına ilişkin iki ayrı satış sözleşmesi imzaladı. Şirketin 3Ç23 itibarıyla birikmiş bakiye siparişleri 10.8 milyar dolar olup, bunun yüzde 75'i yabancı para cinsinden. Öte yandan Aselsan, yurtdışındaki bir müşterisi ile de 58.9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 5.5'ine karşılık geliyor. Aselsan, uluslararası bir başka müşterisi ile de 65.9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 6.1'ine karşılık geliyor.

CW ENERJİ: CW Enerji, Vig Metal ile 2,13 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.

EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, yurtiçinde bir müşterisi ile 5.16 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 26'sına karşılık geliyor.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, Kemer Medical Center Özel Sağlık Hizmetleri Turizm ve Ticaret A.Ş'nin sermayesinin yüzde 80'ine karşılık gelen 66.6 milyon adet payın yaklaşık 110 milyon euro tutarındaki şirket değeri üzerinden net borç ve işletme sermayesinin düzeltmesiyle birlikte belirlenecek bir fiyattan satın alınmasına karar verildiği bildirildi.

ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, devam eden işleri arasında yer alan Pendik metro projesinde 280 bin euro + KDV tutarında ek iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, daha önce açıkladığı Aydın Sağlık Yatırımları ile başlattığı sözleşme görüşmelerinde 5.66 milyon dolar + KDV ve 157.4 milyon TL + KDV bedelle sözleşmenin imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 18'ine karşılık geliyor.

EBEBEK: Şirketin Kasım ayında 229 olan mağaza sayısının 235'e yükseldiği bildirildi. Şirket Aralık ayında altı mağaza açıldığını açıkladı.

PEGASUS HAVA TAŞIMACILIĞI: Pegasus Hava Taşımacılığı, ABD'de Silikon Vadisi'nde faaliyet göstermek üzere dijital hava yolu ile ilgili 150 bin dolar sermayeli Pegasus Airlines Innoviation Lab, Inc.'ın kurulduğunu bildirdi.

SANICA ISI: Sanica Isı Sanayi sermayesinin 135 milyon TL'den yüzde 567 oranında bedelsiz olarak 765 milyon TL artışla 900 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, geçen hafta pay başına brüt 0,5 TL temettü ödedi.

TURKCELL: Turkcell, Lifecell'in (Ukrayna operasyonları) tüm hisselerini NJJ Capital'e sattı. Turkcell'den yapılan açıklamaya göre şirket Lifecell'deki (Ukrayna operasyonları) hisselerinin tamamını NJJ Capital'e sattı. Buna ek olarak, hisselerin toplam nominal değeri 11.4 milyar TL, Turkcell mevcut piyasa değerinin yüzde 9'u olup, toplam satış değeri kapanışta belirlenecek. Lifecell'in 9A23 itibariyle 11.4 milyon abone sayısı (toplam abone içindeki payı yüzde20), 3.0 milyar TL FAVÖK ve 1.02 milyar TL net kârı bulunuyor. 3Ç23 finansallarına göre, Lifecell Ukrayna'nın Turkcell Uluslararasın'daki payı yüzde 76 ve Turkcell'in konsolide gelirlerindeki payı yüzde 8'dir. FAVÖK tarafında ise Lifecell'in Turkcell'in konsolide FAVÖK'ünde yüzde 11 payı bulunuyor.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding Rusya Boru Hattı Projesi'ndeki maliyet artışına ilişkin tazminat talepleri için mahkemeye başvurdu. Şirket, müşteriyle müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yaklaşık 111 milyon dolar tutarındaki maliyet artışına ilişkin tazminat talebi için mahkemeye başvurduğunu açıkladı. Hukuki sürecin detayları şu aşamada belli değil.

ERCİYAS BORU: Erciyas Boru, Avrupa'daki bir müşterisinden ortaklarıyla beraber 164.8 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Söz konusu işin yüzde 22.5'i şirket uhdesinde olup, tutar şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 19'una karşılık geliyor. Teslimat 2025 yılı içerisinde yapılacak.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ile 32.7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. 36 ay süreli iş sözleşmesinin tutarı, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 22'sine karşılık geliyor.

FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim, Havelsan ile 1.05 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 10.5'ine karşılık geliyor.

HALK GYO: Halk GYO sermayesi geçen hafta 1,65 milyar TL'den yüzde 91.2 oranında bedelli olarak 1,5 milyar TL artışla 3,15 milyar TL'ye yükseltildi.

İDEALİST GYO: İdealist GYO sermayesinin 50 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelli olarak 200 milyon TL artışla 250 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

SAFKAR EGE: Safkar Ege, İstanbul Metro hatlarında kullanılmak üzere 5,29 milyon euro tutarında iyi niyet sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 43'üne karşılık geliyor.

ALTINYAĞ MADENCİLİK: Altınyağ Madencilik, yatırım amaçlı aldığı İzmir'de yer alan iki arsasını 85 milyon TL + KDV ve 26 milyon TL + KDV bedelle sattığını bildirdi. Satışlardan elde edilecek tutar, şirketin yenilenebilir enerji yatırımları finansmanı için kullanılacak.

ANEL ELEKTRİK: Anel Elektrik, İngiltere'deki bağlı ortaklığı Anel Engineering'in İngiltere'de yerleşik bir firma ile taraflar arasında anlaşılacak bir proje için iyi niyet sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Sözleşme görüşmelerine geçilirse sözleşme büyüklüğünün 154 milyon sterlin olması bekleniyor. Görüşmelerin iki ay içerisinde tamamlanması bekleniyor.

ARD GRUP: ARD Grup, Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez teşkilatı, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları bünyesinde devam eden e-Devlet hizmetleri kapsamında ihtiyaç olacak yazılım projeleri için bir yıllık süre ile TÜRKSAT ile sözleşme imzalandığını bildirdi.

EYG GYO: EYG GYO sermayesi geçen hafta 82,5 milyon TL'den yüzde 142,4 oranında bedelsiz olarak 117,5 milyon TL artışla 200 milyon TL'ye yükseltildi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik sermayesinin 200 milyon TL'den yüzde 125 oranında bedelsiz olarak 250 milyon TL artışla 650 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ÖZSU BALIK: Özsu Balık Üretim, geçen hafta pay başına brüt 0,07 TL temettü ödedi.

BİZE ULAŞIN