2024'te favori olabilecek 62 hisse

Artan faize rağmen enflasyon karşısında borsanın hala en güçlü yatırım aracı olduğunu kaydediliyor. Orta ve uzun vade analiz edildiğinde içinde bulunduğumuz dönemin yatırımcılar açısından önemli fırsatlar oluşturacağının altını çizen analistler, 2024’ün favorisi olabilecek 62 hisseye dikkat çekiyor.
27.12.2023 15:04 GÜNCELLEME : 28.12.2023 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI 2024 yılına girmeye hazırlanan borsada beklentiler olumlu. 2024 yılında enflasyonist ortamın ve yabancı yatırımcı ilgisinin artmasıyla birlikte borsada yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini düşünen uzmanlar, trendi belirleyecek en önemli başlığın Mart sonunda yapılacak olan yerel seçimler olduğunu hatırlatıyor. Ve her seçim öncesi olduğu gibi, borsanın performansının düşük olabileceğine dikkat çekiyor. Öte yandan belediye seçimleri etkisinin, genel seçimlerden daha ılımlı olması bekleniyor. Seçim sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla borsada yeni bir hikaye oluşacağını da düşünen analistler, 2024 yılına ilişkin yabancı yatırımcı ilgisinin de artmasıyla birlikte maksimum 12.000-12.500 seviyelerini öngörüyor. Hatta 8.500 seviyesinin aşılmasıyla birlikte gelebilecek pozitif haber akışlarıyla yeni zirve seviyelerinin çok da uzak olmadığını düşünüyor.

Seçim sonrasında hızlı bir ralli yaşayabileceğimizi de belirten uzmanlar, 8.500 seviyesinin aşılması halinde beş haneli endekse doğru hareketlerin de hız kazanabileceğini ifade ediyor.

Artan faize rağmen enflasyon karşısında borsanın hala en güçlü yatırım aracı olduğunu kaydederek 2024 yılında borsanın portföylerde ki ağırlığının risk algısına göre yüzde 30 ile 70 aralığında olabileceğini söylüyor. Orta ve uzun vade analiz edildiğinde içinde bulunduğumuz dönemin yatırımcılar açısından önemli fırsatlar oluşturacağının da altını çizen analistler, bu kapsamda 2024 yılının favori hissesi olabilecek 62 hisseye dikkat çekiyor.

"HAZİRAN İTİBARİYLE ZİRVE GÖRÜLEBİLİR"

ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, 2024 yılında yüksek faiz ortamının iç talebi yavaşlatması ile büyümeye duyarlı, talep esnekliği yüksek sektör bilançolarında bozulmaların yaşanmasına ve mevduat getirilerinin cazibesini artırması sebebiyle belirsiz bir süre endeksin yatay bir trend izleyeceğini düşünüyor. Ancak yüksek faiz ortamından ve ekonomideki yavaşlamadan görece daha az olumsuz etkilenecek sektörlerin endeksi destekleyeceğini belirtiyor. Bu kapsamda talep esnekliği düşük ve iskontosu devam eden havacılık, gıda, giyim perakende, gıda ve içecek, telekom, enerji dağıtım, sigorta, banka ve holding sektörlerinin borsada görülebilecek yatay trendden pozitif ayrışarak yatırımcıya reel getiri sunabileceğini ifade ediyor. Aydın; ancak özellikle yerel seçimler sonrasında artabilecek yabancı fon akımları ve enflasyonda haziran itibariyle görülebilecek zirvenin; faizlerde düşüş beklentisini öne çıkarmasını ve borsada genele yayılan bir yükseliş trendinin başlamasına yol açabileceğinin de altını çiziyor.

"MAKSİMUM 12.000 SEVİYELERİ"

2024 yılında beklenmedik sürpriz gelişmeler dışında, şirket finansal performansları açısından yurtiçi ve küresel ekonomik aktivitenin seyri, enflasyonun izlediği trend, faiz oranları ve yerel seçim eksenindeki siyasi gelişmelerin hisse piyasalarındaki genel eğilimin belirlenmesinde etkili olacağını da öngören Aydın, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"BIST -100 endeksi için 12 aylık vadede maksimum 12.000, minimum 6.800 seviyesini bekliyorum. Seçim öncesi borsada devam eden yüksek faiz oranlarının alternatif getiriyi artırıcı etkisi ve yatırımcıların genelde gösterdiği bekle-gör eğilimi ile düşük hacimli çift yönlü yatay bir trend etkili olacaktır. Seçim sonrasında ise son 20 yılda gerçekleşen tüm seçimlerden sonra gördüğümüz gibi piyasayı rahatsız edecek bir gelişme olmazsa seçim belirsizliğinin ortadan kalkması borsaya bir rahatlama rallisi getirebilir."

"HİSSE AĞIRLIĞI YÜZDE 40-70 ARALIĞINDA OLMALI"

Aydın; 2024 yılında belirsiz bir süre devam edecek yatay trend boyunca portföylerdeki yurtiçi hisse senedi ağırlığını azaltarak yükseliş trendinin devam etme potansiyeli olan altın ve yurtdışı hisse senetlerinde ağırlık artırılabileceğini düşünüyor. Bu kapsamda bir miktar da sabit getirili mevduat benzeri risksiz enstrümanlarda pozisyonlanmanın risk-getiri dengesi açısından daha cazip göründüğünü belirterek "Ancak yatay trend bittikten sonra borsada ağırlığı tekrar artırmak risk-getiri dengesi açısından rasyonel olabilir. Bu çerçevede portföylerdeki yurtiçi hisse senedi ağırlığı minimum yüzde 40, maksimum yüzde 70 olacak biçimde risk-getiri dengesi değişimlerine göre ayarlanabilir" diyor.

2024 yılının ilk yarısında iç talepte yavaşlama ve devam eden yüksek faiz ortamı nedeniyle yatırımcıların büyümeye duyarlı ve potansiyel getirisi mevduat faizinin altında görünen hisse ve sektörlere de dikkat etmesi gerektiğini de kaydeden Aydın, "İlk yarıda yüksek faizden görece daha az olumsuz etkilenen, potansiyel getirisi yüksek, talep esnekliği düşük havacılık, gıda ve giyim perakende, gıda ve içecek, telekom, enerji dağıtım, sigorta, banka ve holding sektör hisseleri yakında takip edilebilir. 2024 ikinci yarısı itibarıyla ise büyümeye duyarlı demir çelik, çimento, beyaz eşya, tekstil, otomotiv gibi sektörler tekrar radara girebilir" değerlendirmesini yapıyor.

Aydın, 2024 yılının favori hisselerinin ise THY, Pegasus, TAV Havalimanları Holding, BİM, Şok Marketler, Migros, Mavi Giyim, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes, Turkcell, Türk Telekom, Enerjisa, Anadolu Sigorta, Türkiye Sigorta, Yapı Kredi, Garanti BBVA, Akbank, Koç Holding, Sabancı Holding, Ford Otomotiv, Vestel Beyaz Eşya, Akçansa ve Tüpraş olarak sıralanacağını düşünüyor.

"YATIRIMCILAR İÇİN YENİ FIRSATLAR ÇIKACAKTIR"

Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, artan (mevduat) faiz trendi ve bu ürünün borsaya rakip olarak belirmesi, reel anlamda şirketlerin kâr artışının yüksek gelmesi veya yavaşlaması ve borsanın değerleme açısından önemli doyum noktalara gelmesi ile strateji raporlarında 2023'ün ikinci yarısının borsa yatırımcısı açısından daha zorlu geçeceğini belirttiklerini hatırlatıyor.

2024'de ise bahsedilen sebeplerden ve önümüzdeki yerel seçimlerle beraber tekrar seçim dönemine gireceğimiz için zorlu ve volatil dönemlerin devam edebileceğini düşünüyor. Ancak Akkoyunlu, orta ve uzun vade analiz edildiğinde içinde bulunduğumuz dönemin yatırımcılar açısından fırsat yaratacağını da düşünüyor. Bu kapsamda ortadoks bir ekonomi dönemimin başlaması ile oldukça düşük bir bazda olan yabancı fon akışlarının ve ülke notunun artma ihtimaline dikkat çekerek "Yılın ikinci yarısından itibaren faizlerin düşüş trendine girme ihtimali, beklentileri ve bunların sonucunda kar beklentilerinin de yeniden artma ihtimali borsanın başlıca katalistleri olarak ön plana çıkıyor. Bu kapsamda endeksin 7.100-10.000 aralığında bir trend izlemesini bekliyoruz. Olumlu gelişmelerin artmasına paralel bu seviyeler de değişiklik gösterebilir" diyor.

"BELEDİYE SEÇİMLERİNİN ETKİSİ DAHA ILIMLI OLUR"

Öte yandan Akkoyunlu, her seçim öncesi gibi, bu seçimlerde de seçim öncesi borsanın performans göstermeyebileceğini düşünüyor. Ayrıca belediye seçimleri etkisinin, genel seçimlerden daha ılımlı olmasını bekliyor. Mevduat ve tahvil getiri oranlarının daha cazip olması nedeniyle an itibarı ile borsa ağırlık tavsiyesini ise yüzde 25-30 olarak öngörüyor.

Akkoyunlu, 2024 yılının favori hisselerinin ise Anadolu Grubu Holding, Akbank, Anadolu Efes, Aksa Enerji, Coca Cola İçecek, Enerjisa, Galata Wind Enerji, Garanti BBVA, BİM, Kardemir, Koç Holding, Kocaer Çelik, İş Bankası, MLP Care, Migros, Mavi Giyim, Şok Marketler, Orge Elektrik Enerji, Otokar, Petkim, Pegasus, Sabancı Holding, THY, Turkcell, Tüpraş, Türk Telekom ve Yapı Kredi olarak sıralanacağını düşünüyor.

"YENİ ZİRVE SEVİYELERİ ÇOK DA UZAK DEĞİL"

2024 yılında enflasyonist ortamın ve yabancı yatırımcı ilgisinin artmasıyla birlikte borsada yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini düşünen İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Sertaç Bulut; trendi belirleyecek başlıca unsurlara bakıldığında ise ilk olarak Mart sonunda yapılacak olan yerel seçimler olduğunu söylüyor.

Seçim sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla ve yabancı yatırımcının ilgisinin artmasının yeni bir hikaye oluşturabileceğini de ifade ederek "Borsanın karşısında duran en büyük olgunun ise faizler olduğu görülüyor. 2023 yılsonuna yaklaşırken yüzde 45'e yaklaşan mevduat faizleri 2024 yılında Borsa İstanbul'un karşısında ciddi bir rakip olabilir. Bir diğer belirsizlik ise enflasyon muhasebesinin şirketler üzerinde yaratacağı etki. Burada şirketlerin finansallarının takip edilmesinin değerli olacağını düşünüyoruz. Trendi belirleyecek genel unsurlar özetlenecek olursa, seçimler, yabancı yatırımcının ilgisi, ekonomi yönetiminin bağımsızlığı ve faizler olarak sıralanabilir" diyor.

Borsada seçim sonrasına dair pozitif bir trend bekleyen Bulut; yerel seçimlerin yanı sıra ABD'de gerçekleşecek seçimler, TCMB'nin tutumu ve FED'in yaklaşımının da Borsa İstanbul için belirleyici olacağını öngörüyor. Belirsizliklerin ortadan kalktığı ve para politikalarının gevşediği durumda borsada yeni bir ralli izlenebileceğini dile getiren Bulut; endeks özelinde şu değerlendirmeyi yapıyor "2024 yılına ilişkin yabancı yatırımcının ilgisinin artmasıyla birlikte maksimum 12.500 seviyesini hedeflerken minimum 6.500 seviyesini öne çıkarıyoruz. 8.500 seviyesinin aşılmasıyla birlikte gelebilecek pozitif haber akışlarıyla yeni zirve seviyelerinin çok da uzak olmadığını düşünüyoruz."

"BEŞ HANELİ ENDEKSE DOĞRU HAREKETLER HIZLANABİLİR"

Borsanın belirsizliği sevmediğini de hatırlatan Bulut, "Bu sebeple seçim öncesi borsada bir miktar daha yatay hareket devam edebilir. Seçim öncesi belirsizliklerin yoğun olması durumunda baskının devam ettiği bir Borsa İstanbul izlenebilir. Burada 7.400 ve 8.500 seviyeleri önemli. Seçim sonrasında ise hızlı bir ralli yaşayabiliriz. 8.500 seviyesinin aşılması halinde 5 haneli endekse doğru hareketlerin hız kazanabileceğini düşünüyoruz" yorumunu yapıyor.

2023 yılına kıyasla 2024 yılında faizlerin yükselmesiyle birlikte borsanın portföylerdeki oranının bir miktar azalabileceğini de kaydeden Bulut, "Artan faize rağmen enflasyon karşısında hala borsanın en güçlü yatırım aracı olduğunu düşünüyoruz. Faize ek olarak jeopolitik risklerin devam etmesiyle birlikte yatırımcılar sabit getirili menkul kıymetlere yönelebilir. Biz borsa için pozitif tarafta kalmaya devam ediyoruz. Borsanın portföylerdeki ağırlığı konusunda minimum yüzde 35, maksimum yüzde 60'lık bir ağırlığın verilmesinin doğru olacağını öngörüyoruz" diyor.

Bulut; 2024 yılının favori hisselerinin ise THY, Migros, BİM, Pegasus, Alarko Holding, Akbank, Yapı Kredi, Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, Biotrend Çevre ve Enerji, Coca Cola İçecek, Şişecam, Escar Filo Kiralama, Say Yenilenebilir Enerji, Garanti BBVA, Turkcell, Enerjisa, İş Bankası, Türkiye Sigorta, Anadolu Grubu Holding, Girişim Elektrik Sanayi, Koç Holding, Sabancı Holding, Enka İnşaat, Ford Otomotiv, Tav Havalimanları Holding, Panelsan, Global Yatırım Holding, Mavi Giyim ve Doğuş Otomotiv olarak sıralanacağını düşünüyor.

"BORSANIN HASSASİYETİNE DİKKAT EDİLMELİ"

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla birlikte yeni bir hikayenin başlayabileceğini hatırlatan İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Sertaç Bulut, yabancı takas oranının artmasıyla birlikte sağlıklı fiyatlamaların gözükebileceğini söylüyor. Bulut; bu kapsamda 2024 yılı için borsada pozisyon almak isteyenlere de şu önerilerde bulunuyor;

*Özellikle artan mevduat faiz oranlarına karşı borsanın hassasiyetine dikkat edilmeli.

*Halka arzlarda seçici olmak, uzun vadede daha sağlıklı olabilir.

*Artan faizlerin şirketler üzerindeki finansman baskısı gözönünde bulundurulmalı.

"YABANCI YATIRIMCILARIN BORSAYA İLGİSİ ARTABİLİR"

Tuncay KARAHAN / Ahlatcı Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü

Yeni yılda öncelikle 8 milyon üzerinde kalmaya devam eden yatırımcı sayısının ve bu yatırımcıların Borsa İstanbul'a ilgilerinin devam edeceğini düşünüyoruz. Aynı şekilde halka açılan şirket sayısı ve halka arz büyüklüğünde rekorlar kırılan 2023 yılına benzer şirketlerin Borsa İstanbul'a kote olmak için ilgilerinin devam edeceğini ve 2024 yılının da halka arzlar noktasında yoğun geçeceğini öngörüyoruz. Borsada trend olarak yeni yılın ilk çeyreğinde düşük hacimli ve yatay fiyatlamaların devam ettiği hisse bazlı hareketlerin olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki yıl trendi belirleyecek başlıkların daha önce olduğu gibi, yüksek enflasyon, kur hareketi, enflasyonun finansal tablolara etkileri yerine, yeni ekonomik modelin gerçekleşmeleri, rezerv artışları, kredi derecelendirme kuruluşlarından not veya görünüm iyileştirmeleri, swap piyasasının açılması ve bunların sonucunda yabancı yatırımcıların tekrar borsaya olan ilgisinin artması olarak değerlendirebiliriz. BIST-100 endeksi için önümüzdeki yıl minimum 6.850, maksimum 12.000 seviyesini bekliyoruz.

Öte yandan Mart ayı sonunda gerçekleşecek yerel seçimlerin geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleşen genel seçimler kadar piyasada risk algısı yaratacağını düşünmüyoruz. Yeni yılda borsayı etkileyebilecek en önemli faktör yabancı fonların tekrar Borsa İstanbul'a yatırım düşünmeleri olacaktır. Ocak ayında bu ilginin başlaması durumunda endeks 8.000 seviyesi üzerinde tutunabilir.

Ayrıca bu gelişmeden bağımsız yerel seçimler öncesinde yatay ve düşük hacimli işlemler seçim atmosferinden dolayı değil ekonomik gerçekleşmelerin netleşmesinin beklenmesi kaynaklı olacaktır. TCMB politika faizi ve olası enflasyonun zirve seviyelerinin gerçekleşme tarihi ve seviyesi gibi. Aynı zamanda konuşulan yapısal reformların ve swap piyasasında olacak genişlemeci politikaların netleşmesi de gündem de olacaktır. Bu nedenle Mart ayında başlayarak netleşmeler sonrası özellikle ilginin borsaya kayacağını; tahvil ve borsaya olası para girişleri ile temettü aylarına denk gelen dönemde yükseliş hareketinin başlamasını bekliyoruz.

2024 yılında da 2023 yılının ikinci yarısında olduğu gibi yüzde 50 oranında hisse senedinin portföyler de bulunması mantıklı olabilir. Portföyün geri kalanını yüzde 25 altın ve yüzde 25 sabit getirili Türk Lirası varlık olarak düşünülürse, beklediğimiz ivmenin Mart ayı sonrasında yaşanması durumunda sabit getirili varlıklar Borsa İstanbul'a aktarılarak devam edilebilir.

2024'de portföy dağılımı;

Yüzde 50 hisse,

Yüzde 25 altın,

Yüzde 25 sabit getirili Türk Lirası varlık belirlenebilir.

2024 yılının favori hisseleri ise;

TAV Havalimanları Holding, Koza Altın, Vestel Beyaz Eşya, Doğan Holding, Ereğli Demir Çelik, Akbank, Eczacıbaşı İlaç, Karsan, Şişecam, Anadolu Grubu Holding, Yapı Kredi, Arçelik, Astor Enerji, Coca Cola İçecek, Kocaer Çelik, Kardemir, Migros, Petkim, Sabancı Holding, Türk Telekom, Tüpraş, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Enka İnşaat, Alarko Holding, Aselsan, Türkiye Sigorta, Tekfen Holding, Oyak Çimento, Turkcell ve Emlak Konut GYO olarak sıralanabilir.

"PAZAR PAYINI KORUYAN VE ARTIRAN ŞİRKETLERE ODAKLANILMALI"

2024 yılında hisse senedi değerlemelerinin daha seçici olacağını yurtiçinde ve yurtdışında pazar payını koruyan ve artıran şirketlere odaklanılması gerektiğini belirten Ahlatcı Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Tuncay Karahan hisse seçiminde yatırımcıların şu başlıklara dikkat etmesini öneriyor;

*Enflasyon muhasebesine geçilmesi sonrası şirketlerin kısa vadede negatif veya pozitif ayrışanları araştırılmalı.

*Özellikle olası kur hareketinin yatay devam etmesi durumunda daha önce kur hareketinden pozitif etkilenmiş şirketler normalleşen ortamda yeniden değerlendirilmeli.

*Haftalık yayınlanan TCMB verilerinde yabancı girişi izlenmeli.

*Yükselen faiz oranlarının şirket değerleri üzerinde yaşatabileceği baskı, açıklanan finansal tablolar ile birlikte takip edilmeli.

*Kredi derecelendirme kuruluşlarının 2024 takvimi netleştiğinde bu tarihlere yakın beklentiler ve trendler ile

*Türkiye'nin yurtdışında olası pozitif beklentiler yaratabileceği ikili ilişkiler ve görüşme tarihleri, başlıkları ve

*Şirketlerin sermaye artış beklentileri ile temettü verimliliği izlenmeli.

"YABANCI YATIRIMCILAR ÖNCE BORÇLANMA ARAÇLARI İLE YURTİÇİNE GELECEKTİR"

Tarkan AKGÜL / İnfo Yatırım Genel Müdürü

2023 yılını tek kelime ile özetlersek belirsizlik desek yanlış olmayacağını düşünüyoruz. Yurtiçinde yılın ilk altı ayında seçim belirsizliği ve politika belirsizliği derken yurtdışının da içeriden farklı olduğunu söylemek zor gibi görünüyor.

Enflasyon temasının finansallarda cirolara da yansıdığı 2023'te 2022'deki kadar olmasa da enflasyon temasının ön plana çıktığını düşünüyoruz.

2024 yılında ise enflasyonun geri çekilme beklentisi sonrasında risksiz getiriler enflasyon karşısında yeterli kalabilir. Temel ve teknik analiz ile hisse bazında ön plana çıkmaların olacağını düşünüyoruz.

Kısa vadeli olarak teknik görünümde 60 günlük hareketli ortalamanın geçtiği seviye aşılırsa 8.300 seviyesi hedef haline gelebilir. Geri çekilmelerde 7.670 takip edilmeli.

Öte yandan yerel seçimlerin, genel seçimler kadar BİST'te baskı yaratacağını düşünmüyoruz. Yerel seçim sürecinin ardından enflasyondaki geri çekilme beklentisi ile birlikte atılan ekonomik adımlar sonucunda bankacılık tarafının lokomotifliğinde yabancı yatırımcısı ilgisi yurtiçinde artabilir. Görüşümüz, piyasadan önce yabancı yatırımcıların borçlanma araçları ile yurtiçine gelebileceği yönünde. Hazine tarafından önceki hafta yapılan 10 yıllık tahvil ihalesine olan ilgiden de bu durumun artabileceği kanaatindeyiz. Kısmen yerel seçim öncesi baskı olabilir, fakat reel getiride bir pozitiflik ve değerlemeler öncülüğünde BİST'te para girişi hızlanabilir

Ayrıca son zamanlarda halka arzlara olan ilginin artması ve halka arzların getirileri ile birlikte yatırımcı sayılarında 8,5 milyona kadar yaklaşıldı. Risksiz getirilerin enflasyona yaklaşması ve önümüzdeki yılki reel getirinin pozitife döneceği beklentileri ile birlikte 2024 yılında hisse seçimleri daha değerli olacak. KKM'de alt faiz sınırının kaldırılması ile rekabeti azalan KKM'lerden çıkışlar hızlanarak politika faizinin de artması ile TL mevduatlara olan geçişler hızlandı. Kısacası geçen sene ve bu seneki BİST'in alternatifsiz olması durumu son süreç ardından azaldı. Bu kapsamda mevduat, tahvil bono ve altın tarafına olan geçişlerin atmasını bekliyoruz. Ayrıca globalde bir yumuşama, güvercin açıklama ve büyüme odaklı strateji altına olan talebi artırabilir.

2024'de portföy dağılımı;

Yüzde 35 hisse,

Yüzde 25 altın,

Yüzde 20 TL mevduat

Yüzde 10 tahvil-bono

Yüzde 5 dolar

Yüzde 5 euro olarak belirlenebilir.

2024 yılının favori hisseleri ise;

Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Aksigorta, Anadolu Sigorta, Türkiye Sigorta, İş Yatırım Menkul Değerler, TAV Havalimanları Holding, THY, Pegasus, BİM, Migros,Ülker Bisküvi, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Emlak Konut GYO, Torunlar GYO,Özak GYO, Anadolu Grubu Holding, Alarko Holding, Koç Holding, Boğaziçi Beton Sanayi, Çimsa, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Astor Enerji, Galata Wind Enerji, Mavi Giyim, Turkcell ve Kardemir olarak sayılabilir.

"KREDİLİ İŞLEMLERDEN UZAK DURULMALI"

2024 yılında son iki senedir olduğu gibi ne aldıysak gitti mottosu olmayacağını belirten İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül, "Önümüzdeki sene (2024) temel ve teknik analize bağlı değerlemeler ön plana çıkacaktır ki her dönemin ayrı bir hikayesi vardır" diyor. Akgül'e göre politika faizinin yüzde 40, 2024 yıl sonu beklentilerinin enflasyonda yüzde 36 olduğu bir durumda reel getirinin pozitife dönme durumu ve risksiz getirilerin enflasyona karşı yeterli olabileceği algısının değerlemeleri daha da ön plana çıkaracağını söylüyor.

Yatırımcıların özellikle bu dönemlerde kredili işlemlerden uzak durmalarını ve kafa karışıklığı durumunda yatırım yaptıkları finansal kuruluşlardan destek almalarını öneriyor.

BORSADA BİZİ BEKLEYEN RİSK VE FIRSATLAR

İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül, her ne kadar 2024 beklentileri kurumdan kuruma farklılık gösterse de borsada bizi bekleyen risk ve fırsatlara yönelik başlıkları şöyle özetliyor;

Riskler:

*Öne çekilen tüketim harcamaları sebebiyle düşen iç talep,

*Risksiz getirilerin enflasyonu yenmesi,

*İhracatın beklenen kadar olamaması,

*Zayıf seyreden dış talep (yeni gelişmeler ışığında beklenen kadar negatif etki etmesi beklenmiyor),

*Kredi musluklarının kapanmaya devam etmesi,

*Düşen sabit sermaye oluşumu,

*Artan cari açık ve bütçe açığı sebebiyle kamu destek ve teşviklerinde kesinti.

Fırsatlar:

*Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının not yükseltmesi,

*Tedarik zinciri aksamaları sebebiyle Türkiye'nin küresel üretim merkezi olma olasılığı

*Enerji dağıtım merkezi projesi ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kaynaklı alternatif pazar konumu,

*2024 yılı ikinci yarıdan sonra küresel para politikalarının gevşeme olasılığı,

*Dolarizasyonun azalarak yabancı para fon ya da getirilere olabilecek vergi düzenlemeleri,

*İhracat artışı.

"MLP SAĞLIK HİSSELERİ UYGUN SEVİYELERDE PORTFÖYLERE DAHİL EDİLEBİLİR"

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Direktörü

MLP SAĞLIK: 9A23 sonuçlarında gördüğümüz artan tamamlayıcı sigorta penetrasyonu ivmesinin son çeyreğe yansıyacağını düşünüyoruz. Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyat artışı 1 Eylül'de yüzde 51 olarak gerçekleşti ve 3Ç23 gelirlerinde ılımlı bir katkı sağladı. Bu kapsamda, 2023 yılında MLP Sağlık net cirosunda yüzde 72, FAVÖK'ünde yüzde 71 ve net karında yüzde 49 artış bekliyoruz. 2024T FD/FAVÖK'ü 4,4 seviyesinde bulunan şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilir. MLP Sağlık hisselerinde endeksin üzerinde getiri beklentimizle yüzde 81 yükseliş potansiyeli ve 245,87 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
AKSA ENERJİ: Linyit ve kömür santrallerinin 9A23 içerisindeki payı yüzde 36 olarak gerçekleşti ve Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizmasının (AUF) 4Ç23 başı itibarıyla uzatılmaması ilgili santralleri yakıt türüne göre üretim portföyündeki en avantajlı santralleri olarak nitelendiriyor ve şirket hisseleri için katalizör görevi üstlenebileceğini düşünüyoruz. Bunun yanı sıra yurtdışı santrallerinin güçlü FAVÖK üretim geçmişi ve iskontolu bulduğumuz 5,3'lik 2024T FD/FAVÖK'ü ile şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilir. Aksa Enerji hisselerinde endeksin üzerinde getiri beklentimizle yüzde 54 yükseliş potansiyeli ve 46.24 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
KARDEMİR: Kardemir'in ton başına FAVÖK'ü 3Ç22'de 52 dolar ile son yıllardaki en ılımlı verilerden biri olurken, 1Ç23'te bir miktar toparlanma göstererek 94 dolara kadar toparlanma gösterdi. 2Ç23'te ise çeyreklik yüzde 72'lik artışla 162 dolara ulaştı ancak 3Ç23'te bu ivmelenme korunamadı ve 114 dolarlık ton başına FAVÖK rakamları görüldü. Şirketin satış hacminin 2023'te yıllık yaklaşık yüzde 10 artışla 2,3 milyon tona çıkması beklenmekte olup, önümüzdeki beş yıl içinde yaklaşık 1 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu tür yatırımlar, şirketin operasyonel kârlılığını desteklemesi beklenen katma değeri daha yüksek ürünlerin payındaki artışı hızlandırabilme potansiyeli taşımakta. Özellikle nispeten daha güçlü marjlara sahip olan demiryolu ürünlerinde; tekerleklerine ilişkin girişimler sürmekte. Ayrıca, liman girişimi gibi olası yatırımlar, daha yüksek operasyonel marjla birlikte müşteri, ihracat ağını güçlendirebilir. 2024T FD/FAVÖK'ü 2,7 seviyesinde bulunan şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilir. Kardemir hisselerinde endeksin üzerinde getiri beklentimizle yüzde 71 yükseliş potansiyeli ve 38.46 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"ŞOK MARKETLER'DE POZİTİF KARLILIK VE NAKİT AKIŞ PERFORMANSI DİKKAT ÇEKİYOR"

Uğur AYDIN / ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni

ŞOK MARKETLER: 2023 yılı 12 aylık sonuçlar açısından şirketin öngörülerine paralel biçimde yüzde 80 konsolide satış büyümesi, yüzde 7.75 FAVÖK marjı tahmin ediyoruz. Bu kapsamda 2023 yılı tamamında Şok Marketler şirketinin 106.7 milyar TL satış geliri, 6.9 milyar TL faaliyet kârı, 8.2 milyar TL FAVÖK ve 3.9 milyar TL net dönem kârı elde etmesini bekliyoruz. 2024 yılında da yüksek enflasyonun bir süre daha devam etmesi ve yüksek tüketici talebi etkisi ile ciro artışı ve kârlılık açısından olumlu görünümün devam edeceğini düşünüyoruz. Şirketin 2024 yılında 149.4 milyar TL ciro, 7.1 milyar TL esas faaliyet kârı, 5.4 milyar TL net kâr ve 8.9 milyar TL FAVÖK elde edeceğini öngörüyoruz. Şirketin hisse senetleri 2024 tahminlerimize göre 9.5 F/K ve 4.8 FD/FAVÖK çarpanları ile benzerlerine göre sırasıyla yüzde 68 ve yüzde 74 iskontolu fiyatlanıyor. Cari ve ileri dönük çarpanlarının benzer şirket ortalamalarına kıyasla yüksek iskontosu ve 2024 yılında da devam edebilecek olan pozitif kârlılık ve nakit akış performansına ek olarak güçlü defansif özelliklerinin hisse performansını uzun vadede destekleyecek en önemli katalizörler olduğu kanaatindeyiz. Bu kapsamda Şok Marketler hisse senedini yüzde 91 yükseliş potansiyeli ile 101.3 TL hedef fiyat ile takip ediyoruz.

TURKCELL: Şirketin grup gelirleri 2023/3Ç döneminde yıllık bazda yüzde 77.3 artışla 25.993 milyon TL'ye yükselirken 2023/9A döneminde yıllık yüzde 71.6 artışla 64.920 milyon TL oldu.(2022/9A 37.835 milyon TL) Şirketin artan grup gelirlerinde Türkiye operasyonlarında fiyat düzeltmeleri ve müşterileri daha yüksek paketlere geçirme hamleleri sayesinde sağlanan güçlü ARPU performansı ve genişleyen abone bazı etkili olurken, techfin işi ve dijital servisleri de operasyonel performansa olumlu katkı sağladı. Grup gelirlerinin yüzde 79 ile oldukça yüksek kısmını oluşturan Türkiye operasyonlarından elde edilen gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84.5 artışla 20.438 milyon TL'ye yükseldi. Grup gelirlerinin yüzde 11'ini oluşturan uluslararası gelirler ise kur yükselişi ve lifecell'in güçlenen operasyonel performansının etkisi ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75.4 artarak 2.868 milyon TL seviyesine yükseldi. Operasyonel performansın güçlü seyri ile FAVÖK 2023/3Ç'de yıllık yüzde 88.9 artışla 11.314 milyon TL'ye yükselirken, 2023/9A döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80.1 büyüme ile 27.595 milyon TL oldu. Net kâr ise 2023/3Ç'de yıllık yüzde 128.7 artışla 5.478 milyon TL olurken, 2023/9A döneminde 11.456 milyon TL olarak gerçekleşti ve yıllık bazda yüzde 126.5 artış kaydetti. (2022/9A 5.057 milyon TL) Şirket güçlü gerçekleşen ilk dokuz aylık performans sonrasında 2023 yılı gelir büyümesi ve FAVÖK beklentilerini sırasıyla yüzde 73 ve 39 milyar TL olarak yukarı yönlü revize etti. Operasyonel yatırım harcamalarının satış gelirleri içindeki payını ise yüzde 22 ile sabit bırakdı. 3. çeyrek finansal sonuçları ardından şirket hsselerini yüzde 48 getiri potansiyeli ve 79.8 TL hedef fiyat ile model portföyümüze ekledik. Öte yandan devam eden fiyat düzeltmeleri ile güçlenen abone başı birim gelirler ve artan abone sayısı, güçlü operasyonel performansın devamını getirebilecek iken; talep esnekliği düşük bir sektörde faaliyet göstermesi ve 2024 2. yarısı itibarıyla başlamasını beklediğimiz dezenflasyon sürecinin şirketi olumlu etkileyebileceği öngörüsü, hisseye yönelik "AL" tavsiyemizin temel sebeplerini oluşturmakta.

PEGASUS: Şirket 2023/3Ç'de yıllık yüzde 4 azalışla 962 milyon euro, 2023/9A döneminde ise yıllık yüzde 16 artışla 2.1 milyar euro toplam gelir elde ederken, FAVÖK ilk dokuz ayda yıllık yüzde 17 artışla 707 milyon euro seviyesine yükseldi. 2023/9A'lık net dönem kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artışla 321 milyon euro olarak gerçekleşti. Ayrıca artı nakit pozisyonu da son yıllarda yükseliş eğilimini koruyarak 2023/9A sonu itibarıyla 648 milyon euro düzeyine yükseldi. Şirket 2023 yıl sonu itibariyle filo büyüklüğünü 105 uçak olarak planlarken, yıl sonuna kadar beş adet A321neo'nun teslim alınması ve dört adet B737-800 ve iki adet A320-200'ün filodan çıkarılmasını öngörüyor. Neo tipi uçakların filo içindeki payının artırılması ile şirket yakıt tüketiminde verimliliğin artmasını beklerken, filodaki gelişimle birlikte 2021'de 191 olan ortalama koltuk sayısının 2029'da 223'e yükselmesini öngörüyor. 2023 toplamında FAVÖK marjının da yüzde 30-32 seviyelerinde yılı tamamlamasını bekliyor.

Pegasus şirketini 2023/9A'lık finansal sonuçları ardından yüzde 78 getiri potansiyeli ve 1177,6 TL hedef fiyatla, "AL" tavsiyesi ile araştırma kapsamına dahil ediyoruz. Hisse senedi hedef fiyatına göre yüzde 62 getiri potansiyeli taşırken, 2024'de elde etmesini beklediğimiz 27.6 milyar TL FAVÖK ile 2024T FD/FAVÖK 5.0 çarpanına göre iskontolu işlem görüyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki ikinci pistin açılışının orta-uzun vadede şirketin kapasitesini artırıcı etkisi, 2024 yılında uçak filosunda devam etmesi beklenen büyüme ile yeni nesil uçaklarla beraber yakıt tüketiminin azalarak kar marjlarının desteklenmesi ve 2024'de devam edebilecek güçlü turizm aktivitesinin sektörün defansif özelliklerini desteklemesi şirkete yönelik "AL" tavsiyemizin temel sebeplerini oluşturuyor. Diğer yandan THY'nin AJet markası ile düşük maliyetli hava taşımacılığı sektöründe rekabeti artırarak Pegasus'un pazar payını düşürme olasılığı değerlememiz üzerindeki en önemli risk faktörü olarak belirtilebilir.

Sertaç BULUT / İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı:

THY: 2024 yılında da turizm sezonunun canlı olmasını bekliyoruz. Ayrıca yeni verilen uçak siparişleri ve yeni kurulan Ajet'in olası halka arzının yarattığı hikaye de Türk Hava Yollarını cazip hale getiriyor. Burada düşük çarpanlarla fiyatlanması yukarı yönlü hareketleri destekleyebilir. Türk Hava Yolları hisselerinde yüzde 149 yükseliş potansiyeli ile 607 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS: Enflasyonist ortamın devamıyla birlikte perakende sektörünün canlı olması ve talebin yüksek olması Migros'u iskontolu hale getiriyor. Borçlu konumdan net nakit konuma geçen şirketin yeni yatırımlarının olması ve mobil alanda büyümesinin etkili olacağını düşünüyoruz. Migros hisselerinde yüzde 56 yükseliş potansiyeli ile 518 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

COCA COLA İÇECEK: Şirketin enflasyonist ortamı satışlarına yansıtabilmesini, önümüzdeki yıl için yüksek seyreden hava sıcaklıklarını, kâr marjlarındaki artışı ve Anadolu Etap İçecek tarafının finansallara tam katkı verecek olmasını değerli buluyoruz. Düşük net borçluluğunu da pozitif karşılıyoruz. Coca Cola İçecek hisselerinde yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 600 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BORSA İSTANBUL'DA GONG, 150. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ İÇİN ÇALDI

Borsa İstanbul'un 150. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla geçen hafta (22.12.2023) düzenlenen gong töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eski Başbakan Tansu Çiller, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, İMKB Kurucu Başkanı Muharrem Karslı ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan ile Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun'un katılımıyla gerçekleşti. 150. yıl gongu, Borsa İstanbul Yerleşkesi'yle eş zamanlı olarak, Kütahya İli'nin Çavdarhisar İlçesinde bulunan dünyanın ilk borsası olan bin 750 yıllık Aizanoi Antik Kenti'nde, Kütahya Valisi ve Çavdarhisar Kaymakamı katılımıyla çalındı.

Gong töreninde açılış konuşmasını yapan Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan; "Osmanlı İmparatorluğunda temelleri atılan Galata Borsası, 1873 yılında Dersaadet Tahvilat Borsası ünvanını almış ve hükümet komiseri olarak da Varna mutasarrıfı Abidin Paşa atanmıştır" dedi.

"Borsa İstanbul olarak gençlerimizin, yatırımcılarımızın bilgi ve deneyimlerini de beslemek istiyoruz" diyen Arıcan; bunun için de hem gerçek zamanlı hem de tarihsel katma değerli veriler sağlayacak bir BISTECH Data Platformu oluşturduklarını söyledi.

Finansal teknolojide insan kaynağı yetiştirme konusunda da önemli bir adım olarak BISTECH Borsa İstanbul Teknoloji Akademisi'ni kurduklarını da ifade ederek "Üniversite öğrencilerine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimleri barındıran bu projemizle gençlerimizi finansal teknoloji alanında da yetiştirmeyi planlıyoruz.

İleride halka arzı düşünen ancak büyümesi için ihtiyaç duyduğu finansmana daha erken aşamada ulaşması gereken şirketlerimiz için de girişimcilik ekosistemini destekleyen Girişim Sermayesi Pazarı'nı da hayata geçirmekten memnuniyet duyuyoruz. 150. yıl dönümümüzde bir yeniliği daha paylaşmak istiyorum. Gösterge endeksimiz BIST-100'ün yanında, borsamızın 500 şirketinin yer alacağı BIST-100 Endeksi'ni başlatıyoruz. Türkiye yüzyılında 100 yıllık emanete 150 yıllık tecrübeyle sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

BORSA İSTANBUL BIST-500 ENDEKSİNİ BAŞLATTI

Büyüyen ve gelişen sermaye piyasalarını yansıtan 150. yıldönümünde Borsa İstanbul, bir yeniliği daha başlattı. Bu kapsamda Borsa İstanbul'un şu ana kadar bilinen gösterge endeksi BIST-100'ün yanında, borsanın 500 şirketinin yer alacağı BIST-500 Endeksi, geçen hafta itibarıyla başladı.

Böylece BIST-500 Endeksi 01.11.2023 tarihinden itibaren gün sonu verilerden, 22.12.2023 tarihinden itibaren eşanlı verilerden hesaplamaya başlandı.

ERDOĞAN'DAN SPK VE BİST'E ÇAĞRI!

Borsa İstanbul'un 150. yıl gong töreninde "Sermaye Piyasaları'nın derinleşmesi ile reel sektör finanse edilirken gelişmiş sermaye piyasaları sayesinde de tasarruf oranlarının artması sağlanır" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti;

"Bizim de bu doğrultuda daha kararlı bir duruş sergilememiz gerekiyor. İster siyasetçi, ister ekonomist, isterse simsar olsun sermaye piyasalarını manipüle etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız. Gerek Sermaye Piyasası Kurulu'muzdan gerekse Borsa İstanbul'dan bu konuda daha fazla hassasiyet ve çaba göstermelerini bekliyoruz. Devletimizin tüm imkanlarının, ilgili tüm kurumlarının bu süreçte sizlerin emrinde olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum.

Türk ekonomisinin yüksek büyüme potansiyeli, yerli yatırımcıların yanı sıra uluslararası yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Son yıllarda Türk borsasına yönelik teveccühün hem içeride hem de dışarıda giderek arttığını müşahede ediyoruz. Küresel ekonomide daralma yaşanırken yabancı sermaye alkışları veya akışları her yerde gerilerken Türkiye, borsa üzerinden yabancı sermaye çekmeyi yani ekonomik büyümesine finansman temin etmeyi sürdürüyor.

Tüm dünyada risk iştahının düştüğü, sermayenin korunaklı alanlara doğru çekildiği bir dönemde uyguladığımız mali programın bir sonucu olarak Türkiye, uluslararası sermaye açısından çekim merkezi vasfını koruyor. Son 21 yılda 255 milyar dolardan fazla uluslararası yatırım çekmiş bir ülke olarak inşallah önümüzdeki dönemde sermaye piyasalarımızın daha da derinleştirilmesine ve tabana yayılmasına ağırlık vereceğiz. Bilhassa katılım finans ve İslami yatırım araçları konusunda çok ciddi bir potansiyel olduğu anlaşılıyor. Vatandaşımızın gönül huzuru ile birikimlerini değerlendireceği ve reel ekonominin istifadesine sunacağı bir iklimi tesis etmekte kararlıyız."

RAL YATIRIM HOLDİNG YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA ÖNE ÇIKMAYI PLANLIYOR

Ral Yatırım Holding, 2023 yılında gerek hasılat ve kârlılıkta gerek nakit yaratma kapasitesinde başarılı sonuçlar elde ettiğini, 2024 yılında da yenilenebilir enerji projeleriyle değer yaratmaya devam edip sektörde bu alanda öne çıkmayı hedeflediğini açıkladı.

Yılı değerlendiren Ral Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kandemir, "Ülkemizde seçim yılı olmasına ve kurda dalgalanmaların yaşanmasına rağmen 2023 yılının ilk dokuz ayında satış hasılatımız 1 milyar 24 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Toplam net kârımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 206 oranında artarak 286 milyon TL'ye ulaştı. Net kâr marjımız da bu dokuz aylık dönemde de yüzde 28 olarak devam etti. Borsa İstanbul Ana Pazar'da işlem gören hisselerimiz ise 2023 başından itibaren yatırımcısına yüzde 150 oranında değer kazandırarak BİST-100'ün üzerinde performans gösterdi. Bu sonuçlar doğrultusunda 2023 yılını hedeflerimiz doğrultusunda başarılı bir şekilde tamamlayacağımıza inanıyoruz" dedi.

Holding bünyesinde şimdiye kadar 5.3 milyar TL değerinde toplam 3 bin 756 adet konutun tamamlandığını ifade eden Rıza Kandemir, "Kars, Gaziantep, Hatay ve Ankara'da devam eden projelerimiz bulunuyor. Bu projelerimizin öngörülen hasılat bedeli toplam 5.9 milyar TL'ye ulaştı. Mevcut ve yeni inşaat taahhüt projeleriyle sürdürülebilir nakit yaratma kapasitemizi daha da artırıyoruz" diye konuştu. Yenilenebilir enerji alanında güçlü bir oyuncu olmayı hedeflediklerini vurgulayan Kandemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Viranşehir projelerimiz bizler için oldukça önemli. YEKA GES-4 kapsamında toplamda ön lisansı alınan 100 MWe/130 MWm kapasiteli Viranşehir 4 ve 9 projelerimiz için Elektrik Enerjisi İletim Hattı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan ÇED Raporu için de olumlu karar çıktı. Çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor, santralimizi Haziran 2024'te devreye almayı hedefliyoruz. Bununla beraber Manisa Efkaftepe'de 24 MWm kurulu güce sahip, Afyonkarahisar İscehisar'da ise 30 MWm kurulu güce sahip RES projelerimiz için de ön lisansımızı aldık. Afyonkarahisar ve Diyarbakır'da hayata geçirmeyi planladığımız toplam 44 MWm kurulu güce sahip GES ve RES projelerimiz için ön lisans işlemleri devam ediyor. Projelerimizin toplam yatırım değeri ise 250 milyon dolar değerine ulaştı."

Ral Yatırım Holding için bir 2024 projeksiyonu sunan Kandemir, "Ral Yatırım Holding olarak en önemli önceliğimiz YEKA GES-4 kapsamında toplamda 100 MWe/130 MWm kapasiteli Viranşehir santralimizi 2024 yılı içinde devreye almayı hedefliyoruz. İnşaat taahhüt alanında ise Kars, Gaziantep, Hatay ve Ankara'da projelerimize devam ediyoruz. Ankara'da Mustafa Kemal mahallesinde hayata geçireceğimiz proje için ruhsat çalışmaları devam ediyor. Ruhsat alıp 2024 yılında projemizin inşaatına başlamayı hedefliyoruz. Hatay'daki New Tower projemizde de inşaat çalışmalarımız hızla sürüyor. 2024 yılında projemizi tamamlayıp teslimlerini gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. Projemizden şirketimize 900 milyon TL civarında kaynak yaratacağız. Bu kaynağı yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullanacağız. Tüm bunların yanı sıra Ral Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın kuruluşunu gerçekleştirip 2024 yılı içinde halka arzını gerçekleştirmek de hedeflerimiz arasında yer alıyor" dedi.

ULUSOY UN, HATAY'DAKİ FABRİKASINI AÇTI

Ulusoy Un, nisan ayında satın alımını yaptığı Hatay Antakya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki un fabrikası açılışını protokol üyelerinin katılımlarıyla geçtiğimiz hafta (20 Aralık) gerçekleştirdi. 275 ton/gün buğday kırma kapasiteli fabrika, teknoloji yenileme amacıyla yapılan revizyon çalışmaları sonucunda faaliyete alınarak deprem bölgesinin ekonomik kalkınmasına katkı sunarken, Ulusoy Un'un güney ve güneydoğu bölgesindeki iç piyasaya daha uygun maliyetli nakliyeyle erişim imkanını sağlayacak. Ulusoy Un, bu fabrikayla mevcut fabrika sayısını beşe çıkarırken, toplam üretim kapasitesi 4 bin 200 ton/güne ulaştı.

2023 yılının ilk dokuz ayında 24 milyar TL satış hasılatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 büyüme kaydeden Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, "Ulusoy Un, bugün 102 ülkeye ihracat yapan, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da gıda güvenliğine hizmet eden bir şirket. Samsun'da 2 bin 85 ton/gün ve Çorlu'da 400 ton/gün olmak üzere toplam 2 bin 485 ton/gün ve 2022 yılında Söke Değirmencilik San. ve Tic. A.Ş. paylarının satın alınmasıyla bu şirketimize ait Aydın ve Ankara fabrikalarının bin 440 ton/gün kapasitesinin eklenmesinin sonucu toplam üretim kapasitemiz 3 bin 925 ton/güne ulaşmıştı. Hatay'daki fabrikanın faaliyete geçmesiyle birlikte toplam üretim kapasitemiz 4 bin 200 ton/güne ulaşarak Türkiye'nin açık ara en büyük un üreticisi konumumuzu korumaya devam ediyoruz" dedi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

ARSAN TEKSTİL: Arsan Tekstil, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi sonrası, faaliyetlerine ilişkin bir özet paylaştı. Buna göre sigorta şirketlerinden yapılan tahsilatların devam ettiğini ve devam eden faaliyetlerine ek olarak bakım onarım çalışmalarının devam ettiği bölümler olduğunu bildirdi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, İspanya'da yerleşik iki firma ile 1,79 milyon euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0,6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, KKTC'nde yerleşik bir müşterisi ile 1,45 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 0,5'ine karşılık geliyor.

CVK MADEN: CVK Maden, bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik aracılığıyla 75,2 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7.7'sine karşılık geliyor. Öte yandan CVK Maden bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik, yurtdışındaki iki müşterisi ile 79,3 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 8.4'üne karşılık geliyor.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, Türkiye'de yerleşik bir firma ile 31 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 14'üne karşılık geliyor.

EURO POWER: Euro Power, TEİAŞ tarafından açılan ihalede 241,6 milyon TL ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7.8'ine karşılık geliyor.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding iştiraki Global Ports'un Kasım 2023 dönemi gemi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36 artarken, yolcu sayısı ise geçen yılın aynı döneminin yüzde 47 üzerinde gerçekleşti.

SANICA ISI: Sanica Isı, Irak'ta bir şirket ile 500 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.

PANORA GYO: Panora GYO geçen hafta pay başına brüt 0,35 TL temettü ödedi.

TURKCELL: Turkcell'in bağlı ortaklığı Lifecell Ventures Coöperatief U.A.'nın ("Lifecell Ventures") sermayesi 3.7 milyon euro artırılarak 1.776.862.273 euro'dan 1.780.624.890 euro'ya yükseltildi. Sermaye taahhüdünün Turkcell tarafından ödendiği açıklandı. Öte yandan Turkcell geçen hafta pay başına brüt 1,03 TL temettü ödedi. Turkcell'in, bağlı ortaklığı Turkcell Finansman'ın da 1 milyar TL'ye kadar varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracına karar verdiği bildirildi.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik ve bağlı ortaklığı Erde Mühendislik, Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği ile 4,3 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7.8'ine karşılık geliyor.

EGE GÜBRE: Ege Gübre Sermayesi geçen hafta 40 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 60 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltildi.

FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı ihalede 41,1 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 14'üne karşılık geliyor. Öte yandan Forte Bilgi İletişim, Devlet Hava Meydanları İşletmesi kurumu ile 34,8 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 14.2'sine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Rönesans Enerji iştiraki Aşiyan Enerji ile 13,4 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 6.9'una karşılık geliyor.

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık Yönetimi, Fibabanka'nın gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışından toplam 69,5 milyon TL tutarında ana paraya sahip ticari portföye en yüksek teklifi verdiğini bildirdi.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, Bursa Emek-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Projesi'nin elektrik işleri için 6,12 milyon euro + KDV ve 90,8 milyon TL + KDV tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 33.6'sına karşılık geliyor.

SÖKE DEĞİRMENCİLİK: Söke Değirmencilik, Konya Ilgın'da yer alan 11,000 kW gücündeki GES'in montajının tamamlandığını bildirdi.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, yurtiçinde bir banka ile 650 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.5'ine karşılık geliyor.

YÜKSELEN ÇELİK: Yükselen Çelik sermayesinin 125 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 125 milyon TL artışla 250 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

AVRUPAKENT GYO: Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları geçen hafta Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

BİM: BİM, geçen hafta pay başına brüt 3,0 TL temettü ödedi.

ANADOLU EFES: Anadolu Efes geçen hafta taraflar, AB InBev'in AB InBev Efes BV'deki kontrol gücü olmayan paylarının EBI tarafından satın alınması konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Satın alma işlemi, tarafların gerekli tüm mercilerden alacağı onaylara bağlı olacak ve onaylar alınana kadar işlem yürürlüğe girmeyecek. İşlemin tamamlanmasının akabinde Anadolu Efes, EBI üzerinden, AB InBev Efes BV şirketinin tek sahibi olacak. Anadolu Efes, AB InBev Efes BV'yi finansal sonuçlarına tam konsolide etmeye devam edecek. EBI işlemin tamamlanmasının akabinde hemen bir nakit ödeme yapmayacak olup, gelecek ödemeler ise belirli ve makul bir dönem için AB InBev Efes BV'nin faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki yıllık nakit akış performansına göre belirlenecek.

KORDSA: Kordsa Teknik Tekstil, uçakların kabin aksamlarında kullanılmak üzere üretilecek olan epoksi bazlı ürünlerin, havacılık şirketi FACC AG'ye satışına ilişkin işbirliği anlaşma imzalandığını bildirdi.

CW ENERJİ: CW Enerji, MY Ticaret ve Medikal ile 4,95 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 2.6'sına karşılık geliyor.

DOFER YAPI MALZEMELERİ: Dofer Yapı Malzemeleri, yurtiçinde yerleşik 3 firma ile 10,8 milyon TL tutarında sipariş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0,9'una karşılık geliyor.

EGE SERAMİK: Ege Seramik sermayesi geçen hafta 360 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 360 milyon TL artışla 720 milyon TL'ye yükseltildi.

GÜBRE FABRİKALARI: Gübre Fabrikaları sermayesinin 334 milyon TL'den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 1 milyar TL artışla 1,34 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından reddedildi.

KONFRUT GIDA: Konfrut Gıda, Denizli'de yer alan taşınmazını 433,7 milyon TL bedelle sattığını bildirdi.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım, geçen hafta pay başına brüt 0,16 TL temettü ödedi.

THY: Türk Hava Yolları, 355 adet uçağın Airbus'tan satın alımına yönelik kesin siparişini duyurdu. Uçak siparişinin dağılımı; 60 adet kesin sipariş ve 20 adet satın alma hakkı bulunan A350-900 uçağı 15 adet kesin sipariş A350-1000 uçağı, beş adet kesin sipariş ve beş adet satın alma hakkı bulunan A350F kargo uçağı ve 150 adet kesin sipariş ve 100 adet satın alma hakkı bulunan A321 NEO uçağı olmak üzere toplam 355 adet uçağın Airbus'tan satın alınmasına ve A350 uçaklarının motor bakım hizmeti ile yedek motorlarının Rolls-Royce firmasından temin edilmesine karar verildi. Türk Hava Yolları'nın Eylül 2023 itibarıyla 116'sı geniş gövde, 289'u dar gövde ve 24'ü kargo olmak üzere 429 uçağı bulunuyor. Öte yandan şirketin duyurduğu 2033 hedefleri doğrultusunda verilen siparişlerle birlikte filo büyüklüğünün 800'den fazla uçağa ulaşması beklenmektedir. Yapılacak yatırımlar sonrasında AJET'in filosu 200 uçağa çıkacakken, filodaki uçakların yüzde 98'si yeni nesil olacak. Teslimatlar sonrasında toplam filodaki uçakların yüzde 50 Airbus, yüzde 50 Boeing dağılımda olması öngörülüyor.

ASELSAN: Aselsan, Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı ile hava savunma sistemleri kapsamında şirketin payının 428,5 milyon euro ve 4,9 milyar TL tutarında sözleşme ve sözleşme değişikliği imzalandığını duyurdu. Aselsan'ın bakiye siparişleri 3Ç23 sonu itibariyle 10,8 milyar dolar.

AGESA HAYAT EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik, Ocak-Kasım dönemi prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 105 artışla 6,6 milyar TL'ye yükseldiği bildirildi.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Kasım dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80.6 artışla 36,3 milyar TL'ye yükseldi.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, Söke RES kapasite artış projesi (12 MWm) için Bakanlık'tan onay alındığını bildirdi. Son onayla birlikte 2022 sonu itibarıyla 1020 MWm olan şirketin toplam kurulu gücünde yüzde 15.7 oranında artışla 1180 MWm'e ulaşıldığı bildirildi.

HİDROPOR HAREKET KONTROL: Hidropar Hareket Kontrol, koordinatörü olduğu Ufuk Avrupa Programı'nda yer alan projeye verilen bütçede 890 bin euro tutarında bütçe alındığını bildirdi.

TUREKS TURUNÇ MADENCİLİK: Tureks Turunç Madencilik'in Amerika'da mukim bağlı ortaklığı Marble Systems Inc'in 12 rezidanslı inşaat için mermer tedarik anlaşması imzalandığı bildirildi. Rezidans başı 167 bin dolar olmakla birlikte toplam tutar şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 5'ine karşılık geliyor.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat'ın Katar'da faaliyet gösterdiği yüzde 50 oranındaki iş ortaklığının devam eden Al Thumama Stadyumu Projesi için işveren idareye yapılan telafi talebi çerçevesinde 50,1 milyon dolar ödeme alınacağını bildirdi. Şirket ayrıca Katar'da devam eden Kuzey Sahası Doğu Kıyı EPC-1 projesinden de yaklaşık 130 milyon dolar tutarında zarar oluşacağını açıkladı. Şirket son gelişmelerin yılsonu mali tablolar üzerinde 59,9 milyon dolar negatif etki yaratmasını bekliyor.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak-Kasım dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artışla 50,8 milyar TL'ye yükseldi.

BİZE ULAŞIN