En çok konuşulan hisseler...

İyimserliği destekleyen BİST-100 endeksi için beş haneli rakamlar telaffuz ediliyor. Piyasa çarpanlarına göre 10.500 seviyeleri hesaplansa da BİST-100 endeksinin yılı 9.500 seviyelerine yakın tamamlaması bekleniyor. Analistlere göre, en çok konuşulan 18 hisseyi araştırdık…
12.10.2023 13:33 GÜNCELLEME : 12.10.2023 13:33

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftanın en önemli gündem maddesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra temaslarıydı. Bakanın Londra'da iki gün süren yatırımcı toplantıları, Türkiye'ye olan ilginin artmasını sağlayabileceği için hisse senetlerinin performansı açısından da dikkatle takip ediliyor. Haftanın önemli konu başlıklarından diğeri de enflasyon rakamları oldu. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Eylül ayında enflasyon bir önceki aya göre yüzde 4.75, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 61.53 oranında artış gösterdi. Böylece yıllık enflasyonda arka arkaya üçüncü ayda da yükseliş yaşandı. Uzmanlar OVP'de yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğuna dikkat çekerek bu rakamın aşılmaması için yılın geri kalan üç ayında ortalama yüzde 3 civarında rakamlar görülmesi gerektiğini ifade ediyor.

Borsa İstanbul ise geçen hafta başında özellikle bankacılık sektörünün kuvvetli desteği ile 8.400 direncini geride bırakmayı başardıktan sonra yukarı yönlü denemelerini devam ettirdi. Borsa İstanbul'da 8.400 puanın aşılması oldukça pozitif sinyaller vermesine karşın yurtdışı piyasalardaki kırılganlığın da etkisiyle endeks yeniden ivme kaybetti. Hafta içinde 8.562 puanı gören endeksin ilk direnç olarak takip edilen 8.600 puandan uzaklaşmaya başlaması dikkat çekti. Kapanış ise 8.464.93 seviyesinden gerçekleşti. 8.600 puanı direnç olarak takip eden analistler 8.400'ün de artık ilk önemli destek noktası olduğunu belirtiyor.

Bu hafta ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan (11-13 Ekim) Fas'ın Marakeş şehrinde; Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yıllık toplantıları kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla buluşacak.

TCMB Başkanı Erkan'ın Marakeş'te dünyanın en büyük portföy yönetim şirketi olan Blackrock'ın yanı sıra JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer merkez bankası başkanları ile de görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de bu haftada (11-14 Ekim) IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarına katılacağı 19 Ekim'de de Paris'te düzenlenecek toplantıda konuşacağı belirtiliyor.

Bu arada tüm bu gelişmelere rağmen TCMB Başkanı Gaye Erkan'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamalar ve yüksek enflasyonun borsaya olan ilgiyi taze tuttuğu görülüyor. Borsa uzmanları da haber akışının piyasada iyimserliği desteklediğini belirtirken artık endeks için beş haneli rakamları telaffuz etmeye başladıklarını söylüyor. Analistler tüm bu veriler ışığında en çok konuşulan 18 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini belirtiyor.

"İYİMSERLİĞİ DESTEKLİYOR"

Son dönemde küreselden pozitif ayrışan bir Borsa İstanbul izlesek de bu cepheden gelecek olası satış baskısının endekste yukarı hareketleri baskılayabileceğini belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan,

seçim sonrası süreçte, konvansiyonel politikalara dönülmesiyle Borsa İstanbul'da başlayan yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyor. Yeni ekonomi yönetimine artan güven ve enflasyona yönelik sıkılaştırıcı adımların devam edeceği beklentisine de değinerek "Bu makroekonomik dengelenmeyi hızlandırırken bir yandan da borsa için destek oluşturuyor. Diğer yandan da yabancı yatırımcının TL varlıklara ilgisini çekiyor. Özellikle yeni yasama döneminde TCMB Başkanı Gaye Erkan'ın TL'ye geçiş stratejisinin başarıyla ilerlediği vurgusu ve doğru politika izlenmesi durumunda, büyümeden ödün vermeden de enflasyonun inebileceği değerlendirmesi bu açıdan önemli. Para politikası cephesindeki gelişmelerin yanı sıra Hazine'nin Ekim-Aralık dönemine ilişkin açıkladığı iç borçlanma stratejisi de ön plana çıkıyor. Eylül ayı PPK metninde yer alan, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı yönündeki değerlendirme ve bu değerlendirmenin devamında beklentilerin altında gerçekleşen aylık TÜFE'de piyasalarda iyimserliği destekliyor" yorumunu yapıyor.

"BEŞ HANELİ SEVİYELERİ TELAFUZ ETMEYE BAŞLADIK"

Endeks tarafında yılsonu için beş haneli seviyeleri telaffuz etmeye başladıklarını da ifade eden Bircan; bu kapsamda piyasa çarpanlarına göre de 10.500 seviyeleri hesaplansa da BİST-100 endeksinin yılı 9.500 seviyelerine yakın tamamlamasını bekliyor. Olası satış yönlü hareketlerde ise mevcut durumda 7.700 seviyesinin güçlü destek konumunda olduğunu hatırlatıyor.

Eylül ayı enflasyon rakamlarının da borsayı desteklediğini kaydeden Bircan, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Eylül ayında enflasyon yüzde 4.75 ile piyasa beklentisinin altında gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 61.53 oldu. Yılın devamında da yükselişin sürmesini bekliyoruz. Enflasyonun 2023 senesini ise yüzde 69 seviyesinde tamamlamasını öngörüyoruz. Küresel tarafta petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon endişelerini yeniden canlandırırken, içeride de dezenflasyon sürecinin kısa vadede oluşmayacağı beklentisi yurt içi enflasyon ataletini desteklemeye devam ediyor. Görece yüksek seyretmeye devam etse de ÜFE tarafındaki yıllık bazda gerileme geçişkenliğin etkisi ile tüketici fiyatlarının azalmasında rol oynayabilir. Yine de yüksek enflasyon sürecinin devam ediyor olması ve reel faizlerin negatif bölgede kalması borsaya olumlu yansıyacaktır."

"SEKTÖREL BAZDA AYRIŞMALAR ETKİLİ OLABİLİR"

Sıkılaştırıcı politika ve uygulamaların yanı sıra enflasyon verileri ve beklentilerin yeniden yükselişe geçmesiyle sektörel bazda ayrışmaların etkili olabileceğini hatırlatan Bircan; bu kapsamda artan faiz oranları iç pazarda talebi olumsuz etkilerken beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerin satışları üzerinde baskı yaratabilir diyor. Öte yandan faizlerin yükselmesinin, borçluluğu ve işletme sermayesi ihtiyacı yüksek şirketlerin finansman maliyetlerini de artırabileceğini kaydederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bu şirketlerin de negatif ayrışmasına yol açabilir. Havacılık gibi borçluluğu uzun vadeli olan sektörler, yüksek faiz ortamından görece sınırlı etkilenecektir. Gıda ve perakende gibi borçluluğu düşük, net nakit pozisyonu olan sektör ve şirketler ise bu süreçte pozitif ayrışabilir. Diğer yandan artan faizler ve orta vadede enflasyonun baskılanması TL'de değer kaybını sınırlarken toplam satışlar içerisinde ihracatı yüksek olan şirketler için ihracatta rekabet avantajını sınırlayabilir."

"PİYASALAR TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR"

Seçim sonrasında yeni ekonomi yönetimi ve geleneksel politikalara dönüşün hem yerli hem de yabancı yatırımcılar tarafından yakından izlendiğini de belirten Bircan; ancak daha önce uygulanan heterodoks politikaların yatırımcılar cephesinde hala unutulmadığına da dikkat çekiyor. Dolayısıyla yeni ekonomi yönetimi ve uygulanan politikalara karşı piyasaların temkinli yaklaştığını dile getirerek "Özellikle yabancı yatırımcılar, yeni ekonomi yönetimini olumlu karşılasa da kadronun dışında, uygulamaların da olumlu sonuçlarını görmek istiyor. Bu kapsamda belirsizliklerin azaltılması ve yatırımcılarla yakın ilişki içerisinde olunması önem arz ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bu noktada, yabancı yatırımcıların endişelerini hafifletmesi, yüksek enflasyonla mücadelenin ilk hedef olduğunu vurgulaması, Türkiye'nin uzun vadeli potansiyeline dikkat çeken açıklamaları yabancı yatırımcının Türkiye ve TL varlıklara olan ilgisini artırıcı unsurlar. Ama yine de ortodoks politikalara geri dönüldüğünün gösterilmeye devam edilmesi yabancı yatırımcıyı ikna etme aşamasında ağır basıyor" diyor.

Bircan; Fitch ve S&P gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ülke notunu teyit ederken görünümü negatiften durağana çekmelerini de şu zamana kadar uygulanan politikaların ve yatırımcılarla yapılan görüşmelerin olumlu sonuçları olarak yorumluyor. Bundan sonraki süreçte ise Türkiye'ye gelecek uzun vadeli yatırımların mevcut politikaları destekleyip TL varlıkların cazibesini artırmasını bekliyor.

Bircan; tüm bu gelişmeler ışığında en çok konuşulan hisseler arasında yer alan Akbank, Aselsan, Astor Enerji, Bim Mağazalar, Coca Cola İçecek, Doğan Holding, Doğuş Otomotiv, Enerjisa Enerji, Europower Enerji, Garanti BBVA, Koç Holding, Oyak Çimento, Pegasus, Sabancı Holding, Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri, Turkcell, Türk Hava Yolları ve Yapı Kredi'nin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"Pegasus ana stratejisini yeniden uygulamaya başladı"

Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü

PEGASUS: İkinci çeyrekte güçlü sonuçlar açıklayan Pegasus'un net kârı 91 milyon euro seviyesinde gerçekleşirken, FAVÖK'ü 221 milyon euro ve FAVÖK marjı yüzde 33.6 oldu. Pandemi sonrası döneme denk gelen 2022 yılında hızlı yükseliş gözlenen seyahat talebi normalleşirken, Pegasus'un etkin maliyet yönetimi üzerine kurgulanmış 'doluluk oranı' ve 'yan gelir artışı' odaklı ana stratejisini yeniden uygulamaya başladığı görülüyor. Havacılık sektörü için üçüncü çeyrek genel anlamda güçlü beklenirken, Pegasus özelinde AKK'de 2023 yılı toplamında yaklaşık yüzde 20 artış öngörüsü sürüyor. 2023 yılında FAVÖK marjının yüzde 30'lar seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Pegasus hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 42 yükseliş potansiyeli ile 1.146 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'AL' önerimizi sürdürüyoruz.

AKBANK: Akbank yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin üzerinde 20,3 milyar TL net kâr açıkladı. İkinci çeyrekte TÜFE'ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki artışın yanı sıra bankanın bu çeyrekte müşteri kazanımı ve kredi büyümesi ile ücret ve komisyon gelirlerinde de artış yaşandı. İkinci çeyrekte net kârını çeyreklik yüzde 90 artıran bankanın öz sermaye kârlılığı yüzde 50 oldu. Yılın ikinci yarısında sürdürülebilir ve kârlı büyümede rekabet avantajını korumasını beklediğimiz Akbank'ın müşteri kazanımının gelirlere katkı sağlamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yılın ilk yarısında etkin aktif-pasif yönetimi ile artan kârlılığın ikinci yarıda da sürdürülmesini ve yüksek getirili ve tabana yayılan kredi portföyü ile kârlılığın desteklenmesini öngörüyoruz. Banka hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 43,56 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'AL' önerimizi sürdürüyoruz.

ASELSAN: İkinci çeyrekte 3,1 milyar TL ile net kârını yıllık yüzde 47 artıran Aselsan'ın gelirleri 9,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Yılın ikinci çeyreğinde bakiye siparişleri 8,4 milyar dolar seviyesine yükselen Aselsan'ın Ağustos ayı itibarıyla 2 milyar dolar yeni kontratı bu rakama dahil değil. 2023 yılsonu için beklentilerini yukarı yönlü revize eden şirket için TL bazlı ciro büyümesi yüzde 65 üstü, FAVÖK marjı yüzde 24 üstü ve yatırım harcamaları 10 milyar TL olarak öngörülüyor. Aselsan hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 52,45 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'AL' önerimizi sürdürüyoruz.

JPMorgan, BİM'i 'Top 10' listesine ekledi

JPMorgan, BİM'i "CEEMEA Bölgesi Top 10" listesine eklediğini açıkladı. Böylelikle, BİM, 2020'den bu yana Top 10'da yer alan ilk Türk şirketi oldu.

Şirket ayrıca ilk 10'da değişiklikler yaptığını bildirdi. Söz konusu değişikliklerle Rajhi, Alinma, alOthaim ve STC'yi liste dışı bırakan JPMorgan, Suudi Ulusal Bankası, Riyad Bank ve reklam şirketi Alarabia'yı listeye ekledi. JPMorgan raporunda, Türkiye'nin CEEMEA içinde oynaklığı en yüksek piyasa olduğunu ifade ederek Türkiye için tavsiyesini "nötr" olarak koruduğunu da belirtti. Önümüzdeki çeyreklerde TL'nin güçlü bir reel değer kazanacağını öngören JPMorgan, dolar/TL'nin 2024'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 13 kayıp yaşayarak 31'e yükseleceğini, enflasyonun ise Mayıs ayında yüzde 73 ile zirveye ulaşacağını tahmin ettiğini açıkladı.

Şeker Yatırım Menkul Değerler halka arz ihraç esaslarını revize etti

Şeker Bank, halka arz ile ilgili işlemleri yürütmek üzere genel müdüre yetki verildiğini açıkladı. Şekerbank; Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin pay halka arzı ihraç esaslarının aşağıdaki şekilde revize edilmesine karar verildiğini bildirdi. Banka konuya yönelik olarak şu açıklamayı yaptı:

"Bankamızın, yüzde 99,039984 oranında bağlı ortaklığı olan Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş'deki paylarımızdan 17 milyon 500 bin TL nominal değerli kısmının ortak satışı yoluyla halka arz edilmek suretiyle satılmasına ve Şeker Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin, halka arzı kapsamında, çıkarılmış sermayesinin 120 milyon TL'den 155 milyon TL'ye artırılması nedeniyle ihraç edilecek olan toplam 35 milyon TL nominal değerli payın mevcut ortakların yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanarak halka arz edilmesi işlemine muvafakat verilmesine, halka arz ile ilgili işlemleri yürütmek üzere Genel Müdürlüğün yetkilendirilmesine karar verilmiştir."

Artemis Halı, halka arz için başvurdu

Artemis Halı, yatırım planlarını desteklemek amacıyla halka arz için başvurduğunu açıkladı.

Artemis Halı, Armis Yatak ve Etrofil İplik markalarını bünyesinde bulunduran ACME Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Batallı, Artemis Halı'nın 17 milyon adet payın satışını içeren halk arz işlemi için İnfo Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş'nin liderlik yapacağını söyledi.

Halka arz sürecini başlatarak büyüme hedeflerini daha fazla yatırımcı ile paylaşacaklarını dile getiren Batallı; "Halka arzdan elde edileceğimiz geliri, sektördeki konumumuzu daha da güçlendirmek ve yeni pazarlara açılmak için kullanacağız" dedi. Gaziantep'teki üretim tesislerinin 36 bin metrekare kapalı ve 10 bin metrekare açık alan olmak üzere toplamda 46 bin metrekarelik bir alana sahip olduğunu da belirterek "Burada katma değeri yüksek ürünler ve doğal elyaflardan halılar üreterek; hem Türkiye'nin hem de bölgenin ekonomisine ihracat ve iç pazarda katkıda bulunuyoruz. Artemis Halı olarak, bin 500'den fazla satış noktasıyla halı sektöründe büyümeye devam ediyoruz" dedi.

Düzce'deki yeni üretim üssünü açtı

Kimpur, Düzce Gümüşova Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yaklaşık 400 milyon lira tutarındaki yeni üretim fabrikasının resmi açılışını gerçekleştirdi.

Gebze'deki mevcut üretim tesisinin büyüme planlarına artık cevap veremeyecek olması nedeniyle Türkiye'deki ikinci üretim tesisini Düzce'de kurma kararı aldıklarını belirten Kimpur Yönetim Kurulu Başkanı Leon Mizrahi, "Temmuz ayında 30 bin ton kapasite ile devreye alınan ve Pekintaş A.Ş. iş birliğiyle hayata geçirilen Düzce'deki yeni üretim tesisimiz, güneş enerjisi gibi yenilenebilir ve çevre dostu enerji kaynaklarını kullanarak üretim süreçlerini optimize etme stratejisiyle ön plana çıkıyor. Yeni fabrikamız yıllık 65 bin ton üretim kapasitesine sahip. Toplam yatırım maliyeti 400 milyon TL'yi aşan güneş enerjisi santrali (GES) de üretimde enerji maliyetlerini azaltarak ihracat ve iç pazarlardaki rekabetçi yapısını da güçlendirecek. Ayrıca, tesiste yaklaşık yüzde 55'lik bir elektrik tüketimini karşılamayı ve yılda yaklaşık 679 ton karbondioksit salınımını azaltmayı planlıyoruz. Böylece Kimpur, Düzce'deki yeni tesisiyle sadece kendi enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda çevreye dost bir üretim sürecine de öncülük edecek" dedi.

Mizrahi; yeni yatırımın, Kimpur'un mevcut 50 bin tonluk poliüretan sistemlerine ek olarak, 5 bin tonluk yeşil ürün yelpazesini oluşturan PET atıklarından sentezlenen polyester poliol için özel bir geri dönüşüm tesisi ve ayrıca Kimpur'un iştiraki olan Kimpast firması bünyesinde 10 bin tonluk ek 'eva granül ham madde' kapasitesini de içerdiğini belirtti. Bu üretim kapasitesine 2024-2025 döneminde ulaşmayı hedeflediklerini de dile getirerek "Düzce'deki yeni üretim üssümüz, inovasyon ve sürdürülebilirlik ilkelerimizin bir yansımasıdır. Bu yatırım, gelecekteki büyüme potansiyelimizi artırırken, çevremize karşı sorumluluğumuzu da gösteriyor. Düzce'deki yeni üretim tesisimiz sadece kendi büyümemize katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çevreye ve topluma karşı sorumluluğumuzu da gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Paycell'liler Borsa İstanbul'daki şirketlere ortak olabilecek

Finansal hizmetler platformu Paycell, yatırım ürünleri gamını genişleterek kullanıcı taleplerine göre tasarladığı alternatif yatırım araçlarını sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda işlem portföyüne emtia ve Amerikan borsalarının ardından Borsa İstanbul'da hisse senedi alım satımını da dahil etti. Böylece Paycell kullanıcıları, platforma entegre finansal hizmetler sunan Colendi Menkul Değerler aracılığıyla Borsa İstanbul'da yatırım yapabiliyor.

Paycell'in daha önce yine Colendi Menkul Değerler iş birliği ile Amerikan borsalarında yatırım yapma imkanı sunduğunu hatırlatan Paycell CEO'su Serhat Dolaz; "Müşterilerimize tüm finansal ihtiyaçlarını güvenli ve eşsiz bir deneyimle sunabilme vizyonuyla yola çıkmıştık. Altın, gümüş ve platin gibi kıymetli madenlerin yanı sıra Amerikan Borsalarında da yatırım olanağı sağlamıştık. Şimdi de daha kapsayıcı bir yatırım portföyü sunma amacıyla, hizmetlerimizi Borsa İstanbul (BİST) ile çeşitlendirerek artırmaya devam ediyoruz. Operatör bağımsız, herhangi bir banka müşterisi olsun ya da olmasın tüm kullanıcılarımız, Paycell uygulamamız üzerinden Borsa İstanbul'da yatırım yapabilecek" diye konuştu.

Colendi Menkul Değerler Genel Müdürü Tuna Çetinkaya ise "Colendi, finansı demokratize etme misyonuyla ortaya çıkmış bir fintech kuruluşu. Colendi Menkul Değerler olarak Paycell ile yaptığımız iş birliği ile daha fazla insanın, daha geniş bir spektrumda hisse senedi alım satım imkanına ulaşmasını sağlamaktan mutluyuz. Colendi Menkul Değerler olarak, DriveWealth gibi global iş ortaklarımızla birlikte sunduğumuz entegre finans hizmetleri ile ABD borsalarına ve çeşitli emtialara yatırım olanağı sunduğumuz Paycell kullanıcılarına, şimdi de Borsa İstanbul'a erişimi sağlamamız hedefimize ulaşmada önemli bir adım oldu" açıklamasını yaptı.

SPK üç şirketin halka arz başvurularını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK); Borlease Otomotiv, Dofer Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret ve MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın halka arz başvurularına onay verdi.

Buna göre Borlease Otomotiv'in ortaklarından Bor Holding'e ait 18 milyon 800 bin TL nominal değerli B grubu paylar halka arz edilecek. 1 TL nominal değerli Borlease Otomotiv payları 25,29 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

Halka arzda hisselere fazla talep gelmesi halinde Bor Holding'in sahip olduğu 4 milyon 700 bin TL nominal değerli B grubu payların ek satışı gerçekleştirilebilecek. Halka arz ile birlikte şirket 140 milyon 500 bin TL olan sermayesini 28 milyon 200 bin TL artırarak 168 milyon 700 bin TL'ye yükseltecek.

Dofer Yapı Malzemeleri'nin halka arzında ise şirketin mevcut ortaklarından Mustafa Doğan'ın sahip olduğu 1 milyon 590 bin TL, Yağmur Doğan'ın sahip olduğu 690 bin TL, Mert Doğan'ın sahip olduğu 690 bin TL ve Yasemin Doğan'ın sahip olduğu 30 bin TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek.

Ek pay satışının yapılmayacağı halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 17,11 TL sabit fiyat üzerinden satılacak. Dofer Yapı, halka arz ile birlikte 41 milyon 750 bin TL'lik sermayesini 14 milyon TL yükselterek 55 milyon 750 bin TL'ye çıkaracak.

Geçen hafta SPK'dan onay alan son şirket olan MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın halka arzında da 1 TL nominal değerli paylar 4,30 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Hisselere fazla talep gelmesi halinde ise ek pay satışı yapılmayacak. Halka arz süreciyle birlikte 620 milyon TL'lik sermayeye sahip MHR GYO, 207 milyon TL'lik sermaye artışına gidecek. Artırım sonucunda şirketin sermayesi 827 milyon TL'ye ulaşacak.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

OTOKAR: Otokar Otomotiv, Birleşik Arap Emirlikleri Ulaşım şirketi olan Roads & Transport Authority'nin (RTA) açmış olduğu, 400 adet 12 metre dizel tip otobüs alımı ile ilgili araçların 10 yıllık bakım ve servisini içeren ihaleye teklif verildiğini açıkladı.

SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding, sermayesinin tamamı dolaylı olarak şirkete ait olan Sabancı Renewables Inc. tarafından ABD'nin Teksas eyaletinde 232 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali ve 60 MW kapasiteli enerji depolama tesisi yatırımlarından oluşan Oriana Solar LLC'nin yüzde 100 hissesinin satın alındığını bildirdi. Yatırım sürecinin tamamlanmasıyla birlikte tesisin 2025 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması hedefleniyor. Halihazırda devam eden ve 2024 yılının ikinci çeyreğinde devreye alınması planlanan 272 MW'lık Cutlass II güneş enerjisi santrali yatırımına ek olarak gerçekleştirilen bu kapasite yatırımının tamamlanmasıyla birlikte Sabancı Renewables Inc. ABD'de toplam 500 MW'lık yenilenebilir enerji portföyüne ulaşmış olacak.

CW ENERJİ: CW Enerji, Bartu Turizm Yatırımları A.Ş. ile 1,13 milyon dolar (31,14 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6 hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor. Ayrıca North Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti ile 3,57 milyon dolar (98,22 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6 hasılatının yaklaşık yüzde 2'ine karşılık geliyor. CW Enerji, Arkat Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile de 6,2 milyon dolar (170,19 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 4'üne karşılık geliyor. Öte yandan şirket, Çemtaş Çelik Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 30,94 milyon dolar (833,19 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6 hasılatının yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geliyor.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, yurtiçinde bir firma ile 367,4 bin euro (10,39 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 0,96'sına karşılık geliyor.

MEKA BETON: Meka Beton Santralleri İmalat San. ve Tic. A.Ş. payları geçen hafta (5-6 Ekim) 25,00 TL fiyattan halka arz edildi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Danimarka'da yerleşik özel bir firma ile 1,69 milyon euro (48,63 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 0,65'ine karşılık geliyor. Astor Enerji, Fortis Enerji Elektirk Üretim A.Ş. ile de iki ayrı sözleşme kapsamında toplamda 150,64 milyon TL tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 2.03'üne karşılık geliyor. Öte yandan şirket, Mast Enerji ve Teknoloji AŞ ile Dominik Cumhuriyeti'nde devreye alınmak üzere 57,18 milyon TL tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 0,77'sine karşılık geliyor. Ayrıca Bulgaristan'da yerleşik özel bir firma ile de Kuzey Makedonya'da devreye alınmak üzere 90,04 milyon TL tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 1.21'ine karşılık geliyor.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, Türkiye'nin en büyük özel bankalarından biri ile 3,99 milyon dolar (120 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 19.56'sına karşılık geliyor.

ASELSAN: Aselsan Elektronik, Roketsan ile 4,9 milyon dolar, 5,23 milyon euro ve 55,26 milyon TL tutarında yeni sözleşmeler imzalandığını bildirdi. Öte yandan Aselsan Elektronik, TUSAŞ ile de14 milyon dolar (383,66 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 1.09'una karşılık geliyor.

HALK GYO: Halk GYO, sermayesinin 1,6 milyar TL'den yüzde 91.2 oranında bedelli olarak 1,5 milyar TL nakden artışla 3,2 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verdiğini bildirdi.

PETKİM: Petkim A.Ş. geçen hafta Star rafinerisinin yüzde 12.0 efektif hissesini (Star rafinerisinin yüzde 60.0'ına sahip olan Rafineri Holding'in yüzde 20 hissesi aracılığıyla) devraldığını duyurdu.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv, 30 Ekim 2023'te dağıtılmak üzere hisse başı brüt 29.76 TL temettü kararı aldı.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, solar ve enerji nakil hatlarına yönelik toplam 18,7 milyon dolar (512,76 milyon TL) tutarında ağırlıklı olarak katma değerli ürün grubundan profil siparişi aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 5.4'üne karşılık geliyor.

PARK ELEKTRİK: Park Elektrik geçen hafta pay başına brüt 1,14 TL temettü ödedi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Gesan Elektrik, Diana Otel Yatırımları ve İşletmeciliği A.Ş ile 19,96 milyon dolar (548,51 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde12.98'ine karşılık geliyor.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Şirketin daha önce inşaat işleri için 4,99 milyar TL, makine ve ekipman için 40,7 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladığı Ağrı İli Diyadin İlçesindeki Mollakara Altın Madeni Projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "ÇED Olumlu" kararı verildi.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik, yurtiçi yerleşik özel bir şirket ile 2,5 milyon euro (72,62 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 28.75'ine karşılık geliyor.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, MV Holding iştiraki İnnores Elektrik Üretim A.Ş ile 181,00 milyon TL tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 11.08'ine karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN