Beklentilerini güncelleyen şirketler takipte

Geçen hafta yaşanan satıcılı görünüme rağmen BİST-100 endeksindeki yükselişin devam etmesini bekleniyor. Uzmanlara göre, ilk yarı bilançolarının ardından yılsonu beklentilerini revize ederek güncelleyen şirketler bu kapsamda yeni fırsatlar oluşturabilir. Özellikle de şirket faaliyet raporlarının detayları dikkatli okunmalı…
21.09.2023 12:23 GÜNCELLEME : 21.09.2023 12:23

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da geçen hafta genel olarak kırılgan bir trend etkili oldu. Endeksin ise dar bir bant aralığında sıkıştığı dikkat çekti. Bunda Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) uzun vadenin ön plana çıkarılması ve TL vadeli mevduatların desteklenmesi de etkili oldu. Nitekim hafta içinde TCMB'nin altı aydan kısa vadeli kur korumalı mevduatların zorunlu karşılık oranını yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltmesi haberi banka hisselerinin baskı altında kalmasına neden olurken BIST-100 endeksi seans arasında 8.000 puanın altına geriledi. Günün büyük bölümünde bu bölgeden çıkma çabaları sonuç vermeyen endeks, ilerleyen dakikalarda gelen alımların desteği ile kapanışı 8.000 puanın üzerinde gerçekleştirmeyi başardı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Eris varyantının Türkiye'de de görülmesiyle ilgili paylaşımı nedeniyle haftanın son günü havacılık hisselerinde satışlar göze çarptı. Yine elektrik sektörünün de zayıf bir seyir izlediği dikkat çekti. Ancak analistler hafta içinde zaman zaman yaşanan satıcılı görünüme rağmen önümüzdeki günlerde endekste yükselişin devam etmesini bekliyor.
Uzmanlar endeksin 8.000 puanın üzerinde kalmasının riskleri limitlediğini düşünüyor. Sektör temsilcileri, endeks 8.000 seviyesinin üzerinde kalmayı başarırsa 8.200 ve 8.400 seviyelerini önemli direnç seviyeleri olarak takip edeceğimizi söylüyor. 8.000 puanın altındaki seviyelerin kısa vadeli görünüm açısından risk oluşturmasından endişe eden analistler, güçlü bir yükseliş için belirgin şekilde uzaklaşılan 8.400 puanın aşılması gerektiğini belirtiyor.

Ancak her ne kadar borsada yükselişin devamı bekleniyorsa da uzun süredir yükselen bir piyasada hisse seçiminde çok daha dikkatli ve seçici olmanın da önemine vurgu yapılıyor.

Nitekim yılın ikinci çeyrek bilançolarının açıklanmasın ardından gözler artık hikayesi olan şirketlere çevrildi. Uzmanlar, ilk yarı bilançolarının ardından yılsonu beklentilerini revize ederek güncelleyen şirketlerin bu kapsamda değerlendirilebileceğini düşünüyor. Özellikle de faaliyet raporlarında içinde geleceğe dönük değerlendirmeler başlığında yılsonu tahminlerini paylaşan şirketlerin bireysel yatırımcılar için yol gösterici olabileceğinin altını çiziyor.

Bu hafta ise (19 Eylül'de) Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek New York'ta Goldman Sachs'ın ev sahipliğini yapacağı konferansta yatırımcılarla bir araya gelecek. Aynı tarihlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan da BM Genel Kurulu nedeniyle ABD'de bulunacak. Son birkaç ay içinde borsada yabancı payının yüzde 27'lerden yüzde 33 seviyesinin üzerine yükseldiği dikkat çekiyor. Katılımın yüksek olacağı belirtilen bu ziyaretlerin son dönemde yurtiçi piyasalara artan yabancı yatırımcı ilgisini daha da teşvik etmesi bekleniyor. Diğer bir deyişle bu hafta yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisinin artması açısından kritik bir öneme sahip.

Bu haftanın en önemli diğer gündem maddeleri ise yurtdışında FED'in 20 Eylül'de, içeride ise 21 Eylül Perşembe günü Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak.

TCMB'nin KKM zorunlu karşılık oranında yaptığı revizyon ile 300 milyar TL'ye yakın likidite fazlasının sistemden çekileceği hesaplanıyor. Kararın ardından TL'de çok belirgin bir değişim gözlemlenmedi. Ancak bu haftaki PPK toplantısında atılacak adımların bu konuda belirleyici olması bekleniyor. Ağırlıklı piyasa beklentisi ise Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık artırım yapacağı yönünde.

"PİYASA MB'NİN FAİZ KARARINA ODAKLANACAK"

Bu hafta piyasaların TCMB'nin faiz kararına odaklanacağını hatırlatan NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, önceki hafta yeni PPK üyeleriyle birlikte 750 baz puanlık faiz artışının piyasa beklentilerinin de ötesinde gerçekleştiğini söylüyor. Bunun aynı zamanda TCMB tarihinin de en yüksek faiz artışı olduğunun altını çizerek "Alınan faiz kararıyla birlikte güven tazeleyen TCMB, enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu gösterdi. Bu hafta TCMB'den 500 baz puanlık bir faiz artışı bekleniyor. Beklentilere paralel güçlü faiz artışlarının devamı risk priminde geri çekilme sağlayabilir. Bunun yansıması olarak TL varlıklarda pozitif fiyatlama görülebilir. Normal şartlarda faiz artışları riskli varlık fiyatlarında baskı yaratırken, içerideki negatif reel faiz ortamı ve atılan adımların 'normalleşme' olarak yansıması borsa tarafına da kısa vadede olumlu yansıyor. Bu hafta TCMB faiz kararıyla birlikte aynı gün haftalık yayımlanan istatistiklerde yabancıların hisse senedi işlemleri, TCMB rezervleri ve DTH'lardaki haftalık değişimler piyasaların odağında olacaktır" diyor.

"BORSADA YÜKSELİŞİN DEVAMINI BEKLİYORUZ"

BIST-100 endeksinde yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 50 yükseliş yaşandığını da kaydeden Çalışır; ağustos ayı itibarıyla sekiz aylık enflasyonun ise TÜİK tarafından yüzde 43 olarak açıklandığını belirtiyor. Aslında endeksin enflasyona paralel hareket ettiğini de ifade ederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"OVP'ye baktığımızda yüzde 65'lik yıl sonu TÜFE tahmini ve Türkiye risk primlerinde son dönemde yaşanan geri çekilmenin olumlu yansımaları, yabancı yatırımcının yeniden pozisyon almaya başlaması gibi ana etkenler, yıl sonuna kadar pozitif ivmenin önemli destekçileri olarak yer alıyor. Dolayısıyla yılın geri kalanında da seçim sonrası başlayan rüzgarın devam etmesini bekliyorum."

Sene başında 7.500 olarak açıkladıkları BIST-100 hedefini son gelişmeler sonrası 9.400 olarak güncellediklerini de dile getiren Çalışır'a göre, mevcut rakamlarla 310 dolar seviyelerinde yer alan ve dolar bazlı yılbaşından bugüne sınırlı getiri sunan endeksin yılın kalanında 350 doları hedeflemesi beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 7.200-7.000 seviyeleri güçlü destek olarak alım fırsatı olarak görülebilir.

"3Ç23'TE TABLO TERSİNE DÖNEBİLİR"

Geride bıraktığımız ikinci çeyrek bilanço döneminde genel itibarıyla beklentilere paralel sonuçlar izlediğimizi de belirten Çalışır; otomotiv, havacılık, perakende, çimento, gıda, sağlık ve ilaç, factoring, sigorta, banka ve holding hisselerinin beklentilere paralel güçlü sonuçlar açıkladığını söylüyor. Sınai tarafında kârlılığın azaldığını beyaz eşya, demir çelik, kimya ve elektrik üretim grubunun zayıf kaldığını düşünüyor. Haziran ayına kadar yatay seyreden kur sebebiye döviz geliri yüksek olan şirketlerin marj kaybı yaşadığını, 3Ç23'te ise bu tablonun tersine işleyebileceğini öngörüyor.

"VERİ TAKİBİ KOLAY ŞİRKETLER İZLENEBİLİR"

İkinci çeyrek bilanço dönemi sonrası portföy güncellemek ve yeni portföy oluşturmak isteyen yatırımcıların artık üçüncü ve dördüncü çeyrek bilançolarına odaklanması gerektiğini de dile getiren Çalışır; "Bu kapsamda veri takibi kolay ve işlerin yolunda gittiği havacılık, otomotiv, factoring, perakende, gıda ve içecek ile aracı kurum sektörlerinde uygun şirketler belirlenebilir. Söz konusu hisselerde yaşanan geri çekilmeler, yatırımcılar için iskonto yaratarak alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Bununla birlikte döviz geliri yüksek şirketlerin 3Ç23'te daha iyi sonuçlar açıklaması beklenirken, yeni yapı ihtiyacının artması sebebiyle inşaat alt sektörlerindeki talep canlılığı da devam edebilir" yorumunu yapıyor.

"YATIRIMCILAR İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLABİLİR"

Öte yandan faliyet raporlarında içinde geleceğe dönük değerlendirmeler başlığında yıl sonu tahminlerini paylaşan şirketlerin bireysel yatırımcılar için yol gösterici olabileceğini de hatırlatan Çalışır; "Şirketler tarafından paylaşılan ciro, FAVÖK, marjlar ve yatırım harcamalarına ilişkin öngörüler çok önemli. Bununla birlikte şirket öngörüleri yatırımcı için daha şeffaf ve güvenilir yatırım imkanı sağlıyor. Bu şeffaf ortam, hisseye olan ilgiyi de peşinde getirebiliyor. Öngörüler içerisinde enflasyon üzerinde ciro ve kâr büyümesi, marjlarda iyileşme gibi unsurların yatırımcılar tarafından takip edilmesi avantajlı olabilir" diyor.

"YUKARI YÖNLÜ GÜÇLÜ REVİZYONLAR ÖNEMLİ"

Bu yılın ikinci çeyrek billançolarının ardından bazı şirketlerini 2023 sonu itibarıyla açıkladığı tahminlerini güncelllediğini de hatırlatan Çalışır, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bu durum içeride değişen enflasyon beklentileri, kur ve şirket özelindeki hikayeler sayesinde olabiliyor. Sene başındaki beklentilerine göre ilk yarıdaki gelişmelerin ardından daha güçlü sonuçlar hedefleyerek öngörülerini yukarı revize eden şirketler yılın ikinci yarısı için yatırım fırsatı oluşturabilir. Altı aylık sonuçların ardından mevcut beklentiler fiyatlamalara dahil olabiliyor, ancak yukarı yönlü güçlü revizyonlar yeni fırsatlar yaratabiliyor."

Çalışır, bu kapsamda ikinci çeyrek bilançoların ardından sene başındaki 2023 yılı beklentilerini yukarı yönlü revize eden Doğuş Otomotiv, Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil, Elite Naturel Organik, Anadolu Efes, Migros, Kalekim, Astor Enerji, Suwen Tekstil, Lokman Hekim ve Aselsan hisselerinin uygun fiyatlardan portföylere eklenmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"MODEL PORTFÖYÜMÜZE REYSAŞ GYO'YU EKLEDİK"

Yatırım Finansman model portföyüne Reysaş GYO'yu eklediğini açıkladı. Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri; sınırlı depo arzı ve yüksek enflasyonun depo kiralarına yansıması sonucu kira gelirleri açısından güçlü görünüm, şirketin elindeki geniş arsa stokuyla depo portföyünü artırma potansiyeli, İstanbul'daki iki konut projesinden (arsa karşılığı getiri) nakit akışı beklentisi ve temettü potansiyeli sebebiyle Reysaş GYO'yu beğendiğini söyledi. 2023/24 yıllarındaki 1.110 TL/1.554 TL metrekare başına kira geliri beklentisi ile şirketin toplam kiralama gelirlerinin 2022 yılındaki 630 milyon TL seviyesinden 2023'te 976 milyon TL ve 2024'te 1,4 milyar TL seviyesine yükselmesini bekleyen yetkililer hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ancak yakın zamanda Mercedes ile yapılan anlaşmada metrekare başına kira oranı bizim tahminimizin yaklaşık üç katı seviyede gerçekleşti. Yenilenen sözleşmelerdeki kira seviyelerinin de kademeli şekilde yeni sözleşmelere yakın oranlara yaklaşmasıyla uzun vadede tahminlerimiz üzerinde güçlü yukarı potansiyele işaret ettiğinin altını çiziyoruz. (Şirketin beş yıldan sonra piyasa koşullarına uygun şekilde kira yenileme hakkı bulunuyor) Hisse güncel Net Aktif Değeri'ne göre (2022 yıl sonu ekspertiz değerleri bazında) yüzde 20 iskontoyla, GYO sektörü ise ortalama yüzde 16 iskontoyla işlem görüyor. Hedef Net Aktif Değerimiz 28,3milyar TL seviyesinde olup; 34 TL hedef fiyatımız yüzde 57 yukarı potansiyele işaret ediyor. Öte yandan model portföyümüz yılbaşından bugüne yüzde 114,7 artış gösterirken, BIST-100'ün aynı dönemdeki getirisi yüzde 51.1 olmuştur."

"AKSİGORTA'DA HEDEF FİYATIMIZI GÜNCELLEDİK"

Yapı Kredi Yatırım, Aksigorta'da hedef fiyatını güncelledi. Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, makro-ekonomik normalleşme sayesinde iyileşen görünüm sonucu Aksigorta için 12 aylık hisse başı hedef fiyatını 7.07 TL olarak yukarı yönlü güncellediğini açıkladı. (eski hedef fiyat 5.9 TL) Ayrıca yüzde 36 artış potansiyeli sayesinde 'TUT' olan tavsiyesini 'AL'a yükselttiğini belirtti. 2023'ün ikinci yarısında ve 2024'te teknik sonuçların toparlanmasını öngören Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"TL mevduat faizlerindeki artış ve ülke risk primindeki düşüş sayesinde yatırım gelirlerinin güçlü seyrini devam ettirmesini bekliyoruz. Aksigorta 2023/24 tahminlerimize göre 2.5/2 PD/DD ve 7.2/5 F/K seviyelerinde cazip seviyelerde çarpanlar ile işlem görüyor. Özkaynak kârlılığı beklentimiz ise aynı dönem için sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 44 seviyelerinde. Hisse sene başından bugüne XU100'e göre yüzde 14 geride performans gösterdi. 2023'te prim üretiminin yüzde 111 artış göstermesini tahmin ediyoruz. İlk altı ayda yıllık büyüme yüzde 102 seviyesindeydi. 2024'te ise yıllık yüzde 65 prim artışı tahmin ediyoruz. Zorunlu trafik ve kasko sigortalarında son çeyreklerde teknik sonuçlar olumsuz gelişti. Yılın geri kalanında teknik sonuçlarda sınırlı toparlanma tahmin ediyoruz. TL'de üçüncü çeyrekte sınırlı olarak yüzde 5 değer kaybı oldu ve bu sayede kasko ve zorunlu trafik hasarlarının sınırlı artış göstermesini tahmin ediyoruz. Şirketin yönetilen fon tutarı ikinci çeyrek sonu itibarıyla 9.4 milyar TL'ye ulaştı. Yatırım portföyünün dağılımında TL mevduat yüzde 46, şirket tahvilleri yüzde 33 ve eurobond'lar ise yüzde 18 paya sahip. Son dönemde TL mevduat faizlerinin artması ve ülke risk priminin iyileşmesi, şirketin yatırım gelirlerini destekleyecek. Öte yandan Aksigorta 2023/24 tahminlerimize göre 2.5/2 PD/DD ve 7.2/5 F/K ile işlem görüyor. Özkaynak kârlılığı beklentimiz ise aynı dönem için sırasıyla yüzde 41 ve yüzde 44 seviyelerinde. Şirketin zayıf sermaye oranı nedeniyle 2023 net kârından temettü ödememesini tahmin ediyoruz. Riskleri ise enflasyon muhasebesi, doğal afetler ve düzenlemeler olarak görüyoruz."

"DOĞUŞ OTOMOTİV SATIŞ ÖNGÖRÜSÜNÜ YÜKSELTTİ"

Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı

DOĞUŞ OTOMOTİV: Şirket yılın ilk yarısında Skoda hariç yaklaşık 62 bin adet araç satışı gerçekleştirdi. Altı aylık finansal sonuçların ardından sene başındaki 96 bin adetlik 2023 yılı satış öngörülerini 110 bin adede yükseltti. Yılın ikinci yarısı için Skoda hariç 48 bin adetlik satış öngörüsü var iken Temmuz'da 16 bin 135 Ağustos'ta ise 9 bin 916 adet satış ile iki ayda 26 bin 51 adede ulaşıldı. Satış rakamları yılın ilk yarısına göre yavaşlasa da geçen yıla göre büyüme ivmesi devam ediyor. Yılın ilk altı ayında 46,5 milyar ciro ile 9 milyar TL üzeri net kâr elde eden şirket, yılı 18 milyar TL net kâr ile tamamlayabilir. Doğuş Otomotiv, son dört çeyrek finansallarına göre 4.3 F/K, 4.4 FD/FAVÖK ile işlem görüyor. Şirket hisseleri uygun seviyelerde potföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

TEKNOSA: Şirket yılın altı ayında ciroda yüzde 130 FAVÖK'te yüzde 110 ve net karda yüzde 56 büyüme kaydetti. Satışların dağılımına bakıldığında mağazalar yüzde 83, e-ticaret yüzde 11 ve İklimsa tarafı yüzde 6 olarak gerçekleşti. 2Ç23'te 157 milyon TL net kar elde ederken, kurda haziran ayında yaşanan güçlü yükseliş şirketin kârlılığını baskıladı. Ciroda yakalanan büyümenin içeride talebi artıracak etkenler ile yılın ikinci yarısında da korunması beklenirken, kurdaki yatay seyir şirket faaliyetlerine pozitif etki edebilir. Şirket son dört çeyrek sonuçlarına göre 8.1 F/K, 2.5 FD/FAVÖK çarpanları işe işlem görürken, perakende sektör ortalaması 11.5 F/K 8.2 DF/FAVÖK olarak yer alıyor. Şirket hisseleri uygun seviyelerde potföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

PEGASUS: Şirket yılın ilk altı ayında yüzde 100'e yakın ciro büyümesi elde ederken, FAVÖK yüzde 205 büyüme ile yüzde 5.9 milyar TL'ye ulaştı. Yılın ilk yarısında uçak sayısı geçen yıla göre yüzde 6 büyüme ile 101'e ulaşırken, koltuk kapasitesi A321neo serisi ile yüzde 10 büyüdü. Yeni nesil uçakların katkısı ile yakıt tüketiminde verimlilik artışı devam etti. Yılın ilk yarısında iç hat yolcu sayısı yüzde 8, dış hat yüzde 39.4 büyüme gösterirken, toplam yolcu sayısı yüzde 24.3 arttı. Bilanço sonrası temmuz ve ağustos ayı verilerinde de kârlılığa ana kaynağı dış hat öncülüğünde rekor yıl 2019 geride bırakıldı. Yılın ilk yarısında altı yeni A3321neo teslim alan şirket, yılın ikinci yarısında dokuz teslimat ile toplam uçak sayısını bu yıl 110'a ulaştıracak. 2024'te 21, 2025'te ise 11 uçak teslimatı bekleniyor. Şirket 2023 yılı toplamında AKK'de yüzde 20 artış öngörüsünü korurken, FAVÖK marjını yüzde 30'lar seviyesinde bekliyor. RASK-CASK farkının ise yılın kalanında geçen yılki yüksek seviyelere doğru normalleşmesini bekliyor. Şirket hisseleri uygun seviyelerde potföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

BEKLENTİLERİNİ GÜNCELLEYEN ŞİRKETLER

"Aselsan 2023 yılı büyüme beklentisini güncelledi"

ASELSAN: Aselsan 2Ç finansal sonuçlarında 3,1 milyar TL net kâr açıkladı. (geçen yıl aynı çeyrek 2,1 milyar TL net kâr) Şirketin 2Ç faaliyet kârı ise (FAVÖK) beklentilere paralel olarak 2,5 milyar TL oldu. (geçen sene aynı çeyrek: 1,7 milyar TL) Aselsan'ın net satış gelirleri 2Ç23 döneminde TL bazında yıllık yüzde 51 büyüme kaydetti ve 9,8 milyar TL'ye ulaştı. İlk altı ay toplamında ise TL bazında ciro büyümesi yüzde 67 olurken, toplam ciro 910 milyon dolara ulaştı. (2022 yılı aynı dönem: 722 milyon dolar) Şirket yönetimi de 2023 yılı için büyüme beklentisini yüzde 65 ve üzeri olarak güncelledi. (önceki yüzde 40 üzeri) FAVÖK marjı 2Ç'de geçen seneye göre büyük oranda yatay kalarak yüzde 25.5 olarak gerçekleşti, ilk üç aylık döneme göre ise yaklaşık 250 baz puan iyileşme kaydedildi. Aselsan yönetimi 2023 yılı için FAVÖK marjı beklentisini yüzde 24 üzeri olarak teyit etti. (2022 yılı: yüzde 26.8)

"Tekfen Holding'in hedefi taahhüt iş birimi için 15,6 milyar TL gelir"

TEKFEN HOLDİNG: Şirket piyasa beklentilerine paralel ikinci çeyrekte 496 milyon TL net kâr açıkladı. Tekfen Holding ikinci çeyrek taahhüt segmenti sonuçlarında 181 milyon dolar gelir ve 10 milyon dolar FAVÖK bildirdi. Yönetim 2023 sonu birikmiş iş yükünün 1,1-1,2 milyar dolar aralığında olmasını bekliyor. Ayrıca 2023 yılı için taahhüt iş birimi için 15,6 milyar TL gelir ve 386 milyon TL FAVÖK hedefini paylaştı. Gübre satış hacmi 440 bin ton ile bir önceki yılki 430 bin tonun biraz üzerinde gerçekleşti. Yönetim, 2022 yılında 1,7 milyon ton olan satış hacminin FY23'te 2,1 milyon ton civarında gerçekleşmesini bekliyor. Şirket ayrıca tarım grubunun tamamı için 20,5 milyar TL gelir (2022'de 19,6 milyar TL) ve 2,9 milyar TL FAVÖK (2022'de 2,8 milyar TL) öngörüyor.

TOFAŞ OTOMOBİL: Şirketin geleceğe yönelik beklentileri şu şekilde;

*Toplam yurtiçi perakende hafif araç pazarı 975 - 1025 bin araç (eskisi 875-925 bin araç)

*Tofaş yurtiçi satış adedi beklentisi 190 bin - 200 bin araç (eskisi 175 bin - 190 bin araç )

*Tofaş ihracat adedi beklentisi 70 bin - 80 bin araç (eskisi 70 bin - 80 bin araç)

*Tofaş üretim beklentisi 235 bin - 255 bin araç (eskisi 230 bin - 255 bin araç)

*Yatırım harcamaları tutarı beklentisi 125 milyon euro (eskisi 125 milyon euro)

*Vergi öncesi kar marjı >14% (eskisi >12% )

"ESCAR YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR"

Filo araç kiralama sektöründe 20 yılı aşkın tecrübesi ile faaliyet gösteren Escar, 2023 ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarında yüzde 168 ve FAVÖK'te yüzde 185 büyüme kaydetti. 2023 yılının altı ayında 693 milyon TL'lik net satış gerçekleştiren Escar, aynı dönemde 397,2 milyon TL'lik net kâra ulaştı. Aynı dönemde gelir ve FAVÖK büyümeleri sırasıyla yüzde 157 ve yüzde 181 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte, brüt kâr marjı yüzde 74'ten yüzde 79'a yükselirken, FAVÖK marjı yüzde 67 seviyesinden yüzde 73'e ulaştı.

30 Haziran 2023 itibarıyla Escar olarak toplam araç sayılarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.3 artışla 5 bin 10 adede yükselirken, piyasa değerlerinin 28 Ağustos 2023 itibarıyla 9 milyon 814 TL'ye ulaştığını belirten Escar Genel Müdürü Nora Karakaş, "Escar'ın bu dönemdeki güçlü büyüme performansı ve artan marjları, şirketin rekabetçiliğini ve finansal sağlamlığını vurguluyor. 2023 yılının son çeyreğinde de yeni yatırımlarla büyüme hedeflerimize devam edeceğiz" dedi.

Escar'ın 2013 yılında kurulan bir online ihale platformu olan Varmı Arttıran Dijital Platform Teknolojilerini bünyesinde bulundurarak ikinci el araçların satışının sağladığını da hatırlatan Karakaş, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Çevreci yaklaşımların ve küresel ısınmaya karşı hassasiyetin farkındalığının artmasıyla 2022 yılında ayrı bir şirket olarak kurulan Mint Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş. ise elektrikli araç kiralama ve paylaşım teknolojilerine odaklanıyor. Bu şirketler, teknoloji, dijitalleşme ve mobilite alanlarında yatırımlarını sürdürürken, NDA Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş ise sigortacılık sektöründe müşterilere en iyi güvence ve teminatları sunmayı hedefliyor."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

DMR UNLU MAMÜLLER: DMR Unlu Mamüller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracat A.Ş sermayesinin 110,3 milyon TL'den 75 milyon TL bedelli olmak üzere 185,3 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 10,24 TL fiyattan halka arzı için yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

SANKO PAZARLAMA: Sanko Pazarlama sermayesinin 105 milyon TL'den yüzde 42.9 oranında bedelsiz olarak 45 milyon TL artışla 150 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

HALK GYO: Halk GYO sermayesinin 1,57 milyar TL'den yüzde 4.8 oranında bedelsiz olarak 75 milyon TL artışla 1,65 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

VAKIF GYO: Vakıf GYO sermayesinin 1,72 milyar TL'den yüzde 71.8 oranında bedelsiz olarak 1,23 milyar TL artışla 2,95 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

ANADOLU HAYAT: Anadolu Hayat'ın Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 122 artışla 4,15 milyar TL'ye yükseldi.

CW ENERJİ: CW Enerji ile Samsun Makina Sanayi Anonim Şirketi arasında 44,8 milyon TL tutarında yeni ürün satış anlaşması imzalandığını bildirdi. Teslimatın 2024'ün ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Tutar, şirketin 2023/6 hasılatının yaklaşık yüzde 1.12'sine karşılık geliyor.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90.4 artışla 22 milyar TL'ye yükseldi.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç Avrupa'da yerleşik bir firma ile 775 bin euro (22,4 milyon TL) tutarında yeni iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 2.1'ine karşılık geliyor. Öte yandan Bülbüloğlu Vinç Makedonya Otoyol Projesine ilişkin 495 bin euro (14,25 milyon TL) tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 1.3'üne karşılık geliyor.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Irak'ta yerleşik bir firma ile 122,7 milyon TL tutarında yeni iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 0,17'sine karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, Kontrolmatik Teknoloji firması ile 157,6 milyon TL tutarında yeni iş ilişkisi sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 2.1'ine karşılık geliyor. Şirket, Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin açtığı ihalede de 1,57 milyar TL ile en iyi teklifin verildiğini bildirdi. 1,57 milyar TL + KDV tutarındaki iş şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 21.2'sine karşılık geliyor

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 127 artışla 33,5 milyar TL'ye yükseldi.

GIPTA OFİS KIRTASİYE: Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi A.Ş. payları geçen hafta 20,90 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ADRA GYO: Adra Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları geçen hafta 22,66 TL fiyattan halka arz edildi.

EGE PROFİL: Ege Profil geçen hafta pay başına 1,59 TL temettü ödedi.

PEGASUS: Pegasus'un, Ağustos 2023 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 13 artarak 3,35 milyon seviyesinde gerçekleşti. İç hat yolcu sayısı yüzde 7 artışla 1,22 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 17 artarak 2,13 milyon yolcuya yükseldi. Dış hatlar kapasitesi yüzde 20 artışla 5,07 milyar km (dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 84.5) olurken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 10 artış gösterdi. Doluluk oranı ise yıllık bazda -1,7 puan düşüş göstererek yüzde 88.1 seviyesinde gerçekleşti. Sekiz aylık kümülatif (Ocak – Ağustos) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurtdışı yolcu sayılarındaki yüzde 30'luk artış ve yurtiçindeki yüzde 7'lik yükseliş sonucunda, toplamda yıllık yüzde 20'lik artışla 20,7 milyona ulaştı.

CVK MADEN: CVK Maden yurtdışında yerleşik bir şirket ile 87,9 milyon TL tutarında yeni iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 0,89'una karşılık geliyor.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 152.9 artışla 7,13 milyar TL'ye yükseldi.

SARAY MATBAACILIK: Saray Matbaacılık 1,5 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 12'sine karşılık geliyor.

AKSİGORTA: Aksigorta'nın Ağustos ayı prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 119 artışla 2,24 milyar TL'ye yükseldi. Ocak-Ağustos dönemi prim üretimi ise yüzde109 artışla 15,6 milyar TL'ye ulaştı.

ANEL ELEKTRİK: Anel Elektrik bağlı ortaklığı AnelMarin Gemi Elektrik Elektronik Sistemleri'nin iş ortaklığı yoluyla 9,1 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Teslimat 2023-2027 yılları arasında gerçekleşecek.

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu sermayesinin 84 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 168 milyon TL artışla 252 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

EGE GÜBRE: Ege Gübre, 31.05.2022 tarihinde belirsiz süreyle ara verdiği kompoze gübre üretimine 11.09.2023 tarihinden itibaren yeniden başladığını duyurdu. Şirket daha önce yaptığı açıklamada gübre ve gübre hammaddesi fiyatlarında meydana gelen aşırı yükseliş nedeniyle üretimini durdurduğunu bildirmişti. Şirketin şu anda yıllık 297 bin ton kompoze gübre üretim kapasitesi bulunuyor.

EUROPOWER: Europower, Portekiz'de yerleşik bir firmadan 3,62 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 6.5'ine karşılık geliyor.

KAREL ELEKTRONİK: Karel Elektronik sermayesinin 402,9 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 402,9 milyon TL artışla 805,9 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

LDT TURİZM: LDT Turizm sermayesinin 66 milyon TL'den yüzde 150 oranında 99 milyon TL artışla 165 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

TARKİM BİTKİ KORUMA: Tarkim Bitki Koruma payları geçen hafta (12 Eylül) 107,5 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, MESA-ASL Adi Ortaklığı ile yaklaşık 450 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 13'üne karşılık geliyor.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım sermayesinin 35 milyon TL'den yüzde 185.7 oranında bedelsiz olarak 65 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon ile Türk Telekom arasında yaklaşık 1,44 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Smart Güneş Ekipmanları yurtiçinde bir müşterisi ile 2,09 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları'nın yolcu sayısı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artışla 12,3 milyona yükseldi. Ocak-Ağustos dönemindeki yolcu sayısı artışı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti.

BİZE ULAŞIN