Endeksi yukarı taşıyabilecek GYO hisseleri

BDDK’nın konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında yaptığı düzenlemeyle birlikte Borsa İstanbul’da özellikle GYO’lara dikkat çekiliyor. Orta vadeli yükseliş trendinin devam etmesini bekleyen uzmanlar, borsaya koşanlara önemli uyarılarda bulunuyor.
07.09.2023 13:16 GÜNCELLEME : 07.09.2023 13:16

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftaya; yurtiçinde Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yurtdışında ise Jackson Hole sempozyumu gibi önemli konu başlıklarını geride bırakarak başladık. BIST-100 endeksi geçen hafta seans içinde üç kez 8 bin puan seviyesini aştı. Ancak haftanın son işlem gününe kadar özellikle 8.000 direncine takılarak momentum kazanmayı başaramadı. Cuma günü önemli bir direnç olarak belirlenen 8 bin seviyesi ise haftanın son işlem gününde kapanışa da damgasını vurdu. Aşağıda 7.870 puanı ilk destek olarak gören analistler, bu bant arasındaki kırılmanın hangi yöne doğru yapılacağının endekse yön vereceğini düşünüyor. Genel olarak Borsa İstanbul'da orta vadeli yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor.

Bu noktada özellikle Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'na (GYO) dikkat çeken borsa uzmanları, geçtiğimiz hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında yaptığı düzenlemeyi hatırlatıyor. Bu kapsamda 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22.5'i kadar kredi kullandırılabilecek. Bu kapsamda inşaat sektörünün bir süredir yükselen fiyatlarla durağana dönmüş olan yapısında iyileşme bekleniyor. Borsa İstanbul'da ise bu düzenlemenin GYO'lara pozitif yansıması öngörülüyor.

Halen Borsa İstanbul'da hisse senetleri işlem gören 42 GYO bulunuyor. Ancak analistler endeksin yükselişinden nasibini alan GYO'ların profesyonel destek alınması koşulu ile geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"YÜKSELİŞ TRENDİNİN DEVAMINI BEKLİYORUZ"

Yüksek enflasyonla mücadele çerçevesinde atılan para politikası adımlarına karşın negatif reel faiz ortamının devam ettiğini belirten Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Emre Akyol dolayısıyla, tasarrufları yatırıma dönüştürme açısından hisse senetleri piyasasının önemli bir alternatif olma özelliğini koruduğunu söylüyor. Genel olarak halka açık şirketlerin mali performanslarının da kuvvetli seyrettiğini ifade ederek "Nitekim, borsada orta vadeli yükseliş trendinin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde maksimum ve minimum endeks öngörümüz 6.650-9.850 aralığında" diyor.

Öte yandan bu hafta (4 Eylül haftası) en önemli gündem maddesinin Pazartesi günü açıklanacak ağustos ayı enflasyon rakamları olduğunu da hatırlatan Akyol; bir kez daha oldukça yüksek bir aylık enflasyon verisiyle karşılaşacağımızı tahmin ediyor. Yurtdışında ise takip edilecek en önemli verilerin hizmetler ve bileşik PMI endeksleri olduğunu ifade ederek "Çin'e ilişkin veriyi 5 Eylül'de, Avrupa bölgesi ve ABD'ye ilişkin verileri de 6 Eylül'de karşılıyor olacağız. Çin'de aynı zamanda 7 Eylül'de dış ticaret verileri açıklanacak" bilgisini veriyor.

"BARINMA İHTİYACINA ÖNCELİK VERİLİYOR"

BDDK'nın konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında yaptığı düzenlemeye de değinen Akyol; TCMB'nin son açıkladığı verilere göre son bir yılda konut fiyatlarının nominal olarak yüzde 96 ve reel olarak yüzde 38 yükseldiğini kaydediyor. Artan inşaat maliyetleri ve negatif reel faizler nedeniyle vatandaşların gayrimenkul yatırımını tercih etmesini bu artışın arkasındaki temel sebepler olduğunun altını çizerek "BDDK'nın son yapmış olduğu düzenleme konut fiyatlarındaki artışın önüne geçmek adına atılmış bir adım. BDDK'nın bu düzenlemesiyle ikinci ve sonrası konut alımında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak. İlk konut alımlarında ise kredi değer oranlarında bir değişiklik olmayacak. Böylece yatırım amaçlı konut alımı cazip olmaktan uzaklaştırılmaya çalışılırken barınma ihtiyacını karşılamaya öncelik veriliyor" yorumunu yapıyor.

"PORTFÖYLERDE GYO BULUNDURULABİLİR"

Gayrimenkul yatırımlarının, Türkiye'nin demografik yapısı nedeniyle uzun bir süre daha cazip bir alternatif olmaya devam edeceğini belirten Akyol; GYO hissesi satın almanın ise dolaylı yoldan sektöre yatırım yapmak ve profesyoneller tarafından yönetilen bir gayrimenkul portföyüne ortak olmak anlamına geldiği için hisse senedi portföylerinde bulundurulmasının uygun olabileceğini düşünüyor.

Borsa İstanbul'da hisse senetleri işlem gören 42 adet GYO bulunduğunu da hatırlatarak söz konusu hisselerin önemli bir bölümünün endeksin yükselişine paralel olarak hedef fiyatlarına ulaştığını hatırlatıyor.

Ancak profesyonel destek alarak geri çekilmelerde uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere bu hisseler arasından seçim yapılabileceğini söylüyor.

GYO hissesi seçerken ise şirketin sağlıklı bir mali yapısı olmasına, çok yüksek finansal kaldıraç kullanmamasına ve hem çeşitlendirilmiş hem de değer artışı potansiyeli barındıran bir gayrimenkul portföyüne sahip olmasına dikkat edilmesinde fayda olacağının altını çiziyor.

"AKİŞ GYO GERİ ÇEKİLMELERDE PORTFÖYLERE DAHİL ETMEK ÜZERE İZLENEBİLİR"

Dr. Emre AKYOL / Gedik Yatırım Araştırma Direktörü

AKİŞ GYO: Gayrimenkul portföyünde Akasya ve Akbatı gibi önemli AVM'leri bulunduran şirketin faaliyet performansı, yüksek doluluk oranları, enflasyon kaynaklı olarak tüketicinin talebinin öne çekilmesi, kira geliri, ciro artışı ve kâr marjlarında meydana gelen yükselişle olumlu bir gidişat sergiliyor. Şirket hisseleri 0,5 Fiyat/Defter Değeri ve 10,9 Firma Değeri/FAVÖK değerleme çarpanları ile işlem görüyor. Akiş GYO hisseleri uygun seviyelerde ve geri çekilmelerde portföylere dahil etmek üzere izlenebilir.

ÖZAK GYO: Şirket satışa konu olan projeleri, kira geliri yaratan ticari gayrimenkulleri, turizm kaynaklı kira gelirleri, proje aşamasındaki arsaları ve 26 milyar TL seviyesindeki öz sermayesi ile ön plana çıkıyor. Şirketin hisseleri 0,5 Fiyat/Defter Değeri ve 7,1 Firma Değeri/FAVÖK değerleme çarpanları ile işlem görüyor. Özak GYO hisseleri uygun seviyelerde ve geri çekilmelerde portföylere dahil etmek üzere izlenebilir.

TORUNLAR GYO: Şirket 41 milyar TL seviyesindeki aktif büyüklüğü, hem kira getirisi sağlayan hem de satılmaya hazır varlıklardan oluşan zengin gayrimenkul portföyü ve 35 milyar TL öz sermayesi ile Türkiye'nin önde gelen GYO'ları arasında yer alıyor. Şirketin hisseleri 0,7 Fiyat/Defter Değeri ve 12,5 Firma Değeri/FAVÖK değerleme çarpanları ile işlem görüyor. Torunlar GYO hisseleri uygun seviyelerde ve geri çekilmelerde portföylere dahil etmek üzere izlenebilir.

DENİZ PORTFÖY'DEN KARBON AYAK İZİNİ AZALTAN SERBEST YATIRIM FONU

Deniz Portföy, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, Türkiye'de ilk olarak karbon ayak izini azaltma hedefini odağına alan şirketlerin yer aldığı fonlara yatırım yapan ESG Sürdürülebilirlik Serbest Yatırım Fonu'nu hayata geçirdi.

ESG Sürdürülebilirlik Serbest Yatırım Fonu (DLG), Avrupa Birliği Karbon Salınım Hakkı (EUA) ve Kaliforniya Karbon Salınım Hakkı (CCA) karbon kontrat ve endekslerini temel alan global fonlara yatırım yapma olanağı sağlıyor.

Deniz Portföy Genel Müdürü Dr. Cem Önenç, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede; 2023'ün başından bu yana ESG Sürdürülebilirlik Serbest Yatırım Fonu da dahil olmak üzere 13 yeni fon kurduklarını ve toplam 89 fona en çok nakit girişi ile sektörde ilk sıralarda yer aldıklarını ifade etti. Önenç, şöyle konuştu: "Biliyoruz ki yatırım dünyasının odağı giderek sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjilere yöneliyor. Biz de Deniz Portföy olarak sürdürülebilirlik fonlarımız sayesinde müşterilerimize birikimlerini, dünyamızın geleceğini korumayı ve iklim kriziyle mücadelede büyük önem arz eden karbon ayak izini azaltmayı gündeminde tutan şirketlerde değerlendirme fırsatı sunuyoruz. Aynı zamanda gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak konusundaki sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz."

ANADOLU SİGORTA HİZMET AĞINA 200'DEN FAZLA SAĞLIK KURUMUNU EKLEDİ

Anadolu Sigorta, Türkiye genelinde hastane ağını genişletmeyi ve sigortalıların seçeneklerini artırmaya devam ettiğini açıkladı. Müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda yeni kurumlarla anlaşmalar devreye alan Anadolu Sigorta, 2023 yılında 200'ün üzerinde kurumu ağına eklediğini bildirdi.

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Taylan Matkap, "İçinde bulunduğumuz ortamda sağlık branşında, ürün ve teminat çeşitliliğinin artırılması, anlaşmalı sağlık kurumları ağının genişletilmesi ve aynı zamanda sigortalıların bütçesine ve ihtiyacına göre ürünler sunulması giderek daha önemli hale geliyor. Şirket olarak biz de bu konularda sürekli yeni çalışmalar yapıyoruz. Ürünlerimizi güncel müşteri ihtiyaçlarına uygun olarak her geçen gün geliştirmeye devam ediyoruz. Zaman zaman gerçekleştirdiğimiz kampanyalarla da daha fazla kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. Sağlık sigortaları belki de hayatın en zorlu risklerine karşı güvence altında olmak ve onlara hazırlıklı olmak demektir. Bu bağlamda koşullar ne olursa olsun müşterilerin farklı ihtiyaçlarına ve bütçelerine uygun ürünler sunuyoruz. Bunu yaparken aynı şekilde anlaşmalı kurum ağımızı genişletmeyi de son derece önemsiyoruz. 2023 yılı bu anlamda oldukça verimli bir yıl oldu ve bu yıl 200'ün üzerinde kurumu anlaşmamız kapsamında hizmet ağımıza ekledik. Önümüzdeki dönemde de bu ivmeyi sürdürerek anlaşmalı kurum ağımıza yenilerini eklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.

EBEBEK TALEP TOPLADI

Türkiye'de 62 ilde 220 mağazası ve dijital kanallarıyla hizmet veren anne bebek sektörün de faaliyet gösteren ebebek geçen hafta (29, 31 Ağustos ve 1 Eylül ) talep topladı. ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde gerçekleşen halka arzda; gelirin yüzde 55'i yurtiçi ve yurtdışı mağazalaşma ve online kanal yatırımlarında kullanılması hedefleniyor. Öte yandan ebebek, gelirin yüzde 10'unu yenilenebilir enerji yatırımlarına, yüzde 35'ini ise net işletme sermayesi finansmanına ayıracağını açıkladı.

Bebek giyiminden beslenme, banyo ve hijyen ürünlerine, bebek odası tekstilinden kitap, oyuncak gibi ürünlere ve bebek arabasına kadar oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahip olan ebebek, halka arz kapsamında 24 milyon TL'si sermaye artırımı, 16 milyon TL'si ortak satışı olmak üzere nominal değeri 40 milyon TL olan paylarını halka arz etti. Halka arz sonrası şirketin yüzde 25'lik hissesi Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. ÜNLÜ Menkul Değerler liderliğinde 46,50 liradan halka arz edilen ebebek hisselerinin yüzde 48'i yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 2'si grup çalışanlarına, yüzde 25'i yurtiçi kurumsal yatırımcılara ve yüzde 25'i yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

ebebek Grup CEO'su Halil Erdoğmuş, halka açılma sürecinin sektör liderliğini daha da güçlendireceğini söyledi. Halka arzın global arenada ebebek'in daha belirgin bir konuma gelmesinde de etkili olacağını ifade eden Erdoğmuş, "Finansal performansımız, sadece Türkiye'deki başarımızı değil, aynı zamanda uluslararası pazarlara genişleme kapasitemizi de yansıtıyor. Halka açılmayla bu güçlü temeli daha da genişletmeyi, yeni pazarlara girişi hızlandırmayı ve yatırımcılarımızla değer yaratmayı hedefliyoruz" dedi.

Halka arzdan elde edecekleri fonun büyük bir kısmını, yurtiçi ve yurtdışı mağazalaşma ve online kanal yatırımlarına ayıracaklarını anlatan Erdoğmuş, bunların yüzde 55'lik bir oranla, fonun en büyük dilimini oluşturduğunu dile getirdi. Sözlerine yeni pazarlara giriş hedeflerinden bahsederek devam eden Erdoğmuş, "İngiltere'de online satış operasyonlarımıza Kasım 2022 itibarıyla başladık ve önümüzdeki dönemde hem kıta Avrupası'nda hem de Ortadoğu'da yeni pazarlara giriş yapmayı hedefliyoruz. Sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak halka arzdan elde edilecek fonun yüzde 10'unu yenilenebilir enerji yatırımlarına, özellikle güneş enerjisi projelerine ayıracağız. Böylece enerji giderlerimizi önemli ölçüde düşürmüş ve dolayısıyla operasyonel verimliliğimizi daha da artırmış olacağız. Son olarak, halka arzdan elde edilecek fonun yaklaşık yüzde 35'ini net işletme sermayesi finansmanı için kullanmayı planlıyoruz" dedi.

ebebek olarak küresel bir marka olma hedefi çerçevesinde şu anda İngiltere ve Almanya öncelikli olarak çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Halil Erdoğmuş, İngiltere'deki sitelerinin 2022 Kasım'da yayına geçtiğini ve ilk siparişleri almaya başladıklarını söyledi. Erdoğmuş, "Kendi depomuzdan ve kendi platformumuzdan e-ticaret faaliyetlerimiz devam ediyor. Almanya'da ise halihazırda kurmuş olduğumuz şirket aracılığıyla pazaryeri denemelerimizi gerçekleştiriyoruz. Körfez ülkeleri gibi potansiyel pazarlar için de değerlendirmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

ELİTE NATUREL YILI 1 MİLYAR TL CİRO İLE KAPATMAYI HEDEFLİYOR

Elite Naturel, 2023 yılının ilk altı ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket net dönem kârını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 163 artırarak 141.8 milyon TL net kâr elde etti.

2023 yılının ilk yarısındaki finansal sonuçlarını ve yıla ilişkin hedeflerini paylaşan Elite Naturel İcra Kurulu Başkanı Çağrı Eşmekaya, geçen yılın ilk altı ayında 270.8 milyon TL olan şirket cirosunun 2023 yılının aynı döneminde 360 milyon TL'ye çıktığını açıkladı. Aynı dönemde net kârın yüzde 163 artarak 141.8 milyon TL'ye ulaştığını belirterek "2023 yılında, özellikle AB ülkelerine yapılan satışların artmasıyla birlikte satışlarımızın miktar bazında yüzde 15-20 bandında yükselmesini öngörüyoruz. Yılı 1 milyar TL ciro ve 350 milyon TL FAVÖK ile kapatmayı hedefliyoruz" dedi.

Elite Naturel olarak finansal performanstan önce insan, toprak ve gezegen sağlığını odaklarına aldıklarını belirten Eşmekaya, şöyle konuştu:

"Organik tarımla yüksek kalitede meyve ve sebzeler üretirken toprağımızın ve gezegenimizin de sağlığını koruyoruz. Ülkemizde de organik ürünlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Biz de Türkiye'de organik tarımın gelişmesi, çiftçilerimizin ve tüketicilerimizin organik konusunda bilinçlenmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında yer alan toplam 766 bin hektarlık organik tarım alanından yaklaşık 75 bin ton organik meyve ve sebze temin edebiliyoruz. Plantasyon yatırımlarımızla 4 bin dönümlük alanda 920 bin adet organik meyve ağacı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda da ilk adımı Adana Yumurtalık'ta devrini gerçekleştirdiğimiz 609 bin 451,68 metrekarelik alan ile attık. Plantasyon faaliyetlerine başladığımız bu arazimizde öncelikli olarak nar ve berry grubu meyve yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bununla birlikte kademeli teras sistemi kurarak hasat edilecek ürün miktarımızı yüzde 40 artırmayı planlıyoruz. Plantasyon yatırımımızla beraber kullandığımız narın yaklaşık iki katını bu alandan elde edebileceğiz. Böğürtlen ihtiyacımızın da yüzde 100'ünü buradan karşılayacağız. Başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere yurt dışına yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirerek bulunduğumuz pazarlardaki rekabet gücümüzü de artıracağız. Bu yatırımızla fidan dikimi, bakımı, sulama, hasat gibi tarımsal faaliyet alanlarında 50 ile 70 kişilik istihdam sağlayarak yerel ekonomiyi de destekleyeceğiz."

Meyve işleme kapasitesini büyük oranda artıracak ilave tesis için de çalışmaların devam ettiğini belirten Eşmekaya, "Tesisimizi 2023'ün üçüncü çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Böylece meyve işleme kapasitemizi saatte 15 tona çıkararak daha fazla ürünü, en hızlı ve taze bir şekilde yarı mamule çevirme kabiliyetimizi artıracağız. Buna bağlı olarak yaklaşık yüzde 20 ek istihdam sağlayacağız. Amacımız organik tarımı ve buna bağlı olarak gelişen organik ürünlerin insanlığa ve çevreye faydasını global ölçekte yayarak, yurtiçi ve yurtdışında farklı pazarlarda yer almak" açıklamasını yaptı.

ASTOR ENERJİ'DEN ANKARA OSB'YE YENİ FABRİKA

Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde Astor Enerji'ye tahsis edilen alan, 51 bin 730 metrekare artırılarak 231 bin 925 metrekareye çıkarıldı.

Tahsis edilen alanda yeni yatırımlara yönelik olarak bir fabrika inşaatına başlayacaklarını belirten Astor Enerji yetkilileri, "Ankara ili Sincan ilçesinde bulunan Ankara Sanayi Odası 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi ilave alanı sınırları içerisinde kayıtlı 180 bin 195 metrekare arsa, Müteşebbis Heyeti ve Yönetim Kurulu tarafından alınan karar uyarınca 05.07.2022 tarihinde şirketimiz adına kayıt altına alınarak tahsisi yapılmıştır. Buna ek olarak şirketimize tahsis edilen arsanın genişletilmesi için ASO 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi'ne yapmış olduğumuz başvurumuz 22.08.2023 tarihinde olumlu karşılanarak, yeni parselasyon planı ile birlikte aynı parselde şirketimize tahsis edilen alan 51 bin 730 metrekare artırılarak 231 bin 925 metrekareye çıkarıldı. Orta vadeli yatırım stratejilerimiz kapsamında kapasite artırımı ve yeni yatırımlarımıza yönelik olarak, altyapı çalışmaları başlamış olan arazi üzerinde fabrika inşaatına başlanması hedeflenmektedir" açıklamasını yaptı.

Öte yandan ihracat pazarları arasında Irak'ın da önemli bir pay alması ve bu ülkeye yapılan ihracatın artış eğiliminde olması nedeniyle şubenin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak üzere, Irak şubesinin şirketin güncel unvanı ile tescilinin yenilendiği belirtildi. Bu kapsamda şirketin Irak Şubesinin unvanının "Astor Enerji A.Ş. Irak Şubesi" olarak tescil edilmesi, organizasyonel yapılanmasının yeniden tesis edilmesi yönünde çalışmalara başlanıldığı ifade edildi.

KUZUGRUP GYO BORSADA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI

Kuzu Grup'un turizm GYO yatırımı olan Kuzugrup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi (Kuzugrup GYO A.Ş.) hisseleri, geçen hafta 'KZGYO' koduyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

Şirket hisseleri için 21-22-23 Ağustos tarihlerinde Tera Yatırım konsorsiyum liderliğinde talep toplanmıştı. Halka arza 5.6 kat talep geldiği, katılımcı sayısının 2.1 milyonu aştığı belirtildi.

Borsa İstanbul'da düzenlenen gong töreninde konuşan Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, "Kuzugrup GYO, halka arzdan elde ettiği gelirle yeni yatırımlarını gerçekleştirerek dağıtım alanını daha da genişletecek. Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayan Kuzugrup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisseleri, toplam 1 milyar TL'nin üzerinde halka arz büyüklüğüne ve 2 milyonu aşan yatırımcıya ulaşan başarılı bir halka arz gerçekleştirmiştir. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları yatırımcılarına gayrimenkul alanında, likit bir piyasada yatırım yapma ve portföylerini çeşitlendirme imkanı sunar. Kuzu Grup aldığı stratejik bir kararla gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşerek, halka arzını gerçekleştirmiş ve Borsamızda işlem görmeye başlamıştır" dedi.

Kuzu Grup şirketlerinden biri ilk kez sermaye piyasalarına adım atarak grubumuz adına önemli bir kilometre taşını daha gerçekleştiriyor diyen Kuzugrup GYO Yönetim Kurulu Başkanı Özen Kuzu da "Tera Yatırım konsorsiyum liderliğinde gerçekleştirdiğimiz halka arzımıza 5.6 kat gibi rekor bir talep geldi ve katılımcı sayısı 2 milyon 114 bin 922 oldu. Böylece Kuzugrup GYO, son dönemde gerçekleştirilen halka arzlar arasında yatırımcılardan en fazla talep alan halka arzlar arasına girdi" diye konuştu.

Kuzugrup GYO'nun portföyünde İstanbul Ataköy'de yer alan JW Marriot Marmara Sea İstanbul'un bulunduğunu hatırlatan Kuzu, şöyle devam etti:

"2022 yılında faaliyetine başlayan bu otelimiz ile dünyanın en güçlü otel zincirlerinden birinin Türkiye'de bir yatırımını daha hayata geçirmesine vesile olmuş ve İstanbul'a değer katan bir eseri hayata geçirmenin de gururunu yaşamıştık. Şimdi de bu esere paydaşlarımızı da ortak ediyoruz. Halka arzımızdan elde edeceğimiz kaynağı hem bu otelimizin yatırımında hem de bu alanda yeni yatırımlarda kullanacağız. Gelecekte de benzer konseptte farklı projeler geliştirerek ülkemize yatırım yapmaya devam edeceğiz."

Halka arzda payların yüzde 55'inin yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 20'sinin yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 25'inin ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara dağıtıldığı belirtilerek şirketin halka açıklık oranının ise yüzde 25 olduğu açıklandı.

BORSAYA KOŞANLARA ÖNEMLİ UYARILAR

Analistler borsadaki yükselişinde etkisiyle yeni portföy oluşturmak veya pozisyonunu genişletmek isteyen yatırımcılara her seviyede borsada yatırım yapılabileceğini söylüyor. Ancak bu seviyelerde hisse almak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor;

*Öncelikle asla kulaktan dolma bilgilerle hisse seçilmemeli.

*Yükselen piyasada hisse seçerken çok daha dikkatli olunmalı.

*Yönetimi güçlü şirketler seçilmeli.

*Portföy oluştururken sektörel çeşitlendirmeye özen gösterilmeli.

*Primli ve popüler hisse senetleri çok daha dikkatli incelenmeli.

*Maliyet yapısı güçlü, borç yapısı düşük tercihen borçsuz şirketlere öncelik verilmeli.

*Aşırı fiyatlanan hisselere çok daha temkinli yaklaşılmalı.

*Çarpanlar bazında düşük hisseler tercih edilmeli.

*Portföy oluştururken profesyonel destek almaya dikkat edilmeli.

*En önemli kriter hisse karlılıkları olmamalı.

*Ayrıca kârın tek seferlik olup olmadığı özel olarak incelenmeli.

*Aracı kurum raporları titizlikle takip edilmeli.

*Portföye dahil edilmesi planlanan şirketin bir hikayesi olması tercih edilmeli.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

ASELSAN: Aselsan ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 465 milyon TL ve 25 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 3.2'sine karşılık geliyor. Aselsan, BAYKAR ile Akıncı platformunda kullanılmak üzere de yaklaşık 35,6 milyon dolar tutarında ihracat sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2.6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Aselsan, uluslararası bir müşterisinin son kullanımına yönelik toplam 87,3 milyon dolar tutarında ihracat sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Teslimatın 2027 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6.6'sına karşılık geliyor.

COSMOS YATIRIM HOLDİNG: Cosmos Yatırım Holding bağlı ortaklığı Cosmos Mühendislik, Aydın Şehir Hastanesi projesinde yaklaşık 382 bin dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 12.3'üne karşılık geliyor.

CVK MADEN: CVK Maden bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik'in yurtdışında yerleşik bir şirket ile "Maden Cevheri Satışı" konusunda anlaştığını bildirildi. Sözleşmenin toplam bedeli yaklaşık 42 milyon TL. Tutar, şirketin 6A/2023 dönemi hasılatının yüzde 9.4'üne karşılık geliyor.

YEŞİL YATIRIM HOLDİNG: Yeşil Yatırım Holding sermayesinin 215 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelli olarak 430 milyon TL artışla 645 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

GIPTA OFİS: Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi A.Ş'nin sermayesinin 100 milyon TL'den 32 milyon TL bedelli olarak 132 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 20,90 TL fiyattan halka arzı için yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. Şirket ayrıca 8 milyon adet mevcut pay satışı gerçekleştirecek.

TARKİM: Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin sermayesinin 16 milyon TL'den 5 milyon TL bedelli olarak 21 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 107,50 TL fiyattan halka arzı için yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Başarı Solar Enerji ile 997 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,6'sına karşılık geliyor.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding, daha önce Haziran ayında yaptığı Toros Tarım'a yönelik yatırım kararında 12 milyon dolar tutarında 60 bin ton kapasiteli tahıl depo yatırımı ve 15 milyon dolar tutarında 57,5 bin metre küp bitkisel yağ tank yatırımı yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

PAPİLON: Papilon Savunma ile T.C. İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı arasında 2,55 milyon TL + KDV tutarında 2023 yılı sonuna kadar belirli sistemlerin bakım ve onarım işleri için sözleşme imzalandığı bildirildi.

PANELSAN ÇATI CEPHE: Panelsan Çatı Cephe, Ankara Polatlı'da yer alan 81 bin metrekare büyüklüğünde 72,9 milyon TL bedel ile arsa alımı yaptığını bildirdi.

YAYLA AGRO GIDA: Yayla Agro Gıda, geçen hafta pay başına brüt 0,15 TL temettü ödedi.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji sermayesi geçen hafta 46 milyon TL'den yüzde 700 oranında bedelsiz olarak 322 milyon TL artışla 368 milyon TL'ye yükseltildi.

EGEPLAST: Egeplast Ege Plastik sermayesi geçen hafta 27,8 milyon TL'den yüzde 585 oranında bedelsiz olarak 162,8 milyon TL artışla 190,6 milyon TL'ye yükseltildi.

EUROPOWER: Europower Enerji Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi ile yaklaşık 850 bin euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 6A/2023 dönemi hasılatının yüzde 1.6'sına karşılık geliyor.

ASTOR ENERJİ & KONTROLMATİK: Astor Enerji ile Kontrolmatik arasında üç ayrı sözleşme kapsamında yaklaşık 9,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, ASTOR'un 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.4'üne karşılık geliyor.

Öte yandan Astor Enerji, İspanya'da yerleşik bir şirket ile 1,65 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,64'üne karşılık geliyor.

Ayrıca Astor Enerji, İtalya'da yerleşik bir firma ile yaklaşık 556 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,21'ine karşılık geliyor.

ISCTR & SISE & TSKB & ISGYO & ANHYT & ISFIN: İş Bankası iştirak portföyünü daha etkin yönetmek amacıyla banka mülkiyetindeki bağlı ortaklık ve iştirak hisselerini yeni kuracağı ve yüzde 100 İş Bankası bağlı ortaklığı olacak bir şirkete devretmek üzere çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Bölünme yöntemiyle gerçekleşmesi beklenen bu devir sonrasında, yeni kurulacak şirket İş Bankası'nın halka açık iştiraklerinden Şişecam'da yüzde 50.9 / TSKB'de yüzde 47.7 / İş Yatırım'da yüzde 65.7 / İş GYO'da yüzde yüzde 52.1 / Anadolu Hayat'da yüzde 62.0 / İş Finansal Kiralama'da yüzde 27.8 oranında pay sahibi olacak. Ayrıca hisseleri halka açık olmayan Trakya Yatırım'da yüzde 100 / Milli Reasürans'da yüzde 87.6 / İşbank AG'de yüzde 100 / Moka Ödeme'de yüzde 100 oranındaki paylar da yeni kurulacak şirkete devrolunacak. Yapılan duyuruda yeni Grup yapısında daha etkin, dinamik ve verimli yönetimin hedeflendiği, yeni faaliyet alanlarında stratejik yatırımlar yapılmasını kolaylaştırarak yeni yapının İş Bankası'nın sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunacağı belirtildi.

ASTOR: Astor Enerji, ALDO Enerji ile 5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.79'una karşılık geliyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik'in yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Kontrolmatik Tech Orta Asya, yurtdışında bir müşterisi ile 93,1 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 5.2'sine karşılık geliyor.

MAÇKOLİK: Maçkolik ile oley.com arasında 17 ay süreli 73,2 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi.

MEGA POLİETİLEN: Mega Polietilen sermayesinin 250 milyon TL'den yüzde 10 oranında Eda Özhan adına tahsisli olarak 25 milyon TL artışla 275 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

BİZE ULAŞIN