PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul, önceki haftanın son işlem gününde kapanışa doğru satış yedi. Satış; bir bölüm borsacı tarafından, "dinlenmek için bahane arayan endeksin söylentileri satın alması" olarak yorumlandı.
Geçen haftaya ise oldukça kuvvetli bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi, hafta ortasında 7.900 puanın üzerini test ederek tarihi zirvesini yukarı taşıdı. Ancak özellikle bankacılık sektöründeki baskı kazanımların kalıcı olmasına izin vermedi.
Geçen hafta Merkez Bankası, Ağustos ayı toplantısında politika faizini beklentilerin üzerinde (ortalama piyasa beklentisi yüzde 20 seviyesinde bulunuyordu) yüzde 17.50'den yüzde 25 seviyesine yükseltti. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği mesajı korundu. Mesaj, faiz artırımlarının devam edebileceğine yönelik kuvvetli bir sinyal olarak yorumlandı. Piyasa beklentilerini önemli ölçüde geride bırakan karar sonrasında dolar/TL kurunda sert geri çekilme, bankacılık sektörü hisselerinde ise kuvvetli alımlar görüldü. Karar sonrasında Türkiye'nin beş yıl vadeli CDS priminin de yeniden 400 baz puanın altına gerilemesi dikkat çekti.
Bankaların performansının kısa vadeli yön arayışında belirleyici olacağını belirten analistler, 7.870 puanın önemine vurgu yaparak 7.500'ün altındaki kapanışların ise riskleri artıracağını düşünüyor. 7.500 aşağıda en önemli destek seviyesi olarak görülüyor. 7.500 puanın üzerinde kalındıkça yukarı yönlü eğilimin devam etmesi bekleniyor. Öte yandan yüksek hareketliliğe karşın endeks direncini korurken geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi öneriliyor.
Öte yandan geçtiğimiz hafta borsada ikinci çeyrek bilançoların tamamı açıklandı. Uzmanlar, ikinci çeyrek bilançoların açıklanmasının ardından portföy yenilemek isteyen veya pozisyon almak isteyen yatırımcıların uygun seviyelerden potföylere dahil etmek üzere 30 hisseyi takip edebileceğini söylüyor.
"VERİ GÜNDEMİ YOĞUN"
Bu hafta (28 Ağustos haftası) hem küresel tarafta hem de lokalde yoğun bir veri gündeminin bizleri beklediğini belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; küreselde Almanya ve Euro Bölgesi TÜFE verilerinin yanı sıra Çin'den imalat PMI verileri, ABD'den JOLTS iş imkanları ve personel değişim oranları ile Conference Board tüketici güveninin izleneceğini söylüyor.
Haftanın odak noktasının ise ABD'den gelecek istihdam verileri ile yurtiçinde dış ticaret açığı ile ikinci çeyrek GSYİH olacağını hatırlatarak "Bu kapsamda fiyatlamalar açısından Çin'den gelecek veriler de önemli. Hatırlarsak Çin'de imalat PMI verisi Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gelse de son dört aydır 50 referans değerinin altında kalmaya devam ediyor. Diğer yandan ABD'de tarım dışı istihdam verisi son iki aydır beklentilerin altında kalırken işsizlik oranının yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. FED'in 20 Eylül toplantısı öncesinde gelecek verilerin küresel borsalarda volatiliteyi artırması öngörülürken Borsa İstanbul tarafında da etkileri görülecektir. Hafta içerisinde takip edilecek dış ticaret açığı ve büyüme verilerinin yanı sıra ikinci çeyrek şirket finansalları da hisse bazlı geçişlerin fiyatlamalarına etki edecektir" yorumunu yapıyor.
"ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE ÖNE ÇIKABİLİR"
Bircan, Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören şirketler için ikinci çeyrek geride kalırken, açıklanan finansalların ağırlıklı olarak beklentilere paralel gerçekleştiğini düşünüyor. Ciro bazında satışlarını yıllık olarak en çok artıran sektörlerin otomotiv, perakende, ilaç, sağlık, teknoloji ve bilişim olarak ön plana çıktığını ifade ederek "FAVÖK açısından yine otomotiv, teknoloji ve bilişim ile havacılık öne çıkan sektörler arasında. Net dönem kârına baktığımızda ise gayrimenkul, gıda ve otomotiv sektörleri ayrışıyor" diyor.
Yılın üçüncü çeyreğini, seçim sonrası yeni ekonomi yönetimiyle etkili olan pozitif hava ve merkez bankasından gelen sıkılaştırıcı adımları takip ettiğimiz bir dönem olarak hatırlatıyor. Diğer yandan enflasyon eğiliminin ve beklentilerinin yeniden yükselişe geçtiği üçüncü çeyrekte küresel taraftaki tablonun ise Çin'den gelen veriler ve FED'in alacağı aksiyonlar öncülüğünde negatif bir görünüm çizdiğini dile getirerek "Bu kapsamda üçüncü çeyrekte yükselen enflasyon beklentileri ile öne çekilen talep, şirket cirolarını destekleyebilir. Diğer yandan artan kredi maliyetleri ve krediye erişim şirketler açısından üçüncü çeyrekteki zorluklardan biri oldu. Dolayısıyla borçluluğu düşük, enflasyondan pozitif etkilenen döviz pozisyonu güçlü şirketler ön plana çıkabilir. Otomotiv ile teknoloji ve bilişim sektörlerinin yanı sıra perakendecilik, üçüncü çeyrekte de finansal performansıyla ayrışabilir. Havacılık tarafında üçüncü çeyrek, mevsimsellik etkisinin en yoğun olduğu dönem. Zayıf TL ve turizm sezonunun etkisinde marjların artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Bankacılık sektörünün ikinci çeyrekte diğer sektörlere kıyasla görece geride kaldığını izlemiştik. Üçüncü çeyrekte sıkılaştırıcı adımlar sektör için baskılayıcı unsur olurken, TÜFE'ye endeksli tahviller ile kârlılığını sürdürmesini bekliyoruz" yorumunu yapıyor.
"DÜŞÜŞLER FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ"
Borsanın, teknik olarak bir süredir direnç seviyelerinde fiyatlandığını ve yukarı yönlü hareketlerde zorlandığını da hatırlatan Bircan, böyle bir ortamda, gelen olumsuz haberlere yatırımcıların tepkisinin artığını söylüyor. Yaşanan düşüşlere ise bankacılığın öncülük ettiğini, bu kapsamda TCMB'den hafta sonu KKM'yi azaltmaya yönelik gelen düzenlemenin de geçtiğimiz hafta açılışta borsaya negatif yansıdığını belirtiyor.
Seçim sonrası yeni ekonomi yönetimiyle etkili olan pozitif hava ve enflasyona karşı atılan sıkılaştırıcı adımların sadece yurtiçi tarafta değil aynı zamanda yabancı kurumlar tarafından da olumlu karşılandığını belirterek "Öyle ki, Türkiye'nin kredi notunda yeniden artışa gidilebileceği yönünde açıklamaların yanı sıra bankaların not görünümünün negatiften durağana revize edildiğini takip ettik. Ek olarak Eylül ayında açıklanması beklenen OVP'nin de beklentileri karşılaması, borsayı destekleyecek bir başka faktör. Böyle bir konjonktürde borsada alımların devam etmesine bağlı olarak orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmesi beklenebilir. Bu kapsamda BİST-100 endeksi için orta vadede 9.200 seviyeleri olasılık dahilinde. Diğer yandan olası kâr realizasyonlarına karşı 7.000 ve 6.850 seviyeleri güçlü destekler olarak karşımıza çıkıyor" diyor.
Mevcut durumda ekonomi yönetiminden gelen adımların yanı sıra beklentilerin pozitif tarafta yoğunlaştığı göz önüne alındığında TL varlıklara ilginin artmaya devam ettiğini de hatırlatan Bircan; nitekim orta ve uzun vadeli trendin de yukarı yönlü olduğu düşünüldüğünde, borsaya mevcut seviyelerden girişler uygun olmakla birlikte, özellikle düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini söylüyor.
İkinci çeyrek bilançoları ışığında portföy yenilemek isteyen veya pozisyon almak isteyen yatırımcıların Akçansa, Alarko Holding, Alfa Solar Enerji, Anadolu Hayat Emeklilik, Anadolu Sigorta, Bim Birleşik Mağazalar, Coca Cola İçecek, Çimsa, Doğuş Otomotiv, Emlak Konut, Enerjisa Enerji, Ford Otosan, Galata Wınd Enerji, İskenderun Demir Çelik, İş GMYO, Koç Holding, Migros, Otokar, Pegasus, Sabancı Holding, Şişe Cam, Tofaş Otomobil, Turkcell, Türkiye Sigorta, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Türk Traktör, Yayla Agro Gıda ve Zorlu Enerji hisselerini uygun seviyelerden potföylere dahil etmek üzere takip edebileceğini söylüyor.
"MODEL PORTFÖYÜMÜZE PETKİM'İ EKLEDİK"
Yatırım Finansman model portföyünden Tüpraş'ı çıkartırken, Petkim'i eklediğini açıkladı.
Tüpraş'ın 2023 yılında da güçlü bir performans sergileyerek BIST-100'ün yüzde 33 üzerinde yükseliş kaydettiğini hatırlatan Yatırım Finansman araştırma departmanı; rafineri marjları yaz döneminde artış gösterdiğinden üçüncü çeyrek sonuçlarının da güçlü gelmesini bekliyor. Ancak, küresel talep görünümünün 2023'ün geri kalanı ve sonrası için kırılgan kalmaya devam edeceğini düşünüyor.
Tüpraş'ın ikinci temettü duyurusu sayesinde (Eylül 2023'te ödenecek yüzde 5.9 temettü verimi) son zamanlarda küresel benzerlerinden daha iyi performans gösterdiğini ve bununda hisselerde sınırlı yukarı yönlü potansiyel bıraktığını belirtiyor. Yatırım Finansman araştırma departmanı; hisseyi yaklaşık iki yıldır model portföyünde bulundurduktan sonra kâr realizasyonu gerçekleştirdiğini açıklayarak şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Tüpraş 2024 tahminlerimize göre 8,2 F/K ve 4,4 FD/FAVÖK ile işlem görüyor. Tüpraş'ın yerine portföye Petkim'i ekliyoruz. Petrokimya marjları için görünüm zayıf kalmaya devam ederken, bunun mevcut değerlemelere yansımış olduğunu düşünüyoruz. Tüpraş/Petkim piyasa değerlerinin oranı 10 yıllık ortalama 3,2 ve 2 yıllık ortalama 2,9 iken şu anda 5,2'e yükselmiş durumda. Petkim'in Star rafinerisindeki yüzde 12 dolaylı hisse alımını dördüncü çeyrekte tamamlayacak olması nedeniyle rafineri marjlarındaki eğilimlerden Petkim'in de fayda sağlayacağını öngörüyoruz. Rafineri marjları güçlü kalmaya devam ederse, Star Rafinerisi'nden Petkim'in net kârına yıllık 2,5-3,0 milyar TL katkı gelebileceğini tahmin ediyoruz. (öz kaynak yöntemiyle muhasebeleştirme varsayımıyla) Ayrıca, Star'da hisse satın alma işleminin tamamlanmasının iki şirket arasında sinerjileri hızlandırabileceğini ve Petkim bilançosunda iyileşmeyi tetikleyebileceğini düşünüyoruz. Hisse, 2024 tahminlerimize göre 6,7 FD/FAVÖK ve 6,6 F/K ile işlem görüyor ve 24,50 TL/hisse hedef fiyatımıza göre de yüzde 31 artış potansiyeli öngörüyoruz. Öte yandan model portföyümüz yılbaşından bugüne yüzde 101.3 artış gösterirken, BIST-100'ün aynı dönemdeki getirisi yüzde 36 oldu."
"KISA VE ORTA VADELİ TRENDLERE GÖRE POZİSYON ALINMALI"
Volatilitenin görece yüksek olduğu dönemlerde anlık kararların doğru olmadığını özellikle hatırlatan InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;
*Seçici davranılmalı.
*Yatırım kararı vermeden önce sektör ve şirketler iyice araştırılmalı.
*Özellikle orta ve uzun vadeli yatırımcılar için temettü verimi yüksek şirketlerin tercih edilmesi avantaj sağlayabilir.
*Volatilitenin görece yüksek olduğu dönemlerde anlık değil, kısa ve orta vadeli trendlere göre pozisyon alınmalı.
*Portföyün çeşitlendirilmesi ve periyodik olarak revize edilmesi yatırımcılar açısından fayda sağlayabilir.
*Profesyonel destek almanın yanı sıra aracı kurumların şirket ve sektörlere yönelik raporları okunmalı.
"TÜPRAŞ HİSSELERİNDE 'AL' ÖNERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"
Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü
TÜPRAŞ: Satış gelirleri 2023 yılı ikinci çeyreğinde 104,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşen Tüpraş'ın devam eden bakım çalışmaları nedeniyle üretimde yıllık bazda yüzde 17 düşüş yaşanırken kapasite kullanım oranı yüzde 82.7 seviyesine geriledi. Buna rağmen satış hacmini yıllık bazda yüzde 4 oranında artıran şirket beklentilerin üzerinde 15,1 milyar TL FAVÖK açıkladı. Bu çeyrekte FAVÖK'ü destekleyen ana unsurlar enerji maliyetlerindeki düşüş ile ağır-hafif ham petrol makası oldu. İkinci çeyrek finansalları sonrasında 2023 yılı beklentilerini revize eden Tüpraş, satış tonajı beklentisini güçlenen talep ve bakım çalışmalarının tamamlanmasıyla 29 - 30 milyon ton bandına yükseltti. Güçlü nakit pozisyonunun yanı sıra küresel petrol fiyatlarındaki seyrin etkisi ve artan talep ile Tüpraş hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 35 yükseliş potansiyeli ve 168,60 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Şirket hisselerinde 'AL' önerimizi sürdürüyoruz.
COCA COLA İÇECEK: Satış gelirleri ikinci çeyrekte yıllık yüzde 58.4 artışla 23,2 milyar TL seviyesine ulaştı. Türkiye satış gelirleri ise yıllık yüzde 82.3 yükseldi. Hem yurtiçi hem de uluslararası satış hacmindeki daralmaya rağmen etkin fiyatlama politikası ciro artışını destekledi. FAVÖK'ünü yıllık bazda yüzde 77.1 oranında artıran Coca-Cola İçecek'in FAVÖK marjı beklentilerin üzerinde yıllık 2,3 puan yükselişle güçlü geldi. Şirket net kârını yıllık bazda yüzde 93.7 ve net kâr marjını ise 1,9 puan artırdı. Coca-Cola İçecek'in uluslararası operasyonlardaki fiyat artışları ve etkin maliyet yönetiminin yanı sıra izlediği ürün karması stratejisinin faaliyet karlılığı ve marjları desteklemeye devam etmesini bekliyoruz. Piyasadaki lider konumu ile Coca-Cola İçecek hisselerinde 12 aylık dönemde önerimiz 'AL'. Şirket hisselerinde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 486,55 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
THY: Türk Hava Yolları'nın ikinci çeyrek satış gelirleri beklentilere paralel yıllık yüzde 49.6 artışla 107,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Yolcu gelirlerindeki yüzde 31'lik artışa karşın pandemi sonrası yaşanan normalleşmenin etkisiyle kargo gelirleri yüzde 44 düştü. Yine de kargo gelirleri son beş yıllık dolar bazlı ortalamasının üzerinde kalmaya devam ediyor. FAVÖK, yakıt giderlerindeki azalışın etkisiyle beklentilerin üzerinde yıllık yüzde 63.7 artış gösterdi. Toplam kapasite ve yolcu doluluk oranının artmaya devam etmesini beklediğimiz Türk Hava Yolları için küresel enflasyonist ortamın da şirket gelirlerinin destekleyici olduğunu düşünüyoruz. Maliyetlerini fiyatlara yansıtmayı başaran ve operasyonel kârlılığının devam etmesini beklendiğimiz Türk Hava Yolları için 12 aylık dönemde yüzde 38 yükseliş potansiyeli ile 317,25 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Şirket hisselerinde 'AL' önerimizi sürdürüyoruz.
KUZU GRUP HİSSELERİ YILDIZ PAZAR'DA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLAYACAK
Tera Yatırım konsorsiyum liderliğinde gerçekleştirilen Kuzu Grup GYO'nun halka arzına 5.6 kat talep geldiği açıklandı. Bilindiği gibi şirket hisselerine halka arz kapsamında geçtiğimiz hafta (21-22-23 Ağustos) 20,76 TL fiyat üzerinden talep toplanmıştı. Şirket hisselerinin bu hafta 29 Ağustos Salı günü düzenlenen gong töreniyle birlikte Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlaması bekleniyor.
Global bir firma olarak hem yurtiçinde hem de yurtdışında proje geliştirmeye devam eden Kuzu Grup tarafından hayat geçirilen Kuzu Grup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketinin (Kuzu Grup GYO A.Ş.) halka arzın büyüklüğü 1 milyar 38 milyon TL olarak bildirildi.
Kuzu Grup GYO, 'KZGYO' koduyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak. Hisselerinin işlem görmeye başlamasıyla Kuzu Grup GYO, Kuzu Grubu'nun sermaye piyasalarına halka açılan ilk şirketi olacak.
Şirketin çıkarılmış sermayesinin 175 milyon TL'den 200 milyon TL'ye artırılması nedeniyle ihraç edilen 25 milyon TL nominal değerli 25 milyon adet B grubu pay ile ortak satış kapsamında 25 milyon TL nominal değerli 25 milyon adet B grubu pay olmak üzere toplam 50 milyon TL nominal değerli 50 milyon adet B grubu pay halka arz edildi.
Halka arz sonuçlarına göre, sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla halka arz edilen 50 milyon TL nominal değerli payların 5.6 katına denk gelen 280 milyon 244 bin 19 TL nominal değerli talep geldi. Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara nihai tahsisat tutarının yaklaşık 5.7 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara nihai tahsisat tutarının yaklaşık 9.1 katı ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara nihai tahsisat tutarının yaklaşık 2.6 katı talep alındı. Bu kapsamda Yurt İçi Bireysel Yatırımcılardan 2 milyon 114 bin 770, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılardan 139, Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılardan 13 başvuru yapıldı. Payların yüzde 55'i yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 20'si yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 25'i ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara dağıtıldı. Şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 25 oldu.
Yatırımcıların yoğun ilgisinden dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özen Kuzu, halka arz sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:
"Kuzu Grubu'nun 80 yıllık yolculuğunda önemli bir kilometre taşını daha gerçekleştirerek, Kuzu Grup GYO ile sermaye piyasalarına adım atıyoruz. Bu halka arzdan elde edilecek kaynaklar, iki temel alan için kullanılacak. Birincisi; şirketin portföyünde bulunan JW Marriot İstanbul Marmara Sea'nin yatırımını hayata geçirmek için kullandığı dış kaynakların geri ödenmesinde; ikincisi; şirketin yine turizm sektöründe orta uzun vadede planlamakta olduğu yeni yatırımların hayata geçirilmesi. Şirket paylarının halka arzı ile şirketin finansal olarak öz kaynak yapısının güçlendirilmesi, yönetsel açıdan, kurumsal yönetim ve şeffaflık ilkelerinin daha güçlü uygulanması hedefleniyor. Aynı zamanda kurumsal kimliğinin güçlendirilmesi, marka bilinirliği ve tanınırlığının pekiştirilmesi de sağlanacak."
EBEBEK MAĞAZACILIK'IN HALKA ARZINA ONAY VERİLDİ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Ebebek Mağazacılık'ın halka arzına onay verildiğini açıkladı.
Bunu göre Ebebek Mağazacılık'ın halka arzında, Ahmet Afif Topbaş'ın sahip olduğu 8 milyon 387 bin 5 TL, Mahmud Muhammed Topbaş'ın sahip olduğu 1 milyon 692 bin 116 TL, Musa Topbaş'ın sahip olduğu 1 milyon 676 bin 572 TL, Halil Erdoğmuş'un sahip olduğu 1 milyon 73 bin 359 TL, Fatma Hande Topbaş'ın sahip olduğu 750 bin TL, Fatma Zehra Ülker'in sahip olduğu 750 bin TL ve Kamal Anthony Hatoum'un sahip olduğu 1 milyon 670 bin 948 TL nominal değerli B Grubu paylar satışa konu edilecek. Ek pay satışının yapılmayacağı halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 46,50 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.
Ebebek Mağazacılık halka arz süreciyle 136 milyon TL değerindeki mevcut sermayesini, 24 milyon TL artırarak 160 milyon TL'ye yükseltecek.
ÜÇ ŞİRKETTEN BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI
Hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören Alfa Solar Enerji, Gediz Ambalaj ve Pasifik GYO'nun bedelsiz sermaye artırımı başvuruları onaylandı.
Buna göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 46 milyon TL'lik mevcut sermayeye sahip Alfa Solar, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere 322 milyon TL'lik artışa giderek, sermayesini 368 milyon TL'ye çıkaracak.
Gediz Ambalaj ise 23 milyon 328 bin TL'lik sermayesini 46 milyon 656 bin TL'ye çıkaracak. Sermaye artırımında kullanılacak 23 milyon 328 bin TL'nin tamamı kâr payından karşılanacak.
Pasifik GYO'da, tamamı iç kaynaklardan karşılanarak 576 milyon 137 bin 499 TL'lik sermaye artışı gerçekleştirecek. İşlem sonucunda şirketin sermayesi 1 milyar 63 milyon 862 bin 501 TL'den 1milyar 640 milyon TL'ye yükselmiş olacak.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?
ASELSAN: Aselsan sermayesi, geçen hafta 2,8 milyar TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 2,8 milyar TL artışla 4,56 milyar TL'ye yükseltildi.
EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Vangölü Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 2,05 milyon dolar tutarla en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 6A/2023 dönemi hasılatının yüzde 3.7'sine karşılık geliyor. Europower ayrıca Arçelik ile Arçelik Sunjunior markası altında üretilecek hibrit güneş enerji sistemi üretimi için sözleşme imzalandığını bildirdi.
MERCAN KİMYA: Mercan Kimya sermayesinin 63,5 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 126,9 milyon TL artışla 190,4 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
YONGA MOBİLYA: Yonga Mobilya geçen hafta pay başına brüt 0,26 TL temettü ödedi.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, Fransa'da faaliyet gösteren EX'M Levage Et Manutention firması ile şirket ürünlerinin satışına ilişkin distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.
BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, Akyapı İnşaat ile yaklaşık 350 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 10.3'üne karşılık geliyor.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Antalya TAV Sera ile 2,4 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.7'sine karşılık geliyor.
SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: SAY Yenilenebilir Enerji, 10 bin metrekare büyüklüğünde yeni makine-ekipman yatırımı yapılmasına karar verildiğini bildirdi. 280 milyon TL tutarındaki yatırımın 2024 yılı ilk çeyreği sonuna kadar tamamlanması ve üretim kapasitesinin yüzde 200'e yakın artırılması planlanıyor.
YEŞİL GYO: Yeşil GYO sermayesinin 235,1 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelli olarak 470,2 milyon TL artışla 705,4 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, geçen hafta pay başına brüt 11,36 TL temettü ödedi.
GRAİN TÜRK TARIM: GrainTurk Tarım daha önce Şubat ve Nisan'da yaptığı açıklamaya ek olarak depremde zarar gören bağlı ortaklıklarının sigorta tazminine ilişkin toplamda 101,3 milyon TL ödeme aldığını bildirdi.
ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama sermayesinin 50 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 50 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
ENERYA ENERJİ: Enerya Enerji, payları 23 Ağustos itibarıyla 88,76 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
POLİTEKNİK METAL: Politeknik Metal, geçen hafta pay başına brüt 0,80 TL temettü ödedi.
DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv'in 2Ç net kârı beklentilere paralel açıklandı. Doğuş Otomotiv, 2Ç'de 5,1 milyar TL net kâr açıkladı ve piyasa beklentisine paralel sonuçlar elde etti (beklenti: 5,1 milyar TL). Şirketin net kârı geçen senenin aynı döneminde 1,8 milyar TL seviyesindeydi. 2Ç döneminde Doğuş Otomotiv'in faaliyet kârı da yine beklentiler ile uyumlu gerçekleşti ve 2Ç FAVÖK rakamı 5,75 milyar TL olarak açıklandı (beklenti 5,7 milyar TL). 2Ç'de brüt kâr marjı yüzde 24.4 seviyesine yükselirken (geçen sene yüzde 21.8), net kâr marjı da yüzde 18.9 oldu (geçen sene yüzde 15.2).
ÖZAK GYO: 2Ç23'te şirket piyasa beklentisinin (7,7 milyar TL) altında 5,2 milyar TL (çeyreklik +yüzde1489, yıllık +yüzde980) konsolide net kâr açıklarken solo net kâr beklentilere paralel 7,9 milyar TL olarak açıklandı.
BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik bağlı ortaklığı olan Erde Mühendislik ile Bezmialem Üniversitesi arasında toplam 272,7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geliyor.
YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde bulunan bir müşterisi ile 1,17 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2'sine karşılık geliyor.
ŞOK MARKETLER: Şok Marketler, geçen hafta pay başına brüt 0,51 TL temettü ödedi.
ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding'in 2Ç net kârı beklentilerin üzerinde açıklandı. Alarko Holding'in 2Ç'de net kârı yıllık yüzde 38 artışla 3,1 milyar TL oldu. Net kâr piyasa beklentisi olan 1,6 milyar TL'nin oldukça üzerinde açıklandı. Enerji iş kolunda şirketin üretim ve dağıtım alanında faaliyet gösteren iştiraklerinin toplam FAVÖK performansı yıllık bazda yüzde -37 düşüş gösterirken, 1Ç'ye göre ise yüzde -26 gerileme kaydetti. Bu çeyrekte Turizm ve Sanayi iş kolları pozitif faaliyet kârı üretirken, net kâr seviyesinde ise iki iş kolunda da zarar gözlendi. Şirket tarım iş kolunun verilerini de paylaşmaya başladı. Tarım iş kolunda 2Ç'de 31 milyon TL ciro, -9 milyon TL FAVÖK zararı ve -14 milyon TL net zarar açıklandı.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, ABD'de yer alan bir firma ile 3,15 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.15'ine karşılık geliyor.
CEO EVENT MEDYA: CEO Event Medya, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen bir etkinlik yürütme işi aldığını bildirdi. Şirket bu çerçevede 15,6 milyon TL ciro oluşmasın öngörüyor. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 7'sine karşılık geliyor.
BAYDÖNER RESTORANLARI: Baydöner Restoranları A.Ş. payları 21 Ağustos itibariyle 21,00 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
VERUSA HOLDİNG: Verusa Holding geçen hafta pay başına brüt 0,05 TL temettü ödedi.