Endeksi yukarı taşıyacak 22 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 24.08.2023 GİRİŞ TARİHİ: 12:11 SON GÜNCELLEME: 24.08.2023 12:11
Borsa İstanbul’da yaşanan ralli gibi dönemlerde hisse seçimi yaparken, endekse görece geride kalan ve halen değerleme açısından potansiyel sunan şirketler bulunuyor. Uygun kriterleri sağlayan şirketlerin bütün dinamikleriyle incelenmesini doğru bulan analistler, endeksi yukarı taşıyacak 22 hisseye dikkat çekiyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Önceki hafta Ortodoks politikalara dönülmesi halinde Türkiye'nin kredi notunda artırım olabileceği yönünde mesajlar veren Moody's, geçen hafta yaptığı açıklamada Türk bankacılık sistemi için 'negatif' olan görünümün 'durağan' olarak güncellendiğini bildirdi. Bu durum bankacılık sektörü hisselerine güçlü alımlar olarak yansısa da kazanımlar kalıcı olmadı. Her ne kadar endeks geçen hafta seans içinde 7.868,74 puana kadar yükselse de teknik açıdan bakıldığında 7.850 puan direncini test etmeye devam eden BIST-100 endeksi, bu noktayı henüz kalıcı olarak aşamadı. Genel kanı 7.850 puan aşılmadan teknik açıdan momentum kazanılmasının kolay olmayacağı yönünde. Aşağıda da özellikle 7.500 puanın üzerinde kalındıkça risklerin limitli seyretmesi bekleniyor. 7.600 puan ise ara destek noktası olarak izleniyor.

Öte yandan BIST-100 endeksinde son üç ayda TL bazında yüzde 80, dolar bazında ise yüzde 30'a varan yükselişlere karşın ikinci çeyrek finansal sonuçlar ile beraber endeksin hedeflerinde yukarı revizyonlar da devam ediyor. Analistler de 12 aylık endeks hedeflerinin üçüncü çeyrek finansalları döneminde 9-10 bin bölgesine yükselmesini bekliyor. Ancak Borsa İstanbul'da çok kısa sürede çok hızlı bir yükseliş yaşandığını ve tüm önemli ortalamalardan belirgin bir uzaklaşma yaşandığına dikkat çekerek; yeni pozisyon açılışlarında endeks bazında düzeltme riskinin arttığı bir dönemde olduğumuz için çok dikkatli ve seçici olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Öte yandan TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı ile ekonomi yönetiminin iş dünyası ile devam eden temaslarından çıkacak mesajlar, dışarıda da PMI verileri başta olmak üzere büyüme odaklı verilerin ön plana çıkması bekleniyor. Ayrıca ABD'de her yıl Kansas City FED'in ev sahipliğinde düzenlenen Jackson Hole toplantıları 24-26 Ağustos tarihleri arasında takip edilecek. FED Başkanı Powell'ın burada vereceği mesajların da önümüzdeki dönemde izlenecek FED politikaları açısından önemle izlenmesi bekleniyor.

Borsa uzmanları da mevcut koşullarda rasyoları ve bilançoları ile ön plana çıkan ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 22 hissenin takip edilmesini öneriyor.

"DİKKATLİ VE SEÇİCİ OLMAK GEREKİYOR"

Son dönemde 8.000-8.500 bandına gelen 12 aylık endeks hedeflerinin üçüncü çeyrek finansalları döneminde 9-10 bin bölgesine yükselmesini bekleyen Tacirler Yatırım Stratejisti Serhan Yenigün, BIST'te de buna bağlı olarak düzeltme riskleri sürmesine karşın sene sonuna doğru 8.500-9000 bandında değerlerin görülebileceğini düşünüyor. Olası bir düzeltmede ise 7.000-7.400 bölgesinin önemli bir destek alanı olacağını tahmin ediyor.

Borsa İstanbul'da çok kısa sürede çok hızlı bir yükseliş yaşandığını ve tüm önemli ortalamalardan belirgin bir uzaklaşma yaşandığına dikkat çekerek "Mevcut hedef değerlere ve alternatif getirilere göre bakıldığında, hisse senedi risklerini ilk kez başlatmak ya da pozisyon artırmak için riskli bir dönemdeyiz. Bu nedenle mevcut pozisyonların korunması ve yükselişlerde risklerin azaltılması daha uygun görünüyor. Yeni pozisyon açılışlarında endeks bazında düzeltme riskinin arttığı bir dönemde olduğumuz için çok dikkatli ve seçici olunması gerekiyor" diyor.

"F/K, PD/DD VE FD/FAVÖK"

Yatırım amaçlı şirket seçimi yaparken bakılması gereken önemli değerleme ve kârlılık rasyoları arasında "fiyat / kazanç (F/K)" oranı, "piyasa değeri / defter değeri (PD/DD)" ve "firma değeri / faiz vergi amortisman öncesi kâr (FD/FAVÖK)" sayılabilir diyen Yenigün, konuya yönelik şu bilgilendirmeyi yapıyor:

"Bunları, kısaca ne anlama geldiği ve nasıl hesaplandığı ile özetlersek:

*F/K rasyosu, şirketlerin bir yıllık kârlarının kaç katı piyasa değeri ile işlem gördüğünü gösterir. Geçmiş bir yıllık (4 çeyrek toplam) kârı üzerinden hesaplarsanız cari F/K, gelecek bir yılda elde etmesi beklenen toplam kârı üzerinden hesaplarsanız tahmini F/K rasyosunu hesaplamış olursunuz. Formül olarak da kısaca "piyasa değeri / yıllık kâr" ile hesaplanır.

*PD/DD rasyosu, şirketlerin öz kaynaklarının kaç katı piyasa değeri ile işlem gördüğünü hesaplamak için kullanılır. Bankalar başta olmak üzere finans kuruluşları için daha etkin bir göstergedir. Formülü, "piyasa değeri / özkaynaklar" şeklindedir.

*FD/FAVÖK rasyosu, kapsamlı bir oran hesabı olup şirketlerin borçlarından arındırılmış piyasa değerinin operasyonel kârına olan oranını verir ve önemli bir finansal performans ölçüsüdür. Ağırlıklı olarak sanayi ve hizmet sektörü şirketleri için kullanılan bu oran ise "(piyasa değeri + net borç) / (net esas faaliyet karı + amortisman)" ile hesaplanır.

Bunlar dışında, şirketlerin kârlılık performanslarını ölçmek amacıyla net kâr marjı, FAVÖK marjı, brüt kâr marjı, öz kaynak kârlılığı gibi oranlar da şirketlerin geçmiş dönem verileri ve sektörel karşılaştırma amacıyla kullanılabilmektedir."

"POTANSİYEL SUNAN ŞİRKETLER TERCİH EDİLMELİ"

Borsa İstanbul'da yaşanan ralli vb. dönemlerde hisse seçimi yaparken, endekse görece geride kalan ve halen değerleme açısından potansiyel sunan şirketlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Yenigün, bu şirketlerin, finansal performansının ve değerleme rasyolarının cazip olması gibi göstergeler incelendikten sonra; şirketlerin faaliyet alanlarının mevcut konjonktüre uygunluğu, ekonomi yönetimin sektöre ilişkin destekleyici politikalar üretip üretmediği, şirketlerin küresel emsallerini ilgilendiren gelişmelerin olumlu tarafta olup olmadığı gibi kalitatif göstergelerin de takip edilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Uygun kriterleri sağlayan şirketlerin, market dinamikleri açısından da incelenmesinin doğru olacağını hatırlatarak "Para girişi ve yabancı takasında anlamlı bir artış var mı, analistlerin yakın zamanda şirkete ilişkin değerleme ve rating'leri nasıl gelişmiş vb. kriterlerin gözetilmesi de ralli dönemlerinde hisse seçerken en iyi sonucun alınması açısından faydalı olur" diyor.

Yenigün, rasyoları ve bilançoları ile ön plana çıkan ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Arçelik, Aselsan, Coca Cola İçecek, Çimsa, Emlak Konut GYO, Enerjisa, Enka İnşaat, Ford Otomotiv, Kardemir, Koç Holding, Mavi Giyim, Sabancı Holding, Şişe Cam, Tav Havalimanları, Tofaş Otomobil, Turkcell, Türk Hava Yolları, Ülker Bisküvi, Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya, Akbank ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilmesini öneriyor.

"ENERJİSA EMSALLERİNE GÖRE UCUZ"

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Stratejisti

ENERJİSA: Enerjisa, güçlü finansal sonuçlar açıklamaya devam ederken mevcut enflasyon ortamı ve enerji tarifelerindeki artışın da bu eğilimin devamını getireceğini düşünüyorum. Buna paralel olarak, şirketin gelecek dönem finansallarına ve değerlemesine yönelik beklentilerde yukarı revizyonlar görülebilir ve bu durum da Enerjisa hisselerini destekleyecektir. Mevcut rakamlar ve beklenen kârlılık performansına yönelik değerleme çarpanları emsallerine göre ucuz kaldığına işaret ediyor. Şirketin artan kârlılığı, halka açıldığı 2018'den bu yana her sene düzenli ve tatminkar temettü sunan şirketin 2024'te de yatırımcıları memnun edecek bir temettü paylaşacağı beklentisini canlı tutacaktır. Enerjisa hisselerinin orta vadede 60,00 – 65,00 TL bölgesine yönelmesini bekliyorum. Bu beklenti de ortalama yüzde 25 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

AKBANK: Akbank, bankacılık sektörüne ilişkin son dönemde atılan destekleyici adımlar ve beklentileri aşan ikinci çeyrek finansalları ile dikkat çekiyor. Ülke risk priminin bir göstergesi olan CDS (Credit Default Swap) değerlerinde son dönemde yaşanan düşüşü de bankacılık sektörünün maliyetleri ve kârlılığı açısından olumlu değerlendiriyoruz. Bankanın güçlü sermaye yapısı ve aktif kalitesi olumlu görünürken, TÜFE'ye endeksli tahvil portföyünün ve işlem kazançları ile ücret ve komisyon gelirlerinin de finansal performansını desteklemeye devam edeceğini düşünüyorum. Çarpanları bazında da cazip görünen Akbank hissesi için teknik bazlı hedef fiyatı 35,00 – 40,00 TL bandı ile yüzde 28 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding iştiraklerinin güçlü performansına önemli oranda ayak uydursa da halen potansiyel görülen iştirakleri ve tek bir varlık üzerinden Türkiye'nin alanında faal birçok büyük şirketine ortak olma olanağı sunuyor. Borsa İstanbul'da da bu dönemde dikkate değer bir portföy tercihi olarak ön plana çıkıyor. Net aktif değerine göre halen yüksek iskonto ile işlem gören holding hisselerinin, ilerleyen dönemde iştirak kârlarındaki artıştan ve temettü gelirlerinden de destek bulmasını bekliyorum. Koç Holding için net aktif değerine göre hesapladığım adil değer orta vadede 160 – 170 TL bandı ile yüzde 23 getiri potansiyeline işaret ediyor. Bu da kısa vadeli teknik görünümünde 125 – 128 TL destek bandı üzerinde kaldığı sürece 150 TL civarına işaret ediyor.

"ALIM İÇİN UYGUN SEVİYELERİ ENDEKS DEĞİL, ŞİRKET DEĞERLEMELERİ BELİRLER"

Borsanın alım için uygun seviyelerde olup olmadığını endeks değil, şirket değerlemelerinin belirlediğini ifade eden Tacirler Yatırım Stratejisti Serhan Yenigün, açıklanan ikinci çeyrek finansalları sonrasında hedef fiyatların yukarı revize edilmesi halinde derin bir düzeltme beklemeden de yeniden pozisyon alınabileceğini söylüyor. Bu nedenle BIST-100 endeksinin iki yılda 1.500'lerden 7.500'lerin üzerine gelmesi değil, borsanın genel fiyat / kazanç oranının tahmini kârlara göre 4,5 seviyelerinden 6,5 seviyelerine gelmesinin daha önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekiyor. İlk kez pozisyon açma niyetinde olan yatırımcılara sabırlı olmalarını öneren Yenigün, borsanın genel tahmini F/K oranının 5,0 – 5,5 bölgesine geldiği dönemlerin yeni pozisyon açılışlar için daha uygun olduğunu, 7,0 üzerinde ise riskleri azaltmanın mevcut fiyatlama ortamı için daha verimli çalışacağını belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Bununla beraber, Türkiye'nin kredi notunun artması, risk primlerinin daha da düşmesi gibi durumlarda daha yüksek çarpan değerleri de değerlendirilebilir. Yatırımcılar, yeni pozisyon açılışları için kurum önerilerini, şirket, sektör raporlarını ve model portföy güncellemelerini takip etmeli. Özellikle sosyal medyada temelsizce şişirilen şirket önerilerine karşı dikkatli olunmalı. Geçmişte bu tür kanallardan fikir alarak yatırım yapan kişilerin ciddi mağduriyetler yaşadığı unutulmamalı. Ayrıca borsada yeni alım için içeride ve dışarıda ekonomi ve siyaset odaklı gelişmeler de takip edilmeli. Öte yandan FED'den ve Asya'da emlak sektöründen gelecek haber akışının da BIST'te dalgalanma yaratabileceği göz önünde bulundurulmalı"

TURKCELL ELEKTRİK TÜKETİMİNİN TAMAMINI YEŞİL ENERJİDEN KARŞILAYACAK

Turkcell, 2023 ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını 'sürdürülebilirlik' temalı bir toplantı ile açıkladı. Sürdürülebilirlik faaliyetleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, gelecek üç yıl içinde 300 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerini (GES) devreye alacaklarını ve 2026'da tükettikleri elektriğin yüzde 65'ini, 2030'da ise yüzde 100'ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Erkan, genişleyen müşteri bazı, dijital servisler ve techfin faaliyetlerinin katkısıyla Turkcell'in ikinci çeyrekte istikrarlı büyümeye devam ettiğini, bir yıl içinde 1,4 milyon yeni müşteri kazandığını kaydederek "Turkcell'in grup gelirleri yıllık bazda yüzde 73.5 büyüyerek 21,7 milyar TL, FAVÖK ise yüzde 89.3 oranında artarak 9,5 milyar TL oldu. Net kâr da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70.1 artışla 3,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Öte yandan dijital servis ve çözümler, dijital iş servisleri ve techfin gibi stratejik odak alanlarında da büyüme ivmesi yakaladık. 2023'ün ikinci yarısında da sürdürülebilir büyümeye devam edeceğiz" dedi. Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

"Teknoloji, hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Veri talebi her yıl yaklaşık yüzde 25 artıyor, bu talebi karşılamak için daha fazla enerji tüketiyoruz. 1 petabayt, yani 1 milyon gigabayt data üretimi 3,6 ton karbondioksit emisyonuna denk geliyor. Enerji verimliliği odağımız sayesinde veri kullanımı başına enerji tüketimini 2022'de bir önceki seneye göre yüzde 17 azalttık. Aynı zamanda yenilenebilir enerji üretimini üst seviyelere çıkarmak için yatırımlarımızı artırıyoruz."

Turkcell'in 2010'dan bu yana yeşil enerji yatırımlarında öncü olduğunu vurgulayan Erkan, sektörde bu alana en fazla yatırım yapan şirket olduklarını hatırlatarak "Turkcell Grup bünyesinde ürettiğimiz yeşil enerjiyle şu an toplam tüketimimizin yüzde 8'ini (74,4 gWh) karşılıyoruz" dedi. Geçen yıl sonu itibarıyla toplam 650 baz istasyonunda güneş enerjisine dayalı bir alternatif çözüm olan Greensite'a (Yeşil Saha) geçildiğini de ifade eden Erkan, "Bu istasyonlarda şu ana kadar yaklaşık 680 bin kWh enerji tasarrufu sağladık. 2023 sonuna kadar ek 750 adet daha Greensite projesi hedefimiz var. Çevreci kaynak odaklı enerji verimliliği projeleriyle 2022 ve 2023'te yaklaşık 131 GWh enerji ve 406 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağladık" diye konuştu.

Erkan, Turkcell'in güneş ve rüzgâr enerjisi faaliyetleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: "Ankara, Adana ve Tekirdağ'daki veri merkezlerimizde, KKTC ve Diyarbakır'daki iki bölge yerleşkemizde güneş enerjisi sahalarımız var. Öte yandan Türkiye'nin dört yanında, 2023 sonu itibarıyla 57 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi (GES) projelerinde saha çalışmalarını devam ettiriyoruz. İzmir Karadağ'da, yaklaşık 2 bin 500 baz istasyonumuzun yıllık tüketimini karşılayacak üretim kapasitesine sahip, 18 MW büyüklüğünde 6 türbinli rüzgâr enerji santralimiz var. Öte yandan elektrik ihtiyacımızı kendi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılama hedefi kapsamında geçen hafta Bank of China ile 30 milyon euro tutarında yeni bir 'yeşil kredi' sözleşmesi imzaladık. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız için finansman sağlayacak benzer kredilerle karbon ayak izimizi azaltarak çevreye karşı sorumluluğumuzu yerine getirirken, finansman maliyetlerimizi de düşürüyoruz."

Turkcell'in, 2023 yılı beklentilerini güçlü yarıyıl performansı ile birlikte yukarı yönlü güncellediğini de belirten Erkan; buna göre konsolide gelir büyümesinin yaklaşık yüzde 71 ve FAVÖK'ün yaklaşık 37 milyar TL seviyesinde olmasını öngörüyor. Operasyonel yatırım harcamalarının gelire oranının ise önceki beklentiyle paralel olarak yaklaşık yüzde 22 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Erkan, Eylül ayında gerçekleştirilecek lansman ile KKTC'yi 4.5G teknolojisi ile ilk defa Kuzey Kıbrıs Turkcell'in buluşturacağını da sözlerine ekledi.

TÜRK TELEKOM'DAN 7 MİLYAR TL'LİK YATIRIM

Türk Telekom'un konsolide gelirleri 2023 ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 67.2 artarak 17,9 milyar TL'ye çıkarken, yılın ilk altı ayında konsolide gelirleri 33,2 milyar TL'ye ulaştı. 2023'ün ikinci çeyreğinde 6,0 milyar TL olan FAVÖK yılın ilk yarısında 10,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Türk Telekom'un yatırım harcamaları ise yılın ilk yarısında, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 77.2 artarak 7 milyar TL oldu.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik etme vizyonuyla hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Yetkinliklerimize olan güvenimizle 2023 öngörümüzü yukarı yönlü revize ediyoruz. Yıl sonunda; konsolide faaliyet gelirlerinde yıllık artışın yaklaşık yüzde 67-70 aralığında, FAVÖK'ün yaklaşık 25-27 milyar TL aralığında, yatırım harcamalarının da yaklaşık 19-21 milyar TL aralığında gerçekleşmesini planlıyoruz" dedi.

Önal, "Yılın ilk yarısında, sürdürülebilirliğin temel ilkeleri çerçevesinde; enerji verimliliğini odağımıza alarak, bu alanda pek çok projenin mimarı olduk. Kendi enerjimizi üretebilme anlayışımızla Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulum çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Sürdürülebilirliğin evrensel ilkelerini strateji ve iş modellerine uyguladıklarını söyleyen Önal, "Türk Telekom Grubu'nun stratejik yatırım planları ve sürdürülebilirlik gündemi doğrultusunda, karbon ayak izimizi azaltmak, iklim riski yönetimine katkı sağlamak ve finansal değer yaratmak amacıyla şirketimizin yakın gelecekte Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımlarına hız vermeyi planladığını duyurmuştuk. Bu gündem kapsamında Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), ilgili mevzuat çerçevesinde Türk Telekom'a tahsis edilen kurulu gücü 317,8 MWe'den 405,8 MWe'ye çıkardı. GES yatırımlarımızı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan 29 yıllığına kiraladığımız arazilerde Diyarbakır, Ağrı ve Sivas illerinde yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz girişimlerimizle Türk Telekom Grubu'nun sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda önemli mesafe kat edeceğimize inanıyoruz. 'Türkiye'ye Değer' çatısı altında; teknolojinin bize sunduğu tüm imkânları, sürdürülebilir bir yaklaşımla seferber ediyoruz. Kurumsal girişim sermayesi şirketimiz TT Ventures ile otomotiv sektöründeki elektrifikasyon dönüşümüne katkı sağlamak adına stratejik bir adım atarak, Elektrikli Araç Şarj Ağı projemizi hayata geçirdik. Elektrikli araç kullanıcılarına, her anlamda güvenli, çevreci ve jeneratörler ile beslenen kesintisiz bir şarj hizmeti sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnsandan ve teknolojiden aldığımız ilhamla daha yeşil ve daha dijital bir dünya için adım atıyoruz. Bu vizyonla enerji verimliliğine ve enerji dönüşümüne yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

TATLIPINAR ENERJİ HİSSELERİ YILDIZ PAZAR'DA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI

Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun iştiraki olan Tatlıpınar Enerji'nin 10-11 Ağustos tarihleri arasındaki talep toplam süreci sona erdi. Mevcut ödenmiş sermayesi 245,4 milyon TL olan Tatlıpınar Enerji'nin 35 milyon 100 bin adet payı sermaye artırımı, 35 milyon 100 bin adet payı ise ortak satışı olmak üzere toplamda 70 milyon 200 bin adet pay olacak şekilde yüzde 25.03'ü halka arz edildi. Vakıf Yatırım ve İnfo Yatırım eş liderliğindeki konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirilen halka arzın büyüklüğü ise 1 milyar 579 milyon 500 bin TL olarak gerçekleşti.

Tatlıpınar Enerji'nin halka arzına, yurtiçi bireysel yatırımcılar tahsisat tutarının yaklaşık 3,3 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcılar tahsisat tutarının yaklaşık 9,5 katı, yurtdışı kurumsal yatırımcılar tahsisat tutarının 2,4 katı olmak üzere toplamda dört kat talep geldi.

Tatlıpınar Enerji Üretim A.Ş. payları ise geçen hafta (17 Ağustos) 22,50 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

Talep toplama sürecinde Tatlıpınar Enerji olarak rekora imza attıklarına dikkat çeken Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Burak Kutluğ, "Borsada işlem gören bir şirket olarak kurumsallaşma yolunda çok kritik bir eşiği geçtik. Halka arz sürecinde elde ettiğimiz gelirin büyük bir kısmını yeni yatırımlar için harcayıp, yatırımcının bize gösterdiği ilgiyi karşılıksız bırakmamayı hedefliyoruz. Gayrimenkul sektöründe oluşturduğumuz güveni, borsa yatırımcısı tarafında da sağlamak en öncelikli hedeflerimizden biri. Ağaoğlu Şirketler Grubu borsada yer almayı sevdi ve Tatlıpınar ile başlattığımız halka açılma sürecini diğer şirketlerimizle de devam ettirmeyi planlıyoruz" dedi.

PENTA TEKNOLOJİ'NİN KARI 215,1 MİLYON TL OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Penta Teknoloji'nin ilk altı aylık konsolide cirosu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77.6 artışla 7,2 milyar TL'ye yükseldi. FAVÖK tutarı yüzde 66 artışla 368,5 milyon TL'ye ulaşan şirketin, marjı ise yüzde 5.1 oldu.

"2023 yılına güçlü bir başlangıç yaparak ilk çeyrekte ciroda ve kârlılıkta yakaladığımız ivmeyi, ikinci çeyrekte de devam ettirdik" diyen Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal, "Son derece başarılı finansal sonuçlara ulaşmamızda, şirketlerin dijital dönüşüm yatırımları ve bireysel müşteri segmentlerindeki talebin devam etmesi etkili oldu. Özellikle büyük veri, cloud, IOT, yapay zeka, verimlilik, otomasyon, e-ticaret, siber güvenlik, gaming ve abonelik bazlı tüketim odağındaki çözümlere talebin arttığını gözlemliyoruz. Penta Teknoloji olarak teknoloji ve bilişim sektöründe sermaye, pazar büyüklüğü ve karlılık açısından hızlı büyümemizi sürdürüyoruz" dedi.

KUZUGRUP GYO'NUN HALKA ARZINA ONAY

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kuzugrup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın ilk halka arz başvurusunun onaylandığını açıkladı.

Buna göre Kuzugrup GYO'nun halka arzında, şirketin ortağı Kuzu Toplu Konut İnşaat'a ait 25 milyon TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek.

Hisselere fazla talep gelmesi durumunda ek pay satışının yapılmayacağı halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 20,76 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

Kuzugrup GYO, halka arz süreciyle 175 milyon TL'lik mevcut sermayesini 25 milyon TL yükselterek 200 milyon TL'ye çıkaracak.

ÜLKER, İLK YARIYIL FİNANSALLARINI AÇIKLADI

Ülker Bisküvi, 2023 yılının ilk yarısını 19,6 milyar TL ciroyla kapattı. Türkiye operasyonlarının ciro içindeki payı yüzde 66, ihracat ve yurtdışı operasyonlarının ciro içindeki payı yüzde 34 oldu.

Şirketin gelişimini sürdürdüğünü belirten Ülker CEO'su Mete Buyurgan, "Yılın ilk altı ayında 24 yeni ürünümüz raflarda yerini aldı. Tüm kategorilerde başarılı bir performans gösteriyoruz. Türkiye'de her hanede ürünlerimizle yer alırken 100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bölgemizde güçlü bir oyuncuyuz, bisküvi pazarında Suudi Arabistan ve Mısır'da liderliğimizi sürdürüyoruz. Kazakistan ve Orta Asya ülkelerinde de güçlü büyüme trendimiz devam ediyor" dedi.

Yılın ilk çeyreğinde ilk sürdürülebilirlik bağlantılı toplam 330 milyon dolar değerinde kredi anlaşmaları yaptıklarını hatırlatan Buyurgan, "İsrafsız şirket modeliyle sürdürülebilirlik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Sürdürülebilir hammadde tedarikinden ambalaj yönetimine, lojistik yönetiminden atık geri dönüşümüne kadar tüm değer zincirini ele alan karbon yönetim programını da başlattık. Her alanda sera gazı emisyonlarını kontrol altına alarak, emisyon azaltıcı projelerle 2050 net sıfır şirket olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz" açıklamasını yaptı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, Türkiye'de yerleşik bir banka ile 925 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 4.1'ine karşılık geliyor.

TÜPRAŞ: Tüpraş Yönetim Kurulu tarafından Genel Kurul onayına sunulmak üzere hisse başına 7,52 TL ve toplamda 14,5 milyar TL olacak şekilde nakit temettü dağıtım kararı alındı. Temettü verimi yüzde 6.1 seviyesinde olup, ödemenin 29.09.2023 tarihinde yapılması bekleniyor.

EMLAK KONUT GYO: 2Ç23'te, güçlü arsa satışları (4 milyar TL, 1Ç22: 1,5 milyar TL) ve ünite teslimleriyle (2 milyar TL, 1Ç22: 847 milyon TL) ciro yıllık yüzde 150 (çeyreklik +yüzde55) artışla beklentilerin oldukça üzerinde 6,2 milyar TL seviyesine yükseldi. FAVÖK beklentileri (piyasa: 922 milyon TL) aşarak 1,2 milyar TL'ye (yıllık +yüzde2.4, çeyreklik +yüzde21.8) ulaşırken, FAVÖK marjı yüzde 19.1'e geriledi (yıllık -27,6 puan, çeyreklik -5,2puan).

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat 2Ç23 döneminde 2,5 milyar TL net kâr açıkladı (geçen yılın aynı döneminde -4.5 milyar TL zarar), bu rakam 3,2 milyar TL'lik piyasa beklentisinin biraz altında kaldı. Konsolide FAVÖK bir yıl önceki 3,1 milyar TL'den ikinci çeyrekte 3,7 milyar TL'ye yükseldi. (piyasa beklentisi 3,1 milyar TL)

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, Eti Maden İşletmeleri tarafından açılan ihalede 174,9 milyon TL tutarla en iyi teklifin verildiğini bildirdi. İhale henüz kesinleşmedi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 9.8'ine karşılık geliyor. Öte yandan Kontrolmatik, yurtdışındaki bir müşterisinden 2,4 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 3.2'sine karşılık geliyor.

MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme, daha önce belirttiği üzere İzmir'de yer alan fabrika binası ve arsasını 131,5 milyon TL bedelle sattığını bildirdi.

MİGROS: Migros, 2024 yılı başında devreye alınmak üzere 16 MWp kurulu güce sahip GES kurulumu için sözleşme imzalandığını bildirdi. Yatırım sonrası şirketin 300'e yakın mağazasının elektrik tüketimine denk üretim gerçekleşeceği bildirildi. ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama sermayesinin 50 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 50 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

NATURELGAZ: Naturelgaz sermayesinin 115 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 115 milyon TL artışla 230 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

ASELSAN: Aselsan sermayesinin 2,28 milyar TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 2,28 milyar TL artışla 4,56 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. Öte yandan Aselsan 2Ç finansal sonuçlarında 3,1 milyar TL net kâr açıkladı. (geçen yıl aynı çeyrek 2,1 milyar TL net kâr) Şirketin 2Ç faaliyet kârı ise (FAVÖK) beklentilere paralel olarak 2,5 milyar TL oldu. (geçen sene aynı çeyrek: 1,7 milyar TL)

EGEPLAST: Egeplast Ege Plastik sermayesinin 27,8 milyon TL'den yüzde 585 oranında bedelsiz olarak 162,8 milyon TL artışla 190,6 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Finlandiya'da yerleşik özel bir firma ile 1,26 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,5'ine karşılık geliyor.

TÜRK PRYSMİAN KABLO: Türk Prysmian Kablo TEİAŞ tarafından açılan 817,6 milyon TL + KDV tutarındaki ihalede en düşük teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 13.4'üne karşılık geliyor.

TUĞÇELİK: Tuğçelik Alüminyum sermayesinin 30 milyon TL'den yüzde 500 oranında bedelsiz olarak 150 milyon TL artışla 180 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

BAY DÖNER: Baydöner Restoranları A.Ş. payları geçen hafta (15-16 Ağustos) 21,00 TL fiyattan halka arz edildi. Baydöner Restoranları A.Ş. payları 21 Ağustos itibarıyla 21,00 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

İZDEMİR ENERJİ: İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. payları geçen hafta (16 Ağustos) 19,00 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

OFİS YEM GIDA SANAYİ: Ofis Yem Gıda Sanayi Ticaret A.Ş. payları geçen hafta (16 Ağustos) 27,20 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

PEGASUS: Pegasus, 2Ç23'teki 1,2 milyar TL olan konsensüs tahmine karşın 1,9 milyar TL (91 milyon euro) net kâr açıkladı. Buna göre, net kâr 1Y23'te 1.3 milyar TL'ye (69 milyon euro) ulaşırken geçen yılın aynı döneminde -1.89 milyar TL net zarar (-101 milyon euro) gerçekleşti. Öte yandan Pegasus'un, Temmuz 2023 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 13 artarak 3,24 milyon oldu. İç hat yolcu sayısı yüzde 4 artışla 1,16 milyon, dış hat yolcu sayısı yüzde 18 artarak 2,08 milyona yükseldi. Dış hatlar kapasitesi yüzde 22 artışla 5,05 milyar km (dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 85) olurken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 2 artış gösterdi. Doluluk oranı ise yıllık bazda -0,9 puan düşüş göstererek yüzde 87.1 seviyesinde gerçekleşti. Yedi aylık kümülatif (Ocak – Temmuz) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurtdışı yolcu sayılarındaki yüzde 33'luk artış ve yurtiçindeki yüzde 7'lik yükseliş sonucunda, toplamda yıllık yüzde 22'lik artışla 17,37 milyona ulaştı.

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık ortaklarından biri olan Fiba Faktoring, sahip olduğu 4,4 milyon adet (şirket sermayesinin yüzde 3.17) hisseyi toptan alış satış işlemleri kapsamında Fiba fonlarına geçen hafta satacağını duyurdu. Satış fiyatı hisse başı 27,50TL (son kapanış: 27,52TL) olarak açıklandı.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Temmuz dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 120 artışla 3,47 milyar TL'ye yükseldi.

SDT UZAY VE SAVUNMA: SDT Uzay ve Savunma, yurt içi bir müşteri ile 1,98 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 10.7'sine karşılık geliyor.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak - Temmuz dönemi prim üretim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 110 artışla 28,4 milyar TL'ye yükseldi.

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım, geçen hafta pay başına brüt 0,16 TL temettü ödedi.

KARDEMİR: Kardemir ikinci çeyrekte piyasa beklentisi olan 478 milyon TL'nin hafif üzerinde 558 milyon TL net kâr açıkladı. İlk çeyrekte 57 milyon dolar olan FAVÖK, 2Ç'de 75 milyon dolara yükseldi. Kardemir'in satış hacmi, bir önceki yılın aynı döneminde 495 bin ton iken bu sene 2Ç'de yüzde 5 düşüşle 472 bin ton olarak gerçekleşti (1Ç döneminde 611 bin ton seviyesindeydi).

REYSAŞ GYO: Reysaş GYO 2Ç23'de yıllık yüzde 572 (çeyreklik +yüzde172) büyümeyle 316 milyon TL net kâr açıkladı. 241 milyon TL'ye yükselen kira gelirleri (çeyreklik +yüzde12, yıllık +yüzde82) sayesinde ciro yıllık yüzde 75 (çeyreklik +yüzde12) artışla 246 milyon TL'ye ulaştı.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları'nın Temmuz ayı yolcu sayısı geçen yılın dönemine göre yüzde 19 artışla 12,3 milyona yükselirken, Ocak-Temmuz döneminde bir yıllık artış yüzde 29 gerçekleşti ve 51,6 milyona yükseldi.

GSD HOLDİNG: GSD Holding geçen hafta pay başına brüt 0,10 TL temettü ödedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.