Küresel kriz riski ortadan kalktı

Dünyanın nefesini tutarak izlediği bankacılık krizi riski ortadan kalktı, ancak özellikle ABD’de yeni konsolidasyonlar bekleniyor. 1 Haziran itibarıyla G20 de bankacılık sistemine el atmaya başladı. Basel III kriterleri ve aynı zamanda likidite karşılama oranları, tekrar masaya yatırılacak.
07.06.2023 12:31 GÜNCELLEME : 08.06.2023 00:00

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Kriz haberleri, merkez bankalarının acil durum toplantıları, kurtarma paketleri ve düşen banka hisseleri, son bir ayın gündeminin ana konularıydı. Herkesin sorduğu soru ise bu, yeni bir finansal krizin başlangıcı mı? Ancak hem devlet başkanları hem de merkez bankaları dahil olmak üzere tüm politika yapıcıları, durumun artık istikrarlı olduğunu söylüyor. Ancak bankacılık hisseleri dalgalanmaya devam ediyor ve her yeni gün, bir bankanın daha kötü haberi geliyor. Şu andaki soru; bankacılık sektörünün özellikle ABD ve Avrupa'da yeterince güçlü olup olmadığı.

ABD'de düzenleyici kurumlar, mart ayının başından bu yana üç orta ölçekli ABD bankasını kapattı ve sattı. Silicon Valley Bank, Signature Bank ve First Republic'ın başarısızlıkları, 2008 mali krizinden bu yana ABD'yi vuran en büyük kriz. Avrupa'da da, büyük bir küresel oyuncu olan sorunlu İsviçreli dev Credit Suisse, zorunlu bir kurtarma anlaşmasında rakip UBS tarafından devralındı. Avrupa Birliği liderleri; geçtiğimiz hafta, son küresel türbülanstan kaynaklanan ve ekonomiyi Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına bağlı enerji krizinden daha sert vuran bir bankacılık krizi riskini görüştü.

HÜKÜMETLER 'RİSK YOK' DİYOR

Brüksel'deki toplantının ardından AB hükümet başkanları, Avrupa'daki finansal kurumların genel olarak sağlıklı olduğunu ve yükselen faiz oranları ile yavaşlayan ekonomik büyümeyi atlatabilecek bir konumda olduğunu vurguladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, zirvenin ardından "Avrupa'da bankacılık sistemi istikrarlı" dedi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte de "Genel olarak iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

AVRUPA BANKALARI DAHA DAYANIKLI

Brüksel'de düzenlenen Uluslararası Finans Enstitüsü konferansında, Avrupa bankaları birçok ölçümde ve stres testinde ABD'li muadillerine göre daha güçlü olduğu vurgulandı. İspanyol Santander Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Ana Botín, ABD'deki en büyük bankanın, 2008 mali krizinden bu yana zayıf büyüme ve daha az kârlılık nedeniyle Avrupa'nın en büyük dokuz veya 10 bankasının değerinde olduğunu söyledi.

BANKALAR KONSOLİDE OLACAK

Algebris Investments'in CEO'su Davide Serra, Avrupa bankalarının ABD'dekilerden "daha güvenli, daha güçlü, daha ucuz" olduğunu söyledi ve ABD'deki yüzde 120'ye kıyasla Avrupa bankalarının daha yüksek likidite oranının -yaklaşık yüzde 160- olduğunu vurguladı. Serra, "Bir bakıma ABD'deki bankalar, mevduat tabanlarını daha fazla optimize ediyor. Şimdi FED daha yüksek faiz oranlarını korurken, insanlar sadece mevduatlarının ödenmesini istiyor. Bu yüzden para piyasalarında veya etrafta nakit taşıma seçenekleri var" dedi. Bu yıl bir dizi bölgesel bankanın iflas etmesinin ardından ABD'de daha fazla konsolidasyona gidileceği belirtiliyor.

"YÜKSEK FAİZ ORANLARI BANKALARI GÜÇLENDİRİYOR"

Avrupa Bankacılık Otoritesi Başkanı Jose Manuel Campa, Avrupa bankalarının düşük değerlemelerine dikkat çekti. "Faiz oranları yükseldikçe, Avrupa bankaları iş modellerinin sürdürülebilir olduğunu göstermeye devam ederse, orta vadede bu değerlemelerde de iyileşmeler görmemiz gerektiğini düşünüyorum" diyen Campa, Avrupa bankacılığındaki herhangi bir konsolidasyonun daha iyi bankalar yaratmakla ilgili olduğunu belirtti. Campa, "Sınır ötesi bankacılığa ve Avrupalı müşterilere daha verimli hizmetlere sahip olabilmemiz için Avrupa Birliği'nde daha entegre bir tek pazarı teşvik etmeye devam etmelidir" dedi.

G20, HAZİRAN AYI İTİBARIYLA BANKACILIĞA EL ATIYOR

1 Haziran itibarıyla G20 de küresel bankacılık sektörüne el atmaya başladı. G20'nin Finansal İstikrar Kurulu Başkanı Klaas Knot, bankacılık sektöründeki son çalkantıların ardından bankalara kuralların nasıl uygulandığının ve likidite yardımlarının hesaplanmasının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Hollanda merkez bankasının da başkanı olan Knot, FSB'nin ABD ve İsviçre makamlarının bu olaylara nasıl tepki verdiğini değerlendirmeye başladığını söyledi. Knot, düzenleyicilerin hangi tür bankaların sistemik olarak önemli kabul edildiğini ve bu nedenle küresel 'Basel III' sermaye standartları kapsamında olduğunu yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi. Knot, "Bu bir Avrupa sorunu değil, dünyanın diğer bölgelerinde de bir sorun. Bizim tarafımızdaki denetim, Atlantik'in diğer yakasındakinden açıkça daha iyi durumda. Bankaların kısa vadeli fonlama sıkışıklıklarıyla başa çıkmak için tutmaları gereken nakit ve diğer likit araçlardan oluşan bir likidite karşılama oranını yeniden gözden geçirmenin zamanı geldi" dedi.

BİZE ULAŞIN