Yaz ayları için ‘al’ veren hisseler

Seçim süreci bitti. Bundan sonrası için orta ve uzun vadeye odaklanılmasını öneren analistler, yaz aylarında oluşturulacak portföylere dahil edilmek üzere 15 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
01.06.2023 11:33 GÜNCELLEME : 01.06.2023 11:33

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'un Mayıs ayında anlamlı bir trend oluşturmakta zorlandığını ve zaman zaman gerçekleşen yukarı yönlü denemelere karşın 4.500 üzerinde destek bulmakta başarılı olamadığı görüldü.

Sektör temsilcileri de seçim gündeminin ön planda olması ve bunun yarattığı belirsizliklerin yatırımcıların pozisyon taşımalarına çok fazla olanak tanımadığını ifade ediyor.

Nitekim seçimlerin beklentilerin aksine ikinci tura kalması, Borsa İstanbul'da son iki haftadır volatilitenin artmasına neden oldu. İlk turda seçimler bitecek ve belirsizlik ortadan kalkacak öngörüsü ile yabancı yatırımcıların bile payının yükseliş trendine girdiği dikkat çekti. Diğer bir deyişle yabancı yatırımcıların 14 Mayıs tarihinde gerçekleşen ilk tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde borsada alım yönlü hareket ettiği görüldü.

Nisan ayının ilk haftasında yüzde 28.25 ile tarihi dip seviyelere gerileyen yabancıların borsadaki payı; Mayıs ayı başından 14 Mayıs tarihinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar periyotta ortalama yüzde 29.44 seviyelerine kadar yükseldi.

Gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılar açısından borsanın belirsizlikleri sevmediğini hatırlatan uzmanlar; seçim gündeminin ortadan kalkması ile borsada endeksin yükseliş trendine gireceğini düşünüyor. Analistler, her dönem olduğu gibi yabancı yatırımcıların alıma geçmesinin borsada yerli yatırımcıyı da teşvik eden önemli bir gösterge olduğunun da altını çiziyor.

Seçimin geride kalmasına paralel piyasaların da baskıdan sıyrılarak net bir yön tayin etmesi bekleniyor. Teknik açıdan 4.500'ün altı riskli bölge olarak görülürken yükseliş için ise 4.500-4.700 bandının önemine vurgu yapılıyor.

Uzmanlar seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının, 200 günlük üssel hareketli ortalamasının üzerinde kaldığı sürece, alımları destekleyebileceğini düşünüyor. Böyle bir durumda 4.565 ve 4.800 seviyelerinin yükselişlerde direnç olarak takip edilebileceğini olası geri çekilmelerde ise 4.400 ve 4.290 seviyelerinin destek olarak izlenebileceğini öngörüyor.

Şimdiden sonra kısa vadeden ziyade orta ve uzun vadeye odaklanmamız gerektiğini belirten analistler yaz aylarında oluşturacakları portföylere dahil edilmek üzere 15 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"YÜZDE 30'LARA YÜKSELDİ"

Yüzde 30 seviyelerine yaklaşan yabancı payının seçimlerin ikinci tura kalmasına paralel yeniden düşüşe geçtiğini belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; ilk turda yabancı yatırımcıların belirsizliğin ortadan kalkacağı düşüncesi ile yeniden alıma geçtiğine dikkat çekiyor.

Özellikle kur tarafında yaşanan yükselişin yabancı yatırımcının borsaya ilgisini zaten azalttığını kaydederek "Seçim sürecinde bu resmi daha belirgin gördük. Öte yandan kredi notu, yatırım yapılabilir seviyenin altında kaldığı sürece yabancı yatırımcının Türkiye'de borsaya ilgisinin sınırlı kalmasından endişe ediyoruz. Seçim sonrasında kalıcı yabancı yatırımcı için güven oluşturacak makroekonomik politikaların öne çıkması bu açıdan önemli. Diğer yandan ikinci tur seçim sonuçlarına bağlı olarak kısa vadede sınırlı bir yabancı girişi görebiliriz. Ancak seçim gündemi ortadan kalktıktan sonra, kimin kazandığından bağımsız olarak, kalıcı bir yabancı girişi için en azından ekonomiye yönelik oluşturulacak kadrolar ve açıklanacak ekonomi politikalarını görmemiz gerekecek. Yaklaşık iki-üç aylık periyoda denk gelen bu süre zarfında ise yabancı yatırımcının stratejisinin ağırlıklı olarak bekle-gör şeklinde olacağı görüşündeyim" diyor.

"ORTA VE UZUN VADEYE ODAKLANMALI"

Yabancı yatırımcıların 14 Mayıs tarihinde gerçekleşen ilk tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde borsada alım yönlü hareket ettiğinin altını çizen Bircan; ilk tur seçimlerinin hemen öncesinde, yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak banka, holding ve kamu payı olan hisselerde alıma geçtiğini hatırlatıyor. Ancak seçimlerin ikinci tura kalmasına paralel yabancı yatırımcıların, kamu payı olan hisselerde alıma devam ederken, banka ve holding hisselerinde satış tercih ettiğini belirtiyor. Birinci ve ikinci tur seçimleri arasında kalan son iki haftalık süreçte genel olarak yabancıların satış ağırlıklı pozisyonlandığını dile getiren Bircan; seçim sonrasında güven oluşturacak ekonomi politikaların uygulanmasının yabancı yatırımcıyı yeniden borsaya çekmek açısından önemli olacağını düşünüyor. Böyle bir durumda borsaya ilgisi artan yabancı yatırımcının, yerli yatırımcıyı cezbetmesi açısından da önem arz ettiğini ifade ederek "Ekonomiye dair güvenin arttığı bir ortamda kurdaki belirsizliğin de ortadan kalkması yabancı yatırımcının ilgisini pekiştirecek bir diğer faktör. Tersi senaryoda uzun vadeli yatırım stratejisinin bir sonucu olarak yüzde 28 seviyelerine denk gelen yabancı yatırımcının borsadaki payı, mevcut seviyelerde kalmaya devam edecektir. Ayrıca uzun süredir yabancı yatırımcının borsadaki payı düşmeye devam etse de fiyatlamalara baktığımızda yerli yatırımcı açısından her dönem bir gösterge olmaya devam ettiğini görüyoruz. Borsada yabancı payı tarihi düşük seviyelere gerilemiş durumda. Ancak yabancı yatırımcının alıma geçmesi, borsada yerli yatırımcıyı da yukarıda belirttiğimiz gibi teşvik edecektir. Tabii burada kısa vadeden ziyade orta ve uzun vadeye odaklanmak gerekiyor. Kısa vadede yabancının girişi yerli yatırımcıyı teşvik edici bir güce sahip olsa da yabancı yatırımcının kalıcı olarak girişi için kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesi gerekiyor. Dolayısıyla yabancı yatırımcının girişinin sınırlı olduğu bir ortamda yerli yatırımcıyı cezbetmesi de sınırlı olacaktır" yorumunu yapıyor.

"BELİRSİZLİKLERİN KALKMASI ALIMLARI DESTEKLER"

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ile 200 günlük üssel hareketli ortalamasının üzerinde kaldığı sürece alımların desteklenebileceğini kaydeden Bircan; böyle bir durumda 4.565 ve 4.800 seviyelerinin yükselişlerde direnç olarak takip edilebileceğini, olası geri çekilmelerde ise 4.400 ve 4.290 seviyelerinin destek olarak izlenebileceğini öngörüyor.

Bircan, seçim sonrası Bim Mağazalar, Türk Hava Yolları, Ege Endüstri, Enerjisa Enerji, Sabancı Holding, Tofaş Oto Fabrika, Türk Telekom, Migros, Garanti BBVA, Şok Marketler Ticaret, Gübre Fabrikaları, Koç Holding, TAV Havalimanları, Tüpraş ve Kardemir (D) hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"LOKMAN HEKİM'DE YÜKSELİŞ POTANSİYELİ YÜZDE 75"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Lokman Hekim hisselerinde yüzde 75 yükseliş potansiyeli ile 35.16 TL hedef fiyat öngörüyor. Lokman Hekim'in 1Ç23'de 306 milyon TL satış geliri, 59 milyon TL FAVÖK ve 34 milyon TL net kâr açıkladığını belirten Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; şirketin satış gelirlerinin 1Ç23'te artan sağlık ve medikal turizm gelirleri sonrası yıllık yüzde 102, çeyreklik yüzde 16 artışla 306 milyon TL'ye ulaştığına dikkat çekiyor. 1Ç23'te FAVÖK yıllık yüzde 57 ve çeyreklik yüzde 9 yükselişle 59 milyon TL olurken, FAVÖK marjının çeyreklik 110bp düşüş (yıllık: -550bp) kaydederek yüzde 19.1 olduğunu hatırlatarak "Marjların genel olarak daralma kaydettiği söylenebilir. Önceki çeyrekte 14,7 milyon TL olan net finansal giderler, 1Ç23'te 16,7 milyon TL ile net kârı baskılamıştır. Şirket 1Ç23'te çeyreklik yüzde 35 azalışla 34 milyon TL net kâr açıklamıştır (yıllık: +yüzde26). Net borcu çeyreklik olarak yatay kalarak 330 milyon TL olmuştur. Hisse 2023 yılı beklentilerine göre 4,1 FD/FAVÖK ile işlem görmekte. Şirketin finansal sonuçlarının hisse üzerindeki etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz" diyor.

PEGASUS'TAN TARİHİNİN EN YÜKSEK FAVÖK MARJI

Pegasus Hava Taşımacılığı'nın da yüzde 15.5 ile tarihinin en yüksek 1. çeyrek düzeltilmiş FAVÖK marjını açıkladığını belirten Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri şirketin, 1Ç23'de 8 milyon793 bin TL satış geliri, 1 milyon 204 bin TL FAVÖK ve 598 milyon TL net zarar açıkladığına dikkat çekiyor. 1Ç23'te yurtiçi yolcu sayısının yıllık yüzde 17 artışla 2,6 milyon, uluslararası yolcu sayısının yüzde 40 yükselişle 3,7 milyon olduğunu kaydederek "Güçlü getiri ortamı ve trafik büyümesi sonrası satış gelirleri 1Ç22'ye kıyasla yüzde 64 büyümeyle 442 milyon euro oldu. 1Ç23'te yan gelir/kişi yıllık yüzde 68 yükselişle 24,9 euro olarak gerçekleşti. RASK (arz edilen kilometre başına gelir) 1Ç22'ye kıyasla yüzde 26 artışla ile yaklaşık 4,04 euro olarak açıklandı. Toplam maliyetler ise yıllık yüzde 50 artışla 449 milyon euro oldu. CASK (arz edilen kilometre başına gider) yıllık yüzde 15 yükselişle yaklaşık 4,10 euro'ya ulaştı. Böylelikle 1Ç22'ye kıyasla düzeltilmiş FAVÖK yüzde 111 yükselişle 69 milyon euro düzeltilmiş FAVÖK açıklandı. Şirket 1Ç23'te 32 milyon euro net faiz gideri ve 22 milyon euro net kur karı sonrası 22 milyon euro net zarar (1Ç22: -60 mn euro) elde etti. Şirket yüzde 15.5 ile tarihinin en yüksek 1. çeyrek düzeltilmiş FAVÖK marjını açıklarken, net zarar piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Hisse son 12 aylık verilere göre 6,3 FD/FAVÖK ile işlem görüyor" yorumunu yapıyor.

Geçtiğimiz hafta Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings (S&P), Pegasus'un uzun vadeli kredi derecelendirme notunu B (durağan görünüm) seviyesinden B+ (negatif görünüm) seviyesine yükselttiğini de hatırlatan araştırma departmanı yetkileri; finansal sonuçların hisse üzerindeki etkisini pozitif olarak değerlendiriyor.

ORTA VADEDE POZİSYON OLUŞTURACAKLARA ÖNERİLER

Her şeyden önce volatilitenin yüksek olduğu ve çok fazla parametrenin bulunduğu bir dönemden geçtiğimizi hatırlatan InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, kısa vadeden ziyade orta ve uzun vadeye odaklanmamız gerektiğini belirtiyor. Yatırımcılara ise yaz aylarında oluşturacakları portföyler için aşağıdaki başlıklara dikkat etmelerini öneriyor;

*Kısa vadeden ziyade orta ve uzun vadeye odaklanmak gerekir.

*Yatırımcılar bu noktada risk, vade ve getiri hedeflerini belirleyerek hareket etmeli.

*Bir temele dayandıramadığımız fiyat hareketlerine bakarak anlık işlem yapmak yerine uzman görüşlerini dikkate alarak pozisyon almak riski azaltacaktır.

*Teknik analizden ziyade temel analize dayanan ve hikayesi olan şirketlerin seçilmesi, özellikle ilk çeyrek finansallarını geride bırakırken devam eden çeyreklerde beklentilerini yukarı yönlü revize etmiş şirketlerin tercih edilmesi, portföy getirisine katkı sağlayacaktır.

*Portföy çeşitlendirmesinin önemi, bu dönemde daha da artmış durumda. *Sadece borsa özelinde değil, borsa dışı finansal enstrümanların ve hatta her finansal enstrümanın kendi içerisinde izlediği trend yakından takip edilerek çeşitlendirilmiş portföylerin yatırımcıya avantaj sağlayacağı da göz önünde bulundurulmalı.

"ENERJİSA, EMSALLERİNE KIYASLA POZİTİF AYRIŞIYOR"

Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü

ENERJİSA: Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde hasılatını yıllık yüzde 60 oranında artıran şirketin; faaliyet gelirleri yıllık yüzde 41 ve tek seferlik kalemler hariç net karı yıllık yüzde 159 artışla 551 milyon TL'ye yükseldi. Bu dönemde kaldıraç oranı yıllık bazda 1 puan gerileyerek 0,5 olarak gerçekleşti. Yatırım harcamalarını 976 milyon TL'ye yükselten Enerjisa, borçlanma seviyesindeki düşüş ve 2023 yılının ilk çeyreğinde 3 milyar TL tutarında güçlü serbest nakit akışı üretimi ile emsallerine kıyasla pozitif ayrışıyor. 2023 yılı için faaliyet gelirlerini 20-24 milyar TL ve net kârını 4,5-6 milyar TL bandında tahmin eden Enerjisa hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 33,44 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'alım' öneriyoruz.

EGE ENDÜSTRİ: Ciro performansı açısından 2023 yılı ilk çeyreğinde görece sınırlı bir artış ve operasyonel marjlarda gerileme görülmekle birlikte marjlardaki yüksek seyir devam ediyor. Yüksek cari oran ile kısa vadeli borçları ödeme gücü yüksek olan şirketin rekabetçi finansman maliyetleri ile yatırımlarını finanse edebilme kabiliyetinin de yüksek olduğu görülüyor. Ayrıca varlıkları ve borçlarının döviz cinsinden dağılımı dikkate alındığında; kurlarda meydana gelecek değişikliklerden minimum düzeyde etkilenecek bir yapıya sahip olması, şirketi cazip kılan bir diğer unsur. Devam eden çeyreklerde zaten yüksek seyreden marjlarda iyileşme görüleceği beklentisiyle Ege Endüstri hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 41 yükseliş potansiyeli ile 5.647 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'alım' öneriyoruz.

KOÇ HOLDİNG: Yılın ilk çeyreğinde tüm segmentlerde kârlılık artışı devam eden şirketin operasyonel giderlerin yönetimindeki başarısı ve etkin fiyatlama politikasının kârlılığı desteklediği görülüyor. Kârlı büyümeye odaklanan sürdürülebilirlik odaklı iş modeli ve uzun vadeli büyüme potansiyeli olan enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans gibi sektörlerde rekabet avantajları Koç Holding'i emsallerinden ayrıştırıyor. Uluslararası gelirlerinin toplam gelirler içerisindeki payı yüzde 31 seviyesinde olan Koç Holding 352 milyon dolar net nakit, 1,3 cari oranla sağlam likidite ve 0,5 kaldıraç oranıyla ön plana çıkıyor. Koç Holding hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 45 yükseliş potansiyeli ile 108,65 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve 'alım' öneriyoruz.

BIST KOBİ SANAYİ ENDEKSİ'NDE DOKUZ HİSSEDE DEĞİŞİKLİK

Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile BIST KOBİ Sanayi Endeksi'nin kapsamının belirlenmesinde kullanılan yıllık net satış hasılatı veya bilanço tutarlarındaki değişiklik nedeniyle endekste yer alacak şirketlerde değişikliğe gitti.BİST tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen açıklamaya göre, yeni yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço büyüklüğü rakamlarına göre, BIST KOBİ Sanayi Endeksi'nde 1 Haziran 2023 - 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında geçerli olmak üzere, altı hisse söz konusu endekse alınırken, üç hisse ise endeksten çıkarılacak. BİST'in kararı doğrultusunda, endekse Altınyağ Madencilik, Anadolia Tanı ve Biyoteknoloji, Hidropar Hareket Kontrol, Makim Makine, Oncosem ve RTA Laboratuvarları alınırken, endeksten çıkarılacak hisseler BMS Çelik Hasır, Dagi Giyim ve Doğan Burda olarak açıklandı.

Öte yandan BIST KOBİ Sanayi Endeksi'nin kapsamının belirlenmesinde kullanılan "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği'nde yer alan yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço büyüklüğü tutarı, 250 milyon TL'den 500 milyon TL'ye yükseltildi.

ALBARAKA TÜRK, AÇIK BANKACILIKTA ÖNCÜ OLMAYI HEDEFLİYOR

Albaraka Türk, geliştirdiği stratejilerle açık bankacılık alanında öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ömer Emeç, "Açık bankacılığı stratejimizin odak noktası olarak görüyor, bu alana yatırımlarımıza devam ediyoruz. Banka olarak açık bankacılığa 2018 yılından beri aşinayız. Açık bankacılığı; halihazırda hem en temel tanımıyla hesap hizmeti ve ödeme başlatma servislerinin üçüncü parti kuruluşlara sunulmasında hem de bir bankanın sahip olduğu servislerin iş birliği yaptığımız kuruluşlara açılması anlamında aktif olarak kullanıyoruz. Bu kapsamda dünya genelindeki gelişmeleri takip ederek, açık bankacılık alanında sektörde öncü olmak istiyoruz" dedi.

Albaraka Türk'ün hem Avrupa'da açık bankacılığın gittiği yönü hem de Türkiye'deki düzenleyici kurumların getirmiş olduğu düzenlemeleri ve mevzuatı yakından takip ettiğini de belirterek "Bu kapsamda, regülasyonların getirdiği hareket alanları doğrultusunda API portalımızı da da güncellenmeye devam ediyoruz. İlerleyen dönemde, hizmetleri API servisleriyle müşterilerin kullanımına açmanın yanı sıra tek platform aracılığıyla her türlü kuruluşun hizmetine erişebilen yenilikçi ve kullanıcı dostu uygulamalar geliştirilmeyi hedefliyoruz. Böylelikle API platformunu bir pazar yeri haline getirmeyi planlarken, düzenleyici kuruluşların getirdiği yeniliklerle de platform bankacılığı alanında sektöre yeni ürün ve hizmetlerin getirilmesini değerlendiriyoruz" açıklamasını yaptı.

API platformunun elde ettiği başarılara da dikkat çeken Emeç; API platformunun bağımsız bir açık bankacılık kuruluşu tarafından hazırlanan ve sektördeki bankaların platformlarını değerlendirdiği raporlarda, geliştirici deneyimi alanında üst üste iki yılda ilk sırayı aldığını sözlerine ekledi.

AKSA ENERJİ'YE 343 MW'LIK YENİLENEBİLİR LİSANSI

Aksa Enerji Türkiye'nin dört farklı şehrinde kurulmak üzere yenilenebilir kaynaklardan depolamalı enerji santrali kurulumu için aldığı ön lisans kapasitesini 343 MW seviyesine taşıdı.

Aksa Enerji, yüzde 100 bağlı ortağı Aksa Yenilenebilir Üretim A.Ş. tarafından Müstakil Elektrik Depolama Tesisleri'ne ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) gerçekleştirdiği başvurular kapsamında Kırşehir'de 50 MW kurulu gücünde depolamalı güneş enerji santrali ile Afyonkarahisar'da 110,76 MW kurulu gücünde depolamalı rüzgâr enerji santrali kurulumuna dair ön lisans hakkı aldı. Nisan ayı içerisinde Mersin'de 100,08 MW, Manisa'da 82,16 MW depolamalı rüzgâr enerji santrali kurulumu için ön lisans aldığını açıklayan şirketin Müstakil Elektrik Depolama Tesisleri için almış olduğu ön lisans kapasitesi 343 MW seviyesine ulaştı.

Türkiye'nin dört farklı şehrinde kurulacak depolamalı rüzgâr ve güneş santralleri için alınan ön lisanslar hakkında açıklamada bulunan Aksa Enerji yetkilileri, "Sürdürülebilir yüksek büyüme" stratejisi doğrultusunda üretim portföyünde kaynak çeşitliliğine önem verdiklerini ve şirketin 2030 hedefleri kapsamında hem Türkiye hem de yurtdışında yenilenebilir enerji teknolojileri ve enerji dönüşümü odaklı projeleri yakından takip ettiklerinin altını çizdi.

HALKBANK 'GELECEĞİN BANKACILIĞI' YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR

Bu sene 85. kuruluş yıldönümünü kutlayan Halkbank, geleceğin bankacılığına yönelik yatırımlarına devam ediyor.

Halkbank'ın gelişen ve ekonomik olarak büyüyen Türkiye'ye her alanda destek sunmaya devam edeceğini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Cumhuriyetimizin 100. yılında ve bizi bekleyen yeni yüzyılda Halkbank olarak hizmet ağımızı sürekli genişletirken, küresel ölçekte bankacılık standartlarımızla geleceğin bankacılığına yönelik yatırımlarımıza hız veriyoruz. Bu kapsamda 85. yılımıza, yeni ürünler ve hizmetlerle girdik. Giyilebilir teknolojiden Açık Bankacılık sistemine, müşteri dostu şube konseptimizden mobil bankacılık altyapımızın geliştirilmesine kadar her alana yatırım yapıyoruz. Halkbank olarak hedefimiz, Türkiye Yüzyılı'nda ülkemizin büyüme hedeflerine güçlü katkı sunmak" dedi.

Bankanın aktif büyüklüğünün 1,6 trilyon TL'ye, toplam kredilerinin ise 1,4 trilyon TL'ye ulaştığını da hatırlatan Arslan, "Halkbank'ın yurtiçi ve yurtdışındaki hizmet birimi sayısı bin 166'ya, çalışan sayısı ise 27 bine ulaştı. KOBİ'leri destekleme misyonumuzu, bugün ulaştığımız yüzde 21'lik pazar payımızla Türkiye'nin lider KOBİ Bankası olarak geliştirmeye ve geleceğe taşımaya devam ediyoruz. 2021 yılından beri yürüttüğümüz kadın girişimciliğini destekleyen çalışmalarımızla toplamda 190 bin kadına ulaştık ve 41 milyar TL finansal kaynak sağladık. Ayrıca 2022 yılında yeniden hayata geçirdiğimiz Girişimci Kredileri ile gençlerimize iş hayatında güçlü bir şekilde var olabilmeleri için hazırladığımız ürünlerimizle destek olmayı hedefledik. 105 binden fazla girişimcimizin 20 milyar TL'lik destekten yararlanmasını sağladık" açıklamasını yaptı.

Yılın ilk çeyreğinde bankanın nakdi kredileri 1 trilyon TL'nin üzerine çıkarken; gayri nakdi kredileri de içeren toplam kredilerinin yüzde 69 artışla 1,4 trilyon TL seviyesine ulaştığını da kaydeden Arslan, sözlerine şöyle devam etti:

"KOBİ kredilerini de içeren ticari kredilerimizi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 75 artırarak 868 milyar TL'ye ulaştırdık. Ticari nitelikli kredilerimizin yüzde 58'ini KOBİ'lere aktardık. KOBİ kredileri alanında yüzde 21'lik pazar payımız ile liderliğimizi sürdürüyoruz."

Yeni nesil bankacılık ekosisteminin en güçlü oyuncularından biri olma hedefiyle çalıştıklarını da dile getiren Arslan, "Gururla ifade etmek isterim ki hayata geçirdiğimiz yeniliklerin sayısını her geçen gün artırıyoruz. Bankamız; yapay zekâ, nesnelerin interneti, blok zinciri, büyük veri analizi gibi yenilikçi teknolojilerle hizmetlerini geliştiriyor. Nitekim Metaverse evreninde şube çalışmaları yürüterek etkinlik merkezi açan ilk Türk bankası olduk" dedi.

Arslan, Halkbank'ın sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri kullanılarak ülkemizde Fintek 4.0'a geçen ilk bankalardan biri olduğunu da sözlerine ekledi.

BÜYÜK HEKİMOĞULLARI HALKA ARZ İÇİN SPK'YA BAŞVURDU

Endüstriyel un üreticisi Büyük Hekimoğulları, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)'ya başvurdu. Ahlatcı Yatırım liderliğinde gerçekleştirilecek halka arzda Büyük Hekimoğulları'nın çıkarılmış sermayesi, 530 milyon liradan 655 milyon liraya artırılacak. Şirket; halka arzdan elde edilecek kaynağın bir bölümünü güneş enerjisi santrali yatırımına ayıracak.

1985 yılında kurulan ve İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) yayınladığı "Türkiye'nin En Büyük İkinci 500 Sanayi Kuruluşu" arasında yer alan Büyük Hekimoğulları'nın halka arzı, Ahlatcı Yatırım liderliğinde sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemi ile gerçekleştirilecek.

Halka arz edilecek 125 milyon liralık nominal değerli paylar dışında, mevcut ortaklara ait ve nominal değeri 40 milyon lira olan payların da ortak satışı kapsamında halka arzının gerçekleşeceğini belirten Büyük Hekimoğulları Un Yönetim Kurulu Üyesi Utku Hekimoğlu, "Halka arzdan elde edilecek kaynağı Güneş Enerjisi Santrali (GES) Yatırımı, ilave hammadde deposu kapasite artışı yatırımı, makine ve teçhizat yatırımı ile işletme sermayesi finansmanında kullanmayı planlıyoruz" dedi.

Merkezi Konya'da bulunan Büyük Hekimoğulları, yıllık 313 bin 750 ton üretim kapasitesine sahip. 12 bin 197 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 15 bin 756 metrekare alan üzerinde üretimini gerçekleştiren şirketin, aynı zamanda 60 bin ton buğday depolama alanı ve 3 bin ton un silosu stok kapasitesi bulunuyor.

Kuantum Araştırma tarafından hazırlanan "Endüstriyel Un Kullanımı, Marka ve Tercih Araştırması" raporuna göre Büyük Hekimoğulları markaları; Türkiye'de yüzde 58.3 marka bilinirliği ile dördüncü sırada, kullanımda ise üçüncü sırada olmak üzere yüksek tanınma ve beğeni kategorisinde yer alıyor. Büyük Hekimoğulları'nın, 2022 yılında bir önceki yıla göre aktif büyüklüğünü yaklaşık yüzde 295, toplam satış hasılatını da aynı dönemde yaklaşık yüzde 225 artırdığı görülüyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ANADOLU ISUZU: Anadolu Isuzu'nun Fransa distribütörü 9,2 milyon euro ve İsrail distribütöründen 10,6 milyon euro tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 5.5'ine karşılık geliyor.

ASELSAN: Şirket ile uluslararası bir müşterisi arasında savunma sistemleri ihracatına yönelik toplam bedeli 9 milyon 456 bin 866 dolar tutarında bir yurtdışı satış sözleşmesi imzalandığı açıklandı. Öte yandan şirket tarafından Baykar Makina firmasından 17 milyon 550 bin dolar tutarında Elektro Optik Sistem teslimatlarına yönelik bir sipariş alındığı bildirildi. Sipariş kapsamında teslimatların 2023-2024 yıllarında yapılacağı açıklandı.

GALATA WIND: Şirket Yönetim Kurulu, 534 milyon 791 bin 457,65 TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin yüzde 0,97 oranında bedelsiz olarak 540 milyon TL'ye artırılmasına karar verdi.

KAYSERİ ŞEKER: Şirket, üretim maliyetinin düşürülmesi, verimliliğin artırılması, üretimde sürekliliğin sağlanması amaçlarıyla 2023 yılı için planlamış olduğu yatırım kalemlerine ilişkin, Kayseri Şeker Fabrikasında; bir adet C maya vakum kazanı, Boğazlıyan Şeker Fabrikasında; bir adet küspe presesi ve Turhal Şeker Fabrikasında dört adet pres filtre modernizasyonu yatırımları gerçekleştirmeye başladığını açıkladı. Bu yatırımların toplam tahmini maliyeti 1 milyon 250 bin euro olarak açıklandı.

SABANCI HOLDİNG: Şirket Yönetim Kurulu, bağlı ortaklığı Exsa Export Sanayi Mamulleri (Exsa)'nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde şirket tarafından devralınması suretiyle şirket bünyesinde birleşmesine karar verildiğini açıkladı.

YÜNSA: Şirket Yönetim Kurulu, 29 milyon 160 bin TL olan ödenmiş sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle yüzde 105.76 oranında artış ile (bedelsiz olarak) 30 milyon 840 bin TL arttırılarak 60 milyon TL'ye çıkarılmasına karar verdi.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Şirket Yönetim Kurulu, 306 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin, toplam 306 milyon TL artırılarak (yüzde100 bedelsiz), 612 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

DÖKTAŞ DÖKÜMCÜLÜK: Şirket Yönetim Kurulu, 162 milyon TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden (bedelli) karşılanmak suretiyle yaklaşık yüzde 237 oranında (383 milyon 800 bin TL) artırılarak 545 milyon 800 bin TL'ye çıkarılmasına karar verdi.

ORGE ENERJİ: Şirket, İzmir-Foça'da inşa edilecek Foça Tatil Köyü Projesi'nin bir kısım elektrik işlerine yönelik olarak verdiği 17 milyon 983 bin 249,80 TL tutarındaki teklife ilişkin sözleşmenin imzalandığını bildirdi. İşin 12 ayda tamamlanması planlanıyor.

PEGASUS: S&P Global Ratings, şirketin uzun vadeli kredi derecelendirme notunu B (durağan görünüm) seviyesinden B+ (negatif görünüm) seviyesine yükseltti. S&P, şirketin yurtdışında ihracı tamamlanan tahvillere ilişkin uzun vadeli kredi derecelendirme notunu da B seviyesinden B+ seviyesinde yükseltti.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Şirket; maliki olduğu, Bursa/Osmangazi/ Fatih Mahallesi'nde bulunan ve halen bağlı ortaklığı Doğuş Oto Pazarlama'nın satış ve satış sonrası hizmetler faaliyeti sunduğu gayrimenkulün satışı konusunda Arca Grup Otomotiv ile görüşmelere başlandığını açıkladı.

TEKFEN HOLDİNG: Şirketin bağlı şirketlerinden Tekfen İnşaat, Romanya'da The National Road Infrastructure Management Company tarafından yaptırılması planlanan "PLOIESTI-BUZAU HIGHWAY " projesi ihalesini kazandığını açıkladı. Projenin toplam süresi mobilizasyon dahil 20 ay. Proje bedeli 1,160 Milyar Rumen Leyi. (yaklaşık 252 milyon dolar).

GALATA WIND: Şirket tarafından 500 MW RES ve 50 MW GES olmak üzere toplam 550 MW kapasiteli depolamalı elektrik üretim tesisi için ön lisans başvurularından Sakarya/Hendek ve Kocaeli/Karamürsel'de kurulması planlanan iki adet 50 MW'lık (toplam 100 MW) depolamalı RES projesi için ön lisans verildiğini açıkladı. Bundan sonraki aşamalarda projelerin ÇED ve diğer izinleri için çalışmalara başlanılacak. Şu ana kadar yapılan depolamalı elektrik üretim tesisi başvurularından toplam 250 MW'lık kapasite için önlisans alındığı belirtildi.

TAT GIDA: Şirket ana ortağı Koç Holding tarafından, sahip olduğu Tat Gıda paylarının satışı dahil stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlatıldığını ve konuyla ilgili finansal danışmanlık alınması için görevlendirme yapıldığını bildirdi.

DİRİTEKS DİRİLİŞ TEKSTİL: Isparta ili Gönen İlçesinde bulunan fabrikaya dair ipotek konusundaki mahkeme sürecinin 22.06.2023 tarihine ertelendiği açıklandı.

BAREM AMBALAJ: Şirket kayıtlı sermaye tavanının 200 milyon TL'den 800 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini açıkladı.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Şirket sermayesini 31 Mayıs'ta 100,9 milyon TL'den yüzde 395.2 oranında bedelsiz olarak 399,0 milyon TL artışla 500 milyon TL'ye yükseltecek.

CW ENERJİ MÜHENDİSLİK: Şirket ile yurtiçinde yerleşik bir müşterisi 16,8 milyon TL tutarında anlaşma sağlandığını açıkladı.

KARTONSAN: Kocaeli'deki üretim binasındaki inşaat çalışmaları nedeniyle 1 No'lu Karton Üretim hattının 1 Haziran – 2 Temmuz arasında durdurulmasına karar verildiğini açıklandı.

KOCAER ÇELİK: Aliağa A2 fabrika revizyon ve yeni makine teçhizat yatırımlarının tamamlanarak fabrikada yapılan planlı duruşun sona erdiği, fabrikanın seri üretime başlandığı açıklandı.

TEKFEN HOLDİNG: Şirket bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat'ın Romanya'da CNAIR tarafından yaptırılması planlanan proje bedelinin 252 milyon dolar olduğunu açıkladı.

İMAŞ MAKİNA: İmaş Makina, yurtdışı müşterisi ile imzaladığı 18,25 milyon dolar bedelli sözleşmenin peşinat ödemesini aldı.

KİLER HOLDİNG: Kiler Holding bağlı ortaklığı Kiler Tekstil'in Bitlis İplik Fabrikası makine ve ekipman teslimatının altı ay öne alındığını açıkladı.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji, 2021 yılı değerlendirmelerine göre B olan ESG skorunu, 2022 yılı değerlendirmelerine göre A'ya yükseldiğini açıkladı.

ESENBOĞA ELEKTRİK: Esenboğa Elektrik, 2021 yılı değerlendirmelerine göre B olan ESG skorunu, 2022 yılı değerlendirmelerine göre A'ya yükseldiğini açıkladı

NATUREL YENİLENEBİLİR ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji, 2021 yılı değerlendirmelerine göre B olan ESG skorunu, 2022 yılı değerlendirmelerine göre A'ya yükseldiğini açıkladı.

BİZE ULAŞIN