Temettü verimi yüksek, F/K’sı düşük 14 hisse

Hisse seçiminde temettü verimi yüksek ve F/K oranının düşük olması kritik öneme sahip. Analistler, temettü verimi yüksek ve F/K anlamında ucuz 14 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor. Gözler temettü verimi yüksek şirketlerde…
06.04.2023 13:03 GÜNCELLEME : 06.04.2023 13:03

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Kahramanmaraş merkezli depremler, seçim belirsizlikleri ve küresel piyasalarda artan bankacılık sektörüne ilişkin endişeler, Borsa İstanbul'da volatiliteyi artırıyor. Önümüzdeki günlerde de bankacılık sektörüne yönelik haber akışı, makro veriler ve merkez bankaları politika duruşuna yönelik olası mesajların borsada trendin belirlenmesinde etkili olması bekleniyor.

Yurtdışı gelişmeler kapsamında FED'in Mayıs toplantısında 25 baz puan faiz artırımı veya duraklamaya gidebileceği konusunda tartışmalar sürerken, bankacılık sektörü ve enflasyon ile ilgili haber akşının faiz fiyatlamalarında ön planda yer alacağı düşünülüyor.

Hisse seçiminde temettü verimi yüksek ve F/K oranının düşük olmasının da önemli bir kriter olduğunu belirten analistler; F/K'nin faiz oranları ile ters ilişkisi bulunduğuna da dikkat çekiyor. Faizlerin düşük olduğu ülkelerde hisseler daha yüksek çarpanlarla işlem görürken, faizlerin yüksek olduğu ülkelerde tam tersi olduğunun altını çiziyor. Sonuçta, hisse senedi riskli bir yatırım ürünü olduğu için yapılacak yatırımın risksiz getirinin (faiz) üzerinde kazanç elde etmesinin önemine vurgu yapılıyor.

Öte yandan borsada seçim öncesi gerçekleşen belirsiz ortam dalgalı bir piyasaya neden olurken, yatırımcı ilgisinin sınırlı kalmasına neden olduğunu da belirten uzmanlar; seçim sonrasında belirsizliğin ortadan kalkması ile Borsa İstanbul'da daha pozitif fiyatlamaların takip edilebileceğini öngörüyor.

Analistler, temettü verimi yüksek ve F/K anlamında ucuz 14 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"SEÇİM SONRASI DAHA POZİTİF BİR SEYİR İZLERİZ"

Borsa İstanbul'un 2022'deki güçlü seyrin ardından 2023 yılına zayıf başladığını hatırlatan NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, nitekim sene içinde endekste dönem dönem yüzde 20'yi aşan kayıplar oluştuğunu söylüyor. Ancak enflasyon beklentilerindeki bozulmanın geri çekilmelerde endekste iskontoyu artırdığını ve yeni alıcıların katılması ile geniş bant aralığında dalgalanmaya devam ettiğimizi belirtiyor. Endekslerin cari F/K'larına da değinen Çalışır, "Nitekim BIST-100 5,30 F/K çarpanı ile BIST-30 ise 4,60 F/K ile fiyatlanıyor. BIST-100 beş yıllık ortalaması 8 seviyelerinde iken BIST-30 7 seviyelerinde bulunuyor" diyor. İçerideki enflasyonist ortam 2022 yılı kadar yükseliş trendi oluşturmasa da geri çekilmelerde yeni fırsatlar yarattığını da ifade ediyor. Uzun zamandır 5.000-5.500 arasında dalgalanan endeksin seçim öncesi oluşan belirsiz ortam sonrası yatırımcı ilgisinin sınırlı kalmasına neden olduğunu da belirterek; seçim sonrasında belirsizliğin ortadan kalkması ile Borsa İstanbul'da daha pozitif fiyatlamaların takip edilebileceğini söylüyor.

"4.300-7.500 GENİŞ BANT ARALIĞI TAKİP EDİLEBİLİR"

Bu yıl endeks için 7.000-7.250 seviyelerini öngördüklerini de belirten Çalışır; BIST-100 endeksinde aşırılıklarla birlikte geniş bant aralığı olarak 4.300-7.500 arası fiyatlamaların takip edilebileceğini ifade ediyor.

Hisse seçiminde temettü verimi ile F/K oranının düşük olmasının önemli bir kriter olduğunu da belirten Çalışır, temettü veriminin; şirketin bir mali yıl içinde hissedarlarına ödediği net temettü (kar payı) miktarının piyasa değerine bölünmesiyle bulunduğunu hatırlatıyor. Gelişmiş piyasa koşullarında hisse senedi yatırımının uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu da dile getirerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Kısa vadeli kazanç elde etmek yerine birikim amacı ile hisse senedi piyasasını tercih edenler için temettü verimi, önemli bir kriterdir. İstikrarlı olarak temettü veren, iyi yönetilen, uzun vadede karlılığını devam ettirme potansiyeli yüksek şirket hisseleri, tasarruf sahiplerinin öncelikli tercihidir. Dağıtılan temettünün yeniden hisse yatırımına yönlendirilmesi ile yeni sermaye ihtiyacı olmadan şirketteki pay oranı artar ve gelecek yıl dağıtılacak kardan daha fazla pay alınabilir. Bu şekilde pasif gelir büyümesi sağlayabilir. Temettü dağıtımının bir diğer avantajı ise hisse fiyatına destek olması denilebilir. Belirli bir olgunluğa ulaşmış, yüksek oranda kar dağıtımı yapan şirketlerde kar büyümesinin hisse performansına yansımaması, temettü verimini artıracaktır. Bu şekilde yatırımcı sermayesinin getirisi yükselir. Piyasanın adil fiyatlandığı dönemlerde ise en nihayetinde kar büyümesi hisse fiyatına yansıyarak varlık büyümesi sağlayabilir."

"İLERİYE DÖNÜK BEKLENTİLER ÖNEMLİ"

Fiyat/kazanç (F/K) oranının ise kar çarpanı olarak bilindiğini de ifade eden Çalışır; "F/K oranı bir şirketin güncel fiyatının şirketin karına olan oranını gösterir. F/K oranı=hisse fiyatı/hisse başına kar formülü ile hesaplanır. Yatırımcıların hisse başına kar üzerinden hisse senedine biçtiği fiyatı gösteren F/K oranı, hisse fiyatının ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır. Yüksek F/K piyasada hissenin pahalı olduğu, düşük F/K değeri de ucuz olduğu anlamına gelir" diyor.

Buna rağmen şirketin ucuz ya da pahalı olduğu konusunda karar verirken kuşkusuz F/K oranının tek belirleyici olmadığının da altını çiziyor. Dönemsel karlılık rakamı yanında ileriye dönük karlılık beklentisinin hisse senedinin fiyatını belirlediğinin de altını çizen Çalışır, bu nedenle mevcut F/K oranından çok ileriye dönük beklentiyi dikkate almanın daha akılcı olacağına vurgu yapıyor. Şirketin gelecek yıl elde edeceği kar ile gelecekteki F/K çarpanını tahmin ederek, bu oranı risksiz getiriyle ve benzer şirketlerin ortalama çarpanı ile kıyaslayarak hissenin göreceli cazibesinin öngörülebileceğini söylüyor.

F/K'nin faiz oranları ile ters ilişkisi bulunduğuna da dikkat çekerek "Faizlerin düşük olduğu ülkelerde hisseler daha yüksek çarpanlarla işlem görürken, faizlerin yüksek olduğu ülkelerde tam tersidir. En nihayetinde hisse senedi riskli bir yatırım ürünü olduğu için yapacağımız yatırımda risksiz getirinin (faiz) üzerinde kazanç elde etmek isteriz" diyor.

Çalışır, temettü verimi yüksek ve F/K anlamında ucuz Sabancı Holding, Koç Holding, Doğuş Otomotiv, Tekfen Holding, Tüpraş, THY, Teknosa, Şok Marketler, Mavi Giyim, BİM, İş Yatırım Menkul Değerler, Aksa Akrilik, Ford Otomotiv ve Tofaş Otomotiv hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"İÇERDE ENFLASYONU BEKLEYECEĞİZ"

Yurtiçinde en önemli gündem maddesinin 3 Nisan tarihinde açıklanacak Mart ayı enflasyon rakamı olduğunu da belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, bu haftanın belli başlı başlıklarını şöyle sıraladı;

*Finansal bulaşıcılık riski. Küresel piyasalar için bankacılık krizine ilişkin endişeler tam anlamı ile sona ermedi. ABD'de bankacılık sektörü için yeni düzenlemeler beklenirken Avrupa'nın konu ile ilgili alacağı önlemler ve bu taraftaki gelişmeler, Türk sermaye piyasaları açısından önem arz ediyor.

*Ekonomik veri takviminde Türkiye'de 3 Nisan'da açıklanacak Mart ayı enflasyon rakamı ve ABD'de FED'in faiz artırım sürecinde ekonomik güç olarak takip ettiği Mart ayı istihdam raporu, fiyatlamalara yön verebilir.

*Türkiye sermaye piyasaları için 14 Mayıs genel seçimleri sonrasında izlenecek ekonomi politikaları konusundaki belirsizlik, en önemli gündem maddesi iken tarih yaklaştıkça seçim anketlerinin de fiyatlamalara yansıyacağını düşünüyoruz.

"FORD OTOMOTİV HİSSELERİ POTANSİYEL BARINDIRIYOR"

Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı

FORD OTOMOTİV: Şirketin 4Ç22 döneminde net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103, 3Ç22 dönemine göre ise yüzde 117 oranında artış ile 8.292 milyon TL olarak açıklandı. 4Ç22 döneminde FAVÖK, 7.754 milyon TL ile yıllık yüzde 78, çeyreklik bazda ise yüzde 60 büyüme gösterdi. Güçlü yurtiçi talep, yurtdışı satış adetlerinde artış ve kur etkisi sayesinde karlılık güçlü olmasına rağmen marjlarda sınırlı daralma dikkat çekiyor. Brüt kar marjı 4Ç22'de yüzde 15.4 ile geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan artış gösterdi. Aynı dönemde FAVÖK marjı 6,4 puan daralırken, net kar marjı ise 2,5 puan azalarak yüzde 13.6'ya geriledi. Buna paralel olarak 2021 yılında araç başına 2 bin 508 euro olan FAVÖK, 2022 yılında 2 bin 385 euro olarak gerçekleşti. Şirket son çeyrekte toplam satışlarını geçen yıla göre yüzde 140, bir önceki döneme göre ise yüzde 22 oranında artırmayı başardı. Yurt içi satışlar yüzde 145 artarken, yurtdışı satışlarda yüzde 138 oranında büyüme gerçekleşti. Satış adetlerine bakıldığında yurtdışı satışlarda Craiova'nın katkısı ile çeyreklik bazda yüzde 57'lik büyüme kaydedildi. Öte yandan 2022 yılı toplamında yurtdışı satışlar yüzde 35 büyüme ile 391 bin adete yaklaşırken, yurtiçi satışlar yüzde 16'lık büyüme ile 84 bin 910 olarak gerçekleşti. Şirket 2022 yılında tarihindeki en yüksek üretim ve satış adetlerine ulaştı. 2022'de toplam KKO yüzde 79 (2022: 76,9yüzde) olurken, Gölcük, Yeniköy ve Eskişehir Fabrikalarında sırasıyla yüzde 76, yüzde 94 ve yüzde 88 olarak gerçekleşti. Yurtiçinde ticari araç pazarında yüzde 33.6 pazar payı ile lider konumunda bulunan şirket, Avrupa hafif ticari araç pazarının yüzde 19 daraldığı dönemde 11 ülkede pazar payını artırdı. Şirket, 2023 yılında toplam satış adetlerinin 640 -670 bin olmasını, yurtdışı satış adetlerinin 550-570 bin, yurtiçi satışlarının 90-100 bin adet olmasını bekliyor. Şirket beklentilerindeki güçlü adetsel büyüme, Craiova Fabrikası'nın yılın tamamında gelecek üretim katkısı, Puma modelinin 2024'te gelecek elektrikli versiyonu ile binek araç pazarında büyüme ve devam eden yatırımların gelecek yıllarda getireceği kapasite artışı ile beraber şirket hisselerinin potansiyel barındırdığını düşünüyoruz. Ford Otomotiv hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 735 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KOÇ HOLDİNG: Holding 2022 yılını 733 milyar TL ciro, 166,2 milyar TL FAVÖK ve 69,8 milyar TL net kar ile tamamladı. Ciroda yüzde 168, FAVÖK'te yüzde 219 net karda ise yüzde 359 oranında yıllık büyüme gerçekleştirdi. 2023 yılı için özellikle otomotiv gurubundaki yatırım süreci büyümeye dair güçlü sinyaller veriyor. Benzerlerine göre daha dengeli ciro dağılımı bulunan holdingde özellikle son Tofaş Oto yatırımı ile yurt içi otomotiv sektöründe pazar payını yüzde 40'ın üzerine yükseltmiş olacak. Holding son 12 aylık verilerine göre 2,82 F/K 2,40 FD/FAVÖK çarpanları ile işlem görüyor. Holdingin halka açık şirketlerinin net aktif değerine göre ise yüzde 34 iskontosu bulunuyor. Koç Holding hisselerinde yüzde 31 yükseliş potansiyeli ile 102 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS: Şirketin 4Ç22 döneminde net karı 1.164 milyon TL olarak açıklandı. Bir önceki yılın aynı döneminde şirketin 8,3 milyon TL net zararı bulunuyordu. 2022 yılı son çeyreğinde toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 136 artarken, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 12 oranında artış ile 24 milyar 448 milyon TL'ye ulaştı. FAVÖK bir önceki çeyreğe göre yüzde 24 oranında azalırken, yıldan yılda yüzde 108 oranında artış ile 1.551 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirket 2022 yılı genelinde cirosunu yüzde 105 oranında artış ile 74.5 milyar TL'ye yükseltirken, FAVÖK yıllık bazda yüzde 106 yükseldi. Net kar ise yüzde 616 oranında artış ile 2.570 milyon TL'ye yükseldi. Şirket 2023 yılında yüzde 75-80 oranında satış büyümesi beklerken, FAVÖK marjının yüzde 7.00-7.50 arasında olmasını bekliyor. 2023 yılında 365 yeni mağaza açılışı planlıyor. İçeride yüksek kalmaya devam eden gıda enflasyonu, mağaza sayısındaki büyümesindeki ivmenin devamı, online tarafta rakiplere göre avantajlı konumu ile şirketin 2023 yılında da iyi performansını sürdüreceğini düşünüyoruz. Migros hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 210 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

DESA, DÜZCE'DEKİ FABRİKASININ ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR

Yatırımlarına devam eden DESA, satış hacmini artırmak amacıyla üretim tesislerini genişletmeye hazırlanıyor. Endüstriyel sanayi tesisi kurulumu amacı ile Düzce Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanında 60 bin metrekare arsa satın alımı için ön tahsis protokolü imzaladı. DESA, Düzce Organize Sanayi Bölgesi tarafından yapılacak imar ve altyapı çalışmalarından sonra arsayı teslim alacak.

DESA'nın Sefaköy Fabrikası'nda 15 bin 500 metrekare, Tekirdağ Çorlu Deri Üretim Fabrikası ve Tabaklama Tesisleri'nde 20 bin metrekare, Düzce Fabrikası'nda 10 bin metrekare, İtalya Toskana bölgesindeki Ar-Ge Merkezi ve Üretim Tesisi'nde 5 bin metrekare alan içinde 2 bin metrekare kapalı alanı ile üretimlerini gerçekleştiriyor. DESA'nın mağaza alanı ise 14 bin 347 metrekare. DESA uzun vade de markalı ürün satışlarını hem yurtiçinde hem de yurtdışında artırmayı hedeflediğini açıkladı.

BİZİM TOPTAN'DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI

Bizim Toptan, karbon kullanımını azaltmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için temiz enerji yatırımları kapsamında Gebze mağazasında güneş enerjisi sistemini devreye alıyor. Mağazanın çatısına kurulan sistemin devreye girmesiyle elde edilecek 264 kWp kurulu güçle mağazadaki elektrik tüketiminin yüzde 107'si, yani mağazanın elektrik ihtiyacının tamamından fazlası güneş enerjisinden karşılanacak. Yapılan bu yatırım ile Bizim Toptan'ın yıllık 141 ton karbon emisyon azaltımı hedefleniyor. Bu rakam yaklaşık 6 bin 300 adet ağacın bir yılda temizleyebildiği sera gazı miktarına denk geliyor.

Bizim Toptan CEO'su Hüseyin Balcı, sektörün öncü şirketlerinden biri olarak, tüm paydaşları için sürdürülebilir değer oluşturmayı önemli bir sorumluluk olarak gördüklerini söyledi. 2022'nin başarılı ve stratejik hedefleri yolunda ilerledikleri bir yıl olduğunu kaydeden Balcı, "Operasyonlarımızı genişletirken dünyamıza, tüm canlılara ve gelecek nesillere karşı sorumluluklarımız olduğuna inanıyoruz, bu amaçla da alanında öncü bir şirket olarak, enerji verimliliğini artıran teknolojilere ve yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanıyoruz. İklim teknolojilerini geliştirmek ve uygulamak, dünyanın net sıfır gündemi için kritik öneme sahip. Dünyada elektriğin yarısından fazlası halen fosil kaynaklardan karşılanıyor. Sürdürülebilir bir dünya ise yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payını artırmakla, enerjiyi verimli kullanmakla mümkün. Gebze mağazamızda devreye alınacak yenilenebilir enerji sistemi ile ihtiyaç duyulan enerjinin tamamı güneşten temin edilerek bu konuda örnek teşkil edecek. Bundan sonra da bu konudaki yatırımlarımızı sürdürerek bağlı bulunduğumuz Yıldız Holding'in 2050 yılı 'net sıfır' hedefine de katkılar sağlayacağız" dedi.

SPK'DAN HALKA ARZLAR İÇİN ÖNEMLİ KARARLAR

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka arzlara gelen yoğun talebe işaret ederek, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yatırımcılar arasında eşit uygulamaların sağlanması amacıyla yeni kararlar aldı. SPK, halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon lira ve altı olan halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanacağını duyurdu. Önceki uygulamada bu barem 250 milyon TL seviyesindeydi. Piyasa değeri 750 milyon lira üzeri olan halka arzlarda borsa dışında talep toplama yoluyla satış yönteminin kullanılması durumunda eşit dağıtım yapılacak. Yatırımcılar halka arzdan aldıkları payları 90 gün boyunca borsa dışında satamayacak, başka hesaba virmanlayamayacak, borsada toptan satış veya özel emirle satamayacak. Halka arzda verilecek talep ilgili gruba tahsis edilen pay tutarının yüzde 25'ini geçemeyecek.

Karara göre, daha önce kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilen bazı kurum ve kuruluşlar bireysel yatırımcı kapsamında alındı. Portföy Yönetim Şirketleri, aracı kurumlar ve yatırım ve kalkınma bankaları tarafından bireysel portföy yöneticiliği sözleşmesi imzalamış olduğu müşterileri adına iletilen talepler ile gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları, unvanında serbest ve/veya özel ibaresi yer alan yatırım fonlarının ilettiği talepler kurumsal yatırımcı grubu kapsamında değerlendirilmeyecek.

İKİ ŞİRKETİN HALKA ARZINA ONAY VERİLDİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin halka arz başvurusunun onaylandığını açıkladı.vSPK buna göre; Koza Polyester Sanayi ve Ticaret'in halka arzında, şirketin ortağı konumunda bulunan Sait Akınal'a ait 10 milyon 615 bin TL ve yine şirketin ortağı konumunda bulunan Suat Akınal'a ait 10 milyon 615 bin TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Kurul'dan halka arzına onay çıkan Koza Polyester'in 1 TL nomial değerli payları 24,50 TL sabit fiyattan satışa sunulacak. Halka arz süreci ile birlikte Koza Polyester 193 milyon TL değerindeki mevcut sermayesini, bedelli olarak 23 milyon 160 bin TL artırarak 216 milyon 160 bin TL'ye çıkaracak. Kurul'dan onay alan bir diğer şirket olan CVK Maden İşletmeleri'nin halka arzında, şirketin ortağı konumunda bulunan Begüm Çevik'e ait 1 milyon 400 bin TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Kurul'dan halka arzına onay çıkan CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret'in 1 TL nomial değerli payları 105 TL sabit fiyattan satışa sunulacak. Halka arz süreci ile birlikte CVK Maden İşletmeleri, 35 milyon TL değerindeki mevcut sermayesini, bedelli olarak 7 milyon TL artırarak 42 milyon TL'ye çıkaracak.

SÖKE'DEN OYUN HAMURUNA YATIRIM

Türkiye'nin bilinen un markası Söke, doğal oyun hamuru ve oyuncakları üreticisi ChildGen'i geçtiğimiz hafta (29 Mart) bünyesine kattı. Bilindiği gibi Söke, 12 Ocak 2023 tarihinde Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamıştı. Halka arz büyüklüğü olan 581 milyon TL'nin 118 katı talep gelmişti. Söke'nin, Aydın Söke'deki ve Ankara Sincan'daki 2 fabrikasıyla günde 1440 ton üretim kapasitesi bulunuyor. İSO500 listesinde bulunan ve 2022 yılını 2,4 milyar TL satış hasılatıyla kapatan Söke, kadın girişimiyle kurulan ChildGen'in yüzde 60'ını bünyesine kattı. Satın alma işlemi 2 milyon 862 bin 586 TL olarak gerçekleşti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, "Söke'nin halka arz sürecinde halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 7.5'ini başka şirketlere stratejik yatırım yapmak için kullanacağımızı belirtmiştik. 29 Mart günü gerçekleştirmiş olduğumuz bu satın alma işlemi, yatırımların bir ayağını oluşturuyor. ChildGen, tamamen doğal içerikli bir oyun hamuru. Bir annenin çocuğuna güvenilir oyuncak arayışı içerisinde ortaya çıkardığı bu iş fikri ve akabinde yatırımı, bizlere de ilham kaynağı oldu. ChildGen'in içerisinde Söke'nin tercih edilmesinden yola çıkarak, ChildGen'e yatırım yapma kararı aldık" dedi.

TEMETTÜ KARARLARI

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, 3 Mayıs'ta pay başına brüt 0,82 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,1.

ASELSAN: Aselsan, 22 Kasım'da pay başına brüt 0,18 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,3.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, 12 Temmuz'da pay başına brüt 0,15 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,1.

AKBANK: Akbank, geçen hafta pay başına brüt 1,73 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 9,3.

ARMADA BİLGİSAYAR: Armada Bilgisayar, 28 Nisan-31 Mayıs arasında pay başına brüt 5,34 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,6.

ŞEKERBANK: Şekerbank, 10 Nisan'da pay başına brüt 0,06 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,5.

YÜNSA: Yünsa Yünlü Sanayi, 4 Mayıs'ta pay başına brüt 5,12 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4,8.

BORUSAN YATIRIM: Borusan Yatırım, geçen hafta pay başına brüt 14,53 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,90.

BRISA: Brisa Bridgestone, geçen hafta pay başına brüt 3,6 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,53.

KORDSA: Kordsa, geçen hafta pay başına brüt 0,29 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,41.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, pay başına brüt 9,09 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 7.

İNDEKS BİLGİSAYAR: İndeks Bilgisayar, 2 Mayıs'ta pay başına brüt 0,85 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4,5.

LÜKS KADİFE: Lüks Kadife Ticaret, pay başına brüt 0,4 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.

SANİFOAM ENDÜSTRİ: Sanifoam Endüstri, 31 Temmuz'da pay başına brüt 0,1 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,6.

AKÇANSA ÇİMENTO: Akçansa Çimento, geçen hafta pay başına brüt 1,31 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,1.

AYGAZ: Aygaz, geçen hafta pay başına brüt 1,0 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,4

İŞ YATIRIM ORTAKLIĞI: İş Yatırım Ortaklığı, geçen hafta pay başına brüt 0,35 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,5.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, geçen hafta pay başına brüt 1,73 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,2.

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA: Şeker Finansal Kiralama, pay başına brüt 0,2 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,3.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik, geçen hafta pay başına brüt 1,16 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 6,2.

FEDERAL MOGUL PİSTON: Federal Mogul Piston, geçen hafta pay başına brüt 1,46 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,1.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ASELSAN: Aselsan, sermayesinin 2,28 milyar TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 2,28 milyar TL artışla 4,56 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, GE Renewable Energy Switzerland ile 405 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.7'sine karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik sermayesinin 115 milyon TL'den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 460 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru da SPK tarafından onaylandı. Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower'ın ise 0,86 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.6'sına karşılık geliyor.

GÜBRE FABRİKALARI: Gübre Fabrikaları bağlı ortaklığı olan Gübretaş Maden Yatırımları sermayesinin 40 milyon TL'den 140 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

KATMERCİLER: Katmerciler sermayesinin 652,5 milyon TL'den yüzde 65 oranında bedelli olarak 424,1 milyon TL artışla 1,08 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin olarak, rüçhan hakkı kullanılmayan 5,3 milyon adet pay 3-4 Nisan'da satışa sunulacak.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji, İGDAŞ tarafından açılan ihalede 28,5 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 19.5'ine karşılık geliyor.

MİA TEKNOLOJİ: MİA Teknoloji, TAPİ doğalgaz boru hattı projesinde 520 bin dolar tutarında sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.6'sına karşılık geliyor.

SDT UZAY SAVUNMA: SDT Uzay ve Savunma, yurtiçindeki bir müşterisi ile 36,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 139'una karşılık geliyor.

ELİTE NATUREL GIDA: Elite Naturel Gıda sermayesinin 54 milyon TL'den yüzde 140 oranında bedelsiz olarak 75,6 milyon TL artışla 129,6 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

TÜPRAŞ: Tüpraş sermayesinin 275,3 milyon TL'den yüzde 600 oranında bedelsiz olarak 1,93 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

KRON TEKNOLOJİ: Kron Teknoloji sermayesinin 14,3 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 28,5 milyon TL artışla 42,8 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, yurtiçinde yerleşik dört müşterisi ile toplam 3,2 milyon dolar tutarında iş sözleşmeleri imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.8'ine karşılık geliyor. Astor Enerji ayrıca 3,57 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.9'una karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, yurtiçinde üç firma ile de toplamda 2,78 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0.7'sine karşılık geliyor.

KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan, 2023 yılı ikinci çeyreği için 4,6 milyon euro tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2'sine karşılık geliyor.

KOZA ALTIN: Koza Altın, İngiltere'de sahip olduğu beş adet gayrimenkulünü Koza - İpek Holding'e 497 milyon TL bedelle ve yurtiçinde yer alan 43 adet gayrimenkulü 368 milyon TL bedelle Koza - İpek Holding'e satışına karar verildiğini bildirdi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon ile Türk Telekom arasında 4,3 milyon dolar ve TTNET ile 2,27 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.1'ine karşılık geliyor. Öte yandan Netaş ile Superonline İletişim arasında 1,12 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0.5'ine karşılık geliyor.

ULUSOY UN: Ulusoy Un, TMO tarafından açılan ihalede 1,1 milyar TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 5.4'üne karşılık geliyor.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, daha önce akrilik elyafta kullanım alanları çalışması kapsamında ilk fazını 2021 yılında tamamladığı yatırımın ikinci fazının çalışmalarının tamamlandığı ve devreye alınacağını bildirildi.

TREND GYO: Trend GYO sermayesi geçen hafta 30 milyon TL'den yüzde 130 oranında bedelsiz olarak 39 milyon TL artışla 69 milyon TL'ye yükseldi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, Türkiye'de faaliyet gösteren bir şirket ile 20,55 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 28'ine karşılık geliyor.

ZEDUR ENERJİ: Zedur Enerji Payları, 29 Mart itibarıyla Yakın İzleme Pazarı'ndan Alt Pazar'a geçiş yaptı.

UZARTAŞ BOYA: Uzartaş Boya, Piyasa Öncesi İşlem Platformu'ndan (PÖİP) Ana Pazar'a geçiş için Borsa'ya başvuru yapılacağını bildirdi.

ALKİM KİMYA: Alkim Alkali Kimya gübre üretimi için gerekli hammadde bağlantısını gerçekleştirdiğini açıkladı. Şirket, potasyum sülfat gübresi üretimine Mayıs 2023'te tekrar başlayacağını bildirdi.

İHLAS HABER AJANSI: İhlas Haber Ajansı, sermayesinin 64 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 128 milyon TL artışla 192 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

LDR TURİZM: LDR Turizm, Maseksport ile 24 ay süreli kiralama sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,3'üne karşılık geliyor.

PANELSAN ÇATI: Panelsan Çatı, 1,43 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.3'üne karşılık geliyor.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi İş Faktoring'den toplam 10,98 milyon TL ana paraya sahip ticari portföy ihalesi aldığını bildirdi.

EUROPEN ENDÜSTRİ: Europen Endüstri, Avrupa'nın beyaz eşya üreticilerinden biri olan BSH (Bosch) için tedarikçi olduğunu bildirdi. Deneme üretimlerinin başlandığı ve siparişlerin bildirileceği belirtildi.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, 2023 yılı beklentilerini paylaştı. Şirket 3,7 milyar TL tutarındaki sözleşme büyüklüğünün yüzde 65'ten fazlasının döviz bazında olması ve 1 milyar TL tutarındaki net döviz pozisyonu çerçevesinde kurdaki yükselişin karlılığı olumlu etkilediğini bildirdi. Şirket ayrıca 2023 yılında 5 milyar TL satış ve 1,25 milyar TL FAVÖK yaratılmasını bekliyor.

ÖZAK GYO: Özak GYO sermayesinin 728 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 728 milyon TL artışla 1,46 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya sermayesinin 59,0 milyon TL'den yüzde 69 oranında bedelsiz olarak 41 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, DMO tarafından açılan ihalede 124 milyon TL + KDV tutarda iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 17.6'sına karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN