PARA ANKARA/ HÜLYA GENÇ SERTKAYA Milyonları ilgilendiren torba paket TBMM Plan ve Komisyonu'nda kabul edildi. Bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek yeni düzenleme ile kamudaki yaklaşık 60 bin geçici işçinin çalışma süresi uzatılıyor. Geçici işçilere çalıştıkları işyerlerinde boş olan kadroya geçme imkanı getiriliyor. Nisan ayı ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'ye yükseltiliyor. Böylece yaklaşık 8.8 milyon kişinin emekli aylığı aynı düzeye getiriliyor. Emeklinin bayram ikramiyesi 2 bin TL'ye çıkarılıyor. Bu düzenlemeden ise EYT'lilerle (emeklilikte yaşa takılanlarla) birlikte 15.6 milyon emeklinin yararlanması bekleniyor. 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere güvenlik korucuları ve vefatları halinde hak sahiplerine bağlanan en düşük emekli aylığı da 7 bin 500 TL'ye yükseltiliyor. Tüm gazilerin aylıkları, asgari ücret düzeyine çıkarılıyor. Yüksek yargı başkan ve üyelerinin maaş ve emekli aylıkları, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı ve üyeleri ile eşitleniyor. Kamuda çalışan doktorun maaşı 23 bin 389 TL'den 38 bin 517 TL'ye yükseltiliyor. Yapılan etki analizi çalışmasına göre; torba paketin kamuya yıllık maliyeti 149.8 milyar TL olarak hesaplanıyor. Paketin ayrıntıları ve gündemdeki diğer önemli başlıklar haberimizde…
GEÇİCİ İŞÇİYE KADRO
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, merkezi yönetim ve KİT'lerde 5 ay 29 gün süreyle istihdam edilen geçici iş pozisyonlarında çalışanların dört aylık ilave süre uzatımı altı aya yükseltilerek, aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne çıkarılıyor. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkili olacak. İdare, kurum ve kuruluşlar tarafından çalıştırılan geçici işçiler, çalıştırıldıkları işyerlerinde geçirdiği hizmet süresi esas alınarak bu işyerlerinde boş olan sürekli işçi kadrolarına geçirilecek. Bu madde kapsamında geçici işçilerin geçişinin yapılabileceği sürekli işçi kadroları için aranan nitelikler ve boş kadro sayısı, en az bir ay önceden işyerinde ilan edilmek suretiyle duyurulacak. Yapılan etki analizine göre, geçici işçi çalıştırılma süresinin artırılmasının kamuya maliyeti yıllık 1.2 milyar TL olacak. Düzenleme, kamuda yaklaşık 60 bin geçici işçiyi kapsıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda verdiği bilgiye göre, geçici işçilerin yaklaşık 31 bini Milli Eğitim Bakanlığı'nda, 9 bini Çaykur tesislerinde, bin 520'si Türkşeker'de istihdam ediliyor. Diğerleri ise daha düşük sayılarda diğer kamu kurumlarında istihdam ediliyor.
Komisyon görüşmelerinde geçici işçi düzenlemesine ilişkin görüşlerini paylaşan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçici işçilerin zorunlu emekliliğe sevk edilmesi konusunda düzenleme yapılmasını beklediklerini, ancak teklifte yer almadığını ifade etti. Arslan, sezonun altı ay olduğu ÇAYKUR örneğinde olduğu gibi, 11 ay 29 gün geçici işçi olarak çalışamayacak geçici işçilerin de mağduriyetlerini gidermek için bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ 2 BİN TL
En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi de artırılıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle, gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, bayramın içinde bulunduğu ayda gelir ve aylık alma şartıyla Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda ödenen bin 100'er TL, 2 bin TL'ye çıkarılıyor. Etki analizine göre, bu düzenlemenin kamuya yıllık maliyeti 24.9 milyar TL olarak hesaplanıyor. Düzenlemeye göre yaşlılık/malullük/ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 5 bin 500 TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı, 7 bin 500 TL'ye yükseltiliyor. Etki analizine göre en düşük emekli maaşının 2 bin TL artırılmasının kamuya yıllık maliyetinin 120.8 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor.
Bilindiği üzere emekli aylıkları, prime esas kazanç, çalışma süresine göre hesaplanıyor. Emekli aylıkları ocak ve temmuz aylarında enflasyon oranında artırılıyor. Yeni düzenlemeyle aylığı 5 bin 500 TL olanlar 7 bin 500 TL almaya başlayacak. Emekli aylığı 7 bin 500 TL'nin üzerinde olanların gelirlerinde bir değişiklik olmayacak. 1 Temmuz itibarıyla 15.6 milyon emekliye enflasyon oranında artış yapılacak. En düşük emekli aylığına da Temmuz zammı kök aylık üzerinden yansıtılacak. Kök aylık 4 bin TL ise yüzde 40 zam varsayımıyla emekli 5 bin 600 TL olacak ama 7 bin 500 TL almaya devam edecek.
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM
En düşük emekli aylığının yükseltilmesi, tüm emekli maaşlarında ve asgari ücrette artış beklentisini gündeme getirdi. AK Parti Grup toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Asgari ücrete ara zam söz konusu olacak mı" sorusunu, "Bütün zamların hepsini açıkladık" şeklinde yanıtladı. "Asgari ücretlileri yıl sonunu mu bekleyecek" sorusuna ise Erdoğan, "Temmuz da var" şeklinde yanıt verdi. Hatırlanacağı üzere Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladığı toplantıda, asgari ücreti belirlerken hem geçmiş kayıpları telafi edecek hem de 2023'e dair enflasyon öngörüsünü destekleyecek bir yaklaşım benimsediklerini, şayet beklenmedik bir tabloyla karşılaşılırsa, asgari ücrete yine bir ara düzenleme yapmaktan kaçınmayacaklarını söylemişti.
Bu arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise Temmuz ayında enflasyondaki düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmayacağını ifade etti.
TÜM GAZİLERE NET ASGARİ ÜCRET
Yeni torba düzenlemeye göre 1 Nisan 2023'ten itibaren uygulanmak üzere; İstiklal Harbi ile Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtına katılan muharip gazilere verilen şeref aylığı ile vatani hizmet tertibinden aylık alanların aylıkları, sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın net asgari ücrete yükseltilecek. Böylece 2 bin 961 TL olan şeref aylığı, 8 bin 847 TL'ye çıkarılacak. Hak sahibinin ölümü halinde bu aylık dul eşe yüzde 75 oranında bağlanacak ancak dul eşin tekrar evlenmesi halinde kesilecek. Bu düzenlemenin kamuya yıllık maliyeti ise 2 milyar TL olarak hesaplandı.
Hiçbir karşılık ve menfaat gözetmeksizin üstün başarı ve gayretle Türk vatanına hizmet etmiş Türk vatandaşlarından, vatani hizmet tertibinden bağlanan aylıkların sosyal güvencelerinin olup olmadığına bakılmaksızın, tüm gazilere asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek. Dul eşler için bu tutarın yüzde 75'i, diğer yakınları için ise yüzde 50'si esas alınarak ödeme yapılacak.
Teklife göre Cumhurbaşkanı kararı ve tevcihi ile deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararların giderilmesinde yaptığı çalışmalar veya sunmuş olduğu katkılarla üstün feragat, fedakârlık, başarı ve yararlık gösteren Türk vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası, yabancı kişilere Üstün Fedakârlık Nişanı verilecek.
GÜVENLİK KORUCULARINA 7 BİN 500 TL
Yeni düzenlemeyle Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine paralel olarak kurum tabiplerinin maaşlarında artış yapılacak. Kamu kurumunda çalışan bir uzman doktorun maaşı 23 bin 389 TL'den 38 bin 517 TL'ye çıkarılacak. Bu düzenleme, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden ayın 1'inde uygulanmaya başlayacak. Etki analizine göre, bu düzenlemenin kamuya yıllık maliyeti 286.7 milyon TL olacak.
Komisyonda, teklife yeni madde ihdas edildi. Buna göre güvenlik korucuları ve vefatları halinde hak sahiplerine bağlanan emekli aylığı, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 7 bin 500 TL olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz'ın komisyonda yaptığı açıklamaya göre, bu düzenlemeyle 2017 yılı öncesinde aylık bağlanan toplam 40 bin 77 dosyadan 42 bin 757 kişiye dosya bazında 7 bin 500 TL aylık ödenmesi düzenleniyor. Bu kapsamda yapılacak düzenlemenin yıllık maliyetin yaklaşık 1.2 milyar TL olacağı öngörülüyor.
YÜKSEK YARGI ÜYELERİNİN MAAŞINDA DÜZENLEME
Yeni düzenlemeyle Yargıtay birinci başkan vekilleri, Danıştay başkan vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak şekilde yeniden düzenlenecek. Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin ek tazminat oranı Anayasa Mahkemesi başkan ve üyeleri ile eşit duruma getirilecek. Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısının ek gösterge oranı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ile Yargıtay üyeleri, Danıştay üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilinin ek göstergesi de Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak. Yüksek yargı üyelerinin maaşlarıyla ilgili bu düzenlemelerin, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden aybaşından itibaren uygulanması öngörülüyor.
FAZLA VE YERSİZ ÖDEMELER SİLİNECEK
İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle 31 Aralık 2012 ve öncesi döneme ilişkin işsizlik ödeneği başvurularına istinaden yapılan ödemelerden fazla ve yersiz ödeme olduğu tespit edilmiş olup bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilecek. Fazla ve yersiz ödeme dava ve icra takibine konu edilmiş ise tüm ferileri ile birlikte terkin edilerek dava ve icra dosyalarının takip ve tahsil işlemlerine devam edilmeyecek. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilmeyecek. Etki analizine göre bu düzenlemenin kamuya yıllık maliyeti 36 milyon TL olarak hesaplandı.
ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ TARİFESİNDE İNDİRİM
1 Nisan itibarıyla elektrik ve doğalgaz tarifelerinde indirime gidiliyor. AK Parti Grup toplantısında yaptığı açıklamada Başkan Recep Tayyip Erdoğan, elektrikte tüm abone gruplarında Nisan ayından itibaren yüzde 15 indirime gidileceğini söyledi. Erdoğan, sanayicilerin kullandığı ve konut aboneliğine göre oldukça yüksek kalan doğal gaz tarifesinde, Nisan ayından itibaren yüzde 20 indirim yapılacağını açıkladı. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla Türkiye'yi büyütme hedefine katkı veren sanayicileri desteklemek için ne gerekiyorsa yerine getirmeyi sürdüreceklerini kaydetti. Akkuyu'daki nükleer güç santraline 27 Nisan'da yakıt yükleyerek resmen nükleer tesis statüsü kazandırılacağını söyleyen Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bin yeni madenci alacaklarını açıkladı.
İş dünyası, elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki indirimlerin rekabet gücünü artıracağı, üretimi destekleyeceği ve enflasyonu düşürücü etkisi olacağı görüşünde. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yaptığı açıklamada rekabetçiliğin son dönemlerde arttığını belirterek, enerjiye yapılan indirimlerin bir nebze de olsa sanayiye nefes aldırdığını kaydetti. İndirimlerin, sanayicinin ürettiği ürünlerin daha uyguna üretilmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
TAŞKÖMÜRÜ HAVZASI'NDAKİ TAŞINMAZLARDA İHTİLAFLAR ÇÖZÜLÜYOR
En düşük emekli aylığını artıran, geçici işçilere kadro imkânı getiren düzenleme ile ayrıca Zonguldak, Karabük, Bartın ve Kastamonu illerini kapsayan Türkiye Taşkömürü Havzası'ndaki taşınmazlardaki hukuki ihtilaflar çözümleniyor. Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun'da yapılan değişiklikle, taş kömürü havzası dahilinde kalan taşınmazların, belirtilen durumlarda kalıp kalmadığına ilişkin değerlendirmenin kanunun yürürlüğe girdiği tarih yerine devir tarihi esas alınmak suretiyle belirlenmesi sağlanacak. Ayrıca, hak sahiplerinin kanuni ipotek tesis etmek suretiyle taşınmazlarını adlarına tescil ettirmelerine ilişkin düzenlemeyle, uygulamada karşılaşılan sorunlar çözüme kavuşturulacak. Komisyon'da AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın verdiği bilgiye göre; bu düzenlemeden yaklaşık 15 bin kişi yararlanacak.
SGK ÇALIŞANLARINA EK FAZLA MESAİ
SGK çalışanlarına, EYT işlemlerinin hızlandırılması için üç ay süreyle fazla mesai ücreti verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye Cumhuriyeti, sosyal devlet anlayışıyla emeği korumaya devam ediyor. EYT işlemlerinin hızlandırılması için yoğun mesai harcayan SGK çalışanlarımıza ilave fazla mesai ücreti verilecek" ifadelerini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ilgili düzenlemenin, en düşük emekli maaşında artış ve geçici işçilere kadro düzenlemesini de içeren kanun teklifine, TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında önergeyle ekleneceğini bildirdi.
Bu düzenlemeyle saatlik 27 TL fazla mesai ücreti yüzde 88 artışla 51 TL'ye çıkarılacak. SGK çalışanları aylık 3 bin TL fazla mesai alıyordu. Bilindiği üzere EYT düzenlemesinin yasalaşması sonrası 2.2 milyon kişi emeklilik hakkı kazanmıştı.
BES BİRİKİMİ İLE KREDİ İMKANI
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı hariç alacağının tamamını veya bir kısmının kredi teminatı olarak bankalara devredilmesine imkân tanıyan düzenlemeye gitti. SEDDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğine göre katılımcılar, 28 Eylül 2023 itibarıyla BES'teki birikimlerini bankalara alacağın devri yoluyla göstererek kredi kullanma imkanı bulabilecek. Böylece katılımcılar acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecekler ve BES'te kazandıkları hak ve birikimlerini koruyabilecekler. SEDDK'nın açıklamalarına göre, sistem şöyle işleyecek:
Katılımcı, BES birikimlerinin banka tarafından görülmesine izin vererek kredi talebini iletecek. Katılımcı ile banka arasında alacağın devri sözleşmesi kurulacak ve kredi kapanana kadar birikimleri BES'te nemalanmaya devam edecek. Devredilen ve kredi ödemeleri devam eden bir birikim yeniden devredilebilecek. Katılımcı, kredi borcunu kapatana kadar BES'ini sonlandıramayacak veya başka bir şirkete aktaramayacak. Katılımcılar, katkı payı ödemeye devam edebilecek, birikimlerini izleyebilecek ve devredilmemiş birikimleri için fon değişimi yapabilecek. Kredi borcu ödendiğinde otomatik olarak alacağın devri sözleşmesi sona erecek. Aksi halde, banka BES sözleşmesini sonlandırarak kalan borcu tahsil edecek. Yönetmeliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, düzenlemenin aynı zamanda ülkenin tasarruf sistemi olarak gördükleri BES'in daha da gelişmesini sağlayacağını, düzenleme sayesinde artık katılımcıların sözleşmelerini sonlandırmak yerine, BES birikimlerini teminat olarak göstererek uygun koşullarla kredi çekebileceklerini ifade etti.
KONUTTA 'ÇAT KAPI HACİZ' KALKIYOR
Yargıda yeni düzenlemeler getiren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yargı paketine göre, İcra ve İflas Kanunu'na "konutta haciz" başlıklı madde ekleniyor. Buna göre konutta haciz yapılması için icra müdürünün verdiği haciz kararının uygulanması için icra mahkemesi kararı gerekecek. Mahkemenin onaylama kararı üzerine hacze gidilen yerin konut olmadığının anlaşılması halinde hacze devam edilecek. Ancak konut olmadığı kabul edilen bir yerle ilgili verilen haciz kararı üzerine yapılan haciz işlemi sırasında, bu yerin konut olduğu anlaşılır ve borçlu da haczin yapılmasına rıza göstermez ise haciz işlemine son verilecek. Bu hüküm ihtiyati haciz hakkında uygulanmayacak. Aile bireylerine ait kişisel eşya ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları haczedilmeyecek. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılamayacak.
AVUKATLARA FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANACAK
Geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yargı paketine göre; avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için kredi ve finans kuruluşları ile kredi veren kamu kurum ve kuruluşlarınca uygun şartlarda finansman desteği sağlanacak. Desteğin sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Adalet Bakanlığı'nca belirlenecek. Mesleğe yeni başlayan avukatlardan, ilk beş yıl baro keseneği alınmayacak. Adli yardım sisteminin güçlendirilmesi amacıyla adli yardım bürosunun gelirleri arasında yer alan harçların ve para cezalarının oranı yüzde 2'den yüzde 3'e çıkarılacak.
KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCU ŞARTI ARANACAK
Yargı paketine göre Asliye Ticaret Mahkemelerinde tek hakimle görülen konusu parayla ölçülebilen uyuşmazlıklarda, dava değeri 500 bin TL'den 1 milyon TL'ye çıkarılacak ve söz konusu parasal sınır her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması şartı aranacak. Pakete göre, ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olacak. Bu düzenleme 1 Eylül 2023'te yürürlüğe girecek. Kanunla milletlerarası sulh anlaşma belgelerinin icrası düzenleniyor. İç hukukun, Türkiye tarafından 2019'da imzalanan ve 2022'de yürürlüğe giren Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ne uyumunun sağlanması amaçlanıyor. Kanunla taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklarda arabuluculuk usulü düzenleniyor. Bu düzenleme de 1 Eylül 2023'te yürürlüğe girecek.
ADANA KARATAŞ'A TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB
Çevre Kanunu'nda düzenlemeler içeren kanun teklifi de geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulacak. OSB'de sebze ve meyve üretiminin teşvik edilmesi ile ekosisteme zarar verilmeden var olan potansiyelin üretime kazandırılabilmesi için ileri teknoloji sera işletmeleri inşa edilecek. Düzenlemeye göre gemilerden kaynaklanan yasa dışı boşaltımlarda, 100 bin grostondan büyük tanker, gemi ve diğer deniz araçları için idari para cezası miktarı, 100 bin groston esas alınarak hesaplanacak. 5 bin grostondan büyük gemilerin evsel atık sular ile katı atıklarından kaynaklanan kirliliklerde uygulanacak cezalarda ise kirliliğin niteliği ve kirli balast suları için uygulanan cezalar esas alınacak. Bu arada kıyıda otopark ihtiyacının karşılanması için "yeraltı otoparkı" yapılabilmesini düzenleyen madde ise tekliften çıkarıldı.
"2000 SONRASI İÇİN İNTİBAK DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VAR"
Dr. Okan Giray BÜLBÜL / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi
En düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL'ye çıkarılması, bütün emeklilerin maaş artışı anlamına gelmiyor. 2000 sonrası emeklilerin intibak düzenlemesi veya bu emekli aylıklarının belirli bir yüzde üzerinden artırılması gibi bir durum, şu an için söz konusu değil. Böyle olunca da sosyal güvenlik sisteminde prim ödeyen kişilerin, daha yüksekten prim ödeyerek, daha yüksek emekli aylıklarını hak etme hayallerine bir nebze sekte vurulmuş oluyor. Bu uygulamayla özellikle yüksekten prim ödeyerek hesaplanan aylıkları 6 bin-6 bin 500 TL civarına gelen Bağ-Kur'lular, düşükten ödeyip en düşük emekli aylığını alanlarla aynı miktarda aylık alıyorlar. Bu nedenle tüm emekli aylıklarının artırılması yönünde bir talep oluştu. En düşük emekli maaşlarının 7 bin 500 TL'ye tamamlanması yerine bütün emeklilerin aylıkları oranında, oransal artışa tabi olması, bu dengesizliği de ortadan kaldıracaktır. Emekli aylıklarında yaşanan farklılığı gidermek için intibak düzenlemesi 2000 öncesi için yapıldı. Özellikle 2000-2008 arası emekli aylıklarının düşük olacak olması nedeniyle bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç var.