Yüksek volatilitede izlenebilecek 15 hisse

Merkez bankalarının faiz kararlarını belirlemesi sonrası Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devam etmesi bekleniyor. Seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlikler satışlara yol açsa da kamu ve Varlık Fonu alımlarının da etkisiyle yükseliş öngörülüyor. Endeks yükselirken takip edilmesi gereken 15 hisseye dikkat çekiliyor.
29.03.2023 13:55 GÜNCELLEME : 30.03.2023 00:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftanın en önemli gündem maddesi, Merkez Bankaları'nın (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası/TCMB, ABD Merkez Bankası/FED, İngiltere Merkez Bankası/BoE ve İsviçre Merkez Bankası/SNB) faiz kararları oldu. Gerek FED gerekse TCMB, beklentilere paralel kararlarını açıkladı.

FED toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4.75-5 aralığına yükseltti. 2023 yılı için medyan beklentisini ise değiştirmedi (yüzde 5.1). Medyan beklenti ve karar metninde yapılan vurgu değişikliği bu yıl sadece 25 baz puanlık bir artırım daha yapılacağı yönündeydi. Piyasa aktörleri bu artırımın ise bir sonraki toplantı tarihi olan 3 Mayıs'ta yapılmasını bekliyor. Analistler, toplantıda PCE (PCE endeksi FED'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları) tahmini yukarı çekilse de buna rağmen politika faizi tahmininde revizyon olmadığına dikkat çekerek; FED'in bugüne kadar atılan adımlar neticesinde artık enflasyonu çok ciddi bir risk olarak görmediğini düşünüyor. Dolayısıyla FED sınırlı bir faiz artırımı yaparak ılımlı mesajlar verdi. Diğer bir deyişle FED'in kararları sonrası yükselen risk iştahının bizi de olumlu etkilemeye devam edebileceği öngörülüyor.

Ancak FED Başkanı'nın toplantı sonrasında bankacılık sektöründeki sorunların ekonomi üzerinde yarattığı risklere ve kredi kanallarındaki daralmaya yaptığı vurgular da dikkat çekti.

Öte yandan geçen hafta TCMB'de Mart 2023 politika faizinde piyasa beklentilerine paralel bir değişiklik yapmadı. Bir hafta vadeli repo faizi yüzde 8.50'de sabit kaldı. Hatırlanacağı gibi Merkez Bankası, bir önceki toplantısında da politika faizini 50 baz puanlık indirimle yüzde 8.50 seviyesine çekmişti.

Politika faizinin sabit tutulmasının gerekçesi olarak "Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması daha da önemli hale gelmiştir" ifadesine yer verildi. Geçen ay 50bp indirim yapılırken de aynı ifade kullanılmıştı.

Diğer bir deyişle karar beklentilerle uyumlu gerçekleşirken; karar metni de büyük ölçüde aynı kaldı. Analistler, beklentilerde ilave bir bozulmaya yol açma potansiyeli taşıyan herhangi bir yeni indirim yapılmamış olmasını ve sözlü yönlendirme tarafında da 'mevcut duruşun yeterli olduğu' ifadesinin korunması nedeniyle politika faizinin seçime kadar sabit kalmasının beklenebileceğini düşünüyor.

TCMB ve FED'in ardından geçen hafta önde gelen merkez bankaları da faiz kararlarını belirledi. Buna göre İngiltere Merkez Bankası (BoE) 25, İsviçre Merkez Bankası (SNB) 50 baz puanlık faiz artırımına gitti. Piyasaların da sıkı para politikaları ile ekonominin görünümü arasındaki dengeyi izlemeyi tercih ettiği görüldü. Borsa İstanbul'da ise genel olarak merkez bankalarının kararlarına bağlı ve de onlardan bağımsız olarak dalgalı seyrin devam etmesi bekleniyor. Her ne kadar seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlikler satışlara yol açsa da Varlık Fonu başta olmak üzere kamunun alımları ve hisse geri alımlarının dengeleyici bir işlev görmeye devam etmesi öngörülüyor. Satışlara paralel endeksin 4.600'lü seviyelere kadar geri çekilebileceği ancak 50 günlük ortalamanın (5.150-5.200 civarı) geçilmesiyle yakın dönemde test edilen 5.500'lü seviyelerin üzerine çıkılmasının da mümkün olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, endeksin yükseliş eğilimli olmasını beklemekle beraber seçim öncesi haber akışına göre borsada sert dalgalı bir seyir olabileceğini hatırlatarak; profesyonel destek alarak akılcı seçimler yapmanın uzun vadede getirisinin yüksek olacağını vurguluyor. Ancak hisse seçiminde kritik teknik seviyelerin geçilmesini beklemenin çok daha sağlıklı olacağına da vurgu yapılıyor.

Analistler bu kapsamda seçime kadar borsada yatırımcıların uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere izleyebileceği 15 hisseye dikkat çekiyor.

"BEKLENTİLERE PARALEL KARAR AÇIKLADI"

ABD'de güçlü gelen büyüme ve istihdam verileri, beklentileri aşan ocak enflasyonu sonrası FED üyelerinden gelen şahin mesajlar ile birlikte zirve faiz seviyesine ilişkin tahminlerin 50-75 baz puan kadar yukarı çekildiğini hatırlatan

Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu; ancak Silicon Valley Bank'ın (SVB) iflası ile başlayan süreç, Credit Suisse'de yaşanan problemler ile devam edince beklentilerin radikal bir biçimde değiştiğini söylüyor. SVB'nin iflasında bono portföyünden ettiği zararın oynadığı rol dikkate alındığında, piyasada FED'in faiz artışlarını durdurması ya da hızını azaltması, hatta faiz indirim sürecini başlatması beklentilerinin de ortaya çıktığını dile getiren Akkoyunlu, "Nitekim FED faiz oranlarının nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceği yönünde sinyal verdikten sonra, geri adım atarak panik havası vermek istemedi. Zaten özellikle iflas haberi, Mart toplantısında 50 baz puan artış ihtimalini oldukça azaltmıştı. Sonuçta FED beklentilerimiz paralelinde politika faizini 25 baz puan artırdı. Türkiye'de ise TCMB, geçen ay yaptığı faiz indirimi sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu belirtmişti. TCMB bunun dışında depremin yarattığı ek enflasyonist risklere dikkat çekmişti. TCMB geçen hafta Perşembe günü PPK toplantısında da Mart 2023 politika faizinde piyasa beklentilerine paralel bir değişiklik yapmadı. Bir hafta vadeli repo faizini yüzde 8.50'de sabit tuttuğunu gördük" diyor.

"DALGALI SEYİR ETKİLİ OLACAKTIR"

FED'in beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artırması aslında faiz artışlarını sonlandırmayı değerlendirdiği şeklinde algılanarak piyasanın ilk tepkisinin olumlu olduğunu da belirten Akkoyunlu, "Ancak bankacılık sektöründeki gelişmelerin ABD'de potansiyel bir resesyon riskini öne çekebileceğini düşünüyoruz. İki yıllık tahvil faizlerinin sadece üç günde yüzde 5.0'ın üzerinden yüzde 3.75'e kadar gerilemesi de (halihazırda yüzde 4.0 civarında seyrediyor) piyasanın artık iyice resesyon fiyatlamasına geçtiğini gösteriyor olabilir. Bu durumda, ilerleyen günlerde borsadaki tepkinin de negatife dönerek ve ABD endekslerinde dip seviyelerin yeniden test edilmesinden endişe ediyoruz. Buna karşın Türkiye'de TCMB kararının piyasa üzerinde belirleyici bir etkisi olmayacaktır" yorumunu yapıyor.

Öte yandan Borsa İstanbul'unda küresel risk iştahındaki bir bozulmadan daha sınırlı da olsa olumsuz etkileneceğinin altını çizerek "Borsada merkez bankalarının kararlarına bağlı ve de onlardan bağımsız olarak dalgalı seyrin devam etmesini bekliyoruz. Seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlikler satışlara yol açarken, Varlık Fonu başta olmak üzere kamunun alımları ve hisse geri alımları dengeleyici bir işlev görmeye devam edecektir" diyor.

"ENDEKS 50 GÜNLÜK ORTALAMANIN ÜSTÜNE ÇIKMALI"

Borsada dalgalı seyrin devam etmesini bekleyen Akkoyunlu; ancak kamunun alımları nedeniyle düşüş potansiyeli daha sınırlı, yükseliş eğiliminin ise daha güçlü olabileceğini ifade ediyor. Devam eden enflasyonist ortam ve talebin güçlü kalmaya devam etmesinin de endeksi destekleyen diğer bir faktör olabileceğini dile getirerek "Endeks, yeniden 50 günlük ortalamasının üzerine çıkmadan borsadaki yükselişlere temkinli yaklaşmak gerek. Bu durumda endeks 4.600'lü seviyelere kadar geri çekilebilir. 50 günlük ortalamanın (5.150-5.200 civarı) geçilmesiyle yakın dönemde test edilen 5.500'lü seviyelerin üzerine çıkılması (yukarıda saydığımız faktörlerin desteğiyle) mümkün görünüyor" şeklinde konuşuyor.

Akkoyunlu'ya göre, endeksin yükseliş eğilimli olmasını beklemekle beraber, haber akışına göre sert dalgalı bir seyir hakim olmaya devam edecek gibi görünüyor. Buna göre, uzun vadeli pozisyon alımı için kritik teknik seviyelerin geçilmesini beklemenin daha sağlıklı olacağını ifade ederek "ABD'de ve Avrupa'da bankacılık ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Resesyon ihtimalini artıracak gelişmeler tüm borsalarda satışların derinleşmesine yol açabilir" diyor.

Akkoyunlu; seçime kadar borsada yatırımcıların Ford Otosan, Galata Wind, Kardemir, Logo Yazılım, Koç Holding, Logo Yazılım, Mavi Giyim, Medikal Park, Migros, Orge Enerji, Sabancı Holding, Şok Marketler, Suwen Tekstil, Turkcell ve Tekfen Holding hisselerini uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere izleyebileceğini söylüyor.

"BOĞAZİÇİ BETON'DA HEDEF FİYAT 24.40 TL"

Ahlatcı Yatırım araştırma bölümü, İNA analizi ve piyasa çarpanlarına sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 30 ağırlık vermek suretiyle yaptığı analiz çalışması ile Boğaziçi Beton hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile hedef fiyatını 24.40 TL olarak belirledi. BIST-çimento sektörü şirketlerinin sektör ortalamasının F/K, FD/FAVÖK, FD/ satışlar çarpanlarını sırasıyla 7.88, 11.51 ve 1.67 olarak tespit eden araştırma ekibi, 2023 yılı için FAVÖK'ün 1.171 milyon TL düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor. Boğaziçi Beton için 2023 yılı FD/FAVÖK beklentisini ise 7.92 olarak öngörüyor.

"SATIŞ TAHMİNİ 5.5 MİLYAR TL"

Şirketin 12A22 satışlarının tahminlerinin oldukça üstünde bir önceki yıla göre yüzde 273.7 artarak 3,4 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirten Ahlatcı Yatırım araştırma ekibi, (şirketin 2022 yılına ilişkin olarak açıklamış olduğu satış tahmini 1,9 milyar TL) "Şirket 2023 yılına ilişkin satış tahminini ise 5,5 milyar TL olarak açıkladı. 12A22 dönem karı 473 milyon TL olarak gerçekleşmiş olup, geçen yıla göre yüzde 1.159 artış gösterdi. (12A2021 dönem karı 38 milyon TL) Boğaziçi Beton 2021 yılına kadar uzun vadeli sözleşmeler yapması nedeni ile yüksek enflasyon ortamında ürün fiyatlarını revize edemezken, 2022 yılında yapılan yeni sözleşmelerde satış fiyatlarını (maliyet hesapları baz alınarak) proaktif olarak güncel yapması şirketin satış gelirlerine ve dönem karına olumlu yansımış. Özellikle 2022 yılında çimento sektöründe faaliyet gösteren firmaların hazır beton üretim faaliyetlerini azaltmaları, şirketin pazar payına da olumlu yansımış. 2022 yılında satış ve maliyet stratejisindeki değişiklik, alacak tahsilat süresinin kısaltılması şirketin kar marjlarını pozitif yönde etkileyen önemli etkenler olmuş. Hazır beton üretiminin en önemli bileşenlerinden olan agrega hammaddesini kendi üretiyor olması da Boğaziçi Beton'un maliyet girdilerine olumlu yansımış ve sektördeki diğer oyunculara göre daha avantajlı bir konuma gelmesini sağlamış" yorumunu yapıyor.

"15 MİLYON DOLARLIK GES YATIRIMI"

Şirketin 2022 yılına ilişkin olarak açıklamış olduğu FAVÖK tahmininin 390 milyon TL olmasına karşın 12A22 FAVÖK'ünün bir önceki yıla göre tahminlerin oldukça üzerinde yüzde 396.4 artarak 690 milyon TL olarak gerçekleştiğinin de altını çizen Ahlatcı Yatırım araştırma ekibi; 2023 yılına ilişkin FAVÖK tahmininin ise 1,1 milyar TL olarak açıklandığını belirtiyor. FAVÖK marjının ise ilgili dönemlerde yüzde 15.2 den yüzde 20.2'ye yükseldiğini ifade ederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Temel olarak üretim faaliyetlerinde kullanılan hammaddelere baktığımızda kimyasalların tedariki yurtdışından sağlanırken, çimento İstanbul'a yakın lokasyonlardaki şirketlerden tedarik ediliyor. Hazır beton üretimi için en önemli bileşenlerden olan agrega hammaddesini şirketin bünyesinde işlettiği maden ocağından temin edebilmesi; hazır beton üretim maliyetlerini düşürerek operasyonel karlılığına ve kar marjlarına olumlu olarak yansımış. İlaveten agrega fiyatlarının artması girdi maliyetlerinin yükselmesine sebep olurken, şirketin uzun yıllara yayılan rezerv potansiyeli sayesinde (2022 yılından itibaren 2035 yılına kadar 270 milyon ton agrega rezervi) sektördeki diğer oyunculara göre şirkete avantaj sağlaması bekleniyor. Öte yandan şirket artan enerji maliyetlerinin karşılaması amacıyla Kayseri/Felahiye'de 15 milyon dolarlık GES yatırımı yapma kararı almış. Çimento sektörünün düzenli temettü dağıtımlarını benimseyen Boğaziçi Beton dağıtım politikası gereği temettü oran ve verimliliğinin yıllara göre değişkenlik gösterebileceğini de belirterek düzenli olarak temettü dağıtmayı planlıyor. 2022 yılı karından Sermaye Piyasası Mevzuatı ile Şirket Esas Sözleşmesi ve Kar Dağıtım Politikasına uygun olarak ilk taksit 12.04.2023 tarihinde üç taksit olacak şekilde yüzde 100 temettü verimliliği ile toplam 380 milyon TL brüt kar dağıtımı yapacak."

"Orge Enerji'de endeks üzerinde getiri bekliyoruz"

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

ORGE ENERJİ: Orge Enerji Elektrik Taahhüt, geçtiğimiz birkaç on yılda ağırlıklı olarak konut, ofis ve AVM projelerinin elektrik altyapısını geliştirirken, 2014 yılından itibaren raylı sistem projelerinde de yer almaya başladı. Ve raylı sistemler günümüzde şirketin en büyük iş alanı olmaya devam ediyor. Genel ve Yerel seçimlerin gerçekleşmesinin ardından hem İstanbul'da hem de diğer şehirlerde raylı sistem yatırımlarının orta vadede de şirket finansallarını ve nakit üretimini destekleyeceğini düşünüyoruz. Öte yandan şirket; 2022 yılı ortalarında ise güneş enerjisi sistemleri alanında girişimlere başlamış olup, elektrikli araç şarj istasyonu alanında da faaliyete başlamayı hedefliyor. Enerji segmentinde iş alımları başlamış olup; TÜV Türk gibi daha uzun vadeli iş ortağı olabilecek müşterilerle yapılabilecek ek sözleşmelerin orta vadede şirket finansallarını destekleyeceğine ve bu segmentin uzun vadede şirket finansallarını ve nakit üretimini destekleyeceğine inanıyoruz. Mevcut iş kollarındaki büyüme potansiyeline ek olarak, şirketin elektrifikasyon tecrübesiyle oluşturduğu 'Veri Merkezi Taahhüt İşleri' gibi yeni iş alanları da gelecek yıllar için ek nakit akışı potansiyeli sunuyor. Bu anlamda Turkcell'in iki veri merkezi için anlaşma yapılmasına bağlı olarak 2023 yılında gelecek ve teknoloji sektörü oyuncularının Orge için iş potansiyeli yaratabileceğine inanıyoruz. Şirket hisselerinde endeks üzerinde getiri bekliyoruz. Orge Enerji hisselerinde 43.03 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

FORD OTOSAN: Devam etmekte olan ciddi kapasite ve teknoloji yatırımları çerçevesinde şirketin orta/uzun vadeli görünümünün çok olumlu olduğu kanaatindeyiz. Krayova fabrikası, 250 bin araç ve 365 bin motor üretim kapasitesine sahip. Fabrikada halen Puma ve Ecosport otomobil modelleri üretiliyor.Yeni Nesil Courier'in içten yanmalı motor versiyonlarının 2023'te ve tam elektrikli versiyonlarının 2024'te Krayova'da üretilmesi öngörülüyor. Puma modelinin 2024 yılında tam elektrikli versiyonu da üretilecek. Romanya yatırımı şirketin Türkiye dışındaki ilk üretim tesisi olması bakımından global büyüme stratejisi çerçevesinde özel öneme sahip. Aralık 2020'de açıklanmış olan ve beş yıl içerisinde üretim kapasitesini 650 bin adede yükseltecek 2 milyar euro tutarındaki yatırımla birlikte Ford Otosan'ın mevcutta yıllık üretim kapasitesinin 2025'te 900 bin adede yükselmesi bekleniyor. Şirketin gelirlerinin önemli bir kısmı ihracattan kaynaklanıyor ve döviz bazında olduğu için TL'deki dalgalanmalardan da olumsuz etkilenmiyor. Ford Otosan hisselerinde endeks üzerinde getiri bekliyoruz. 591,64 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MİGROS: Şirketin 2022 dönemi oldukça güçlü geçti: Yıllık FAVÖK'ü yüzde 106.2 artışla 6 milyar TL olurken, satış gelirleri 74.5 milyar TL (yıllık: +yüzde105.3) olarak açıklandı. Daha da önemlisi, güçlü serbest nakit akışı yaratması sayesinde, şirket bilanço dönüşümüne devam etti. Böylelikle 2021'de 2,5 milyar TL olan net borç 2022'de 611 milyon TL'lik net nakit pozisyonuna geçti. Şirketin bu dönemde gelirlerinin yüzde 2'sinin üzerinde yatırım harcaması yaparak toplam alan büyüklüğünü yıllık yüzde 6.8 artırıp 1,7 bin metrekare alana ulaştığını belirtmekte fayda var. Tüm bunlar net kara, pozitif yönde katkı verdi. 2021'de 359 milyon TL olan net kar, 2022'de 2,6 milyar TL'ye yükseldi. Öte yandan gıda perakendeciliği sektörü doğası gereği artan enflasyon oranlarına göre doğal bir koruma sağlamakta ve öngörülebilir bir iş modeli sunmakta. Dahası enflasyon yükselmeye devam ederken fast food, yemek, kafe gibi tüm ev dışı gıda maliyetlerinin ortalama ücret artışlarının önemli ölçüde üzerinde artmasının tüketiciyi evde yemeğe ve dolayısıyla gıda perakende şirketlerinin müşteri trafiğini daha da artırmasına neden olmasının muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Migros için 2023 yılında yüzde 80 satış gelirleri ve yüzde 57 FAVÖK büyümesi ile yüzde 7 FAVÖK marjı öngörüyoruz. Bu yıl şirketin 9,5 milyar TL nakit yaratmasını ve yüzde 72 öz varlık karlılığına ulaşmasını bekliyoruz. Güçlü ve artan nakit pozisyonunu ek tedarikçi indirimleri için kullanmasının şirket karlılığı açısından destek olabileceğini düşünüyoruz. Migros hisselerinde 223 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeks üzerinde getiri bekliyoruz.

ÜÇ KAMU BANKASINDAN 107 MİLYAR TL'LİK SERMAYE ARTIRIMI

Halkbank ve Vakıfbank tarafından tahsisli sermaye artırım kararı alındı. Buna göre Halkbank'ta 30 milyar TL, Vakıfbank'ta ise 32 milyar TL sermaye artırımına gidildi. Ziraat Bankası ise sermayesini 45 milyar TL artırıyor. Böylece 3 kamu bankasının toplam sermaye artırımı 107 milyar TL oldu.

Halkbank "Bankamızın 10 milyar TL'lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla, toplam 4 milyar 969 milyon 120 bin 730 TL olan çıkarılmış sermayesinin "tahsisli satış" yöntemi ile mevcut tüm ortakların rüçhan haklarının tamamen kısıtlanarak, nakit sermaye artırımı yoluyla toplam satış hasılatı 30 milyar TL olacak şekilde, Borsa İstanbul A.Ş'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak toplam nominal sermaye tutarı kadar artırılmasına karar verilmiştir" açıklamasını yaptı.

Vakıfbank tarafından yapılan açıklamada ise "Bankamızın kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak kaydıyla 7 milyar 111 milyon 364 bin 116 TL olan çıkarılmış sermayesinin, mevcut pay sahiplerinin rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak, tahsisli ve nakden toplamda 32 milyar Türk Lirası toplam satış hasılatı elde edilecek şekilde Borsa İstanbul A.Ş'nin Toptan Alış Satış İşlemlerine ilişkin prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatına göre hesaplanacak nominal sermaye tutarı kadar nakit sermaye artırımı yoluyla artırılmasına karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Ziraat Katılım 4,7 milyar TL sermaye artırımı kararı aldı.

SPK'DAN İKİ GRUBA GYO'YA DÖNÜŞME ONAYI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kuzugrup Gayrimenkul Geliştirme AŞ'nin "Kuzugrup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ" unvanlı bir gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşümüne ilişkin esas sözleşme değişikliklerine izin verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verildiğini açıkladı.

SPK, ayrıca Vera Grup Mühendislik AŞ'nin "Vera Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ" unvanlı bir gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşümüne ilişkin esas sözleşme değişikliklerine izin verilmesi talebinin de olumlu karşılanmasına karar verildiğini belirtti.

FUZUL YAPI, HALKA ARZ SÜRECİNİN İLK ADIMINI ATTI

Fuzul Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve Fuzul Yapı, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan gayrimenkul yatırım ortaklığı dönüşüm iznini aldı. Böylece, halka arz sürecinin en önemli adımı atılmış oldu.

Halka arz için çalışmalarını 2023 yılı içinde tamamlamayı hedefleyen şirket, bugüne kadar Tem Avrasya, Başakşehir Avrasya 1, Başakcity, Kent Evila, Kent Ariva, Olimpa AVM, Olimpa Rezidans, Olimpa Park Plus, Vadiyaka Başakşehir ve 3. İstanbul Başakşehir projelerini hayata geçirdi. Şu anda devam eden projeleri arasında Barbaros 48, Avrasya 2, Avrasya 3, Fatih Otel gibi projeler yer alıyor. Bundan sonraki süreçte devreye alınacak birçok yeni projenin de Fuzul GYO portföyüne dahil edileceği bildirildi.

Fuzul Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na dönüşüm süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Fuzul GYO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal, "Fuzul Holding olarak yakın zamanda aldığımız stratejik bir kararla gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren iştiraklerimizden Fuzul GYO'nun halka açılması için gerekli adımları attık. Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) dönüşüm başvurumuz neticelendi. GYO dönüşüm süreciyle eş zamanlı olarak halka arz hazırlıklarına da devam ediyoruz. Hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte gerekli başvuruları yaparak halka açılma sürecini fiilen başlatacağız. Fuzul GYO'nun 2023 yılı içinde halka açılmasını planlanıyoruz'' şeklinde konuştu.

Fuzul GYO'nun portföyünde Barbaros 48 projesinin de olması bekleniyor. Emlak Konut GYO güvencesiyle ve hasılat paylaşımı modeliyle geliştirilecek olan Barbaros48 projesi, Asya ve Avrupa'yı aynı pencereden izleme imkanı sunacak panoramik özelliğe sahip.

TEMETTÜ KARARLARI

MEDİTERA TIBBİ MALZEME: Meditera Tıbbi Malzeme, geçen hafta pay başına brüt 0,25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,8.

AG ANADOLU GRUBU: AG Anadolu Grubu Holding, 24 Mayıs'ta pay başına brüt 0,62 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,6.

MERCAN KİMYA: Mercan Kimya 25 Nisan'da pay başına brüt 0,19 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.

SODAŞ SODYUM SANAYİ: Sodaş Sodyum Sanayi, 12 Nisan'da pay başına brüt 0,93 TL temettü ödeyecek. Temettü verimi yüzde 3,2.

ULUSOY UN: Ulusoy Un, 15 Mayıs'ta pay başına brüt 1,1 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3,9.

AGESA HAYAT EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik, geçen hafta pay başına brüt 0,83 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3,0.

ADEL KALEMCİLİK: Adel Kalemcilik, 27 Eylül'de pay başına brüt 0,76 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,7.

ERBOSAN ERCİYAS BORU: Erbosan Erciyas Boru, pay başına brüt 0,9 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,7.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, 27 Mart'ta pay başına brüt 1,73 TL temettü ödeyecek. Temettü verimi yüzde 2,2.

ORÇAY: Orçay Ortaköy, pay başına brüt 0,19 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,8.

BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ: Birikim Varlık Yönetimi, 12 Nisan'da pay başına brüt 0,44 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,7.

LDR TURİZM: LDR Turizm 11 Mayıs ve 12 Temmuz'da iki eşit taksitte pay başına brüt toplam 0,46 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,4.

TOFAŞ OTOMOBİL: Tofaş, geçen hafta pay başına brüt 6,0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3,3.

AYES ÇELİK: Ayes Çelik Hasır, 1 Haziran'da pay başına brüt 0,24 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,2.

MİGROS: Migros Ticaret, 30 Mayıs'ta pay başına brüt 2,61 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,5.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi geçen hafta pay başına brüt 0,94 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 8,4.

BEYAZ FİLO: Beyaz Filo, pay başına brüt 0,31 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,6.

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ: Çelebi Hava Servisi, 17 Nisan'da pay başına brüt 42,0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 8,5.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA, pay başına brüt 2,09 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 8,2.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

TUKAŞ: Tukaş, 87,5 milyon TL tutarında Yatırım Teşvik Belgesi aldı. Balıkesir'de bulunan fabrikada maliyetlerin iyileştirilmesi ve modernizasyon niteliğindeki makine yatırımları için alınan teşvik belgesi, beş yıl sigorta primi işveren hissesi, vergi indirimi yüzde 60, YKO yüzde 25, gümrük muafiyeti, KDV istisnası ve faiz desteğini kapsıyor.

ANEL ELEKTRİK: Anel Elektrik bağlı ortaklığı olan Anel Emirates'in yüzde 49 bağlı ortaklığı olacak şekilde BAE'de faaliyet göstermek üzere Anel Consultancy & Engineering LLC şirketinin kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

ÖZERDEN PLASTİK: Özerden Plastik, Mart ayı içerisinde 71,3 milyon TL tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 31'ine karşılık geliyor.

ÇİMSA & AKÇANSA: Akçansa Çimsa'daki paylarını borsada işlem gören tipe dönüştürdü. Mevcut değerine göre, kaydedilen 12 milyon 130 bin 560 nominal tutarlı payların değeri 1,3 milyar TL.

KOÇ HOLDİNG: Koç Finansal Hizmetler (KFS) sermayesini (84.5yüzde KCHOL, yüzde3.93 AYGAZ iştiraki) 1 milyar TL azaltarak 1,4 milyar TL'den 0,4 milyar TL'ye indirileceğini duyurdu. Sermaye azaltımının 1Y23 döneminde tamamlanması bekleniyor. Ek olarak, KFS genel kurulunda net kar ve olağanüstü yedeklerden karşılanmak üzere 1,5 milyar TL nakit kar payı dağıtılma kararı alındı. KFS'nin ortaklık yapısına göre, Koç Holding'in elde edeceği temettü tutarının 1,2 milyar TL olması bekleniyor.

ALARKO CARRİER: Alarko Carrier, Eskişehir'de 22,654 metrekare büyüklüğünde fabrika binası ve arsasını 167 milyon TL + KDV bedelle satın aldığını bildirdi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji ile iki şirket arasında toplam 4,94 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.3'üne karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, İspanya'daki bir firmadan 2,37 milyon euro ve Estonya'da yer alan bir firmadan 600 bin euro tutarında iş aldığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.8'ine karşılık geliyor.

ÇAN 2 TERMİK: Çan 2 Termik sermayesinin 320 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 480 milyon TL artışla 800 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik Türkiye'de yerleşik bir firma ile 41 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 18.5'ine karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik, Van gölü Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalelerde 2,2 milyon dolar ve 3,09 milyon dolar ile teklif verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2.4'üne karşılık geliyor. Girişim Elektrik, GDZ Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede de 3,7 milyon dolar + KDV tutar ile en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2'sine karşılık geliyor.

REYSAŞ TAŞIMACILIK: Reysaş Taşımacılık ile Petkim arasında toplamda 520 milyon TL + KDV tutarında beş yıl süreli lojistik operasyon sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Bir yıllık tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 5.3'üne karşılık geliyor.

TERA YATIRIM: Tera Yatırım sermayesinin 52,5 milyon TL'den yüzde 195 oranında bedelsiz olarak 195,6 milyon TL artışla 155,2 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji, Azerbaycan'daki bir müşterisi ile 708 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0.9'una karşılık geliyor. Öte yandan Yeo Teknoloji, Alkataş İnşaat ile 6,3 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 8.6'sına karşılık geliyor.

EKSUN GIDA: Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. payları 24 Mart'ta Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

AKİŞ GYO: Akiş GYO, sat-kirala-geri al yöntemiyle 14 bağımsız bölümün 177,7 milyon TL bedelle Ziraat Katılım'a satıldığını ve finansal kiralama sözleşmesiyle 48 ay vadeli olarak geri alınmasına karar verildiğini bildirildi.

NATURELGAZ SANAYİ: Naturelgaz Sanayi, Çaykur bünyesinde yer alan 18 adet fabrika için doğalgaz alım işi ihalesini 403,1 milyon TL bedelle aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 10.7'sine karşılık geliyor.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Holding, daha önce açıkladığı bağlı ortaklığı olan Hera Teknik Yapı'nın Kars'ta açılan bir ihalesini aldığını bildirdi. 453,4 milyon TL tutardaki ihale için sözleşme davet yazısı beklendiği bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 126'sına karşılık geliyor.

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil, daha önce açıkladığı TSMF'in açtığı Türk Ticaret Bankası ihalesine katılmadığını bildirdi.

SEKURO PLASTİK: Sekuro Plastik sermayesinin 13,9 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 13,9 milyon TL artışla 27,8 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji bağlı ortaklığı Smart Güneş Enerji Ekipmanları 70,2 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.8'ine karşılık geliyor.

DAP GAYRİMENKUL: DAP Gayrimenkul sermayesinin 200 milyon TL'den yüzde 92.5 oranında bedelsiz olarak 185 milyon TL artışla 385 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, daha önce açıkladığı Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan ve 5,9 milyon TL bedelle alınan ihalede sözleşmeye davet yazısı alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 4.6'sına karşılık geliyor.

LDR TURİZM: LDR Turizm, Pronet Güvenlik ile 9,75 milyon TL + KDV tutarında 24-36 ay süreli ve Waternet Su Hizmetleri ile 2,98 milyon TL + KDV tutarında araç kiralama sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2.1'ine karşılık geliyor.

EGEPLAS PLASTİK: Egeplas Ege Plastik sermayesinin 27,8 milyon TL'den yüzde 761 oranında bedelsiz olarak 211,8 milyon TL artışla 239,6 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

FORMET METAL: Formet Metal sermayesinin 269 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 269 milyon TL artışla 538 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK'ya başvurdu.

MAÇKOLİK: Maçkolik, spor içeriklerine, Voleybol ve Formula 1 spor dallarının da eklenmesi için uluslararası bir data sağlayıcı ile sözleşme imzalandığını bildirdi.

DAGİ: Dagi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş, yüzde 100 hissedarı olacağı sermayesi 10 bin İngiliz Sterlini olan "DAGI Retaıl Uk Lımited" unvanlı şirket kurma kararı aldığını açıkladı.

BİZE ULAŞIN