“Borsa her dönem önemli bir yatırım aracıdır”
PARA RÖPORTAJ/ İDİL TARAKLI Dinamik Menkul Değerler A.Ş'nin hikâyesi, 2019 yılında Egemen Menkul Değerler A.Ş'yi satın alarak başlıyor. Egemen Menkul Değerler A.Ş'nin en küçük lisansı olan 'Emir İletimine Aracılık' lisansını, Dinamik Menkul Değerler A.Ş. olarak 2020'de 'işlem aracılığı' lisansına; 2021'de ise 'piyasa yapıcılığına' yükselterek 'geniş yetkili aracı' kurum olarak Dinamik Yatırım Menkul Değerler unvanına sahip oluyor. Halen 32 milyon TL sermayesi bulunan kurum, 2023 yılında 100 milyon TL sermayeye ulaşmayı hedefliyor.
Geniş yetkili aracı kurum olarak sermaye piyasası faaliyetinin içerdiği tüm yetkilere sahip olduklarını belirten Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem, bu sene finansal bir süper uygulama planladıklarını söylüyor. Borsanın her dönem önemli bir yatırım aracı olduğunu hatırlatan Erdem, ancak borsada kazanmanın hisse portföyleri düşük maliyetle oluşturulduğun da mümkün olduğunun altını çiziyor. Erdem ile son üç yıldır sahibi olduğu Dinamik Menkul Değerler'in hedeflerini ve piyasaları konuştuk.
Şube sayınızı artırmayı düşünüyor musunuz?
Şu anda müşteri portföyümüzün bulunması ve yoğun talep üzerine sadece Gaziantep'te tek bir şubemiz var. Artık her geçen gün artan dijital dünyaya adaptasyonun hızlanarak büyümesi, kurumların fiziksel varlık göstermek yerine dijitalde güçlenmelerinin ve yeteneklerini artırmasının daha önemli olması nedeni ile de şube sayımızı artırmayı düşünmüyoruz.
Biz gelişen teknolojiye hazırlık yapmayı, daha ön plana almak istedik. Özellikle 2000'den sonra doğan yeni neslin teknoloji ile arasındaki uyum, bizi bu yönde ilerlemeye yöneltti. Artık bankalara ya da finansal kurumlara gitme döneminin bittiği ve her şeyin mobil olarak yönetildiği bir zamandayız. Bunun artısının önümüzdeki yıllarda olası pandemik durumlarla beraber daha da fazla hissedileceği kanaatindeyim.
Çalışan sayımız da doğal olarak şubeleşmiş kurumlara oranla daha düşük seviyede. Şu anda 30 kişi ile hizmet veriyoruz. Bizim önceliğimiz gelişmelerin detaylı analizlerinin yapılması, teknolojimiz ile yatırımcılarımıza mümkün olan en kısa sürede ulaştırılması ve tabii bu süreçte de yatırımcılarımızın bir sorun yaşamaması.
Finansal süper uygulama oluşturmak gibi bir hedefiniz var, nedir bu?
Finansal süper uygulama derken yatırımcılar, bu uygulamayı indirdiğinde tüm yatırım alternatiflerine erişebilecek ve istediği anda istediği kadar yatırım yapabilecek. Aynı zamanda satın alma konusunda da tüm alternatiflere bu uygulamadan erişebilecek.
2023 ve sonrası için mobil hizmetlerini mümkün olduğunca çeşitlendirip; alım gücü ne olursa olsun yatırım yapmak isteyen herkesin gerek yurtiçi gerekse yurtdışında yatırım yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Bu yıl tanıtımını yapacağımız uygulamamız ile herkese bir katkıda bulunmak amacındayız.
Bu arada ciddi bir sermaye artırımından bahsediyorsunuz…
100 milyon TL iddialı gibi görünüyor ancak Sermaye Piyasası Kurulu, Haziran sonu itibarıyla geniş yetkili aracı kurumlarda minimum 80 milyon TL ödenmiş sermaye istiyor. Biz teknolojik yatırımlarımızı hızlandırmak istediğimiz için hedefimizi 100 milyon TL olarak belirledik.
Halka arzlarda yer almayı düşünüyor musunuz?
Biz konsorsiyum üyesi olarak tüm halka arzlarda yer aldık, ancak liderlik yapma fırsatımız olmadı. Hedeflerimiz arasında konsorsiyum lideri olmak tabii ki var. Ancak şu dönemde tüm kaynaklarımızı, uygulamamızı yatırımcılarla tanıştırmak için çalışıyoruz.
Zorunlu deprem molası sonrası borsadaki yükselişi nasıl yorumluyorsunuz?
Yükselişi, deprem sonrası alınan önlemler sebebiyle gerçekleşen alımlar olarak görüyorum. Fonların bu önlemlere uyum için yaptığı alımların etkisiyle ve tabii yatırımcıların bu alımların geleceğini bilmesi sebebiyle bir yükseliş yaşandı. Ancak yükselişin kalıcı olmasını beklemiyorum, zira bu alımlar tamamlandığında seçim belirsizliği devam ediyor olacak ve buna ek olarak depremin ülke ekonomisi üzerindeki maliyeti daha gözle görülecek. Kaynakların bölgenin yeniden inşasına yönlendirilmesi, belki orta vadede inşaat yatırımları ve bağlı sektörlerin olumlu performans göstermesini beraberinde getirebilir. Ancak kısa vadede böyle bir etki görülmesini beklemiyorum. Dolayısıyla yükselişin bir noktada yavaşlayıp yerini mevcut risklerin satılması yönünde değiştireceğini düşünüyorum. Önümüzde bir siyasi belirsizlik var ve sermaye piyasaları belirsizlikleri genelde sevmez.
Mevduat faizlerindeki artışı, borsanın yükselişinde bir engel olarak görüyor musunuz?
Mevduat faizleri, bankaların tutmaları gereken TL miktarı toplamın yüzde 60'ı ve üzerinde olması şartı getirildiği için yükseliyor. KKM'de sınır kalkınca bu artışın hafiflemesi bekleniyor. TCMB'de altı aydan uzun TL munzam karşılıkları sıfırladı, bankalar biraz rahat etsin diye ama oran hala yüzde 60'ın altında olduğu için bu durum, yükselişi destekleyecek bir unsur olacak. Mevduat faizlerindeki yükseliş her zaman borsaya bir alternatif yarattığı ve diğer ekonominin unsurları üzerinde de yeni fiyatlamaya sebep olduğu için endeks üzerinde her zaman negatif bir etkisi olmuştur.
Seçimlere kadar borsada nasıl bir trend öngörüyorsunuz?
Borsanın seçim belirsizliğini satacağını düşünüyorum, özellikle yaşadığımız ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin de etkisiyle zayıf bir seyir bekliyorum. Bu yüzden seçimlere kadar piyasanın seçim öncesi belirsizlikleri düzeltme vesilesi olarak kullanacağını, bu anlamda 4.200 ve 3.500'e kadar muhtemel bir düzeltme hareketi olabileceğini düşünüyorum. Bu süreç yaşandıktan sonra tekrar alımlar geleceği kanaatindeyim. Ayrıca yatırım ortamı geçen seneki kadar alternatifsiz de görünmüyor. KKM'de faiz sınırı kaldırıldığı ve yüzde 12 tavan oran olmadığı için burada yukarı yönlü bir eğilim olabilir. Tahvil faizlerindeki düşük seyrin devam etmesini beklemekle birlikte mevduatın cazibesini geri kazanıyor olması ve dolar endeksinin düşüşüyle altının parlaması hisseden bu alternatife kaymayı da beraberinde getiriyor.
Diğer yatırım araçları için öngörünüz nedir?
Altında 1785 ilk önemli destek görünümünde. Sonrası için ABD enflasyonunun ve dolayısıyla dolar endeksinin seyri belirleyici olacak. Dolar ile ilgili olarak faizdeki hareket doları biraz daha rahatlatabilir ayrıca TCMB'nin son düzenlemesine göre firmaların yurda getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerin TCMB'ye satılması ve üzerinin KKM yapılması durumunda dövize dönüşüm desteği var. Bu hamleler yükselişi sınırlayacaktır ancak 17,34 altı olmadıkça yükselişin devam edeceğini düşünüyorum. Olası güzel haberler sonucunda dolar TL'de 16,10 seviyesi altında haftalık kapanış görürsek TL de güçlenmeler görülebilir.
Yatırımcılar sizce portföylerinin ne kadarını borsaya ayırmalı?
Seçimlere kadar endeksin minimum 3.750 maksimum 5.000-5.200 aralığında hareket edeceğini düşünüyorum. Dediğim gibi, seçim tarihi bu noktada etkili olacaktır. Orta vadede yatırımcıların yatırıma yönlendirdikleri toplam rakamın yüzde 10 ya da yüzde 15 ile hisse senedi almalarını tavsiye ederim. Ancak belirttiğim destek ve dirençlerde yeni alım ya da mevcutları da satmak uygun olacaktır düşüncesindeyim. 2023 yılının gerek seçimler gerekse global ekonomik belirsizlikler sebebi ile dalgalı geçeceği kanaatindeyim. Daha ziyade kısa vadeli nakit yatırımların daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.
FED, AMB ve BOE'den gelen mesajları nasıl yorumluyorsunuz?
FED, AMB ve BOE'den faiz artırım döngüsünün sonuna doğru gelindiğine dair algı giderek azalıyor. Enflasyonun beklendiği hızda gerilememesi, ekonomik aktiviteye dair verilerin kuvvetlenmesi, tüm bölgelerde faiz artışlarının devam edeceği sinyalini veriyor. Bu yıl içerisinde faiz artışlarının durmasını beklemekle birlikte ne ABD'de, ne Avrupa ve İngiltere'de ilk çeyrekte durması olası görünüyor.
Sizce, orta vadede uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek belli başlı hisseler neler?
Bu kapsamda ilk etapta Ford Otomotiv, Tofaş Otomobil Fabrikası, Enerjisa, Arçelik, Ereğli Demir Çelik, Şişe Cam, Tüpraş, Sabancı Holding, Pegasus ve Eczacıbaşı İlaç'ı sayabiliriz.
"Seyahatten vazgeçemiyorum"
Seyahat etmek, benim için çok keyifli bir hobi. Gittiğim yerlerdeki değişik kültürler, hayata bakış açıları, yaşam şekilleri, beni gerçekten etkiliyor ve birçok şeyi öğrenmemi sağlıyor. Özellikle gördüğüm ülkelerin ekonomik durumları ile Türkiye'yi karşılaştırdığımda net bir resim ile karşı karşıya kalıyor olmam, benim için çok katkı sağlayan bir tecrübe. Gerek kültürel gerekse edindiğim ekonomik durum bilgisi, benim açımdan çok değerli ve bu nedenle seyahatten vazgeçemiyorum.
Yapı Kredi ve Garanti BBVA yatırım bankacılığı kökenli!
1972 Çanakkale doğumlu olan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem, 1994 İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme mezunu. 2002 yılında İTÜ'de işletme mastırı yapmış ve University of Exeter'de tamamlamış. Meslek hayatına 1995'te Yapı Kredi Bankası'nda başlayan Erdem, ardından yatırım hizmetlerinin banka bünyesinden ayrılmasıyla birlikte görevine Yapı Kredi Yatırım'da devam etmiş. 2000-2009 arası Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı'na bağlı olarak çalıştığını belirten Erdem, "2009-2015 arasında Tacirler'de Serbest Fon Yöneticiliği yaptım. Dijital dünyanın ayak seslerini duymaya başladığımızda 2017 yılında bir yazılım şirketi kurarak gerek yerli gerek yabancı finansal kuruluşların yazılım ihtiyaçlarını karşılayacak servislerin yazılımı konusunda çalışmaya başladım. 2019 yılında Dinamik Menkul Değerler'i satın alarak yazılım ve yatırım dünyasını bir araya getirecek fırsatı elde etmiş oldum. Kendimi yatırım dünyasının mutfağından gelen birisi olarak tanımlayabilirim" diyor. Evli ve bir çocuk annesi olan Erdem, ileri seviye İngilizce ve orta seviye Almanca dillerine hakim.
"Düşük maliyetle hisse alan borsada kazanır"
"Borsanın tarihine baktığımızda her zaman önemli bir yatırım aracıdır ve uzun vadeli getirisi de ortadadır" diyen Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem; ancak belirsizlik devam ettikçe borsanın zayıf kalabileceğini hatırlatıyor. Bu nedenle mevcut koşullarda yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;
*Borsada kazanmak, ancak hisseyi düşük maliyetle alabildiğinizde mümkündür.
*Yatırımcılar 2023 yılında borsada risk iştahını biraz düşük tutmalı.
*Uygun fiyatları yakalayabilmek amacı ile borsaya ayrılan miktar, önce likit ve kısa vadeli yatırım araçlarında değerlendirilmeli.
*Kendine bir nakit akışı sağlayacak şekilde yatırımlar planlanmalı.
*Mutlaka bir portföy yapısı dahilinde hareket edilmeli.
*Yatırım konusunda bilgilerini yeterli görmeyenlerin fonlara katılım sağlamaları akılcı olacaktır.
"Karbondan üretilmiş bisikletler ile en az 50 km"
Her fırsat bulduğunda doğada uzun mesafelerde bisiklet bindiğini söyleyen Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem, genelde bu sporu ailece yapmaktan çok keyif aldıklarını, yakın arkadaşlarının da bazen kendilerine katıldığını söylüyor. Bisiklete binmek için en az 50 km'lik bir rota belirlediklerini ifade ederek "Uzun mesafe yol kat ettiğimiz için karbondan üretilmiş bisikletleri tercih ediyoruz. Standart bir bisiklet 12-15 kg arasında ağırlığa sahipken karbon bisikletler ise 6-7 kg arasında, dolayısıyla sürüş esnasında özellikle yokuşlarda performansa önemli bir katkısı oluyor. Temiz hava ve doğayla iç içe yoğun bir enerji harcamak, kişiyi adeta baştan yaratan bir süreç. Yurtiçinde Ege ve Akdeniz'de beğendiğim rotaları defalarca kat etmişimdir. Yurtdışında ise Sicilya, İtalya ve Malaga gibi yerlerde pedal çevirdim. Yol boyunca pedal çevirirken sakince düşünebilme fırsatı buluyorsun, çözülmesi gereken konuları, gelecek planlarının netleştiğini görüyorsun. Herkese samimi olarak tavsiye ederim" diyor.
"Astroloji, kadim bir bilgidir"
Vakit buldukça üzerinde zaman harcadığı diğer bir konunun ise astroloji olduğunu söyleyen Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem; henüz toplumun büyük bir kesimi tarafından tam ne olduğunun bilinmediğini, astrolojinin olması gereken yere henüz konumlandırılmadığını düşünüyor. "Astroloji gökyüzündeki yıldızların, gezegenlerin ve diğer uzay cisimlerinin insanların hayatı, karakteri ve gelecekleri üzerindeki etkilerini tahmin ederek yorumlamamızı sağlayan istatistiki bir analiz yöntemidir" diyen Erdem, şunları söylüyor: "Ben kendimi doğum haritalarına bakarak karakter analizi konusunda geliştirmeye çalışıyorum. Bir doğum haritasında kişinin hayatta güçlü ve zayıf taraflarını, karakter özelliklerini, yeteneklerini, şanslı ya da şanssız olduğu alanları bir nevi kadersel özelliklerini görebilirsiniz. Bu da gençlik yıllarımdan gelen bir merak. Üniversiteden mezun olup aslında anne ve babanızdan ayrılıp hayata atıldığınızda gerçek dünyanın esasında kolay olmadığını anlıyorsunuz. Benimki de aslında o hikâye… Çok değişik insanlarla karşılaştığım için onları tanıma amaçlı çıktığım bir yoldur. Astroloji bana o anlamda çok şey kattı. Astroloji kadim bir bilgidir."