Sanayi ve bankacılık sektöründe güçlü yükseliş

Geçen hafta Borsa İstanbul'da güç kazanımının sürdüğü görüldü. Endeksi genelde yayılan güçlü alımlarla beraber önceki iki haftada yaşanan kayıpların hemen hemen tamamını geri toparlayan BIST-100 Endeksi, yüzde 10.14 oranı da güçlü değer kazanımı ile 5490.34 seviyesinden haftayı tamamladı.
26.01.2023 13:47 GÜNCELLEME : 26.01.2023 13:47

GÖKSEL TEKİNER Endeksin lokomotif sektörleri olan sanayi ve bankacılık sektörlerine baktığımızda, sanayi endeksinde yüzde 8.63, bankacılık endeksinde ise yüzde 12.92 oranında güçlü yükselişler yaşandığını görüyoruz.

Önceki haftalarda yaşanan düşüşte olduğu gibi yükselişte de küresel piyasalardan ayrışan BIST-100 Endeksi'nde alım iştahının güç kazandığı bir haftayı geride bıraktık. Yeni haftanın veri takibine baktığımızda ise Çarşamba günü açıklanacak olan Kapasite Kullanımı Oranı içinde bulunduğumuz haftanın önemli iç verisi olarak görülüyoruz. Yurtdışında ise özellikle hafta ortasından sonra Amerika'da yoğun bir şekilde açıklanacak olan makro verileri yine yakından takip edeceğiz.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise 22 günlük ortalamanın hafta ortasında yukarı yönde kırılmış olması, pozitif havayı destekliyor.

Göstergelere baktığımızda, kısa vadeliye göstergelerden sonra orta vadeli gösterge olan MACD'in cuma günü itibarıyla "al" kolumuna geçmiş olması da pozitif görünümü desteklediğini söyleyebiliriz.

Ancak Endeks-30 hisseleri dışında kalan birçok hissenin teknik görünümünde bozulmanın belirginleştiğini görüyoruz.

Bu nedenle tarihi zirveye yaklaşan endekste pozisyonların artırılmasını riskli buluyoruz. Zirve seviyelerine yaklaşan hareketler sonrasında kar satışlarına dikkat edilmeli. Özellikle son günlerde hızlı değer kazanan hisselerde daha temkinli kalınmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz

Yükseliş eğiliminin devamını beklediğimiz endekste ara direnç olarak gördüğümüz 5.550 seviyesinin kırılması sonrasında ise 5.704 zirvesine kadar hareketin devamını görebiliriz. Bu zirveye yaklaşan hareketler sonrasında ise gelebilecek kar satışlarına dikkat edilmeli. 5.704 zirvesinin üzerindeki yaşanabilecek kapanış ise endeksi 6.000 seviyesine kadar taşıyabilir.

Yaşanabilecek olası kar satışlarında ise 22 günlük ortalamanın geçtiği yer olan 5.320 seviyesini ilk destek noktası olarak takip edeceğiz. Bu seviyede kırılması ise endekste bozulmayı tekrar artıracaktır.

BİZE ULAŞIN