PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Küresel piyasalarda ana konu başlıkları, resesyon endişeleri ve merkez bankaları politikaları. Borsa İstanbul ise dünyadan pozitif ayrışmaya devam ediyor. Geçen hafta yükseliş trendini sürdüren Borsa İstanbul'un teknik olarak çok güçlü olduğunu belirten analistler, endeks için destek direnç seviyelerini 5.370 ve 5.470 olarak öngörüyor. Önümüzdeki günlerde yılsonu bilançolarına yönelik kar tahminlerinin de borsayı yukarı taşımada etkili olacağını belirten uzmanlar, borsanın hala alternatifsiz olduğunu söylüyor. Yüksek volatiliteye rağmen yükselişin devamı bekleniyor. Bu dönemde özellikle enerji, perakende ve emtiaya dayanıklı hisselerin ön plana çıkacağı öngörülüyor. Ancak 2023 yılının Borsa İstanbul yatırımcıları için 2022 yılı kadar kolay olmayacağını ve daha çok dalgalanma yaşanmasına da kesin gözüyle bakılıyor. Analistler 2023 yılında çok daha seçici ve kontrollü olmak gerektiğine vurgu yaparak portföy dağılımının önemini hatırlatıyor. Primli hisselerden pirim potansiyeli daha yüksek hisselere geçiş sağlanabileceği ya da yeni dönemin hisseleri arasından seçim yapılarak portföy oluşturulabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda uzmanlar, yılın ilk yarısında geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere 25 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
"YÜZDE 40 ARTIŞ POTANSİYELİ"
Geçen yıl Borsa İstanbul'un güçlü bir şekilde olumlu ayrışmasına rağmen hala fırsatlar barındırdığını belirten Yapı Kredi Yatırım Genel Müdürü Yılmaz Arısoy, "Araştırma ekibimizin inceleme kapsamındaki şirketler için hesapladığı hedef değerlemeler ortalama yüzde 40 artış potansiyeli barındırıyor" dedi. Yılın başında defansif, yurtiçi talep odaklı ve görece oynaklığı daha düşük hisselere öncelik verdiklerini belirterek "Ancak 2023 taktiksel değişikliklere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyacağımız bir yıl olacak. Geçen yıl endeksin yüzde 32 üzerinde getiri sağlayan model portföyümüzde, yıla başlarken, daha defansif ve yurtiçi tüketim temalarımızla uyumlu hisselere yer veriyoruz. Genel olarak global enflasyona karşı korunaklılık, döviz kuruna düşük duyarlılık, düşük finansal borçluluk ve görece düşük oynaklık, hisse tercihlerinde temel önceliklerimiz arasında yer alıyor" açıklamasını yaptı.
Yapı Kredi Yatırım'ın model portföy önerisinin ise Bim Birleşik Mağazalar, Turkcell, Türk Hava Yolları, Coca Cola İçecek, Ford Otomotiv, Aksa Enerji, Akbank, Otokar, Enka İnşaat ve TSKB'den oluştuğunu söyledi.
"BİM, TURKCELL VE THY'Yİ EKLEDİK"
Öte yandan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı inceleme kapsamında yer alan hisseler arasından en beğendiklerine yer verdiği model portföyüne BİM, Turkcell ve Türk Hava Yolları'nı eklerken, portföyden Koza Altın, Mavi Giyim ve Tüpraş'ı çıkardığını açıkladı.
BİM'in art arda dört çeyrektir görülen benzer müşteri trafiği artışında herhangi bir kesinti öngörmediğini belirten araştırma departmanı yetkilileri; yüzde 109'luk mevcut 2022 ciro tahmininin, şirketin öngörüsünün üst sınırına (yüzde 110) yakın olduğunu ve 2023'te de benzer güçlü ciro artışı öngördüğünü belirtiyor. Kurum şirketin enflasyona karşı korunaklı ve hatta, enflasyonist ortamdan uzun süreler faydalandığına işaret eden karlılık metriklerindeki iyileşmenin, operasyonel ve finansal dayanıklılığı (sınırlı döviz riski ve borçsuz bilanço) ile defansif yapısının 2023'te hisseye olan ilgiyi artırabileceğini öngörüyor. 2023 tahminlerine göre işlem gördüğü 7.0 F/K ile 4.9 FD/VAFÖK çarpanlarını da alım için makul buluyor.
Yapı Kredi Yatırım Araştırma departmanı enflasyonist fiyatlandırma ve müşteriyi daha yüksek paketlere geçirme ile daha fazla gelir yaratan müşteri tabanı ve cazip değerlemesi nedeniyle Turkcell'i de en beğendiği hisselerden oluşan model portföyüne eklediğini söylüyor.
Hissenin 2023 tahminleri ışığında 2.9x FD/VAFÖK çarpanı ile işlem gördüğünü bunun da tarihsel iki yıllık ortalamaya göre yüzde 25'lik iskontoya işaret ettiğini kaydederek "Turkcell son bir senedir BIST-100 Endeksi'nin yüzde 29 altında performans gösterdi. Bu nedenle artış için yeri olduğunu düşünüyoruz" diyor.
Türk Hava Yolları'nı ise şirketin, yapısal avantajları sayesinde daha da güçlenen uzun vadeli hikayesine olan inancı çerçevesinde model portföyüne eklediğini belirterek "Covid 19 sonrası dönemde çevik yaklaşımıyla yeni kapasite sunumlarında benzerlerinden hızlı hareket ederek güçlü talep ortamından faydalanmış ve böylelikle elde ettiği pazar payı kazançları ileriki dönemler için beklentilerimizi artırmıştır. Toplam kapasite içerisinde karlı dış hat uçuşlarının artan payı ve ileriye dönük rezervasyonlardaki güçlü görünümü de önemli. Ayrıca 2023 yılında 2022 yılına göre birim akaryakıt giderlerinde iyileşme bekliyoruz. 2023 tahminlerimize göre işlem gördüğü 4.8x FD/VAFÖK ile 5.0x F/K çarpanlarını da cazip buluyoruz. Önerimiz al yönünde" açıklamasını yapıyor.
"KOZA ALTIN'DA 'TUT' ÖNERİSİ"
Koza Altın'ı son bir yılda BIST-100'e karşı sergilediği yüzde 84 rölatif getiri ve portföye girdiği Mayıs 2018 tarihinden beri verdiği yüzde 145 rölatif katkı sonrasında model portföyünden çıkardığını belirten Yapı Kredi Yatırım, hisse için tavsiyesini de bu strateji raporuyla 'AL'dan 'TUT'a indirdiğini açıklıyor.
Mavi Giyim'i ise portföye girdikten sonra sağladığı yüzde 108 nominal ve yüzde 7.1 görece performans sonrası çıkardığını da belirten kurum "Hisseyi beğenmeye devam ediyoruz ve 'AL' tavsiyemizi koruyoruz ancak taktiksel olarak yurtiçi tüketim ağırlığımızı gıda perakendesinden yana kullanarak arttırma kararımız neticesi vedalaşıyoruz" yorumunu yapıyor.
Tüpraş'ı da model portföye nominal yüzde 394 (BİST-100'e göre yüzde 33) katkı sağladıktan sonra kar realizasyonu nedeniyle en çok tercih edilen hisse seçimleri arasından çıkaran araştırma departmanı, ancak 'AL' önerisini koruyor. 2022 yılında motorin ve jet yakıtı (orta distilat) ürün marjlarının sırasıyla ortalama 37.9 dolar/varil ve 33.6 dolar/varile ulaştığını bunların son beş yıllık tarihsel ortalamaların üç katı seviyelerine denk geldiğini hatırlatarak "Azalan Rusya ihracatı ve kapasite kesintileri motorin marjlarının yükselmesine neden olurken, hava trafiğinin Covid sonrası ertelenmiş talebin etkisiyle güçlü performans göstermeye başlaması da jet yakıtı ürün marjlarını destekleyen ana unsur olarak ön plana çıktı. 2022 yılı için net rafineri marj beklentimizi, şirketin 13-14 dolar/varil olan öngörüsünün bir miktar üzerinde 15.4 dolar/varil olarak koruyoruz" diyor.
"HİSSE SENEDİNDE FIRSATLAR OLUŞACAKTIR"
Borsa İstanbul'un 2022 yılını 21. yüzyılın TL ve dolar bazında en iyi performansı ile tamamladıktan sonra 2023 yılına sert bir düzeltme hareketi ile başladığını belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır; özellikle yılın son 13 haftasının 12'sini pozitif tamamladıktan sonra teknik olarak bir düzeltme ihtiyacının sürpriz olmadığını söylüyor. Düzeltme hareketinin de aynı sertlikte gerçekleşerek kısa sürede yüzde 20'ye yakın geri çekilme gerçekleştiğini hatırlatarak "Yeniden toparlanarak bu yılki kayıplarını silmeye çalışan endekste 2023 yılında yüksek volatilitenin devam edeceğini düşünüyoruz. 2023 yılı Borsa İstanbul yatırımcıları için 2022 yılı kadar kolay olmayacaktır. Ve daha çok dalgalanma yaşanmasını bekliyoruz. Buna rağmen; içeride baz etkisiyle gerileyecek enflasyona rağmen, büyüme odaklı ekonomik anlayışın enflasyonu besleyeceğini öngörüyoruz. Öte yandan enflasyonist ortamın BIST-100 performansına katkı sağlamasını ve hisse senedi yatırımcıları için yıl içerisinde fırsatlar oluşacağını tahmin ediyoruz" diyor.
2023 yılında alternatif yatırım ürünleriyle harmanlanan portföy dağılımlarının yatırımcıyı koruyacağını düşünen Çalışır; yurtiçinde regülatörlerin düzenlemeleri sonrası mevduat faizlerinde artış beklenirken, yıl içinde baz etkisiyle gerilemesi beklenen enflasyonla birlikte mevduat tarafının reel getiri sunması halinde ise bunun BIST-100'ü frenlemesinden endişe ediyor. 2023 yılında hisse senedi yatırımlarına alternatif arayanlar için kıymetli madenlerin de iyi bir tercih olabileceğini hatırlatıyor. Bu noktada özellikle ABD'de FED faiz artışlarının yavaşladığı döneme girilirken, ABD tahvil getirilerindeki geri çekilmenin devamı ile ons altının 2023'te tarihi zirvesini yenilemesini bekleyen Çalışır, "Gümüş, bakır ve pladyum da 2023'te portföylerde tercih edilmesi gereken alternatif ürünler olarak yer alıyor. Küresel ekonomideki yavaşlama sinyalleri, majör MB'lerin 2023'ün ikinci yarısında daha az sınırlayıcı olmasını sağlayabilir. Bu senaryo da bakır başta olmak üzere emtia yatırımcılarını mutlu edebilir" yorumunu yapıyor.
"SEÇİM ÖNCESİ VE SEÇİM SONRASI"
Yurtiçinde seçim yılında olmamız sebebiyle yatırım tercihlerinin seçim öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılmasının makul olabileceğini de kaydederek Çalışır, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Büyüme odaklı ekonomik anlayışın seçime kadar devam edeceği beklentisi ile seçime kadarki süreçte BIST-100'deki geri çekilmelerin yatırımcılar için alım fırsatı olacağını düşünüyorum. Mayıs döneminde olması planlanan seçime kadar BIST-100'de 2017 ve 2018'deki dolar bazlı zirve olan 3,20 seviyesi hedef olarak takip edebilir. Mevcut kurla bu bölgenin TL karşılığı 6.000-6.200 bölgesi olarak yer alıyor."
"GIDA, PERAKENDE, OTOMOTİV"
Sektör ve hisse seçerken; kurdaki yatay seyrin veya TL'nin reel anlamda değer kazandığı senaryoda satışlarını ağırlıklı yurtiçine gerçekleştiren şirketlerin takip edilebileceğini de ifade eden Çalışır, "Taahhütlü iş modeli sebebiyle yüksek enflasyonu geriden takip eden telekomünikasyon şirketleri, kurun da yatay seyrettiği senaryodan pozitif etkileniyor. Bununla birlikte regülasyon baskısının azalması ile gıda ve gıda perakendeciler, 2023'te iyi performansını sürdürecek sektör olarak ön plana çıkıyor. Yerli sanayinin dominosu otomotiv sektörünün devam eden ve yeni gelebilecek yatırımların katkısı ile 2023'te iyi bir yıl geçirmesini bekliyorum. Ek olarak havacılık sektörü rekor karlarla kapattığı 2022 yılının ardından, Türkiye'nin global turizmdeki güçlü konumu ve sektördeki şirketlere özel hikayelerle 2023'te de iyi performans gösterebilir" açıklamasını yapıyor.
Yılın ilk yarısında geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Efes, Aselsan, BİM Birleşik Mağazalar, Coca Cola İçecek, Ford Otomotiv, Koç Holding, Logo Yazılım, Mavi Giyim, Migros, Pegasus, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Teknosa, Tofaş Otomobil Fabrikası, Tüpraş, Türk Telekom, Turkcell, Vestel Beyaz Eşya, Kervan Gıda Sanayi ve Yataş hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor
"PORTFÖY DAĞILIMI YAPILMALI"
Bu dönemde öncelikle hayal kırıklığına uğramamak için 2022'deki yüksek getirilerin bu yıl da devam edeceğini beklememek gerektiğini belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Sadullah Çalışır, yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;
*2023 yılında hisse senedi yatırımında daha kontrollü olmak gerekiyor.
*Bilanço beklentilerine göre sektöründe öne çıkacak şirketlere orta vadeli yatırımlar uygun bir yatırım stratejisi olacaktır.
*2022'de rekor performanslar göstererek temel değerlerinden uzaklaşmış şirketlere temkinli yaklaşılmalı.
*Sektör dağılımına dikkat edilmeli.
*Bu sene yüzde 100 hisse senedi ile oluşturulan portföyler, yatırımcıların psikolojisini zorlayabilir.
*Alternatif yatırım araçları ile portföy dağılımı yapılması, getiri potansiyelini artıracaktır.
"TOFAŞ OTO'DA KAPASİTE KULLANIM ORANININ ARTMASINI BEKLİYORUZ"
Sadullah ÇALIŞIR / NoorCM Araştırma Uzmanı
TOFAŞ OTO FABRİKA: Şirket, yılın ilk dokuz ayında cirosunu yüzde 115 büyüterek 42 milyar TL hasılat ile 5 milyar TL net kar elde etti. 2022 yılı yurtiçi ve yurtdışı satışları hedef aralığında tutturmayı başaran şirket yılı yaklaşık 268 bin araç satışı ile tamamladı. Son çeyrekte 82 bine yakın araç satışı gerçekleşti. Yerli binek ve hafif ticari araç üreticisi olarak sektördeki konumunu beğendiğimiz şirketin, Bursa'da üretilmesi planlanan üç farklı motor seçenekli üst segment araç üretiminin şirkete ivme kazandıracağını düşünüyoruz. Şirket, Ford'un Romanya üretim planları sonrası iç piyasada tek yerli hafif ticari araç üretici konumuna geçerek, Doblo üretimini iç piyasa için devam ettirecek. Yeni yatırımla birlikte uzun zamandır yüzde 50 seviyelerinde olan kapasite kullanım oranının da artmasını bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 25 yükseliş potansiyeli ile 203 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜPRAŞ: Şirket 3Ç22 döneminde piyasa beklentilerinin üzerinde 11,5 milyar TL net kar açıklarken 9A22 net dönem karı yüzde 1.117 artışla 23,4 milyar TL'ye yükseldi. Yıl boyunca tarihsel ortalamaların oldukça üzerinde seyreden ürün marjlarındaki yüksek seyir, son çeyrekte de devam etti. Şirket yılsonu kar tahminlerimize göre cazip çarpanlarla işlem görüyor. Stratejik dönüşüm raporunda her yıl dağıtılabilir karın en az yüzde 80'i oranında temettü vermeyi hedefleyen şirketin 115 TL hisse başı kar ile 92 TL temettü dağıtmasını bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 11 yükseliş potansiyeli ile 630 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MİGROS: Şirket 3Ç22 döneminde medyan beklentinin yüzde 40 üzerinde 807 milyon TL net kar açıkladı. Konsolide satışlar yılın ilk dokuz ayında yıllık yüzde 93 artışla 50 milyar TL'yi aştı. Şirket, 4Ç22 döneminde 158 mağaza açılışı ile toplam mağaza sayısını 2.908'e yükseltti. Yılı 363 yeni mağaza açılışı ile kapatarak neredeyse her gün bir mağaza açma hedeflerini tutturmuş oldu. Online alışveriş hizmeti sunulan mağaza sayısı 931'e yükseldi. Borç yapısında iyileşmenin devam ettiği şirket, net nakit pozisyonunu korumaya devam ediyor. 2023 yılında 110 milyar TL ciro elde etmesini beklediğimiz şirket hisselerinde yüzde 42 yükseliş potansiyeli ile 196 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
FUZUL YAPI HALKA ARZA HAZIRLANIYOR
Fuzul Holding iştiraki olan Fuzul Yapı, daha kurumsal, daha şeffaf bir gelecek için halka açılmayı planlıyor. Bu nedenle Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) dönüşüm başvurusu yaptıklarını açıklayan Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal, "Dünya ile daha etkili bir rekabet için de bunu bir gereklilik olarak görüyoruz. GYO dönüşümü onayını alır almaz izahname başvurusunu da SPK'ya vermiş olacağız" dedi. Bugüne kadar aralarında Tem Avrasya, Başakşehir Avrasya 1, Evila, Kent Neriva, Kent Ariva, OlimpaAVM, Olimpa Rezidans, Olimpa Park Plus, Vadiyaka ve 3. İstanbul Başakşehir'in bulunduğu projeleri hayata geçiren Fuzul Yapı'nın, devreye alacağı birçok yeni projeyi Fuzul GYO portföyüne koyacağını da kaydeden Akbal, "Portföyde olacak en değerli projelerimizden biri de Barbaros 48 olacak. Emlak Konut GYO güvencesiyle ve hasılat paylaşımı modeliyle geliştirilecek olan Barbaros48 projesi, Asya ve Avrupa'yı aynı pencereden izleme imkânı sunacak panoramik özelliği ile dikkat çekiyor. Projeyi 24 ayda tamamlayacağız" bilgisini verdi.
Barbaros48 projesi için ön satışın başladığını da belirten Akbal, projeyi 24 ayda tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
Ofis-AVM gibi alanların yer almayacağı, sadece rezidans olarak planlanan projede, daire büyüklüklerinin 100 metrekare ile 350 metrekare arasında değiştiğini de dile getirerek "Üçüncü kattan itibaren panoramik Boğaz ve tarihî yarımada manzarasına hâkim projede, fiyatlar ortalama 10 bin dolardan başlıyor. 2+1 daireler için iki, 3+1'ler için üç, 4+1'ler için dört, misafirler için ise ayrı otopark planlanan projenin en üst katında da sonsuzluk havuzu yer alıyor. Projemizin yatırım değeri de 2 milyar lira seviyesinde" açıklamasını yaptı.
Türkiye'de edindikleri know how'ı Avrupa'ya da taşımaya hazırlandıklarını kaydeden Akbal, "Almanya'da özellikle Frankfurt çevresinde arsa ve proje geliştirmek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz" dedi.
BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK 25 ENDEKSİ'NE DAYALI SÖZLEŞMELER İŞLEME AÇILDI
Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'ne dayalı vadeli işlem sözleşmeleri, 13 Ocak 2023 tarihinde işleme açıldı. Borsa İstanbul'da işlem gören ve sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin paylarının yer aldığı BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi'ne dayalı vadeli işlem sözleşmeleri sayesinde yatırımcılar, sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini benimseyen şirketleri ayırt edip bu şirketlere yatırım yapmalarını sağlayacak yeni bir finansal ürüne sahip oldular. Mevcut endeks sözleşmeleri ile aynı özelliklere sahip ve Takasbank'ın Merkezi Karşı Taraf hizmeti vereceği bu yeni endeks sözleşmesi, ilgili sözleşmelerin vade sonlarında nakdi uzlaşı ile sonlanacak.
21 Kasım 2022 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlayan BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi ile sürdürülebilirlik performansı yüksek ve aynı zamanda büyük ve likit şirketlerden oluşan bir endeks oluşturulması hedefleniyor.
ASTOR ENERJİ HİSSELERİ BORSA İSTANBUL'DA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI
Yerli transformatör ve anahtarlama ürünleri üreticisi Astor Enerji, 11-12-13 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen talep toplama sürecini tamamladı. Halka arza yatırımcılardan 90,5 milyar TL tutarında 34,5 kat rekor talep geldi. TEB Yatırım liderliğinde toplam 40 kurumdan oluşan konsorsiyum aracılığı ile pay başına 12,50 TL fiyatla talep toplayan Astor Enerji'nin 2,63 milyar TL büyüklüğündeki halka arzına 34,5 kat talep geldiği açıklandı.
Astor halka arzında yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edilen payların 60,9 katı, şirket çalışanlarına tahsis edilen payların 1,03 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların 22,3 katı, yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların ise 5,8 katı talep geldiği bildirildi.
Yatırımcılardan gelen rekor talepten dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında, şirketimiz için önemli bir kilometre taşını geride bırakırken toplanan rekor taleple halka arzımızı sonuçlandırdığımız için oldukça gururluyuz. Türkiye'deki liderliğimizi sürdürürken yeni yatırımlarımız, ihracatımız ve istihdamımızla ülkemize daha fazla katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
Astor Enerji hisseleri, geçen hafta (18 Ocak) Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı.
SPK'DAN İLK HALKA ARZLARA İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), halka açık olmayan şirketlerin ilk halka arzlarına ilişkin yeni düzenlemelere gidildiğini açıkladı
SPK, şirketlerin gerçekleştireceği ilk halka arz işlemlerine yönelik yeni düzenlemelere gidildiğini duyurdu.
Buna göre SPK, halka açık olmayan ortaklıkların paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemleri kapsamında; serbest veya unvanında özel ibaresi yer alan yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı kapsamında sayılabilmesi için yatırımcı sayısının 50'den az olmaması ve herhangi bir yatırımcının toplam fon katılma payı sayısının yüzde 20'sinden fazlasına sahip olmaması şartını getirdi.
Ayrıca portföy yönetim şirketleri tarafından bireysel portföy yöneticiliği sözleşmesi imzalamış olduğu müşterileri adına iletilen taleplerin kurumsal yatırımcı grubu kapsamında değerlendirilmemesi ve buna ek olarak III-39.1 sayılı Yatırım Kuruluşlarının Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Tebliğ'in madde 31/1-d hükmü kapsamındaki kuruluşların kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilmemesi kararı aldı.
SPK'nın kararında "Kurul Karar Organı'nın daha önce kamuya duyurulan 11.11.2021 tarih ve 59/1669 sayılı Kararı'nın (ç) bendinin, halka arz edilen payların piyasa değeri 250 milyon TL ve altı olan halka arzlarda, "Borsa'da Satış" yönteminin uygulanmasının zorunlu olması şeklinde değiştirilmesine karar verilmiştir" açıklamasına da yer verildi.
SASA'DA İLK KAZMA BU YIL VURULACAK
SASA Polyester'in 20 milyar dolarlık Adana Yumurtalık Petrokimya tesisleri yatırım projesinde yol haritası belli oldu.
Son olarak, Yumurtalık'ta Özel Endüstri Bölgesi çerçevesinde arazinin önemli bölümünün tedarikini tamamlayan SASA, kalan bölüm için son adımda beklenen acil kamulaştırma kararı ile birlikte bu yılın ikinci yarısının başlarında temel atmayı planlıyor.
Önceden 11,8 milyar dolar olarak kararlaştırılan yatırım tutarının son olarak 20 milyar dolara yükseltildiği dev projede, tesis inşaa yol haritası da netleştirildi. Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu'nun verdiği bilgiye göre birinci fazda; 2023-2026 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve Polipropilen üretim tesisi, 2 milyon ton kapasiteli Paraksilen ve Aromatik üretim tesisi ve liman yapımı, ikinci fazda; 2025-2028 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve Polipropilen üretim tesisi, 200 bin ton kapasiteli SAP, 100 bin ton kapasiteli 2-EH, 300 bin ton kapasiteli ACN, 1,6 milyon ton kapasiteli PTA ve 700 bin ton kapasiteli MEG üretim tesisleri, üçüncü fazda ise 2027-2032 arasında 12 milyon ton kapasiteli Rafineri tesisi ile entegrasyon tamamlanarak, 2 milyon ton kapasiteli 2. Faz Aromatik ve Paraksilen, 700 bin ton kapasiteli MEG üretim, 1 milyon ton kapasiteli Polietilen ve 600 bin ton kapasiteli PVC üretim tesisleri planlanıyor.
SASA, geçtiğimiz hafta içinde de Honeywell UOP ile Yumurtalık yatırım alanında, 1,5 milyar dolarlık yatırım tutarı ile Propilen üretim tesisi kurulması ile ilgili lisans, teknik hizmet ve garanti anlaşması imzaladı.
2026'nın ilk yarısında bitirilerek, ciroya katkısı 1,2 milyar dolara ulaşması beklenen, Propilen üretim tesisinin yıllık 1 milyon ton kapasiteli olması öngörülüyor.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
BURÇELİK VANA: Burçelik Vana, 2023 Nisan ayında teslim edilmek üzere 350 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 24'üne karşılık geliyor.
DESPEC BİLGİSAYAR: Despec Bilgisayar, Hikvision kuruluşu olan Hangzhou Hikstorage Technology (Çin) ile depolama ürünleri markası Hiksemi ürünlerinin Türkiye'de satışı konusunda distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.
ELİTE NATUREL: Elite Naturel sermayesinin 54 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 81 milyon TL artışla 135 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik'in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower'ın TEİAŞ tarafından açılan ihalede 113 milyon TL tutarında ihale aldığını bildirdi. Ek olarak Girişim Elektrik 7,9 milyon TL tutarında bir iş alımı daha gerçekleştirdi.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, BOTAŞ tarafından açılan Doğubayazıt Kompresör İstasyonu Atık Baca Gazı Isısının Enerji Dönüşümü Projesi ihalesinde 349,8 milyon TL bedelle en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 41'ine karşılık geliyor.
MANAS ENERJİ: Manas Enerji, 60 milyon TL olan kayıtlı sermaye tavanının 450 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildiğini bildirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 19,8 milyon TL düzeyinde. Öte yandan Manas Enerji ile EDATA arasında 484 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor.
ORÇAY: Orçay Ortaköy, kuru çay üretiminde ortaya çıkan çay çöpünün değerlendirilmesi amacıyla Pelet Üretimi fabrikası kurulmasına karar verildiğini bildirdi. Şirket, bu çerçevede hali hazırda faaliyet gösteren 500 bin TL sermayeli Aden Pelet ve Orman Ürünleri'ne yüzde 80 ortak olunacağını açıkladı.
PLASTİK KART: Plastik Kart, halihazırda çalıştığı üç banka ile toplamda 33,6 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A dönemi hasılatının yüzde 157'sine karşılık geliyor.
TÜRK PRYSMİAN KABLO: Türk Prysmian Kablo, TEİAŞ tarafından açılan elektronik ihalesi kapsamında en iyi teklif veren şirket olduğunu bildirdi. İhale bedeli yaklaşık 219 milyon TL + KDV.
SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji, yurtiçinde yerleşik bir müşterisi ile imzaladığı bağlayıcı olmayan iyi niyet mektubu çerçevesinde ilk aşamada 9,7 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 15.5'ine karşılık geliyor. Öte yandan Smart Güneş Enerji ile Girişim Elektrik arasında 9,5 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı açıklandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 15'ine karşılık geliyor.
TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, Rekabet Kurulu tarafından, traktör üretim ve pazarlama sektöründe faaliyet gösteren teşebbüsler adına soruşturma çalışmaları başlatıldığını bildirdi. Soruşturma sonucu henüz kesinleşmedi.
TÜMOSAN: Tümosan Motor, Rekabet Kurulu tarafından, traktör üretim ve pazarlama sektöründe faaliyet gösteren teşebbüsler adına soruşturma çalışmaları başlatıldığını bildirdi. Soruşturma sonucu henüz kesinleşmedi.
ZORLU ENERJİ: Zorlu Enerji sermayesinin 2,5 milyar TL'den yüzde 140 oranında bedelli olarak 3,5 milyar TL artışla 6 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
MAÇKOLİK: Maçkolik halka arzı geçen hafta 19-20 Ocak tarihleri arasında 38,00 TL fiyattan gerçekleşti.
BÜLBÜLOĞLU VİNÇ SANAYİ: Şirket sermayesinin 30 milyon TL'den 7,6 milyon TL tutarı bedelli ve 3,9 milyon TL'si mevcut pay satışı olmak üzere 37,6 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 31,00 TL fiyattan halka arz başvurusunun onaylandığı bildirdi.
BERA HOLDİNG: Bera Holding sermayesinin 341,6 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 341,6 milyon TL artışla 683,2 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin olarak yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
AKİŞ GYO: Akiş GYO İstanbul Üsküdar'da bulunan dükkanını 45,1 milyon TL + KDV bedelle sattığını bildirdi.
ARZUM ELKTRİKLİ EV ALETLERİ: Arzum Elektrikli Ev Aletleri daha önce açıkladığı Çin'de şirket kurulumuna ilişkin sürecin tamamlandığını ve yüzde 100 bağlı ortaklık olacak şekilde 100 bin dolar sermayeli şirketin kurulduğunu bildirdi.
ÇUHADAROĞLU METAL: Çuhadaroğlu Metal, mevcut alüminyum profil üretim kapasitesini yaklaşık yüzde 70 artıracak yeni bir üretim tesisi yatırımı yapılmasına karar verildiğini bildirdi. 30 milyon dolar tutarındaki yatırımın 24 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor. NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon ile Türk Telekom arasında 1,9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 1,4'üne karşılık geliyor.
RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Aralık dönemi prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 177 artışla 6,15 milyar TL'ye yükseldi.
KIZILBÜK GYO: Sinpaş GYO, Kızılbük GYO sermayesinin yüzde 24'üne karşılık gelen 72 milyon adet B grubu payın borsada işlem gören niteliğe dönüşmesi ve satışı için SPK'ya başvuru yapıldığını ve başvurunun onaylandığını bildirdi.
ARÇELİK: Arçelik, KAP açıklamasında Whirlpool Corp'un Avrupa'da bulunan iştiraklerinin tamamı ile Whirlpool Orta Doğu bölgesindeki iştiraklerinin satın alımına ilişkin anlaşma imzalandığını belirtti. 2023 ikinci yarısında tamamlanması beklenen işlemlerde, Avrupa Bölgesi'nde yapılacak satın alımın tutarı henüz kesinleşmemiş. İşlem sonucunda şirket, dokuz lokasyonda 14 üretim tesisi barındıran 38 Avrupa bağlı ortaklığının ve Arçelik'in Romanya'da yer alan iki üretim tesisisin dahil olduğu 25 Avrupa bağlı ortaklığın Arçelik Beko Europe bünyesinde toplanması planlanıyor. Whirlpool'dan satın alıma bağlı iştiraklerin 2021 ve 2022 yılı ilk dokuz aylık dönemdeki cirosu sırasıyla 3,4 milyar euro ve 2,6 milyar euro. MENA bölgesindeki şirketin net cirosu ise 2021 yılında 182 milyon euro seviyesinde. Ek olarak satın alacak şirketlerin üretim kapasitesi 24 milyon adet olduğu belirtildi.
AGESA HAYAT: Agesa Hayat'ın Ocak-Aralık dönemi prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 179 artışla 3,7 milyar TL'ye yükseldi.
COSMOS YATIRIM HOLDİNG: Cosmos Yatırım Holding bağlı ortaklığı Cosmos Mühendislik'in 38,3 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 85'ine karşılık geliyor.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Aralık dönemi prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 79 artışla 3,5 milyar TL'ye yükseldi.
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Aralık dönemi prim üretimi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 121 artışla 23,8 milyar TL'ye yükseldi.
İMAŞ MAKİNA: İmaş Makine, Ortadoğu'da yerleşik bir müşterisi ile 800 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 3.4'üne karşılık geliyor.
KATMERCİLER: Katmerciler Araç Üstü Ekipman, Afrika'da bir müşterisi ile 8,4 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 28'ine karşılık geliyor.
KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan Rigid sektöründeki portföyüne yönelik olarak 340 milyon TL tutarında satış bağlantısı gerçekleştirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 10'una karşılık geliyor.
QUA GRANİTE: Qua Granite ile Mehmet Ceylan Yapı arasında 1 milyar TL tutarında satış anlaşması imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 35'ine karşılık geliyor.
YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji 3,4 milyon dolar tutarında GES projesi için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 8.5'ine karşılık geliyor.