Getiri beklentisi enflasyondan yüksek 41 hisse

Borsa İstanbul, yükseliş trendini sürdürüyor. Yapılan zam ve teşviklerin desteğiyle endeksin 8.000 seviyelerini bile görebileceği belirtiliyor. Havacılık ve sigorta sektörleri 2023’ün gözdesi olabilir, ayrıca holding, çimento, kağıt-ambalaj, bankacılık ve beyaz eşya sektörleri de takip edilebilir. Analistler portföylere dahil edilebilecek 41 hisseye dikkat çekiyor.
12.01.2023 11:03 GÜNCELLEME : 12.01.2023 11:03

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen yıl borsanın alternatifsiz olduğunu ispat eden Borsa İstanbul, 2023 yılına da hızlı başladı. Seans içinde 5.704,83 ile endeks, tarihi zirvesini gördü. Geçen hafta ise satışlarla düzeltme eğilimi ön plana çıktı. Ancak uzmanlar, borsada yaşanan sert satışların bir haber kaynaklı olmadığını diğer bir deyişle haber odaklı ya da veri odaklı satışlar olmadığına dikkat çekiyor. Bu nedenle yukarı yönde tepki alımlarına açık göründüğünün altını çiziyor. Özellikle de küresel tarafta böyle bir satış olmadığını hatırlatarak bizim yine dünyadan bu sefer de negatif ayrıştığımıza vurgu yapıyor. İç tarafta birçok gelişmenin aynı anda geldiğini, dolayısıyla tüm bu gelişmelerin borsa endeksi üzerinde bir baskı oluşturduğunu söylüyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta devre kesicilerin gündeme geldiği düşüşleri 2022 yılında birkaç kez yaşadığımızı anımsatan analistler, ardından Borsa İstanbul'un tekrar yükseliş trendine devam ettiğine dikkat çekiyor. En önemlisi de uzmanlar, bu tarz geri çekilmelerin sağlıklı bir trend oluşumu için gerekli olduğu kanaatinde. Geçen hafta yaşanan düşüşün ilk etabının kademe boşluklarından ve panikten oluştuğunu düşünen analistler, böyle dönemlerin portföy oluşturmak için ayrıca takip edilmesini öneriyor. Ancak borsada önümüzdeki günlerde de sert ve volatil fiyatlama eğiliminin devam edebileceğini düşünen uzmanlar, panik satışlardan uzak durulmasını, sağlıklı yükselişler için endeksin soluk alıp dinlenmesinin önemli olduğunu hatırlatıyor. Hisse seçiminde profesyonel destek alımının önemine vurgu yaparak; hükümet tarafında yaklaşan seçimlerle beraber teşviklerin artırılması durumunda ise endeksin 8.000 seviyesinin öngörülebileceğini de kaydediyor. Risk algısına göre portföylerde hisse payının da yüzde 70 ile yüzde 40 aralığında bulunabileceğini söylüyor. Havacılık ve sigorta sektörünün 2023 yılının gözdesi olabileceğini de ifade eden analistler; bununla birlikte holding, çimento, kağıt- ambalaj, bankacılık ve beyaz eşya sektörünün de takip edilebileceğini söylüyor.

Bu noktada da uzmanlar, mevcut koşullarda enflasyonun üzerinde getiri beklentisine sahip ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilecek 41 hisseye dikkat çekiyor.

"SATIŞLAR TEPKİ ALIMLARINA AÇIK"

Borsada geçen hafta izlediğimiz satışların perşembe günü iyice derinleştiğini ve endeksin günü, yüzde 7.3 değer kaybıyla kapattığını hatırlatan İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer; borsa yaşanan sert satışların bir haber kaynaklı olmadığını özellikle belirtiyor. Başka bir deyişle haber odaklı ya da veri odaklı satışlar olmadığından yukarı yönde tepki alımlarına açık göründüğünü dile getirerek "Küresel tarafta böyle bir satış yok. Biz dünyadan bu sefer de negatif ayrışmış olduk. İç tarafta birçok gelişmenin aynı anda geldiğini söylemek mümkün. Memurlara açıklanan zam oranı, EYT'lerin genel durumu, konuta yönelik yeni projeler, enflasyon oranının beklenenden hızlı düşmesi, siyasi gelişmelerde beklentilerin artması ve erken seçim haberi gibi. Dolayısıyla tüm bu gelişmelerin borsa endeksi üzerinde bir baskı oluşturduğunu söylemek mümkün. Satışların bir noktadan sonra alışılmışın dışında daha derinleşmesinin ek bir panik satışı da getirdiğini düşünmekteyim. Endeks, şimdilik 4.900 yakınlarından dönmüş görünüyor. 5.330 seviyesinin üzerinde yerleşik seyirlerin olması halinde yükseliş hızı artabilir" diyor.

"MAKSİMUM 6 BİN 400 SEVİYELERİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Borsa İstanbul'un getiri arayışında rakipsiz en iyi getiriyi sunmasının ilginin ve talebin devam etmesini desteklediğini de kaydeden Özer, şu değerlendirmeyi yapıyor: "2023 yılının ilk yarısı ile ikinci yarısının bir birinden farklı geçmesini bekliyoruz. Buna karşın ilk yarıda borsa endeksindeki yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak asgari ücretin ardından emeklilere gelen zamlar, EYT konusunun çözüme ulaşması ve KGF beklentilerinin enflasyondaki geri çekilmeyi sınırlı kılabileceğinden endişe ediliyor."

Özer, enflasyonist ortamın devamının da borsadaki getiri arayışının sürmesini destekleyebileceğini belirterek "2023 yılının ilk yarısında da ana yönün yukarı olmasını bekliyoruz. Endeks için maksimum 6.400, minimum ise 5 bin seviyelerini öngörüyoruz" diyor.

Seçim ekonomisine girdiğimizi de hatırlatan Özer, "Dolayısıyla yapılan zamlar ve teşvikler, borsa endeksini destekleyebilir. Enflasyonist ortamla birlikte de borsadaki yükseliş eğilimi sürebilir. Diğer bir deyişle borsadan başka getiri arayışına bu kadar güçlü cevap veren enstrüman olmaması, borsadaki güçlü eğilimi desteklemeye devam edebilir. Sektörel ve hisse bazlı güçlü beklentilerin desteklemesi ve halka arzlarla birlikte borsaya olan ilgi ve talebin devam etmesi de borsada yükselişi destekleyecektir" yorumunu yapıyor.

Küresel piyasalarda daha derin bir resesyon başta olmak üzere FED'in beklenenden daha sıkı para politikası gütmesi, borsadaki getiri arayışını karşılayabilecek yeni enstrümanların gelmesi, Türkiye seçimlerinde ikinci tura kalınması ya da belirsizliğin artması ve kur-enflasyon-para politikası üçgeninde işlerin karışmasının ise borsadaki yükselişin önünde olası en büyük riskler olarak sıralanabileceğini söylüyor.

"BİR ADIM ÖNDE OLACAK ŞİRKETLER SEÇİLMELİ"

2023 yılında yatırımcıların borsada pozisyon alırken daha seçici olmaları gerektiğinin de altını çizen Özer; öncelikle mevcut konjonktüre göre sektör seçiminin iyi yapılması gerektiğini hatırlatıyor. O sektördeki lider şirketlerin ön plana çıkarılabileceğini belirterek "Satışlarını düzenli olarak artıran, sektöründe lider, temettüyü ilke edinmiş, yatırımlara öncelik veren şirketler tercih edilebilir. Öte yandan 2022 yılında yatırım kararlarını devreye almış, tamamı tamamlanmasa dahi yatırımın aşamalarını 2023 yılında devreye sokacak ve bunu bilançosuna olumlu yansıtacak şirketlerin bir adım önde olacağını düşünüyorum" diyor.

Borsanın 2022 yılında yüzde 200'e yakın bir getiri sağladığının da altını çizen Özer, "2023 yılında da bir o kadar getirir mi, emin değiliz. Dolayısıyla riski dağıtmak daha iyi olabilir. 2023 yılı portyönün yüzde 15'i altın, yüzde 5'i yabancı fon, yüzde 5'i nakit, yüzde 5'i döviz ve yüzde 70'i hisse olarak dağıtılabilir. Ancak daha önce de değindiğim gibi risk algısına bağlı olarak yılın ilk yarısı ve ikinci yarısında portföy ağırlıklarında değişikliğe gidilebileceğini düşünüyoruz" açıklamasını yapıyor.

"YILIN GÖZDE SEKTÖRLERİ"

Havacılık ve sigorta sektörünün 2023 yılının gözde sektörleri olabileceğini de ifade eden Özer, "Bununla birlikte holdinglerin net aktif değerlerine göre halen iskontolu olması, bir itici güç oluşturabilir. Seçim yılı olması nedeniyle çimento şirketleri de ön plana çıkabilir. Öte yandan kağıt-ambalaj ve bankacılık sektöründeki karlılığın da korunacağını düşünüyoruz. Ayrıca, beyaz eşya sektörünün 2022 yılından daha iyi geçmesini ve yılın ikinci yarısından sonra demir çelik sektörünün toparlanmasını bekliyoruz" diyor.

Özer, mevcut koşullarda enflasyonun üzerinde getiri beklentisine sahip ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilebilecek Anadolu Efes, AG Anadolu Grubu Holding, Aksa Akrilik, Akçansa, Aksa Enerji, Alarko Holding, Alkim Kağıt, Alkim Kimya, Kron Teknoloji, İndeks Bilgisayar, Biotrend Enerji, Coca Cola İçecek, BİM, Çimsa, Çelebi Hava Servisi, Oyak Çimento, Petkim, Enerjisa, Ford Otomotiv, GSD Holding, Şişe Cam, Tav Havalimanları, Turkcell, THY, Türkiye Sigorta, Hektaş, Tüpraş, Koç Holding, Odaş Elektrik, Tofaş Oto ve Kordsa hisselerine dikkat çekiyor.

"ENDEKSİN DÜZELTME GÖSTERMESİNİ OLAĞAN VE SAĞLIKLI BULUYORUZ"

Ömür TAN / QNB Finansbank Genel Müdürü

BIST-100 Endeksi Ekim ayının başından 2022'nin sonuna kadar yüzde 73 artış kaydederek neredeyse soluksuz yükseldi. Bu süre zarfında yurtdışı borsalardan pozitif ayrışarak tarihi zirve seviyelerini ileri taşıma eğilimi gösterdi. Endekste yaşanan belirgin yukarı yönlü hareket sonrasında kâr satışları ile düzeltme göstermesini olağan ve sağlıklı buluyoruz. Dolayısıyla endeksin ilerleyen günlerde toparlanması ve yönünü yeniden yukarı çevirmesi beklenebilir. Özellikle borsada yeni yatırım yapmış yatırımcılara bu tarz düzeltme hareketlerinin gayet normal olduğunu ve panik yapmamaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Finansal performansı ve büyüme görünümü kuvvetli olan şirketlerin orta ve uzun vadede yatırımcılara getiri sunacağına dair beklentimiz devam ediyor.

"PORTFÖYLERİN YÜZDE 40'I BORSAYA AYRILABİLİR"

Ayrıca yurtdışı hisse piyasalarının oldukça zor geçtiği 2022 yılında Borsa İstanbul, dolar bazında yüzde 110 artış kaydetmiş olsa bile hala diğer gelişmekte olan ülkelere ve kendi tarihsel ortalamasına göre iskontolu seviyelerde seyrediyor. Özellikle büyüme potansiyeli yüksek, temel dinamikleri kuvvetli ve iskontolu işlem gören hisse senetlerine ilginin devam edeceğini öngörerek, portföylerin risk algısına göre minimum yüzde 40'nın yurtiçi hisse senedi için ayırılmasını uygun buluyoruz. Öte yandan, S&P500'ün 2022 yılında gerçekleştirdiği düşüş sonrasında uzun vadeli yatırım yapacak yatırımcılar için de ciddi fırsat sunduğunu düşünüyoruz. Olası şoklara karşı görece risksiz sabit getirili enstrümanların ve güvenli liman olarak kabul edilen altının ise portföylerde sigorta görevi görmesi açısından tutulmasının faydalı olabileceği görüşündeyiz.

"BORSAYA İLGİ DEVAM EDECEKTİR"

Faiz tarafında küresel ölçekte büyüme endişeleri majör Merkez Bankaları'nın sıkılaşma politikalarında daha ılımlı patikalar izlemesini beraberinde getirebilir. Yurtiçinde ise mevcut politikalar kur ve faiz tarafında oynaklığın daha düşük seyredebileceğini ortaya koyuyor. Buna paralel mevcut politikalara devam edildiği sürece döviz ve faiz tarafında oynaklığın sınırlı kalmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Bireysel yatırımcı sayısının hızlı artışı ile beraber borsaya olan ilginin ise yüksek kalmaya devam edebileceğini öngörüyoruz. Bu nedenle borsada büyüme potansiyeli yüksek ve temel dinamikleri kuvvetli şirket hisselerine ilginin artarak devam edebileceği görüşündeyiz. Artan jeopolitik riskler ve yakın gelecekte şahit olduğumuz konjonktürel gelişmelere paralel pandemi döneminde diğer emtialara görece zayıf seyreden altına ise yatırım ilgisinin küresel ölçekte de artabileceğini düşünüyoruz.

Mevcut koşullarda yatırımcılara temel tavsiyemiz, uzun vadeli büyüme görünümü ve bilançosu güçlü, Borsa İstanbul'daki benzerlerine göre iskontolu ve nakit akışı kuvvetli şirketleri tercih etmeleri olabilir. Sektörel bazda ise Covid-19 sonrası değişen dünya dinamiklerine paralel olarak yenilenebilir enerji, gıda ve teknoloji sektörlerinin cazip olacağını öngörüyoruz. Sektör olarak da resesyon ve kısa vadeli küresel ekonomideki dalgalanmalardan daha az etkileneceğini düşündüğümüz gıda, teknoloji ve yenilenebilir enerji sektörlerinin ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Piyasalar ve Borsa İstanbul genelindeki olumlu havanın devam etmesiyle halka arzlara olan ilgi, önümüzdeki dönemde de güçlü seyredecektir. Orta-büyük ölçekli şirketlerin halka arz edilmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla bu yıl halka arz edilecek şirket hisseleri arasından da seçim yapılarak portföye dahil edilebilir.

"HALKA ARZ HİSSELERİNİ KREDİ VERİR GİBİ İNCELİYORUZ"

Piyasamız açısından 2022 yılının ana gündem konularından biri halka arzlardı. Toplamda 40 şirketin halka arzı gerçekleşti ve biz halka açılan şirket sayısındaki yüksek seyrin 2023 yılında da devam etmesini bekliyoruz.

QNB Finansinvest pazar payımızı koruyarak, başarılı şirketlerin halka arzlarına liderlik etmeye ve yatırımcılarla buluşturmaya devam edeceğiz. Nitekim ben kredi vermediğim şirketin halka arzına da izin vermem. Bu kapsamda kredi verir gibi halka arzına aracılık ettiğimiz şirketleri, çok ciddi olarak inceliyoruz.

Nitekim 2022'de QNB Finansinvest olarak liderlik ettiğimiz halka arzlar ile başta yenilenebilir enerji, tekstil, demir-çelik ve teknoloji sektörlerinde olmak üzere kendi alanlarında önemli şirketleri sermaye piyasalarına kazandırdık. 2022'de dört halka arza liderlik ve 18 halka arzda da konsorsiyum üyesi olmak üzere toplamda 22 şirketin halka arzında aracı kurum olarak yer aldık.

"ŞİRKET SAHİBİ OLSAM ŞİMDİ HALKA AÇILIRIM"

Yine 2022'de konsorsiyum lideri ve eş lideri olarak aracılık ettiğimiz halka arzlarda, bölüştürülmüş (birden fazla lider/eş lider kurum tarafından aracılık edilen halka arzlarda, halka arz büyüklükleri eş lider kurumlar arasında eşit olarak bölüştürülmüştür) halka arz büyüklüğüne göre 2,7 milyar TL ve yüzde 14 pazar payı ile ilk sırada yer alıyoruz.

Ayrıca halka açılmak için de doğru bir zaman olduğunu düşünüyorum. Ben şirket sahibi olsam ve halka açılmayı düşünüyorsam içinde bulunduğumuz dönemi tercih ederdim.

"YAYLA GIDA KAPASİTESİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR"

Seda Yalçınkaya ÖZER / İntegral Yatırım Araştırma Müdürü

YAYLA GIDA: Yayla Gıda'yı beğenmeye devam ediyoruz. Şirket, katma değerli ürünleri üretmek için Niğde'de 127 bin metrekare üzerine 40 bin metrekare kapalı alana sahip yeni fabrika yatırımı için çalışmalara başladı. Üç fazda ve 2024 yılında tamamlanacak fabrikanın ilk fazının 2023 yılının 3. çeyreğinde devreye alınması planlanıyor. Yayla Gıda'nın artan talebi karşılamak üzere kapasitesini artırma hedefi bulunuyor. Yeni yapacağı fabrikada, hazır yemek ve haşlanmış ürünlerdeki üretim kapasitesi artırılacak ve pirinç ve bakliyat kırıkları değerlendirilip katma değeri yüksek zenginleştirilmiş ürünler üretilecek. Yeni yatırımın kademeli olarak şirkete pozitif yansıyacağını düşünüyoruz.

ŞİŞE CAM: Şirket, Macaristan yatırımının 2023 yılında devreye girmesini, 2025 yılında tam kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Cam ambalaj tesisi yatırımı tamamlandığında yıllık 330 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olacak. Şişe Cam yatırım büyüklüğü 82 milyon dolar olan Eskişehir'deki cam ambalaj fabrikasını 2023 yılında devreye almayı planlıyor. Üretim kapasitesi yıllık 155 bin ton olarak öngörülüyor. Ayrıca iki yeni float yatırımı ve Mersin/Tarsus'ta hayata geçirilecek buzlu cam fırını yatırımı, şirketi önümüzdeki dönemde daha güçlü kılacak nitelikte.

FORD OTOMOTİV: Ford'un iki yeni ve önemli hikayesi var. Bunlardan ilki Ford Otosan ile Ford Avrupa arasında, Romanya'daki Craiova fabrikasının devrine ilişkin anlaşma tamamlandı ve Ford bünyesine yeni bir fabrika katmış oldu. Burada yapacağı önemli üretimler olacak. İkincisi ise Volkswagen ile yapmış olduğu anlaşma. Buna göre; 1 tonluk orta ticari araç 'Yeni Nesil Custom' ailesinin dizel, şarj edilebilir hibrit elektrikli (PHEV) ve tam elektrikli versiyonlarının üretimi 2023 yılının ilk yarısından itibaren kademeli olarak başlayacak. Bu iki hikayenin Ford'u önümüzdeki dönemde güçlü kılacağı görüşündeyiz.

ASTOR ENERJİ, HALKA ARZ İÇİN BU HAFTA TALEP TOPLAYACAK

İSO Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 yılı araştırma sonuçlarına göre ülkemizin yerli transformatör ve anahtarlama ürünleri üreticisi Astor Enerji halka açılıyor. Halka arz için bu hafta (11-12-13 Ocak) TEB Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından talep toplanacak.

TEB Yatırım liderliğinde toplam 40 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla pay başına 12,50 TL sabit fiyatla talep toplama 11 Ocak Çarşamba günü başlayacak olup, 13 Ocak Cuma günü sona erecek.

148 milyon TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 27 milyon TL nominal değerli paylar ortak satışı olmak üzere ek satış hariç toplam 175 milyon TL nominal değerli payların halka arzının büyüklüğü yaklaşık 2,19 milyar TL olacak. Ek satışın gerçekleşmesi halinde 35 milyon TL nominal değerli payların ortak satışı ile ek satış dahil toplam 210 milyon TL nominal değerli payların halka arz büyüklüğü yaklaşık 2,63 milyar TL'ye ulaşacak.

175 milyon TL nominal değerli payların dağıtımının yapılacağı tahsisat grupları ve tahsisat oranları ise yurtiçi bireysel yüzde 47, şirket çalışanları yüzde 3, yurtiçi kurumsal yüzde 40 ve yurtdışı kurumsal yüzde 10 olarak belirlendi.

Yurtiçi bireysel ve şirket çalışanlarının talepleri, tüm konsorsiyum üyeleri tarafından toplanacak olup dağıtım, oransal yapılacak. Yurtiçi ve yurtdışı kurumsal yatırımcıların taleplerini ise yalnızca konsorsiyum lideri TEB Yatırım toplayacak.

Transformatör ve anahtarlama ürünlerinin imalat ve satışını yaparak elektromekanik imalat sanayinde sektöre yön veren Astor Enerji; Ankara 2. OSB'de 2018 yılından itibaren faaliyetlerine devam ediyor. 140 bin metrekare açık alan üzerinde, 105 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikasında Yağlı Tip Dağıtım Transformatörleri, Kuru Tip Transformatörler, Güç Transformatörleri, Reaktörler, Endüstriye özel transformatörler, Orta ve Yüksek Gerilim Anahtarlama Ürünleri, Kompakt Trafo Merkezleri, Mobil Trafo Merkezleri, RMU ve Metal Clad üretimleri ile Türkiye ve 90'ın üzerinde ülkeye satış yapıyor.

YILIN İLK GONGU ONCOSEM İÇİN ÇALDI!

Yüksek büyüme potansiyeli taşıyan, vizyoner girişimcilerin projelerine destek veren Bulls Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 5 pay sahibi olduğu Oncosem, 104 milyon 125 bin TL halka arz büyüklüğü ile borsada işlem görmeye başladı. Şirketin yüzde 5 oranında yatırımcısı olduğu Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin halka arzı sonrası yılın ilk gong töreni, geçen hafta gerçekleşti. İnfo Yatırım aracılığıyla 28-29 Aralık 2022 tarihlerinde talep toplanan halka arz sonunda Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin halka arz büyüklüğü 104 milyon 125 bin TL oldu.Ve Oncosem payları, geçen hafta (4 Ocak) itibarıyla 17,5 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.

İnsanlara dokunabilecek, sürdürülebilir girişimlerin yatırım alanlarına girdiğini belirten Bulls GSYO'nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kemal Akkaya, "Türkiye'de üretim yapan firmaların markalarının globalleşmesi hedeflerimiz arasında. Oncosem, Cumhuriyetimizin 100. yılının ilk halka arzı oldu. İnsana değer veren ve insana birinci dereceden dokunan firmalara yatırım yapmak, bizim en önemli kriterlerimiz arasında yer alıyor. Sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğu ortada. 2013 yılından beri hızlı bir büyüme gerçekleştiren Oncosem, 200 dolar civarında olan kanser kitlerinin kişi başı maliyetini, yapmış olduğu yerli üretimle beraber 15 doların altına indirdi. Bu hem ülkemiz için hem de bundan yararlanacak insanlar için çok önemli" dedi.

Oncosem paylarının mevcut halka arzında 1 TL nominal değerli payların halka arz fiyatının 17,50 TL olarak açıklandığı bilgisini paylaşan Akkaya, "Belirlenen halka arz fiyatı ile halka arz büyüklüğü 104 milyon 125 bin TL olarak gerçekleşti. Halka arzda bireysel yatırımcılar nihai tahsisat tutarının 3,7 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcılara nihai tahsisat tutarının yaklaşık 41,4 katı, yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsisat tutarının ise 5,5 katı olmak üzere 17,7 katı filtrelenmemiş talep geldi. Yılın ilk gong töreni ile birlikte Oncosem'in geleceğinin çok parlak olduğuna ve ileride büyük bir gelişim göstereceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"GERİ ÇEKİLMELER SAĞLIKLI BİR TREND OLUŞUMU İÇİN GEREKLİ"

Ayşin ERDEM / Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı

Yaklaşık bir yıl önce 'Türkiye Modeli' olarak adlandırdığımız ekonomik stratejimiz dış talebe dayanıyordu. Global resesyonun konuşulduğu bu dönemde, dış talebin zayıf kalacağı ve büyümenin iç taleple karşılanacağı görüşündeyiz. Buna ek olarak Türkiye'de seçimlerin de yaklaşması, para politikası tarafında gevşek bir tutum sergilenebileceği ihtimallerini masada tutuyor ve teşvik mekanizmalarının daha aktif bir şekilde kullanılabileceği kanaatindeyiz. Ayrıca uygulanan ekonomik politikanın sonucu olarak borsanın alternatifsiz kalması, Borsa İstanbul'un yükseliş trendinin devam edeceğini bize işaret ediyor.

Öte yandan geçen hafta devre kesicilerin gündeme geldiği düşüşleri 2022 yılında birkaç kez yaşamıştık. Ardından Borsa İstanbul, tekrar yükseliş trendine devam etmişti. Kaldı ki bu tarz geri çekilmelerin sağlıklı bir trend oluşumu için gerekli olduğu kanaatindeyiz. Geçen hafta yaşanan düşüşün ilk etabı, kademe boşluklarından ve panikten dolayı oluştu. Ardından gelen satıcılı seyrin derinleşmesi ve iki defa devre kesicilerin aktif olmasında yüksek yoğunlukta kredili işlemlerin gerçekleşmesi, içeride yabancı oranının oldukça düşük olması, halka arzlar nedeniyle nakit yaratma isteği, konut edindirme teşviki için yönelimler ve en son olarak seçimlere yönelik haber akışları (ki bunun etkisinin oldukça minimal olduğu görüşündeyiz) gibi birden fazla sebep var.

"ENDEKS 8 BİN SEVİYELERİNİ GÖREBİLİR"

BİST-100 endeksinde şu anki değerleme raporlarını dikkate aldığımızda yılın ilk çeyreğinde 6.000-6.500 seviyeleri görülebilir. Hükümet tarafında yaklaşan seçimlerle beraber teşviklerini artırması durumunda ise 8.000 seviyesi öngörülebilir.

Koç Holding, Aksa Enerji, Enerjisa, Sabancı Holding, Galatawind, Alarko Holding, Ford Otosan, Doğuş Otomotiv, Migros, Tekfen Holding, Şişecam, Ereğli Demir Çelik, Eczacıbaşı İlaç, Türk Hava Yolları, Pegasus, Yayla Gıda, Turkcell, Tav Havalimanları, Anadolu Grubu Holding ve Smart Güneş Enerjisi hisselerinin ise mevcut koşullarda enflasyonun üzerinde getiri beklentisine sahip olduğunu ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilebileceğini düşünüyoruz.

TINAZTEPE HASTANELERİ HALKA ARZ EDİLİYOR

İzmir'de Tınaztepe Hastaneler Grubu'nun sahibi Tapdi Oksijen Özel Sağlık ve Eğitim Hizmetler Sanayi Ticaret A.Ş hisseleri, geçen hafta (5-6 Ocak) 10,21 TL fiyattan halka arz oldu.

Halka arz, Piramit Menkul Kıymetler tarafından borsada eşit dağıtım yöntemiyle gerçekleştirildi.

Tınaztepe Sağlık Grubu bünyesinde bulundurduğu Buca Tıp Merkezi, Özel Tınaztepe Hastanesi ve Özel Tınaztepe Galen Hastanesi olmak üzere üç merkezi ile sağlık hizmeti veriyor. Tınaztepe Sağlık Grubu, tıp merkezi ve hastanelerinin yanı sıra engelli ve palyatif bakım merkezi ve güzellik merkezi ile de hizmet sunuyor. Buca Tıp Merkezi, 2001 yılının Ocak ayında İzmir Buca-Şirinyer semtinde ayaktan teşhis ve tedavi merkezi olarak hizmet vermeye başlamış.

Özel Tınaztepe Hastanesi, İzmir'in Buca bölgesinde 11 bin 872 metrekare alanda, sekiz katlı, üç KVC (Kalp ve Damar Cerrahisi), altı koroner, 12 genel, 14 kuvöz-yenidoğan yoğun bakım yatağı, 76 adet rutin hasta yatağı, altı ameliyathane salonu, 11 gözlem yatağı ile toplam 111 yatak kapasiteli olarak kurulmuş. 28 farklı branşta hizmet veriyor.

Özel Tınaztepe Galen Hastanesi ise İzmir'in Bayraklı ilçesinde dokuz katlı, 26 uzmanlık dalı, 12 dahili-cerrahi yoğun bakım, altı koroner yoğun bakım, 31 yeni doğan yoğun bakım, 10 gözlem yatağı ile toplam 15 bin metrekare üzerine kurulan Galen hastanesi, 2019 yılında hizmete açılmış. Hastanede altı ameliyathane salonu, üç doğumhane, 18 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, radyolojik görüntüleme merkezi, endoskopi ünitesi, bir merkezi sterilizasyon ünitesi, kapsamlı hizmet laboratuvarı, göz tanı ünitesi, kan transfüzyon kardiyoloji tanı ünitesi, nöroloji tanı ünitesi ve işitme tanı ünitesi merkezi bulunuyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

EURO YATIRIM HOLDİNG: Euro Yatırım Holding sermayesinin 60 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelli olarak 90 milyon TL artışla 150 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin olarak rüçhan hakkı kullanılmayan 15,3 milyon adet pay, 9-10 Ocak'ta satışa sunulacak.

FİRİGO PAK: Frigo-Pak 2023 yılında yurtdışına sevk edilmek üzere 1,46 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 9.7'sine karşılık geliyor.

MİA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji'nin bağlı ortaklığı olan Tripy Mobility'nin EPDK'ya yaptığı elektrikli araçlara yönelik şarj ünitelerinin kurulması ve işletilmesi başvurusunun onaylandığını bildirdi. Öte yandan Mia Teknoloji ile MCY Dayanıklı Tüketim Mam. arasında 30 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 8.4'üne karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjsi, yurtiçinde yer alan bir müşterisi ile 21,9 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 41'ine karşılık geliyor. Öte yandan Smart Güneş Enerjisi ile yurtdışındaki bir müşterisi arasında 1,6 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 2.7'sine karşılık geliyor.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji Yönetimi sermayesinin 19,8 milyon TL'den yüzde 318 oranında bedelsiz olarak 62,96 milyon TL artışla 82,76 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

AYES ÇELİK: Ayes Çelik sermayesinin 15,03 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 15,03 milyon TL artışla 30,06 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin olarak yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

BERKOSAN YALITIM: Berkosan Yalıtım sermayesi 9 Ocak'ta 15,6 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 15,6 milyon TL artışla 31,2 milyon TL'ye yükseltilecek.

PANELSAN ÇATI: Panelsan Çatı, bir müşterisi ile 3,15 milyon dolar tutarında üç adet sözleşme imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 7'sine karşılık geliyor.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji, ilişkili taraf olduğu Ateş Wind Power ile yapılacak sözleşmelere dair 2023 yılında yaklaşık 3 milyon euro hasılat elde etmeyi planladığını belirtti. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 13'üne karşılık geliyor.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Çemtaş Çelik, planlı bakım nedeniyle üretimine 4-9 Ocak tarihlerinde ara verileceğini bildirdi.

ERCİYAS ÇELİK BORU: Erciyas Çelik Boru, BOTAŞ tarafından açılan Batı Karadeniz Faz 3 DGBH Projesi Çelik Boru Mal Alımı İşi ihalesine yüzde 49,9 oranında payı bulunan iş ortaklığı ile birlikte katıldığını bildirdi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile Ayedaş arasında 2,1 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 1.6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik, Toroslar Elektrik'in açtığı ihalede 14,4 milyon dolar ve Dicle Elektrik'in açtığı ihalede 1,5 milyon euro bedelle en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 12'sine karşılık geliyor.

KATMERCİLER: Katmerciler Araç Üstü Ekipman ile bir savunma sanayi kuruluşu arasında 4,15 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor.

ORGE ENERJİ: Orge Enerji yurtiçinde yerleşik bir müşterisi ile 540 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 2'sine karşılık geliyor.

ASELSAN: Aselsan ile TUSAŞ arasında 57,9 milyon dolar tutarında satış sözleşmesi imzalandı. Teslimatın 2024-2025 yılında yapılması bekleniyor. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Aselsan ile Milli Savunma Bakanlığı arasında 102,3 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor.

PETKİM: Star Rafinerisinde pay alımına ilişkin son taksit ödemesi en geç Ekim 2023 tarihinde yapılmak üzere bir kez daha ertelendi. Şirketten yapılan açıklamada, petrokimya sektöründeki belirsizliklerin devam etmesi ve hisse devri işleminin tamamlanabilmesi için ön şartların gerçekleştirilmesi ile ilgili son onay sürecinin devam etmesi nedeniyle ve ayrıca Petkim'in 26.01.2023 vadeli 500 milyon dolar tutarındaki tahvilinin geri ödemesi bulunması gibi sebepler nedeniyle ödemenin 2023 yılına ertelendiği aktarıldı.

AHLATÇI DOĞAL GAZ DAĞITIM: Ahlatcı Doğal Gaz Dağıtım sermayesinin 208 milyon TL'den yüzde 1150 oranında bedelsiz olarak 2,39 milyar TL artışla 2,6 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon ile Türk Telekom arasında 3,96 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 2,8'ine karşılık geliyor.

TÜRK TELEKOM: Şirket Yönetim Kurulu, Türk Telekom ile BTK arasında 14.11.2005 tarihinde imzalanan ve 28.02.2026 tarihine kadar geçerli olan imtiyaz sözleşmesinin uzatılması için BTK'ya başvuru yapılmasına karar verdi. Türk Telekom bağlı ortaklığı olan TT Ventures'un 30.12.2022 tarihinde açıklanan EPDK kararına göre EPDK tarafından elektrikli araç kullanıcılarına şarj hizmeti vermek ve şarj şebekesini işletmek üzere yetkilendirildiği bildirildi.

BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik, başta güneş enerjisi santralleri olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim santralleri kurulumu için mühendislik, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri veren Solar Santral Enerji Anonim Şirketi sermayesinin yüzde 70'ine tekabül eden payların satın alınmasına karar verildiğini bildirdi. Solar Santral'in tamamı için 50 milyon TL tutarında değerleme yapıldığı da belirtildi.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik sermayesinin 75 milyon TL'den yüzde 110 oranında bedelli olarak 82,5 milyon TL artışla 157,5 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından reddedildi.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım ile bir kamu bankası arasında 7,5 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yüzde 31'ine karşılık geliyor.

BERKOSAN YALITIM: Berkosan Yalıtım sermayesinin 15,6 milyon TL'den yüzde100 oranında bedelsiz olarak 15,6 milyon TL artışla 31,2 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

BİZE ULAŞIN