PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'a olan ilgi, günden güne artmaya devam ediyor. Hisse senedi yatırımcı sayısı ise 15 Kasım itibarıyla 3 milyonu aştı. Son bir ayda 307 bin 452 kişi artarak Nisan 2021'den bu yana en hızlı 30 günlük yükselişini kaydetti. Bu dönemde pay senedi yatırımcı sayısı da yüzde 11 arttı.
Geçen hafta Borsa İstanbul'da endeks ise seans içinde 4.700 seviyelerini de aşarak soluksuz yükselişine devam etti. Borsanın yükselişinde genel olarak yurtiçi dinamiklerin ağır bastığını belirten analistler, trendin belirlenmesinde piyasaların yurtdışı haber akışından çok fazla etkilenmediğini belirtiyor. Uzmanlar, her dönemin ayrı bir hikayesi ve o dönemin hikayelerinden olumlu etkilenebilecek sektör ve şirketler bulunduğunu hatırlatıyor. Artan kur ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini belirterek bu dönemde de doğal olarak enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörler ve bu harcamalardan pay alan şirket hisselerinin ön plana çıkacağını söylüyor. Analistler bu kapsamda özellikle gıda, perakende ve enerji sektörüne dikkat çekiyor. Bankacılık sektörü değerlemelerinin doyum noktasına yaklaştığını, ancak bankaların fonlama maliyetlerindeki azalış algısı ile bankacılık paylarının da yakından takip edilebileceğini söylüyor.
Ancak sadece enflasyon sepetinde yüksek paya sahip olmanın endeksteki yükselişten faydalanabilmek için yeterli olmadığının da altını çiziyor. Analistler mevcut koşullarda enflasyon sepetinde ağırlığı olan ve alıma uygun 23 hisseye dikkat çekerek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
"2023'TE FED FAİZ İNDİRİMLERİNE BAŞLAYABİLİR"
ABD tarafından açıklanan enflasyon verisi sonrasında global taraftaki risk iştahının yükseldiğini hatırlatan İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, FED Başkanı Powell, "faiz artırımının bitmesi için erken" ifadesinde bulunurken piyasalar söylemlerden "FED faiz artırımına devam edecek ancak agresifliği azaltacak" sonucunu çıkardığını söylüyor. FED'in şahin tutumdan güvercin tutuma geçiş sinyalleri global piyasaları rahatlatırken, dolar endeksinin geri çekilmesi ile doların küreselde güç kaybettiğine dikkat çekiyor. Doların düşüş eğilimine girmesinin ise şu an dolar endeksine bağlı olarak ons altını ön plana çıkardığının altını çizerek "FED'in para politikaları karşısında piyasanın fiyatlama eğiliminin en bariz göstergesi tahvil getiri eğrisi oluyor. Özellikle de üç aylık bono ile 10 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark pozitife döndü. Bu veri FED tarafından da takip edilen ve geçmişte negatif seyrin devam ettiği dönemlerde faiz indirimlerinin geldiği bir öncü gösterge niteliğinde. Bu nedenle FED, kısa süreli olarak faiz artırımlarına devam etse de son üç aydır geri çekilen enflasyonla birlikte 2023'te faiz indirimlerine başlama ihtimali yüksek görünüyor" diyor.
"YURTİÇİ DİNAMİKLER AĞIR BASIYOR"
Yurtiçi piyasaların ise bu dönemde yurtdışı haber akışından çok fazla etkilenmediğini dile getiren Toros; yurtiçi dinamiklerin etkisinin daha ağır bastığını söylüyor. Ülkeler sıkı para politikası ile enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken bizim Türkiye olarak büyüme odaklı strateji çerçevesinde faiz indirimlerini sürdürdüğümüzü hatırlatıyor. Bu çerçevede enflasyonun ise gerek baz etkisi gerekse de global taraftaki etkilerle birlikte gerileyeceğini düşünüyor.
"ENFLASYON SEPETİNDE AĞIRLIĞI YÜKSEK HİSSELER"
Yurtiçi tarafta politika faizi düşmeye devam ederken bu ayki toplantıda faizin tek haneye inmesini de öngören Toros, "Dolar endeksinde kısmi geri çekilme olsa da yurtiçi dinamiklerle birlikte kur tarafında yeni bir araç gelmezse yurtdışı dinamiklerin de etkisiyle kısa süreli geri çekilme olmasını beklemiyoruz. Artan kur ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle enflasyon da yüksek kalmaya devam ediyor. Döviz sepetinde yukarı yönlü hareket ihracatçı şirket karlılıklarına olumlu olarak yansıyacağı beklentisi, BIST'te geçmiş tarihlerde de fiyatlanmıştı. Burada doğal olarak enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörler (temel gıda ve içecekler, konut giderleri ve kira, ulaştırma, lokanta ve oteller, giyim) ve bu harcamalardan pay alan şirketler ön plana çıkıyor" yorumunu yapıyor.
Ancak enflasyon sepetinde yüksek paya sahip olmanın tek başına endeksteki yükselişten olumlu faydalanabilmek için yeterli olmadığının da altını çizen Toros, "Bu noktada iş modeli, maliyet yapısı, yapılan fiyat artışlarının maliyetlerle karşılaştırmasını da yapmak da gerekiyor. Tabii anlık konjonktürde risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ile alternatif getirinin Borsa İstanbul'a olan geçişleri hızlandırmasıyla yükseliş sürüyor" diyor.
"5.000 SEVİYELERİNİ TEST EDEBİLİRİZ"
Bu dönemde yatırımcılara haber akışlarını yakından takip etmelerini, para ve maliye politikalarını doğru okumalarını öneren Toros; 2022 yılı başında verdiğimiz hedefleri neredeyse yılın ilk altı ayında, 2022 ortasında verdiğimiz yılsonu hedeflerini de yılın ilk dokuz ayında geçtiklerini söylüyor. Rusya-Ukrayna, resesyon fiyatlamaları, ECB ve FED faiz kararları derken, Borsa İstanbul tarafının global piyasalardaki çalkantılara rağmen bu dönemi fazlasıyla pozitif geçirdiğinin altını çiziyor. Gerek enflasyonist ortam gerek nominal bazda tüm zamanların en güçlü finansallarının açıklanması, gerekse de kısmi yabancı ilgisinin yanında artan yerli yatırımcı ilgisinin Borsa İstanbul'u fazlasıyla ön plana çıkardığını hatırlatarak "Volatilitenin bu denli yüksek olması nedeniyle seviye vermek zor olsa da teknik olarak 4.080 seviyelerinin üstünde kalınması durumunda 5.000 seviyelerinin test edileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde ise 4.080 seviyesini ana destek seviyesi olarak görüyoruz" şeklinde konuşuyor.
"GIDA, PERAKENDE VE ENERJİ"
Tüm bu veriler ışığında ve yüksek enflasyon ortamında gıda, perakende ve enerji sektörünü ön plana çıkardıklarını belirten Toros; şu değerlendirmeyi yapıyor: "Düşük faiz politikasında ise bankaların fonlama maliyetlerindeki azalış algısı ile bankacılık payları yakından takip edilebilir. Ancak bankacılık sektörü değerlemelerinin yükseldiğini söylemekte fayda var. Kur hareketiyle birlikte Aralık ayında fiyat performansı olarak bakıldığında geride kalan Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya, Kardemir ve Arçelik gibi ihracatçı firmaların ön plana çıkacağını düşünüyoruz."
Toros, mevcut koşullarda enflasyon sepetinde de ağırlığı olan ve potansiyeli yüksek Vestel Elektronik, Arçelik, Anadolu Efes, Aksa Akrilik, Alarko Holding, Alarko GYO, BİM, Bizim Toptan, Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları, Ford Otomotiv, Gen İlaç, Gübre Fabrikaları, İş Bankası, Karsan, Kontrolmatik, Koç Holding, Mavi Giyim, Şişe Cam, Suwen, THY, Tav Havalimanları, Tüpraş ve Yapı Kredi hisselerine dikkat çekerek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
"HALKBANK'TA 'TUT' TAVSİYEMİZİ KORUYORUZ"
Halkbank'ın net karı 3Ç22'de 4,304 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Halkbank'ın 3Ç22'de 4,032 milyon TL net kar açıklamasını bekleyen Yapı Kredi Yatırım Araştırma departmanı; "Net kar bu çeyrekte yüzde 67 artış gösterirken, yıllık olarak baz etkisi kaynaklı yüzde 4,570 yükseliş kaydetti" diyor. Bankanın 3Ç22 öz kaynak karlılığının yüzde 24.2 seviyesinde gerçekleştiğini de hatırlatan (9A22: Yüzde 18) Yapı Kredi Yatırım Araştırma departmanı hisse ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: "Sonuçlar, operasyonel olarak genel hatlarıyla beklentimizle uyumlu gerçekleşti. Kredi risk maliyetinde 3. çeyrekte 840 baz puan seviyesine artış gözlemledik ve bu artış tüm kredi portföyünden karşılık oranlarında belirgin artış kaynaklı gerçekleşti. Öte yandan banka 2022 öz kaynak karlılığı hedefini yüzde 10'lar olarak korudu. Halkbank'ın 3Ç22 net karı piyasa beklentisinin sınırlı üzerinde gerçekleşti. Hisse için nötr olarak değerlendiriyoruz. Banka için 'tut' tavsiyemizi koruyoruz ve 12 aylık hedef fiyatımızı 10.1TL/pay olarak güncelliyoruz (eski hedef fiyat 6.1TL). Hedef fiyatımız yüzde 14 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Hedef fiyatımızdaki artışta beklentimizden daha olumlu gelişen operasyonel performans, sermaye maliyetini yüzde 30'dan yüzde 27'ye düşürmemiz ve son aylarda gerçekleşen Merkez Bankası politika faizi indirimlerinin pozitif katkısı etkili oldu. Banka güncel 2022/2023 tahminlerimize göre 0.5x/0.5x PD/DD ve 3x/5.1x F/K çarpanları ile işlem görüyor. Bankanın 2022 ve 2023 öz kaynak karlılığının sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 10 olmasını tahmin ediyoruz. Bankanın 2022 net karından görece daha zayıf çekirdek sermaye oranı nedeniyle temettü ödememesini tahmin ediyoruz."
"TÜPRAŞ'TA HEDEF FİYATIMIZ 624 TL"
Öte yandan Yapı Kredi Yatırım, Haziran 2021'den itibaren en çok tercih ettiği hisselerin bulunduğu 'model' portföyünde yer alan Tüpraş'ın hedef fiyatını güncelledi. Tüpraş için 12 aylık hedef hisse fiyatını, açıklanan 3Ç finansallar, sene başından beri beklentilerinden daha iyi gerçekleşen ürün karlılıkları, Entek satın alımı ve makro varsayımlarındaki değişiklikler sonrası 394 TL'den 624 TL'ye güncelledi. Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, Tüpraş ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Hisse 2023 beklentilerimize göre 2.7x FD/FAVÖK gibi bize göre düşük ve son üç yıllık tarihsel ortalamaya göre de yüzde 85 iskontolu çarpandan işlem görüyor. Güçlü faaliyet sonuçlarının ve karlı büyümesinin sürmesini beklediğimiz Tüpraş'ı beğenmeye devam ediyoruz ve hisse için 'al' önerimizi yineliyoruz. Sene başından beri orta distilat (motorin ve jet yakıtı) ürün marjlarının artışı devam ediyor. Ekim ayında, motorin ürün marjı 57 dolar/varil ve jet yakıtı ürün marjı 40 dolar/varil seviyelerinden işlem gördü ki bunlar son beş yıllık ortalamanın yaklaşık üç-dört katı seviyelerine denk geliyor. Azalan Rusya ihracatı ve kapasite kesintileri, motorin marjlarının yükselmesine neden oluyor. Aynı dönemde jet yakıtı talebinin ana belirleyicisi olan hava trafiğinin Kovid sonrası ertelenmiş talebin etkisiyle güçlü performans göstermesi de jet yakıtı ürün marjlarını destekleyen ana unsur olarak ön plana çıkıyor. Bu veriler, güçlü bir 4Ç22'ye ve beklenenden daha iyi sene sonu finansallarına işaret ediyor. 2022 finansallarından itibaren şirketin temettü politikasında da hızlı bir toparlanma bekliyoruz. Tüpraş'ın 2022 net karından 23.8 milyar TL temettü dağıtacağını öngörüyoruz. Bu da yüzde 20'lik bir temettü verimine işaret ediyor. Ancak ürün marjlarındaki olası zayıflık ve doğal gaz fiyatında olası artışları da risk olarak görüyoruz."
"BİM HİSSELERİNDE YÜZDE 57 YÜKSELİŞ POTANSİYELİ ÖNGÖRÜYORUZ"
Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti
BİM: Bim Mağazalar, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde beklentilerin üstünde 41,1 milyar TL net satış (beklenti 39,6 milyar TL), beklentilerin altında 2,8 milyar TL FAVÖK (beklenti 3,3 milyar TL) ve beklentilerin yüzde 7 altında 1,8 milyar TL net kar açıkladı. Geçen çeyreğe göre net satış yüzde 20, FAVÖK yüzde 3, net kar yüzde 6 arttı. Dokuz aylık dönemler karşılaştırıldığında ise 2022 yılında 2021 yılına göre net satış yüzde 104, FAVÖK yüzde 82, net kar yüzde 109 arttı. Yüksek enflasyonda tasarrufların azalmasıyla birlikte gıda perakendeciliğine olan ilgi de artıyor. Enflasyon kaynaklı gelişmeler neticesinde artan fiyatların ürünlere yansıtılması ve zorunlu ihtiyaçlardan kısılamaması durumu, gıda perakendeciliği sektörünü ön plana çıkarıyor. Bim Mağazalar tarafında ise yüksek gıda enflasyonun devam etmesi, ciro büyümesine neden oluyor. Trafik büyümesi devam eden şirketin üçüncü çeyrekte mağaza başı günlük satışı yüzde 117 artarken, dokuz aylık dönemde mağaza başı günlük satış yüzde 87 yükseldi. 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 209 mağaza açan şirket, mağaza büyümesini yıllık bazda yüzde 9 artırarak güçlü mağaza ağı ile ön plana çıktı. Güçlü pazar payını devam ettiren Bim Mağazalar'ın satışlarının yüzde 90.3'ü Türkiye faaliyetlerinden, yüzde 3.8'i File marketlerden, yüzde 4.7'si Fas operasyonlarından, yüzde 1.2'si ise Mısır operasyonlarından geldi. Bim hisselerinde yüzde 57 yükseliş potansiyeli ile 212 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
KARSAN: Karsan 2022 3. çeyrekte 664 milyon TL hasılat, 28 milyon TL FAVÖK ve 2 milyon TL net kar açıkladı. Satışlar 2022- 2. çeyreğe göre yüzde 17 azalış ve 2021 3. çeyreğine göre ise yüzde 30 artış gösterdi. Birim olarak 2021 yılına göre satış adetlerinde azalma gözlenmesine rağmen otomotiv piyasasındaki ürün fiyatlarının yükselmesiyle net satışlarda yukarı yönlü bir trend izledi. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde en fazla satış hasılatı Karsan Elektrikli tarafından gelirken, dizel, Menarinibus ve yedek parça satış gelirlerinde de artışlar görüldü. Türkiye geneline bakıldığında, hafif ticari araç üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre; midibüste yüzde 46.6 ve minibüste yüzde 7 oranında artış gerçekleşmiş. Ağır ticari araç üretiminde bir önceki yılın aynı dönemine göre; otobüste yüzde 40, küçük kamyonda yüzde 23 ve büyük kamyonda yüzde 32 büyüme kaydedilmiş. Şirket 2022 2. çeyreğinde açıkladığı 72 milyon TL net kara karşılık 3. çeyrekte 65,4 milyon TL ertelenmiş vergi geliri etkisiyle, 2 milyon TL net kar açıkladı. Karsan'ın ana ihraç pazarı olan Avrupa'da yeşil dönüşüm ve buna bağlı olarak sıfır salınımlı araç politikası gereğince resesyon endişelerinin azalmasıyla üretimlerinin artacağını öngörerek hisselerini öneri listemizde tutmaya devam ediyoruz.
THY: Türk Hava Yolları, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde beklentilere paralel 108,5 milyar TL net satış, 34,2 milyar TL FAVÖK açıklarken, net kar beklentileri yüzde 11 aşarak 27,1 milyar TL olarak açıklandı. Geçen çeyreğe göre net satışlar yüzde 50.8, FAVÖK yüzde 118.3, net kar ise yüzde 196.2 arttı. Finansallar dokuz aylık dönemle karşılaştırıldığında 9A22'de 9A21'e göre net satış, FAVÖK, net kar sırasıyla yüzde 268.7, yüzde 248.8 ve yüzde 517.7 artış gösterdi. Corona virüs pandemisi ile birlikte sert şekilde negatif etkilenen ulaştırma sektörü, aşılanmaların hızlanması, ülkelerarası uçuş kısıtlamalarının kaldırılması ve diğer normalleşme adımlarının etkisiyle toparlanmaya devam ediyor. Türk Hava Yolları'nda, özellikle dış hat yolcu sayılarının 2022 yılında yolcu doluluk oranlarının da 2019 yılının üstüne çıkması finansalları destekliyor. Temmuz - Eylül döneminde güçlü geçen turizm sezonu ile birlikte THY'de toplam gelirler, 2022 yılı üçüncü çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre yüzde 52 artış gösterirken, pandemi sürecinde yolcu uçuşları dursa da şirketin ön plana çıkartarak devam ettirdiği kargoculuk faaliyetleri, 2022'nin üçüncü çeyreğinde 2019 yılı üçüncü çeyreğine göre iki kat arttı. Güçlü turizm etkileri, kargoculuk faaliyetleri ve yatırım gelirleri, finansalları destekledi. Avrupa tarafında enerji krizinin devam etmesiyle birlikte kışın çetin geçeceği konuşuluyor. Medyada yer alan haberlere göre ise Türkiye'de otel rezervasyonlarının geçen yıllara göre oranlarının arttığı konuşuluyor. Turizm istatistiklerinde de yukarı yönlü revize yapılması ardından, dördüncü çeyrekte de anlık konjenktürde güçlü turizm sezonu öngörümüz, üçüncü çeyrek kadar olmasa da mevcut kalmaya devam ediyor. Bu durumun şirket için önemli bir katalizör görevi göreceğini düşünmekteyiz. THY'de uzun vadede potansiyelin olduğunu düşünüyoruz.
BORSA İSTANBUL, İKİ YENİ ENDEKS HESAPLAMAYA BAŞLIYOR
Borsa İstanbul, 21 Kasım 2022 tarihinden itibaren iki yeni endeks olarak; BIST Sürdürülebilirlik 25 ve BIST Katılım Temettü Endekslerini hesaplamaya başlıyor.
BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi; sürdürülebilirlik performansı yüksek şirketler arasından büyük ve likit olanlar seçilerek oluşturuldu.
Endekse, belirlenen asgari sürdürülebilirlik notuna sahip şirketler arasından günlük ortalama işlem hacmi ve fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en yüksek 25 şirket seçiliyor. Sürdürülebilirlik notları ise, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde de olduğu gibi Refinitiv tarafından sağlanıyor. Bu yeni endeks ile sürdürülebilirlik temasına yatırım yapmak isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcılar için yeni bir karşılaştırma ölçütü ve dayanak varlık sunulmuş oluyor.
BIST Katılım Temettü Endeksi ise BIST Katılım Tüm ve BIST Temettü endekslerinin seçim kriterlerini birlikte sağlayan şirketlerin paylarından oluşuyor.
Hesaplanmaya başlanan BIST Katılım Temettü Endeksi ile yatırım kararlarını katılım finans ilkelerine göre veren bireysel ve kurumsal yatırımcıların söz konusu ilkelere uygun faaliyet gösteren şirketler arasından temettü ödeme alışkanlığı olanları kolaylıkla belirleyerek yatırım yapabilmesi mümkün olacak.