Pandemi sonrasında dünya genelinde yaşanan enflasyon, ülkelerin ardı ardına açıkladığı ekonomik paketler, Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı belirsizlikler… İşte tüm bunların ekonomi gündeminden etkilenmediği düşünülse de son dönemde kripto para piyasaları yaşanan bu etkilerin gölgesinde yönünü bulmaya çalışıyor.
Bitay Araştırma Departmanı analisti Alper Samet Yorak yaptığı değerlendirmede: "Başta Amerikan Merkez Bankası olmak üzere tüm dünyada artırılan faizler, kripto paralar ve hisse senetleri de dahil birçok yatırım aracını negatif etkiledi. Neredeyse her ülkenin para biriminin değeri artan faizler sonucu Amerikan dolarına karşı değer kaybederken bütün varlık sınıfları ayakta kalmakta zorlandı. Dolar son 20 senenin en yüksek seviyelerine ulaşırken, hisse senedi endeksleri düşmeye devam ediyor. Aynı zamanda kripto para piyasası da bir süredir belli bir bant aralığında hareket ediyor. Lider kripto para birimi olan Bitcoin, Haziran ayında yakın tarihin en düşük seviyesini gördükten sonra 18.500 dolar ile 22.500 dolar arasında konsolide oluyor. Fakat Amerikan hisse senedi piyasasının yüzde 75'ini kapsayan Standard & Poor's (S&P) 500 ve teknoloji borsası Nasdaq düşmeye devam ediyor. Bu endekslerle aralarında güçlü bir korelasyon olan Bitcoin ise son dönemde pozitif ayrıştı." Değerlendirmesine Bitcoin ve Nasdaq borsa endeksini karşılaştırarak devam eden Yorak, "Birbirine oldukça yakın hareket eden bu 2 endeks Eylül ayı ortasından bu yana ayrışmış durumda. Nasdaq aşağı seyrine devam ederken Bitcoin, son dönemde bir bant arasında akümüle olmuş vaziyette" diyor.
Hal böyle iken akıllara "Bitcoin dip mi oluşturuyor?" sorusu geliyor
Bitcoin fiyatının en çok Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz artırımlarından etkilendiğini söyleyen Yorak, "Faizler artmaya devam etmesine rağmen son bir ayda Bitcoin neden düşmüyor. Bu soruyu cevaplamak için çok elimizde çok çeşitli veriler var" diyerek sözlerine devam ediyor ve verileri adım adım paylaşıyor:
FED'in faiz artırımlarında Kasım ayı itibarıyla yavaşlama ihtimali
Sterlin'in dolara karşı değer kaybı sonucu Bitcoin/Sterlin paritesindeki hacmin yüzde 1000'in üzerinde artması
Euro/Dolar paritesi 1 seviyesinin aşağı gelmesi sonucu Bitcoin-Euro paritesindeki hacmin yüzde 600 civarında artması
Eylül ayında ve Ekim ayı başı itibarıyla borsalardaki Bitcoin hacminin 4 ayın en yüksek seviyesine yükselmesi
"Gözlem ve tecrübelerimizden yola çıkarak diyebiliriz ki bu ve benzeri sebepler Bitcoin'in belli bir bandın aşağısına sarkmasına engel oluyor gibi görünüyor."
Son olarak FED'in geçmişteki faiz artırım döngüsünün Bitcoin'e etkilerini değerlendiren Alper Samet Yorak şunları aktarıyor: "Bitcoin, FED'in faiz artırımlarının sonuna yaklaştığı Kasım 2018 ile Nisan 2019 arasında yaklaşık 5 ay boyunca yüzde 25'lik bir bant aralığında dalgalandı. Fiyat seviyesi 3500 dolar ile 4200 dolar arasında akümüle oldu. Bu süreçte birçok uzman piyasada Bitcoin'in bir dip oluşturduğu fikrini gündeme getiriyordu ve sonunda Bitcoin'in dip oluşturduğuna şahit olduk. Bugünlerde de benzer süreçlerden geçerken Kasım ayında son kez 75 baz puan artırım yapıp sonrasında faiz artırım miktarlarını azaltacak olan bir FED ile karşı karşıya kalacağız. Bu da bize 2018 yılındaki gibi Bitcoin'de bir dip oluşuyor mu sorusunun cevabı hakkında bir seçenek oluşturuyor."