Bitcoin ve Kripto paralarda son aylarda yaşanan düşüşler, bu alandaki yatırımcıları hem düşündürüyor hem de gelecekle ilgili meraklandırıyor. Sektörde gündem konusu, fiyat artışları yerine sürekli baskılanan fiyatlar ve bunun nedenleri… Peki ne değişti de herşey bir anda terse döndü? Yükselişin ve düşüşün arkasındaki sebepler neler? Bitcoin ve kripto paralar nelerden etkileniyor? Kısa ve uzun vadede neler yaşanabilir? Tüm bu soruların yanıtlarını Kriptrade Araştırma Direktörü Dr. Bahadır İldokuz rakamlarla anlattı.
Kısa vadede 18 bin USD seviyesine doğru fiyat düşüşü beklentisi var
Aslına bakarsanız her piyasa gibi kripto piyasalarını mevcut finansal yapı ve ekonomik sistemden ayırmak mümkün değil. Her ekonomide yer alan beklenti, finans ve ticaret kanalları her ne kadar bu piyasada farklı işliyor olsa da kripto piyasasını bu çerçevede incelemek belki de en doğru yaklaşımlardan biri olabilir.
Beklentilerdeki değişimin fiyat üzerindeki etkisini kısa vadede tahmin etmeye çalışan teknik analiz, ne yazık ki bize sadece fiyat hareketleri üzerinden bir analiz yapma imkanı sağlıyor. Görüldüğü üzere her ne kadar fiyat dalgalanması yaşansa da son 6 aydır genel trend aşağı yönlü.
Fiyat beklentileri ise yazılan opsiyon seviyelerinde gizli. Örneğin, 2 Eylül-28 Ekim tarihleri arasına yazılan opsiyon seviyelerine yani kısa vadedeki yakın geleceğe baktığımızda, 18.000 USD seviyesine doğru bir fiyat düşüşünün baskın olan beklenti olduğunu yazılan opsiyonların daha fazla olmasından anlayabiliyoruz.
Kısa-orta vadede ETF ve ETP gibi yatırım araçları popüler
Kısa-orta vadede etkili olan finans kanalına baktığımızda, özellikle bu piyasa için kurumsal yatırımcı ilgisine bakmak gerekiyor. Bu açıdan ara ara fon çıkışları yaşansa da kurumsal yatırımcı ilgisinin dünya genelinde uzun vadede arttığını ve çıkartılan ETF, ETP gibi yatırım araçlarının popüler olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz.
Orta-uzun vadede kripto paralar ticarette aktif kullanılacak
Orta-uzun vadede ise bakılması gereken en önemli yer doğal olarak ticaret kanalı. Fakat ticaretin yapılabilmesi ve kripto paraların geleneksel finans sistemi içinde yer bulabilmesinin yolu yasal düzenleme ve regülasyonlardan geçiyor. Fakat Goldman Sachs gibi Blockchain teknolojisine ilgi duyan büyük finans kuruluşlarının varlığı, Mastercard ve Visa'nın ödeme sistemleri açısından bazı kripto şirketleriyle işbirliğine gitmesi, birçok ünlü markanın kripto paraları ödeme aracı olarak kabul etmesi ise ticaret tarafında regülasyonlarla birlikte sürecin daha da hızlanacağına işaret ediyor.
Manipülasyonların önüne geçilmesi çok önemli
Yatırımcının korunmasına yönelik düzenlemeler kısa vadedeki yüksek fiyat hareketlerinin ve manipülasyonların önüne geçeceği için kripto piyasasındaki fiyat oluşumunun orta ve uzun vadedeki faktörlere bağlı olarak daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bu sayede gerçek hayatta kullanımı olan blockchain firmalarının ve bu firmalara ait kripto paraların değeri artacaktır. Fakat regülasyonların yürürlüğe girmesinden önce, piyasada ponzi tipi yapılanmaların ise artma ihtimali bulunmakta. Tabi olarak bu ihtimal, piyasaya duyulan güvenin daha da azalması ve fiyatların daha da düşmesi anlamına geliyor.
Makroekonomik değişkenlerden kripto piyasası da etkileniyor
Her piyasa gibi kendi iç dinamiklerinin haricinde kripto piyasası da temel makroekonomik değişkenlerden etkilenir. Önümüzdeki süreçte ise, en azından istihdam piyasasında ve dolayısıyla talep enflasyonunda bir gevşeme olana veya 2% enflasyon hedefine doğru belirgin bir düşüş trendi görülene kadar (bunun için en az birkaç enflasyon verisinin daha görülmesi gerek) FED'in sıkı para politikasını değiştirmesi zor.
Özetle, her ne kadar blockchain teknolojisinin vadettikleri heyecan verici olsa da henüz işin çok başındayız ve mevcut gelişmelere bakıldığında kripto piyasasının bir nebze daha düşmesi oldukça olası.