Borsanın iskontolu 48 hissesi - 1 -

GİRİŞ TARİHİ: 28.08.2022 GİRİŞ TARİHİ: 21:06 SON GÜNCELLEME: 29.08.2022 00:00
Portföylerde en az yüzde 50 hisse senedi olabileceğini kaydeden uzmanlara göre takip edilebilecek iskontolu 48 hisse bulunuyor. Risk iştahı yüksek yatırımcıların yüzde 70’ler seviyesinde portföylerinde hisse taşıyabileceği belirtiliyor. (Birinci Bölüm)

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Endeksin yılın ikinci çeyrek bilançolarına tepki verdiğini belirten borsa uzmanları, BIST-100 endeksinin yurtdışı borsalara göre pozitif ayrıştığını ve yukarı yönlü trendin devam edeceğini belirtiyor. BIST-100'ün 2022 sonuna kadar 3.600'ün üzerinde fiyatlama yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu da dile getiren analistler; her ne kadar borsada beklentilerin fiyatlandığı gözleniyor olsa da hala muadillerine göre hayli ucuz bir fiyatlama yaşadığına dikkat çekiyor. (Birinci Bölüm)

Zayıf TL ve enflasyon ana parametrelerinin yanı sıra Borsa İstanbul için; FED'den uzun süreli ve yüksek boyutlu bir sıkılaşma süreci beklenmemesi ve ABD'de olası bir resesyonun çok sert yaşanmayacağı tahminlerinin de destekleyici tarafta kalmaya devam edeceğini belirtiyor.

Uzmanlar risk iştahı yüksek olan yatırımcıların yüzde 70'ler mertebesinde, orta seviye risk alan yatırımcıların yüzde 50 civarında, risk almak istemeyen yatırımcıların ise minimum yüzde 20-30 aralığında portföylerinde hisse taşıyabileceğini söylüyor. Borsa İstanbul'un hala dolar bazında çok ucuz olduğunu da hatırlatarak; enflasyon rakamlarına karşı koruma sağlayabilecek ya da enflasyon üzeri getiri elde edebilecek en ulaşılabilir ve likit ürünün hisse senetleri olduğunu, bu nedenle portföylerde hisse taşımanın önemli olduğunu vurguluyor. Genel olarak hisse senedi riski almaya uygun yatırımcıların portföylerinde en az yüzde 50 oranında hisse senedi taşıyabileceğini dile getiren uzmanlar, ancak taşınan hisselerde seçici olmanın ve sektörel çeşitlendirmenin önemli olduğunu belirtiyor.

Prensipte yönün yukarı olacağını düşünen analistler ancak 2.350'ye yakın puanlardan 3.000 üzerine giden endekste arada kar satışları gelebileceğinin de unutulmaması gerektiğinin altını çiziyor. Borsa uzmanları bu kapsamda finansal tablolarına, beklentilerine ve değerlemesine göre 48 hissenin portföylere dahil edilmek üzere izlenebileceğini söylüyor.

"KÂR ARTIŞLARI SEKTÖR GENELİNE YAYILIYOR"

Şu ana kadar açıklanan bilançolarda sektörler geneline yayılan kar artışlarının söz konusu olduğunu belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; bankaların mevcut kaynak bulma ve kredi faizleri arasındaki farkın yüksek olması, kredi büyümesi ve enflasyona endeksli menkul kıymetler dolayısı ile son dönemlerin en büyük kar yükselişini yaşadığını söylüyor. Bankalar tarafında 2022 ikinci çeyrekte aç-dört kata varan kar artışlarının söz konusu olduğunu belirterek şu yorumu yapıyor: "Havacılık tarafı pandemi etkilerinin atlatılmasından dolayı kar artışı yaşıyor. Akaryakıt rafinaj sektöründe ve enerji sektöründe de ciddi kar artışları görüyoruz. Bunun dışında sanayi tarafında kar artışları daha makul olmakla beraber o tarafta da bir-iki kata kadar kar artışları söz konusu. Ancak sanayi tarafında üretilen ve satılan ürünlerin tonaj ya da adet bazında geçen sene aynı döneme göre sınırlı bir azalış görülüyor. Öte yandan bu sene fiyatların geçen seneye göre daha yüksek olması nedeniyle parasal bazda satış ve kar rakamlarının anlamlı bir şekilde yükseldiği dikkat çekiyor. Ama genel olarak açıklanan bilançolar şirket çarpanlarını aşağı çekiyor ve şirket hisselerini alım için daha cazip seviyelere getiriyor. Genel olarak ise bilançoların önemli bir bölümünün beklentilerden iyi geldiği söylenebilir"

"ENDEKS BİLANÇOLARA TEPKİ VERİYOR"

Endeksin aslında açıklanan bilançolara tepki verdiğine dikkat çeken Coşar; BIST-100 endeksinin yurt dışı borsalara göre pozitif ayrıştığını ve yukarı yönlü trendin devam ettiğini söylüyor. Son açıklanan bilançolarla BIST-100; F/K oranının 5-5.5 seviyesine gerilediğini ifade ederek "Yılın geri kalan çeyreklerini de hesaba katarsak daha düşük yaklaşık 4'lü seviyelerde F/K'lardan bahsedebiliriz. Bu da endeksi hem emsallerine hem de tarihsel geçmişine göre daha iskontolu hale getiriyor. Bu açıdan 3 bin puana merdiven dayamış BIST-30 endeksinin 3 binler üzerine 3.200 ve üzerine doğru yol almasını bekleyebiliriz. Diğer açıdan enflasyon ve enflasyonu karşılamayan faiz oranları, fiyatlardaki genel yükselişte endeksi nominal bazda destekler nitelikte. Bununla beraber yurt dışı kaynaklı resesyon, jeopolitik riskler ve kredileri kısıtlayıcı makro ihtiyatı tedbirlerin endeks açısından aşağı yönlü riskleri oluşturduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca 2.350' ye yakın puanlardan 2.900 üzerine giden endekste arada kar satışları gelebileceği de unutulmamalı. Ama genel yönün yukarı olacağını düşünüyorum" diyor.

"BORSANIN PAYI YÜZDE 20-70 ARASI OLMALI"

Coşar; risk iştahı yüksek olan yatırımcıların yüzde 70'ler mertebesinde, orta seviye risk alan yatırımcıların yüzde 50 civarında, risk almak istemeyen yatırımcıların ise yüzde 20-30 aralığında portföylerinde hisse taşıyabileceğini söylüyor. Ancak taşınan hisselerde seçici olmanın ve sektörel çeşitlendirmenin önemli olduğuna da vurgu yapıyor.

Coşar; finansal tablolarına, beklentilerine ve değerlemesine göre Akbank, Aksa Akrilik, Arçelik, Brisa, BİM, Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Ege Seramik, Ford Otomotiv, İş Bankası, Kordsa, Koç Holding, Otokar, Sabancı Holding, Şişe Cam, Türk Traktör, Vestel Beyaz Eşya, Yapı Kredi, Çimsa, Akçansa, Logo Yazılım ve THY hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere izlenebileceğini söylüyor.

"ENDEKS 3.000 ÜZERİNDE FİYATLANABİLİR"

Yılın ikinci çeyreğine yönelik bilançoların genel anlamda beklentilere paralel ya da beklentilerin bir miktar üzerinde geldiğini belirten NoorCM Araştırma Uzmanı Enis Şenol; bu kapsamda bir çok şirketin enflasyonun üzerinde bilanço büyümeleri yaşadığını, enflasyona paralel büyüme gösteren ya da enflasyonun altında bilanço açıklayan şirketlerin ise başarısız bir dönem geçirdiğini söylüyor.

BIST-100'ün 2022 sonuna kadar 3.000'in üzerinde fiyatlama yaşama ihtimalinin yüksek olduğunu düşünen Şenol; her ne kadar borsada beklentilerin fiyatlandığı gözleniyor olsa da hala muadillerine göre hayli ucuz bir fiyatlama yaşadığını söylüyor. TL'deki oynaklık ve zayıf seyir nedeniyle dolar bazında oldukça ucuz seviyelerde olduğumuzu da belirterek "Yıl içinde dolar bazında zirvemiz olan 174 dolar seviyelerinin üzeri görülebilir. Oysa şu sıralar borsa 160 dolar seviyelerinde bulunuyor. Bu beklentilere paralel olarak orta uzun vadeli portföylerde borsanın ağırlığı artırılabilir. Hem ciddi bir iskontoya işaret edilmesi, hem de oldukça yüksek potansiyele sahip şirketlerimizin bulunması bu noktada çok önemli. Ayrıca çok önemli yatırımlar yapan şirketlerin bulunması ve bu kapsamdaki büyüme potansiyelleri de göz ardı edilmemeli" diyor.

Şenol; finansal tablolarına, beklentilerine ve değerlemesine göre THY, Akbank, BİM, İş Bankası, Şişe Cam, Tüpraş, Ford Otomotiv, TAV Havalimanları Holding, Yapı Kredi, Migros, Odaş Elektrik, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes Biracılık, Petkim, Hektaş, Çimsa, Tofaş Oto Fabrikaları, Aksa Enerji, Eczacıbaşı İlaç ve İş Yatırım Menkul Değerler hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere izlenebileceğini söylüyor.

"KÜRESEL YATIRIMCI TALEBİ DÜŞÜK"

İkinci çeyrek bilançolarının genel olarak beklentileri aştığını, ciro, operasyonel karlılık ve net kar tarafında enflasyonun üzerinde sonuçların yakalanabildiğini belirten Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serhan Yenigün; özellikle ürünlerini veya hizmetlerini döviz bazında fiyatlandıran ve bu dönemde hacim artışı yakalayabilen, kur riskini yönetebilen ve düşük borçlu şirketlerin daha olumlu ayrıştığını söylüyor.

Borsa İstanbul'da Temmuz ortasından bu yana devam eden yükseliş hareketinde BIST-100 ana endeksinin yüzde 20 (dolar bazında yüzde 17), bankacılık endeksinin yüzde 36, sanayi endeksinin yüzde17 yükseliş kaydettiğini de belirterek "Kısa sürede yaşanan bu yükseliş hareketlerinin en önemli küresel destekleyicisi ABD'de stagflasyon korkularının azalması ve hem içeride, hem de dışarıda şirketlerin 2022 ikinci çeyrek finansal sonuçlarının olumlu bir görüntü sergilemesi oldu. Türk şirketlerinin gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüksek iskonto ve cazip getiri potansiyelleri ile işlem görmesinin de BIST'i desteklediğini düşünüyoruz. Ancak küresel yatırımcı katılımının düşük kaldığını, bu cazip değerlemelerin daha çok yerli yatırımcının iştahını çektiğini de belirtelim" diyor.

"YÜKSELİŞİN DEVAMINI BEKLİYORUZ"

Yenigün, 2021 Ekim ayından bu yana TL bazında ve nominal performans açısından destekleyen zayıf TL ve enflasyon ana parametrelerinin yanı sıra Borsa İstanbul'u; FED'den uzun süreli ve yüksek boyutlu bir sıkılaşma süreci beklenmemesi ve ABD'de olası bir resesyonun çok sert yaşanmayacağı tahminlerinin de destekleyici tarafta kalmaya devam edeceğini düşünüyor. Son dönemde çarpan bazında en düşük seviyelerden bir miktar yükseliş görülse de Türk şirketlerinin halen çok düşük çarpanlarla fiyatlandığına da dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yapıyor: "Örneğin, BIST-100 endeksi 5.2 tahmini Fiyat / Kazanç oranıyla işlem görürken MSCI GOÜ endeksi 11,2 Fiyat/Kazanç oranı ile işlem görüyor. Ve bu değerler de Türk şirketlerinin halen GOÜ ortalamasına göre tahmini F/K bazında yüzde 54 iskontolu olduğuna işaret ediyor. Bu iskontonun pandemi öncesinde yüzde 30-35 civarında olduğunu hatırlatalım."

Yenigün, bunlara ek olarak, değerlemeler açısından da şirketlerin ve BIST-100 endeksinin halen getiri potansiyeli sunduğuna dikkat çekiyor. Bu argümanlara dayanarak, BIST'te yükseliş eğiliminin devam etmesini bekliyor. Ancak elbette takip edilmesi gereken önemli riskler olduğunun da altını çiziyor.

"PORTFÖYLERDE EN AZ YÜZDE 50 HİSSE TAŞINABİLİR"

Yükseliş hareketinin devamında havacılık, demir çelik, beyaz eşya, elektronik, telekomünikasyon ve otomotiv sektör hisselerinin ön plana çıkacağını öngören Yenigün; Borsa İstanbul'un, endeks bazında ve doğru seçilmiş şirketler bazında yüksek getiri potansiyeli sunmaya devam ettiğini söylüyor. Enflasyona karşı korunma açısından, faaliyetleri değişen makro koşullara uyumlu şekilde devam ettiren şirketlerin verimli bir tercih olacağını düşünüyor. Bu nedenle de hisse senedi riski almaya uygun yatırımcıların portföylerinde en az yüzde 50 oranında hisse senedi taşıyabileceğini, daha yüksek risk profilindeki yatırımcıların ise bu oranı artırabileceğini belirtiyor.

Yenigün; finansal tablolarına, beklentilerine ve değerlemesine göre Koç Holding, Tüpraş, Emlak Konut GYO, Özak GYO, Ereğli Demir Çelik, Kardemir (D), BİM, Biotrend Çevre Ve Enerji Yatırımları, Kimteks Poliüretan, Migros, MLP Sağlık Hizmetleri, Pegasus Hava Taşımacılığı, Petkim, Tekfen Holding, Turkcell, Türk Telekom, Türk Traktör, Garanti BBVA, Akbank ve Yapı Kredi hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere izlenebileceğini söylüyor.

"YÜZDE 21'LİK YÜKSELİŞ CAZİP DEĞİL"

19 Ağustos itibarı ile bilançoların tamamlanmış olacağını hatırlatan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu; enflasyon nedeniyle artan ürün satış fiyatları, yine enflasyondan dolayı kaynaklanan stok karları ve son olarak da makul bir seviyede devam eden yurtiçi ve yurtdışı talep miktarları nedeniyle gelen bilançoların genele bakıldığında beklenilenden de güçlü gözüktüğünü söylüyor.
Gerek global gerekse de Türkiye'de ekonomik aktivitedeki olası yavaşlama, emtia fiyatlarındaki düşüşle beraber 2022 yılı için en güçlü kar seviyelerine ulaşmış olduğumuzu ve bu kapsamda endeksinde belli bir doyum noktasına geldiğini düşünen Akkoyunlu; makro belirsizlikler de ele alındığında, önümüzdeki dönemde daha yatay, muhtemelen volatil bir seyir bekliyor. Şu aşamada 12 aylık endeks hedef değerinin 3.500 olduğunu ve yüzde 21'lik bir yükseliş potansiyeline denk geldiğini de belirtiyor. Ancak enflasyon göz önünde bulundurulduğunda, bu yükselme potansiyelinin çok da cazip olmadığına dikkat çekiyor.

"AY SONUNDA JACKSON HOLE TOPLANTI SI ÖNEMLİ"

Portföylerde yüzde 40 hisse senedi, yüzde 30 euro, yüzde 20 altın ve yüzde 10 mevduat dağılımını öneren Akkoyunlu, "FED'in son toplantı sonrasında açıklanan istihdam verilerinin beklentilerin çok üzerinde çıkması 75 baz puan ve üzerinde bir faiz artışı için beklentileri güçlendirmesine karşın; sonrasında açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması faiz artışı beklentilerini aşağı çekti" diyerek, makro veri akışı ve ayın son haftasındaki Jackson Hole toplantı beklentilerinin önemli olduğunu vurguluyor.

Akkoyunlu; finansal tablolarına, beklentilerine ve değerlemesine göre Anadolu Efes Biracılık, Aksa Enerji, BİM, Akiş GYO, Çimsa, Ford Otomotiv, Kardemir, Logo Yazılım, Kordsa, Migros, Mediterra, Otokar, Şişe Cam, Tav Havalimanları Holding, Tüpraş ve Yükselen Çelik hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere izlenebileceğini söylüyor.

"ENFLASYON ÜZERİ GETİRİ AMAÇLANMALI"

Mevcut koşullarda portföyünü güncellemek, karını realize etmek ya da portföy oluşturmak isteyenlerin reel, yani enflasyonun üzerinde bir getiri amaçlaması gerektiğini belirten Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu; bu kapsamda yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor.

*Şirketlerin karlılık trendi yaratan faktörleri yakından takip edilmeli.

*Faaliyet karı yüksek seyredecek şirketlere yatırım yapılmalı.

*Net döviz açık pozisyonu olan şirketler tercih edilmeli.

*Nakit akışı pozitif olacak şirketler belirlenmeli.

*En önemlisi tabii ki değerlemeleri göz önünde bulundurulmalı.

*Karını realize etmek isteyenler ise ucuz çarpanlarda işlem gören, büyüme potansiyeli olan hisselere geçiş yapmalı.

"HİSSE SENETLERİ; EN ULAŞILABİLİR VE LİKİT ÜRÜNLER"

Enflasyon rakamlarına karşı koruma sağlayabilecek ya da enflasyon üzeri getiri elde edebilecek en ulaşılabilir ve likit ürünün hisse senetleri olduğunu belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; bu nedenle portföylerde hisse taşımanın önemli olduğuna vurguluyor. Mevcut koşullarda portföyünü güncellemek, karını realize etmek ya da portföy oluşturmak isteyenlere ise şu önerilerde bulunuyor;

*Portföylerde çeşitlendirme yapılmalı.

*Hisse portföyü oluştururken kar ve satış büyümesi yüksek olan, faaliyetleri yıldan yıla büyüyen, kapasite artırım ya da yeni ürün yatırımları olan, kurumsal yönetilen şirketler ağırlıklı olarak dahil edilmeli.

*Ayrıca temettü dağıtan şirketler pozitif olarak değerlendirilmeli.

*Bu bilgilere bireysel olarak ulaşmanın zor olduğu düşünüldüğünde; aracı kurum model portföylerinden ya da aracı kurumlar tarafından en çok tavsiye edilen şirketler arasından tercih yapılmalı.

*Mevcut konjektör banka karlarına pozitif yansıyor, ayrıca banka fiyatlarının da ucuzluğu baz alınırsa portföylere sınırlı da olsa banka hissesi bulundurulmalı.

*3 bin puanın üzerinde realizasyon yapmak isteyen yatırımcılar, eğer realizasyon yapacak ise bunu bir kerede değil kademeli olarak yapmalı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.