PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Finans sistemi son iki yıldır kadınların iş dünyasında daha da etkin rol alması için kolları sıvadı ve kasalarının kapılarını kadınlara sonuna kadar açmış durumda. Bankalar gerek iç gerekse dış kaynak kullanımı ile kadınların ve özellikle girişimci ruha sahip kadınların önünü açıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası gibi kurumların Türkiye'deki kadın girişimcilere özel kredileri dışında devlet de kadınların daha fazla ekonomide yer alması için çok sayıda teşvik veriyor. Ayrıca kamu bankaları da elini taşın altına koymuş durumda.
BAKANLIKTAN TEŞVİK VE HİBE
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmek için ekonomik değer yaratan kadın girişimci sayısını artırmanın, var olan kadın girişimcileri güçlendirmenin büyük önem arz ettiğine dikkati çekerek, "Kadın girişimciler gerek işletmelerini kurarken gerekse işletmelerinin faaliyetleri sırasında birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın girişimcilerin karşılaştığı sorunların başında finansal kaynak bulmakta yaşanan güçlükler ile sermaye yetersizliği gelmektedir. Öte yandan iş deneyimi ve öz güven eksikliği, pazara erişimde yaşanan sıkıntılar, koçluk ve danışmanlık ihtiyacı, teşvik mekanizmalarına erişememe ve teknolojiye sınırlı erişim kadın girişimcilerin bu süreçte karşı karşıya kaldığı diğer sorunlardır" dedi.
FAİZSİZ KREDİ İMKÂNI VAR
Kadın girişimcilere destek kredisi ve hibe desteği veren birçok kurum ve kuruluş var. Bu kurum ve kuruluşlar arasında KOSGEB ilk sırada yer alıyor. Bunun dışında KAGİDER, AKAGİM, TOBB, KGF, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TKDK de finansman sağlıyor. Kamu ve Sivil Toplum Kuruluşları gibi kurumlar dışında kamu bankaları da faizsiz krediye kadar pek çok alternatif sunuyor. Örneğin Halkbank'ın sunduğu, 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi fırsatının yanı sıra, en az bir yıllık ustalık belgesi olan ve ilgili meslek dalında son bir yıl içinde işletme kuran girişimcilere yönelik 225 bin TL'lik de bir destek paketi var. Her iki destek programında da sıfır faiz uygulanıyor.
Halkbank Genel Müdür Osman Arslan, "Türkiye genelini değerlendirdiğimizde kadın girişimci desteklerimize yönelik ilginin yoğunluğunu ve kadınların iş hayatına dahil olma isteklerinin fazla olduğunu söyleyebiliriz. Kadınlarımızın iş dünyasına katılımlarını sağlamak, ülke ekonomisinin kalkınması için oldukça önem taşımaktadır. Geçen yıl Dünya Kadınlar Günü'nde Kadın Girişimci Destek Paketimizi duyurduk ve işletmelerimize uygun koşullarda finansman imkânı sunduk. Desteklerimiz, kadın girişimci ekosistemine büyük yarar sağlayan projelerden birine dönüşmüştür" dedi.
36 AY VADE VE ÜÇ AY ERTELEME
Özel bankalardan da 36 ay vade ve üç ay erteleme imkanıyla 250 bin TL'ye kadar finansal destek verenler var. Aynı zamanda internet ve mobil bankacılık kanallarında bir yıl boyunca geçerli masrafsız EFT, havale işlemi, ücretsiz çek karnesi, kredi kartına faizsiz taksit imkanları da veriliyor. Bankaların küresel kuruluşlarla işbirlikleri de oldukça artmış durumda. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'de kadın girişimcilerin şirketleri için 600 milyon euroluk finansman ayırdı. Şimdiye kadar da "İşte Kadın" programı kapsamında, beş banka aracılığıyla toplam 300 milyon euroluk finansman sağlamış durumda.
"131 BİN KADIN GİRİŞİMCİYE KREDİ KULLANDIRDIK"
Osman ARSLAN / Halkbank Genel Müdürü
Bankamız misyonunun bir parçası olarak kadınlarımızın üretkenliklerine ve iş hayatına katılmalarına destek olmak, kendi iş yerlerini kurabilmelerine kolaylık sağlamak ve var olan işletmelerini daha ileriye taşımak için seferber olduk. Sağladığımız destekler, ülkemizin diğer bölgelerinde olduğu gibi Marmara Bölgesi'nde de yoğun ilgi gördü. Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illerimizden 36 bin 847 kadın girişimcimize toplam 3.4 milyar TL kredi kullandırdık. Türkiye genelinde ise 131 bin 787 kadın girişimciye ulaşarak 14.4 milyar TL'lik kredi desteği sağladık. Halkbank olarak gençlerimizi her zaman destekledik ve önümüzdeki dönemde de gençlerin yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda üniversite mezunu, mezun olduğu bölümle ilgili herhangi bir iş tecrübesi bulunmayan ve bu alanda kendi işini kurmak isteyen veya kendi işini kurmuş olan 35 yaşını aşmamış girişimcilere yönelik Genç Girişimci Kredimizi, 350 bin TL limitli ve 60 aya kadar vade fırsatıyla sunuyoruz.
"DÖRT BAŞLIKTA DESTEK VERİYORUZ"
Sibel KAYA / Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı
Kadın Girişimciliği Programı'nı hayata geçirdik. Bu kapsamda kadın girişimcilere yönelik bütünsel desteğimizi 15 yılı aşkın süredir kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Program kadın girişimcilerimizin sürdürülebilir işletmeler olmasının yanında, gelişmesi ve güçlenmesine de katkı sağlıyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmaları kredi imkânlarıyla "finansman sağlama", Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile "cesaretlendirme", Kadın Girişimci Yönetici Okulu ile "eğitim" ve Kadın Girişimci Buluşmaları ile "yeni pazarlara açılma" olarak dört ana başlıkta ele alıyoruz. Finansman desteğimiz kapsamında, Türkiye'deki kadın girişimcilere özel ilk finansmanı "Kadın Girişimci Destek Kredisi" adıyla vermeye başladık. Kadın girişimcilere bu kapsamda 2021 yılından bu yana 16 milyar TL'yi aşan kredi kullandırdık. Kadın girişimcilerin cesaretlenmelerine büyük katkı sağlayan Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nı bu yıl 15. kez hayata geçirdik. Yarışmamızın, kadın girişimcilere yönelik Türkiye'de düzenlenen sürdürülebilir tek yarışma olduğunu söyleyebiliriz. Yarışmamız ilk yıl sadece 103 başvuru alırken, bugün toplamda 42 bine ulaşan başvuru sayısıyla pek çok kadına ilham oldu.
"50 MİLYON DOLARLIK YENİ KAYNAK SAĞLADIK"
Yeliz Ataay ARIKÖK / QNB Finansbank Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı
QNB Finansbank olarak kadın girişimcilerimizi desteklemek, sürdürülebilirlik yolculuğumuzun önemli bir parçası. Banka olarak finansal kapsayıcılığa önem veriyor, ekonomik kalkınmada kadınların iş hayatına katılımının öneminin büyük olduğuna inanıyoruz. Gerek kurum içi uygulamalarımızda, gerekse sunduğumuz ürün ve hizmetlerde istikrarlı bir şekilde toplumsal cinsiyet eşitliğinin iyileştirilmesine odaklanıyor, bu konunda sağlam adımlar atıyoruz. Kadınlarımızın güvende, değerli ve desteklenmiş hissetmeleri için finans sektörünün üzerine düşen önemli sorumluluklar olduğunun bilincindeyiz. Yakın zamanda EBRD'den sağladığımız 50 milyon dolara kadar yeni kaynak ile daha fazla kadın girişimcinin finansal kaynaklara erişimini kolaylaştırmak bu yolda attığımız somut adımlardan biri. Bu kaynak, kadın girişimcilerimizin finansal olarak geleceklerini güvence altına almaları, yatırımlarını artırmaları ve yeni iş fırsatları yaratmaları için önemli bir destek oluşturacak.
"12 AY ÖDEMESİZ KREDİ SUNUYORUZ"
Oğuzhan ÖZARK / DenizBank Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı
İz Bırakan Kadın Girişimci Paketimizi hayata geçirdik. Kadın İşletmelere Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı kapsamında, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) önemli oranda kaynak sağlayarak, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile imzaladığımız protokol çerçevesinde 12 Ay Ödemesiz İşletme Finansmanı Kredisi (TurWiB) sunuyor; firma yönetim ve faaliyetlerinde aktif katılımı bulunan kadın imalatçı-ihracatçı müşterilerimize 9.6 milyon TL'ye, diğer kadın işletmelerine ise azami 5 milyon TL'ye kadar KGF kefaleti sağlıyoruz. Kredi desteğinin yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışı tüm harcamaları nakit taşıma riski olmadan karşılayabilen Bonus Business Kart için ilk yıl kart ücreti muafiyeti sunuyoruz. Böylece kart sahipleri, 450 bini aşkın Bonus üye iş yerinde sektör kısıtlaması olmadan 18 aya varan taksitlerle alışveriş imkanı buluyor ve harcamalarından bonus kazanma gibi birçok avantaja sahip olabiliyorlar.
TÜRKİYE'DE KADIN GİRİŞİMCİ ORANI YÜZDE 14
Araştırmalara göre Türkiye'deki girişimci kadın oranı yüzde 14'ler seviyesinde. 46 ve üstü yaş grubundaki kadınların yüzde 80.4'ü çalışma hayatında emeklerinin karşılığını alamadıkları için girişimci olduklarını ifade ediyor. Girişimci kadınların yüzde 73.8'i, Türkiye'de kadınların girişimci olmasını destekliyor. Diğer taraftan yüzde 40'ı, toplumun, girişimci kadınları desteklemediğini düşündüğünü belirtiyor. Girişimci kadınların yüzde 43.8'i, Türkiye´de kadınların erkeklere göre ev-iş hayatını dengeleme konusunda yaşadıkları sorunların girişimci olmalarını engellediğine işaret ediyor. Bir dikkat çekici sonuç da girişimci kadınlar arasındaki etkileşim. Kadın girişimcilerin yüzde 48.8'i tedarik sürecinde üretici kadınları tercih ederken, yüzde 50'si üretici kadınları daha güvenilir bulduğunu söylüyor.