PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Son dönem iş dünyasının en önemli gündemlerinden biri, kuşkusuz BDDK'nın makro ihtiyati adımlar kapsamında TL ticari kredi kullanımına yönelik açıkladığı yeni koşullardı. Buna göre, döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşan şirketler banka kredisi kullanamayacak. Varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL'yi aşmayarak kredi kullanan şirketlere de döviz varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartı getirildi. (İkinci Bölüm)
Söz konusu kararı yorumlayan analistler ise ilk etapta 25 hissenin BDDK kararları sonrası ön plana çıkacağını ve olumsuz etkilenmeyeceğini belirtiyor.
"MİGROS BIST DAHİLİNDEKİ EN GÜÇLÜ ŞİRKETLERDEN BİRİ"
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, Migros'un BIST dahilindeki en güçlü şirketlerden biri olduğunu ifade ederek, diğer güçlü şirketlerle ilgili şu bilgileri paylaşıyor:
MİGROS: Azalmaya devam eden finansal borçluluğunun ortadan kalkması ve nakit akışının gelişmeye devam etmesinin şirketin piyasa değerine olumlu katkı yapmaya devam etmesini bekliyoruz. Büyüme beklentileri ele alındığında, Migros'un enflasyon üzerinde ciro büyüme sürdürülebilirliği ile BIST dahilindeki en güçlü şirketlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Hızla büyümeye devam eden online satış pazarındaki güçlü konumunun ve altyapısının ilerleyen dönemlerde şirketin değerlemesine önemli ölçüde pozitif katkı yapmasını bekliyoruz. Şirket, 3.1x 2022T FD/FAVÖK çarpanları ile işlem görüyor. Migros hisselerinde endeksin üzerinde getiri beklentimizle yüzde 34 yükselme potansiyeli ve 67 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
FORD OTOSAN: Mart 2022'de Ford Otosan ve Ford Motor Co arasında Ford Romanya SA hisselerinin tamamının satın alınması konusunda bir hisse satın alma sözleşmesi imzalandı. Fabrika, 250 bin araç ve 365 bin motor üretim kapasitesine sahip. Romanya yatırımı, şirketin Türkiye dışındaki ilk üretim tesisi olması bakımından global büyüme stratejisi çerçevesinde özel öneme sahip. Aralık 2020'de açıklanmış olan ve üretim kapasitesini 650 bin adede yükseltecek 2 milyar euro tutarındaki yatırımla birlikte Ford Otosan'ın mevcutta 472 bin adet olan yıllık üretim kapasitesinin 2025'te 900 bin adede yükselmesi bekleniyor. Ford Otosan'ın toplam araç satışlarının 2022'de yüzde 19 artarak 430 bin adet olabileceğini öngörüyoruz. (Romanya fabrikası hariç). Devam etmekte olan ciddi kapasite ve teknoloji yatırımları çerçevesinde şirketin orta, uzun vadeli görünümünün çok olumlu olduğu kanaatindeyiz. Mevcut hisse fiyatının şirketle ilgili olumlu beklentileri tam olarak yansıtmadığı inancındayız. Şirket hisselerinde endeksin üzerinde getiri beklentimizle yüzde 30 yükselme potansiyeli ve 387,62 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
MAVİ GİYİM: 2022 için tahmini net satış artışını yüzde 95 olarak varsaydık (TÜFE'deki artışın devam etmesi halinde bu oranın da artacağını belirtmek isteriz). Ayrıca devletin ve özel sektörün çalışan maaşlarına haziran sonunda yapacağı muhtemel enflasyon düzeltmelerinin giyim perakende sektörü için satış hacim artışını destekleyeceğini düşünüyoruz. Mavi'nin yüzde 20 sürdürülebilir (reel) büyüme hedefimizin üzerinde bir eğilimde 2022'yi geçirmekte olduğunu belirtmek isteriz. Yönetim yılı, net nakit pozisyonuyla kapatmayı beklerken, biz daha muhafazakar davranıp 2022 için 256 milyon TL net borç pozisyonu olacağını varsayıyoruz. Son olarak, uzun vadeli marj varsayımlarımızda da oldukça muhafazakar bir yaklaşımımız bulunuyor. Şöyle ki; 2023 için 470 baz puanlık FAVÖK marjı daralması ve yüzde 19.3 marj tahmin ediyoruz ve tahmin dönemimizde bunu yüzde 15.5'e kadar indiriyoruz. Şirketin güçlü büyüme ivmesini ve beklenenden yüksek fiyat artışlarının etkisini değerleme modelimize yansıttıktan sonra hedef fiyatımızı 99 TL olarak belirledik. Hesapladığımız hedef değer çarpanı sene sonu 4.2x FD/FAVÖK çarpanına denk gelirken, hisse şu anda 2.1x tahmini FD/FAVÖK çarpanıyla işlem görüyor. Bu nedenle hissenin Covid sonrası faaliyet ortamı fiyatlandırmasından çok uzak olduğuna inanıyoruz. Şirket hisselerinde endeksin üzerinde getiri beklentimizle yüzde 87 yükselme potansiyeli ve 99 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
"BİR MİKTAR PARA TÜRK EUROBOND'LARINA KAYABİLİR"
Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise şunları aktarıyor:
"Buradaki temel perspektif gereksiz görülen veya spekülatif amaçlı yapılan döviz talebini tırpanlamak. Bu kapsamda da şirketler döviz tevdiat hesaplarını bozdurmaya ve döviz almamaya, TL'ye dönmeye yönlendirilmek isteniyor. Bu düzenlemede de kredi kullanımı şartlarını sağlamak "ihtiyaç fazlası döviz tutuyorsa" bir şirket için mümkün olmayacağından; döviz fazlası olan veya dövizle biraz fazla işlem yapmak zorunda olan şirketler açısından işler zorlaşıyor. Ancak karar şirketlerin serbest piyasa döngüsünde süregelen iş yapısına ilişkin endişeleri özellikle ihracat yapan şirketleri, kredi akımında olası endişeler ise bankacılık sektörünü baskı altında bıraktı. Ekonomi yönetimi alınan kararın geçici olduğunu belirtti, bu bağlamda uzun vadeli etkilerinden ziyade şirketlerin ilk verdiği tepkiye odaklanmak daha anlamlı olacaktır.
Öte yandan ikinci BDDK genelgesinin koşullarına bakıldığında, nakdi varlıklar hesabına YP mevduat, altın, ters reponun dahil olduğunu, Eurobond'un dahil olmadığını görüyoruz. Bu nedenle bir miktar paranın Türk Eurobond'larına kayabileceğini düşünüyoruz. KKM'nin bellirli bir tutarının da yeniden 'roll' etmeyi tercih etmelerini bekleyebiliriz. Şirketlerin hemen önümüzdeki birkaç günde yoğun bir FX satışı yapmasından ziyade, kademeli değerlendirme yaparak süreci yöneteceklerini düşünüyoruz. Nakdi varlıkların finansal varlık kalemine girecek şekilde dönüştürülmesi, bilanço dışına çıkarılması ve TL'ye direkt olarak dönüşmesi şeklinde bu kademelendirme çeşitlilik gösterecektir.
Şirketlerin nakdi YP varlıklarına finansal varlık sınıfına doğru transfer ederek, burada da dolar bazlı faizi ve döviz cinsinden olması itibarıyla Eurobond tarafına rağbet edebilirler. Bütün dünyada faizler yükselirken, Türkiye'nin politika uygulaması faizleri düşük tutmaya yönelik. Döviz cinsi tahvil, yani Eurobond piyasasında bunun tam tersi bir eğilim var. Son bir senede ABD tahvil faizleri de TL'nin dolar cinsi Eurobond faizleri de yükseldi. Ancak aradaki makas açıldı, son bir yılda 5 puandan 10 puana gelmiş… Hem ABD faizi hem bizim döviz bazlı faizimiz yükseliyor, ancak bizdeki yükseliş daha sert… Bizde yükselişin daha sert olması, toplam riskin daha yüksek olmasıyla alakalı elbette… Eurobond'lar tarafında artan bir kurumsal talep, döviz bazlı faizlerin biraz düşmesini sağlayabilir. Ancak bu Eurobond faizlerini enflasyon beklentileri + ülke risk primi olarak düşünmek ve dolar faiziyle olan bağımlılığını dikkate almak durumundayız."
HATEKS'TEN 50 MİLYON TL'LİK YATIRIM
Geçen yıl (2021) 30 milyon TL yatırım gerçekleştiren Hateks (Hatay Tekstil İşletmeleri A.Ş), 2022 yılında ise 50 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirecek. Hatay'ın tekstil sektöründe ilk halka açık şirketi olduklarına dikkat çeken Hateks Yönetim Kurulu üyesi Toni Abdo; iplikten bornoz, havlu ve konfeksiyona tam entegre tesislerinde üretim yaptıklarını söyledi. "Teknolojideki yenilikleri çok yakından takip ettiklerini belirterek bu kapsamda makine parkurumuzu da güncelliyoruz. Havlu ve bornoz üretimi; dokuma da ana faaliyet kolumuzu oluşturuyor" diyen Abdo; kese, panço, bone, paspas, havlu çanta gibi havlunun türev ürünlerini de ürettiklerini söyledi. Ürünlerinin tamamına yakın bölümünü ihraç ettiklerini de ifade ederek "Önemli bir ihracat ağına sahibiz. Özellikle Almanya, Fransa ve İtalya, İngiltere ve ABD'ye de güçlü bir şekilde ihracatımız bulunuyor. İplikte de önemli bir üreticiyiz. İplik üretimini gelişmiş teknolojiyle gerçekleştiren şirketimiz kendi bünyesine ihtiyacı doğrultusunda ürettiği ipliğin dışında başta İstanbul piyasası olmak üzere birçok tekstil firmasına satış yapıyor. Ayrıca AB ülkelerine de iplik ihracatımız bulunuyor" dedi.
Hateks'in Fransa'da kurulu yüzde 100 iştiraki olan Hatex Invest ve yüzde 90 iştiraki olan Cotonella Sarl isimli iki şirketinin daha bulunduğuna da vurgulayan Abdo, "Bu şirketlerimiz Türkiye'den hem de farklı ülkelerden yapmış oldukları ithalat doğrultusunda Fransa'da ev tekstili üzerine satış yapıyor" şeklinde konuştu.
KOCAER ÇELİK, HİSSELERİ BORSADA İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI
Türkiye'nin en büyük çelik ihracatçılarından, altı kıtada 140 ülkeye ihracat yapan Kocaer Çelik hisseleri, geçen hafta Borsa İstanbul'da Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
Ek satış hariç, yüzde 20.02'si halka arz edilen ve halka arz büyüklüğü açısından yılın en büyük halka arzı olan Kocaer Çelik'in yatırımcılar için ayırdığı paylara 1,21 kat fazla talep geldiği açıklandı. Şirket, 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da, "KCAER" koduyla işlem görmeye başladı.
Borsa İstanbul'da düzenlenen Kocaer Çelik halka arz gong törenine; Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, QNB Finansinvest Genel Müdürü Pamir Karagöz ve şirket yetkilileri katıldı.
Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, gong töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Kocaer Çelik, Ege Bölgemizde, çelik ihracatında ilk sırada yer alıyor. Kurumsallaşmaya ve markalaşmaya önem veren çok değerli bir şirketimiz. Halka arzdan elde ettiği gelirle gerçekleştireceği yeni yatırımlarıyla katma değerli ürünlerinin payını artırırken, ülkemize de döviz girdisi sağlamaya devam edecektir. Kocaer Çelik, bu yıl halka açılan 23. şirketimiz oldu. Böylece 2022 yılın ilk yarısında 23 şirketin halka arzını gerçekleştirmiş ve 10 milyar TL'nin üzerinde bir halka arz tutarına ulaşmış olduk. Kocaer Çelik, Yıldız Pazar'da işlem görecek. Borsamız endekslerinden BIST Sınai, BIST Metal, BIST İzmir gibi endekslerimizde yer alacak.
Kocaer Çelik, 1,5 milyar TL'nin ve 45 binin üzerinde yatırımcıya gerçekleştirilen satışla başarılı bir halka arz yaptı."
Gong töreninde konuşan Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer ise şunları söyledi: "Kocaer Çelik'in 60 yılı aşan tarihinde önemli dönüm noktalarından birine geldik. İnsana ve doğaya saygıyı, kesintisiz ilerlemeyi ve sürdürülebilir büyümeyi odağına alan Kocaer Çelik'in, başarılarını geniş kitlelerle, yerli ve yabancı yatırımcılarla paylaşmak ve geleceğe köklü ve güçlü bir miras bırakmak amacıyla yaptığımız halka arz başarıyla sonuçlandı. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirle katma değerli ürün çeşitliliğimizi ve kapasitelerimizi artırırken, güneş ve rüzgârdan ürettiğimiz enerji kapasitemizi de artıracak, böylece kullandığımız enerjinin tamamını yenilenebilir ve kendi kendine üretebilir olma hedefine ulaşacağız."
Kocaer Çelik'in halka arzına; bireysel yatırımcılar kategorisinde talepte bulunan 45 binin üzerinde yatırımcıdan, tahsisatın 1.19 katı talep geldiği ve yatırımcıların yüzde 98.50 oranında pay almaya hak kazandığı belirtildi. Yurt içi kurumsal yatırımcılardan ise 1.22 kat, yurt dışı kurumsal yatırımcılardan da 1.35 kat talep geldiği, halka arzın toplamda 1 milyon 542 bin 750 milyon TL ile 1.21 kat talep ve 45 binin üzerinde yatırımcı ilgisiyle tamamlandığı açıklandı.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
GARANTİ: BBVA, enflasyon muhasebesinin Garanti 1Ç22 finansallarına etkisine dair beklentilerini paylaştı. Buna göre, 1Ç22 net karı 324 milyon euro negatif etkiyle 75 milyon euro net zarar olarak tahmin edilirken, sermaye 254 milyon euro pozitif etkiyle 3,3 milyar euro olarak belirledi.
EİS EZCACIBAŞI İLAÇ: Eczacıbaşı İlaç, ABD'li ilaç şirketi Amgen'in Türkiye'deki üretim şirketi Gensenta'yı 135 milyon dolara satın alıyor. Eczacıbaşı İlaç, eski adı Mustafa Nevzat İlaç Sanayi olan ve 2012 yılında Amgen tarafından satın alınarak sonrasında Gensanta unvanıyla operasyonlarına devam eden jenerik ve biyobenzer ilaç üreticisi Gensanta'nın paylarının tamamını 135 milyon dolar bedelle satın almak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı. Amgen, 2012 yılında Mustafa Nevzat İlaç şirketini 700 milyon dolara satın almıştı. Eczacıbaşı ise 2007 yılında jenerik ilaç üretimi iş kolundaki operasyonlarını yaklaşık 600 milyon euro değerleme üzerinden Zentiva'ya satmıştı.
BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton ile Invest Eba İnşaat arasında 100 milyon TL tutarında hazır beton tedariki sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 11'ine karşılık geliyor.
RTA LABORATUVARLARI: RTA Laboratuvarları sermayesi, geçen hafta 42.97 milyon TL'den yüzde 133 oranında bedelsiz olarak 57.03 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltildi.
ARÇELİK: Arçelik; Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Moğolistan'da faaliyet gösteren Indesit International JSC ("IndesitJSC") ve Whirlpool RUS LLC ("Whirlpool LLC") hisselerinin tamamının alımı için Whirlpool EMEA S.p.A. ile hisse satın alma sözleşmesi imzaladı. Satın alınan şirketlerin 2 bin 500 çalışanı ve 2,8 milyon adet üretim kapasitesi (buzdolabı ve çamaşır makinesi ürünleri) bulunuyor. Anlaşmaya göre satın almanın maliyetinin 220 milyon euro olması beklenirken Arçelik, 2021 yılında Whirlpool Manisa fabrikasını (78,8 milyon euro karşılığında satın aldı) ve Hitachi Home Appliances'ın yüzde 60 hissesini (350.2 milyon dolar karşılığında) satın aldı.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile REA Elektrik arasında 70.9 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yüzde 5.8'ine karşılık geliyor.
EUROPAP TEZOL KAĞIT SANAYİ: Europap Tezol Kağıt sermayesi, geçen hafta 100 milyon TL'den yüzde 120 oranında bedelsiz olarak 120 milyon TL artışla 220 milyon TL'ye yükseltildi.
KARDEMİR: Kardemir, geçen hafta pay başına brüt 0.44 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3.4
ZİRAAT GYO: Ziraat GYO, geçen hafta pay başına brüt 0.003 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0.09.
CREDITWEST FACTORİNG: Creditwest Faktoring sermayesinin 80 milyon TL'den yüzde 25 oranında bedelsiz olarak 20 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
INVEO YATIRIM HOLDİNG: Inveo Yatırım Holding sermayesi, geçen hafta 96 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 144 milyon TL artışla 240 milyon TL'ye yükseltildi.
NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon ile Türk Telekom arasında 2 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar Netaş'ın 2021 yılı hasılatının yüzde 1.5'ine karşılık geliyor.
SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya, sermayesinin 41 milyon TL'den yüzde 58.5 oranında bedelsiz olarak 24 milyon TL artışla 65 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.